» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
71 / 168
»»

OmegaM ::

Eno vprasanje!

Jutri grem po LCD.Sem se dokoncno odlocil da raje nabavim LCD-ja.

Zdaj pa me nekaj muci.

NAgledano imam tole:
Samsung 930BF
http://www.bof.si/product.cp2?guid=5448...

Samsung 940B
http://www.bof.si/product.cp2?guid=798C...

Philips 190X5FB
http://www.bof.si/product.cp2?guid=38BE...

ter na koncu

NEOVO M19
http://www.bof.si/product.cp2?guid=49E2...

Za samsung 930Bf je napisano ogromno, med tem pa me zanima ce ima kdo od vas 940B.Baje da ni vecje razlike.Je 8ms, nastavljati se baje da po visini pa obracati se baje da, plus je tudi da je cenejsi par tisocakov.

Potem sem zagledal tega PHILIPs-a pa sem videl, da ima leto dni garancije na kaksen koli mrtev piksl. ter se tri leta na ostalo.A ima kdo ta LCD zaslon, oz. vsaj izkusnje?

In ostane NEovo.
Moti me da nisem nasel da bi si sam nekaj lahko nastavil, imas kao kar vec modov (game mode, text mode,... itd). Drugace full lep, barve tudi lepe pa seveda sama oblika monitorja

Upam da mi lahko svetujete se danes, ker jutri oko pola deset sibam po zaslon.

Hvala
Ni nam lahko, bo pa boljše!!!

Zheegec ::

Jaz bi se na tvojem mestu odločil za 940B, je OK monitor pa ima dobro sliko. Pa saj itaq lahko pogledaš na samem licu mesta monitor, med BF pa B ni kakšne razlike v sliki.
(p.s.: šele ob 10h se odpre... tako da ne biti prehiter :D )
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Se odpre baje ze ob 9.00:D Tako so mi rekli>:D

Se kako mnenje?

TommyBoy ::

Danes sem v Big Bangu kupil monitor samsung Syncmaster 204Ts. Zaenkrat nima nobenega mrtvega pixsla. Drugač sem pa zeloooooooooooooooo zadovoljen z njim, čeprav je 16 ms ne opazim ghosta ko scrolam po forumu. Preizkusil sem tudi S-video vhod in bil sem izredno presenečen kako dobro se ta stvarca obnese v kombinaciji z DVD predvajalnikom.8-O 8-O 8-O
Zaenkrat toliko. Jutr bom pa še kakšen špol zalaufov.:D
Abit NF-7s,Barton 2080@2500,Radeon 9800se (saphir)@softtmod,Samsung TCCD DDR500

Zgodovina sprememb…

• spremenil: TommyBoy ()

Vikking ::

Kateri monitor:

Monitor LCD 19" Samsung 913V Silver CENA: 64.369 SIT

Monitor LCD 19" Samsung 913N TCO 03 Silver CENA: 77.588 SIT

Monitor LCD 19" Samsung SyncMaster 913B Silver CENA: 82.568 SIT

Se splača dat 20k glede na najcenejšega? oz. Se splača nakup 19' LCD le za 80k SIT? ali je bolje za ta denar pogledat 17' monitor. Kupuje kolega in se mu z nakupom zelo mudi, jst pa še napol mrtu spim... tko da tistega ki je zgodi ustal pa mu že možgani funkcionirajo bi lepo lepo prosu, če svetuje.

Kowy ::

TommyBoy: A si ga kupu pol? Super. In, kaj punca pravi? Je zadovoljna? :) Sorry, ku ti nism prej odpisu; sploh nism meu cajta za računalnik... Zdej bi pa jst tebe neki uprašu: ko si v Winsih probaj ugasnit monitor in ga čez nekaj časa prižgati nazaj... a se ti prižge al una lučka kr utripa, kao da nima signala? Jst ga ne morm pol nazaj prižgat. Morm na pamet resetirat Winse, pol se pa pržge. Je to pr vseh LCD-jih, al je to kej fora z DVI-jem??? Je še kdo to opazil?

Lp, Jani

Danes sem nabavil 940B,izgleda super.

Odlocil sem se za njega, ker mi ima 930BF malo prevec mocne barve in nima take svetilnosti.

