Forum » Kaj kupiti » Kupujem monitor in... HALP!
Kupujem monitor in... HALP!
peperko ::
Ok, upam, da bom tole spisal na dosti kratko in enostavno. Prebral sem večji dele teme o kupovanju 24" monitorja (staro kak teden), a sem prišel kvečejemu do novih opcij, ne pa tudi rešitev. Zato tudi načenjam tole temo, če pa admin(ica) meni, da tole moje blebetanje ne bo zdržalo v standalone obliki, jo pa tudi lahko prilepi k prej omenjeni temi.
Torej, k stvari. Kupujem monitor, ki naj ima sledeče:
- večji ali enak 24" (mogoče skoraj raje 27", če že ne 29")
- budget: €240. Ajd, v primeru reeees hude ponudbe se da pogledat globlje v denarnico, a načeloma ne več kot €300.
- 3D? Rad bi ga imel, a če z njegovim neobstojem dobim večji/boljši monitor, so be it.
- Tv tuner vključen - razen, če menite, da pridem ceneje skozi, če nabavim brez, dokupim pa USB digitalni tuner. Skratka, kabel za tv bo prišel vtaknjen ali v monitor ali v USB tuner. Če delujeta oba podobno (zanesljivo), potem vzemem USB stick
- uporaba: malo špilov, malo več gledanja filmov/tvja, izdelava webstrani, matranje Cubase-a, klamfanje prispevkov in podobnih zadev, surfanje ko norc, itd itd.
- resolucija: vseeno, samo, da ni 5:4 oz 4:3. Imel v preteklosti 16:10 in edini "minus" je bil letterbox pri 16:9 video vsebinah (vse sodobne serije in videospoti, dokumentarci, veliko filmov).
- gledalo se ga bo vsaj iz razdalje dobrega pol metra (pri mojih slabih 2m višine z iztegnjeno roko ne dosežem monitorja, ostalo bo še vsaj 10cm prostora)
- na veliko boste opazili LG-je. Do sedaj sem imel z njihovimi produkti -in teh ni malo- vedno dobre izkušnje (ok, priznam, LG-jevi prvi touch telefoni so bili katastrofa na kubik). Če se najde kakšen boljši bang for the buck od druge firme, tudi prav.
Malo sem raziskoval tele naše velecenjene trgovine in prišel do sledečih monitor+tuner kandidatov:
1) LG 23MD53D(€263-€266) (edini 3D monitor v tem cenovnem rangu)
2) LG 27MA43D (€260)
3) LG 29MN33D (€240. Iskreno, za 29 inčev in to ceno sem se pripravljen takoj odpovedat tri-deju, a po drugi strani: je fullHD premajhna resolucija za takšno velikost monitorja? Se bodo pike z lahkoto videle?)
4) LG 24MN43D (€179-€195)
5) Nagledani so tudi bili Samsung T24C300EW (€188), LG M2432D (€190), LG 24MN33D (€200), LG 24MA53D (€233)
Non-tv monitorji, ki se jih mogoče ne bi branil preveriti: Philips 273V5LHSB (€224), DELL UltraSharp U2412M (€256), LG 24EB23PY IPS (€239)
Me pa zanima še par stvari:
a) a se cenovno gledano bolj splača kupiti zadevo v Avstriji v upanju, da import (poštnina, carina) ne stane preveč?
b) what the fugh je z poimenovanjem npr. LG-jevih monitorjev? A obstaja kakšno šifrirno geslo? Razumem, prvi dve cifri sta resolucija, kaj pa ostalo? MD, MA, MN?
c) po domače rečeno, se 27" proti 24" res fejst pozna? Koliko je to, slabe 10cm razlike?
d) mogoče malo offtopic: Comshop ima nekatere monitorje dražje od €30 pa tudi do €60. Se jim splača imeti takšno maržo?
Upam, da ste se uspešno prebili čez tale šoder :)
Vsekakor sem vam zahvaljujem za kakršnikoli namig in nasvet glede kaj ja/ne/mogoče.
Torej, k stvari. Kupujem monitor, ki naj ima sledeče:
- večji ali enak 24" (mogoče skoraj raje 27", če že ne 29")
- budget: €240. Ajd, v primeru reeees hude ponudbe se da pogledat globlje v denarnico, a načeloma ne več kot €300.
- 3D? Rad bi ga imel, a če z njegovim neobstojem dobim večji/boljši monitor, so be it.
- Tv tuner vključen - razen, če menite, da pridem ceneje skozi, če nabavim brez, dokupim pa USB digitalni tuner. Skratka, kabel za tv bo prišel vtaknjen ali v monitor ali v USB tuner. Če delujeta oba podobno (zanesljivo), potem vzemem USB stick
- uporaba: malo špilov, malo več gledanja filmov/tvja, izdelava webstrani, matranje Cubase-a, klamfanje prispevkov in podobnih zadev, surfanje ko norc, itd itd.
- resolucija: vseeno, samo, da ni 5:4 oz 4:3. Imel v preteklosti 16:10 in edini "minus" je bil letterbox pri 16:9 video vsebinah (vse sodobne serije in videospoti, dokumentarci, veliko filmov).
- gledalo se ga bo vsaj iz razdalje dobrega pol metra (pri mojih slabih 2m višine z iztegnjeno roko ne dosežem monitorja, ostalo bo še vsaj 10cm prostora)
- na veliko boste opazili LG-je. Do sedaj sem imel z njihovimi produkti -in teh ni malo- vedno dobre izkušnje (ok, priznam, LG-jevi prvi touch telefoni so bili katastrofa na kubik). Če se najde kakšen boljši bang for the buck od druge firme, tudi prav.
