» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
35 / 168
»»

boštjan ::

Darislav: koliko se pa razlikujeta 173P in 173T?

173p pa večji vidni kot,173T ma vgrajen napajač,173P ma boljši dizajn in nima nobenih gumbov,on/off je prek senzora in seveda 173P ma dosti bolj žive barve
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

Tugo ::

kolk se pa pozna ta živost barv med obema omenjenima? pri pogoju, da so nastavitve na enako nastavljene, ker drugač ma tut T lahko bolj žive barve :)
se da opazit če si enega ogleduješ v eni trgovini, drugega pa v drugi, da potem rečeš:"Tale je mel pa bolj žive barve kot un prej." Je to možno ali moraš met oba skupaj, da se vidi razlika?
173P ima zunaj napajalnik?!

lp, T.

prek analognega načina se lepo vidi razlika med modeloma in ja 173P ma zunaj napajač,aja 173T se da samo za 90degree obrnit

Jeronimo ::

Lep pozdrav.

Sicer mi je v ZVOK in slika forumu stepni volk že delno odgovoril ... a vendar ne vse kar me je zanimalo.

Še enkrat navajam:

V vsej tej poplavi LCD monitorjev, nas proizvajalci prepričujejo kako je njih monitor s svojimi 12ms najboljša izbira in ni nobene ghostinga in podobne stvari.

Potem nekje preberem, da je nek Iliyama monitor s 20ms dejansko boljši od 12ms od drugih firm. In na netu naletim na nek članek, kateri razlaga da 16ms ali 12ms dejasko ni 12 ms ....

V glavnem .... cela zmešnjava. Ali mi lahko kdo pove, kateri podatek v specifikacijah LCD monitorja dejansko je merodajen. Kaj naj gledam ko kupujem LCD monitor.

Ker je dobro vedeti za kaj se uporablja - v glavnem bi se pogledal kakšen film gor in pa igrale igre.

Kaj toerj: Kontrast, svetilnost, hitrost.......

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Clone ::

Zato je pa najbolje da se odpraviš nekam kjer lahko monitor po lastni želji preizkusiš in se na tej podlagi odliočiš za nakup.

Jeronimo ::

hja... sam to je preveč subjektivno

in tudi tistih 5 minut ko bom bulil v monitorje mi verjetno ne bo nič kaj dosti povedalo

odločil bi se pač za tistega kateri ima nastavljene najboljše nastavitve v trgovini in ne zatistega kateri bi dejasnko lahko bil najboljši

tko da ... dobro je vseeno vedeti kaj daje monitorju kvaliteto

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Stallone ::

Am, kater je dobr 19" LCD, da nima preveč ghostinga?
Kater model pri Samsungu je najbolši 19"?
Mal sem gledal od LG 1920p; vse ima dobro, samo odzivni čas piše 25;(
Power is nothing without control!

Wolverine ::

Stallone: 193P
Wolverine-entertaining special effects masterpiece:)

Sebastian ::

V naslednji št. Monitorja bo test 17 in 19 colskih LCD-jev, check it out!

JohnyB ::

A mogoče kdo na miz LCD 17" L1720P, ker mi je samsung riknu, mrtve pike, zdej m ga pa rihtajo že 100 let.....

Pa vidm na com-shop da je cca 100 jurjev pa ocena 4.6 od 5 , nima ne vem kva kontrasta ma pa zato DVI....

če ima kdo kake dobre al pa slabe izkušnje naj napiše .......čim hitrej
Apple iMac

in vse tiho je bilo

da drgač prašam, en monitor do 100 jurjev, pač največ kr se za ta dnar pač da dobit.....

in da ni znamke Samsung !!!!
Apple iMac

PlayTheGame ::

In zato, ker je en Samsung crknu so zdej kar "po defaultu" vsi po vrst slabi in vnaprej obsojeni na crkavanje.:\ :\ :\ Jao! Odpove lahko monitor prav vsake znamke, tako kot tud pri avtih lahko sem pa tja crkne tud kak mercedes al pa toyota. :| Itak maš povsod 3 leta garancije, ko pa kaj crkne pa itak na vseh servisih lahko "mečkajo" s popravilom v nedogled.

