» »

Filmi za razmišljanje

Filmi za razmišljanje

Temo vidijo: vsi
««
34 / 57
»»

dronyx ::

Zadnjič sem prvič pogledal film Capote (2005), kjer je za glavno vlogo dobil oskarja igralec Philip Seymour Hoffman. Potem sem pa odkril, da obstaja še en film, ki govori o praktično enaki temi in sicer Infamous (2006). In ko v kratkem času pogledaš oba filma se ti zdi, kot bi šlo za kakšno tekmovanje, kjer sta dve ekipi dobila obrise scenarija in sta potem morali na podlagi tega posneti vsaka svojo verzijo filma (filma sta tudi nastajala kot kaže nekje v enakem časovnem obdobju).

Meni osebno moram reči da mi je bolj všeč Infamous in če je Philip Seymour Hoffman dobil oskarja za svojo vlogo Trumana Capoteja, potem bi oskarja moral dobiti tudi Toby Jones. Je pa očitno zmagal film, ki je bil posnet prej oziroma je bil prej predstavljen občinstvu. Pa tudi nisem prepričan ali sta obe ekipi vedeli ena za drugo, ker nekako ni logično, da bi isto temo posneli hkrati, saj gledalci verjetno ne bodo šli v kratkem času še enkrat gledati v kinematografe podobnega filma, tako da je tudi v tem pogledu zmagovalec tisti, ki je bil prej posnet.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Okapi ::

ker nekako ni logično, da bi isto temo posneli hkrati, saj gledalci verjetno ne bodo šli v kratkem času še enkrat gledati v kinematografe podobnega filma
Tole si pa precej napačno predstavljaš. Je cel kup primerov, ko sta v roku enega leta prišla ven dva filma na praktično enako temo. Filmski studiji se tudi gredo "industrijsko" špionažo. Recimo 1998 sta prišla ven dva tematsko enaka filma o asteroidu, ki se bo zaletel v Zemljo - Armageddon in Deep Impact. Istega leta smo gledali tudi dve risanki z žužki - Bugs Life in Antz. Leta 1996 so napadali vesoljci - Independance Day in Mars Attack. Leta 1997 so bile težave z vulkani - Dante's Peak in Volcano. Leta 2000 je bil na sporedu Mars - Mission to Mars in Red Planet ...
In vse to je bila holivudska A produkcija - tiste B in C produkcije, ki namenoma štanca "kopije" uspešnic, niti ne štejem.

O.

kuglvinkl ::

Ježešna, to je standardna praksa... Vse to kar je Okapi razložu + najbolj razvpit primer: Saving private Ryan in Thin red line. Pri čemer slednji nabije v skoraj vseh parametrih prvega, je pa res, da biznis misli drugače.

Tole kar sta vidva naštela so res filmi s podobno tematiko, vendar Capote in Infamous sta si precej bolj blizu, saj oba govorita o isti resnični osebi (Truman Capote) in o istem časovnem obdobju (ko je pripravljal knjižno delo "In cold blood" in se očitno zelo "spoprijateljil" z enim izmed morilcev - tu gre sicer Infamous še nekoliko dlje kot Capote).

Zgodovina sprememb…

Jeronimo ::

IMDB se mi zdi, da ima v večini primerev realne ocene. Če pa te ocene ne prepričajo, pač stran ali dva recenzij preletiš in je.

Na splošno lahko rečem, da redko ker film pod oceno 7 je dober (redke žanrske izjeme). In obratno seveda. :)
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

katimm ::

oo7 je izjavil:

Super Danska triologija-Pusher

Moram komenterat za tale film, vsi ga hvalijo tudi dobre ocene, vendar mene je zelo razočaral sploh zgodba niti nič me ni prepričalo pa sem gledal vse 3 dele... Samo tista srbska mafija se mi je zdela ok v filmu, ker si dejansko vse razumel kaj so govorili :)

oo7 ::

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

logit ::

Zgodovina sprememb…

Ramon dekers ::

oo7 je izjavil:

kuglvinkl je izjavil:

Ok, o čem naj bi razmišljal, ko gledaš ta film?

