» »

Pokvarjen obrtnik

Pokvarjen obrtnik

d0rK ::

Zdravo,


zanima me kaj bi slo-techovci storili v sledeči situaciji: Nekemu obrniku bi prinesli element za obdelavo. On bi si vzel svoj čas[kar nekaj časa], zaračna še dodatno storitev ki je sploh niste naročili ter sporoči da je delo opravil. Vi ste po element prišli in takoj opazili da nekaj ne izgleda OK. Vendar ker niste sigurni raje ne mečete obtožb počakate da pridete domov. Tam ugovotive, da je obrnik element uničil in nato šlampasto, za en drek, element nazaj skupaj zlimal. O vsem je molčal in vse je zaračunal. Gledam po internetu in ekvivalentnega elementa ne najdem, tako da sploh ne vem s čim naj stvar zamenjam. Vem da najmanj kar bom storil je, da grem v ponedeljek po celotno plačilo za "storitev".

Bi vi zahtevali nov element? Kupnino za novega?

Iluvatar ::

Jaz bi že kar ob prevzemu pregledal zadevo in v kolikor mi ne ustreza bi že takrat zakompliciral. Sploh pa nebi plačal dokler ni narejeno tako kot smo dogovorjeni.

d0rK ::

Jaz sem pregledal stvar ampak to ni nekaj kar bi gledal vsak dan. Zato nisem mogel kar začeti človeka obtoževati. Poleg tega si je pa vzel čas da bi čim bolje zakril sledi svoje napake. Plačal sem pa že pred prevzemom ker gre za enega kao renomiranega obrtnika.

Našel sem ekvivalent na internetu in cena novega je med 150 in 180 evri. In najverjetneje bom točno to zahteval.

Boone ::

Odvisno. Če te je opozoril, da do tega lahko pride in si se vseeno odločil za "obdelavo", potem je krivda na tvoji strani.

d0rK je izjavil:

...
Poleg tega si je pa vzel čas da bi čim bolje zakril sledi svoje napake.
...


Bi raje videl, da ti polomljeno vrne nazaj?

d0rK ::

Nič me ni posvaril. In ja, raje bi imel da bi mi povedal kaj je storil in kot je pošteno povrnil vrednost elementa.

Napake je pa zakril za en kurac. Zato sem pa že takoj posumil da je nekaj narobe. Šele doma ko sem primerjal s slikami pred predajo je bilo 100% da je pocar.

Boone ::

Ja, potem pa zahtevaj naj popravi kot je treba, ali pa ti kupi novo. Imam občutek, da ne boš nič dosegel ampak imaš pa prav. Če ti to kaj pomaga :)

Se mi zdi, da to postaja kar standard pri nas. Obrtniki so mnenja, da plačilo krije samo to, da je narejeno. Kako je pa narejeni, pa ni pomembno. Vsaj glede na zgodbe, ki jih slišim.

d0rK ::

Tega ne bo mogel več popraviti ker gre za zlomljemo lito železo. Sklepam da mu je padlo iz rok. In je zavaril za en drek, pustil več lukenj in več manjših razpok. V skrajnem primeru če ne bo sam vrnil denarja sem ga sigurno pripravljen tožiti. Pa četudi samo za 200 evrov. Nekje je pa meja, tole je totalen pritlehen klošarizem. Imam slike korita preden sem ga nesel tja, več korespondenc glede korita s timestampi ki jih ne morem sfejkat. Bi sodišče že ugovovilo dejansko stanje.

V ponedeljek grem tja, bom poročal kaj se je zgodilo.

solo5 ::

Za sodišče boš poleg odvetnika, ki ti bo za tožbo na sodišče računal vsaj toliko kot je vredna stvar.
Sodeišče bo na prvi obravnavi ugotovilo, da rabi izvedenca tehnične stroke, ki bo za izvedensko mnenje vzel vsaj parkrat toliko ...

OK, pa recimo da po par letih zmagaš in dokažeš 100% škodo - če se izvajalec ne bo pritožil, v tem primeru se krog za par let in kar nekaj denarja ponovi.

