Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
klemenSLO ::
Eno je da daš max, tudi če zdaj ne rabiš.
Jaz bi tudi.
Drugo pa da ne veš kolk porabiš.
Omejena je na 10,2kW
Ko bomo enkrat v prihodnosti... recimo 5 letih... menjali avto bo ta verjetno el.
Tako da je malo rezerve.
leta 2023 je bilo na letni ravni porabe 1MWh več.
+ letos vgradim savno.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
feryz ::
Ufff, omrežninarji že ploskajo.
Daj da jo boš žgal vsaj v tretjem bloku. Če ne bo bolelo.
Ajd, lahko tudi v drugem, če si bolj pri denarju.
nekikr ::
Bo pa takrat za tisto uro ugasnil TČ in bo vse ok.
Po 10 kubikov bi prišel. Ali jih tudi pripelješ pa dam za prevoz? A to kupuješ tam kjer vzameš tudi panele po 10 centov?
Ja, elektrika je res draga. Drva in bencin so pa zastonj...
Pravzaprav ja.
Po 10 kubikov bi prišel. Ali jih tudi pripelješ pa dam za prevoz? A to kupuješ tam kjer vzameš tudi panele po 10 centov?
Ufff, omrežninarji že ploskajo.
Eh ta mala infra savna ma porabo slaba 2kW... pač tkrat ne bom sesal :)
Je pa omejitev SE 10,2kW zelo optimalno postavljena, saj po grafu sodeč v najbolj produktivnem obdobju za kratek čas in ne prav dosti omejuje max izplen.
https://ibb.co/ypBbjxd
Po 10 kubikov bi prišel. Ali jih tudi pripelješ pa dam za prevoz? A to kupuješ tam kjer vzameš tudi panele po 10 centov?Drv ne kupujem, jih pa počasi hudič jemlje, ker jih je enostavno preveč na zalogi. Nimajo pa neomejenega roka trajanja, na žalost.
Jaz si zadeve po svoje urejam, kako si jih ostali, je pa vaša stvar. Meni se izide. Malo po malo, pa se nabere za zafiro. Vsako leto ali dve drugo.
P.s. Nikoli nisem rekel, da so paneli po 10 centov.
So pa trenutno po 49 evrov, če koga zanima (450 w). Ni to neka skrivnost. Jih je kot blata.
Če dodaš temu še ceno za razsmernik SE10K SLO (komur je dovolj), ki znese 530 evrov, ugotoviš, da so solarne res že drobiž.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
kriptobog ::
Prodali so folku kolikor imajo soglasje, tudi ce ne rabijo.
Zaradi treh stvari:
1. Pride slabo leto kot je letošnje in imaš 15-20% manj pridelka.
2. Sčasoma bo poleg tega še vsaj 10% manj zaradi degradacije panelov.
3. Futureproof. Šopajo nas s tem, da bo nujno treba kupit EV. Ceneje je, da na začetku potem kupiš kolikor boš rabil, kot da se čez 5 let meniš, da ti dodajo panele (po možnosti je treba pa še razsmernik zamenjati).
Da ni vedel koliko bo pridelala je debela laž, vsak ponudnik ti v ponudbi napiše predvideno letno proizvodnjo. Koliko porabi pa dobi vsak mesec zapisano na računu.
Model je ustvaril skoraj 9Mwh viska. In pizdi na polno, ker je drago placal elektrarno, sedaj mu pa omreznina sesuva racunico. Ceprav je bila ze prej slaba. Prodali so mu zgodbo, da bo v 10 letih pokril investijo in imel potem zastonj strom. Je bil fail ze pred novimi omrezninami. Pac se je nategnil, ker ni sel nic preracunat. Za prvo in drugo tocko ne rabis dvojno kot potrebujes. Tretja tocka je pa kul, ce ves da bos v naslednjih 5 letih kupil EV. Ce si pa izrazito proti, pa ne rabis za futureproof, ampak das takrat vec, ce bos slucajno rabil. Paneli so vedno cenejsi, dograditev ni nobena tezava. Oz ce bo rabil vec cez nekaj let, bo menjal vse panele in razsmernik za mocnejse, staro pa prodal. Tako ke janredil zdaj znanec in se mu je bolj splacalo, kot dograjevati.
In mu verjamem, da ni vedel niti koliko porabi, ker niti ne pozna postavk na racunu, ampak gleda samo koncni znesek. In takih je veliko.