SPOILER

Jaz sem ga gledal 1x in ga bom moral še enkrat ali 2x,ker je enostavno preobsežen film.V tem filmu je toliko enih lokacij,oseb in zgodb,da je težko vse razumet po enem ogledu.Film se dogaja od leta 1800 pa vse do 2300 leta in med tem časom se prepleta mislim,da 6 različnih obdobij.Temu filmu se moraš posvetit 100% drugač ti takoj kaj uide in si gotof:)).Pa teme v filmu so zelo zapletene in odrasle ne take kot pri večina hoolywoodskih filmih otročje.
Uglavnem film pri katerem moraš res vklopit možgane na ON:)

Tale je pa za arhiv in je definitivno vreden ogleda v kino dvorani! Masterpiece

Evil

Prilagam še tale film
 Evil

Evil

Zgodovina sprememb…

Nikec3 ::

kuglvinkl je izjavil:

A End of Watch smo že imeli?

Režiser od Training day.

PS. ful se strelajo.

Odličen film. Sicer predvidljiv, ampak ga to ne pokvari. Vedno ko začnem gledati filme posnete na "dokumentarec način", me od začetka moti, na koncu pa ugotovim, da so karakterji na tak način veliko bolj verjetni, igra pa pride bolj do izraza. Anna Kendrick je odlična igralka.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Jeronimo je izjavil:

IMDB se mi zdi, da ima v večini primerev realne ocene...

Jaz moram reči, da se z večino ocen na Imdb kar strinjam, so pa primeri, ko stoji za ocenami po moje neka horda fanatičnih oboževalcev, ki oceno umetno dvignejo. Recimo tak primer se mi zdi je režiser Christopher Nolan, ki je sicer dober režiser, ampak ocena 8.8 za Inception ter 8.7 za The Dark Knight Rises se mi zdi pa vsaj za 10 previsoko.

Ker?

Nikec3 ::

Jaz moram reči, da se z večino ocen na Imdb kar strinjam, so pa primeri, ko stoji za ocenami po moje neka horda fanatičnih oboževalcev, ki oceno umetno dvignejo. Recimo tak primer se mi zdi je režiser Christopher Nolan, ki je sicer dober režiser, ampak ocena 8.8 za Inception ter 8.7 za The Dark Knight Rises se mi zdi pa vsaj za 10 previsoko.

Se povsem strinjam. So enostavno nekateri režiserji, ki jih fani fanatično obožujejo. Najbolj klasična primera sta Nolan in Tarantino. Pa sta mi oba odlična režiserja.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

kuglvinkl je izjavil:

Ker?

To se nanaša na moj zgornji post o previsokih ocenah za Nolanove filme?

Recimo Inception je meni fenomen, čemu tako visoke ocene.

Akcijski prizori so v filmu povsem brez veze, izven konteksta in k sami zgodbi ne prispevajo čisto nič (če sem prav razumel je na tak način samo prikazan upor sanjočega proti vsiljivcem v njegovih sanjah?). Skoraj smešno meni izpade prizor s "snežno trdnjavo", ki je videti kot bi ga pobrali iz kakšnega Jamesa Bonda, ali še bolje kakšen nivo iz igre Call of Duty. Očitno "Arhitekti" v Matrici (pardon, Inceptnu) nimajo ravno preveč bogate domišljije. Limbo je pa tako depresiven, da ne rabiš nobenega "inception-a", da narediš samomor, zato si Di Caprio nima česa očitati, razen morda tega, da ni dobil vloge Nea v Matrici.

Je pa res, da je Inception dobil par tolažilnih oskarjev za tehnikalije, vendar te so dobili tudi Terminator 2 - Sodni dan, Jurski park in nenazadnje Matrica, pri čemer je CGI v zadnjih letih tako napredoval, da tisto, kar smo z odprtimi usti gledali leta 1993, leta 2010 ni več nič posebnega.

Zgodovina sprememb…

harvey je izjavil:

Ženska, ki poje | Incendies (Incendies)- (2010)

Incendies

Eden najboljših filmov, kar sem jih gledal do sedaj in videl sem večino tistih, ki so na lestvici Imdb top 250. Izjemen, ganljiv film, ki po moje nikogar ne pusti hladnega. Čeprav sem ga gledal sam v sobi, bi na koncu najraje vstal in zaploskal.

