» »

Filmi za razmišljanje

Filmi za razmišljanje

Temo vidijo: vsi
««
32 / 57
»»

delfinus ::

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

kuglvinkl ::

Jap, toplo priporočam.

Jst ::

Ruski film Avalon 2001. Definitivno spada v pri post.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

oo7 ::

delfinus je izjavil:

Moonrise Kindgom (2012)

Zdaj sem pogledal tale film in je res dober:)pa tudi vrhunska igralska zasedba;)super film.

Vitez ::

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vitez ()

333333 ::

Vem da marsikdo ne bo dojel tega... upam da vsaj nekdo bo.

Spiritual

Ramon dekers ::

Taken 2. Sicer slaba ocena na imdb - ju a meni film z enkratnim karakterjem, ki razmišlja, je strateg, predvideva dogodke. http://www.imdb.com/title/tt1397280/

Sicer pa že sam igralec je drugačen od ostalih.

8/10

Zgodovina sprememb…

Nikec3 ::

Taken 2 je izvrstna parodija na akcijske filme.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

delfinus ::

Režier Rdeča kapele se poda v Centralno afriško republiko.
Ambassador (2011)

Zgodovina sprememb…

Evil mind ::

Še nekaj podobnih filmov Vanishing pointu.
Easy rider
Two-lane blacktop
In še že omenjeni Zabriskie point

Yes, hvala Evil mind. Imate priliko to videt na Liffu letos (če ni že mimo).

So pa to taki dost levičarski filmi, sploh Easy rider in Vanishing point :).

Now, back to the list.

Zgodovina sprememb…

nightman ::

333333 je izjavil:

Vem da marsikdo ne bo dojel tega... upam da vsaj nekdo bo.

Sem si pogledal omenjen film.
Že po številu ogledov na Youtube, lahko ugotoviš, da gre za film, ki večina uporabnikov ne bo pogledala. Razlog seveda social proof, ali pa kar drugi pričakujejo.
To je film, ki ti vzame več kot 3 ure tvojega življenja in te usmeri na pravo pot.
To je pot, kjer se naučiš samodiscipline, kontrole čustev, notranjega miru, "preganjanja hudiča", itd.

Jaz sem zagotovo potreboval več let, da sem razumel to kar avtor predstavlja.
Sicer so za to vedeli že pred rojstvom Kristusa. Ampak je zanimivo česa vsega se moraš rešiti, da končno spoznaš neko resnico. V tem filmu sem tudi prvič slišal za prispodobo nasprotnika, ki ga enačijo z hudičem.

Hvala za film! Zdj pa hitro k preganjanju hudiča! :)

Evil mind ::

Evo še en road movie iz zgodnjih 70. Electra glide in blue
Upam da se bo še kakšen podoben film našel :D

dronyx ::

Tr0n je izjavil:

Carnage (2011)

Pri tem filmu sem jaz predvsem študiral, kam je šlo 25 MIO USD budgeta? Film (v bistvu bolj posneta gledališka predstava) se dogaja v enem samem stanovanju in v njem nastopajo vsega skupaj štirje igralci. Na koncu se sicer v odjavni špici rola armada nekih ljudi, ampak samo zato, ker so omenjeni tudi čisto vsi malarji, ki so v stanovanju pleskali stene. Kadarkoli!

Pri tem budgetu je vsak od igralcev pobasal v žep 5 MIO USD, enak znesek pa še Polanski za režijo.

Jaz jim privoščim, četudi gre za zlo povprečen film. Če si nevošljiv, si odpri spešl temo.

Zvezdica27 ::

lp,

kako tole dela ... vsi ti filmi gredo na 1. stran in tam so tudi aktualni novi filmi? Ali kje naj gledam ta seznam?

tnx,

zz

AmokRun ::

Enkrat na leto (okoli novega leta) se posodobi seznam na prvi strani.

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Kurzweil ::

Čakaj a ni ta tema o filmih za razmišljanje ? tule pa podajate neke povprečne akcijonerje... še en tema, ki se je izrodila. In kaj je najhujše od vsega, da sem si dejansko ogledal filme po vašem predlogu, žal v večini zadnjih 10 strni niti razmišljat ni treba... pa naj bo potem tema, katere filme predlagate, ali je zgolj nivo razuma nako nizko pod to temo zastavljen?

Kater pa je povprečni akcioner?

Naprimer Vanishing Point...