Do tu si porabil za stroške blizu 1000 EUR (odvetnik, sodne takse, izvedenc, potni stroški ...) in zabil vsaj leto ali 2.

Potem pa te čaka še izterjava denarja ki se lahko spet vleče in veliko stane.

Premisli če se splača, ker poznam podobne primere, ko so tožniku ki je izgubil na koncu rubili za sodne stroške in plačilo odvetnika tistega, ki ga je tožil.


Pa srečno in po pameti ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solo5 ()

Boone ::

To je pa tako, če nimaš nobene odgovornosti. Ti pride na dom nekaj urediti, naredi samo na pol, mimogrede pa povzroči še dodatno škodo. Potem pa za škodo seveda ne odgovarjajo, za napol narejeno pa zahtevajo plačilo in to v celoti...

d0rK ::

Bo pa dobil toliko negativne reklame na internetu kot sem je zmožen sproducirat. Prvi zadetek ko ga bo kdo zgooglal bo moja zgodba.

JanezH ::

Pravilno.

negotiator ::

d0rK je izjavil:

Bo pa dobil toliko negativne reklame na internetu kot sem je zmožen sproducirat. Prvi zadetek ko ga bo kdo zgooglal bo moja zgodba.


Katera firma pa je to?
All easy problems have already been solved.

bobby ::

če si dobil račun, naredi reklamacijo na storitev in to je to,. pa glej, da ti ne bo še česa extra yračunal, ker bo neupravičeno, ker si že plačal sam je slabo narejeno. Če ne bo šlo po normalni poti, potem veš kaj sledi,.. če je brez računa potem pa kurc, je tvoja šola za naprej,..
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Brane22 ::

In kaj tudi če je z računom ?

Tip komot lahko reče, da je šlo za rizik, ki ga je kupec sprejel. Izvajalec ne mroe garantirati za rezultat, če ne pozna izdelka v detajle.

Lahko celo reče, da je izdelek že imel prikriti defekt ali da ga je kupec takega prinesel k njemu.

Pithlit ::

Brane22 je izjavil:

Tip komot lahko reče, da je šlo za rizik, ki ga je kupec sprejel.

Ne, ne more. Vsaj ne brez enega papirja.

@OP: dej se izprsi pa povej kdo to (pa lahko še kakšno slikco pred/po ... da vidimo)
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

d0rK ::

Nikoli nisem dobil niti najmanjšega opozorila, vtisa, karkoli, da obstaja kakršenkoli riziko. Šlo je za manjši poseg. Poleg tega ni niti malo omenil kakršnegakoli popravka. NIČ. Kot da se nič ni zgodilo. Takoj sem opazil da je nekaj narobe ker izgleda za en drek. Vseeno pa sem počakal da sem prišel domov da sem se prepričal. Tak defekt ni mogoče prikriti ker na sliki posneti dva dneva pred dostavo njemu ni nikjer nobene luknje [sedaj so tri ker gusa varit ni lahko], razpoke ali ogromnega vara čez celo širino.

Bom naprej poročal v ponedeljek.

d0rK ::

Bil tam. Rekel, da je bilo to vse že prej a skrito pod kitom. Prinesel sem mu emajlirano litoželezno korito. Vprašal zakaj je peskal čeprav nisem naročil. Rekel ker drugače ni bil možen "obok". Nekaj so namreč rezali. Ampak na računu pa piše cnc vodni odrez. Kakšen obok torej? Prilagam sliko korita kakršnega sem mu prinesel in kakršnega mi je vrnil. Ko sem mu ga nesel je bil trden, sedaj je cela zgornja stranica skoraj majava. Ne verjamem da lahko samo kakšen kit to tako stabilizira. Naj še omenim da je trajalo več kot tri tedne oz 17 delovnih dni da so izrezali eno lukjno fi 6cm. Ali pa je bilo mogoče še kaj za naredit?

