Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Chalky ::
This is insane:
4:30 PM ET, Apple, $AAPL, reported stronger than expected earnings and a cash pile of over $132 BILLION.
4:31 PM ET: Apple stock falls -5% despite beating earnings.
4:45 PM ET: Apple stock rises +8% from its low, adding +$320 BILLION in market cap, turns green.
Earnings + AI = roller coaster ride.
https://x.com/KobeissiLetter/status/198...
Apple bo moral kmalu narediti nek nov izdelek. Nekaj časa so razmišljali o Apple Avtomobilu, potem so šli na "očala", po mojem pa bodo končali pri robotih. To je dejansko odlična priložnost za Apple da pivotira.
4:30 PM ET, Apple, $AAPL, reported stronger than expected earnings and a cash pile of over $132 BILLION.
4:31 PM ET: Apple stock falls -5% despite beating earnings.
4:45 PM ET: Apple stock rises +8% from its low, adding +$320 BILLION in market cap, turns green.
Earnings + AI = roller coaster ride.
Apple bo moral kmalu narediti nek nov izdelek. Nekaj časa so razmišljali o Apple Avtomobilu, potem so šli na "očala", po mojem pa bodo končali pri robotih. To je dejansko odlična priložnost za Apple da pivotira.
LeQuack ::
Pri earningsih moraš vedeti, da je zmeraj loterija, nima veze če je earnings dober ali ne. Zmeraj gre delnica dol ali gor 10%, to je 90% časa, redko da gre manj ali več, ker to je algoritemsko nastavljeno.
Quack !
Malidelničar ::
Nekaj zanimivega za tiste, ki ste tule gor bolj trejderji:
https://www.reddit.com/r/StockMarket/co...
Stock Market Crash "Hindenburg Omen" Triggered ? The Hindenburg Omen, an indicator that correctly detected the 1987 and 2008 stock market crashes, has been triggered!
Explanation:
"The Hindenburg Omen is a combination of technical signals that together forecast the likelihood of a stock market crash. The technical inputs are the 10 Week Simple Moving Average, New 52 week highs on the NYSE, New 52 Week lows on the NYSE, and the McClellan Oscillator.
If, on the same day,
a) the 10 Week Moving Average is rising, b) New Highs and New Lows are greater than [2.2]% of total issues traded, c) the McClellan Oscillator is negative, and d) New Highs are less than or equal to twice the New Lows
then a Hindenburg Signal is indicated by a yellow circle.
Two such signals within a 36-day period is considered a Hindenburg Omen and is indicated by a red diamond. The Hindenburg Omen portends a serious decline within the next 40 days."
Stock Market Crash "Hindenburg Omen" Triggered ? The Hindenburg Omen, an indicator that correctly detected the 1987 and 2008 stock market crashes, has been triggered!
Explanation:
"The Hindenburg Omen is a combination of technical signals that together forecast the likelihood of a stock market crash. The technical inputs are the 10 Week Simple Moving Average, New 52 week highs on the NYSE, New 52 Week lows on the NYSE, and the McClellan Oscillator.
If, on the same day,
a) the 10 Week Moving Average is rising, b) New Highs and New Lows are greater than [2.2]% of total issues traded, c) the McClellan Oscillator is negative, and d) New Highs are less than or equal to twice the New Lows
Two such signals within a 36-day period is considered a Hindenburg Omen and is indicated by a red diamond. The Hindenburg Omen portends a serious decline within the next 40 days."
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
iKst_ ::
Danes je PLTR presegel $200 pa sem malo šel brati za nazaj 3-4 leta stare debate. Se na glas smejim, ko berem kaj so pisali nekateri :)

gruntfürmich ::
Malidelničar je izjavil:
Nekaj zanimivega za tiste, ki ste tule gor bolj trejderji:
Explanation:
If, on the same day,
si vsaj prebral komentarje?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
musicfreak ::
Ena zanimiva delnica za prihodnost za tiste ki bi radi kaj tvegali
SK Hynix
https://www.ft.com/content/64e7dfb0-b32...