Za okrog 100 jurjev ti hočeš nočeš lahko priporočim prav Samsung 710T (107k sit - v bofu jih majo menda dost na zalogi), če ne pa LG 1730B (104k sit - v jae), sam Samsung se mi zdi boljši. :)
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

narobe si me zastopu, oz pozabu povedat

jest čakam zamenjavo, ker sm imu monitor sam 10 dni, pa me nategujejo oz nategujejo une v SunRise

mislm kak uvoznik je to, da kup 3 kom in še tel so vsi rezerviran, tko da sm zdej mogoč že na vrst drug teden......

nimam ga pa že 3 tedne !

zato ni bla fora da jest nočem Samsunga... sam zgleda da preden ga bom dobu da bo ...

sej če bi jest imu dnar b ga šu kupt drgam, sam tko morem pa čakat, ker je blo tolk mrtvih pik da je bla garancija v igri.....

imel sem pa 710N in mi je bil, dokler je dalal, če se izrazm z oceno od 1-10, bi mu dal 10
Apple iMac

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JohnyB ()

Hm sm gledov tega 1730B in je kr vredu pa še DVI ma!

Dej mi povej kva je neki fora sm bral tm na strani od com-shop.com, da je frekvenca osveževanja pri DVI-ju 60 drgač pa 75?

Ker tle je ta monitor celo cenej za cca 94k to pa pomen zame da ne doplačam nič, kar je najvažnej:D

al kupm raj 1915S hehhehheheh
Apple iMac

McSpike ::

zanima me vaše mnenje o CTX monitrojih. vidim da jih še noben tukaj ni omenu. konkretno S960A
ima:
700:1
25ms

pač kolega ga je priporoču sam zdej pa vidim da vsi hvalte samsunga 193P ki ima tudi boljši kontrast, boljši odzivni čas, večji kot... cena naj bi bla pa nekje ista.

preden se odločim bi rad slišal kaj o teh CTX-ih če je možno :)
---------------------------------------------------- Če ne gre na silo, uporabi večje kladivo! ----------------------------------------------------

DeR ::

Kaj še res ni noben probal monitorja od Sony-ja z X-Black tehnologijo.... rad bi slišal še vaše mnenje o tem monitorju...

@JohnyB: Če sem prav razumel, ti je 10 dni delal potem pa crknu oz. mrtve pike dobil. Jah to si imel res smolo, ziher pa je šlo za tovarniško napako, zato ti bodo po moje moral dat kar novga. Če ne prej, pa v 45 dneh, kot veleva zakon... Mislm sam teli servisi so včasih res slabš kot nič, če jih vsak dan ne kličeš in jim ne težiš, bodo res v nedogled zavlačeval. :\ Isto je en kolega čaku več kot en mesec, k se mu je LCD pokvaru, na konc so mu pa novga dal.
Kar se DVI-ja tiče, se ga splača imet (boljša ostrina, bolj žive barve,...), osveževanje pri DVI-ju je pa pri men lahko na 60 ali 75 Hz (Samsung 710T). Čeprav večina folka tukaj prisega na 60Hz, imam sam raje na 75, ker sicer se v nekaterih igrah rade pojavljajo vodoravne črte oz. "lomljenje" slike (najbolj se to opazi v Pro Evolution Soccer 3). Isti pojav je bil prej tud na Iiyami PLE430-S, ki je imela VGA (D-SUB) priključek, če sem imel na 60 Hz, tako da je to zgleda "sindrom" 60 Hz osveževanja pri LCD-jih ne glede na to ali so na VGA ali pa na DVI priključku. :|

Sonyjevi monitorji so vedno bili in so še zelo dobri, zelo malo slabega sem zasledil o njih... Edini problem je da so precenjeni oz. za manj denarja dobiš enako kvaliteten monitor druge znamke (Samsung, LG, Hyundai,...). :)

No dons sm dobu mojega "novega" 710n tko da končno po se mi zdi 3 tednih ....

drgač bi pa po mojem vzel LG 1730B
Apple iMac

DeR ::

Ja, samo ti sony-ji z X-Black tehnologijo imajo sliko čisto drugačno kot je slika na navadnih LCD-jih, kot da bi gledal kvalitetno sijajno sliko -.... ne vem pa, kako je to moteče, saj se mi zdi, da se od monitorja kar blešči.

Zanima me, če kdo ima ta monitor in kakšne so izkušnje....

PhotoBlaz ::

Recimo da ce bi gledal cene do 100k, ter 19" LCD-je, se bi odlocil za monitor LG LCD 19" L1915S.

Ce pa bi ceno povisal do 125-130k...pa bi vi izbrali katerega 19 inčneža?