Zgodovina sprememb…

trololo2 ::

Tole je zlo vroča in kontroverzna zadeva:

Zero Dark Thirty.

Za razmišljat: http://boingboing.net/2012/12/22/zero-d...

Zgodovina sprememb…

Še nekaj v zvezi z Inception. Ne samo, da film močno spominja na Matrix (1999), ogrodje filma ("basic idea") je dobesedno skopirano iz Cronenbergovega filma eXistenZ (prav tako letnik 1999).

eXistenZ se konča s stavkom "tell me the truth... are we still in the game?" Nolan pa je ta stavek preprosto zamenjal z vrtavko. ;)

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Ki se v filmu ne neha vrtet...
Ja, inception in matrix imata enako osnovno premiso - nikol ne morš bit prepričan, da ne sanjaš/nisi simuliran itd. oz. drugače: ni razlike med realnostjo in iluzijo - vsaka iluzija je realnost.
Zbogom in hvala za vse ribe

denabiker ::

Ko že Nolana omenjate, film The Prestige mi je bil dober.

musicfreak ::

John Dies At The End (2012)
http://www.imdb.com/title/tt1783732/

Tole je za vse, ki jim je bil "Fear And Loathing In Las Vegas" super.

Zgodovina sprememb…

echo ::

Moonrise Kingdom - po dolgem času moderen film, kjer me ni na polovici zamikalo, da bi šel čekirat inbox :D
Ruby Sparks - prvo ga nisem nameraval pogledati (glavna igralka mi ni bila privlačna), ampak zdaj vzamem vse nazaj. Odličen film.

Priporočam pa še Ljudozder vegetarijanac (2012) od brata Hrvata :))
Zanimiv film, ki me je res posrkal vase...

Nisem našel, če je kdo v tej temi že omenil film Spider. Vsekakor precej zahteven za razumet in odlična igra Ralpha Fiennesa.

Zgodovina sprememb…

para! ::

Death before dishonor!

Sarkozy ::

Ils sont fous ces Slovenes!

musicfreak ::

Pri tem filmu pa sem skoraj zaspal... dolgčas totalen in predvidljiva zgodba.

Neo12 ::

Kaj si mislite o teh dveh filmih? An Education in Precious

Silver Linings Playbook

Odlično, odlično.

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Bananovec ::

Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Zgodovina sprememb…

Ni kej dost za razmišljat, je pa carki ringelšpil.

Point blank

Zgodovina sprememb…

Zgodovina sprememb…

Tr0n ::

Zgodovina sprememb…

Mah, ta Flight je namenje alkoholikom i narkomanom. Ozdravljenim se ve.

black ice ::

kuglvinkl je izjavil:

Saj je samo film. :D

ma, pretenciozno je zastavljen.

Flight sem pogledal v 3 dneh,ker sem 2x zaspal vmes:)).
Ampak konec filma je pa čist Ameriški nimaš kaj.

Woow :) Super zadeva:

The Big Picture.

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl je izjavil:

Flight je dober film. Nekakšen Leaving Las Vegas 2. Kot kaže ima Akademija rada pijance v glavnih vlogah, tako da ima Denzel Washington spet solidne možnosti za še enega kipca.

Zgodovina sprememb…

Glede Flight-a pa moram še dodati, da samega scenarija ne razumem najbolje, oziroma ne razumem, kaj hoče film sploh povedati.

Namreč problemi z alkoholom in drogami pilota letala bi imeli še nekako smisel, če bi bil to vzrok nesreče letala, kar bi recimo lahko opravičili s kako napako pri vzletu, ki je potem povzročila strmoglavljenje. Ampak v filmu je prikazano, da je do nesreče prišlo zaradi napake pri vzdrževanj (enega vijaka niso zamenjali) in celo več, simulacije naj bi pokazale, da nobeden drug pilot ni bil sposoben izvesti takega drznega manevra, kot naš "junak", ki je šofiral v vinjenem stanju, neprespan, za povrh je pa pred letom povlekel še črtico kokaina. Če vse skupaj logično povežeš se zdi, kot da je film dejansko neke vrste prikrita reklama za alkohol in narkotike, saj boste potem sposobni sprejemati drzne odločitve, ki bodo ljudem reševale življenja (kopilot je bil med letom trezen in za povrh še goreč pristaš Jezusa Kristusa, v kritičnih trenutkih pa je povsem odpovedal).

