Forum » Programiranje » Access 2010-Bar (vodenje zaloge)
Access 2010-Bar (vodenje zaloge)
Goran's Blog ::
Pozdravljeni.
Zanima me kako bi v accesu, naredil podatkovno bazo za gostilno oz bar.
Gostilna prodaja pijačo ter tudi panine.
Ena tabela bi bila artikli?
Druga pijaca?
Tretja Hrana?
Naj povem, da sem nov v accesu in se sproti učim, saj imam željo da bi naredil ven "programčk" za vodenje zaloge.
Lp
Zanima me kako bi v accesu, naredil podatkovno bazo za gostilno oz bar.
Gostilna prodaja pijačo ter tudi panine.
Ena tabela bi bila artikli?
Druga pijaca?
Tretja Hrana?
Naj povem, da sem nov v accesu in se sproti učim, saj imam željo da bi naredil ven "programčk" za vodenje zaloge.
Lp
toxius ::
Postavil si zelo široko vprašanje, če hočeš dobiti kašen nasvet, boš moral se lotiti naloge in potem, ko prideš do problema vprašati :)
Najprej ti svetujem, da si na papir izrišeš tabele in relacije med njimi in si določiš ključe, šele nato, ko boš imel dobro zamišljen entitetno relacijski model greš postavljati v Access... Glavni ključ je v dobro načrtovanem modelu ;)
Najprej ti svetujem, da si na papir izrišeš tabele in relacije med njimi in si določiš ključe, šele nato, ko boš imel dobro zamišljen entitetno relacijski model greš postavljati v Access... Glavni ključ je v dobro načrtovanem modelu ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: toxius ()
Ok razumem.
Samo nevem kakšne tabele bi sploh vstavil v konceptualni model.
Ne vem pač mislil sem:
Atikli: Id_artikla,Ime_artikla,Cena,Artikla,NabavnaCena_Artikla,Kolicina_Atiklov
Pijaca: Id_pijaca,Ime_pijace,cena_pijace,nabavnacena_pijaca,pijace,Kolicina_Pijace
Hrana: Id_hrana,Ime_hrane,Cena_hrane,nabavnacena_hrane
Sedaj ne vem ali gledam pravilno?
Pač a ni artikli=pijaca ter hrana ?
Lp
Samo nevem kakšne tabele bi sploh vstavil v konceptualni model.
Ne vem pač mislil sem:
Atikli: Id_artikla,Ime_artikla,Cena,Artikla,NabavnaCena_Artikla,Kolicina_Atiklov
Pijaca: Id_pijaca,Ime_pijace,cena_pijace,nabavnacena_pijaca,pijace,Kolicina_Pijace
Hrana: Id_hrana,Ime_hrane,Cena_hrane,nabavnacena_hrane
Sedaj ne vem ali gledam pravilno?
Pač a ni artikli=pijaca ter hrana ?
Lp
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Goran's Blog ()
Kaj takega nasveti?
Namreč izkušenje z podatkovnimi bazami imam zelo majhne ;)
http://postimg.org/image/9irsbxlh7/
Namreč izkušenje z podatkovnimi bazami imam zelo majhne ;)
http://postimg.org/image/9irsbxlh7/
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Goran's Blog ()
alexa-lol ::
Zakaj bi kakršnekoli relacije med tabelami delal?
Najbolj simple rešitev je tabela hrana, tabela pijača pa gremo.
Najbolj simple rešitev je tabela hrana, tabela pijača pa gremo.
z00s ::
Hja, samo če boš dejansko imel to v baru, se splača dobro narest bazo, sploh glede na to, da boš izdajal račune.
Mal še poguglaj, morda celo najdeš kakšno zastonjsko programsko rešitev, ki je že narejena. Če ne pa naredi bazo po tem načrtu, ki si ga našel.
lp,Z00s
Mal še poguglaj, morda celo najdeš kakšno zastonjsko programsko rešitev, ki je že narejena. Če ne pa naredi bazo po tem načrtu, ki si ga našel.
lp,Z00s
Po katerem načrtu?
