» »

Filmi za razmišljanje

Filmi za razmišljanje

Temo vidijo: vsi
««
9 / 57
»»

DoloresJane ::

Težava v tej temi je, da ste/smo vsi preveč pametni glede tega, kaj dejansko je film za razmišljanje. Nekomu to pomeni Last Samurai, ker ga pač poveže z določenimi deli svoje osebnosti, svojimi izkušanjami ali fantazijami. Nekomu drugemu je izziv Učiteljica klavirja. Nesmiselno je, da prvim odsvetujete objavljanje z argumentom, da to ni film za razmišljanje. V temi nekako težimo k temu, da ne dopuščamo naslovov komedij in romantičnih komedij in podobne pop-corn industrije, za vse, kar se na sklada z mojim/sketchevim pojmovanjem razmišljanjem pa še ne moremo utemeljevati izbrisa. Jasno? :\ Dovolite še komu drugemu kaj povedati. Svet se ne vrti okoli vas in ni naravnan tako, da ste v njem vi edine zvezde. Dopustite si nekaj skromnosti. (Pritožbe name preko zasebnih sporočil.)

Učiteljica klavirja je psihološki in ne fabulativni film. Zgodba in dejastva so torej tu postranska. Oredotočiti se je treba na to, kako se duševnosti glavnih dveh karakterjev ujemata in zakaj se ne. Razmisliti, od kje izivrajo njune globoke duševne težave, frustracije, izpadi in manije. Razmisliti je treba o vplivu posesivne matere in o vlogi otroka, ki jo Erika še vedno igra. O njeni nesamostojsnosti in čustveni otopelosti. Ko sem šla film gledati lani, sem pričakovala napol solzavo romantično komedijo o nadarjeni lepi in inteligentni učiteljici (vsebine nisem poznala, na tako mišljenje me je napeljal naslov). Bila sem pošteno presenečena, a navdušena. To je film, ki po mojem ni narejen za konzumacijo po Dnevniku in naj bi pomagal do boljšega spanca. Je film, ki odganja spanec in vleče zastore spred oči. Smo res odrasli, svobodni, čustveno neotopeli? :) Smo?

NoUse4AName ::

Nadezhda: Nekdo ima lahko IQ = 80, in bo za njega American Pie film za razmisljanje. Kaj potem to upravici, da nekdo objavi ta film v tem topicu?
V Last Samurai ni niti ene originalne stvari in to nisma samo dva tukaj opazila ampak kr nekaj ljudi (poglej samo malo po imdbju).
(Pritožbe name preko zasebnih sporočil.)

To je pa zdaj prov smesno. Ti lahko mene in Braneta2 javno napadas, ampak nama niti ne dovolis da se branima?

ripmork ::

chill out!:P ...vedno je pač tako bilo-tisoč različnih ljudi,tisoč različnih okusov:\ ....zdajle sem se pa smpomnil enega filma ki ga resnično MORATE videt(če ga še niste)
man on the moon!;)

mp218 ::

na začetku sem mal prebral kaj vse ste napisal...moram reč, da imam podoben okus. Zdaj ali je to dobr al ne...ne vem ;)

Skratka mene so najbolj ostal v spominu naslednji filmi:

- Amelie
- Usual suspects
- Lola rennt
- Fight club
- Primal fear
- memento

Last Samurai je bil nominiran za več filmskih nagrad, med drugim za stranske filmske vloge in cel kup tehničih nagrad. Torej film ne more biti tako slab. Res pa je, da ne navduši vsakega. Nikogar nisem napadla osebno, niti ga poimenovala. Letelo je NA VSE, ki mislijo, da so sami tista referenca, ki bodo določali, kaj se v tej temi objavlja in česa ne. Pritožbe, ki korenito posegajo v vsebino teme, se ponavadi preusmerja v temo Pritožbe; te teme sama ne berem, zato sem zapisala, da me ob morebitnih pritožbah kontaktirate preko zasebnih sporočil. Ker nisem pisala "napada" na posameznika, mislim, da naj moj post ostane v opomin drugim.

Brane2 ::

tega niti nisem dojel kot "napad" nase. Saj tudi sam izrazam svoje mnenje-verjetno nisem ravno globalna referenca...

