» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
229 / 359
»»

hbgqzR ::

Sočutje. Mi smo s samo aktivacijo imelo srečo, 3 dni od montaže med dopusti, smo se jim dovolj zasmilili s preostalim čakanjem, verjetno pa bolj šli na živce.

Samo vi ste res sami dysoni tule, mi mamo samo 9,5kW, ampak izgleda, je precej pridna, pomaga pa vreme in postavitev, bi znalo biti, da bo res se izteklo že kar prvo leto (manj kot pol precej oblačnega leta, saj že poznate :).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hbgqzR ()

feryz ::

Daniel je izjavil:

Ja, na 25ko čakam. Se16k naj bi imeli na zalogi ampak to meni nič ne koristi. Niti ni bojda priporočljiva vezava dveh 16tk zaradi omejitve oddaje na 13,2, saj je potem težave z omejevanjem.
Kliči. Včeraj je prišlo par kontejnerjev te šare. Kaj točno, se mi pa ne da poizvedovati.

Ta mesec bo zagotovo boljši kot september. Viški se še kar kopičijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

driver_x ::

Daniel je izjavil:

KTr1sk je izjavil:

@Daniel: ti čakaš SolarEdge SE25K? Katerih razsmernikov je največ na zalogi? Jaz čakam na SolarEdge SE17K in naj bi prišli montirat v roku treh tednov, potem pa se še čaka na priklop v omrežje..(cca 1mesec?)

Ja, na 25ko čakam. Se16k naj bi imeli na zalogi ampak to meni nič ne koristi. Niti ni bojda priporočljiva vezava dveh 16tk zaradi omejitve oddaje na 13,2, saj je potem težave z omejevanjem.

Omejitev oddajne moči imaš 13,2kW, razsmernik SE17K pa praviš da ni ustrezen. Ne razumem.

13,2 kW je na string. Pri šestnajstki.
Ima pa 2, torej lahko tudi optimizatorje vežeš malo drugače.

Zgodovina sprememb…

Jaz sem razumel, kot da je 13,2kW pomeni omejitev moči oddajanja v omrežje.

Torej omejitev 2x 13,2 kW? Ne vidim problema s tem.

Sicer je tako, če človek noče najti rešitve, jo pač ni. Tako enostavno je to.

Zgodovina sprememb…

Daniel ::

Ne, omejitev je 13,2 kw proti omrežju, elektrarna je 19,98. Kam je prišla ta šara oz. koga lahko človek pokliče, da dobi kakšne informacije? Kdo pri nas sploh uvaža te razsmernike?

Utk ::

Zdaj moraš ti svojemu majstru rihtat robo al kaj? Do tu smo prišli?

Bolj hudo je s tem majstrom. Direktorja kličem praktično dnevno in že cel mesec poslušam vedno nove izgovore.

MadMax ::

feryz je izjavil:

dunda je izjavil:

Koliko jaz razumem, ne morejo. Pri meni so naredili meritve in ugotovili, da se preveč dvigne napetost (nad neko dogovorjeno/standardizirano mejo, ki bi lahko povzročala težave/okvare drugim v omrežju). Zato so mi pač omejili močno možnost oddaje.
Ni samo to vzrok. Meni so jo omejili, čeprav dokaj nizko fila. Je še kar nekaj lufta.

P.S. Škoda, ker ne meri tudi izven delovanja. Očitno imamo malo nizek štrom. Celo prenizek.

Tole so 15-minutna povprečja, kot večina logiranih podatkov.
Če primerjam svojo z grafom logiranim na 1 minuto, je graf iz SE tudi 5V nižji.

Da bi SE pa nonstop logiral napetost pa res ne bi bilo slabo...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Verjetno ne more, ker je ugasnjen. Pa čeprav priklopljen na štrom. Zelena agenda, pač, ni logično da bi kuril drug štrom.

Pri štromu je vse, bolj ali manj, v povprečjih. Nobena stvar se ne zgodi v trenutku (razen strele).
Četudi dam dnevni graf (5 minutni), ni nič drugače.