Zanima me se glede svetilnosti in kontrasta, o tem bolj malo pise v zadnjih straneh postov(kolikor sem jih prebral), v cem je fora, da je npr 250m2 ali 300? ter 500:1 ali 700:1

Pri katerih zadevah bodo te razlike opazne in kako.

Predvsem uporabljam monitor za AutoCAD, PS, vcasih za kak filmcek, tu in tam pa za kaksen NFSu.
Najlepsa hvala za pomoc! Lahko mi se svetujete kje kupit(pa da se bo dalo robo prevzet pri njih in pretestirat).

Darko ::

Kje se da dobiti kak programček za testiranje LCD-jev, da lahko preveriš kontraste, ločljivosti barv, morda mrtve ali delno mrtve piksle pri različnih barvah.

LP Darko

Keyser Soze ::

Za AutoCAD ti priporočam enega z privzeto ločljivostjo 1600*1200. Kakšen Dell morda? Ali kaj takega...

Imam 193P ki ima ločljivost 1280 * 1024. In ti lahko rečem, da sovražim grde neravne črte v ArchiCADu. Prevelika pika je. In potem pridejo črte zrnate oz. lomljene. Kar bo pri AutoCADu še bolj vidno pomoje.

Border ::

Pravkar gledam katalog od LG....

L1915S
- 19"
- 250 cd
- 500:1
- 160-160
- 12ms
- 16.2 mio barv
- 1280x1024
CENA: 99.900 SIT

Kaj pravte???

Hja....tudi jaz tega gledam,..moram it samo se pogledat kako zgleda ostrina in barve v realnosti ;)
Ostale sem ze videl
Tale Samsungov 193 19" je res dober.

Dejte povedat, kolk je to realno in kok se pridobi, ce sploh se kaj s tem DVI-jem. Ce je monitor z DVI je od LG-ja za 25k takoj drazji(samo tisti ima pa potem 25ms)...sploh se ne morem odlociti. Predvsem me zanima ce je sploh fora da dam 30k vec da ima DVI al je to v bistvu skor brezveze.
Ker mi je nekaj kolegov rekl in par ljudi v stacunah, da se je vcasih to bol opazl, da zdje pa ni vec skor cist nc razlike.
Evo pa se vasi realne opazke prosim(pa prosu bi, da ne pretiravat, ce ni za pretiravat, vem da je DVI pac bols tudi ker je novejsa tehnologija, samo rabim nek optimalen odgovor)

LP

Wolverine ::

Če ima ta LG 12ms sem jst bicikel. A mi naj nekdo pove, zakaj nima npr. Samsung ali Sony lcd 19" z 12ms časom in ceno tam okoli 100k sit? Videl tega LG v živo, 2 mrtva rdeča piksla, razmazana barva, neenakomerna osvetlitev ekrana. Ugodna cena, my ass če hočete imeti dober ekran, saj za to ceno dobite komaj dober 17" ekran.
Wolverine-entertaining special effects masterpiece:)

kolkr js stekam pomojem vsi sam ceno nabijajo, ker stroski izdelave so pr vseh najbrs 30% cene....zdej pa kdo se bo prvi nizje spustu, bo imel vec prometa,...ja nc,...me res zanima kakovost,..grem gledat v ponedeljek. Sem su ze gledat ostale, pa Samsung res iztopa...nekateri so pa tak drek da ne vem kdo jih sploh kup.

LP

model... dej poglej... pa javi tvoje ugotovitve od teg aLGja...

hvala

Zdele popoldne grem gledat LG-ja,....samo sem se za enega fajn slisu, bom malo primerjal NEOVO F-419, pa se dVI ima, pa nekih 15 jurjev vec kot LG.

Kaksno zlo hitro reakcijo bi se rabil glede NEOVOTA,...je to, al ni to "tist" glede na izkusnje?

Big_Al ::

SAMSUNG predstavlja 19'' TFT z najnižjim odzivnim časom (8ms) - 913N.

http://www.samsung.de/press_meldung.asp...

;( eh sem ravno spisal cel opis mojih opažanj glede LG 1915S, pa se je vnos sporocil nekako sesul, tko da je sel cel text k vragu.

No na kratko se enkrat:

Pri LG-ju so se mi zdele barve mal overburnane,....mogoce tudi ni bil optimalno nastavljen monitor,....zato naj se kdo to preveri ce hoce.
Drugace je slika kar OK, tudi ostra je dovolj, samo ker so bili zraven se ostali monitorji, je bil ta overburn precej opazen(drugace mogoce ne bi bil).
Opazen je bil pri knofkih, ki zgledajo da izstopajo, ter imajo na sebi rahel prehod barve....opazal sem pri okroglem knofku v WMP-ju.

