» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
266 / 373
»»

telexdell ::

deco16 je izjavil:

Vsekakor so AC hranilniki strel mimo ker se 2x dela konverzija AC -> DC -> AC in žal se večinoma to prodaja.

Če mam baterijo jo hočem da jo napolni sonce direkt z DC in šele potem ko nucam spravim to na AC. Ampak ja vse je bolje kot nič.

Kar že opažate neki časa cena štroma pada, verjamem da na položnici še neki časa nebo, tako kot je to s plinom ampak na dolgi rok bo cena padla. Smiselnost preplačanih SE je potem pod vprašajem koliko let se bo to odplačevalo.

Elektriko boš plačeval večno, ker zastonj ne bo nikoli. Če si postaviš SE se pa bo mogoče kdaj odplačala in boš imel elektriko cenejšo, kot brez nje. Glede na povpraševanje in vedno več zavrnitev izdaje soglasja za priklop SE ti bo marsikdo hvaležen za takšno razmišljanje in, da s svojimi objavami tudi druge spravljaš v dvome. Zaradi tega bodo mogoče dobili soglasje, drugače ga pa ne bi.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

nekikr ::

Kar že opažate neki časa cena štroma pada, verjamem da na položnici še neki časa nebo, tako kot je to s plinom ampak na dolgi rok bo cena padla.

Osnova kapitalizma je inflacija. Taka in drugačna. Cene generalno nikdar ne padejo. Morda včasih stagnirajo za nekaj časa, morda celo padejo za trenutek, ampak že na zelooooo srednji rok gredo cene vedno gor. Tudi elektrika ne bo nobena izjema - tu so že zdaj napovedali precej višjo omrežnino.

bciciban_ ::

feryz je izjavil:

Zakaj ni tega na položnici? Če je temu tako?
Jebi ga, pač ni. Štrom bo na trgu negativen, na položnicah pa najdražji. Kaj čmo?

Sicer pa bi lahko začeli talati subvencije za baterije, nevezano na SE in podobna jajca.
Pa bomo imeli črpalne doma.
Če mi dajo 500 evrov/kWh, prec par 10 kWh v drvarnico zmontiram. V režimu črpalne, seveda. Ne kar tako, da zgolj fikusira tam.

Cena je bila res -19€ ampak to samo za en dan. Se bo pa zgodilo da bo kak druga da mogoče 500€MWh. Gospodinjstvom pa se prodaja elektrika z fiksno ceno, ki naj bi bila povprečje ekstremov v obe smeri + nekaj dobička.

Jaz močno dvomim da bodo ceno elektrike za gospodinjstva nižal. Sedaj so nas že navadil da cena je taka in bo pač ostala.

netopypy ::

PrimoZ_ je izjavil:

"Naračunali" so mi 12,5MWh proizvodnje na letnem nivoju, ki pa sem jo kar spodobno presegel.

~9% ja, izgleda - zanimivost je okt-mar, pri nas več na JZ, vendar z žal precej omejeno, nedavno smo praznovali prvih 10MWh po 11 mesecih

eriCartman ::

MUC je izjavil:

deco16 je izjavil:

Vsekakor so AC hranilniki strel mimo ker se 2x dela konverzija AC -> DC -> AC in žal se večinoma to prodaja.

Če mam baterijo jo hočem da jo napolni sonce direkt z DC in šele potem ko nucam spravim to na AC. Ampak ja vse je bolje kot nič.

Kar že opažate neki časa cena štroma pada, verjamem da na položnici še neki časa nebo, tako kot je to s plinom ampak na dolgi rok bo cena padla. Smiselnost preplačanih SE je potem pod vprašajem koliko let se bo to odplačevalo.

Se ne dela dvojna konverzija, če maš prvi sistem. Baterijo napolniš direktno z DC.

Kater je to "prvi" sistem?