Pri štromu je hakeljc v krajših povprečenjih, vse bi se dalo izbrskat iz predpisov in standardov (oz. bi kak znalec podal povzetek). Par sekund na 260V bi že ubilo kako napravo, pa tega že na minutnem povprečku ne vidiš.
Tranzienti strele so ena rahla posebnost (tudi trenutek traja nek čas), vseeno pa tudi v povprečenih časih krajših od 1min napetost ne sme bežat izven toleranc.

Želel sem samo povedat da je 15minutni interval povprečenja pregrob za podajanje laične ocene ali bi lahko elektro dovolil več ali ne.
Sam sem primerjal 15-minutno solaredge povprečenje z minutnim iz shellyja v homeassistant, pa je videt razliko (če bi gledal 15sekundna povprečenja bi bila razlika še večja). Če bi pa povprečil na 24 ur pa bi bilo verjetno vse znotraj 1V od nazivne...

Skratka, nekako tako kot v solaredge appu vidimo trenutne parsekundne maksimume do limitiranja oz. nazivne moči elektrarne, 15-minutni povpreček (graf) pa je občutno nižji.

A so moj elektro posodobili?
Nima več 60 dnevne omejitve. Je bil skrajni cajt.

Drži, sem moral it preverit, mogoče (upam, da) kdo od Informatika-rjev bere naša sporočila v tej temi :-)

Samo pri nas so naredili napako za julij, ko je bila nova pogodba! Jap, preveril seštevek porabe za julij (stara pogodba in nova), PREVEČ! Že pišem :-)

Zgodovina sprememb…

Kako pa lahko naredijo napako?
Saj je šlo na nulo.
Itak pa je važno samo od takrat dalje.

Seštevek porabe MT+VT (=ET) na računu po stari pogodbi od 1.7. do datuma menjave in skupne porabe MT+VT (=ET) na računu po novi pogodbi do 31.7. je 28% nižji kot ET A+ na mojelektro.si za ves julij. Vse to se mora ujemati praktično na decimalko, pri drugih mesecih je pa v redu.

Mail na sodo je že poslan, podprt z datumi, izseki grafikonov, preglednic in računov, pričakujoč razlago ali popravek, tudi razložim, čemu sem pozoren. Ne delam tovrstnih stvari prvič.

Se pa spomnim, da smo že takrat nekaj reklamirali zaradi dopustniških zaostankov.

feryz je izjavil:

Verjetno ne more, ker je ugasnjen. Pa čeprav priklopljen na štrom. Zelena agenda, pač, ni logično da bi kuril drug štrom.

Pri štromu je vse, bolj ali manj, v povprečjih. Nobena stvar se ne zgodi v trenutku (razen strele).
Četudi dam dnevni graf (5 minutni), ni nič drugače.

Preko Modbusa dobivaš vse podatke 24 ur na dan, tudi meritve vseh napetosti na razsmerniku.

Ok, je pa bila gospodična precej hitra iz mojelektro.si, so odgovorili na prvi del - stvar pa izgleda sedaj takšna, še čakam uradno potrditev, (če jo bodo tu prebrali :), da je pač do preklopa bil obračun dejanske porabe, po preklopu pa pavšalno (razdeljenih 1 MWh čez vse leto, pojma nimam, zakaj tako malo, domnevno kakšna empirična SE količina) dejanska poraba v preostanku julija pa je bila, sicer presenetljivo, večja od ustreznega deleža pavšalne (kakor je pač razvidno v mojelektro.si). Škoda, nobene jebene zarote.

Kakšen pavšal!? Pa kaj za vraga se to dogovarjate?
Nobenih pavšalov ni treba.

Ne da se mi še enkrat.

Koliko imate vi produkcije zdaj z 12kWp?
Mi mamo 4,05MWh, od tega A dobropisa 2,4MWh z 9,5kWp?
Zato.

4,83 MWh skupaj.
2,85 MWh viška. Rahlo raste.
Drugače imam jaz 10,8 kW, vsaj uradno.

Se zdaj ne vem, ce bo dovolj dobropisa za zimo do konca leta ali ne, znalo bi res biti, ker je lep oktober, september je bil cemeren... Pustim se presenetiti - bomo ze doplacali, ce bo potrebno. Nasa velikost ~79% vase, produkcija in dobropis pa zaenkrat ~83%, pa smo na 220 JZ, vi pa prav na 180 J?