Zaradi treh stvari:
3. Futureproof. Šopajo nas s tem, da bo nujno treba kupit EV. Ceneje je, da na začetku potem kupiš kolikor boš rabil, kot da se čez 5 let meniš, da ti dodajo panele (po možnosti je treba pa še razsmernik zamenjati).
Da ni vedel koliko bo pridelala je debela laž, vsak ponudnik ti v ponudbi napiše predvideno letno proizvodnjo. Koliko porabi pa dobi vsak mesec zapisano na računu.
Model je ustvaril skoraj 9Mwh viska. In pizdi na polno, ker je drago placal elektrarno, sedaj mu pa omreznina sesuva racunico. Ceprav je bila ze prej slaba. Prodali so mu zgodbo, da bo v 10 letih pokril investijo in imel potem zastonj strom. Je bil fail ze pred novimi omrezninami. Pac se je nategnil, ker ni sel nic preracunat. Za prvo in drugo tocko ne rabis dvojno kot potrebujes. Tretja tocka je pa kul, ce ves da bos v naslednjih 5 letih kupil EV. Ce si pa izrazito proti, pa ne rabis za futureproof, ampak das takrat vec, ce bos slucajno rabil. Paneli so vedno cenejsi, dograditev ni nobena tezava. Oz ce bo rabil vec cez nekaj let, bo menjal vse panele in razsmernik za mocnejse, staro pa prodal. Tako ke janredil zdaj znanec in se mu je bolj splacalo, kot dograjevati.
In mu verjamem, da ni vedel niti koliko porabi, ker niti ne pozna postavk na racunu, ampak gleda samo koncni znesek. In takih je veliko.
Ne vem če se tole v celoti nanaša name ampak prav NIKJER nisem pizdil čez omrežnino.
Jst priznam / z lahkoto povem: če ne bi bilo Putina, posledično dviga cena plina (prej sem imel ogrevanje na plin) in HKATI NET meteringa potem ne bi menjal ogrevanja . Tako pa se po mojih izračunih po 7 letih ROI začne vračat. Zato sem šel v to.
Boš staro prodal, ja.
Pred časom smo klicali enega tipa, ki mu bo šla cesta čez bajto, zato jo mora podreti. Za 13 kW elektrarno je hotel 6 k€, 2 leti staro. Če jo sam odpelješ.
Po glihanju smo prišli na 3 in ugotovili, da se ne splača. In rekli, da jo ne bomo vzeli.
Tip ni dal mira. Najprej je klical da jo da za 2 jurja, kasneje da jo da za jurja.
Epilog je verjetno bil, da je dal kakega jurja, da so mu jo demontirali in odpeljali.
Pred časom smo klicali enega tipa, ki mu bo šla cesta čez bajto, zato jo mora podreti. Za 13 kW elektrarno je hotel 6 k€, 2 leti staro. Če jo sam odpelješ.
Po glihanju smo prišli na 3 in ugotovili, da se ne splača. In rekli, da jo ne bomo vzeli.
Tip ni dal mira. Najprej je klical da jo da za 2 jurja, kasneje da jo da za jurja.
Epilog je verjetno bil, da je dal kakega jurja, da so mu jo demontirali in odpeljali.
Tako ke janredil zdaj znanec in se mu je bolj splacalo, kot dograjevati.
Ti imaš pa same zanimive znance in prijatelje. A greš skozi omaro do njih?
So pa trenutno po 49 evrov, če koga zanima (450 w). Ni to neka skrivnost. Jih je kot blata.
Problem je, da je tako mrzlo, da ni blata, tla so zamrznjena :) Zato tudi teh panelov nimajo na zalogi.
Ti že veš. Bolje kot jaz, seveda.
Btw, če smo že pri sončnih.
Trenutno je trend solarna plus baterija. Ker je šel net metering po gobe.
Če je pri prejšnjih veljalo, da so profiči profitirali od 4 do 5 jurjev na kos za dva dni dela, pri novih velja, da jim ostane 8 do 9 jurjev na kos.
Očitno država ali glavni lobisti skrbijo, da profi monterji dobijo več od ene, ker se jih toliko manj proda. Delaš pol manj, zaslužiš enako. Kaj boljšega?
Btw, če smo že pri sončnih.
Trenutno je trend solarna plus baterija. Ker je šel net metering po gobe.
Če je pri prejšnjih veljalo, da so profiči profitirali od 4 do 5 jurjev na kos za dva dni dela, pri novih velja, da jim ostane 8 do 9 jurjev na kos.