SK Hynix
Benny123 ::
Danes je PLTR presegel $200 pa sem malo šel brati za nazaj 3-4 leta stare debate. Se na glas smejim, ko berem kaj so pisali nekateri :)
So tut kake druge optimistične debate o balkanu, al pa tule na prvi strani o Fordu, ki bo 200 dolarjev na delnico itd... Za nazaj je lahk vsak pameten
So tut kake druge optimistične debate o balkanu, al pa tule na prvi strani o Fordu, ki bo 200 dolarjev na delnico itd... Za nazaj je lahk vsak pameten
Jaz sicer nimam težav z napovedmi in analizami. Jih rad berem. Ampak v tem primeru je bilo zanimivo, ker so nekateri bili 100% prepričani v svoj prav na podlagi povsem napačnih informacij ali celo izmišljenih informacij.
Dober primer, ki kaže, da včasih najbolj glasni nimajo vedno najbolj prav. Do your own research :)
aborko ::
Jst bom počasi en del PLTR vseeno prodal, kupil pri 95. Bom pa optimiziral in istočasno prodal tudi par kitajskih delnic, ki so naredile kar nekaj minusa. Konec leta bo počasi tu, treba še poštudirati kaj narediti s kriptom...

endelin ::
Ne pozabite traderji in hodlerji
"The good times of today are the sad thoughts of tomorrow."
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
redtech ::
KNOP
Če ima kdo pozicijo, se zgodba zaključuje (KNOT Offshore Partners LP Receives Buyout Offer from Knutsen NYK Offshore Tankers AS).
Začel sem pri $14(2022) končal s +24% (v portfelju 10%). Dobra šola za naprej, ki te tudi nauči, da lahko "pogubno pozicijo" še vedno obrneš v plus.
Če ima kdo pozicijo, se zgodba zaključuje (KNOT Offshore Partners LP Receives Buyout Offer from Knutsen NYK Offshore Tankers AS).
Začel sem pri $14(2022) končal s +24% (v portfelju 10%). Dobra šola za naprej, ki te tudi nauči, da lahko "pogubno pozicijo" še vedno obrneš v plus.
BREAKING: Amazon stock, $AMZN, surges over +6% after announcing a $38 billion deal with OpenAI.
We are now receiving DAILY multi-billion dollar AI deals.
Amazon je bil še prejšnji teden pri $2.3T, zdaj je že pri $2.8T
We are now receiving DAILY multi-billion dollar AI deals.
Amazon je bil še prejšnji teden pri $2.3T, zdaj je že pri $2.8T
rini ::
OpenAI je na razprodaji velikim družbam, začenši MSFT, Google, ORCL, zdaj še AMZN. Očitno je v prihodu še kaj večjega.
ripmork ::
2 tedna nazaj gledal analize, kako je glede na ostale Mag-7 delnice Amazon (sploh ob vsem potencialu) največji YTD zaostankar in dodal še nekaj delnic pri cca 215$. Sem računal na še kak padec in dodatne nakupe, zdej je pa v luft pognalo :)
V prejšnjem tednu po padcih okrepil tudi BRK-B pozicije. Zna bit, da bo ob Buffettovem sestopu prišlo do še večje korekcije, a pomoje gre za dolgoročno dobro pozicionirano podjetje, ki je praktično kot accumulating etf (glede na vso deverzifikacijo lastništva).
V prejšnjem tednu po padcih okrepil tudi BRK-B pozicije. Zna bit, da bo ob Buffettovem sestopu prišlo do še večje korekcije, a pomoje gre za dolgoročno dobro pozicionirano podjetje, ki je praktično kot accumulating etf (glede na vso deverzifikacijo lastništva).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
musicfreak ::
musicfreak je izjavil:
Ena zanimiva delnica za prihodnost za tiste ki bi radi kaj tvegali
SK Hynix
evo spet zamudil... danes 13 procentov gor...ocitno bo treba bolj poslusat youtuberje in it takoj noter. mislim da SK Hynix in Micron sta delnici za odlicne dobicke v naslednjih mesecih.