Zgodovina sprememb…

Jp, jaz sem točno na jug. Ampak s senčenjem vsaj 10-ih celic, par od njih kar močno. Zato jih je toliko.

yonny ::

koliko je lahko razlike od idealne lege (STROGI JUG) in pa recimo JV na recimo 11 kW SE? Meni izračun kaže pridelano energijo 11.700 ampak to ne verjamem jaz preveč, na strogi JUG bi pridelal cca 13.000, jaz pa mislim da če bom 10.000 sem zmagovalec?

krucymucy ::

hbgqzR je izjavil:

Ne da se mi še enkrat.

Koliko imate vi produkcije zdaj z 12kWp?
Mi mamo 4,05MWh, od tega A dobropisa 2,4MWh z 9,5kWp?
Zato.

Maj 1.77
Junij 2.08
Julij 2.14
Avgust 1.7
September 1.37
Oktober 1.13 do 27.10.

12kWp

hruske ::

yonny je izjavil:

koliko je lahko razlike od idealne lege (STROGI JUG) in pa recimo JV na recimo 11 kW SE? Meni izračun kaže pridelano energijo 11.700 ampak to ne verjamem jaz preveč, na strogi JUG bi pridelal cca 13.000, jaz pa mislim da če bom 10.000 sem zmagovalec?

Direktno vzhod ali direktno zahod ti da 75% tega kar dobiš direktno na jug. 75% od 13 je 9,75. 11 je čisto možno.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

wcpapir ::

yonny je izjavil:

JV od sredine 6 meseca do danes 5.1MW. 8,3KWp.

gego ::

feryz je izjavil:

Jaz se zdaj matram. Ni mi še uspelo. Bo treba dvigniti glasnost, izgleda.
Najprej ga je treba odjaviti, potem pa naprej.

Sicer je to totalna norost, da imajo izvajalci edini pravico upravljati tvoje zadeve. Največ, kar bi lahko bilo dovoljeno, je omejen časovni dostop, da uredi zadeve, potem pa mrk.

Kako je potem s tem? A je mogoče, da imata dva enak dostop?

A kdo kaj ve, če bi bilo možno, da se porabo za prikaz v solaredge aplikaciji, odčitava kar s števca od Elektra (Iskra AM550)?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gego ()

DamijanD ::

Kakšen notranji premer (fi) plastične cevi za kable se potrebuje za en oz. dva stringa panelov?

16 bi najbrž zadostovala, saj gre za precej tanke žice. Pa še vsak string se da v svojo cev.

yonny ::

wcpapir je izjavil:

yonny je izjavil:

JV od sredine 6 meseca do danes 5.1MW. 8,3KWp.

dobro ti dela

krucymucy je izjavil:

12kWp

Ja, približno dosleden procent (80%) z 9,48 kWp, le oblačen september mi je res zagonetka. Zanimivo, je da smo avgusta imeli ne-'elitno' omejene produkcije 1337 kWh, (nezanesljivi) preračuni bi pa znesli za maj-jul 4,8MWh (dobropis variira, poleti okrog 70%)! Tarnam pa toliko zato, ker se je startalo z 12kWp in so nas zbrutalizirali, za to zimo bi se znalo iziti za samo hišo, ker je jesen sončna. Vglavnem, favšija kar sije iz nas :-)

Zgodovina sprememb…

Daniel je izjavil:

16 bi najbrž zadostovala, saj gre za precej tanke žice. Pa še vsak string se da v svojo cev.

Zakaj pa to, da je vsak string v svoji cevi?
Koliko optimizatorjev je pa lahko na enem stringu?

pecorin ::

Odvisno od modela optimizatorjev in inverterja (1 ali 3 faze). Pise v datasheetih za optimizatorje.

BigWhale ::

feryz je izjavil:

Ni problem, če moraš doplačati.
Problem je, če moraš šenkati. To pa res boli.
V teh naših logih.