GregiB ::

nekikr je izjavil:

Osnova kapitalizma je inflacija. Taka in drugačna. Cene generalno nikdar ne padejo. Morda včasih stagnirajo za nekaj časa, morda celo padejo za trenutek, ampak že na zelooooo srednji rok gredo cene vedno gor. Tudi elektrika ne bo nobena izjema - tu so že zdaj napovedali precej višjo omrežnino.

Si pa tu malce zgrešil eno bistveno stvar... Tehnologija se razvija in praviloma so tehnološke rešitve vedno cenejše. Če je leta 1960 moralo povprečno gospodinjstvo za nakup televizorja dati neto 5 mesečnih plač dobiš zdaj za povprečno slovensko mesečno plačo 5 družinskih televizorjev. Zna se zgoditi, da bo čez npr. 5 let povprečna hišna sončna elektrarna le delček današnje cene.
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

ales85 ::

GregiB je izjavil:

nekikr je izjavil:

Si pa tu malce zgrešil eno bistveno stvar... Tehnologija se razvija in praviloma so tehnološke rešitve vedno cenejše. Če je leta 1960 moralo povprečno gospodinjstvo za nakup televizorja dati neto 5 mesečnih plač dobiš zdaj za povprečno slovensko mesečno plačo 5 družinskih televizorjev. Zna se zgoditi, da bo čez npr. 5 let povprečna hišna sončna elektrarna le delček današnje cene.

Zelo odvisno od tega kaksne televizorje gledas. Pa pri avtomobilih ze je tudi zacelo ze precej daljsati...
Ali pa telefoni. Vcasih si dobil high-end telefon za manj kot 400 EUR. Pa danes? Vkljucno z inflacijo najmanj x2.

ales85 je izjavil:

Zelo odvisno od tega kaksne televizorje gledas. Pa pri avtomobilih ze je tudi zacelo ze precej daljsati...
Ali pa telefoni. Vcasih si dobil high-end telefon za manj kot 400 EUR. Pa danes? Vkljucno z inflacijo najmanj x2.

Vse drži... a po isti logiki bi lahko prišlo do tega, da bo čez 5 let na strehi ene bajte SE za današnjo ceno... ki bo napajala celo ulico...

GregiB je izjavil:

Vse drži... a po isti logiki bi lahko prišlo do tega, da bo čez 5 let na strehi ene bajte SE za današnjo ceno... ki bo napajala celo ulico...

Ali trolaš ali pa res pišeš hitreje kot misliš? Danes imajo paneli izkoristek pretvorbe preko 20%. V 20. letih se je izkoristek nekje podvojil. Četudi bi v 5 letih narasel za 5x in bil 100%, bi lahko streha ene hiše napajala zgolj 5 hiš. Če so pri vas tako kratke ulice mogoče živiš v tisti občini velikosti 7 m2?

PS glede čakanja na padec cen (upaš da bo dovolj velik) pozabljaš, da v tem času plačuješ elektriko. Če bi te danes stala SE npr. 10.000 € in upaš, da bo čez 5 let stala pol manj oz. 5000 € boš tistih 5.000 € dal za plačilo porabljene elektrike. Da pa bodo toliko padle cene ob predpostavki, da je sedaj marža trgovcev in monterjev vsaj 20% in 22% DDV, bi morali paneli, razsmerniki, podkonstrukcija, kabli... biti praktično zastonj, da bi trgovci in monterji preživeli.

telexdell je izjavil:

PS glede čakanja na padec cen (upaš da bo dovolj velik) pozabljaš, da v tem času plačuješ elektriko.