Očitno država ali glavni lobisti skrbijo, da profi monterji dobijo več od ene, ker se jih toliko manj proda. Delaš pol manj, zaslužiš enako. Kaj boljšega?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
kriptobog ::
Zaradi treh stvari:
Ne vem če se tole v celoti nanaša name ampak prav NIKJER nisem pizdil čez omrežnino.
Jst priznam / z lahkoto povem: če ne bi bilo Putina, posledično dviga cena plina (prej sem imel ogrevanje na plin) in HKATI NET meteringa potem ne bi menjal ogrevanja . Tako pa se po mojih izračunih po 7 letih ROI začne vračat. Zato sem šel v to.
Ne leti nate. Leti na nekoga, ki je na fbju pizdil na polno in da bo odmontiral vse skup in prodal zaradi nove omreznine
DamijanD ::
In v katerem vesolju je to pametna poteza ?
Ti pa nisi veliko zunaj te dni?
Problem je, da je tako mrzlo, da ni blata, tla so zamrznjena :) Zato tudi teh panelov nimajo na zalogi.
Ti pa nisi veliko zunaj te dni?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
Pri nas je bilo praktično 14 dni skupaj -5/6 ponoči in dobra stopinja podnevi. Kako naj ne bi bila tla zamrznjena?
Panelov pa tudi ni na zalogi kjer je rekel da so. Dobavni rok dober mesec. V tem času jih pa že iz kitajske pripelješ.
Panelov pa tudi ni na zalogi kjer je rekel da so. Dobavni rok dober mesec. V tem času jih pa že iz kitajske pripelješ.
ePower ::
Imam elektrarno, ki ne oddaja v omrežje. Letni procent samooskrbe je 81,58 %! Na začetku leta sem napovedal da bo ta procent med 80 in 85 %. Pa toliko je bilo tule na forumu nekega pritoževanja in jamranja, češ kako naj to ne bi bilo mogoče (nabijalo se je kako je že 50 % nemogoče doseči in podobne neumnosti).. In ja, letna poraba je res bila preko 16 MWh, kar naj bi tudi bilo kao nemogoče ali kako že pravijo forumski "strokovnjaki" (nalašč v navednicah, ker to so "strokovnjaki", ki to niso!).
Še graf prihrankov po mesecih (skupaj skoraj 3000 EUR letno):
10. oktobra sem preračunal da bo procent letne samooskrbe po vsej verjetnosti 81 ali 82 %. Dejansko je bil 81,58 %. Še sam sem presenečen kako dobro sem zadel!
Še graf prihrankov po mesecih (skupaj skoraj 3000 EUR letno):
Daj mi osveži spomin, od kdaj imaš tole inštalirano, je že polno leto okoli? Kje si trenutno s %, ki je šla iz omrežja?
Vsekakor zanimivo in koristno še za koga, ki razmišlja o podbnem sistemu in ne dobi soglasja za SE.
Od konca septembra lani, 1 leto je že naokoli. Procent samooskbe od takrat do danes je nekaj desetink nad 80 %, točno toliko kot sem napovedal (napovedal sem od 80 do 85 %, nekateri tule so se brez razloga zgražali in nabijali da bo 30 % pa take). Vendar na začetku je bila glede na moč elektrarne prisotna precej majhna baterija, nato se je januarja letos kapaciteto baterije še malo dodalo, tako da relevanten procent je letošnji od janurja danes, ta je zaenkrat okrog 87 %. Po vsej logiki bi mogel bit procent samooskrbe letos ob koncu leta zaradi večje baterije večji kot pa če vzameš v obzir obdobje od septembra lani do danes. Verjetno bo tam nekje 81 ali 82 % (je pa res da je letošnji oktober izjemno slab), bomo videli.
10. oktobra sem preračunal da bo procent letne samooskrbe po vsej verjetnosti 81 ali 82 %. Dejansko je bil 81,58 %. Še sam sem presenečen kako dobro sem zadel!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ePower ()
Utk ::
Če ti ne vidiš nenormalnosti v tem, da se ogrevate na elektriko in julija porabite 2x več elektrike kot decembra, ne pomeni, da so vsi drugi čudni, ampak ti. Oz vi vsi skupaj.
Jaz vztrajam pri tem, da poleti kurite nenormalne količine za brezveze, samo da bi matematika nekako izpadla, pozimi pa napol zmrzujete in šparate ta štrom na vseh koncih.