Sicer pa še enkrat, mislim da nerabim jaz naštevat, kateri je akcioner, ampak mi raje nej mod pove kateri film je tu za razmišljat? ali preprosto pričakujem od te teme preveč - sam sicer zelo rad uporabljam možgane in če se govori o miselni igri, filmu za razišljanje in podobno naj bo to potem tako, sicer pa sem veš, pojdi čez vse strani te teme pa boš videl, da žal ni povsem takšna kot se naslavlja.

Upam, pa da bo vsaj v prihodnosti boljše, glede na aktivnost modov tukaj. In za primer še nekaj, naprimer glede na oceno sem zelo čakal Moonrise kingdom, pa se mi je zdela otroška drama, sanja pa se mi ne kaj za vraga rabi človek razmišljat pri tem filmu?

Se opravičujem očitno pričakujem preveč, kar bi lahko glede na starejše obiskovalce ST pričakoval, ampak žal ni tako. Kot rečeno pojdi čez vse strani te teme, pa boš videl da se ne motim preveč, čeprav mogoče malce pretiravam.

Vanishing point je povprečni akcioner??!!? ... :)))

pejva drugače. Kaj je poanta Killer Joe, pa recimo 25th hour. Pa recimo Cache od Hanekeja. Pa Wrestler.

PS: ne napihuj se preveč. Hard landing pa to.

Zgodovina sprememb…

logit ::

Kurzweil, če se ti zdi tema pod nivojem jo dvigni z dobrimi predlogi ali pa bodi tiho. Sodelujoči niso poklicni kritiki, ampak zgolj ljubitelji sedme umetnosti.

kuglvinkl je izjavil:

Vanishing point je povprečni akcioner??!!? ... :)))

pejva drugače. Kaj je poanta Killer Joe, pa recimo 25th hour. Pa recimo Cache od Hanekeja. Pa Wrestler.

PS: ne napihuj se preveč. Hard landing pa to.

In kako bi naj hard landing izgledal, da vidimo kakšen kavboj je mod (nisem vedel da je tu tako nivo padel...)?
Še vedno pa nisem dobil odgovora, kateri od teh zadnjih filmov recimo je sploh takšen, da bi moral razmišljat? dam odgovor in argument, in se klobasanje nadaljuje nekje o čemer se sploh nismo pogovarjali. Kdo pa sem jaz, če se 2 moderatorja tukaj vpletata v debato in se jima tole zdi intelektualen nivo za razmišljat, potem lahko pomaga samo še vsemogočni in je očitno ta nivo razmišljanja očitno že overkill ;((
Škoda, pač ni tema zame, nikdar nisem bil samovšečen, ampak očitno je moj prag intelektualnosti višji od večine tu, ali pa se je tema izrodila, pe enkrat sprašujem, kaj je tu za razmišljat pri večini filmov?

@logit, ker se je tema izneverila in je dolga zaradi tega vsaj enkrat preveč, se mi neda gledat vseh strani, kater film je že bil omenjen in kateri ne, če bi bila tema sebi namen bi bilo teh strani občutno manj. Sicer pa če boš šel čez strani boš videl da je ničkoliko uporabnikov že govorilo o tem, da se tu podaja filme, ki niso prav nič za razmišljat. Nisem pa vedel, da je po tem ko je bil ST super forum postel sedaj takšen, da še moderatorji niso več na nivoju in si ga merijo z uporabniki. Če se mu zdi, da bo dosegel svoj orazem s tem da me bana, kar pogumno, če si predstavlja to kot hard landing, ki mi ga omenja, potem verjamem da so vsi ti filmi zanj res velig zalogaj za razmišljanje.

Očitno je za kuglvinkla, Vanishing point film za razmišljanje, to kristalno jasno pove VSE, zakaj mi našteva še bolj akcijske filme nevem, ampak jasno je da se je izgubil in tale tema z njim. Briši, banaj ali kar hočeš, ampak spremenil neboš ničesar, vsaj pri sebi ne, boš pa lahko v miru sodeloval v uničevanju teme oz. njenega namena. Lp

btw, Taken 2, akcioner s ščepcem drame, mod we need explanation here... verjetno bi še kura brez glave doujela zakaj gre film, razmišljat pa je potrebno tako intenzivno, da je treba potem na dopust, ker je breme prehudo. Res postaja vse smešno. In kaj bi naj pri Taken 2 razmišljal recimo?

Hard landing je veljal zate. V Vanishing point pa za free Ameriko.

Še vedno me zanima, kaj je point filmov (poleg estetskega dosežka) Killer Joe, 25th hour, Cache in Wrestler.

