Forum » Kaj kupiti » Vse o LCD od A-Ž
Vse o LCD od A-Ž
baker ::
Zdajle bom izpadel butelj ampak vseeno:
V čem je razlika med analognom in digitalnim vhodom? Eni pravijo da ima en bolšo sliko, drugi pa da je enako. Se res nesplača kupiti LCDja brez DVIja?
V čem je razlika med analognom in digitalnim vhodom? Eni pravijo da ima en bolšo sliko, drugi pa da je enako. Se res nesplača kupiti LCDja brez DVIja?
TribesMan ::
Res je DVI ima veliko bolj žive in kvalitetne barve, pa tudi šuma v sliki ni... Imam monitor z DVI in VGA, ter grafično, ki ima oba izhoda, pa sem priklopil monitor na oba izhoda, nastavil na računalniku "clone mode" in potem sem z gumbom na monitorju preklapljal med DVI in VGA, razlika ja taka da ne moreš verjeti svojim očem.
LP
TribesMan
LP
TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)
Matri[X] ::
Mene zanima kje bi v Sloveniji dobil 19" ali 21" LCD monitor z resolucijo 1600x1200 in odzivnostjo pod 17ms, tako da je primeren za gledanje filmov in igranje iger brez zmazane slike. Cena naj bo pod 220k.
TribesMan ::
Ubistvu iščeš nekaj kar ne obstaja, sploh pa za tako ceno...
LP
TribesMan
LP
TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.
nodes ::
>Res je DVI ima veliko bolj žive in kvalitetne barve, pa tudi šuma v sliki ni... Imam monitor z DVI in VGA, ter grafično, ki ima oba izhoda, pa sem >priklopil monitor na oba izhoda, nastavil na računalniku "clone mode" in potem sem z gumbom na monitorju preklapljal med DVI in VGA, razlika ja >taka da ne moreš verjeti svojim očem.
tudi iz tega sledi, da tule ni nobenega pravila. Vsak model je zgodba zase
na 193 pa ni opazne razlike, in tudi tisti monitorji ki imajo samo VGA vhod ni samo zaradi tega slabši
P.S.
matrix
Philips LCD monitor 200P4SG 20"
v slo je mal več, drugače se ga dobit tudi za 220
da je primeren za gledanje filmov in igranje iger brez zmazane slike.
no, v to močno dvomim
1600X1200 je bolj udobno če je diagonala vsaj 21"
tudi iz tega sledi, da tule ni nobenega pravila. Vsak model je zgodba zase
na 193 pa ni opazne razlike, in tudi tisti monitorji ki imajo samo VGA vhod ni samo zaradi tega slabši
P.S.
matrix
Philips LCD monitor 200P4SG 20"
v slo je mal več, drugače se ga dobit tudi za 220
da je primeren za gledanje filmov in igranje iger brez zmazane slike.
no, v to močno dvomim
1600X1200 je bolj udobno če je diagonala vsaj 21"
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nodes ()
nodes ::
in kaj to pišem?
prodajalci so naveliko pričeli LCDje oglaševati "primeren za igre" in nič drugačen občutek ne dobim tle na forumu
vedno več poznam razočaranih, ki ponavadi otroku kupijo v kompletu en cheap LCD, ki ga potem skupaj uporabljajo pretežno za igre.
na ghosting je tudi pri najdražjih LCDjih potrebno računat.
prodajalci so naveliko pričeli LCDje oglaševati "primeren za igre" in nič drugačen občutek ne dobim tle na forumu
vedno več poznam razočaranih, ki ponavadi otroku kupijo v kompletu en cheap LCD, ki ga potem skupaj uporabljajo pretežno za igre.
na ghosting je tudi pri najdražjih LCDjih potrebno računat.
fizolcek ::
Mene zanima kje bi v Sloveniji dobil 19" ali 21" LCD monitor z resolucijo 1600x1200 in odzivnostjo pod 17ms, tako da je primeren za gledanje filmov in igranje iger brez zmazane slike. Cena naj bo pod 220k
HP L2035 za 205k sit, 1600x1200 16ms, celo svideo vhod ima in PIP, do zdaj sem prebral samo dobre stvari o tem monitorju. Ce se bos zanimal za nakup, vprasaj se na enaa.com, ki ima za ostale HP monitorje nizje cene kot kadarkoli.com, nima ga pa na ceniku.
Black Adder ::
Na Xbit Labs se nahaja odličen članek o lcd-jih . Res je skoraj preobsežen, toda v njem lahko najdemo razlago marsikatere nejasnosti v zvezi z različnimi tipi lcd-jev in smernice za ustrezno izbiro.
