» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
264 / 359
»»

Utk ::

V tarifi 1 bi bil kW moči 10,23 €, v tarifi 2 4,17€/kW in v npr. tarifi 5 0,047 €/kW.

Kaj to pomeni? Nič, dokler tega ne sešteješ čez mesec. Na konc meseca pa ne bo razlika x10 pri nobenmu, ki nima kar dovolj velike baterije, da bi lahko lovil te tarife. In spet bo profitiral tist, ki bo investiral.

wcpapir ::

2. odstavek 19.čl.:
(2) Elektrooperater končnemu odjemalcu, za katerega se
na podlagi 72. člena Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov
energije (Uradni list RS, št. 121/21, 189/21 in 121/22 – ZUOKPOE;
v nadaljnjem besedilu: ZSROVE) uporabljajo določbe 315.a člena
Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 60/19 – uradno prečiščeno besedilo, 65/20, 158/20 – ZURE, 121/21 – ZSROVE, 172/21
– ZOEE, 204/21 – ZOP in 44/22 – ZOTDS), obračuna omrežnino
za prenos oziroma distribucijo tako da:
– obračuna omrežnino za moč v skladu s 15. in 16. členom tega akta ali v skladu s 17. členom tega akta za tiste končne odjemalce, katerim se ne evidentirajo 15-minutne meritve
za prevzeto energijo;
– obračuna omrežnino za energijo v skladu s tretjim in
četrtim odstavkom 17. člena tega akta, pri čemer za prevzeto
energijo uporabnika sistema (cenm) uporabi neto prevzeto delovno energijo v ustrezni merilni točki na prevzemno-predajnem
mestu v obračunskem obdobju za samooskrbo v skladu z Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 17/19, 197/20 in 121/21 – ZSROVE).

NETO PREVZETA ENERGIJA, za nas ne bo nič drugače in obračunsko obdobje bo ostalo na letni ravni, tako da če boš letno v + je vseeno.

telexdell ::

wcpapir je izjavil:

NETO PREVZETA ENERGIJA, za nas ne bo nič drugače in obračunsko obdobje bo ostalo na letni ravni, tako da če boš letno v + je vseeno.

To imaš prav, plačeval pa boš drugače fiksni del= omrežnino za moč. Tako fiskni del ne bo več 14 ali 19€/mesec ampak verjetno bistveno več.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

bciciban_ ::

telexdell je izjavil:

Evo sem našel- dnevi energetikov Portorož 2022:
V tarifi 1 bi bil kW moči 10,23 €, v tarifi 2 4,17€/kW in v npr. tarifi 5 0,047 €/kW.
Presežna moč bi bila za 20% dražja, torej v tarifi 1 tam 12,5 €/kWh.

Moj največji odjem je bil 6kW.

Pozimi na delovni dan bodo bloki 1 (10 ur),2 (6 ur) in 4 (8 ur).
Moja priključna moč bo stala potem (10,23*10/24 + 4,17*6/24 + 0,94*8/24) * 6 = ~33,71€

No isto bi moral poračunati še za vikende in praznike, ko so drugi bloki, pa upoštevat koliko je takih dni, ampak čez prst bi rekel da več kot kakih 20% ne bo znižalo gornje številke. Torej recimo 27€ priključne moči, namesto trenutnih 19€.

telexdell je izjavil:

wcpapir je izjavil:

To imaš prav, plačeval pa boš drugače fiksni del= omrežnino za moč. Tako fiskni del ne bo več 14 ali 19€/mesec ampak verjetno bistveno več.

Hiter račun pokaže da bo pozimi par € več, poleti pa bo manj.

Zgodovina sprememb…

Bojim se, da tvoj izračun ni pravilen (bi bil pa vesel, da imaš prav). Na podlagi pretekle porabe nam bodo določili obračunsko moč. In to določeno moč boš verjetno plačeval vso leto, ne glede na to, da je ne dosegaš. Boš pa lahko to moč pred pričetkom naslednjega leta spremenil.