Pa še neki, scenarij gotov je ena od kosti za glodat, ni pa edina.

kuglvinkl je izjavil:

Hard landing je veljal zate. V Vanishing point pa za free Ameriko.

Še vedno me zanima, kaj je point filmov (poleg estetskega dosežka) Killer Joe, 25th hour, Cache in Wrestler.

Pa še neki, scenarij gotov je ena od kosti za glodat, ni pa edina.

Če ti odkrito povem nimam pojma zakaj me sprašuješ po teh filmih in v kakšen kontektu?
Kaj pa je poanta teh filmov pa nevem, ker nisem gledal vseh, lahko pa mi pomagaš in poveš, o čem govoriš in kakšne veze ima to z prej napisano opazko o nivoju intelegence, ki jo potrebuješ, da doujameš večino filmov iz tega seznama ?

Začni s Killer Joe, pa mi povej, kaj so fantje in dekleta želeli povedati s filmom.

Sprašujem te pa zato, ker imam občutek, da scenarije bereš dobesedno s tem pa na enak način tudi "gledaš" filme.

Pa še enkrat, chill. NI tragedija če si neveden, tragedija je, če to hočeš ostati.

Sicer bi bil presrečen, če bi od katerega od dobrih filmov dobil scenarij za brati, potem bi videl kakšno je bilo denimo še delo producenta in režiserja, da ne omenjam ostalih...
In še enkrat, zelo žalostno je, da si moderator in nočeš in nočeš priznat, da je velika večina naslovov takšnih, da sploh ni potrebno razmišljat, ali pa kot rečeno pričakujem previsok (beri normalen) intelektualen nivo. In potem ti meni pišeš, da sem neveden, očitno gre res STju na slabše...

Sicer pa bom pogledal film, ki ga svetuješ, ampak še vedno nima nobene veze s tem kar je bilo govora in očitno bežiš od debate. In po čem sklepaš, da sem neveden= po tem ker se sploh ne poznama in me označuješ za takšnega, kar si moderator definitivno nebi smel dovoljiti. Ti bo moral delati svoje delo, biti popolnoma tiho in neopazen, ne pa da pomagaš kvariti temo.

In prav patetičen si, zakaj sem jaz neveden? zato, ker mi je nivo filmov, ki jih mimogrede tudi ti predlagaš prenizek, da bi sploh lahko razmišljal in recimo gledal sem Moonrise Kingdom, kaj za vraga bi naj pri njem razmišljal? verjamem pa da je zate trd oreh in še danes delaš analize, ker je težek masterpiece... jao

Prosim razlago od tebe "moderator" zakaj bi jaz bil neveden ? ker imam višji nivo od tebe (glede na tvoje argumente predvidevam) in še marsikdo tu, ki je na to že opozoril ali zato ker nisem gledal enega filma in jih pač ne downloadam nelegalno preko spleta, da bi ga lahko pogledal naslednjo uto, kot ti očitno. Jaz filme cenim, kupujem originale, si delam arhive in pogosto debatiram s kolegi o njih.

Sicer pa stvar je bila dobronamerna, ampak vidim, da si ga moderator raje meri z uporabnikom foruma, kot pa opravlja svoje delo, to je brisanje in popravljanje neprimernih postov (tudi moj je tečen, ampak nekdo mora streznit "moderatorje" da bo tema sama sebi namen). Torej tu bi naj bil tiho in skrbel za to, da je stvar kot mora biti, ne pa da sam punpaš v offtopic.
In zakaj sem neveden, na to pa pričakujem odgovor kuglvinkl, nemara sem še bolj izobražen, razgledan kot ti, verjamem pa da je to tvoj nivo ko ti zmanka argumentov. Še vedno nevem kaj mi naštevaš filme, ki z debato prej nimajo blage veze, še enkrat, da ti mogoče vendarle kapne, večina fimov ti ni za razmišljat, edino če si zakajen filozof in iščeš nekaj, kar be obstaja.

Verjetno bi ti Lynch s kakšnim filmom naredil rekurzivno zanko, da bi razmišljal o nelem kar sploh ni bilo mišljeno za razmišljat, ampak samo okoli prsta vrtet gledalce, kot je to že tudi sam nekajkrat priznal.

Se opravičujem če sem ti ranil ego, prav vseeno mi je če me banaš, ker sem prepričan, da imam prav in moderator napak, mogoče je dobra ideja za naslednjo anketo, ali se vam zdijo običajno predlagani filmi dovolj velik zalogaj (ali celo preveč) za razmišljanje, kot je sam naslov teme, pa boš videl, kaj je splošno mnenje in kaj trmast in zamagljen moderator.