Kje sem kaj pozabil? Sem napisal, da ne palčuješ? Lej, reagiral sem zgolj na pot, v katerem je trditev, da gredo cene samo gor. To načeloma dolgoročno drži, a se output temu primerno tudi veča. Praktično vsa tehnologija je za vsak vložen € vsako leto produktivnejša.
Če se pa že hočeš jet pecajzlanje, pa ti "pozabljaš", da z investicijo v SE za celotno odplačilno dobo investicije trpim t.i. "oportunitetni" strošek... npr. 10K € bi lahko vložil v delniški sklad s povprečnim donosom 7% pa in bi po 5 letih v rokah držal 14.025€ minus strošek elektrike v tem obdobju...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()

GregiB je izjavil:

vložil v delniški sklad s povprečnim donosom 7% pa in bi po 5 letih v rokah držal 14.025€ minus strošek elektrike v tem obdobju...

ja, ampak jaz SE ne gledam kot neko posebno investicijo ampak pač, da je tam za dolgo časa in da je ena skrb manj, menda... kateri sklad to? pri nas so malo revalorizirali zneske in pač, a ne...

BigWhale ::

deco16 je izjavil:

GregiB je izjavil:

Se meni zdi ali manjka ena nula?

Nobena nula. 90,38€ na kWh

https://eu.nkon.nl/rechargeable/li-ion/...

Pridejo na zalogo vsak mesec, nazadnje kupil kak teden nazaj. Vi pa kar kupujte hranilnike po 1000k na kWh.

Joj, se en feryz. :>

Baterijski zalogovnik mora biti tak, da ne predstavlja pozarne nevarnosti. Na kup teh celic dodaj se BMS, ohisje, polnilec, razsmernik, se nekaj druge elektronike ... in tako naprej.

GregiB je izjavil:

Kje sem kaj pozabil? Sem napisal, da ne palčuješ? Lej, reagiral sem zgolj na pot, v katerem je trditev, da gredo cene samo gor. To načeloma dolgoročno drži, a se output temu primerno tudi veča. Praktično vsa tehnologija je za vsak vložen EUR vsako leto produktivnejša.
Če se pa že hočeš jet pecajzlanje, pa ti "pozabljaš", da z investicijo v SE za celotno odplačilno dobo investicije trpim t.i. "oportunitetni" strošek... npr. 10K EUR bi lahko vložil v delniški sklad s povprečnim donosom 7% pa in bi po 5 letih v rokah držal 14.025EUR minus strošek elektrike v tem obdobju...

Če se že greš ekonomijo potem upoštevaj tu davke na donos in pa inflacijo. V 5 letih boš dal za elektriko 5 jurjev pa ne 4 jurje 25% davek pa ob povprečno 5 % inflaciji boš zgubil še kakšnih 25 %(na pamet!) vrednosti glavnice. Ja imel boš velik plus:'(

Zgodovina sprememb…

YosovaI ::

J.McLane je izjavil:

Telex je napisal "Življenska doba baterije je npr. 2000 ciklov, kar pomeni tam 7 let."

Moji zaključki so pa osnovnošolska matematika (pomeni vsak dan ciklal 80%)

Cikli so definirani kdaj kapaciteta baterije pade na 80 %. 2000 ciklov imajo litijonske baterije. Litij železno fosfatne (LiFEPO4 ali LFP) pa imajo 6000 ciklov preden padejo na 80 %. 6000 / 1 cikel na dan = 16,4 leta. Po dobrih 16 letih še vedno 80 % kapacitete.

https://eu.nkon.nl/eve-lf280k-prismatic...
"The cells have a lifespan (up to 80% capacity) of 6000 cycles when using a pressure of 280-320kg and charging at 0.5C (0.05C termination current up to 3.65V) 0.5C discharging (up to 2.5V)"

ps: na grafu na začetku Y osi ni 0 %, ampak je 80 % (raje opozorim, da ne bi kdo po nesreči narobe pogledal).

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: hruske ()

Gregor P ::

V prvih petih mesecih letos so elektrodistributerji zavrnili 2.667 vlog za priključitev sončne elektrarne na omrežje, kar je 25 odstotkov vseh. Največ jih zavrneta Elektro Maribor in Elektro Ljubljana - kar tretjino.

https://n1info.si/novice/slovenija/zavr...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Dzhimen ::

Sem malce zelen na področju sončnih elektrarn, pa me zanima če bi mi kdo znal objasnit par stvari? Sem prebral zadnjih par strani te teme, pa ne najdem odgovorov...

