» »

Cena za spletno trgovino?

Cena za spletno trgovino?

pitnik ::

Danes sem prejel vprašanje od kolega, ki bi želel imet spletno trgovino za Slovenijo in tujino in me je prosil, če mu lahko pomagam pri oceni, koliko bi ga zadeva stala. Zahteve ima že kar precej izdelane, a preden gre iskat izvajalca in izgubljat čas s primerjov ponudb in pogajanji, bi rad imel kakšno oceno čez palec. Gre se za športne izdelke, njegove zahteve pa so naslednje:

- več jezikovnih različic obeh trgovin, v začetku bo vsaka trgovina v slo + nem + ang jeziku
- vsaka jezikovna različica mora biti postavljena na svoji domeni (trgovina.si, trgovina.de itd)
- možnost nastaviti različen asortiman artiklov za vsako trgovino in za vsako jezikovno različico
- možnost nastavljanja različnih cen artiklom za različne jezikovne različice (isti izdelek bi bil npr. v Slo cenejši kot v Nemčiji)
- 2 unikatna in moderna HTML designa (predloga iz celostne podobe + logotipa)
- oba designa morata biti responsive
- skupna administracija obeh trgovin+jezikovnih različic (skupni uporabniki, baza artiklov in naročil)
- blog/novice
- kakšna moderna pop-up galerija slik z daljšimi opisi (slika + navodilo za uporabo), neodvisen od artiklov
- avtomatska možnost izbire gratis darila iz nekega nabora artiklov, ko znesek naročila preseže določeno vrednost
- zbiranje točk zvestobe za nakupe, ki prinašajo popust ob naslednjem nakupu
- možnost določanja posebnih kod za popuste, ki bi jih lahko delil ob promociji
- oblikovanje atraktivnih produktnih slik iz "klasičnih" slik produktov (cca 45 artiklov za začetek)
- oblikovanje prodajnih pasic za vsako vsebinsko stran (cca 15 kom)
- cca 15 splošnih vsebinskih strani (o nas, prednosti artiklov, uporaba artiklov, pričevanja uporabnikov, sestava ipd)
- ter seveda vse klasične funkcionalnosti spletne trgovine - določanje akcijskih popustov (spet za vsako trgovino+jezik posebej), neomejeno število slik, nastavljanje vseh SEO Meta podatkov), vodenje zaloge
- možnost avtomatskega izvoza artiklov na eBay in Amazon
- PayPal plačilni modul
- gre se za high-end produkte, torej bi morala biti stran takšna, da bo konkurenčna na tujih trgih (še posebej nemškem trgu) in visoko uvrščena na Googlu

Sem mu rekel, da ima kar specifične zahteve, ampak bom vseeno poskusil pomagati, tako da me zanima, če ima kdo vsaj kakšno grobo oceno, koliko lahko pričakuje, da bo plačal za kaj takega :)

Hvala in LP!
  • spremenilo: pitnik ()

AndyS ::

40k€

pitnik ::

Hvala za odgovor, ampak uh, a tolk? On je prepričan, da bo z maksimalno 4k prišel čez. :(

steev ::

Že samo dva orng dizajna z razrezom prideta 4k.
:|

blackbfm ::

Težko je stvari ovrednotit, ker je čist odvisno kdo ti dela. En neresen študent, firma z referencami..najbolje je da nekdo ki dela z veseljem in dušo pa seveda da ima dobre reference. Upam pa dat roko v ogenj da marsikdo za 4k ne naredi - bom rekel raje NE ZNA IN NI SPOSOBEN - naresti takega dizajna kot ga dobiš na themeforest za par 10e.

para! ::

bom rekel raje NE ZNA IN NI SPOSOBEN - naresti takega dizajna kot ga dobiš na themeforest za par 10e.

