» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
231 / 359
»»

wcpapir ::

Jaz ze nažigam grelce v kopalnicah, zdaj ko tč ne pride do izraza in se ne vžiga. Ob 12 ga izklopim sa nam ne ružijo ventilatorji, zjutraj je še kar vsa materija v kopalnici pregreta...kr hud občutek ko te se zjutraj zabije ven. Porabli ne bomo 3MW bo slo v maloro.

krucymucy ::

wcpapir je izjavil:

Jaz ze nažigam grelce v kopalnicah, zdaj ko tč ne pride do izraza in se ne vžiga. Ob 12 ga izklopim sa nam ne ružijo ventilatorji, zjutraj je še kar vsa materija v kopalnici pregreta...kr hud občutek ko te se zjutraj zabije ven. Porabli ne bomo 3MW bo slo v maloro.

Ne, ne bo šlo v maloro, pac pa se bo pokurilo za 3MWh manj premoga.

feryz ::

Vode pa res.
Premog se ne kuri tako ali tako. Če pa se, pa se.

Smo pa res letos slabi s porabo energije. Drugače smo porabili 8MW letno približno 4 v prvi polovici leta in 4 v drugi polovici. Letos smo v zadnjih 4 mesecih porabili komaj 2MW.

Ogrevamo vedno na 24 stopinj, hladimo pa tudi celo poletje, klime sploh ne ugasnejo, kuhamo, peremo, sušimo, kosimo vse na elektriko. Pismo če vstopiš vstran pa pogledaš je elektrika pre poceni kaj vse ti nudi.

dussan ::

Točno mesec dni po plačilu predračuna za priključitev pri Elektro Ljubljana so mi danes zamenjali števec. Mislim pa, da sem premalo težil, ker sem jih včeraj klical in so danes že prišli.
Kdaj pa se v MojElektro vidijo spremembe? V nekaj urah, dnevih ali v nekaj tednih?

hruske ::

dussan je izjavil:

V nekaj urah, dnevih ali v nekaj tednih?
Podatki se prenašajo nočno, tako da računaj par dni.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Verjetno tole ni prava tema, ampak mogoče pa mi lahko kdo pomaga. V HomeAssistant sem želele dodati mojelektro (https://github.com/DamijanD/HomeAssista... pa mi zadeva javi tole napako: Integration error: mojelektro - Requirements for mojelektro not found: ['requests==2.25.1'].

V logu je pa tole:
Unable to install package requests==2.25.1: ERROR: Cannot install requests==2.25.1 because these package versions have conflicting dependencies. ERROR: ResolutionImpossible: for help visit https://pip.pypa.io/en/latest/topics/de...
9:37:25 PM - (ERROR) util/package.py - message first occurred at 9:12:17 PM and shows up 21 times

Verjetno je nekaj "banalnega" vendar ne vem kako naprej...

hruske ::

Ni ravno banalno, kodo je treba popravit, in sicer bo za prvo silo dovolj, če v manifest.json spremeniš "requests==2.25.1" v "requests>=2.25.1".

Pol bo verjetno delalo, če pa ne, je pa treba še kaj več kode spremenit.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

wcpapir je izjavil:

Smo pa res letos slabi s porabo energije. Drugače smo porabili 8MW letno približno 4 v prvi polovici leta in 4 v drugi polovici. Letos smo v zadnjih 4 mesecih porabili komaj 2MW.

Ogrevamo vedno na 24 stopinj, hladimo pa tudi celo poletje, klime sploh ne ugasnejo, kuhamo, peremo, sušimo, kosimo vse na elektriko. Pismo če vstopiš vstran pa pogledaš je elektrika pre poceni kaj vse ti nudi.
Najbrž ste kaj porabili tudi sproti iz sončne, zato tako mala poraba.
Mi porabimo več kot prej, ker nimamo več kolektorjev na strehi. Se takoj pozna 100 do 150 kWh mesečno.

miko22 ::

Kje imate zavarovano sončno elektrarno?
Do sedaj sem pri triglavu plačeval cca 35€, letos pa so hoteli imeti 52€. Torej cca 30% več.
Meni se plača ni toliko povišala

fikus_ ::

Preveri kako je s tem v okviru hišnega zavarovanja.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

saj sem, 64€, več kot posamezno.

hruske je izjavil:

Ni ravno banalno, kodo je treba popravit, in sicer bo za prvo silo dovolj, če v manifest.json spremeniš "requests==2.25.1" v "requests>=2.25.1".