2 tedna nazaj gledal analize, kako je glede na ostale Mag-7 delnice Amazon (sploh ob vsem potencialu) največji YTD zaostankar in dodal še nekaj delnic pri cca 215$. Sem računal na še kak padec in dodatne nakupe, zdej je pa v luft pognalo :)
Jaz sem letos že kupil in prodal. Oblak AWS ima velik potencial, velika dodatna vrednost bo tudi satelitski internet, neposredna konkurenca Musk. A za zdaj je le nekaj malega amazonovih satelitov.
Malidelničar ::
KNOP
A to je isto kot MLP? (MLP-ji so btw. davčno v ZDA drugače tretirani, ne vem, a se to iz SLO sploh izplača?)
Si pa predstavljam, da takšna delnica ni ravno za dolgoročno naložbo.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
kunguruj ::
V primerjavi z večino tu sem začetnik, sem pa se pripravljen učiti in imel bi nekaj vprašanj.
Sedaj imam trgovalni račun pri Iliriki, portfelj imam razpršen. Na Iliriko sem šel, ker mi je bil to prvi trgovalni račun, nisem imel izkušenj in želel sem nekoga, ki mi te stvari ureja v Sloveniji. Sedaj razmišljam, da bi pričel trgovati pri IBKR, saj vidim, da ga marsikdo priporoča in pragmatično bi sledil drugim. Zanima me, ali je smiselno obstoječe delnice, ETF-e prenesti iz Ilirike na IBKR? Je to sploh možno, prenesti delnico iz enega na drugi trgovalni račun, ne da bi jo pri tem prodal in ponovno kupil ter plačal vse možne dajatve? Lahko kdo pove, koliko je Ilirika dražja v primerjavi z IBKR? Je bolje, da obstoječ portfolijo pustim pri Iliriki, na IBKR pa ustvarim novega?
Pa še nekaj kar me moti, težko rečem, da je to povezano z Iliriko. Primer delnice v ZDA, ki vsake 3 mesece izplačuje dividende. Ker je celotna letna dividenda, ki znaša recimo 1,5% razdeljena na 4 dele, je znesek posameznega izplačila dividend zelo majhen. Potem si najprej odbijejo davek v ZDA, potem se odbije davek v Sloveniji, potem si Ilirika odbije za izvršeno transakcijo in od že tako minimalne dividende, ti ne ostane skoraj nič. Nekaj več bi mi ostalo, če se bi dividenda izplačevala le enkrat letno. Ali še bolje, da sploh ne bi zplačevali dividend ampak se bi za ta znesek povečala vrednost delnice. Tako da sem začel razmišljati, da bolje kupovati papirje, ki ne izplačujejo dividend. Zanima me vaše mišlenje? Ali je to problem v Iliriki, bi bilo na IBKR kaj drugače?
Sedaj imam trgovalni račun pri Iliriki, portfelj imam razpršen. Na Iliriko sem šel, ker mi je bil to prvi trgovalni račun, nisem imel izkušenj in želel sem nekoga, ki mi te stvari ureja v Sloveniji. Sedaj razmišljam, da bi pričel trgovati pri IBKR, saj vidim, da ga marsikdo priporoča in pragmatično bi sledil drugim. Zanima me, ali je smiselno obstoječe delnice, ETF-e prenesti iz Ilirike na IBKR? Je to sploh možno, prenesti delnico iz enega na drugi trgovalni račun, ne da bi jo pri tem prodal in ponovno kupil ter plačal vse možne dajatve? Lahko kdo pove, koliko je Ilirika dražja v primerjavi z IBKR? Je bolje, da obstoječ portfolijo pustim pri Iliriki, na IBKR pa ustvarim novega?