10 EUR je pa zato, ker ga lahko prodajo nestetokrat (in verjetno dejansko ga), tako da pade zahteva po unikatnosti.

Za 4k EUR se zatakne ze pri dizajnih.
Death before dishonor!

hellboy123 ::

4k€ za tako zadevo? To še se indijcem ne splača prenosnikov odpirat. :)

Pod 20k€ tu ni kaj za sanjat (pa še to toliko glih da je).

blindb ::

@pitnik: ravno zaključujem izdelavo spletne strani, z vsemi mogočimi zadevami, custom made od a do ž. Stroški z izdelavo, čas itd. ...preveliki. Zadeve se v tem momentu nebi lotil še enkrat (za to ceno). Jebiga, znam programirat, ne znam se pogajat :S

Za tvoj primer pa:
- čas izdelave (če delata 2 programerja skupaj)... cca 4 do 6 mesecev (če so VSE zadeve dorečene na začetku - kar niso nikoli)
- potem čas testiranja (rabiš še eno grupo ljudi, da bo testiralo narejeno zadevo, ..ne, ni dovolj če programer testira sam za seboj)
- potem kakovost
- izdelava designa
- prevodi
- ...

Moja ocena stroškov: minimalno 30k € za vse skupaj. Potem pa še če hočeš malo zaslužiti... pa smo na 40k.
Mislim da bi morali uvesti davek na idiotizem.

Blinder ::

2 programerja na minimalcu 2000€ mesečno, 6 mescov 12.000€.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

pitnik ::

OK, hvala za ocene. Torej se lahko da znižat strošek s kakšno temo iz themeforest, ki se jo recimo prilagodi barvno, da ustreza celostni podobi firme.
Pa mogoče na kakšni odprtokodni osnovi, da ne bi delali vsega custom made od a do ž? :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pitnik ()

blackbfm ::

10 EUR je pa zato, ker ga lahko prodajo nestetokrat (in verjetno dejansko ga), tako da pade zahteva po unikatnosti.


To je kvečjem metanje peska v oči. Tudi "unikaten" dizajn je verjetno do neke mere skopiran, lahko iz avtorjevih prejšnjih projektov ali pa random strani. Sigurno pa se bodo na netu našle na las podobne strani v vsakem primeru. Tiste 3 jurje imo raje zagoniš za kaj bolj pametnega, kot za nek kvazi unikaten dizajn.

blindb ::

@Blinder ... če mata plačilo na roke, potem ja, če pa prišteješ vse dodatne stroške, ki jih firma plača državi (razlika med bruto neto)... pa pride takoj več :/

@pitnik: lažje je, če vzame OpenCart + nek narejen design... potem lahko sam naredi zadevo za 100€ če hoče :D ...ampak potem nima takšne specifikacije funkcionalnosti, kot si jo napisal zgoraj... v vsakem primeru še vedno velja: mal dnarja, mal muske. ...razn če najdeš nekoga, ki je ful zagnan in bi naredu napou zastonj zadevo, samo zato, da si jo bo lahko potem dal v reference.
Mislim da bi morali uvesti davek na idiotizem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blindb ()

#000000 ::

Lahko je 400, 4000, 40000 ali celo 400.000 tud več, odvisno od tega kdo plačuje, če je država bi lahko bilo tud part mio. Ampak ponavad je tko, da trg določa ceno, in džabe pisat kok je vredno to ali ono, če za ta keš ni nobenega interesenta, vredno je točno tok za kok se pogodiš in nič več, če bo dela študent bo najceneje, če bo delal firma bo drago, ampak verjetno tudi dosti bolje, ni pa nujno, da nazadnje ne bo delal isti študent, firma pa mo samo pobasala keš.

matobeli ::

moje mnenje je da bi blo najbolš kupit nek osnovni template in strukturo strani, potem pa dati kakšnemu manjšemu/mlajšemu podjetju da uredi dizajn.

Dobrih (mladih/nepriznanih) dizajnerjev je kar nekaj za spodobno ceno, dobri programerji pa kar držijo ceno.

Trinitron ::

Pri vseh dozdajšnjih odgovorih je težava v tem, da ocenjujejo stroške, ki bi nastali, če se zadeva programira od začetka. V Sloveniji je kar nekaj profi firm, ki imajo ogrodje za spletno trgovino že postavljeno, čez ruknejo samo še dizajn, mogoče doprogramirajo kakšno posebno željo in zadeva je ready.

