» »

Pomoč pri sestavi dedicated mašine

Pomoč pri sestavi dedicated mašine

freejack ::

Pozdrav,

Rad bi postavil dedicated hibridno "nas-fileserver/htpc" server mašino, ki bi zadovoljevala sledečim pogojem;
* vsebovati mora vsaj 5-6 trdih diskov (v prihodnosti razširljivo na 8-9)
* na njej se bodo prenašali torrenti
* na njej bo media streaming server (plex ali serviio)
* na njej bo media center (xbmc)
* uporabljala se bo tudi za video encoding (handbrake) in transcoding (kolikor streaming uporablja)

Sedaj pa vprašanja;

Glede na to, da se bo uporabljala tudi za video encoding, bi najcenejši 4-jedrni procesor verjetno zadostoval in ali je AMD A8-5600k najbolj smiselna izbira?
Intelovi i3 z 2 jedroma skoraj odpadejo, saj nimajo dovolj moči za dovolj hiter encoding za media streaming za vsaj 2 uporabnika. I5 so skoraj malce predragi, tako da mi ostane na izbiro AMD FM1 in FM2. FM1 podnožje (npr. 3850 procesor, bi mi sicer bil dovolj, muči me le nadgradljivost FM1 podnožja). Problem nadgradljivosti rešim z uporabo FM2 podnožja (npr. 5600k procesor), za katero AMD "oblublja" da bo prisotna vsaj še za 1-2 generaciji. Je torej AMD A8-5600K procesor na FM2 podnožju res najbolj smiselna izbira ali predlagate kaj drugega?

Kako je z napajanjem in povezavo vseh teh trdih diskov v mašini?
Povezava 5 trdih diskov, kolikor jih imam sedaj, sicer ni problematična, vendar ker mi že zmanjkuje prostora, kako je z povezavo 8-9 in več trdih diskov? Našel sem sicer plato in napajalnik z 9 sata priklopi, kaj je pa naslednji korak? Kako napajati več diskov; dodatni napajalnik ali so tu kakšni uporabni sata power splitterji ter kako se obnesejo? Prav tako, je dodatna pci sata kartica edina rešitev za dodatne diske ali kako je z temi multilane sata kabli?

Trenutna konfiguracija:
* plata GIGABYTE GA-F2A85XM-HD3
* proc AMD A8-5600K (3.6GHz) FM2 BOX
* rami CORSAIR Vengeance CMZ8GX3M2A1866C9 8GB (2x4GB) PC14900 DDR3
* napajalc XFX PRO550W Core Edition
link do info (klikni me za info)

Ima kdo kakšno boljšo idejo, predloge?

Tenk ju veri mač

hojnikb ::

fyi tut tale a8 tut ni 4 jedernik (čeprav amd trdi drugače)...
če rabiš performance za transcodanje bi tut intel i3 bil dovolj, če lahko izkoristiš vgrajen quick sync (hardwaresko encodanje vide-a).

Sicer pa če bo pure software encodanje, pa manj kot i5 ne vzam..
#brezpodpisa

freejack ::

Povsod ga "reklamirajo" kot 4-jedrnika, od uradne strani do vseh prodajalcev in revizorjev.

Če pogledam na sam transcoding, ki se uporablja za streaming, bi i3 z vključenim quicksyncom res lahko pariral a8-5600k.
Ampak ko pogledam pa encoding, pa i3 močno zaostaja. Sicer z vključenim quicksyncom še vedno lahko parira v hitrosti, je pa razlika v kvaliteti ogromna. Quicksync izgleda porazno.

Zakaj je i3 še vedno priljubljena izbira, pravzaprav zakaj je celotna "i" serija priljubljena izbira je jasna. Res da je boljši procesor, ampak tudi dražji. Intel nudi boljši izkoristek jeder, kar se najbolj pozna pri igrah. Med i5 in amdjevim 8-jedrnim, ni neke razlike, saj igre ne izkoriščajo vseh. Ampak pri aplikacijah, kot so pa handbrake, so pa jedra dosti bolj pomembna, kot izkoristek le teh. Zato se tudi nagibam proti amdju, saj bo cpu zgolj za transcoding/encoding.

Je da pomembno dejstvo, da sem si za tole zadevco zastavil budget in z i5 zagotovo ne pridem skozi, v primeru a8 trinity vs i3, se pa 99% nagibam na stran amdja. Vse to pa seveda zaradi budgeta.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri APU za FM2 podnožje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
627259 (6484) lonewolf_
»

Računalnik za igre (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9213805 (12872) Peter6
»

Namizni računalnik do 350 EUR

Oddelek: Kaj kupiti
265352 (4997) ...:TOMI:...
»

Računalnik - mnenje