Nicc vec hvalit, zdaj ga je treba sam se uporabljati ane:D

zuz3k ::

Vikking : uzem Monitor LCD 19" Samsung SyncMaster 913B Silver CENA: 82.568 SIT mam ga doma.. super je DVi ma barve so ql .. 8 ms nč ghostinga.. :D
Life is a psychological game.

wind ::

Ima mogoče že kdo 970p?
w

Jackass ::

Ok, hvala. Pol bi pa samo še vprašu neki glede tega Samsunga 770P. A je ta model med Samsungi najbolši? Ali obstaja še kakšen drug zaslon od kšne druge firme, k je primerljiv z njim?
jAcKaSS

Tale post sem napisal tule, ker vem da vsi LCD zanesenjaki največ brskate po tej temi.

Vsem lastnikom monitorja SyncMaster 204T sporočam da ta monior v kolikor imate ATI-jevo grafično kartico deluje brez problemov z catalyst gonilniki do oznake 5.6, ravno tako to velja za omega in druge softmod gonilnike. Pri namestitvi novejših gonilnikov, tudi 5.10, se pojavi problem takrat ko med delovanjem monitor ugasneš in nato spet prižgeš se na DVI vhodu monitor ne zbudi več. Enako se zgodi če z tipko SURCE menjavaš vhod, naprimer iz DVI na s-video in nato nazaj na DVI. Da se je monitor v takem primeru zbudil je bilo potrebno DVI kabel iztakniti in nato vključiti nazaj.

Upam da sem komu pomagal iz zagate.

lp-T.

Zgodovina sprememb…

Mene pa zanima če obstaja kšna programska oprema s katero lohk nastavš LCD (barve, sivine...) na optimalne. Tko da maš čim bl pravilno prikazane barve?
jAcKaSS

Kowy ::

Se pravi gonilniki z vključno 5.06 verzijo delajo brez problemov? A si opazil kaj razlike pri grafični, ko si naložil ''starejše'' gonilnike??

Res je, vključno z gonilniki 5.6. Pri starejših gonolnikih ''nisem imel časa opaziti razlik'' ker sem vse gonilnike samo namestil in takoj sprobal DVI, če deluje. Če niso pravilno delovali sem jih takoj odstranil in namestil druge.

Zgodovina sprememb…

MEDENA ::

mora biti nekje kaka fora ???

||_^_|| ::

madafakas..končno se odločim da si nabavim monitor in sicer 193p+ in glej ga zlomka. Črnega so umaknili iz prodaje. V Nemčiji in Avstriji pa 193p+ sploh ni več. Pride oz. je prišel kak naslednik?

2tiLen ::

jap... 970p

tenkju!

samo kot vidim nima garancije za mrtve pixle..

Dr_M ::

ja za tak monitor bos mogu pa se kr ene 20-30k sit vrzt zravn.:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

tale je ista cena, pa ma garancijo

grozni ::

Pa kaj ti je?

970p je naslednik 913p+, kateri pa je naslednik 913p. 970p je tudi dosti bolsi od obeh, cena pa je ista oz. se mal manjsa.
Vse podatke o testu in cenah imas na zadnjih 2 straneh pa malo okol poglej.

Dr_M ::

||_^_||: raj mal se1x preber, kasna je to garancija...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Alexius Heristalski ::

grozni, 193!
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

marmar ::

A že ima mogoče kdo LCD Samsung SM 931 MP (TV, radio, slika v sliki,... za 106k SIT :)) )? Kakšna je razlika glede na 930MP? Kateri panel ima, je že kakšen test, jaz nič ne najdem....
klik na enaa
Izgleda zelo vabljivo....

grozni ::

Ja mal sem bil jezen zaradi samega pogovora, ko ljudje raje sprasujejo in filajo temo z neumnimi posti, namesto da bi si 5 min vzel in pogledal ce je ze kdo kaj takega vprasal!!!

Pol pa jst tako bedarijo napisem :8)

Sej bo.

Hanzo ::

A kdo ve zakaj mi pri 930BF ne dela možnost AUTO ( to je da monitor sam naštima sliko ) napiše mi pa AUTO ADJUSTMENT NOT AVAILABLE ... ;((

hvala za odgovore !