1) Če se odločam za postavitev sončne elektrarne in bi želel obdržati trenutni net metering sistem, moram soglasje pridobiti do 31.12.2023 in potem elektrarno postaviti do 31.12.2024, če prav razumem. A je to pa vaši oceni izvedljivo glede na trenutne "čakane vrste" pri ponudnikih?
2) Ali se lahko zgodi, da se tudi za tiste, ki imajo trenutni net metering to v prihodnje spremeni? Da si vladajoči zmislijo da npr od leta 2026 naprej morajo vse elektrarne na nov net metering?
3) Ali lahko elektrarno kasneje povečam (če si recimo omislim električni avto), ali je bolje da že zdaj predimenzoniram zadevo s tem v mislih?
4) Ali lahko postavim večjo elektrarno na bajti, in potem proizvedeno energijo koristim/poračunam tudi na vikendu ali drugem stanovanju?

DamijanD ::

1) Mislim, da so čakalne vrste zdaj malo krajše nisem pa zihr
2) Vse je možno oz. papir vse prenese
3) Da - ampak oddajaš lahko samo kolikor ti soglasje elektra dovoli (če ga boš sploh dobil).
4) Načeloma lahko to delaš pri suncontract (če se ne motim), ampak to potem ni "klasični" net metering. - tako da ali eno ali drugo

sbawe64 ::

Gregor P je izjavil:

V prvih petih mesecih letos so elektrodistributerji zavrnili 2.667 vlog za priključitev sončne elektrarne na omrežje, kar je 25 odstotkov vseh. Največ jih zavrneta Elektro Maribor in Elektro Ljubljana - kar tretjino.

https://n1info.si/novice/slovenija/zavr...

Zavrnejo zaradi nepopolnih vlog ali je omrežje preslabo (trafo issue) ?
2020 is new 1984
Corona World order

sbawe64 je izjavil:

Zavrnejo zaradi nepopolnih vlog ali je omrežje preslabo (trafo issue) ?

Če bi bilo prvo, bi zelo verjetno pozvali k dopolnitvi in tudi ne bi bilo vredno omembe.

Likalnik ::

Dzhimen je izjavil:

Sem malce zelen na področju sončnih elektrarn, pa me zanima če bi mi kdo znal objasnit par stvari? Sem prebral zadnjih par strani te teme, pa ne najdem odgovorov...

1) Če se odločam za postavitev sončne elektrarne in bi želel obdržati trenutni net metering sistem, moram soglasje pridobiti do 31.12.2023 in potem elektrarno postaviti do 31.12.2024, če prav razumem. A je to pa vaši oceni izvedljivo glede na trenutne "čakane vrste" pri ponudnikih?
2) Ali se lahko zgodi, da se tudi za tiste, ki imajo trenutni net metering to v prihodnje spremeni? Da si vladajoči zmislijo da npr od leta 2026 naprej morajo vse elektrarne na nov net metering?
3) Ali lahko elektrarno kasneje povečam (če si recimo omislim električni avto), ali je bolje da že zdaj predimenzoniram zadevo s tem v mislih?
4) Ali lahko postavim večjo elektrarno na bajti, in potem proizvedeno energijo koristim/poračunam tudi na vikendu ali drugem stanovanju?

1. čakalne vrste so krajše...za samo golo postavitev elektrarne se rabi cca 2 dni....ko je bil največji naval si prišel na vrsto hitreje kot v enem letu...tako, da tu ti ni treba nič skrbeti
2. to ti žal ne bo znal noben povedati...razen kakšen vedeževalec
3. lahko dokupiš panele tudi kasneje...pazi samo, da imaš razsmernik kateri podpira toliko več panelov/moči...
4. lahko prenašaš viške na druge objekte....trenutno je to možno samo na sonce energija...ampak...tudi drug objekt bo moral biti na sonce energija, da si bosta lahko prenašala viške....še vedno ti klasični net-metering v tem primeru ostane

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

jest10 ::

Pod 3 vprašanje je pomembno, da ne spreminjaš oddajne moči, ker je v tem primeru potrebna nova pogodba in padeš ven iz starega sistema.
Kakšen ponudnik ti zna že komplicirati pri dodajanju panelov, čeprav imaš omejeno moč.