Drugace sem se pa odlocil za NEOVO F-419 za 114.900 za gotovino pri ANNI-ju.
karakteristike:

700:1
15/10 ms
170/170
300 ca/m2
DVI

Barve zgledajo fajn, ostrina je huda, kot je tudi super,...ostalo javim kasneje.

>>Drugace sem se pa odlocil za NEOVO F-419 za 114.900

Model sporoci ko ga bos dobu... pa mal opisi kak je kej...

Mas prav ta LG... ni kaj prida...

|Jurcek| ::

Mas prav ta LG... ni kaj prida...

kako ni kaj prida za 100k? skoraj povsod ga hvalijo, da ima lepo sliko pri igrah, filmih, ...ne vem pol, zakaj ne bi bil kaj prida?

DixieFlatline ::

Tale 913N bo pa res carski monitor, pa še pravju da bo "unter 500€". Kul.
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

Neovo 419 je kar fajn,...slika popolna, pa ga nimam na DVI prkloplenga. Pri filmih je tudi fajn, razen pri doamcih posnetkih, pri katerih je kamera nestaticna se pa opazi mal zaksnitve,..samo pri prehodu temnega na svetlo, ampak se vedno zadovoljivo.

En od prodajalcev v eni trgovini mi je rekel da DVI se zmanjsa response time...je to res, al ne?
Ne vem kako bi DVI sploh lahko se lahko kaj dodal h kvaliteti slike,...upam da res preko Response tima ;)

SAMSUNG 913N z 8 ms in le 500€... dobra ponudba... kdaj pride v SLOVENIJO???

destiny ::

A ma kdo izkušnje z 19'' monitorji znamke Philips. Problem je da je moj nakup omejen na to znamko o kateri pa praktično nič ne vem (vsaj kar se lcd-jev tiče).
Zanima me pa vse od prikaza barv (kolk črna je črna), ghostinga...

Če si želi kdo preverit ekran za Dead Pixle sem nasel zelo uporabno stran: Dead Pixel Test page

jaz sem brez zaenkrat:D

Hair_Y ::

Če še niste zasledili, so na Tom's Hardware
testirali 8 17' LCD-jev. Mogoče bo kateremu ogled olajšal nakup !!!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Hair_Y ()

nicjasno ::

McSpike :

Jaz imam ctx monitor s730g, z dvi-jem. Z monitorjem sem izredno zadovoljen. Nobene mrtve pike, lepe barve in kontrast, velik vidni kot, 16ms. Ghostinga pa jaz na njem ne opazim, ceprav ga seveda ima, tak kot vsak lcd. Sem se zgleda ze tak navadu. Imam ga pa 1 leto in z njim nisem imel nobenih problemov.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

flipflop ::

vidim da jih še noben tukaj ni omenu.

No to ni res, so bili že večkrat omenjeni. Jaz imam istega kot nicjasno, tudi nobenih pripomb, brez mrtvih pikslov,ghostinga ne opazim, filmi in igre delajo odlično. Si je pa brat kupil en LCD od CTX, ampak ga še nisem uspel pregledati tak da ne vem kakšen je tisti.

mimax ::

Takole, danes sem bil v BOF-u, pa sem malo gledal naslednje monitorje :

Samsung 193P - srednje, verjetno povsod dovolj zmogljiv, malo se mi je zdel medel
Samsung 910T - počasnejši odziv ampak lepe barve pa hitra nastavitev
Sony HS94P - strašen odsev, kot zrcalo, mali vidni kot (predvsem spodaj), UT in Doom3 lahko samo v temi špilaš ... odziv verjetno dober, ko bi ga kaj sploh videl
Sony HS93 - brez X-black tehnologije in je bila slika proti HS94 fantastična, na tem v redu, na onem vse črno (vsaj veš da je res X-black tehnologija :) ), samo odzivni čas je tu pač večji

Na LCD se bo zgleda treba ful navajat. Stran od okna ga postavi, so rekli. Tega Sony-ja 94 bi moral v klet postavit pa bi glih uspel kaj videt !! Onadva sta pa tko, tko, za slikce v redu, za igrce ... 93 pa za slike fantastičen, za igre zgleda malo manj.