BigFoot ::

^ A ga imas na PC priklopljenega preko DVIja? Ker auto se uporabla samo pri priklopu preko VGAja.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

JohnyB ::

alo

dons sm dal na mizo novega Samsunga 940B

za enkrt noro zadovoljen glede funkcij ima vse kot moj prejšnji 710T

je pa pravi TV :D

za 82 jurjev zame res dober nakup
Apple iMac

Gionni ::

Je kr nekaj razlik med modeloma:
930 BF
930MP+

Js se tud ne morem odločit, katerega naj vzamem. A naj vzamem raje 970P?
So kje kakšni testi?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gionni ()

mchaber ::

Vzemi najnovejšega, torej 970P

930MP+: Vsebuje tudi FM radio in TV tuner.
.

AtaStrumf ::

930MP+: Vsebuje tudi FM radio in TV tuner.

še hladilnik, pa multipraktik naj not vržejo, pa ga takoj vzamem :D

Hanzo ::

ja ja prek dvi mam ..a pol je vse v redu :D

Tomaz27 ::

Mene zanima na kolko mate kaj lastniki Samsung 940B nastavljeno Brightness in Contrast? Jaz nikak ne trofim neke vrei nastavitve hehe. Al je bela barva prevec taka umazana, ce dam pa na bolj svetlo je pa vse ostalo tak mocno.

Pa se crke se mi ne zdijo nic kaj vecje kot pri 17 monitorju prej. Kar je hecno glede na to kolko je vecji. Sem pa oba mel na resoluciji 1280x1024. Tak da sem si sedaj dal tukaj dpi na 120. Zdaj je boljse so pa pisave malo drugacne in
se je treba navadit.

zuz3k ::

hanzo: ja je vse uredu:D
Life is a psychological game.

Yany ::

Lp,
Mene pa zanima kaj se mi bolš splača kupit 17'' ali 19'' lcd dal pa bi tm okoli 80k sit. Zanima me, kako je kaj s tem, ko se gledal monitorje in imajo 19'' enako največjo resolucijo, kot pa 17. Torej potemtakem imajo slabšo kakovost slike ali se motim? (do sedaj sem imel navadni 15'', kdaj pa kdaj pa pogledam kak film, drugače pa bi ga rabo za delo, kot je net, risarski programi,..) .Hvala za odgovore,
Lp

Climber ::

Zanima me kakšni so kaj testi Samsunga 970P?
Pri monitorju me moti samo podstavek, pregib je preveč očiten.
Bomo vidl kako zgleda v realnosti.

Drugače so pa karakteristike odlične. A panel katerega ma ta LCD je najnovejši?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Climber ()

Zheegec ::

Najnovejši... Recimo ja :D Najboljši je pa (mislim da še vedno) S-ips.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Daniel ::

Tudi mene zanima 970P a zaenkrat še nič kaj preveč ne piše o njem,bi pa bil moj prvi LCD, zato bi rad kupil kaj dobrega in bolj na dolgi rok, da bo trajal.

TWM As5s umira pred mojimi očmi 8-O, služil dolgih sedem let

Mene pa zanima kateri paneli obstajajo (kolk različnih obstaja)? In kako si sledijo po vrsti (glede na kakovost, prikazano sliko...)?
jAcKaSS

mare4444 ::

zanima me če je možno gledat tv programe iz navadne antene preko tv kartice na pc-ju če maš priklopljen lcd monitor preko dvi kabla?

zanima me tudi če imaš digitalni sprejem tv signala npr od t-2 ali obstajajo digitalne tv kartica za pc s katero bi pol prek dvi kabla gledal tv programe na lcd-ju?

Ja itak, da lahko gledaš TV na računalniku, če imaš TV kartico in navadno anteno. Kako je s T-2jem ne vem. Drugače pa ne vem kaj ma pri vsem skupaj veze, kako maš ti povezan monitor z računalnikom?:\
jAcKaSS

SergioGuru ::

Jackass: Mene pa zanima kateri paneli obstajajo (kolk različnih obstaja)? In kako si sledijo po vrsti (glede na kakovost, prikazano sliko...)?