Pa še nekaj kar me moti, težko rečem, da je to povezano z Iliriko. Primer delnice v ZDA, ki vsake 3 mesece izplačuje dividende. Ker je celotna letna dividenda, ki znaša recimo 1,5% razdeljena na 4 dele, je znesek posameznega izplačila dividend zelo majhen. Potem si najprej odbijejo davek v ZDA, potem se odbije davek v Sloveniji, potem si Ilirika odbije za izvršeno transakcijo in od že tako minimalne dividende, ti ne ostane skoraj nič. Nekaj več bi mi ostalo, če se bi dividenda izplačevala le enkrat letno. Ali še bolje, da sploh ne bi zplačevali dividend ampak se bi za ta znesek povečala vrednost delnice. Tako da sem začel razmišljati, da bolje kupovati papirje, ki ne izplačujejo dividend. Zanima me vaše mišlenje? Ali je to problem v Iliriki, bi bilo na IBKR kaj drugače?
redtech ::
@Malidelničar
Ta je common stock in edina izjema za katero vem, da je brez K-1 obrazca.
Za nas pride v upoštev PMLP.L, MMLP.L - ETF se ukvarja s K-1 obrazci:
Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF - Dist
TOP10 holdings:
WILLIAMS COS INC/THE 10.35%
TC ENERGY CORP COMMON 10.24%
ENBRIDGE INC COMMON STOCK 10.16%
KINDER MORGAN INC COMMON 10.08%
PEMBINA PIPELINE CORP 10.01%
ONEOK INC COMMON STOCK 9.70%
ALERIAN MLP INDEX ETNS 8.27%
TARGA RESOURCES CORP 6.97%
KINETIK HOLDINGS INC 3.89%
ANTERO MIDSTREAM CORP 3.51%
Direktno se pa za majne pozicije ne izplača, po crashu 2020 sem kupil direkt MLP, ker tisti davek 40% na distribucijo ni igral velike vloge.
Ta je common stock in edina izjema za katero vem, da je brez K-1 obrazca.
Za nas pride v upoštev PMLP.L, MMLP.L - ETF se ukvarja s K-1 obrazci:
Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF - Dist
TOP10 holdings:
WILLIAMS COS INC/THE 10.35%
TC ENERGY CORP COMMON 10.24%
ENBRIDGE INC COMMON STOCK 10.16%
KINDER MORGAN INC COMMON 10.08%
PEMBINA PIPELINE CORP 10.01%
ONEOK INC COMMON STOCK 9.70%
ALERIAN MLP INDEX ETNS 8.27%
TARGA RESOURCES CORP 6.97%
KINETIK HOLDINGS INC 3.89%
ANTERO MIDSTREAM CORP 3.51%
Direktno se pa za majne pozicije ne izplača, po crashu 2020 sem kupil direkt MLP, ker tisti davek 40% na distribucijo ni igral velike vloge.
ripmork ::
@kunguruj:
Nimam sicer direktnih izkušenj s prenosi, a po mojem razumevanju bi Ilirika in IBKR (oba resna brokerja) morala dovoljevat prenos brez prodaje. Bo pa kdo drug več znal povedat.
GPT mi sicer pravi, da naj bi bilo to možno.
Kar se pa drugega vprašanja tiče se pa povsem strinjam s to logiko; na IBKR gradim portfelj z izključno accumulating ETF-i (all-stock, growth in gold skladi) + BRK-B in Amazon (nobeno podjetje ne izplačuje dividend).
Če grejo dividende v reinvesticijo se prvič ni treba ukvarjat s FURS-om in izpolnjevat obrazcev za drobiž, plačevat davka na dobiček, pa še potencialno večja rast je. Win/Win/Win za moje pojme.