Jaz vztrajam pri tem, da poleti kurite nenormalne količine za brezveze, samo da bi matematika nekako izpadla, pozimi pa napol zmrzujete in šparate ta štrom na vseh koncih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Če ti ne vidiš nenormalnosti v tem, da se ogrevate na elektriko in julija porabite 2x več elektrike kot decembra, ne pomeni, da so vsi drugi čudni, ampak ti. Oz vi vsi skupaj.
Eni smo pač sposobni in znamo z avtomatizacijo in z različnimi inovativnimi tehnikami prilagajat porabo brez zmanjšanja komforta, nekateri pač tega ne znate, simple as that.
Zgodovina sprememb…
Dej ne bluzi. Kdo zaboga porabi 400 evrov štroma julija? Imate doma olimpijski bazen?
Kaj tako koristnega delate s štromom avgusta, kar ni potrebno delat tudi septembra?
Kaj tako koristnega delate s štromom avgusta, kar ni potrebno delat tudi septembra?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ne drži, poraba se je tudi vsa leta pred inštalacijo sončne elektarne vrtela okrog 16 do 17 MWh letno, tudi razporeditev po mesecih ni bila bistveno drugačna. Prav nič se ne kuri za brezveze. No UTK, sprijazni se, pač si imel narobe, ni treba zdej zaradi hurt ega nabijaš še naprej še večje bedarije. Move on.
Zgodovina sprememb…
Lonsarg ::
V bistvu sploh nima veze kaj točno delaš ePower, dejstvo je da tak profil porabe nima 99.99% ljudi (še tisti ki ne grejejo na elektriko ne) in je za širšo statistiko tak use case irelavanten in ni vreden niti omembe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Verjetno zmrzujejo na 19C pr 30C+ zunanje temparature.
Seveda, dej reč še da si včer vidu marsovčke. Pa kaj še.
Zgodovina sprememb…
Jaz imam še zmeraj prav. Ta profil porabe je profil norcev, ne pa normalnega gospodinjstva.
Ne, nimaš prav. Ti si trdil da to ni možno, da še pri 2x predimenzionirani elektrarni je pri maksimalnem trudu po tvoje možno priti do največ 50 %, z normalnim trudim bo pa 30 %, vsaj tako si trdil. Resnica pa je da je bil trud minimalen, elektarna ni 2x predimenzionirana, ampak je načrtno predimenzionirana samo za 30 % (ker je to po ekonomiki najbolje), procent letne samooskrbe pa ni bil 50 %, ampak kar 81,58 %!
Zgodovina sprememb…
hojnikb ::
ni sonca? Bom na mrzlem.
Je sonc? Bomo ogreval, hladil, bojler na 90C, peče se cel dan. Sosedi filajo EV.
Simpl.
Je sonc? Bomo ogreval, hladil, bojler na 90C, peče se cel dan. Sosedi filajo EV.
Simpl.
#brezpodpisa
Minimalen trud? Poraba točno sledi proizvodnji, ti pa praviš da je to minimalen trud.
Morda imamo pa različne definicije za trud. Nekateri se tuširamo in kuhamo tudi če 3 dni ni sonca.
Morda imamo pa različne definicije za trud. Nekateri se tuširamo in kuhamo tudi če 3 dni ni sonca.
Magic1 ::
Pač poleti nekaj delajo in se trudijo mašinerijo laufat čim bolj v sončnih dnevih, pozimi pa gredo na dopust... Vse se da, če se res trudiš. Ali je pa to vredno, je pa drugo vprašanje.
Magic
Minimalen trud? Poraba točno sledi proizvodnji, ti pa praviš da je to minimalen trud.
Kuha in tušira s toplo vodo se vsak dan. Vodo se pa greje če se da na sončne dni, na zalogo (ker bojler je 500 litrski).
400 evrov poleti kar tako porabit ne moreš. Se moreš kar potrudit. Že samo to zahteva trud. Kaj šele zima in šparanje.
Poleti KORISTNO porabit par 100 kWh več je mala malica. Očitno ste eni nesposobni. Sorry za direktnost.
Ne, vse se greje na toplotno črpalko. Kar se da direkt iz elektarne (ali iz baterije), ko zmanjka pač iz omrežja.
Me zanima kako grejejo ta 500l bojler pozimi. Verjetno na drva
Ne, vse se greje na toplotno črpalko. Kar se da direkt iz elektarne (ali iz baterije), ko zmanjka pač iz omrežja.