BlackAdder stroke again!
matk ::
Jaz rabim pa 17'' lcd monitor za internet, Office pa kakšen film. Iger ne igram, oziroma ne na tej mašini. To naj bi bil en bolj low cost monitor. Gledal sem za LG L1730S (84k sit) in pa v Harveyu je v akciji Benq 767 v.2 za 80k sit. Katerega mi priporočate, hkrati pa sprašujem, če ve kdo za kakšno akcijo, da je kakšen monitor res ugoden. Ni se nujno omejiti na ta dva modela oz. firmi.
LP
LP
Markoff ::
Zanima me, če ima kdo osebne izkušnje z monitorjema LG 1920P in LG 1930P SUP? Razlike med obema v specifikacijah pravzaprav NI, 44 ljudi je na Comtron webshopu ocenilo prvega s 3.5 točke od 5, drugega pa s 3.1.
Kolikor sem bral tisti review LCD tehnologij na Xbit labs (by Oleg), naj bi bil LG eden od Super-IPS (al kaj so že) LCD matrik, ki so po avtorjevih besedah morda celo najboljša izbira glede vsestranske uporabnosti...
Torej: če igram redke 1st person RPG igre (npr. Morrowind) in nekaj real-time strategij (npr. SpellForce) in precej gledam DVDje in natipkam dokument ali dva ali magisterij - bi s tem monitorjem usekal mimo ali ne?
Kolikor sem bral tisti review LCD tehnologij na Xbit labs (by Oleg), naj bi bil LG eden od Super-IPS (al kaj so že) LCD matrik, ki so po avtorjevih besedah morda celo najboljša izbira glede vsestranske uporabnosti...
Torej: če igram redke 1st person RPG igre (npr. Morrowind) in nekaj real-time strategij (npr. SpellForce) in precej gledam DVDje in natipkam dokument ali dva ali magisterij - bi s tem monitorjem usekal mimo ali ne?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
Clone ::
Fantje kaj mislite?
Samsung 172X ali se splača dati 20K več za kakšnega 19" LCD Phillipsa 190B5CG? Namreč dosti se bo gledalo filmov ter malo tudi igralo iger, več ali maj "first person shooting".
Kako izgleda sama slika na Samsungu sem videl in mi je všeč, tudi filmi so se mi zdeli vredu edino iger nisem sprobal. Ali kdo priporoča kakšen drug 17" monitor, s kratkim odzivnim časom.
L.p.
Samsung 172X ali se splača dati 20K več za kakšnega 19" LCD Phillipsa 190B5CG? Namreč dosti se bo gledalo filmov ter malo tudi igralo iger, več ali maj "first person shooting".
Kako izgleda sama slika na Samsungu sem videl in mi je všeč, tudi filmi so se mi zdeli vredu edino iger nisem sprobal. Ali kdo priporoča kakšen drug 17" monitor, s kratkim odzivnim časom.
L.p.
boštjan ::
jaz ti priporočam samsung 173p,ki ma res žive barve
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek
krucymucy ::
dejte mi povedat kaj je to za ena rec ...
Neovo 17 " LCD E-17A
17"
1280x1024
4,5ms/11,5ms
16,7 Mio
300 cd/m2
4 00 :1
0,264 mm
400 x 390 x 171mm
6,2 kg
3 leta
114.990 sit*
podrobnosti
Neovo 17 " LCD E-17A
17"
1280x1024
4,5ms/11,5ms
16,7 Mio
300 cd/m2
4 00 :1
0,264 mm
400 x 390 x 171mm
6,2 kg
3 leta
114.990 sit*
podrobnosti
-=TheMC=-,pa si ti že vido 173P v akciji?ker kljub "visokemu" OČ,25ms,se monitor odlično obnese v igrah
Res je kljub visokem odzivnem času se 173P odlično obnese v igrah, zelo malo ghostinga:
Klik
Vendar se nekako 172x boljše izkaže po testih, razen po kotrastu.
tako da...
Klik
Vendar se nekako 172x boljše izkaže po testih, razen po kotrastu.
tako da...
Res je kljub visokem odzivnem času se 173P odlično obnese v igrah, zelo malo ghostinga:
če ga iščeš ga najdeš,drugač pa smo v bofu sprobali painkillera na 173P in ghostinga od nikoder,172X pa so meli vsi mrtve pixle
mamamia ::
no js sm sel kupit 1915s (LG 19", 12ms).. Stvar je zakon, v spilih je supr, filmi so zakon.. Velk k ****** :D Uglavnem, 100% zadovoljen, nobenega ghostinga, kristalna slika, super barve.. za 105k supr nakup..
BCSman ::
Rabim ekspresen odgovor, saj do jutri se moram odločit katerega kupit:
SAMSUNG 710V = 77.000 SIT
HYUNDAY L70S = 80.000 SIT
Katerega priporočate, ne bi rad zgrešil
SAMSUNG 710V = 77.000 SIT
HYUNDAY L70S = 80.000 SIT
Katerega priporočate, ne bi rad zgrešil
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BCSman ()
Z mrtvimi pixli mislim (upam) da ne bo problemov k itak monitor zamenjajo če so trije ali več.