Sam npr. dosegam moč tam 5 kW z nekja špicami preko 7 kW. Zakaj so te špice vem in če bodo stale jih bo realativno enostavno omejiti. Tako pričakujem pozimi konico okrog 5 kW in torej 50EUR/mesec stroškov, poleti pa konico okrog 4 kW in 16EUR/mesec stroškov za konično moč, če bi seveda veljal podoben cenik, kot so ga obravnavali na dnevu energetikov. Sedaj pa je strošek tam 5 EUR (vse brez DDV).

Zgodovina sprememb…

Potem pa povej kje sem se zmotil ? Jaz mislim da račun je v osnovi pravilen, problem zna biti edino z podatki na linku, torej da bodo cene na koncu višje.

Uporabil sem cifre iz tvojega linka, moč pa sem postavil na 6kW, čeprav na 15 min intervalih na portalu moj elektro ne presegam 5,5kW, niti pozimi.

EDIT: seveda bo problem za tiste, ki imate visoke špice pa čeprav redke, ker to ti bistveno podraži vse skupaj.

Zgodovina sprememb…

EDIT2: elektro seveda ne mara špic in upa da bo z visokimi cenami prislil folk v to, da bo investiral v lokalno glajenje špic, beri baterije.
Če jaz pogledam pri sebi imam večino časa moč kake 3kW in enkrat ali dvakrat na dan špico do nekje med 4,5 in 5,5. In ta špica traja ponavadi 15 do 30 minut. Za to porezat bi potreboval 1kWh baterijo, ali pa recimo 2, da si bolj prijazen do baterije.

Zarad te špice ne boš plačeval 50 evrov omrežnine namesto 15, dejte se ne hecat.

Še enkrat omrežnono bomo imeli poračunano samo v primeru če boš letno v minusu, drugače bo letni obračun isti kot sedaj.

bciciban_ je izjavil:

Potem pa povej kje sem se zmotil ?

Uporabil sem cifre iz tvojega linka, moč pa sem postavil na 6kW, čeprav na 15 min intervalih na portalu moj elektro ne presegam 5,5kW, niti pozimi.

Nisem rekel, da si se kje zmotil. Menim le, da moči ne bodo računali na tak način ampak bodo vzeli fiksno moč in to pomnožili s ceno. Pred leti, ko so v industriji imeli tri tarife (MT, VT in KT) so moč računali tako, da si v KT tarifi lahko dosegel zakupljeno moč, v VT tarifi si jo lahko presegel za 20% in v MT tarifi za 40%. Plačal si jo pa tiliko kot si jo dosegel največ v enem 15 min intervalu znotraj posameznega meseca.

Je pa seveda te tarife treba jemati z rezervo. Energetiki so znano po tem, da si znajo pripeljati denar v svoje žepe. Tako je pred nekaj leti celo v osnutku zakona bil predlog, da bi lastniki SE v sistemu samooskrbe plačevali omrežnino tako za oddano kot prejeto energijo. So pa potem bolj normalni ljudje med javno obravnavo to določilo črtali.

Energetiki na svojih konferencah lahko fantazirajo kar hočejo, realnost je pa potem malo drugačna. Neka stara mama zdaj plača 30 evrov elektrike, od tega 10 fiksno, potem bo pa ker si včasih prižge nek kalorifer poleg bojlera naenkrat plačevala 30-40 plus 20 porabe.
Da ne govorimo o toplotnih črpalkah, polnilnicah za avte, raznih žagah in strojih, ki jih imajo kmeti itd. To povleče lahko 10 kw tik tak, in zarad tega bo nekdo plačal 100 evrov več na mesec.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

wcpapir je izjavil:

Še enkrat omrežnono bomo imeli poračunano samo v primeru če boš letno v minusu, drugače bo letni obračun isti kot sedaj.

Ti se kar tolaži. Obstajajo 3 vrste omrežnine:

omrežnina za distribucijo (to se ne plačuje)
    omrežnina za prenos (to se ne plačuje)
    omrežnina za moč (to se sedaj plačuje po enotni tarifi in se bo naprej plačevalo po novih tarifah)

Potem pa že enkrat nalepi kjer piše da bomo imeli poračunano po novih tarifah. Kristus kaj še boste naumili.

wcpapir je izjavil:

Potem pa že enkrat nalepi kjer piše da bomo imeli poračunano po novih tarifah. Kristus kaj še boste naumili.