Malo sem raziskoval tele naše velecenjene trgovine in prišel do sledečih monitor+tuner kandidatov:
1) LG 23MD53D(€263-€266) (edini 3D monitor v tem cenovnem rangu)
2) LG 27MA43D (€260)
3) LG 29MN33D (€240. Iskreno, za 29 inčev in to ceno sem se pripravljen takoj odpovedat tri-deju, a po drugi strani: je fullHD premajhna resolucija za takšno velikost monitorja? Se bodo pike z lahkoto videle?)
4) LG 24MN43D (€179-€195)
5) Nagledani so tudi bili Samsung T24C300EW (€188), LG M2432D (€190), LG 24MN33D (€200), LG 24MA53D (€233)
Non-tv monitorji, ki se jih mogoče ne bi branil preveriti: Philips 273V5LHSB (€224), DELL UltraSharp U2412M (€256), LG 24EB23PY IPS (€239)
Me pa zanima še par stvari:
a) a se cenovno gledano bolj splača kupiti zadevo v Avstriji v upanju, da import (poštnina, carina) ne stane preveč?
b) what the fugh je z poimenovanjem npr. LG-jevih monitorjev? A obstaja kakšno šifrirno geslo? Razumem, prvi dve cifri sta resolucija, kaj pa ostalo? MD, MA, MN?
c) po domače rečeno, se 27" proti 24" res fejst pozna? Koliko je to, slabe 10cm razlike?
d) mogoče malo offtopic: Comshop ima nekatere monitorje dražje od €30 pa tudi do €60. Se jim splača imeti takšno maržo?
Upam, da ste se uspešno prebili čez tale šoder :)
Vsekakor sem vam zahvaljujem za kakršnikoli namig in nasvet glede kaj ja/ne/mogoče.
MadMax ::
a) sicer samo predvidevam, ampak zdi se mi da živiš v Sloveniji. Ta pa je, kot si morda že kje slišal, članica EU, tako kot Avstrija. Posledično carine ni
c) 1"=25.4mm
Preskok iz 24 na 27(+): če gre pri obeh za isto resolucijo (fullHD), je 27 smiseln samo ako imaš probleme z vidom.
c) 1"=25.4mm
Preskok iz 24 na 27(+): če gre pri obeh za isto resolucijo (fullHD), je 27 smiseln samo ako imaš probleme z vidom.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
peperko ::
a) sicer samo predvidevam, ampak zdi se mi da živiš v Sloveniji. Ta pa je, kot si morda že kje slišal, članica EU, tako kot Avstrija. Posledično carine niAvstrija, Avstralija. Isti šmorn, amirite? Hec na stran. Odkar že par reči čudežno nisem dobil, čeprav sem celo videl filmček modela, kako mi na pošti pošilja moj specifičen izdelek, ne verjamem več v necarine ali karkoli je že za tem. Očitno je smola na moji strani.
c) 1"=25.4mm
Sem se pa spomnil, da lahko par znancev privatnikov nahecam, da vzamejo monitor preko firme (ker pol bojda ne plačajo 22% davka or some shot like that). Kje bi se jim pol ta minus 22% poznal? Konec leta, ko jim davkarija vrne denar ali.. kako?
Glede drugega odgovora - makes sense. Sicer vidim zaenkrat prav dobro, bi pa potlej 27+inčica -če najdem kakšno spodobno, seveda- imela tudi višjo resolucijo. Sicer sem bol amater iz tega vidika, ampak večja resolucija na več inčih je lahko kvečjemu dobra stvar (če je seveda monitor toliko soliden, vsaka lastnost a la AH-IPS bonus je pa dobrodošla). Bi se isto lahko reklo tudi za ultrawide monitorje? Ne trollam, sam vprašam.
MadMax ::
Ne mešaj nesposobnost pošte/dostavnih služb s carino. Koneckoncev te "carina" zanima zgolj kot dodaten strošek, ne pa storitev.
Nisem pa nikjer rekel, da se (sploh pri letalskih pošiljkah) ne izvaja varnostni pregled.
Sem že dobil paketke z nalepko "X-RAY CHECKED".
In po drugi strani, paket iz Litve (pošiljatelj poslal fotko paketa ko je zadeva že bila polepljena s poštnimi rekviziti) kar ni in ni prišla... No, po turistanju po Slovaški in še parih EU deželah nič kaj naši državi podobnih imen je po skoraj 4 mesecih paket le prispel. Popolnoma nepoškodovan.
Nisem pa nikjer rekel, da se (sploh pri letalskih pošiljkah) ne izvaja varnostni pregled.
Sem že dobil paketke z nalepko "X-RAY CHECKED".
In po drugi strani, paket iz Litve (pošiljatelj poslal fotko paketa ko je zadeva že bila polepljena s poštnimi rekviziti) kar ni in ni prišla... No, po turistanju po Slovaški in še parih EU deželah nič kaj naši državi podobnih imen je po skoraj 4 mesecih paket le prispel. Popolnoma nepoškodovan.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup monitorja (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 14856 (4214) | Han |
» | 27" monitor (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 21944 (14132) | scipascapa |
» | LED monitorji z IPS matriko za oblikovanjeOddelek: Kaj kupiti | 3014 (2753) | murmur |
» | Kateri monitor?Oddelek: Kaj kupiti | 9479 (7728) | Golnar |