Meni nelogično je tudi zakaj bi pilot pred komisijo dajal kakršnekoli izjave o tem, ali je stevardesa spila dve steklenički vodke. Saj ni njegova dolžnost, da šteje popit alkohol na letalu in vodi evidenco. Nenazadnje, če je lahko snažilka na Švedskem pomotoma vklopila vlak, da je ta potem iztiril in se zaletel v hišo, bi kakšna snažilka lahko pozabila izprazniti tudi koš za odpadke v pilotski kabini. Saj ponavadi so za večino nesreč in hudih malomarnosti krive snažilke (ker si pač ne morejo privoščiti s svojo plačo kvalitetne obrambe, ampak to je že druga zgodba).

Zgodovina sprememb…

Se strinjam glede prvega odstavka. Dilemo bi razrešil že vsebino pravilen naslov filma.

Tr0n ::

Zgodovina sprememb…

theStranger ::

Lov/The Hunt/Jagten

http://www.kinodvor.org/spored/arhiv-fi...

http://www.rtvslo.si/kultura/na-platnu/...

http://www.imdb.com/title/tt2106476/

Osebno eden boljših kar sem jih nazdanje pogledal. Resnično te ne pusti hladno krvnega.

ZaLoMaT ::

O Brother, Where Art Thou? (2000)
Že omenjen na prvi strani, a vrjamem da ga je marsikdo spregledal. Ni ravno za razmišljati je pa unikatna - odlična komedija!

IMDB 7.8

Še njihova pesem :)

Zgodovina sprememb…

Zgodovina sprememb…

BlackHole ::

oo7 je izjavil:

Flight sem pogledal v 3 dneh,ker sem 2x zaspal vmes:)).
Ampak konec filma je pa čist Ameriški nimaš kaj.

Slovenski bi bil pa verjetno tak, da bi na koncu naredil samomor? :)

Pod neko "normalno" dozo alkohola je človek sposoben narediti stvari, ki jih trezen ne bi, ampak to še ne pomeni, da se te stvari vedno dobro končajo. V tem filmu ja bila pač takšna brezizhodna situacija, ki jo je lahko rešil le z potezo, na katero bi morda trezen človek le pomislil, izvedel pa je ne bi, ker bi trezen bil preveč paničen, pod vplivom strahov, dvomov. Alkohol pa na človeka vpliva tako, da mu strah za določen čas odvzame. Ampak kot pravim, to ni vedno pozitivno, saj nas tudi strah včasih opozarja, da smo v nevarnosti, zato mu do neke mere vedno prisluhnemo (če ga seveda lahko slišimo). Situacija je bila taka, da ni bilo prostora za strah, v kaki drugi situaciji pa bi lahko recimo pod isto dozo povsem odpovedal ali pa naredil kakšno nepotrebno neumnost. Tega seveda v filmu niso prikazali, zato morda malo izgubi na realnosti. Kaj pa je bil PRAVI point režiserja, pa ve le on sam.
LP Marko

Zgodovina sprememb…

The Thieves.

Sijajen heist movie :)

Zgodovina sprememb…

Spy ::

El Aura (2005)

IMDB

El Aura (2005)

Zgodovina sprememb…

Brane22 ::

Side by side

Side by side (2012)

Dokumentarec, ki se poglablja bistvo celuloidnega zapisa in ga primerja z digitalnim tako skozi čas kot skozi vse faze ustvarjanja.
Svoje mnenje in izkušnje podajajajo mnoga znana imena ( Scorcese, Cameron itd itd), vodi jo Keanu Reeves...

Zgodovina sprememb…

««
34 / 57
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Grozljivka (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
8819628 (3409) Ganon
»

Filmi, filmi, filmi

207819 (877) kuglvinkl
»

Filmi z maščevalno vsebino (strani: 1 2 )

5613766 (5738) kiFni
»

ugani film (strani: 1 2 3 478 79 80 81 )

4035188109 (65884) Hansb
»

Dobri vojni filmi (strani: 1 2 )

5839228 (27714) Anney

Več podobnih tem