GizmoX ::

Pod 4 je še potrebno omeniti, da se na drugem objektu odšteje prevzeta "višek" elektrika iz prvega objekta, vseeno pa se plača omrežnina za celotno prevzeto elektriko.
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Gregor P ::

RTVS - Sebastijan Seme: Sončne elektrarne so dobre, a od njih ne moremo živeti
Ko premoga ne bo, bo elektrika vsekakor dražja, če hočemo v zeleno energijo, se to nekje mora poznati. Po drugi strani pa bomo dobili čistejši zrak, bolj zdravo okolje, to so druge prioritete. Pri Tešu pa je tako: najti moramo nadomestni energent, lokacijo imamo, dobro je povezana. Obnovljivi viri energije so le del celotne proizvodnje elektrike. Sam sem doktoriral iz sončnih elektrarn in že moj profesor je govoril, da so kot gobe po dežju: dobre so, ampak od njih ne moremo živeti. Sem zagovornik tega, da jih uporabljamo na infrastrukturi, ki jo že imamo: na strehah, degradiranih območjih ... Ne na jezerih, ki jih lahko uporabimo za turizem, na primer. Hkrati moramo vedeti, da pri sončnih in vetrnih elektrarnah potrebujemo hranilnike. Tu se pojavlja priložnost v TEŠ-u, kjer bi lahko skladiščili energijo.
Na kritike, da zelenih obnovljivih virov ni, Seme odgovarja: "Od trenutka, ko so nameščeni, ti viri ne izpuščajo ničesar in so zeleni, podobno velja za jedrsko elektrarno."

https://www.rtvslo.si/slovenija/ob-osmi...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

celje ::

meni pa ravno po strehi hodijo :) .

elektro pa je dejal, da mi morajo zmontirati vecjo elektro omarico.... in se bo priklop zamaknil za en mesec :(

feryz ::

Zakaj pa morajo zmontirati večjo omarico? Za priklop dveh žic in tipke?
Elektro to zahteva? Potem naj jo vsaj častijo.

Utk ::

feryz je izjavil:

Zakaj pa morajo zmontirati večjo omarico? Za priklop dveh žic in tipke?
Elektro to zahteva? Potem naj jo vsaj častijo.

In ti praviš vsem drugim, da so naivneži...

wcpapir ::

Zakaj pa večjo omarico ? To bi morali vedeti prej ne zdaj ko ti že po strehi hodijo.

Kaj pa so drugega? Sicer ne razumem čisto, kam meriš.

Sicer pa naj pogleda na soglasje. Kaj se mora. Tam vse piše.
Če je noter tudi nova omarica, potem bo pač nova omarica.

Če misliš, da si bo elektro zamislil večjo omarco in jo zato oni plačali, si pač naivnež. Plačal jo boš še zmeraj ti. Oni bojo pa že našli en predpisek, ki jo zahteva.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Nimaš prav.
Zato pa pravim, da preberi soglasje. Popolnoma vse je noter navedeno, kaj je treba.

Je pa res, da ne omenjajo lupitisa. Zaradi katerega se potem strelovode dela, ozemljitve vlači, menjuje omarice in podobno.

Normalno da to piše na soglasju, zakaj pa ne bi.

Ok, ok, naj jim zamenjajo.
Če imajo denar za sončnico, imajo pa še za eno omarico.
Drugega jim tako ne preostane.

celje ::

pojma nimam zakaj. to je sporocilo elektro podjetje "mojim" izvajalcem en teden nazaj. izvajalci danes prisli, zacnejo z delom. njihov elektricar mi to pove, da stevilko gospoda na elektru. ga poklicem, pride, pove vecjo omarico. pa se ozemljitev za soncno.