Pred obdelavo


Po obdelavi


Po obdelavi


Po obdelavi


Po obdelavi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: d0rK ()

Pithlit ::

Ummm... po ogledu slik se osebno nagibam v prid obrtnika. Na prvi sliki se namreč un mali var skrajno levo (detajl na tretji sliki) lepo vidi. Glede na to da sta oba vara v primerljivem stanju bi rekla da je tudi ta dolgi (čez celo) bil že prej tam... le bolje skrit (a ob ogledu prve slike bi tudi rekla da tam nekaj ni čisto v redu). Pa še tile barvasti fleki po celem izdelku, vključno na varih.

Bolj malo verjetno se mi zdi da bi se nekdo tolk zafrkaval da bi en blesav var prikril na tako 'sofisticiran' način.

Ja, sem laik.
Life is as complicated as we make it...

HomeEdition ::

Živjo,

dejansko obstaja velika verjetnost da je bilo korito poškodovano pod kitom, ker tele razpoke in luknje ob razpokah zgledajo kot posledica korozije, ki je nastala preden se je korita neki mojster lotil s kitom, peskanje pa je razkrilo dejansko stanje....če prav vidim je nekdo pred kitanjem že nekaj varil. Za točno oceno bi moral tole korito videti v živo ali pa vsaj malo bolj kvalitetne fotke predvsem stanja pred peskanjem...
Predlagam da ti nekdo zadevo do konca povari (oz. sploh povari ker ta zadnji mojster ti je verjetno samo speskal) in lepo zbrusi potem pa čimprej na vroče cinkanje...

lp

d0rK ::

No saj, vsak lahko pove svoje mnenje, zato sem dal slike gor. Sam ne verjamem preveč besedam kovinarja, nimam pa več kaj reči. Barvasti fleki so posledica enih butastih gradbincev pred leti, ki so korito uporabljali za mešanje betona in ga tudi segrevali z gorilcem [ker so bili nasposobni se je delo zavleklo s poletja v zimo]. Zaradi teh flekov sem ga imel sam namen dati peskati kolegu ki bi to storil zastonj. Temu nisem nikoli rekel naj ga peska.

Pokital bom in barval z emajlom. Basta.

Aston_11 ::

Jaz tiste stvari vidim tudi na prvi sliki. Varjeno in pobrušeno. Kakšnega kita ne vidim. Morda je bil pred čiščenjem. Razpoko je tudi zaznati na prvi sliki.

Pithlit ::

d0rK je izjavil:

Barvasti fleki so posledica enih butastih gradbincev pred leti, ki so korito uporabljali za mešanje betona in ga tudi segrevali z gorilcem [ker so bili nasposobni se je delo zavleklo s poletja v zimo].

In ti fleki ki so na varu dokazujejo da je bil var že tam. Po to da ti butlji z gorilce stvar sredi zime segrevajo (dokaj ekstremno nihanje temperature) železno stvar... To te napeljuje na misel da je obrtnik kriv?
Life is as complicated as we make it...

HomeEdition ::

Živjo,

ni mi uspelo razbrati, kaj konkretno si ti sploh naročil obrtniku da ti naredi?

lp

d0rK ::

Na to da je obrnik kriv me napeljujejo dejstva da je stvar zdaj konkretno bolj krhka. Da je šel peskat čeprav teh navodil ni imel. Ker čez emajl ne bi šel varit. Da je trajalo toliko časa. Več reči ne morem ker je "spodaj je bil kit" priročen izgovor. Nikoli nisem čutil da bi bil na tistem mestu kakšen var. Bila je praktično gladka površina do dna. Kit bi seveda zakril tudi to. Tako da, ker je moja beseda proti njegovi je to, to.

Luknjo fi 60 je izvrtal v dno. CNC vodni rez.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: d0rK ()

Aston_11 ::

Na prvi sliki je videti var točno na istem mestu kot na drugi sliki.

lonz ::

Ampak ni mi jasno zakaj je bilo treba cel komad peskat, da je spodaj eno lukno naredil... Se kdo spozna na te zadeve?
...arrrrrr, shiver me timbers...

Okapi ::

d0rK je izjavil:

Barvasti fleki so posledica enih butastih gradbincev pred leti,
Ti so dokaz, da je bilo varjeno že prej, ker se lepo vidi, da so tudi po varjenih delih.