Saj sem malce više prilepil 2. odstavek 19 čl. Tisto, kar si ti odebelil se nanaša na omrežnino za energijo. En odstavek prej pa govori o omrežnini za moč. Tista pa se plačuje.

Zgodovina sprememb…

hruske ::

bciciban_ je izjavil:

Potem pa povej kje sem se zmotil ? Jaz mislim da račun je v osnovi pravilen, problem zna biti edino z podatki na linku, torej da bodo cene na koncu višje.

EDIT: seveda bo problem za tiste, ki imate visoke špice pa čeprav redke, ker to ti bistveno podraži vse skupaj.

Čisto absolutno popolnoma narobe računaš, da bolj ne bi mogel.

Tiste cifre so v EUR/kW/leto.

Vzemimo primer, da imaš v časovnem bloku 1 špico 5kW, in v časovnem bloku 2 špico 7kW, ostale čase pa nimaš višje špice.

Potem je dogovorjena moč:

M_ČB1 = 5kW
M_ČB2 = 7kW
M_ČB3 = 7kW
M_ČB4 = 7kW
M_ČB5 = 7kW

Če so cene za tarife ČB v EUR/kW/leto:

C_ČB1 = 10,23
C_ČB2 = 4,17
C_ČB3 = 4,92
C_ČB4 = 0,93
C_ČB5 = 0,05

Je potem obračunana omrežnina za moč za celo leto vsota produktov moči in cen:

M_ČB1 * C_ČB1 + M_ČB2 * C_ČB2 + M_ČB3 * C_ČB3 + M_ČB4 * C_ČB4 + M_ČB5 * C_ČB5 =
5 * 10,23 + 7 * 4,17 + 7 * 4,92 + 7 * 0,93 + 7 * 0,05 =
121,64

Na mesec je to potem 121,64 / 12 mesecev = 10,13 evrov.

Seveda so te cene tarif izmišljene, kakšne bodo zares, bo znano konec leta.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

GregiB ::

telexdell je izjavil:

Tisto, kar si ti odebelil se nanaša na omrežnino za energijo. En odstavek prej pa govori o omrežnini za moč. Tista pa se plačuje.
Ampak a ne plačujemo le-te že zdaj? Bo pač tarifa višja, al narobe razumem?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Nekako tako, naj bi bilo.

Ampak nekaj nečloveškega ne more biti, tudi če se mi zgodi omrežnina x2 je to to ampak se ne bo ;) Kako bi potem babice s 450eur penzije sploh še lahko preživele take zadeve.

Tvoj izračun @hruske je smiseln. Mogoče veš kje v aktu je podlaga zanj?

@GregiB Razumeš popolnoma prav. Sedaj plačujemo vsi 7 ali 10 kW. Od leta 2026 naprej pa bo nekdo plačeval lahko 4 kW kdo drug pa tudi 15 kW...

Razlika med tem je relativno majhna. Ker nekdo, ki bo plačeval 15 kw, sigurno nima ravno nizke porabe niti zdaj.

netopypy ::

wcpapir je izjavil:

Ampak nekaj nečloveškega ne more biti, tudi če se mi zgodi omrežnina x2 je to to ampak se ne bo ;) Kako bi potem babice s 450eur penzije sploh še lahko preživele take zadeve.

Ja nič, skomignile bojo z rameni skupaj z ostalimi, tako to pač je, nizek standard, leto 2024?

GregiB ::

telexdell je izjavil:

@GregiB Razumeš popolnoma prav. Sedaj plačujemo vsi 7 ali 10 kW. Od leta 2026 naprej pa bo nekdo plačeval lahko 4 kW kdo drug pa tudi 15 kW...

Thx... se da kje videt, kak poreden sem bil v preteklosti? Kakšne kW sem kuril? Imam pa 7kW priključek...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

GregiB je izjavil:

Thx... se da kje videt, kak poreden sem bil v preteklosti? Kakšne kW sem kuril? Imam pa 7kW priključek...

Ja, mojelektro.si poglej čimprej, je že kar uporabno.

Potem če bo omrežnina fleksibilna, potem bo vrjetno ne več vrglo izklopnika ven če boš presegal obračunsko moč ?