Nimam sicer direktnih izkušenj s prenosi, a po mojem razumevanju bi Ilirika in IBKR (oba resna brokerja) morala dovoljevat prenos brez prodaje. Bo pa kdo drug več znal povedat.
GPT mi sicer pravi, da naj bi bilo to možno.
Kar se pa drugega vprašanja tiče se pa povsem strinjam s to logiko; na IBKR gradim portfelj z izključno accumulating ETF-i (all-stock, growth in gold skladi) + BRK-B in Amazon (nobeno podjetje ne izplačuje dividend).
Če grejo dividende v reinvesticijo se prvič ni treba ukvarjat s FURS-om in izpolnjevat obrazcev za drobiž, plačevat davka na dobiček, pa še potencialno večja rast je. Win/Win/Win za moje pojme.
Fizikalko ::
Jaz pa razmišljam obratno. Vse imam doma, pri Iliriki, tistih nekaj več stroškov mi odtehta to, da se z ničemer ne zafrkavam na roke, vse davke in prijave mi dela Ilirika (za dividende pa sploh). Če karkoli rabim, so dosegljivi 24/7 in sem zadovoljen. Medtem ko na ibkr support praktično ne obstaja. Sploh pa je držanje slovenskih delnic cenovno praktično enako kot na ibkr. Edino app bi lahko izboljšali. Je res predpotopen.
Musashi ::
a da support na ibkr praktično ne obstaja? Ok, vse kar sem vprašal (res da malo ker ni bilo potrebe), so mi v vseh teh letih takoj odgovorili.
red_baron ::
Še en plus za Iliriko.
Pa še nekaj je meni všeč kar vas veliko ne ve:
najdreš ETF ki ti je ok. Pošlješ na support če ga lahku umestijo in v par dneh ga imaš na voljo za nakup?.
najdreš ETF ki ti je ok. Pošlješ na support če ga lahku umestijo in v par dneh ga imaš na voljo za nakup?.
111111111111 ::
Kaki pa so stroški pri Iliriki?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
nurmaln ::
V primerjavi z večino tu sem začetnik, sem pa se pripravljen učiti in imel bi nekaj vprašanj.
Zanima me, ali je smiselno obstoječe delnice, ETF-e prenesti iz Ilirike na IBKR? Je to sploh možno, prenesti delnico iz enega na drugi trgovalni račun, ne da bi jo pri tem prodal in ponovno kupil ter plačal vse možne dajatve?
Smisel sigurno ima.
Jaz sem prvi zahtevek za prenos delnic iz Ilirike na IBKR poslal 11.7.2025, vmes sem jih še petkrat spomnil (mail forward), potem dodatno izpolnjeval neke njihove obrazce, etc, pred dvema mesecema sem dobil zadnjo informacijo od njih da bo v cca enem tednu. Danes so delnice še vedno na Iliriki in nimam nobene nove konkretnejše informacije.
Za prenos delnic so šalabajzerji.
Še en plus za Iliriko.
Ja, to je en plus sigurno pri Iliriki, pa tudi to da ti za davkarijo vse oni uredijo.
Glavni minus zame je, da ne morem povezati računa z Yahoo Finance, kjer imam en pregled nad vsemi različnimi investicijami.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nurmaln ()
3p ::
Prednost Ilirike pred IBKRjem in podobnimi, v prihodnje, bi znali biti individualni naloženi računi, ki jih najbrž online brokerji za Slo ravno ne bojo šli podpirat?
(Aja, btw, sam sem le pri online brokerjih... če imaš dolgoročne naložbe, ki ne izplačujejo dividend, je načeloma vseeno...)
