Forum » Hlajenje in modifikacije » Menjava ventilatorja pri napajalniku
Menjava ventilatorja pri napajalniku
gusto ::
Ventilator pri napajalniku je postal glasen, zato sem se odločil, da ga bom zamenjal. Odprl sem napajalnik (to sem počel prvič) in ugotovil, da je v napajalniku 12 cm ventilator, ki je priključen preko 2-pinskega priključka. Doma se mi valja nov 12 cm ventilator (Xilence Red Wing), zanima me, če bi lahko uporabil tega. Na oko se razlikuje v tem, da ima 3-pinski priključek. Spodaj prilagam slike starega in novega ventilatorja. Napajalnik je nek star (SZ-430PDR). Če zadeva ni kompatibilna, prosim za nasvet, kateri ventilator kupiti.
star ventilator
nov ventilator
star ventilator
nov ventilator
- spremenil: gusto ()
bastadu ::
Tisti ki ima 3 pine ima 1 pin za zaznavanje obratov, česar v napajalniku tako ne potrebuješ ...
Kateri pa je ta za zaznavanje obratov? Mogoče rumen?:) Torej lahko priklopim? Se kaj kritičnega zgodi, če ostala dva narobe obrnem, ko priklopim. Nikjer ni nič označeno, načeloma bi šlo iz obeh strani, mislim pa da iz ene nekako lepše sede.
matej_jack ::
Rdeči je +12V, črni pa nula. Rumenega (senzor) v tem primeru ne moreš uporabiti.
Jaz sem menjal že par ventilatorjev v napajalnikih, razen "štukanja" konektorjev je do zdaj bilo vse OK.
Jaz sem menjal že par ventilatorjev v napajalnikih, razen "štukanja" konektorjev je do zdaj bilo vse OK.
Duhec ::
Glej ga! ne morš kar priklopit kot ti paše. To je enosmerna napetost 12V, torej + in -. Navadno je + rdeča, - pa črna barva. Konektorja imaš različna in nista direktno kompatibilna. Če imaš spajkalnik in temp. skrčke (bužirke) bi jaz samo štukal tastar konektor na tanov ventilator.
bastadu ::
Če narobe priklopiš ne bo nič kritičnega narobe, le v napačno smer se ti bo ventilator vrtel, ker gre, kot je že nekdo omenil, za enosmerno napetost 12V ...
Saj vem da ne morem, mislil sem bolj v smislu ali skurim računalnik ali se nič ne zgodi. No na to je ravno bastadu odgovoril.:) Nimam spajkalnika, sem pa ugotovil kako je pravilno. Je torej ok, če dam črno na črno, rdečo na rdečo, rumeni je pač prazen?
Zadeva deluje brez problema. Hvala vsem.:)
Zadeva deluje brez problema. Hvala vsem.:)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gusto ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | tišanje napajalnika (strani: 1 2 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 12401 (8474) | Heavy |
» | Menjava ventilatorja v napajalnikuOddelek: Hlajenje in modifikacije | 7128 (3851) | radmannsdorf |
» | vent za napajalnik (strani: 1 2 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 12752 (11134) | znamovsi |
» | Kateri ventilator?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 1948 (1671) | mato22 |
» | glasen računalnikOddelek: Pomoč in nasveti | 2382 (1786) | tigrr |