To je že bilo v forumih, na kratko (moje mnenje):

TN (in TN+film): najhitrejši odziv, slaba kotna vidljivost, povprečna svetilnost, povprečne/odlične barve
PVA/MVA: hiter odziv, povprečna kotna vidljivost, povprečna svetilnost, povprečne/odlične barve
IPS (in S-IPS, A-IPS): povprečen odziv, najboljša kotna vidljivost, povprečna/odlična svetilnost, odlične barve

Pri matrikah S-IPS so odzivni časi bolj enakomerni za vse kombinacije (npr. sprememba barve pike iz črno v belo, bele v črno, sive v sive - kar imaš zadnje čase v podatkih t.j. Gray-to-Gray) zato tudi ni opazen "ghosting" pri večjih časih (16-18 ms) kot pri PVA/MVA ali TN. Zame recimo zadošča NEC 1980FXi (S-IPS, 18 ms) za vse filme, kar sem jih preizkusil plus igre ampak ne igram ravno najbolj zahtevnih itd.

mare4444: ... gledat tv programe iz navadne antene preko tv kartice na pc-ju če maš priklopljen lcd monitor preko dvi kabla?

Seveda, saj ti TV kartica generira sliko, le ustrezen softver moraš imeti. Jaz imam kartico Cinergy, vanjo TV vhod (kompozitni signal), iz grafične pa DVI na LCD.

mare4444: ... digitalni sprejem tv signala npr od t-2 ali obstajajo digitalne tv kartica za pc s katero bi pol prek dvi kabla gledal tv programe na lcd-ju?

Obstajajo, morda tale: MIT MDP-130. Ampak če bi zares želel to, bi jaz recimo raje razmišljal o LCD/TV kombinaciji, s sliko v sliki, po možnosti z dvema vhodoma DVI ali računalniški analogni (če je LCD kvaliteten) pa televizijski DVI ipd. Morda bi že Sony MFM-HT75W bolj ustrezal kot pa običajni LCD. Če se bolj igraš in bi rad gledal filme, je takšen LCD/TV morda boljša izbira kot samo LCD, za resno delo (mirno sliko) pa so samo LCD-ji še vedno boljši. Cena tega Sony je enaka (kot NEC 1980FXi), cca 160.000 SIT.
http://www.mojvideoprodaja.com

thezerox ::

vprasanje: pri crt-jih se pisava v oknih, ki jih premikas z misko, ne "razmaze" (oziroma ne "zaostaja"), medtem ko se pri vseh lcd-jih, ki sem jih jaz sprobal, pisava v oknih "razmaze" (saj upam, da razumete kaj mislim). sedaj me pa zanima, ali je to zaradi lcd tehnologije (in je to prisotno pri vseh lcd-jih), ali pa se je to meni dogajalo, ker sem to sprobaval na slabsih monitorjih.

frudi ::

SergioGuru, ne širit krive vere o karakteristikah različnih panelov...

TN so res najhitrejše, ampak imajo zato daleč najslabše barve (260 tisoč barv) in vidni kot (sploh vertikalni) ter slabši kontrast (ki ga običajno navijajo zgolj na račun večje svetilnosti... katere se bom še dotaknil kasneje).

PVA/MVA so z zadnjimi generacijami hitrostno zelo napredovali, ampak so še vedno opazno počasnejši od TN. imajo pa zato najboljši kontrast, zelo dobre barve (primerjava s TN sploh ni možna... čisto drug razred) in izvrsten vidni kot (slika je normalno vidna tudi pri skoraj 90° odklona od pravokotnice, le na kontrastu nekoliko izgubi).