Kar se nominacij tice, mogoce pa enostavno ni vec prave konkurence in nominacija ni vec merilo prave kakovosti ?

Sicer pa, oglej si ga in sodi sama...

cryptozaver ::

A kdaj gledate risanke??? Marsikatera nosi sporocilo, ki ga otrok pa se kdo sploh ne razume. A je katera od teh dobila oskarja? Mogoce res kaksna osladna, visokoproracunska, holywoodska... Nominacije za oskarja res ne morajo bit nobeno merilo. Mogoce za vecino - za maso! Norah Jones je lani pokasirala cel kup priznanj. A jo pri nas kdo poslusa???

Sto ljudi, sto okusov.

En najboljsih vojnih filmov: Lepa sela lepo gore.
Dobitnik Oskarja: Na nikogarsnji zemlji.

Razlika je ocitna!

ripmork ::

ko smo že pri teh kvazi-nagradah:
Justin Timberlake je dobil(a)>:D 2 nagradi(viktorji al grammyi la kar koli je že) pa kislite da ga kdo posluša?:P :P :P

Justin timberlaka veliko ljudi poslusa, tako kot veliko ljudi radi gledajo american pie.
To da je last samurai dobil kaksno nagrado me sploh ne cudi. V bistvu je sama izvedba filma dobra. Tega holywoodu ne mores ocitat. Igralci, efekti, rezija je ponavadi (tako kot tu) na zelo visokem nivoju. To kar mene in veliko drugih ljudi moti je to, da so se pri izdelavi filma drzali pravil igre, kot pijanec plota. Niso si pa niti enega pravila izmislili. In seveda obvezno napihovanje na ameriski ego mora biti prisoten. American je, tako kot v vseh tako neoriginalnih filmih: nepremagljiv, najlepsi in najbolj moralen.
Drugace pa, dajmo nehat zdaj. Smo ze precej zasli izven teme topica.

Tr0n ::

Grand bleu, Le (1988)

Ze malce starejsi film, ki sem ga sele pred kratkim pogledal.

Na splosno mi je vecina Luc Besson filmov dokaj simpaticna. Ne vem, tak poseben feeling jih je gledat. Delujejo sveze in originalno.

perci ::

ja, ta film je opasan, mal kičast ampak opasan

BigWhale ::

Big Blue je zanimiv ja... ... ene petkrat gledan pri meni...

The Virgin Suicides (1999)

Malce drugacna drama / komedija od odlicne Sofia Coppole.

21 Grams (2003)

Precej dobro narejen film. Zgodba se nekako odvija od konca k zacetku, potem spet nekaj casa ne, in spet nekaj utrinkov tako iz prihodnosti kot iz preteklosti. Kljub temu glavni niti zgodbe ni tezko slediti in konec je ...

A must see.

"Some movies are like a novel. Some movies are like a poem. Some films have flashbacks and flash-forwards. Some, like `Memento,' stretch the boundaries of convention and take wild risks such as moving the drama from the end to the beginning. `21Grams' is a cinematic poetic explosion, shaking all the pieces hard as hell, and then tossing them in the air to fall at random. Directed by Alejandro Gonzalez Inarritu, he gives the audience the puzzle unraveled, demanding that we piece together the story from interlaced past, present and future events. It is part flashy gimmick, part artistic mastery, but always compelling."

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tr0n ()

House of Sand and Fog (2003)

Zalosten film. Hkrati me pa razjezi, kako je lahko clovek tako slep, neobziren, materialisticen. Ni dobre ali slabe strani, samo sanje, ki jih ni mozno deliti.

snow ::

V kinu se trenutno suče Hero, ampak sem ga gledal že pred prihodom v kino, tak da tega ne bom šel gledat.

Bi pa šel nekaj gledat, ampak ni nič kulskega... vsaj takega, da bi dal zadevo v to temo, oziroma imdb.rating > 7.5

Kaka ideja?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Invasions barbares, Les (2003)

Imeniten film o zivljenju, smrti in stvareh, ki nas obdajajo. Priporocam.