Popravil in se nekaj dogaja, vendar imam pri vseh entitetah status "Unknown". Se da kje pogledati ali to deluje, ker v HA logu ni napake.

blazkj ::

Kaj pa ta zavarovanja krijejo? Ce ti gre razsmernik je to krito?

Če trešči ali ga potres potamani, potem vsekakor.
Če crkne naravne smrti, imaš garancijo. Če je še v garanciji.

miko22 je izjavil:

Kje imate zavarovano sončno elektrarno?
Do sedaj sem pri triglavu plačeval cca 35€, letos pa so hoteli imeti 52€. Torej cca 30% več.
Meni se plača ni toliko povišala

Jaz imam zraven hiše. cca 70eur.

Zraven hiše dodaš sončno in spada pod stavbo, tako imaš več kritij kot pri posamičnem zavarovanju (tatvina sestavnega dela stavbe npr.), ekstra sem dodal še strojelom.

blazkj je izjavil:

Kaj pa ta zavarovanja krijejo? Ce ti gre razsmernik je to krito?

Najlažje ga boš spravil pod strojelom ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: wcpapir ()

mah, agentka mi pošlje eno ceno, se sklicuje na nek 27. člen kjer piše, da je SE izvvzeta. Nato pa 29.člen spet zavaruje SE. Ko jo vprašam pravi da bo preverila. Ko preveri, pa pride z novo ceno ven, ki je sedaj že 64€ iz lanskih 35€

Likalnik ::

jaz imam tudi v sklopu hiše...na Savi...cene se trenutno ne spomnim...se pa vrti tu nekje cca 60€

sirotka ::

Hm, jaz še kar nisem priklopljen, toda če sem prav prebral, ostane net metering samo za tiste, ki dobijo odobrene vloge letos in se jih montira do konca 2023? Se pravi, bi jaz moral zdaj oddat vlogo za povečanje moči elektratne. Je to možno glede na to, da še niti osnovne nimam na strehi? Dodal bi še 2 460W panela, morda 3.

Brezveze povecuješ moč, če boš dodal par panelov.

3x 460w ni tko malo povečanje. Viške (naj bi) imel že pri trenutni moči, samo da še malo polovim za naprej.

Ne gre za viške, gre za to, da nazivno moč panelov z lahkoto povečaš za 20 procentov in ne boš izgubil nič ali zanemarljivo.
Če imaš soglasje za 10 kW, lahko daš 12 kW panelov, razsmernik omejiš na 10 kW in bo laufala kot 11,9 kW elektrarna.

Tako je...ti montiraj elektrarno kakršno pač že boš...soglasje si dobil kakršnega si pač dobil....kasneje lahko dodaš še par panelov...pa se ne rabiš obremenjevati s soglasjem....kaj, če bi imel soglasje od elektra na max 13.6kwh...in bi hotel še dodati nekaj panelov...kako bi pa tu speljal oziroma bi zaprosil za novo soglasje? če je trenutno že na max ti ne morejo dati več.

Pazi samo, ko boš dodajal panele naknadno glede garancije...lahko, da ti komplicirajo za obstoječo konstrukcijo....najbolje je, da ti dodatne panele montira tisti kateri ti bo/je montiral trenutno SE.

Aha, ok, hvala.