Ima kdo drug kake izkušnje z naštetimi monitorji?
Vem, da naj bi bil 193P 'best buy', ampak ni me najbolj prepričal. Nisem videl kakšnih močnih strani, res pa da zato tudi nima kakih zelo opaznih slabih.

Keyser Soze ::

Hm, ak ti je bil 193P medel... Ne vem, ne vem. Rekel bi da ima ta monitor zelo žive barve. Morda že kar preveč. Ampak se da vse popravit z priloženimi programi.

In če moje ostro oko med igranjem UT2004 ni pretirano prizadeto od ghostinga, dvomim da bo tvoje. Veš tale ghosting je malo pretiran BauBau. Tako kot marsikatera stvar.

Pojdi rajši še v katero drugo štacuno ali kam drugam prečekirat monitorje. BOF ma te zadeve na analognem priklopu + na razdelilcu. Pa še totalno zjahane nastavitve ala kontrast, barve ipd.

QUOTE : ''In če moje ostro oko med igranjem UT2004 ni pretirano prizadeto od ghostinga...''/

Saj ravno na UT04 sem pokušaval, ampak verjetno je res problem v tem, da je cela vrsta skupaj vezana, ni pa hotel dati vsakega posebej.

Zato sem se odločil, da bom najprej počakal na sistem, ko ga dobim pa bom začel na revers preizkušati monitorje doma, da bo preizkus potekal v ''kontroliranih okoliščinah''.:)

naj povem,da oba P modela 173 in 193 imata že prek analognega priključka zelo žive farbe.Tisti OČ pa je pol samo v glavah kupcev,ker ko vidijo 25ms ali 20ms vsi že avtomatsko vidijo ghosting,čeprav ni ne duha in ne sluha o ghostingu.
mimax,me res zanima,kje ti bodo veselo posojali monitorje,razen če poznaš koga,ki ti bo delal uslugo.

VasjaS ::

Mene zanima kaj menite o monitorju Sony SDM P232W. :\

Koliko bi mu postavili ceno za 4 mesece starga ?!? 8-O

@boštjan >> verjetno se da povsod dobiti monitor na revers, to se pravi, da v višini cene monitorja založiš gotovino kot garancijo, in ga potem doma sprobaš.
Prednost reversa pred običajnim nakupom je v tem, da denar samo založiš, ne plačaš kupnine in nimaš nobene težave z vračanjem (oz. ga moraš vrniti razen če skleneš račun) če nisi zadovoljen (npr. ''jaz pa tega mrtvega piksla ne vidim, kje ste rekli da je?, Oh ta barva pa res ni pretemna...'').

Ko sem bil včeraj v BOF-u, so mi rekli, da lahko vzamem na revers toliko monitorjev hkrati kot želim, če le založim primerno vsoto denarja in ga vrnem nepoškodovanega v originalni embalaži.

Glede na to, da moram imeti 200k za nov monitor, ta denar raje založim kot revers, kot da takoj kupim enega in potem nisem zadovoljen z njim, ker ga nisem stestiral/primerjal z drugimi.

Npr. tako bom pogledal razliko med Samsungovima 193P (20ms) in 910T (22ms). Eden je malo hitrejši, drugi ima lepše barve. Ko bom sprobal oba, bom vedel kaj potrebujem.

LP

brezdelnez ::

kaj pravte na SAMSUNG 172N ali se vsen bolj splača kupit 172x

mimax,dobro vem kaj pomeni revers,ampak kot kaže se cajti spreminjajo

Možno je, da česa nisem dobro razumel, toda osnovni princip naj bi bil, da če založiš dovolj veliko količino (tu je spet vprašanje koliko, celotni znesek ali manj) denarja kot garancijo, ti ga dajo na preizkus.

Včeraj sem si npr. ogledoval Sony HS94P v srebrni barvi, ki je tudi edini primerek, ki ga imajo, in sva ga s prodajalcem že hotela vzeti s police, pa sem premislil, ker hočem videti, kako bo deloval na novem sistemu. Tega dobim šele v naslednjem tednu in se mi splača počakati, ker moja zdajšnja grafična nima DVI izhod, jaz pa bi rad videl kako deluje v optimalnem okolju, saj me je v trgovini razočaral.

Nameravam pa preizkusiti (po dva in dva) tele monitorje:
- Sony HS94P
- Sony HS93
- Samsung 193P ter
- Samsung 910T
Po mojem mnenju le tako lahko izberem primernega zase.
««
35 / 168
»»