IPS so v zadnjem času malo zaostale v razvoju, sploh kar se tiče hitrosti. ampak to je pred pol leta veljalo tudi za PVA/MVA, tako da se še vedno lahko stvari obrnejo. še vedno pa so precej bolj odzivne od starejših PVA/MVA panelov brez overdrive-a. tako kot PVA/MVA imajo tudi zelo dobre barve in vidni kot, ampak so glede kontrasta nekje na nivoju TN.
do pred kratki so IPS veljali za najbolj vsestranske panele, zadnja generacija hitrih PVA/MVA pa jim je bolj ali manj (vsaj za zdaj) odvzela to prednost.

in še glede svetilnosti - to je pa res najmanj pomemben podatek. VSI današnji lcdji so na maksimalni svetlosti daleč presvetli za normalno uporabo. 100 cd/m2 je povsem dovolj tudi za uporabo pri močni dnevni svetlobi, 250 cd/m2 pa se ti zdi svetlo še če ti sije sonce direktno na monitor. karkoli več je samo preseravanje in nategovanje kontrasta v nerealne vrednosti s strani proizvajalca.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Tejc ::

970P .... skoda da samo v beli barvi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tejc ()

SergioGuru ::

frudi: No, svetilnost ni čisto brezzvezen podatek, za belo barvo ja, toda za popolnoma črno (njena svetilnost naj bi bila čim manjša, t.j. idealno 0 luksov) je bistveno, da je res čim bolj temna, kar se vidi pri gledanju filmov (Matrix je dober primer). Kontrast je pa poenostavljeno razlika med svetlobo najtemnejše črne in najsvetlejše bele barve (odtenka, če hočete).

Glede barv pa, ja, matrike TN imajo možnost prikaza le 262.144 barv - če elektronika matrike dela le s 64 barvami na podpiksel (namesto 256 barv za vsak rdeč, zelen in moder podpiksel = 16.777.216 barv = 256^3), ker s tem pohitrijo odziv. Zato pa novejše matrike uporabljajo "dithering", t.j. raztresanje barv - slovenski prevod izraza, glej Guid, Računalniška grafika -, in s hitrim prikazom dveh najbližjih barv simulirajo prikaz tretje. To lahko privede k utripanju nekaterih delov slike, zadnji trije biti pa tudi ne morejo biti uporabljeni, zato potem matrike TN+film prikažejo do 16.194.277 barv (253^3).

In na to sem mislil pri prvi razlagi, 19-palčni LG-jev 1980Q (TN+film) ima že kar spodobne barve a žal porazno kotno vidljivost. Nekje na forumu sem že napisal, da sem pri vseh 19-palčnikih na našem trgu opazil bolj ali manj izražen mura efekt, ki se mi zdi največji problem LCD-jev v prihodnosti (mrtvi piksli recimo bodo sčasoma izginili razen morda za prodajo na nerazvitih trgih).

Za vse tehnične stvari (tudi o "overdrive", mura efekt pa imate na zgornjem linku) - in super test 19-palčnih monitorjev LCD - priporočam ogled hrvaške revije Vidi št. 115 (oktober 2005).
http://www.mojvideoprodaja.com

alien_frik ::

Se pravikaj kateri LCd je boljše vzeti tistega z TN ali z PVA???

Razmislja ali
Samsung 930 BF
Samsung 960 BF
ali Samsung 970 P

Kaj svetujete???

Grimlord ::

Že nekaj časa se odločam za LCD, pa se še nisem fiksno odločil katerega bi vzel. Izbiram med 17" in 19" in sicer model 730BF ter 940B.

Pri sosedi sem gledal 19ko, pa mi je zelo velika. Tak da bi ibla 17ka dovolj, Potem pa se spet pojavi dejstvo, da LCDJa ne bom tako hitro menjal. In bi v tem primeru (verjetno) bila boljša 19ka.

Zdaj pa me zanimajo vaša mnenja o velikosti LCDja, zakaj 17 in zakaj 19.
Iz malenkosti nastane popolnost in popolnost ni malenkost.

Dusan_HD ::

alien: že predebatirano. Vzemi enega od novih PVA / MVA. Jaz imam Samusnga 173p plus in seka. Že kar nekaj kolegov je bilo osuplih nad vidnim kotom (napram tn), odzivnostjo v igrah ter nenazadnje izgledom. :)

TN = FUJ, BLJEK, NADA, NIENTE, BUZUM! >:D
raY_

Luc ::

Včeraj sem v Harvey Normanu mal pogledal NEC-e, res izredna slika 8-O

Cene so:

NEC 19' 16m/s -1970v - 110.000 SIT
NEC 19' 16m/s - 92vm - 100.000 SIT

Cene res noro padajo..počakam še 2 mesca in januarja si ga res ubodem.
««
71 / 168
»»