Sc0ut ::

Gledam moč imam 10kw. Od novembra do danes sem ravno 1x presegel 6kw v 15min spici. Torej bi moral it v minus.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

telexdell je izjavil:

15. in 16. člen Akta, samo da so tiste enačbe nečitljive, ker vsebujejo še presežno moč, ampak sem privzel, da ne presegaš dogovorjene moči in je torej presežna moč 0.

Zgodovina sprememb…

hruske je izjavil:

telexdell je izjavil:

15. in 16. člen Akta, samo da so tiste enačbe nečitljive, ker vsebujejo še presežno moč, ampak sem privzel, da ne presegaš dogovorjene moči in je torej presežna moč 0.

Kot sem rekel, izračun je smiseln samo iz 15 in 16 čl. jaz ne pridem do istega zaključka kot ti. Še posebej ker piše da se znesek omrežnina določi za posamezni blok kot vsota cen dogovorjene in presežene omrežnine, nikjer pa ni omenjena kakšna aritmetična sredina ali letno povprečje ali... Bi pa bil bolj vesel, da imaš prav ti.

Ne, saj iz onih enačb ne moreš, ker če prav razumem, bo omrežnina za moč na posamezni interval, trenutne cifre, s katerimi so operirale študije AGEN, pa so eur na kilovat priključne moči na leto.

Za vzorčni izračun s temi ciframi si poglej predzadnji link na strani AGEN, poimenovan Prenova metodologije obračuna omrežnine in tarifnega sistema (predstavitev na dogodku Energetika in regulativa '22 - Prosperia).

Stran 5 imaš tarife za distribucijo, stran 16 imaš vzorčni izračun za gospodinjskega odjemalca. Če prilagojeno obračunsko moč množiš s ciframi tarif in sešteješ, dobiš 82, kolikor je "distribution capacity charges".

Poleg distribucije je treba isto naredit še za prenos, samo da tiste cifre niso v tem PDFu, jih pa najdeš v poročilu na zgoraj linkani strani AGEN.

Ampak, kot rečeno še enkrat: te cifre so letne in v teh študijah so tudi časovni bloki drugačno razporejeni po dneh, tako da so te cifre ... dokaj fiktivne.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

Kaj je špica? 15 minutno povprečje ali dejansko špica?

ali

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

15 min povprečja so vedno nižja od posameznih trenutnih špic. Torej bi se ti moč obračunala po spodnjem diagramu tam 3,8 kW.

feryz ::

Špica je A+ MAX: 5,62 kW, recimo.
Piše spodaj.

Kako visoko jih boš ti nastavil, je pa druga stvar.
Verjetno bo treba AI vpreči, da bo preračunal vse kombinacije, ki jih bodo birokrati vnesli v excel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Distributer bo vzel povprečje treh najvišje izmerjenih 15 minutnih intervalov v posameznem časovnem bloku v višji sezoni in ti to nastavil kot osnovo za dogovorjeno moč v danem časovnem bloku.

Žal je mal več dela kot samo poiskat tri najvišje "špice".

Bostjan_321 ::

To so trije bloki od 5ih, kaj pa preostala 2 ?

GizmoX ::

wcpapir je izjavil:

telexdell je izjavil:

wcpapir je izjavil:

Tisti ki ze imamo net metering ne bomo placevali omreznine nic drugace kot je sedaj ;)

Delno imaš prav, v glavnem pa ne. Omrežnina se res ne bo plačevala nič drugače, kot do sedaj- še naprej se bo od vseh omrežnin plačevala le omrežnina za moč. Se bo pa namesto sedanje ene tarife preko celega leta plačevala v treh tarifah in dveh letnih sezonah. Nekako na vodi čutim, da znesek ne bo enak, kot do sedaj ampak občutno višji.

Za vse tiste ki imamo net metering bo ostalo vse enako še enkrat. Kje pa si prebral da bi bilo kaj drugače pa mi ni jasno.

