» »

Inštalacija linuxa na oddaljeni lokaciji ?

Inštalacija linuxa na oddaljeni lokaciji ?

#000000 ::

Recimo da imaš na remote lokaciji en pc na katerem lavfajo xp-ji, sedaj bi ta človek rad da mu inštaliraš recimo linux ker vem da je bi se dalo, problem je edino ker ta človcek pojma nima niti o tem kako nastavit boot z DVD.ja ampak to bi že nekako, uglavnem rabil bi eno linux distribucijo katera že ima remote desktop tudi v live verziji, in da se da brez doktorata tja tudi povezat.

Bolje bi bilo windows ampak mislm da je manj kolobocij če proba linux prvo par dni v live verziji, kasneje pa mu zadevo instaliram.

Ima kdo kako idejo ?

Yacked2 ::

Če je ta oddaljena lokacija izven tvojega LANa, bo moral še port forwarding nastavit, drugače pa ssh.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

Ja je kr precej odaljen, ja sej lahko nastavim porte preden začnem, kako pa ssh tam gre samo preko konzole se mu zdi (putty)

Tarzan ::

Gentoo sem vedno preko sshja instaliral, ker ponavadni na kišti, ki sem jo skupaj spravljal nisem imel povezanega monitorja, tipkovnico pa samo v skrajni sili. Za Ubuntu, ki je trenutno daleč najbolj razširjen ne vem, bi pa v najbolšem primeru moral človek na drugi strani namestit in zagnat ssh server, da se bi ti lahko povezal gor in dalje čaral. Če ima gor WinXP, potem lahko uporabi Wubi, zadeva se instalira kar iz sistema Windows, lahko se ga pa tudi odstrani. Če bo Linux prava stvar zanj, se pa komot enkrat pri njemu oglasiš in mu pomagaš z namestitvenim postopkom.

Bom se oglasu, ampak ne letos, je namreč 8000km stran od SLO :)

Jest sem mislu tkole, vzamem en linux distro z ne preveč navlake, neka light varijanta, ga doma instaliram na nek komp, instaliram nanj nek RDC recimo Teamviawer ali bolje tight vnc, nastavim firwall ali ga kar onemogočim, da bo zihr, ter naredim svoj live .iso ki bo imal vse kar sem naložil in nastavil že embedano, tako da mu samo dam link, on zapeče sliko in boota s cdja in jest imam dostop, prvo proba če mu je ok, mu pobrišem win particije in naložim ta linux. Kaj mislte bi to šlo ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: #000000 ()

#000000 je izjavil:

Jest sem mislu tkole, vzamem en linux distro z ne preveč navlake, neka light varijanta, ga doma instaliram na nek komp, instaliram nanj nek RDC recimo Teamviawer ali bolje tight vnc, nastavim firwall ali ga kar onemogočim, da bo zihr, ter naredim svoj live .iso ki bo imal vse kar sem naložil in nastavil že embedano, tako da mu samo dam link, on zapeče sliko in boota s cdja in jest imam dostop, prvo proba če mu je ok, mu pobrišem win particije in naložim ta linux. Kaj mislte bi to šlo ?

Kaj pa če bi ta skrivnostna oseba 8000 km proč od Slovenije našla nekoga, ki se na to spozna in je saj kakšen kilometer bližje. Instalacija OS res ni neka raketna znanost.

knesz ::

Yacked2 je izjavil:

#000000 je izjavil:

Kaj pa če bi ta skrivnostna oseba 8000 km proč od Slovenije našla nekoga, ki se na to spozna in je saj kakšen kilometer bližje. Instalacija OS res ni neka raketna znanost.

... vsaj toliko, da namesti minimal base z ssh serverjem, naprej pa ti prevzameš...

blackbfm ::

čim pride do boot screena, bo verjetno že znal brat / instalirat. Mislim če ne zna sledit osnovnim on-screen navodilom potem ga raje ne sili v linux.

Zna brat, ni to problem, problem je to, ker skor vsak dan (ne vem zakaj) naredi recovery na win8, in spet vse po starem, ne znajde se nič, potem treba update na win 8.1 da se sploh kej znajde.

Ok. mal pretiravam vsak dan, ampak enkrat na teden pa zihr, zeto sem ugotovil da bo linux ravno pravšnji zanj, itak uporablja racunalnik samo za web, ne rab nobenga določenega programja, to pa je vsak linux ok.

Zakaj ne najame nekoga, zato ker nazadnje ko je najel je najel dve podjetji podobni kot geek squad, je imel take težave da je za znoret, vsak dan nov problem, računalnik poln nekih "virusov" najbolj pa je zanimivo da je ta firma vedela da ima težave (kako si lahko mislim) in ga redno klicala, dober dan gospod vidimo da imate težave z računalnikom ipd. bomo porihtali, in tako je pripel do nekje skor pavšala 100 evrov našega denarja. Zdej bi rad temu naredu konec, in je odjavil to firmo, ampak vsak dan so nove in nove težave.

Človek nima pojma o namestitvi OS, v to sem prepričan, no sej če ne bo druzga bo pač web cam postavu in mu bom sprot razloži kako gre, rad pa bi vseeno da je linux, ker bo to manj boleče za oba, itak mu je vseeno kater OS. ker uporablja samo web.

Očitno ni tako butast:
naredi recovery na win8

Take razlike med 8 in 8.1 ni:
potem treba update na win 8.1 da se sploh kej znajde

Kako si to ugotovil? Če ga zjebe med 8 in 8.1, kakšen šok bo potem šele Linux in spet bo naredil recovery na 8:
sem ugotovil da bo linux ravno pravšnji zanj

Očitno mu ni vseeno če se na drugih ne znajde
itak mu je vseeno kater OS

Jaz ti predlagam, da mu namestiš 8.1, uštimaš da imaš oddaljeni dostop preko remote desktopa, dodeliš mu limited user, izklopiš bootanje iz česar koli drugega kot iz HDDja, naštimaš BIOS geslo...

Zakaj se sploh trudiš ?

111111111111 ::

Yacked2 je izjavil:

Zakaj se sploh trudiš ?

Brezplačne počitnice? :)

Jaz bi ti svetoval kombinacijo imgburn + download zadnjega ubuntuja za DVD+teamviewer. Pa mu posnameš OS, potem pa mu preko druge naprave tablece, telefona, skypa, daješ ustna navodila za zagon in namestitev OS-a.

Razni SSH in remote desktopi ne pridejo v poštev, ker če ne zna namestit OS-a ti tudi portov ne bo znal odpret na routerju da boš prišel zraven. Razen če to sam narediš preko Teamviewerja.

Dejansko kar ti iščeš pa je PXE server install, ki je pa precej zapleten. Link

Edit: typo

Zgodovina sprememb…

Ahh obnovitev sistema naredi ker (imam občutek) nenako dobi občutek da je čas da zadevo ugasne na silo, seveda kasneje enostavno samo potrdi obnovitev sistema.

Ima pa na obeh laptopih prednaložen OS. seveda je poln sranja in ni da ni, tolk zadev se zažene da enostavno računalnik počepne pri 5 tabih v kateremkoli browserju.

PXE install sem ene parkrat probal narest na lanu in sem skor ponoru, ker vedno ko rešiš eno nadlogo se pojavi naslednja.

Bom jest kr tko probal k sem si zamislil, bom saj vedel v čem je težava če do nje pride :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nedelovanje Intel Core i7 4770K in H97M-itx/ac

Oddelek: Strojna oprema
241901 (1526) Han
»

Namstitev sistema ponovno

Oddelek: Pomoč in nasveti
12927 (791) #000000
»