Koga pa? Jaz z veseljem senkam vso elektriko, ki je ne porabim. Mal se trudim avto polnit cim vec cez dan, to je pa to od moje optimizacije porabe. To je nekak tko, kot ce bi se sekiral za dezevnico, ki je ne ulovim...

pecorin je izjavil:

Odvisno od modela optimizatorjev in inverterja (1 ali 3 faze). Pise v datasheetih za optimizatorje.

To kar je pri nas najbolj popularno SE 16/17kW ampak nisem točno našel podatka.

Poglej specifikacijo. Se valja povsod po netu. Ampak moraš biti malo pismen, to je pa tudi res.

Omejitev je bolj Wp stringa in min. število optimizatorjev na string.
Ali bo kdo pri zdravi pameti poskušal do 13.6kWp limita stringa sestavit z 200Wp paneli vsak na svojem optiju je pa druga stvar...
Sicer pa kot pravi feryz, vse piše...

Ker se ne znajde, omejitev je vezana na optimizatorje, ker so različni in ne na inverter.
Torej guglaj P950 datasheet ali kaj podobnega.

Inverter ima omejitev max moči stringa in min. števila optimizatorjev.

Se pardoniram.
Delno imaš prav, jaz pa sem delno imel narobe :)
Pogoji so v kombinaciji optimizator/inverter, so na datašitu optimizatorjev.

Jp na P950 datasheetu je ta informacija takoj na voljo, na sheetu od SE16K pa je samo min število + max power.
Torej omejitev je min 14/27 in max 30/60 (optimizator/panel)

Kako je pa drugače praksa ali se raje naredi montaža z dvema min stringoma (2x14 npr) ali enim večjim (1x28 npr) ? Mislim a je kakšna stvar bolj učinkovita kot druga?

Dobro je imeti par optimizatorjev več od min. v stringu "na zalogi".

Praksa je, da daš vse na en string.
Ker je v Sloveniji max dovoljena moč elektrarne 13,6 kW (25A varovalke) in to en string še prenese.
Več imajo redki. Ceprav seveda nekateri imajo.

turbolenca ::

Prosim za vaše mnenje. Je imel kdo primer, da mu je energymeter povezan direkt na razsmernik kazal bistveno manjšo porabo, kot je poraba navedena na računu. In sicer, v omrežje so nas priklopili 10.10, poraba na SE appu preko energymetra kaže od 01.10-10.10 116,1kW, na računu od GEN-ija pa VT:78kW, MT:137kW = 215kW... V čem je fora, da prihaja do takšne razlike... Energymeter je od solaredga, deluje preko tokovnikov...

Lp.

Feryz hvala - lahko samo še odgovor zakaj se daje vsak string v svojo cev, če je več stringov?

turbolenca: priklopili so vas 10.10 ampak ti govoriš o porabi pred tem ? Si imel že prej števec?

turbolenca ::

DamijanD je izjavil:

turbolenca: priklopili so vas 10.10 ampak ti govoriš o porabi pred tem ? Si imel že prej števec?

SE zmontirana (razsmernik SE16K) komplet z energymetrom 15.9.22. Priklop v omrežje s strani Elektra 10.10.22. Porabo hiše lahko spremljam od 15.09.22 dalje. Od 15.09.22 do 10.10.22 (se pravi do priklopa SE v omrežje) je bil razsmernik nastavljen tako, da je SE proizvajala samo za potrebe hiše (brez oddajanja v omrežje)...

Evo, danes bo oktober nažgal september.
Če bi bil dan ali dva daljši, bi tudi avgust.

Sicer pa grem danes še eno butnit na streho. Zdaj jih imam pa res dovolj.

KTr1sk ::

Dejansko so vsi zadovoljni, mene samo skrbi, če bo kdaj namesto letnega obračuna pol-letni, trimesečni ali mesečni ?
https://www.dnevnik.si/1042986292
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

wcpapir ::

KTr1sk je izjavil:

Dejansko so vsi zadovoljni, mene samo skrbi, če bo kdaj namesto letnega obračuna pol-letni, trimesečni ali mesečni ?
https://www.dnevnik.si/1042986292

Za novo priklopljene, drugace pa vse gre skozi razen mewecni obracun potem bo januar pac treba doplacat...ampak potem bo tisti ki bo to zmislil montiral to dol in vracal denar.
««
229 / 359
»»