(Aja, btw, sam sem le pri online brokerjih... če imaš dolgoročne naložbe, ki ne izplačujejo dividend, je načeloma vseeno...)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 3p ()
A pri PLTR so šele pri upbeat earningsih ugotovili da je valutacija čisto off? Burry je šel all in s shortom na PLTR in NVDA.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Musashi ()
Burry? To je tisti tip, ki je pravilno napovedal 14 zlomov od zadnjih 3? :)
Drugače pa trenutno nič nenavadnega. Po včerajšnji noriji in 155% rasti YTD je korekcija normalna. Earnings call je bil sicer fenomenalen. Sem optimističen za prihodnost.
Drugače pa trenutno nič nenavadnega. Po včerajšnji noriji in 155% rasti YTD je korekcija normalna. Earnings call je bil sicer fenomenalen. Sem optimističen za prihodnost.
delavec44 ::
a da support na ibkr praktično ne obstaja? Ok, vse kar sem vprašal (res da malo ker ni bilo potrebe), so mi v vseh teh letih takoj odgovorili.
IBKR ima še najboljši support od TR, T212, Revolut, itd. Pa sem probal že vse. Res pa je, da je za moje potrebe IBKR tudi najdražji in ga zato ne uporabljam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
gen Maister ::
Kaj ni nobenega nič strah, da bi pri IBRK in podobnih spletnih zadevah; pri morebitnem poku balona ostal kot riba na suhem!?? :)
Kje to plačaš!??
Če vložiš 250t v slovensko bph, plačaš 1000 eur provizije, kar se mi zdi odločno preveč.
Kje to plačaš!??
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gen Maister ()
Fizikalko ::
Če vložiš 250t v slovensko bph, plačaš 1000 eur provizije, kar se mi zdi odločno preveč.
Znaš ločit med provizijo in stroški kdd itd? Slednje plačaš enako na ibkr in so večji kot provizija Ilirike. Da ne govorim o tem, da ne kupuješ po istem tecaju in če dodam še jebanje z davčno, je jasno, da se mi vsaj za kupovanje slo delnic ne splača drugam. No, v resnici pa tudi tuje delnice kupujem preko Ilirike, je komot. Npr preprečitev dvojne obdavčitve zrihtana praktično samodejno, kot tudi vse ostalo glede davkov. Za usivih 100 EUR ti pa se konec leta pripravijo datoteko za FURS, če si kaj prodajal. Nič dela.
gen Maister je izjavil:
Kaj ni nobenega nič strah, da bi pri IBRK in podobnih spletnih zadevah; pri morebitnem poku balona ostal kot riba na suhem!?? :)
Napram našim majhnim domačim ponudnikom? Ne. Saj so delnice v osebni lasti.
Kakšni osebni lasti!?? Jih imaš doma, v žepu, v predalu!??
Če je nekaj knjiženo na tebe, na neki bančni platformi še ne pomeni, da imaš delnice "v osebni lasti"!?
Misliš, da ima ibrk 100% vseh sredstev, da izplača svoje komintente!??? Ker jaz še nikoli nisem slišal, da bi kakšna banka, pa četudi spletna/virtualna, imela 100% kritje za svoje stranke!!?
Ja, in so OGROMNI ponudniki in ravno tam so lahko posledice stampeda precej večje!! To ne pomeni samo, da se ti vrednost portfelja razpolovi, če indeks ali etf pade za polovico, ampak tudi, da lahko ostaneš brez te polovice!??
Se je že dogajalo! Ne samo pri nas, tudi v tujini in tudi v ameriki...
Da se to ne mire zgoditi, ker so spletni in ker so ogromni, ni noben argument.
Ajde debilko, uporabi AI pa naj ti razloži. Temu idiotu genaralku osnove niso jasne, pameten pa za tri....
Nehaj pisati idiotizme in pametovati zraven. Malo se izobrazi preden spet pišeš neumnosti...
gen Maister je izjavil:
Kje to plačaš!??
Pri NLB ob nakupu enega tujega papirja.
