Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
Likalnik ::
Dobro bi bilo vprašati kdaj bo nov razpis za subvencijo objavljen....ker tisti kateri še čakajo na montažo/priklop se mogoče bolj izplača počakati do januarja z priklopom in takrat uveljavljati subvencijo.
Glede na to, da je pa letos že marca zmanjkalo sredstev predvidevam, da bo razpis že v januarju....
Glede na to, da je pa letos že marca zmanjkalo sredstev predvidevam, da bo razpis že v januarju....
feryz ::
Prav bi bilo, da poberejo te, ki so izviseli.
Ker tole je barabija brez primere.
Da boš vmes, v obdobju pol leta, nategnil folk.
Ker tole je barabija brez primere.
Da boš vmes, v obdobju pol leta, nategnil folk.
kolikor sem bral so tudi te ljudje notri všteti kateri so letos izviseli...in da je v tem sklopu denarja tudi en del namenjen samo njim.
mn ::
kolikor sem bral so tudi te ljudje notri všteti kateri so letos izviseli...in da je v tem sklopu denarja tudi en del namenjen samo njim.
Tisto so po moje tisti, ki so oddali vlogo do datuma ko so jih zaprli a ni bilo več denarja iz prejšnjega razpisa.
Če se spomniš, ko so zapirali so rekli, da je denarja že zmanjkalo, ampak bodo vseeno upoštevali vse vloge prejete do datuma, denar bodo pa kasneje našli.
to pa ne vem, če je bilo tako mišljeno..tisti kateri so oddali do datuma kateri je bil objavljen, oni naj bi dobili sredstva....vsi tisti kateri so pa zamudili datum pa so vseeno poslali naj bi pa dobili sredstva s tem novim razpisom.
jaz recimo sem oddal predzadnji dan predno so razpis zaprli...se pravi sem po tem takem zamudil, ker ni bilo več denarja....ko sem pa spraševal na eko sklad kako daleč je moja vloga...so jo pa že obdelali in, da bomo dobili denar vsi tisti kateri smo oddali do datuma.
kot rečeno, če sem prav razumel je denar bil na voljo za vse tiste kateri so oddali vlogo do datuma.
jaz recimo sem oddal predzadnji dan predno so razpis zaprli...se pravi sem po tem takem zamudil, ker ni bilo več denarja....ko sem pa spraševal na eko sklad kako daleč je moja vloga...so jo pa že obdelali in, da bomo dobili denar vsi tisti kateri smo oddali do datuma.
kot rečeno, če sem prav razumel je denar bil na voljo za vse tiste kateri so oddali vlogo do datuma.
Denar za tiste so že našli, 15 milijonov dodatnih evrov.kolikor sem bral so tudi te ljudje notri všteti kateri so letos izviseli...in da je v tem sklopu denarja tudi en del namenjen samo njim.
Tisto so po moje tisti, ki so oddali vlogo do datuma ko so jih zaprli a ni bilo več denarja iz prejšnjega razpisa.
Če se spomniš, ko so zapirali so rekli, da je denarja že zmanjkalo, ampak bodo vseeno upoštevali vse vloge prejete do datuma, denar bodo pa kasneje našli.
jinzo ::
Glede na to kake so čakalne dobe izvedbe (in že ogledov/dokumentacije) sem študiral če bi sam izpolnil in oddal "ENOSTAVNA VLOGA ZA PRIKLJUČITEV NAPRAVE ZA SAMOOSKRBO". Sicer si ne predstavljam kaka je pol ne-enostavna vloga, ampak vsaj Elektro Maribor vloga želi kar konkretno dost prilog (in konkretnih podatkov o opremi, recimo proizvajalca in model generatorja/razsmernika):
Glede na to da sploh še ne vemo kakšne bodo/bi ble tehnične značilnosti naprave za samooskrbo - in je to verjetno odvisno tud od tega kakšno mnenje/možnosti nam bo SODO/Elektro dalo. Ma kdo izkušnje, kaj se zgodi če teh Prilog ne priložimo?
Tehnična dokumentacija za izvedbo naprave za samooskrbo (enopolna shema naprave za samooskrbo z vrisano točko priključitve v interno NN
omrežje; tehnične značilnosti naprave za samooskrbo (tehnični podatki o FV modulih, razsmernikih, optimizatorjih, asinhronskih/sinhronskih generatorjih,
vetrnicah, napravah za soproizvodnjo elektrike in toplote, ...))