To sem sam naredil.
Stvar se ne bi uporabljala v baru, ampak bi bla doma na domačem računalniku samo za voditi zalogo, saj sedaj se vodi zalogo na papirjih!
To sem sam naredil.
Stvar se ne bi uporabljala v baru, ampak bi bla doma na domačem računalniku samo za voditi zalogo, saj sedaj se vodi zalogo na papirjih!
zavajon ::
En hint glede tega.
Artikle nabavljaš večkrat po različnih cenah in v različnih količinah.
Zato bi bilo morda bolje nekako v tej smeri:
Atikli: Id_artikla,Ime_artikla,Id_tip_artikla,enota_mere (kg, komad,...),Kolicina_zaloga
Nabave: Id_nabave,Id_artikla,Datum_nabave,NabavnaCena_Artikla,Kolicina_Atiklov
Prodaje: Id_prodaje,Id_artikla,Datum_prodaje,ProdajnaCena_Artikla,Kolicina_Atiklov
Tipi_artikla: Id_tip_artikla, opis (pijaca, hrana,...)
Kolicina_zaloga ni nujno, lahko se izračunava iz nabav in prodaj, če pa večkrat to rabiš, je morda smiselno imeti to redundančno polje.
En hint glede tega.
Artikle nabavljaš večkrat po različnih cenah in v različnih količinah.
Zato bi bilo morda bolje nekako v tej smeri:
Atikli: Id_artikla,Ime_artikla,Id_tip_artikla,enota_mere (kg, komad,...),Kolicina_zaloga
Nabave: Id_nabave,Id_artikla,Datum_nabave,NabavnaCena_Artikla,Kolicina_Atiklov
Prodaje: Id_prodaje,Id_artikla,Datum_prodaje,ProdajnaCena_Artikla,Kolicina_Atiklov
Tipi_artikla: Id_tip_artikla, opis (pijaca, hrana,...)
Kolicina_zaloga ni nujno, lahko se izračunava iz nabav in prodaj, če pa večkrat to rabiš, je morda smiselno imeti to redundančno polje.
Aha ok.
Kaj si mislil tako:
http://postimg.org/image/vdcnxqjld/
Ne vem če sem prav naredil ekr sem delal v accesu in nisem delal z njim že več kot leto dni sem pozabil kako se dela :D
Kako potem naprej pri accesu ko naredim to ?
Lp
Kaj si mislil tako:
http://postimg.org/image/vdcnxqjld/
Ne vem če sem prav naredil ekr sem delal v accesu in nisem delal z njim že več kot leto dni sem pozabil kako se dela :D
Kako potem naprej pri accesu ko naredim to ?
Lp
zavajon ::
Tako, ja. Seveda v kolikor ti ta model ustreza. Naredi le one-to-many relacije. V Artikli je id_artikla PK, v prodaje pa je več artiklov in je tam FK. Pri ostalih podobno. Ne vem, kako je v zdajšnjih accessih, včasih se je to nastavilo v relationship properties.
z00s ::
Database tools --> relationship. Namečeš tabele (show table) in z miško vlečeš povezave. Če si pravilno definiral podatkovne tipe v tabelah (morajo biti enaki med ključi, delaš pa to tako, da odpreš tabelo in izbrereš design view. Data type je podatkovni tip, desni klik na vrstico pa omogoča določanje ključa), ti bo sam naredil povezave 1:N. Splača se oblkjukati še referenčno integriteto.
lp,Z00s
lp,Z00s
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [ACCESS] PomočOddelek: Programiranje | 1675 (1472) | Stewie |
» | SQL developerOddelek: Šola | 1554 (1132) | HotBurek |
» | PostgreSQL pomočOddelek: Programiranje | 2500 (1993) | Mato989 |
» | Baze ter relation med njimiOddelek: Programiranje | 3312 (2873) | Marat |
» | PHP + MySQL excel export pomoč?Oddelek: Izdelava spletišč | 1482 (1329) | sumoborac |