Primer lastnika s SE na strehi: 3x25 A varovalke, priključna moč 17 kW, obračunska moč 10 kW, 13,6 kW omejitev oddajanja v omrežje, se pravi tudi tam nekje panelov in razsmernik.
Net-metering sistem (plača elektriko in omrežnino le za manjke, obračun je konec leta, zaračuna se po ET).
Po trenutnem ceniku omrežnina za moč znaša 0,774170 €/kW. Krat 10 plus DDV = 9,44 € na mesec. Na položnici je še nekje 2,25 € za OVE+SPTE, pa morda še kakšen evro zraven za siromake dobavitelje ...
Po trenutnem ceniku omrežnina za energijo znaša 0,03858 €/kWh. Plus DDV = 0,047 €/kWh. Če bi imel konec leta manjke (preveč porabil, SE premalo proizvedla), bi poleg stroška elektrike (npr. 0,12 €/kWh v ET, odvisno od dobavitelja) plačal še strošek omrežnine za energijo za "manjkajoče" kWh. Če manjkov ni, tudi ni tega stroška na kWh.

Novi cenik (ki ne posega v sistem net-meteringa) se imenuje AKT o metodologiji za obračuvananje omrežnine za elektrooperaterje. Sicer je cenik malo hecen (cene namreč še manjkajo :))), a postopek je vnaprej znan.
V njem smo posebej lepo omenjeni v 2. odstavku ("stari dobri net-metering") 19. člena (določitev obračuna omrežnine za samooskrbo):
Elektrooperater končnemu odjemalcu, za katerega se na podlagi 72. člena Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 121/21, 189/21 in 121/22 – ZUOKPOE; v nadaljnjem besedilu: ZSROVE) uporabljajo določbe 315.a člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 60/19 – uradno prečiščeno besedilo, 65/20, 158/20 – ZURE, 121/21 – ZSROVE, 172/21 – ZOEE, 204/21 – ZOP in 44/22 – ZOTDS), obračuna omrežnino za prenos oziroma distribucijo tako da: (samo spomnim: dokler uporabljajo napravo za samooskrbo, za katero je bilo izdano soglasje za priključitev)
- obračuna omrežnino za moč v skladu s 15. in 16. členom tega akta ali v skladu s 17. členom tega akta za tiste končne odjemalce, katerim se ne evidentirajo 15-minutne meritve za prevzeto energijo;
- obračuna omrežnino za energijo v skladu s tretjim in četrtim odstavkom 17. člena tega akta, pri čemer za prevzeto energijo uporabnika sistema uporabi neto prevzeto delovno energijo (beri: kot smo navajeni iz net-meteringa; le manjki energije) v ustrezni merilni točki na prevzemno-predajnem mestu v obračunskem obdobju za samooskrbo (beri: koledarsko leto) v skladu z Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 17/19, 197/20 in 121/21 – ZSROVE).

16. člen (način izračuna mesečnega zneska omrežnine za distribucijo):
omrežnina za obračunsko moč uporabnika sistema [EUR] =
tarifna postavka za moč za uporabniško skupino i v časovnem bloku 1 [EUR/kW] * dogovorjena obračunska moč uporabnika sistema v časovnem bloku 1 [kW] +
tarifna postavka za moč za uporabniško skupino i v časovnem bloku 2 [EUR/kW] * dogovorjena obračunska moč uporabnika sistema v časovnem bloku 2 [kW] +
tarifna postavka za moč za uporabniško skupino i v časovnem bloku 3 [EUR/kW] * dogovorjena obračunska moč uporabnika sistema v časovnem bloku 3 [kW] +
tarifna postavka za moč za uporabniško skupino i v časovnem bloku 4 [EUR/kW] * dogovorjena obračunska moč uporabnika sistema v časovnem bloku 4 [kW] +
tarifna postavka za moč za uporabniško skupino i v časovnem bloku 5 [EUR/kW] * dogovorjena obračunska moč uporabnika sistema v časovnem bloku 5 [kW] +
omrežnina za obračunsko moč uporabnika sistema v časovnem bloku b glede na presežno moč ... ... ... ... ... svoja še bolj komplicirana formula
 Časovni bloki od 1 do 5

Časovni bloki od 1 do 5

Se pravi bo omrežnina za moč namesto sedanjih 9,44 € na mesec prenehala biti odvisna od priključne moči / varovalk, ampak bo postala odvisna od špic prejšnjega leta + sprotnih še večjih špic, po posameznih časovnih blokih:
Dogovorjeno obračunsko moč posameznega uporabnika sistema s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW določi operater sistema, na katerega je uporabnik sistema priključen, in sicer za posamezni časovni blok od 1 do 4 kot povprečje treh konic posameznega časovnega bloka v obdobju zadnje višje sezone pred določitvijo dogovorjene obračunske moči.