Poznam več podjetij ki bi to naredile znotraj tvojega budžeta (4k) + neka mesečna najemnina, med drugim sem tudi sam delal v enem od takšnih. Pa sem prepričan, da izdelava + podpora + končna cena govori v prid takšni izbiri.

blackbfm ::

V Sloveniji je kar nekaj profi firm, ki imajo ogrodje za spletno trgovino že postavljeno


ja pa? vsak bo računal kot da z nule postavlja

Mesar ::

Trinitron je izjavil:

Pri vseh dozdajšnjih odgovorih je težava v tem, da ocenjujejo stroške, ki bi nastali, če se zadeva programira od začetka. V Sloveniji je kar nekaj profi firm, ki imajo ogrodje za spletno trgovino že postavljeno, čez ruknejo samo še dizajn, mogoče doprogramirajo kakšno posebno željo in zadeva je ready.

Poznam več podjetij ki bi to naredile znotraj tvojega budžeta (4k) + neka mesečna najemnina, med drugim sem tudi sam delal v enem od takšnih. Pa sem prepričan, da izdelava + podpora + končna cena govori v prid takšni izbiri.


Res? Pa še v Googlu mu boš dobre pozicije za ta denar zrihtal v treh jezikih? Za par sto artiklov?

Če poznaš podjetje, ki vse na seznamu uredi za 4kE... super. Pa da zadeva izpade kot trgovina, ki prodaja high-end produkte ne zmazek, ki komaj dela.
Your turn to burn!

Trinitron ::

@blackbfm, @Mesar: Glej, imam nekaj izkušenj s tega področja. Sem delal pri nekaj firmah. Poslovni model je preprost: Stranka plača nek minimalni začetni strošek (npr. 500 - 5000 eur) + nek mesečni strošek najema (npr. 50 eur). Stranka dobi postavljeno spletno trgovino, gostovanje, vzdrževanje kode in vsak mesec nekaj ur uporabniške podpore, ti pa dobiš stalni prihodek. Takšen model med firmami v SLO najbolj laufa, ker folk večinoma nima niti denarja niti znanja (niti volje), da bi odkupil in nato sam upravljal/vzdrževal kodo.

Zgodovina sprememb…

Vice ::

Tvoj kolega ima malo čudne ideje... Očitno si rad zakomplicira življenje

Mesar ::

V tem primeru gre koliko za designe? Tak recimo cca. ... ? Če na templatemonster kupujete designe za 40$ in jih prodajate strankam v kompletu s spletno trgovino kot tople žemljice... je to bolj kot ne nategovanje.

Druga stvar pa je, da ne vem kako se vam splača, če se vam splača, razsut in spreminjat pol sistema če so zahteve stranke pač takšne, da ni druge možnosti? Kolikor vem sej vsej enih 100EUR računa nakup in namestitev plugina (ki ga firma že ima narejenega) recimo za plačevanje s PayPalom... zadeve, ki jih stranka individualno potrebuje pa so še toliko dražje.

Aja pa vem za enih par, ki se dokaj resno ukvarjajo s tem pri nas in boš dobil pogodbo za podpisat pa nobenega dostopa do kode/baze, samo do web vmesnika, ko več spletne trgovine nočeš pri njih pa lahko dobiš SQL dump, ki ima SAMO osnovne podatke. Govorim za spletne trgovine v rangu nad 10kEUR.

Ampak ja... če drugim ustreza kot ti praviš... maš tut študente, ki ti za kišto piva naredijo stran za firmo, storitev je pač na takem nivoju.
Your turn to burn!

Mesar ::

Aja, pa tisto zadnjo točko si namerno ali po pomoti spregledal?

- gre se za high-end produkte, torej bi morala biti stran takšna, da bo konkurenčna na tujih trgih (še posebej nemškem trgu) in visoko uvrščena na Googlu
Your turn to burn!

Trinitron ::

Glede postopka izdelave ne bom odgovarjal na dolgo, ampak na zgornjem seznamu ni nobena točka pretirano zahtevna. Dizajn naredi profi dizajner, CSS pa se običajno outsourca v poceni države, koda na kateri teče aplikacija pa je po dolgih letih izbolšav zelo robustna, tako da omogoča marsikatero cvetko brez posebnih nadgradenj.