Men lahko ego raniš tolk, kolkr lahko planici okrušjo Triglav (to si morm zaponit).

Sicer pa, moje potrpljenje ima meje. Tko da mi je vseeno, kaj ti misliš, o čem govorijo Killer Joe, Wrestler, 25th hour in Cache. In vseeno mi je, če ne razumeš, zakaj te to sprašujem.

Sklepno je treba rečt tole. Vsi filmi na seznamu seveda niso za razmišljat. Eni so zlo light entertainment.

Oglasil sem se pa zaradi tvoje ocene Vanishing pointa. Če bi ta film posneli z namenom posneti akcioner, je tvoja ocena filma pravilna. Catch je v tem, da niso snemal akcionerja (pol pa še slabš, a ne?).

Kakorkoli obrneš, ne sila povprečen film, še tako se lahko poglobim vanj, pa mi neda razmišljati toliko kot tebi. Kje je razlog mislim, da sem že povedal. Priznam pa da ameriške produkcije gledam vedno manj, še posebej debilne akcije, mislim da se je nek razvijajoči osebek naje še ko je najstnik. Vedno bolj me privlači evropski, vzhodni in južnoameriški film. In neboš se rešil kuglvinkl, večina filmov je kot si rekel light entertainment, jasno pa da se je našel kakšen, ki pa je tudi takšen, kot mu veleva naslov teme. Še enkrat tema je dobronamerna in mislim da je zaneslo tebe dragi don moderator. Naj bo tekma filmi za razmišljanje tekma kje povprečen človek rabi 2x ogled filma da mu kapne ali pa ima tako lep zaplet-epilog, da res človek pomisli, pa naj bo to vsakdanja tema, fantazija, fikcija ali sanjanje. Nekdo ki z koltom in bazooko za pasom rešuje Ameriko nikakor ne spada zraven, pa je lahko ideja še tako dobro zastavljena, če je nivo neumen in zgodba in prikaz filma 100 prežvečen. Pri Vanishing point bi mogoče rabil razmišljati, če bi sinhroniziran v švedščino in bil brez podnapisov.

theStranger ::

Kurzweil predlagaj prosim kakšne filme, ker vsake toliko časa prečakiram temo in priznam da sem tudi sam nekoliko razočaran nad izborom nekaterih uporabnkov. Resnično bi se morali držati naslova teme, ker predvideva da obstaja tudi takšna ''ala'' film ki sem ga nazdanje videl tako da bi slednje lahko napotili tja. Mi je bil pa moonrise kingdom kjut film, ne ravno intelektualen masterpis, defentivno pa ima sporočilo(katerga mislim da je vsak gledalec dojel). :)
pa upam da z moderatorjom rešita tale spor.

Lep pozdrav.

Debata kateri film je dober (ali za razmišljati) je že vnaprej obsojena na propad. Vsak ima pravico do lastnega mnenja. Zato raje nehajte komplicirati. Tisti, ki pa ne znate "brati med vrsticami", pri izbiri filma za ogled, pa vam ne morem pomagati.
Ta tema pa naj ostane še naprej "nedolžna".

Gladi ::

Primer(2004)

Sicer nevem če je bil film že predlagam, ampak eden iz med boljših time traveling filmov. Budget samega filma je bil 7k$.

Zgodovina sprememb…

theStranger ::

Sharktopus. Mega Piranha.

papasmrk ::

Meni je recimo dober film za razmišljat K-PAX. Zdaj pa prosim, da mi Kurcweil in Kuglvinkl povesta kakšen intelektualni nivo dosegam, ker mi je ta film všeč.

Aston_11 ::

papasmrk je izjavil:

Meni je recimo dober film za razmišljat K-PAX. Zdaj pa prosim, da mi Kurcweil in Kuglvinkl povesta kakšen intelektualni nivo dosegam, ker mi je ta film všeč.

Meni je tudi.

A. Smith ::

Tvoj nivo je čisto sliden, tudi meni je film všeč. Če te taki zanimajo, glej še Man from Earth, je bil tukaj že omenjen.

Da predlagam še kakšen film.
O Hannibalu Lecterju je več filmov, najbolj znan je Silence of the lambs,precej popularen pa je tudi Red dragon.

No, po isti knjigi kot Red dragon (2002) je bil leta 1986 posnet Manhunter, režiral pa ga je Michael Mann. Močno priporočam, za aperitiv pa dodajam video.