Morda poskusi s Cold Mountain. Jaz sem si film ogledala, da bi videla, kako se je Minghella tokrat odrezal in bila zadovoljna. Film sicer ne kotira med moje najljubše, je pa zelo zgleden tako z režijskega kot igralskega vidika. Sporoči, kako ti je bil všeč, če si ga boš ogledal.

perci ::

Vendredi Soir - erotični film? My ass ;(. Res, prov dolgočasna zadeva - eden redkih filmov ob katerem sem skoraj zakinkal (res sem bil zmatran ampak vseen). Erotičen pa film ni. Spolna strast? Štefančič pa pravi, da je Fukiš? Ok, vsakemu svoje :D .

motorc ::

Primoz78 ::

Dead end (2003) kar ql film...

Lp Primoz

Phil ::

Butterfly effect sem vceraj gledal in mi je kar vsec. Malo moti samo kaksna luknja v zgodbi (potovanje skozi cas je opasna tema :) ).
LP

Monster = Pošast = krneki film. Imdb sicer 7.4, ženska je dobila oskarja za vlogo... ampak skoraj sem ušel iz dvorane.

Se samo meni zdi.. ali zadnje časi ni NIČ pametnega v kinu? To sem že enkrat jamral.. ampak še nič ni prišlo.. Troy bo čez en mesec..

Roadkill ::

Zbogom, Lenin je kul.
Tut za razmišlanje je lohka, če se vam da poglabljat v to, ali se splača lagati in do kere mere.
Sam ubistvu je pa čist en zabaven, prijeten film z nekaj grenkobe v zgodbi.
Odigran perfektno, posnet odlično.

zgodba v butterfly effectu ima vec lukenj kot svicarski sir. Dobra ideja, popvrecna holywoodska izvedba.

Gaby ::

Monster je meni bil ful hud film. In tudi ona si je posteno zasluzila oskarja. :)

kuglvinkl ::

Gallipoli. klik
Your focus determines your reallity

IR Babun ::

Iz Gallipoli se pa najbl spomnem ka je kazal ladje z zakovicam, za kar so nas v OŠ učili, da je izum 2. sv. vojne. :\
SCREW THE GOVERNMENT

IR Babun: pojma nimam, ker je totalno nerelevantno.

Sicer pa, v nedeljo je na hrvaškem RTLu Dr. StrangeLove. Ogled _obvezen_!!

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

]Fusion[ ::

maš mogoče točno uro? Mam že dolgo namen da bi ta film pogledal pa nikoli nisem najdo časa(oziroma sn bil prelen da bi šel v videoteko) :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Uhebli u googla RTL televizija. Prvi hit je pravi.

tnx

Za vse lene: Nedelja 20:15 na hrvaškem RTL

Se nekaj kvalitetnih filmov za pogledat.

Osama (2003)
Japanese Story (2003)
Kill Bill: Vol. 2 (2004)

Day after tomorrow mi je dal tudi dosti za mislit.. sicer so recimo oni meli kakšne čudne zaključke, ampak določeni vremenski pojavi, raznorazni vplivi podnebja itd.

Efekti za videt ja kul.. sam preveč nerealni. :)

undefined ::

Ja v bistvu se splača vse Moorove dokumentarce pogledat, četudi včasih malo prikroji resnico.
Od dokumentarcov pa je še dober The Corporation (2003)

> Ja v bistvu se splača vse Moorove dokumentarce pogledat, četudi včasih malo prikroji resnico.

Lahko zadnjo izjavo podkrepiš s trdnimi dokazi, ali bi se le rad egoistično izkazal za pametnejšega od Moorea brez resne podlage?

pivmik ::

Ti IceMan raje podkrepi Moorove trditve s trdnimi dokazi.
Peezda si dosadan!
LP, Gregor GRE^

Dost s tem. IceMan ga je dal na spisek in basta. To je IHHO.

Seveda si pa lahko mirno odprete novo temo in si dokazujete to in ono.

Recimo v Bowling for Columbine točno take podatke o umorih oziroma smrtnih žrtvah z strelnim orožjem, ki jihje prikzal moore težko da najdeš kje na netu. Če je kje drugje ne vem.
Drugače pa me ne narobe razumet jaz čisto verjamem v Moora in nočem pravit da je lažnivec. Samo da polepša podatke da imajo večji efekt. Lahko pa si pogledaš stran http://www.mooreexposed.com/ in dosti podobnih, malo pogooglaj :) Sicer imajo na nekaterih točkah hudo domišljijo.

jype ::

Hja, ne bom cele teme bral, ker je ze predolga, sem pa vidu kako se kregate okoli samurajev.