Ostala dokazila (katastrski načrt z osnovnim objektom z merilnim mestom, za katerim bo priključena naprava za samooskrbo in objekti na/v/ob katerih
bodo nameščeni FV moduli, optimizatorji, generatorji, ...; poleg osnovnega objekta (dokazovanje izpolnjevanja zahtev za vzdrževalna dela, če so naprave
nameščene "ob objektu"); dokazilo o lastništvu objekta, če ta ni vpisan v zemljiško knjigo;
Dokazilo o pravici postavitve naprave za samooskrbo na/v večstanovanjski ali poslovno stanovanjski stavbi ali kot samostojnega objekta
Glede na to da sploh še ne vemo kakšne bodo/bi ble tehnične značilnosti naprave za samooskrbo - in je to verjetno odvisno tud od tega kakšno mnenje/možnosti nam bo SODO/Elektro dalo. Ma kdo izkušnje, kaj se zgodi če teh Prilog ne priložimo?
Jaz jih nikoli ne priložim. Oddam le vlogo. Kjer pa mora biti že navedena naprava, v tem primeru razsmernik in štromar, ki se bo igral z omrežjem.
Po kakih dveh mesecih prejmeš pogodbo o priključitvi, podpišeš in pošlješ nazaj. Hkrati lokalnemu elektro šefu pošlješ dokumentacijo, mislim da je 9 postavk. In v par dneh sledi priključitev.
Po kakih dveh mesecih prejmeš pogodbo o priključitvi, podpišeš in pošlješ nazaj. Hkrati lokalnemu elektro šefu pošlješ dokumentacijo, mislim da je 9 postavk. In v par dneh sledi priključitev.
dussan ::
MacGyver141 je izjavil:
API-je uporabljam v svoji aplikaciji. Oz. jih ne več, saj sem se na razsmernik povezal preko vmesnika Modbus. Tudi tega ti mora omogočiti monter SE.
Tudi jaz sem uspel "pripeljati" Solaredge modbus v homeassistant (
home-assistant-solaredge-modbus) vendar tam ni videti podatkov po optimizatorjih. Imam kaj narobe nastavljeno ali tega podatka ne moreš dobiti preko modbusa?
dussan ::
GizmoX ::
Tudi ne. To lahko vidiš le v oblaku. Prek brskalnika (torej ne prek aplikacije) lahko vidiš tudi zgodovino - 7 dni nazaj, na 15-minutne intervale.Tega podatka ni na modbusu. Vsaj v specifikacijah ni naveden.
Kaj pa v API iz oblaka?
udirač => uni. dipl. inž. rač.
MadMax ::
Pa tale modbus komunikacija z npr. HA lahko sobiva z obstoječim SolarEdge okoljem (oblakom)?
Da bi imel poleg "običajnega" oblaka z appom na telefonu in web vmesnikom na PC še modbus na nekaj svojega?
Kolikor sem uspel razbrati gre za ali-ali, torej ne?
Da bi imel poleg "običajnega" oblaka z appom na telefonu in web vmesnikom na PC še modbus na nekaj svojega?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MacGyver141 ::
Men deluje oboje oblak in home assistant. Tudi vse podatke od power metra dobim na home assistant.
driver_x ::
Pa tale modbus komunikacija z npr. HA lahko sobiva z obstoječim SolarEdge okoljem (oblakom)?
Preko Modbusa si lahko priključen le z enim masterjem naenkrat. Se pravi, če si nastaviš HA na Modbus povezavo na razsmernik, se ne moreš priključevati še z drugimi aplikacijami. API deluje neodvisno od tega. Razsmernik vedno pošilja podatke v oblak. Ima celo nekaj pomnilnika, da v primeru izpada omrežne povezave pošlje podatke za nazaj. Omejitev API-ja je 300 klicev na dan.
Katera integracija je boljša pred modbusa ali oblaka?
Za moje potrebe je integracija preko Modbusa boljša iz razlogov:
- podatke bereš neposredno iz naprave, vmes ni interneta, oblaka, ...
- frekvenca osveževanja je večja (Modbus registre berem vsako sekundo, podatki v API-ju se osvežujejo na 5 minut).
Slabost Modbusa je v tem, da potrebuješ nek softwer, s katerim to lahko počneš in nekaj osnovnega znanja o delovanju PLC-jev, v primeru da ne uporabljaš rešitev kot je HA, kjer so se s tehnikalijami ukvarjali drugi. Slabost je tudi v tem, da če tvoj nadzorni sistem ne deluje ali ne shranjuje podatkov, teh podatkov za nazaj ne moreš več dobiti. API-je lahko kličeš za poljubno časovno obdobje.
Jaz imam eno vprašanje o integraciji, apijih in vsemu: zakaj?
Jaz sem si razsmernik in nanj priključen power meter integriral v svojo aplikacijo za pametno hišo. Poleg podatkov, ki jih prikazuje Solaredgeva aplikacija, imam še nekatere svoje izračune in napovedi, poročila, grafe in alarme.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: driver_x ()
hbgqzR ::
Ker je novo, na začetku zanimivo in nudi api. Lahko bi si naredil kakšno lastne analize, napovedi, notifikacije.