"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Kurzweil je izjavil:

Čakaj a ni ta tema o filmih za razmišljanje ? tule pa podajate neke povprečne akcijonerje... še en tema, ki se je izrodila. In kaj je najhujše od vsega, da sem si dejansko ogledal filme po vašem predlogu, žal v večini zadnjih 10 strni niti razmišljat ni treba... pa naj bo potem tema, katere filme predlagate, ali je zgolj nivo razuma nako nizko pod to temo zastavljen?

A si pogledal film? Film Vanishing point sili v razmišljanje. Če misliš drugače, nisi gledal pozorno.

***SPOILER***
Prva scena v filmu pokaže, kako protagonist premaga še zadnjo oviro (buldožerje).
Potem se odvije celotna zgodba pred buldožerji, uro in pol dolga.
Potem se spet znajde na točki pred buldožerji, a se zgodba odvije drugače: zaleti se direktno vanje in se ubije.

Ker je prva scena v filmu jasno pokazala, da bi šofer LAHKO premagal zadnjo oviro, nas torej film prisili, da se vprašamo, ZAKAJ je potem ni in iščemo vzroke za končni razplet v izsekih šoferjevega življenja. Ergo, film sili k razmišljanju. Mislim, to je pa res šolski primer takega filma!

P.S.: Če se bomo okol tega še bockal, predlagam fork.
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

• spremenil: A. Smith ()

Zgodovina sprememb…

Vitez ::

Za mene je film za razmišljat film, ki mi pusti odprta vprašanja. Ali pa film, ki je zahteven za gledanje. Res ne vem, kaj je za razmišljat pri Vanishing Pointu, čeprav je film kulten.

Vitez je izjavil:

Za mene je film za razmišljat film, ki mi pusti odprta vprašanja. Ali pa film, ki je zahteven za gledanje. Res ne vem, kaj je za razmišljat pri Vanishing Pointu, čeprav je film kulten.
A vprašanje "Zakaj se je šofer ubil?" potem zate ni odprto vprašanje?
- General James Mattis

donfilipo ::

Ni, če veš, da si je to eden zmislu in če še veš v jedru zakaj, recimo da je uspešen ali wannabe uspešen scenarist:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo je izjavil:

Ni, če veš, da si je to eden zmislu in če še veš v jedru zakaj, recimo da je uspešen ali wannabe uspešen scenarist:))
A zaznavam dvojno negacijo v tvojem odgovoru? >:D
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

• spremenil: A. Smith ()

Aha se je sofistična mehanika sprožila:))

Ni dvojne negacije. Če veš fakt, da je zgodba izmišljena naj ne bi bilo tako zanimivo!

Kot nadomestek...ali pot v simbolno..je pa lahko kljub temu.

Še življensko pojasnilo k 'umetnosti'.

Real story. Mine:)

Brez Žižka, ...takrat nisem vedel kdo sploh je, ...čeprav sem ga parkrat srečal, saj sem imel v LJ kot dohtarja filozofije nekakšnega idola z Jesenic. Na žalost je danes pokojen.

Ko vidiš teh fantasy stories lepo število, se ti zgodi, da brez teorije nekako razvozljaš, da se 'vzorci pletenja' zgodb ponavljajo, predvsem po nekih komercialnih stereotipih. In se naješ, da skoraj kozlaš. Ja overdose obstaja8-)

NO eno ostane. Če so filmi z zgodbami, ki niso vsakdanje stereotipne, ali pa da so te podane na zanimiv način, ....te pa vseeno zelo potegne.

Ko si mlad junc...je mene potegnilo ko neskončni magnet, že reklama da bo ena bejba pokazala levi jošk:))

Zgodovina sprememb…

garamond ::

Tukajle je en primer (bi rekel kar močnega) vzorca, po katerem so lahko napisane zgodbe: The Hero with a Thousand Faces @ Wikipedia

flameir ::

Eden boljših filmov, ki sem jih gledal. Garantiram, da vam ne bo žal ogleda.

The Intouchables

IMDB ocena: 8,6
www.imdb.com/title/tt1675434/

dronyx ::

Če slučajno še ni bil omenjen priporočam ogled Heavenly Creatures.
««
32 / 57
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Grozljivka (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
8819637 (3418) Ganon
»

Filmi, filmi, filmi

207819 (877) kuglvinkl
»

Filmi z maščevalno vsebino (strani: 1 2 )

5613776 (5748) kiFni
»

ugani film (strani: 1 2 3 478 79 80 81 )

4035188130 (65905) Hansb
»

Dobri vojni filmi (strani: 1 2 )

5839232 (27718) Anney

Več podobnih tem