V Sloveniji so denarna sredstva zavarovana za 100.000 eur na komitenta, če propade banka; medtem ko so vse delnice tvoja last in se jih le prenese na drugega borznega posrednika.
energetik ::
Burry? To je tisti tip, ki je pravilno napovedal 14 zlomov od zadnjih 3? :)
Ne, to tisti, ki je napovedal zlom 2008 in s tem zaslužil konkretne številke. Verjetno ste gledali film The Big Short.
Sicer pa je Burry poleg tega, da je šortal NVDA in PLTR, nabavil call opcije za PFE
vires in numeris
gen Maister je izjavil:
Kakšni osebni lasti!?? Jih imaš doma, v žepu, v predalu!??
Če je nekaj knjiženo na tebe, na neki bančni platformi še ne pomeni, da imaš delnice "v osebni lasti"!?
Misliš, da ima ibrk 100% vseh sredstev, da izplača svoje komintente!??? Ker jaz še nikoli nisem slišal, da bi kakšna banka, pa četudi spletna/virtualna, imela 100% kritje za svoje stranke!!?
Ja, in so OGROMNI ponudniki in ravno tam so lahko posledice stampeda precej večje!! To ne pomeni samo, da se ti vrednost portfelja razpolovi, če indeks ali etf pade za polovico, ampak tudi, da lahko ostaneš brez te polovice!??
Se je že dogajalo! Ne samo pri nas, tudi v tujini in tudi v ameriki...
Da se to ne mire zgoditi, ker so spletni in ker so ogromni, ni noben argument.
Bedarije pišeš. Delujejo enako kot vsi ostali borzni posredniki. Zakaj si notri privlekel banke veš le ti. Če že pišeš povej kje se je zgodilo, da so ljudje ostali brez svojih delnic.
Kje pa ti kupuješ, da imaš papirje v žepu?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Ne, to tisti, ki je napovedal zlom 2008 in s tem zaslužil konkretne številke. Verjetno ste gledali film The Big Short.
Ja, vem kdo je Michael Burry. To, da vsako leto napove 2 crasha oz., da je napovedal 14 od zadnjih 3 crashov je joke, ki kroži o njemu. Sem domneval, da je kontekst jasen v tej temi :) 2008 mu je ratalo, po tem pa nima ravno blestečega track recorda. Inverse Cathie Wood, skoraj.
Drugače ne dvomim, da ima računico za temi shorti. Ampak to ne pomeni, da vsak njegov trade pomeni kolaps določene delnice. Kot rečeno, je imel že kar nekaj odmevnih missov.
LeQuack ::
Saj je težko biti bear, ker 90% gredo delnice samo gor, mogoče še večji procent. Tako da ujeti ravno tisti čas ko gredo dol je izredno težko, lahko pa veliko zaslužiš.
Quack !

kako boš bear ko pa se FED gre QE in še znižuje obrestno mero...
očitno bo poknilo najprej pri kakšnih nelikvidnih bankah ali upehanem ameriškem potrošniku...
očitno bo poknilo najprej pri kakšnih nelikvidnih bankah ali upehanem ameriškem potrošniku...
pingme ::
Burry ne kupuje long in short, ampak call in put opcije. Tako da ko berete, da je "stavil" milijardo proti nvda/pltr, to ne pomeni, da je shortal za milijardo dolarjev delnic, ampak je kupil put opcije za delnice, ki imajo trenutno tržno kapitalizacijo milijardo dolarjev. Torej ni dal milijarde dolarjev, ampak par deset milijonov. Če ne uspe, bo pač ta denar izgubil, če uspe, bo pa lahko naredil 10x, 20x, ... donos.
Teh put in call opcij ima kar nekaj, tako da ni to "all in" kot nekateri mislijo. Če mu vsaj ena opcija uspe, bo v plusu (daleč največji delež je pa put na pltr).
Teh put in call opcij ima kar nekaj, tako da ni to "all in" kot nekateri mislijo. Če mu vsaj ena opcija uspe, bo v plusu (daleč največji delež je pa put na pltr).

jah, sj kr logično.