O.

Pithlit ::

d0rK je izjavil:

Na to da je obrnik kriv me napeljujejo dejstva da je stvar zdaj konkretno bolj krhka.

Saj je bila že prej. Zdaj je stvar odkril zako da jo lahko greš konkretno popravit, ne pa kar z nekim kitom.

d0rK je izjavil:

Da je šel peskat čeprav teh navodil ni imel.

Saj ti je povedal zakaj je šel peskat...

d0rK je izjavil:

Da je trajalo toliko časa.

Ne moreš verjet a... včasih se tudi to zgodi, sploh če obrtnik naleti na nepredvidene težave (kot so skrite napake). Al se, ko ti kaj delaš, vedno vse izteče po predvidevanjih?

d0rK je izjavil:

Bila je praktično gladka površina do dna.

Kot se za emailirano površino spodobi.

d0rK je izjavil:

Tako da, ker je moja beseda proti njegovi je to, to.

V bistvu tvoje slike potrjujejo bolj njegovo besedo.

lonz je izjavil:

Ampak ni mi jasno zakaj je bilo treba cel komad peskat, da je spodaj eno lukno naredil... Se kdo spozna na te zadeve?

Šel je peskat za popravilo loka. Sicer ne vem kaj je s tem mišljeno ampak na prvi sliki se desno zgoraj (nad luknji za 'šrauf') lepo vidi da je en kos ornamentnega roba odlomljenega, na zadnji sliki pa se lepo vidi da je stvar super popravljena (vsaj jaz ne opazim da bi bilo kdajkoli kaj tam odlomljeno).

Kar je le še en dokaz da obrtnik svoje delo obvlada in da tista šlamparija od vara ne more biti njegova krivda.
Life is as complicated as we make it...

d0rK ::

Kar zmišljuješ si tam kjer ti paše. Dvakrat sem se zmotil in namesto obLok napisal obok. Enkrat mi je govoril cnc vodnem odrezu drugič o obloku in potrebi po peskanju.

In tiste črne lise so povsod kjer so z gorilcem segrevali kovino, torej okoli pipe in po črti domnevno obstoječega vara kjer je zmrzovala voda v polnem koritu.

šernk ::

Se pridružujem mnenju, da so vari že na prvi sliki pod barvo. Zakaj je sedaj manj stabilno? Lahko se ti samo zdi, ker veš da je varjeno, lahko pa je kit držal zadevo toliko skupaj, da je bilo bolj stabilno.

enostavno ko pogledaš detajle vidiš tako spodnji levi var, kot zgornji levi var (original oblika zaokrožitve se konča točno pri varu, le da je var pač skrit.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

_koki_ ::

Kolikor jaz vidim po slikah, je peskanje samo razkrilo dejansko stanje prvotnega šalabajzerskega popravila, tudi luknjice in podobno pred peskanjem niso bile toliko vidne, ker je bilo kitano čez...
Če misliš, da se ti je zgodila krivica, pojdi iskat pravico na inštitucije ki so za to pristojne, dosegel ne boš nič, razen tega da boš imel dodatne stroške in poti.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Brane22 ()

Brane22 ::

Sori, hotu sem citirat, pa sem pomotoma predlagal izbris, ki ga sedaj ne morem preklicat.

HomeEdition ::

Pod črto,

predlagam da neseš na Inštitut za varilstvo da ti lepo povarijo in zbrusijo, potem pa pošlji na vroče cinkanje, sam sem zelo podobno korito iz litine po peskanju vroče cinkal in je prišlo zelo lepo...cinkanje je bilo 30 E, čez palec primakneš še toliko za varjenje in maš lepo trajno korito....

lp

mainman ::

Pojdi do tega mojstra in ga vprašaj kaj se je zgodilo. Sicer bi to moral že prej ko si korito prevzemal. Vprašanje je koliko je dejansko mojster kriv. Verjetno so bile razpoke že prej tam, to se sicer da videti saj je nova razpoka drugačne barve.