Potem grem naslednje leto po par panelov in modbus, priklop bodo pa nardili ti, ki bodo montirali trenutno elektrarno.

jaz imam pri sebi v planu tako....naslednje leto bom dodal še 2 panela (pač še dva mi gresta na streho, da je streha lepo polna)....poslal sem povpraševanje, da bi mi podjetje naknadno montiralo še ta dva panela...in so mi naračunali 1500€...kar je definitivno preveč.
Dobil sem kontakt kjer lahko naročim sam panele...cena dveh panelov je bila slabih 400€ + montaža. Glede montaže je pa tako...dogovoril sem se z delavci kateri so mi montirali elektrarno, da mi montirajo še ta dva panela mimo podjetja...in načeloma bi šlo oziroma z njihove strani ni težave....težava je potem garancija....ker ti potem naj ne bi veljala garancija na obstoječe panele, če jih ne montira to podjetje.
Kakorkoli...nisem se potem nič naprej več zanimal...ker se mi letos ne da več ukvarjati s to SE...če bom imel interes drugo leto se bom ponovno pozanimal kako je s to garancijo...
imam pa namen jih kupiti sam in potem v najslabšem primeru temu podjetju dati, da jih montira

Matr, kakšne svetovne probleme imate?
Greš po dva panela, optimizator ali dva, tista dva profila in par kljuk, prisloniš lojtro in si v dobre pol ure fertik.
Potem samo še poskeniraš razsmernik, na novo upariš zadeve in laufa.

O kakšni garanciji govorite? Garancije veljajo normalno in so v glavnem na material. To pa nima veze s tem, kdo to montira.
Za tisto kar so oni montirali oni odgovarjajo, za ostalo pa drugi.

feryz je izjavil:

Greš po dva panela, optimizator ali dva, tista dva profila in par kljuk, prisloniš lojtro in si v dobre pol ure fertik.

O kakšni garanciji govorite? Garancije veljajo normalno in so v glavnem na material. To pa nima veze s tem, kdo to montira.

kot sem že napisal...vprašal sem jih kako je z garancijo, če drugi montirajo...ali sem to jaz ali pa drugo podjetje...nima veze, če bo šlo kaj narobe oni garancije ne priznajo....kako pa je potem to v praksi vidit pa ne vem....mogoče bi si lahko najel odvetnika in šel na sodišče, če ti pač ne bi hoteli sprejeti oziroma odpraviti napake v sklopu garancije.....ampak glej...meni se po sodiščih ne ljubi zajebavati (verjamem pa, da je v SLO to nacionalni šport)...zato se raje prej pozanimam kako je s temi stvarmi.

DamijanD ::

dussan je izjavil:

hruske je izjavil:

Popravil in se nekaj dogaja, vendar imam pri vseh entitetah status "Unknown". Se da kje pogledati ali to deluje, ker v HA logu ni napake.

Jaz sem nad tem obupal - ker takrat, ko mi je to delalo je bilo razmeroma nezanesljivo, pa tudi ni ravno fino, ker je za en dan nazaj itd. Predlagam, da si omisliš nek meter porabe (npr shelly 3EM) in ne zgubljaš časa/živcev s temi, ker ni fore.

Likalnik je izjavil:

kot sem že napisal...vprašal sem jih kako je z garancijo, če drugi montirajo...ali sem to jaz ali pa drugo podjetje...nima veze, če bo šlo kaj narobe oni garancije ne priznajo....kako pa je potem to v praksi vidit pa ne vem....mogoče bi si lahko najel odvetnika in šel na sodišče, če ti pač ne bi hoteli sprejeti oziroma odpraviti napake v sklopu garancije.....ampak glej...meni se po sodiščih ne ljubi zajebavati (verjamem pa, da je v SLO to nacionalni šport)...zato se raje prej pozanimam kako je s temi stvarmi.
Potem ti ne preostane drugega, kot da plačaš jurja in pol.
Vkalkuliraj to pod davek na strah in je rešeno.

DamijanD je izjavil:

dussan je izjavil:

hruske je izjavil:

Jaz sem nad tem obupal - ker takrat, ko mi je to delalo je bilo razmeroma nezanesljivo, pa tudi ni ravno fino, ker je za en dan nazaj itd. Predlagam, da si omisliš nek meter porabe (npr shelly 3EM) in ne zgubljaš časa/živcev s temi, ker ni fore.