Ampak...zakaj?
Trenutno je pri meni najbolj aktualen podatek o tem, koliko sem v plusu s proizvodnjo elektrike in koliko ta vrednost znaša, če jo porazdelim med preostale dni v letu. Letos še ročno vklapljam električne grelce, za naslednje leto planiram razširitev sistema, da se bo samostojno odločal o tem, kako se bo ogrevala hiša. Svoj sistem "pametne" hiše sem zasnoval tako, da zadeve upravlja, kakor bi jih jaz. Se pravi, z ogrevanjem se ne ukvarjam 0, vse se zgodi samo od sebe, na podlagi raznih senzorjev (notranji in zunanji senzorji temperature, senzorji gibanja, stanja alarmne naprave, podatki iz razsmernika, ...). Te stvari so mi tudi hobi, saj je celoten sistem (HW in SW) moje delo.
Utk ::
Jaz se tudi ne ukvarjam z ogrevanjem. Samo da sem pred enim mesecem vžgal TČ in zdaj avtomatsko dela to kar tudi jaz najraje - nič.
Sej 3 vire imam tudi jaz, pa morda sem še kakega pozabil, ampak zakaj bi vse 3 imel v stanju, da bi jih hotel avtomatizirat.
Ker gazda ni doma in je vseeno kaj laufa? Ali misliš, da bo tvoja ventile obračala, termostate vrtela in podobno?
Če kuriš toplovodni kamin, ta goni. Ko ugasne ali se polenijo in ne kurijo, toplotna poprime. Če crkne še ta, se pa grelci prižgejo. Posebej grelci, ne v sklopu toplotne.
Prej so bili vkomponirani še sončni kolektorji, sedaj teh več ni.
Čeprav je vse skupaj ultra trotl, je vseeno toliko pameti v kleti, da ni treba popolnoma nič pritiskati. Samo na sobni enoti izbereš temperaturo.
Če kuriš toplovodni kamin, ta goni. Ko ugasne ali se polenijo in ne kurijo, toplotna poprime. Če crkne še ta, se pa grelci prižgejo. Posebej grelci, ne v sklopu toplotne.
Čeprav je vse skupaj ultra trotl, je vseeno toliko pameti v kleti, da ni treba popolnoma nič pritiskati. Samo na sobni enoti izbereš temperaturo.
MadMax ::
Hvala za pojasnila glede modbusa, sem imel okvirno sestavljeno kako zadeva špila, zdaj potrjeno.
Drugače pa tudi pri meni 3 viri (TČ, grelci in kurilc), bi treba malce pameti dodat v sistem
Drugače pa tudi pri meni 3 viri (TČ, grelci in kurilc), bi treba malce pameti dodat v sistem
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Ker gazda ni doma in je vseeno kaj laufa? Ali misliš, da bo tvoja ventile obračala, termostate vrtela in podobno?
Če gazde ni doma, naj laufa TČ. Mislim, radi bi si zmanjšali delo, pa kurite drva. Đizus no.
In to komaj čakamo, da bomo kurili, vsi po vrsti. Čeprav TČ laufa zastonj.
Te dni je prav žalostno, ker smemo zakuriti samo vsak drugi dan.
Ti sploh ne veš, kaj je to življenje. Brezdušna siva škatla zunaj zagotovo ne. Mogoče pa. Nisem probal.
Lahko ti namesto mene. Prinesi si stol pred njo, jo par ur glej in povej, če te to kaj relaksira. Da bomo še ostali vedeli.
Te dni je prav žalostno, ker smemo zakuriti samo vsak drugi dan.
Ti sploh ne veš, kaj je to življenje. Brezdušna siva škatla zunaj zagotovo ne. Mogoče pa. Nisem probal.
Lahko ti namesto mene. Prinesi si stol pred njo, jo par ur glej in povej, če te to kaj relaksira. Da bomo še ostali vedeli.
V zadnjih 5 letih sem najmanj 7 raznih kaminov in peči ven vrgel. Če nikoli več nobenga ne vidim, niti polena, bom najbolj srečen.
7 zgrešenih nakupov torej.
Jaz ga bom moral tudi kmalu. Ker ga bomo prežgali. Ampak bo takoj nov nazaj.
Toplotna je pa bolj boga tam zunaj. V glavnem jo zebe. Pozimi jo je treba ogrevati. Da jo ne raznese od mraza.
Jaz ga bom moral tudi kmalu. Ker ga bomo prežgali. Ampak bo takoj nov nazaj.
Toplotna je pa bolj boga tam zunaj. V glavnem jo zebe. Pozimi jo je treba ogrevati. Da jo ne raznese od mraza.