Ĺžan1 ::

Ima kdo izkušnje pri registraciji skupnosti OVE?
Razmisljam da bi svoje viške preko te skupnosti predal kolegu,midva pa potem v gostilni poračunama.
Jaz bi lahko prodal viske po recimo 6c,on se pa za to količino še reši omrežnine.

GizmoX ::

Ĺžan1 je izjavil:

Ima kdo izkušnje pri registraciji skupnosti OVE?
Razmisljam da bi svoje viške preko te skupnosti predal kolegu,midva pa potem v gostilni poračunama.
Jaz bi lahko prodal viske po recimo 6c,on se pa za to količino še reši omrežnine.

»ključ delitve proizvodnje« je način izračuna količinskih deležev proizvodnje, ki pripadajo vsakemu posameznemu merilnemu mestu iste samooskrbe večstanovanjske stavbe oziroma iste skupnosti za oskrbo z energijo iz obnovljivih virov (v nadaljnjem besedilu: skupnost OVE) in so navedeni na peto decimalko natančno, pri čemer mora biti vsota vseh deležev iste skupnostne samooskrbe enaka 1;
Oddana energija se loči po ključu. Ključ je lahko npr. 50:50, 80:20, 99:1. Če je to 50:50, polovico neporabljene elektrike oddaš v omrežje ti, polovico pa on. V vsakem primeru imaš v primeru skupnih manjkov tudi ti manjke (in omrežnino, itd). On pa še enotno tarifo za vse.

Če oba porabita 700 kWh na mesec je to 700 kWh * 2 * 12 = 16.800 kWh na leto.
Če je SE npr. 14 kWp, pridela npr. 14.000 kWh na leto.
Manjka je 2.800 kWh.

Ključ 50:50 pomeni, da konec leta oba DOplačata 1.400 kWh (z omrežnino, davki itd. = 1.400 kWh * 0,15 €/kWh = 210€). (Realno bi dobavitelj izračunal obema primeren pavšal, ampak ok ...)
Edino, če bo sosed tebi plačal tebi teh 210€ + seveda še kaj zraven. Odvisno potem od vajinega dogovora.
Sosed porabi 700 kWh * 12 = 8.400 kWh na leto * 0,15 €/kWh = 1.260 € (+ omrežnina za priklop itd še 14 € * 12).
Po OVE skupnosti bi sosed plačal npr. 210 € zase + (210 € zate + 700 €) pod mizo (+ 14 € * 12). Prišpara 10€ na mesec. Ga moraš pa ti žicat.
Ti pa dobiš na leto 700€ ekstra pod mizo + prišparaš cca 1.260 € z elektriko = 2.000€ na leto.

Zelo na oko, ampak tako nekako.
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GizmoX ()

hruske ::

Plus da rabiš pravno osebo registrirat za to, s čimer pridejo še kaki drugi stroški ... če nimaš vsaj 50+kWp elektrarne, vprašanje če ima to sploh smisel?
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Ĺžan1 ::

Kolikor sem bral za skupnost OVE zadošča že pogodba,kjer se določi kluč delitve.

hruske ::

Ha, pa res, 37. člen ZSROVE:

(4) Končni odjemalci se v skupnostno samooskrbo povežejo na podlagi pogodbe po pravilih obligacijskega prava ali tako, da ustanovijo pravno osebo v skladu s 43. členom tega zakona.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Fiv3er ::

A bi znal bit kakšen problem če pod paneli ostanejo snegolovi (torej da jih panel prekrije) ali jih moram obvezno prej odstranit? Sam ne bi kompliciral in bi jih pustil

bf4ed ::

Pusti

Spremlja kdo (seveda vsi) performance posameznih panelov... Sem gledal in našel čuden "pojav". Od 33 panelov, ki jih imam, mi delajo YTD (year to date) povprečno po 180kWh na panel... Dva delata malo manj, ker dopoldan nanju pada senca od dimnika... ampak... 2 panela (panelni par) pa mi delata 193kWh... nič čudnega... če ne bi bila praktično sredi panelov... ne razumem najbolj, zakaj sosedni delajo manj (187-190)kWh, Bi razumel, če bi high performerji bili npr. kje na robu... Ima kdo pametno razlago?