Mojstru razloži situacijo in če ima komplet za avtogeno varjenje ti naj zadevo trdo zalota ter obdela.

_pobesneli_ ::

Na sliki pred obdelavo se vidi da je bila stvar že enkrat na istem mestu nekaj popravljena.
Problem je verjetno nastal ko se je peskalo in je bila stvar porozna, moč peskanja pa je naredilo to vse luknjasto.
Nekoč smo obnavljali ograjo ki je bila videt na prvi pogled ok, po peskanju je bila kot sir, ker je bila že ob vlivanju 50 let prej slabo narejena.
Ne vem pa kaj si prevzemal če ni zadeva narejena tako kot si si želel. Ne moreš jokat potem po vsem forumu, če se sam ne znaš zmenit.
Gregor

ToniT ::

Speskal je zadevo zato, da je lahko varil. Oblok nastane pri varjenju kot posledica električnega toka.
Ro%C4%8Dno oblo%C4%8Dno varjenje @ Wikipedia

Čez emajl ne bi mogel variti.Lito železo je zelo težko variti, ker je potrebno segreti cel komad, drugače poči. Očitno je bila prej razpoka zamazana s kitom in potem prebarvana z emajlom.
V tem primeru sem na strani obrtnika.

Edit: Typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ToniT ()

Okapi ::

Speskal je zadevo zato, da je lahko varil. Oblok nastane pri varjenju kot posledica električnega toka.
V resnici je obločno rezal. Kar je videti nekako takole, potrebuješ pa prav tako električno prevodnost materiala, ki ga režeš.

ToniT ::

Aha...
Šele zdaj mi je kapnilo :) (duga lajtnga pač...). Človek je moral narediti luknjo za odtok in bi moral odstraniti del emajla, da bi lahko vzpostavil oblok. Ker pa je to nerodno in še čudno bi zgledalo in je speskal cel umivalnik. Pri tem pa je odkril šalabajzersko delo prejšnjega popravljalca.
V bistvu je OP-ju pomagal, kajti ta napaka bi tako ali tako prišla na plano, ko bi njegov prijatelj speskal umivalnik.

šernk ::

Sedaj se morate pa izjasnit s čim se je rezalo. OP je dejal da gre za vodni rez. V tem primeru ne potrebuješ nobenega peskanja, saj material reže voda z trdimi abrazivnimi delci.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Okapi ::

Ne, OP je dejal, da mu je obrtnik rekel, da je obločno rezal (in moral zato speskati korito), na računu pa piše vodni rez.

O.

šernk ::

Kar zmišljuješ si tam kjer ti paše. Dvakrat sem se zmotil in namesto obLok napisal obok. Enkrat mi je govoril cnc vodnem odrezu drugič o obloku in potrebi po peskanju.


ok nekako mi je uspelo ta drugi del spregledat...

oblok se lahko rabi za 1254 stvari. Ni nujno da za rezanje. Sedaj če bi jaz naročil rezanje z waterjet bi takšno želel imeti on pa mora v naprej povedati zakaj se dotične stvari z waterjet ne da naredit. Pač ko mu poveš material in debelino mora to vedet. Če mi je obljubljen vodni razrez in dobim laserski razrez mu pustim zadevo ravno tam in naj zrihta novo, ker sta si ta dva postopka različna kot dan in noč.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Okapi ::

Eh, luknja je luknja;) In ja, obrtniki imajo take stranke, ki se spoznajo na vse, najraje.>:D Njim je namenjen tale cenik;)

šernk ::

Luknja kar naenkrat ni več luknja, kot ti laserski razrez spremeni strukturo materiala.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri varilni aparat - začetnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13942071 (4541) Motion
»

Varilni aparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9113868 (7322) recmajkemi
»

varilni aparat - kaj kupit? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7924928 (18238) gruntfürmich
»

Barvanje BMX kolesa

Oddelek: Šport
276505 (6008) SkIDiver
»

Barvno lakiranje radijatorja

Oddelek: Loža
135262 (5018) Vice

Več podobnih tem