Seven Samurai poglejte, splaca se (japonska, 1954, 207 min., crnobel, mono).

Pa se drugi filmi, verjetno so bili ze kdaj omenjeni:

Za razmisljat:
Kubrick: Clockwork Orange, Strangelove
Truffaut: Fahrenheit 451
von Trier: Element of Crime, Europa, The Idiots, Kingdom
Caroline Link: Jenseits der Stille
Tarkovski: Stalker, Solaris

O Vojni in terorju:
Kubrick: Full Metal Jacket
Coppola: Apocalypse Now
Polanski: Pianist
Malick: Thin Red Line
Winterbottom: In This World

Umetniski:
Jarmusch: Dead Man
Kiarostami: The Wind Will Carry Us
Lynch: Straigt Story, Lost Highway
Kieslowski: Dekalog

Spisek se zdalec ni kompleten, tole je pac iz glave napisano, pod umetniske ziher lahko stejete vecino od Kubricka in pod vojne filme ziher spada se kaj drugega, ampak te so se mi precej mocno vtisnili v spomin. Priporocam tudi Bergmanove filme in seveda Citizen Kane in The Third Man, oboje od Orson Wellesa.

Coffee and Cigarettes (2003)

Zanimiva zadevica.

roland ::

mene pa Coffee and Cigarettes ni prevec preprical

drugace pa, ti dajo za razmisliti:
- Donnie Darko (po ogledu filma se splaca prebrati se ta FAQ)
- Requiem for a Dream
- American History X
- Fight Club
- The Butterfly Effect

pa verjetno se kateri ki sem jih gledal vendar ti so se mi najbolj zatisnili v spomin
"To je le moje mnenje!!!"

Ja Donnie Darko je hud. Na konc filma ti nič jasno.
Drugače pa je še kul Bloody sunday. Sem se krepko razjezil po koncu filma kak se lahko kaj takega zgodi.

P.S.: Glede podatkov v filmu Fahrenhei 9/11 ---> http://www.michaelmoore.com/warroom/f91...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ]Fusion[ ()

dejanrus ::

Ene tri teme nazaj so ljudje z veselo pljuvali po Turških filmih, ki jih niso najbolj zastopili, sedaj pa nekateri tukaj hvalijo filme "za razmislit", ki praktično nimajo nobene zgodbe, nobene teme, kaj šele sporočila in računajo prav na takele "wanna be" razsvetljence ki pravijo: Tale Fight Club, The Cube al pa Kill Billy....kle sm se pa zamislu. Lepo prosim. Nad čem ste se zamislili pri tehle filmih? Nad idiotizmom? Še sami ne veste.Važno da vam ni blo nič jasno, a ne? JAO. Poglejte si kak Kitajski, Tajvanski, Vietnamski, Korejski, Japonski, Ruski pa tudi Srbski filmi niso slabi, pa ne glejte samo plehkih ameriških traparij. Recimo kitajska Kolesa ali pa tudi srbski je z iztim naslovom - prima filmi. Dežela gluhih (ruski). Vsi so bli na tv slo, sam se vam najbrž ni zdel vredno gledat, ker niso govorli agleško. Mogoče glih ne bo pokal in tud glavni junak ne bo odnesel celo kožo, ampak mogoče boste odkrili v njih veliko več kot pa v plehkih bedarijah ala Kill Billy, Fight Klub. Kar se pa tiče raznih rekvijumov pa vam priporočam, da jih probate raje v živo in boste začuda opazili, da jih v filmih sploh niso tako dobr zadel.

[mestoma rahlo preveč nazorno -OwcA]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OwcA ()

OwcA ::

Morda je naslov nekoliko zavajujoč, ampak načeloma v to temo sodijo (vsaj kar se mene tiče) tudi estetski filmi, kar recimo Kill Bill gotovo je. Ni pa lepo preveč posploševati, če ti nisi razumel Fight Cluba in v njem videl česa onkraj uličnih pretepov, to še ne pomeni, da se s tem svet in absolutna resnica končata. Tako v razmislek. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.
««
9 / 57
»»