Jaz imam problem, ki še ni rešen, da mi en panel, ko bi moral delati največ pade na nek minimum (torej nikoli ni problem pri 200W, ampak, ko pa pride nad recimo 350W, ga pa vrže na ~50W). Podobno se mi obnašata še 2 panela a manj izrazito (torej problem imam na dveh optimizatorjih). Mogoče imaš ti podobno situacijo...

Po mojem bo kar v optimizatorju problem, ne v panelu.
Panel nima regulacije. Da kolikor da.

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/v-br...
No tole je tudi iz stališča ta velikih el. energetskih sistemov pozitiven sistem: kombinacije HE in SE

pumpahhh ::

Prosim za vaše mnenje, kaj bi storili;

Hiša z letno porabo 8000kWh, smo se zanimali za SE, ponujena nam je bila 11.5kW (28 panelov), cena 15000EUR, okvirna letna proizvodnja 13.000kWh. Elektro nam je dal soglasje za 8kW. Potem smo se zanimali za manjšo, 24 panelov oz cca 9.8kW. Naj bi bila neka meja; citiram prodajalca:

Pri meji 27 panelov, se tehnologija spremeni, in lahko uporabimo dvojne optimizatorje (P 850) namesto enojnih (S440). Tako je z ekonomskega stališča, zelo smiselno "splezati" do kapacitete nad 11 kW, pa četudi bi bil kak panel na slabše osončeni poziciji

Cena za 9.8kW je 14.000EUR. Ocenjena letna proizvodnja 11.300kWh

Ali je smiselno vzeti večjo, jo omejiti, in računati na to da bo ob slabšem vremenu še vedno imela večji output kot pa manjša in posledično bo še vedno nekaj več pridelala?

Nobena od njiju nima Smart Meter, če prav razumem pride nekega jurja in bi potem SE lahko pridelovala 8kW v omrežje + naprimer 1.5kW ki bi porabili v hiši. Brez smart metra to ni možno, če sem prav razumel.

hvala

krucymucy ::

Meja je 750V DC ki morajo priti do razsmernika. Zato je razlika med stevilom optimizatorjev.
"smart meter" je nekih 150-200€, ni jurja.
Jaz sem se odlocil za vecjo, ker bo kaj kmalu tudi elektricni avto pri hisi in bo tudi 12kWp premalo. V prvem letu sem imel 14,6MWh proizvodnje, je pa bilo izjemno dobro leto in skoraj idealna lega.

Trenutno nimam smart metra. Kdo mi ga lahko priklopi: katerikoli električar, elektromajster, tisti, ki so postavljali elektrarno?
Kje se lahko kupi smart meter za tako ceno kot pišeš zgoraj?

Likalnik ::

eriCartman je izjavil:

Trenutno nimam smart metra. Kdo mi ga lahko priklopi: katerikoli električar, elektromajster, tisti, ki so postavljali elektrarno?
Kje se lahko kupi smart meter za tako ceno kot pišeš zgoraj?

za tako ceno skupaj z montažo...nikjer.
nam so podali ceno skupaj z montažo cca 500€...to je cena, če ti meter priskrbi in montira podjetje katero se ukvarja z sončnimi elektrarnami.
če pa meter kupiš sam na bolhi in ti ga potem sosed zmontira, v tem primeru pa strošek ne bo višji kot 150€....ampak vsak zase ve kje bo šparal in kje ne

sirotka ::

Kateri meter je zdaj "in"? Še vedno inepro?

Ali imaš morda kakšen link do oglasa po taki ceni? (samo meter brez montaže)
««
266 / 373
»»