Kakšne bodo cene, bo pa povedal Božiček:
Tarifne postavke omrežnine za naslednje koledarsko leto objavi agencija v Uradnem listu Republike Slovenije in na svojih spletnih straneh najmanj pet dni pred začetkom veljavnosti.

Tako bi rekel, da ima @hruske kar prav. Razen, da bodo cene deljene z 12 (mesečne) in vnaprej določene (39. člen Akta).

hruske je izjavil:

...

17. člen (način izračuna mesečnega zneska omrežnine za prenos in distribucijo uporabnikov sistema, katerim se ne evidentirajo 15-minutne meritve za prevzeto energijo):
4. odstavek (Mesečni znesek omrežnine za energijo za prenos, ko se uporabniku sistema ugotavlja prevzeta energija v obdobju ET, se določi na naslednji način):
omrežnina za energijo za uporabnika sistema v obdobju ET [EUR] = enotna tarifna postavka za energijo za uporabnika sistema [EUR/kW] * prevzeta energija uporabnika sistema v obdobju ET [kWh].
Spet ponovim: velja za neto meritve (manjke konec leta) po celoletnem obračunu, za tiste, ki imajo konec leta manjke. Ker se ne ve, ali je nekdo manjke pridelal po NT ali VT, se logično upošteva ET.

Sicer pa predlagam v branje:
- Akt o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje
- Priloga 2: Parametri potrebni za določitev tarifnih postavk omrežnine

Npr. zanimiv je 22. člen Akta - predvideva pametna omrežja oz. popuste (na omrežnino za energijo) za znižanje porabe, ko je elektrike premalo, ter zvišanje porabe, ko je elektrike preveč
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Bostjan_321 je izjavil:

Dogovorjena moč za časovni blok 1 je, da vzameš tri najvišje 15 minutne intervale porabe, jih sešteješ in deliš s tri.
Isto ponoviš za časovni blok 2, 3 in 4. Tečen del je, da moraš gledat v kateri ČB sodi posamezni obračunani interval.

Dodatno pravilo je, da moč ČB(n) <= moč ČB(n+1). Torej: če imaš 5kW v ČB1, imaš v ČB2 5kW ali več. Manj pa nikakor ne.

Bostjan_321 je izjavil:

12. člen, 4. odstavek:
(4) Minimalna dogovorjena obračunska moč za časovni blok 1 uporabnika sistema se določi:
- za enofazni priključek uporabnika sistema s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW, kot 31 % priključne moči iz soglasja za priključitev, vendar ne manj kot 2,0 kW;
- za trifazne priključke s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW, kot 27 % priključne moči iz soglasja za priključitev, vendar ne manj kot 3,5 kW za uporabnike sistema s priključno močjo do vključno 17 kW;
- za trifazne priključke s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW ter za uporabnike sistema iz drugega odstavka 37. člena tega akta, kot 34 % priključne moči iz soglasja za priključitev, za uporabnike sistema s priključno močjo nad 17 kW;
- za uporabnike sistema s priključno močjo nad 43 kW kot 25 % priključne moči.

10. odstavek:
Dogovorjena obračunska moč () se določi za posamezni časovni blok b, pri čemer mora biti dogovorjena obračunska moč v časovnem bloku b+1 enaka ali višja od dogovorjene obračunske moči za časovni blok b kot prikazuje enačba ...

Se pravi za 1. blok ugotoviš, ali ustreza minimalni dogovorjeni obračunski moči - npr. za 3x25 A = 17 kW priključna moč, kar pomeni 3,5 kW minimalna dogovorjena obračunska moč.
Potem pa preveriš 15-minutne maksimume od november '22, december '22, januar '23, februar '23 in poiščeš 3 maksimume v delovnikih med 7:00 in 14:00 ter 16:00 in 20:00. Povprečje teh treh konic, pa imaš dogovorjeno obračunsko moč za 1. blok.
Podobno ponavljaš za 2. - 5. blok, kjer upoštevaš, da je obračunska moč za vsak naslednji blok lahko le še višja od obračunske moči prejšnjega bloka!