Meter se mi je zdel nepotreben strošek, ker ne rabim "on-line" podatkov. Moja SE naj ne bi zmogla več kot imam dovoljenje za oddajanje in tako ne rabim nekega krmiljenja. Bi pa kljub temu rad imel na enem mestu proizvodnjo in porabo. Če ne bo šlo drugače pa "peš" import enkrat mesečno iz mojelekro, čeprav to v letu 2022 res ni način :(

Likalnik je izjavil:

feryz je izjavil:

To je rekel kdo? Torej ce enega renoja kupim na enem pooblascencu in drugega od dilerja na prvega ne bom imel garancije. Ta je bosa.

FireSnack ::

Ne pozabite na 5 metrov bukovih ko bodo redukcije. Super za kamin in preventiva proti presenečenjem ko se poženejo vse toplotne črpalke v primeru jedrske zime. Jaz mam tudi eno baterijo. Ni dovolj da popolniš streho... Pamet v roke, Putin bo odvrgel.
Preprodajalec NFT umetnin

Redukcije za civiliste ? Bog ti pomagaj.

sekvap ::

1 leto nazaj sem spraševal za ponudbe in so bile cene tam okrog 1000€ + ddv - ekosklad. Kakšne so kaj zadnje cene? 19kw je bilo ravno 19.000€ (+ ddv - subvencija)

deco16 ::

Neki kWh pod streho, 60kWh+ na 4h gumah, pa sončna katera dela tud ko ni nč iz omrežja. Pa tud bukova so ;) Sam za slučaj... :D

GizmoX ::

deco16 je izjavil:

Neki kWh pod streho, 60kWh+ na 4h gumah, pa sončna katera dela tud ko ni nč iz omrežja. Pa tud bukova so ;) Sam za slučaj... :D

Kakšen setup imaš to? Katere baterije, kateri razsmernik?
udirač => uni. dipl. inž. rač.

feryz je izjavil:

Likalnik je izjavil:

Potem ti ne preostane drugega, kot da plačaš jurja in pol.
Vkalkuliraj to pod davek na strah in je rešeno.

zakaj mi ne preostane drugega? itak da mi...kupim panele za 400€ (oziroma ves material) potem pa samo pridejo montirati monterji kateri so montirali v prvo....montaža pa ne bo koštala 1100€?

wcpapir je izjavil:

Likalnik je izjavil:

feryz je izjavil:

To je rekel kdo? Torej ce enega renoja kupim na enem pooblascencu in drugega od dilerja na prvega ne bom imel garancije. Ta je bosa.

če ne boš delal rednih servisev pri pooblaščenem mehankarju garancije ne boš imel ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Ker panele in ostalo boš dobil ceneje kot oni? Kaj pa misliš da računajo toliko? Ravno montažo.

Razen če se ne boš zmenil z njimi mimo firme. Potem je, tako ali tako, mimo firme. Ne glede na to, kdo dela.

feryz je izjavil:

Ker panele in ostalo boš dobil ceneje kot oni? Kaj pa misliš da računajo toliko? Ravno montažo.

Razen če se ne boš zmenil z njimi mimo firme. Potem je, tako ali tako, mimo firme. Ne glede na to, kdo dela.

v osnovi ne bom dobil panelov ceneje kot oni...definitivno pa z njihovo dodano maržo na panele bodo moji paneli ceneje kot njihovi

ja, če se zmenim z njimi mimo firme (to sem se zmenil...pa me je firma potem opozorila glede garancije)...koliko bi mi firma računala samo montažo...to ne vem, nisem prišel tako daleč....kot rečeno vse to se bom še enkrat pozanimal drugo leto, če bo želja in potreba po nadgradnji....jaz samo povem kaj so mi rekli letos.

@feryz...v najslabšem primeru se dogovorim glede montaže s teboj:) ti plačam in sva oba zadovoljna:)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

V primeru, da dodaš panele, je verjetno smiselno dodat nek modbus števec, da gre direktna poraba v hišo, preostanek v omrežje?