Zakaj 7? A vi imate samo en kamin v hiši? To mora bit najmanj v vsakem štuku, če se že kurčimo.
BigWhale ::
Ja ok, če je odgovor hobi, je pač hobi.
Ker na začetku sem jaz tudi spremljal aplikacijo na 5 min, po nekem času pa to postane brez veze. V letu naredi dovolj, če ne, pač doplačaš.
Ker na začetku sem jaz tudi spremljal aplikacijo na 5 min, po nekem času pa to postane brez veze. V letu naredi dovolj, če ne, pač doplačaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ni problem, če moraš doplačati.
Problem je, če moraš šenkati. To pa res boli.
V teh naših logih.
Problem je, če moraš šenkati. To pa res boli.
V teh naših logih.
wcpapir ::
Po 4 mesecih še mi ni dolgas, ker se trudim viške porabit in spremljam koliko mi ostaja na dan za porabit če danes ugasne, trenutno izgleda neulovljivo.
a_borlak ::
Jaz se čudim elektro podjetjem, da če že greš v samooskrbno SE bi ti morali dovoliti oz. celo zahtevati, da daš na streho kolikor pač gre, pa četudi je 3x overkill.
dunda ::
Koliko jaz razumem, ne morejo. Pri meni so naredili meritve in ugotovili, da se preveč dvigne napetost (nad neko dogovorjeno/standardizirano mejo, ki bi lahko povzročala težave/okvare drugim v omrežju). Zato so mi pač omejili močno možnost oddaje.
https://www.kacnje.eu
Po 4 mesecih še mi ni dolgas, ker se trudim viške porabit in spremljam koliko mi ostaja na dan za porabit če danes ugasne, trenutno izgleda neulovljivo.
Za kaj pa porabiš viške? Jaz imam kar nekaj, pa nimam neke pametne ideje.
Nimaš tople grede? Aja, se ne splača imeti lastne bio eko zelenjave. Ima hofer and co. kemijo napol zastonj. Rajši ta čas na kavču ležiš.
Koliko jaz razumem, ne morejo. Pri meni so naredili meritve in ugotovili, da se preveč dvigne napetost (nad neko dogovorjeno/standardizirano mejo, ki bi lahko povzročala težave/okvare drugim v omrežju). Zato so mi pač omejili močno možnost oddaje.Ni samo to vzrok. Meni so jo omejili, čeprav dokaj nizko fila. Je še kar nekaj lufta.
P.S. Škoda, ker ne meri tudi izven delovanja. Očitno imamo malo nizek štrom. Celo prenizek.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Daniel ::
Pri meni se še zmeraj ni premaknilo iz mrtve točke. Bojda so sedaj na EPEU dobili en SE25K, ampak kar naenkrat so še trije, ki tudi čakajo nanj... Adijo pamet. Vmes od kar so montirani paneli sem že plačal za 400 eur elektrike in še obroke za elektrarno. Medtem 16tke normalno montirajo.
KTr1sk ::
@Daniel: ti čakaš SolarEdge SE25K? Katerih razsmernikov je največ na zalogi? Jaz čakam na SolarEdge SE17K in naj bi prišli montirat v roku treh tednov, potem pa se še čaka na priklop v omrežje..(cca 1mesec?)
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
dunda ::
Koliko jaz razumem, ne morejo. Pri meni so naredili meritve in ugotovili, da se preveč dvigne napetost (nad neko dogovorjeno/standardizirano mejo, ki bi lahko povzročala težave/okvare drugim v omrežju). Zato so mi pač omejili močno možnost oddaje.Ni samo to vzrok. Meni so jo omejili, čeprav dokaj nizko fila. Je še kar nekaj lufta.
P.S. Škoda, ker ne meri tudi izven delovanja. Očitno imamo malo nizek štrom. Celo prenizek.
Ja, so še drugi vzroki, ampak po mojem je ta najpogostejši.
https://www.kacnje.eu
hruske ::
Jaz se čudim elektro podjetjem, da če že greš v samooskrbno SE bi ti morali dovoliti oz. celo zahtevati, da daš na streho kolikor pač gre, pa četudi je 3x overkill.
Ne razumem povsem logike tu zadaj?
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Daniel ::
@Daniel: ti čakaš SolarEdge SE25K? Katerih razsmernikov je največ na zalogi? Jaz čakam na SolarEdge SE17K in naj bi prišli montirat v roku treh tednov, potem pa se še čaka na priklop v omrežje..(cca 1mesec?)
Ja, na 25ko čakam. Se16k naj bi imeli na zalogi ampak to meni nič ne koristi. Niti ni bojda priporočljiva vezava dveh 16tk zaradi omejitve oddaje na 13,2, saj je potem težave z omejevanjem.