Visoka uvrstitev v Googlu (oz. SEO) je pa itak zelo relativen pojem. Na nivoju sajta je za iskalnikom prijazno stran itak poskrbljeno že po defaultu, Google pa te bo visoko uvrstil samo, če nate kaže veliko kvalitetnih linkov... Prvi dan po odprtju strani se pač ne moreš pojaviti na prvi strani. Seveda se lahko najame SEO strokovnjake za 10k in več, ampak v vsakem primeru je vsaj na začetku po mojem mnenju bolj pametno ta denar vložiti v oglaševanje in promocijo znamke. Ko pa enkrat dosežeš neko prepoznavnost, torej ti promet zalaufa, pa se lotiš optimizacije in takrat vržeš velik denar še v to.

Zgodovina sprememb…

pitnik ::

Hvala vsem za odgovore, nadvse poučna debata z različnimi pristopi k celi zadevi.

Ocena čez palec je torej nekje od 4k+mesečna najemnina pa vse do 40k :)

furion ::

Odvisno od kvalitete. Lahko nek pajac zlepi to skupaj z raznimi CMS'i za 10 jurjev. Sam pomoje je to zguba casa pa dnarja, k bo na koncu treba na novo naredit.

Ce hoces profesionalce, ki bodo naredili scalable platformo, z visoko kvaliteto kode (maintainable by anyone), testirano (unit/integrational/e2e tests), z urejenim git repojem pa migracijami pa vsem...pa na koncu hoces imet stabilen in redundant deployment, bo stvar kar draga. Pa SPA style interaktivnost, in drugi sugar tudi ni pocen. Pa se I18n zelis, kar je kar lep overhead.

Morda 50 - 100k eur.

Samo unikaten responsive high quality design te bo stal 10 velikih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: furion ()

kitewing ::

Trinitron je izjavil:

@blackbfm, @Mesar: Glej, imam nekaj izkušenj s tega področja. Sem delal pri nekaj firmah. Poslovni model je preprost: Stranka plača nek minimalni začetni strošek (npr. 500 - 5000 eur) + nek mesečni strošek najema (npr. 50 eur). Stranka dobi postavljeno spletno trgovino, gostovanje, vzdrževanje kode in vsak mesec nekaj ur uporabniške podpore, ti pa dobiš stalni prihodek. Takšen model med firmami v SLO najbolj laufa, ker folk večinoma nima niti denarja niti znanja (niti volje), da bi odkupil in nato sam upravljal/vzdrževal kodo.


Glede na to, da imaš izkušnje ne ločiš "standardne" postavitve trgovine od custom. Če je responsive design narejen samo zanj in moduli napisani ali prilagojeni samo zanj ne govorimo o nekaj 100h ampak o precej več.

furion ::

Blinder je izjavil:

2 programerja na minimalcu 2000EUR mesečno, 6 mescov 12.000EUR.


Pa ti si z lune padu, dober programer ne bo delal za minimalca, ce lahko dela v tujini za $30+ na uro. Za minimalca dobis php script kiddija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: furion ()

Trinitron ::

Responsive dezign se obračunava različno (ponavadi nek dodaten % k ceni dizajna). In za 1k+ že dobiš zelo profi dizajn. Custom moduli pa se ponavadi obračunajo po urah programiranja (ponavadi 50-100€ eur na uro). S tem da še enkrat, na prvem seznamu razen dizajna ni nič, kar bi zahtevalo neke posebne nadgradnje. Samo za okvir - med večje (dražje) nadgradnje ponavadi sodijo kakšen kompliciran sistem kategorizacije, povezava z internim računovodskim programom, import izdelkov iz lastne baze/datoteke/programa/web servica, ... Če je treba spremeniti kakšen template ali dodati kakšnega novega, to pač ni velika nadgradnja.

Sicer pa, pitnik, pridobi ponudbe od čimveč podjetij, pridobi si njihove reference in se odloči za najboljšo ponudbo, če s trgovino misliš resno. Vsekakor ne najemat kakega no-name privatnika ali celo študenta, ki za vzdrževanjem izdelka ne bo stal (razen če mu res zaupaš).