Likalnik je izjavil:

@feryz...v najslabšem primeru se dogovorim glede montaže s teboj:) ti plačam in sva oba zadovoljna:)
Ne bo šlo. Jaz ne delam za denar, nimaš sreče. Vsaj tega ne.

Sem pa napalil folk v mojem selu. Zdaj vsi na veliko kenslajo genijevce in podobne in bodo sami metali panele na streho. Mnogo prej bodo imeli sončno in še prišparali zraven.

jinzo ::

sekvap je izjavil:

1 leto nazaj sem spraševal za ponudbe in so bile cene tam okrog 1000€ + ddv - ekosklad. Kakšne so kaj zadnje cene? 19kw je bilo ravno 19.000€ (+ ddv - subvencija)

MoonPower in MojaElektrarna sta mi v zadnjih 14 dneh dala zelo podobno ponudbo, ki je bla nekaj čez 14k€ + DDV za 11.25kW. Torej so "malo" podražli vse skupaj. Sicer komično diametranlno nasproten pristop. Moon ma 109€ in par tednov da pride en fant pogledat in posnemat z dronom (pa se pogovorit ok), Moja Elektrarna pa so me po parih dneh klicali, smo se malo pogovorili, in v parih dneh dobil ponudbo.

Me prav zanima, kaj rabijo drone. Razen da naredijo vtis na stranko. Na plehke stranke, pametnim se mora to zagabiti.
Če za sekundo streho pogledam, lahko spišem kompleten material. Pa se niti pod razno nimam za strokovnjaka. Dron!

Sicer bodo ta teden 2 priklopili, ki smo se jih lotili sami. Bratrančeva bo priklopljena mesec dni odkar sva popisovala material, od kolega pa 14 dni po tem, kar sva se jo lotila. Samo še papirje pošljem in narejeno.
Nekaj se popravlja elektro. Še dobro, da se dobi ves material.

Utk ::

Aha, če vidiš gor strešna okna, frčade, snegobrane, od oka točno veš kolk panelov se bo gor zložilo, da se bo čim bolj izšlo.

Utk je izjavil:

Aha, če vidiš gor strešna okna, frčade, snegobrane, od oka točno veš kolk panelov se bo gor zložilo, da se bo čim bolj izšlo.

Če pri SE za ogled rabijo meter veš da so amaterji prve klase.

blazkj ::

Eno neumno (hipotetično) vprašanje, ki najbrž ne velja za nikogar, mogoče pa v prihodnosti bo, če bo cena zavarovanja SE rastla kot v zadnjem letu.
Imaš nezavarovano SE na strehi in zavarovano hišo. Pride do požara, ki se začne na SE in pogori tudi streha ali pa cela hiša. Kako bi odregirala zavarovalnica pri plačilu odškodnine za hišo? Bi se izgovarjala na nezavarovano SE in odrekla plačilo? Nisem nikoli bral pogojev zavarovanja proti požaru...

Normalno, za hišo bi normalno dobil plačano, za SE pa ne.

Cena zavarovanja SE ne bo drastično rasla, približno toliko kot ZV se ker se pač dražijo. ZV si izbereš sam. Nekaj malega se je letos podražilo premoženjsko zavarovanje zaradi višjega prispevka za požarno zavarovanje, ki ga zavarovalnice placujejo gasilcem.

Drugače pa po letošnjih podražitvah, na vidiku ni novih pri zavarovanju hiš.

wcpapir je izjavil:

Utk je izjavil:

Če pri SE za ogled rabijo meter veš da so amaterji prve klase.

Vsi nimajo strešnikov, da bi jih lahko preštel.

m0LN4r ::

30 k za eno malo elektrarno so nove cene? To je za 50 let elektrike, brez vstetega vzdrzevanja, popravil, menjave in zavarovanja.
Te bom pa ze mrtev al pa v domu.

Ma nevem.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Kakih 30 jurjev, kaj spet fantaziraš.
««
231 / 359
»»