Grem prav računat ... :))

Točno tako!

Divje :D

Sm pogledal na moj elektro in tri najvišje konice gredo na 7,5kW. Torej očitno je moja obračunska moč potem 7,5kW.
Reimo maja so šle konice do 5kW.

Nič več kuhanja na indukciji! Žena dobi gorilnik na špirit pa gasa :)

Pripomoček za izvoze iz moj elektro:
Merilna mesta / merilne točke - klik - 15 minutni podatki - koledarček - poljubno obdobje - od 01.11.2022 do 31.12.2022 - Potrdi - Izvozi ( ponovi za obdobje od 01.01.2023 do 28.02.2023 )
Združiš oba CSV-ja (npr. notepad)
Odpreš združeni CSV z LibreOffice Calc in uvoziš podatke
Datum naj bi bil v C stolpcu, A+ poraba pa v D stolpcu. Dodaš:
F1: Datum in ura
G1: Blok 1
H1: Blok 2
I1: Blok 3
J1: Blok 4

F2: =DATE(MID(C2;1;4);MID(C2;6;2);MID(C2;9;2))+TIME(MID(C2;12;2);MID(C2;15;2);0)
G2: =IF(   AND(WEEKDAY(F2;2)>=1;WEEKDAY(F2;2)<=5; OR(AND(HOUR(F2)>=7;HOUR(F2)<=13);AND(HOUR(F2)>=16;HOUR(F2)<=19)));D2;0)
H2: =IF(OR(AND(WEEKDAY(F2;2)>=1;WEEKDAY(F2;2)<=5; OR(HOUR(F2)=6;AND(HOUR(F2)>=14;HOUR(F2)<=15);AND(HOUR(F2)>=20;HOUR(F2)<=21))); AND(WEEKDAY(F2;2)>=6;WEEKDAY(F2;2)<=7; OR(AND(HOUR(F2)>=7;HOUR(F2)<=13);AND(HOUR(F2)>=16;HOUR(F2)<=19))));D2;0)
I2: =IF(OR(AND(WEEKDAY(F2;2)>=1;WEEKDAY(F2;2)<=5; OR(AND(HOUR(F2)>=0;HOUR(F2)<=5);AND(HOUR(F2)>=22;HOUR(F2)<=23)));              AND(WEEKDAY(F2;2)>=6;WEEKDAY(F2;2)<=7; OR(HOUR(F2)=6;AND(HOUR(F2)>=14;HOUR(F2)<=15);AND(HOUR(F2)>=20;HOUR(F2)<=21))));D2;0)
J2: =IF(   AND(WEEKDAY(F2;2)>=6;WEEKDAY(F2;2)<=7; OR(AND(HOUR(F2)>=0;HOUR(F2)<=5);AND(HOUR(F2)>=22;HOUR(F2)<=23)));D2;0)

G11522: =           SUM(LARGE(G2:G11521;1);LARGE(G2:G11521;2);LARGE(G2:G11521;3))/3
H11522: =MAX(G11522;SUM(LARGE(H2:H11521;1);LARGE(H2:H11521;2);LARGE(H2:H11521;3))/3)
I11522: =MAX(H11522;SUM(LARGE(I2:I11521;1);LARGE(I2:I11521;2);LARGE(I2:I11521;3))/3)
J11522: =MAX(I11522;SUM(LARGE(J2:J11521;1);LARGE(J2:J11521;2);LARGE(J2:J11521;3))/3)

Izbereš obseg F2:J11521
Ctrl+D (vstavi manjkajoče formule)

Na koncu stolpcev G dobiš dogovorjene obračunske moči za časovne bloke 1 - 4. Blok 5 je enak bloku 4.
Pri meni je npr. tako:
Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4 Blok 5
 5,9    6,4    6,4    6,4    6,4   <-- dogovorjene obračunske moči
(5,9)  (6,4)  (5,8)  (5,7)         <-- maksimumi po blokih

Bomo videli na naslednji položnici, če sem veliko kiksnil (formule upoštevajo vikende, ne pa tudi praznike). Sicer nekih velikih razlik ni.
Potem pa čakamo Božičkov cenik. ;)

nekikr ::

Glede na to izredno zapleteno formulo, ki povprečnemu Janezu ne bo jasna čisto nič, se lahko nadejamo močno progresivnega prispevka, pač vsak po svojih največjih zmožnostih :)

celje ::

torej gre po principu: udari po revežu

nekikr ::

Ne, po vseh. Ko so levi na oblasti se moraš prijeti za denarnico. To je stara modrost.

nekikr je izjavil:

Ne, po vseh. Ko so levi na oblasti se moraš prijeti za denarnico. To je stara modrost.