Ales ::

4k EUR je daleč premalo, 40k EUR je preveč. No, z nekaj kompliciranja bi lahko prišlo tudi na take vsote, pa še večje.

Sicer pa iz osebnih izkušenj lahko povem, da tak projekt ne bi trajal 6 mesecev in lahko se ga naredi bližje tej nižji cifri, kot višji. Pa govorim o custom izdlavi iz nule oz. s pomočjo programskega frameworka, ne prednarjenih open source trgovin.

furion ::

Ales je izjavil:

4k EUR je daleč premalo, 40k EUR je preveč. No, z nekaj kompliciranja bi lahko prišlo tudi na take vsote, pa še večje.

Sicer pa iz osebnih izkušenj lahko povem, da tak projekt ne bi trajal 6 mesecev in lahko se ga naredi bližje tej nižji cifri, kot višji. Pa govorim o custom izdlavi iz nule oz. s pomočjo programskega frameworka, ne prednarjenih open source trgovin.


Sicer nimam izkusenj s tem, ampak baje se da outsourcat te stvari vecinoma Java pa C# stuff.

Definitivno, v kolikor scalability ni problem, je kak Django/Rails/Codeinteger dober framework za tako stran kot on hoce.

Pomoje najbolj pocen pride skozi, ce nek dober design kupi na themeforest, pa ga pol samo obdela in popravi. Backend pa na framework.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: furion ()

blackbfm ::

Tole s frameworkom je pomoje mal pretirano za začetek. Verjetno bi bilo najbolj smiselno en dizajn template, pa neko spodobno opensource trgovino, brez nekih preveč extra funkcionalnosti. Da vidi če mu bo biznis sploh laufal. Ko bo pa služuil x tisoč e/mesec pol pa naj razmišlja o custom frameworkih in podobno.

furion ::

blackbfm je izjavil:

Tole s frameworkom je pomoje mal pretirano za začetek. Verjetno bi bilo najbolj smiselno en dizajn template, pa neko spodobno opensource trgovino, brez nekih preveč extra funkcionalnosti. Da vidi če mu bo biznis sploh laufal. Ko bo pa služuil x tisoč e/mesec pol pa naj razmišlja o custom frameworkih in podobno.


Jah to je pa catch 22.

On bi rad bil konkurencen na trgu, in imel superb stran. Za superb stran rabi kapital. Za kapital rabi superb stran.

Ce bo z CMS'i neki zlepil skupaj bo dokaj omejen, in bo hitro prislo do tega, da je treba vse podret in znova. Tko da cenovno se bolj splaca iz starta naredit zaprav. Razen ce finance ne dopuscajo, potem pa...good luck a ne.

blackbfm ::

no ja, pomoje so zanesljivost, hitrost in take zadeve precej bolj pomembne kot sama tehnološka izvedba spletne strani

hendriks ::

furion ::

blackbfm je izjavil:

no ja, pomoje so zanesljivost, hitrost in take zadeve precej bolj pomembne kot sama tehnološka izvedba spletne strani

Se strinjam. Vazno je samo da je underlying technology pravi tool glede na specse.

#000000 ::

BTW SEO je po mojem en večjih nategow v web branži, prodajo ti neke zadetke, a v bistvu folk nikol ne kupi iz prvega linka, vsaj jest in še par ki jih poznam ne, vedni iščem najboljšo ceno, najbližjo lokacijo, šele potem se odločim, vedno pa vpliva lokacija, tudi če je nekaj dražje le da je bližje, pač zaradi morebitnih problemov, in če se le da grem osebno tja, razen če kupujem na ebayu, ampak še vedno bližja lokacija prevlada, ker je ponvadi kupljeno prej pri meni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Ales ::

SEO pomeni optimizacijo spletne strani za iskalnike, torej prilagoditev vsebine, ki bo potem sčasoma pripeljala do določene pozicije v iskalniku. To ne pomeni nakup zadetkov. Če na random usmeriš neke x obiskovalce na neko spletno stran, seveda ne bo nič iz tega in to seveda je nateg, ampak to ni SEO.