Zgodovina sprememb…
se pr nas z kmetijo, kar nanese ogromno tople vode, hlajenja in nasploh porabe elektrike, pa je mal čez 2MWh/mesec ze kr dost v poletnih časih.
Gospodinjstvo pač ni sanse, če nimas EVja ali kaksnih drugih komercialnih zadev.
Razn če ma sin celo podstresje growboxov ali bitcoin minerjov.
Gospodinjstvo pač ni sanse, če nimas EVja ali kaksnih drugih komercialnih zadev.
Razn če ma sin celo podstresje growboxov ali bitcoin minerjov.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
V bistvu sploh nima veze kaj točno delaš ePower, dejstvo je da tak profil porabe nima 99.99% ljudi (še tisti ki ne grejejo na elektriko ne) in je za širšo statistiko tak use case irelavanten in ni vreden niti omembe.
No, to ne drži. Z nekaj brezplačnimi ali izjemno poceni inovativnimi tehnikami se da precej porabe shiftat na čas ko je proizvodnja (v precejšnji meri), BREZ zmanjšanja komforta.
Zgodovina sprememb…
Tudi če imaš EV...se boš vozil spet samo na sončne mesece?
1MWh viska mors prefurat 5kkm/mesec, da to porabis pr povprečnem EVju...
Sj ni tezko... Povej kaj so te "inovativne" resitve za offloadanje porabe...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Ja, sej ni problema naredit 5kkm. Problem je naredit to julija in avgusta, če je slab september pa bit cel mesec doma.
Ne, vozil se boš vedno tako kot zmeraj, ravno poleti ko je več proizvodnje tako ali tako greš na več izletov zaradi v povprečju več sončnega in toplega vremena. Velika večina ljudi gre na več izletov in potovanj poleti kot pa pozimi, taki so skoraj vsi.
Potem napiši članek o tem, namesto da pišeš tiste brezvezne eseje.
Morda pa res če mi bo čas dopuščal.
Zgodovina sprememb…
Magic1 ::
Jao, pa to je par 100kWh, ne pa pa par MWh. Za 400EUR je govora o par MWh!
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
če gres na morje ali kaksn daljsi izlet, gres verjetno prefurat več kilometrov v enem kosu, kar pomeni, da bo delez porabljene domače elektrike spet dokaj nizek, ker bos mogu vmes filat drugje... razn če si en izmed norcev k gre vsak teden na sladoled v portoroz, zato da porabljas elektriko.
#brezpodpisa
Ja, sej ni problema naredit 5kkm. Problem je naredit to julija in avgusta, če je slab september pa bit cel mesec doma.
Sej ni treba it na nož, zakaj bi to delal? Če se ti lušta izleta, pač greš, ne glede na proizvodnjo/vreme. Je pa tako da se pač poleti gre na več izletov kot pozimi, tako kot dela tudi ostalih 99 % ljudi.
Grimnir3 ::
Ne, vozil se boš vedno tako kot zmeraj, ravno poleti ko je več proizvodnje tako ali tako greš na več izletov zaradi v povprečju več sončnega in toplega vremena. Velika večina ljudi gre na več izletov in potovanj poleti kot pa pozimi, taki so skoraj vsi.
Ne stima to.
Večina folka gre poleti na morje, pozimi pa na smučanja, sankanja, božične tržnice, prazniki,...
Ni neke razlike da bi poleti nujno več vozil.
Sploh pa ev pozimi porabi 30% več pri isti razdalji.
če gres na morje ali kaksn daljsi izlet, gres verjetno prefurat več kilometrov v enem kosu, kar pomeni, da bo delez porabljene domače elektrike spet dokaj nizek, ker bos mogu vmes filat drugje... razn če si en izmed norcev k gre vsak teden na sladoled v portoroz, zato da porabljas elektriko.
Ma kaki. Če imaš nek normalen modern EV (recimo Teslo model 3 LR) narediš 400 do 500 km poleti, odvisno koliko ga teraš in koliko imaš avtoceste. To je več kot zadost za en lep dnevni izlet po Sloveniji, BREZ da bi moral karkoli dofilat na poti (torej vse narediš na domačo elektriko iz sončne elektarne).
Grimnir3 ::
Jaz osebno grem pa poleti za 3 tedne na vikend na morje in se sploh ne vozim.
Naredim 500km do morja in nazaj. Na vikendu pa mogoče še 100 v treh tednih skupaj.
Naredim 500km do morja in nazaj. Na vikendu pa mogoče še 100 v treh tednih skupaj.