Ker se držimo za denarnice nam pa poberejo že prej, preden pride kaj vanjo- npr. obdavčitev plač.
end off topic
Če drži izračun @hruske (in zaenkrat kaže da) potem ne bo tako hudo. Verjetno bo za urbane porabnike tam 50 % več, za podeželje pa nekje enako. Če boš dvignil konično moč v prvi tarifi gor za 1 kW bo to z DDV pomenilo letno 1 €/mesec. Seveda, če bodo končni ceniki podobnim tistim iz srečanja energetikov.

dussan ::

.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dussan ()

Neon87 ::

Če oddam vlogo za soglasje za 11kW SE in je sprejeta, ali se lahko potem kasneje naredi tudi manjša elektrarna, recimo 8kW, ali mora biti točno takšna kot je bila na soglasju?

Neon87 je izjavil:

Če oddam vlogo za soglasje za 11kW SE in je sprejeta, ali se lahko potem kasneje naredi tudi manjša elektrarna, recimo 8kW, ali mora biti točno takšna kot je bila na soglasju?

nenavadna želja - navadno je želja po kar največji še dovoljeni - verjetno zaradi investicije same, se pa da urediti z neaktivnimi paneli - nisi zavezan, da moraš oddajati 11kW peak, ker to ne bo pogosto upoštevajoč predvidevno konfiguracijo. če imaš trenutno prenizko porabo, prodajaj višek proizvodnje do takrat

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: netopypy ()

Neon87 je izjavil:

Soglasje za priklop ti pove, kakšno največjo moč lahko priključiš na omrežje. Od tebe pa je pdvisno ali boš SE sploh postavil ali jo boš postavljal v več delih ali... Zato pa ima soglasje omejeno veljavo. To je običajno dve leti, kar se lahko podaljša za največ 2x po eno leto. Torej lahko sedaj mirne duše postaviš npr. SE moči 8 kW. Se pa moraš zavedati, da npr čez 10 let soglasja za povečanje mogoče ne boš dobil. Ča pa imaš v teh 8 kW vkalkulirano vso porabo (gospodinjstvo+toplotna + električni avto+ 10% rezervo zaradi degradacije) pol pa je neumno postavljati močnejšo SE.

OK, hvala.
Kaj je tu prav (A ali B), da ne grem zakonov brati (želim net-metering obračun) in da se ne zmotim slučajno:

Pri vlogi za izdajo soglasja za priključitev za napravo za individualno samooskrbo ustrezno obkrožite način, na katerega se želite vključiti v sistem samooskrbe:
A. V sistem samooskrbe se želim registrirati kot končni odjemalec s samooskrbo na osnovi prvega odstavka 72. člena ZSROVE oziroma Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz OVE (Ur. List RS št. 17/19 in 197/20) ter 315.a člena Energetskega zakona EZ-1 (Ur. list RS št. 17/14, 81/15, 43/19 in 65/20).
B. V sistem samooskrbe se želim registrirati kot končni odjemalec s samooskrbo na osnovi Zakona o spodbujanju rabe OVE (Ur. list RS št. 121/21), poglavje V. Samooskrba z električno energijo iz obnovljivih virov in priključevanje naprav za samooskrbo ter skupnosti na področju energije iz obnovljivih virov (37. do 44. člen).

feryz ::

Soglasje je trajno in nastavitev števca tudi.
Koliko ti gor obesiš, je pa tvoja stvar. Več ne, manj pa kolikor hočeš.
In kadarkoli lahko tudi povečaš do navedenega maksimuma. Brez česarkoli, brez obveščanj in podobno.

A.

Če potem kasneje zamenjam varovalke 3x20A na 3x25A, se "net-metering" pogodba izniči?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Neon87 ()
««
264 / 359
»»