Če s pomočjo dobre pozicije v iskalniku (in drugim oglaševanjem) pripelješ ciljno skupino do tega, da te obišče, bo to nekaj čisto drugega. To pripelje do $$$. Tvoje nakupovalne navade pri tem tudi niso relevantne, pa brez zamere... kakor tudi moje niso, ali od kogarkoli drugega. Za to se delajo dejanske statistične raziskave.

Glugy ::

Najboljš je da se sam naučiš postavlat spletne strani pa je stvar rešena. Prihranš ogromn dnarja in za ta dnar k ga prihranš pol greš na morje al pa bilokaj.

Izak ::

3/4 zahtev je rešljivih z golim Magentom, za ostalo četrtino pa se da dobiti extensione. Brez oblikovalskega dela, bi prišel skozi z cca. 4-5k€ + dizajnersko delo + prevodi + en pameten VPS + še kaj... Magento je zelo zmogljiva rešitev, vendar je treba vedeti, da gre tukaj za "CMS" sistem in je kakšna funkcionalnost viška ali drugačna od želja naročnika. Vendar v končni fazi je rezultat isti oziroma zelo podoben. Prihranek pri implementaciji in vzdrževanju pa zna biti ogromen.

Če pa greš postavljat spletno trgovino iz nekega frameworka, točno po željah naročnika (tako funkcionalnih kot oblikovalskih), verjamem da se približamo 30k€ ali več.

Lp

shadeX ::

Glugy je izjavil:

Najboljš je da se sam naučiš postavlat spletne strani pa je stvar rešena. Prihranš ogromn dnarja in za ta dnar k ga prihranš pol greš na morje al pa bilokaj.


Nisem bral vseh komentarjev ampak če to leti na OP , ali pa na take njemu podobne bom rekel samo to:

1. Niso vsi za programirat
2. Tisto kar je on napisal ( zahteve ), bo izkušen programer delal kar nekaj časa, kaj šele neizkušen
3. Da se kaj takega naučiš (vse), potrebuješ leta :)

HardFu ::

Glugy je izjavil:

Najboljš je da se sam naučiš postavlat spletne strani pa je stvar rešena. Prihranš ogromn dnarja in za ta dnar k ga prihranš pol greš na morje al pa bilokaj.


Totalna neumnost. Za naucit se vse zahtevane tehnologije/pristope, ki jih OP nasteva, bi rabil 5-7 let. Ti rajsi pejt na morje pa pusti posel bolj izkusenim.

Glede na omejen budget predlagam kolegu da se zadeve loti bolj po korakih, torej na zacetku vzame neki open source ecommerce (ali kaksen cloud-based ala Shopify) in samo v enem jeziku, potem pa zasluzek investira nazaj v nadaljni razvoj trgovine.

Mimogrede sem tudi opazil, da nihce ni izpostavil najbolj pomembne komponente: uporabniska izkusnja. Sami trenutno prenavljamo celotno aplikacijo in realen strosek uporabniskega testiranja (torej najames strokovnjaka, ki najame par ljudi in jih opazuje pri interakciji, na podlagi naucenega pa pripravi wireframe, ki optimalno zastavijo pot od obiska landing paga do nakupa) plus dizajna, ki ni genericen, ampak se pridoda k sami uporabniski izkusnji. Cena je tega je cca 10k, in vse kar sem dobil na koncu procesa (no, ne koncu, ampak prvem vecjem milestonu, tega ni nikoli konec) so PDF wireframi ter PSDji za vse 'screene' v aplikaciji.
http://codeable.io


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opcije izdelave spletne strani za podjetje (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
9915779 (12256) BigWhale
»

Cena spletne trgovine

Oddelek: Izdelava spletišč
113075 (2493) lexios
»

Kaj moram paziti pri kupovanju spletne strani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
7313947 (11633) tiga325
»

CMS stran - cena?

Oddelek: Izdelava spletišč
497890 (6555) technolog
»

Top Firma

Oddelek: Izdelava spletišč
435834 (4476) IceIceBaby

Več podobnih tem