Pa itak to naje ni napaka proizvajalca ampak kako se z monitorjem ravna (mehanska poškodba), naj me kdo popravi če se motim, tako sem nekje prebral.
Boštjan hvala za nasvete, samo vseeno se odločam za 172x.
l.p.
Pa itak to naje ni napaka proizvajalca ampak kako se z monitorjem ravna (mehanska poškodba), naj me kdo popravi če se motim, tako sem nekje prebral.
Boštjan hvala za nasvete, samo vseeno se odločam za 172x.
l.p.
Izi ::
Clone, glede "mrtvih" pixlov.
Nujno je da si monitor pred nakupom ogledaš in imaš prižganega čim dalj preden ga kupiš.
Pixli se večinoma že pokverjeni med izdelavo ali pa se pokvarijo v prvih dneh.
Največkrat se pokvari samo en pixel, redko (če imaš smolo) boš imel pokvarjena dva pixla.
Upam se trditi, da je večja možnost da boš zadel na lotu kot da se ti bodo pokvarili trije pixli.
Jaz sem v življenju videl že več kot 1000 različnih LCD monitorjev pa še nobedem ni imel treh pokvarjenih pixlov.
Videl sem že vsaj 100 pokvarjenih pixlov, vedar še nikoli popolnoma mrtvega. Večinoma se pixel pokvari samo "napol" in tako še vedno sveti samo v napačni barvi, ki se še vedno spreminja. Bolj redko je da sveti vedno z eno in isto barvo. In zelo zelo redko da popolnoma ugasne oz. umre. Zato se mi zdi govoriti o mrtvih pixlih napačno, ker popolnoma mrtvih pixlov ni na LCDjih nič več kot na CRTjih (na CRTjih če že so, so pixli vedno mrtvi popolnoma)
Z mehanskim pritiskanjem ne moreš povzročiti mrtvih pixlov, razen če boš zapičil ostri predmet direktno v ekran in prebodel zaščitno plast
Če se ti že pojavi pokvarjen pixel je edino kar ti preostane, da se sprijazniš z njim in ga ignoriraš.
Po mojih izkušnjah sodeč imaš najboljše možnosti, da nikoli ne boš imel pokvarjenih pixlov, če kupiš čim bolj rabljen monitor oz. razstavni model, ki je bil prižgan že vsaj par dni.
Nujno je da si monitor pred nakupom ogledaš in imaš prižganega čim dalj preden ga kupiš.
Pixli se večinoma že pokverjeni med izdelavo ali pa se pokvarijo v prvih dneh.
Največkrat se pokvari samo en pixel, redko (če imaš smolo) boš imel pokvarjena dva pixla.
Upam se trditi, da je večja možnost da boš zadel na lotu kot da se ti bodo pokvarili trije pixli.
Jaz sem v življenju videl že več kot 1000 različnih LCD monitorjev pa še nobedem ni imel treh pokvarjenih pixlov.
Videl sem že vsaj 100 pokvarjenih pixlov, vedar še nikoli popolnoma mrtvega. Večinoma se pixel pokvari samo "napol" in tako še vedno sveti samo v napačni barvi, ki se še vedno spreminja. Bolj redko je da sveti vedno z eno in isto barvo. In zelo zelo redko da popolnoma ugasne oz. umre. Zato se mi zdi govoriti o mrtvih pixlih napačno, ker popolnoma mrtvih pixlov ni na LCDjih nič več kot na CRTjih (na CRTjih če že so, so pixli vedno mrtvi popolnoma)
Z mehanskim pritiskanjem ne moreš povzročiti mrtvih pixlov, razen če boš zapičil ostri predmet direktno v ekran in prebodel zaščitno plast
Če se ti že pojavi pokvarjen pixel je edino kar ti preostane, da se sprijazniš z njim in ga ignoriraš.
Po mojih izkušnjah sodeč imaš najboljše možnosti, da nikoli ne boš imel pokvarjenih pixlov, če kupiš čim bolj rabljen monitor oz. razstavni model, ki je bil prižgan že vsaj par dni.
Hvala!
Koristni podatki! Samo jaz nameravam to kupit preko spletne trgovine? (mimovrste), kaj pa naj storim v tem primeru?
Koristni podatki! Samo jaz nameravam to kupit preko spletne trgovine? (mimovrste), kaj pa naj storim v tem primeru?
mamamia ::
... pojdi tja pogledat stvar.. Drugace pa imas 8dni cas da izdelek vrnes.. Dobis kes nazaj, niti ne ugovarjajo..
LP
LP
pri spletnih trgovinah je več kot 8dni
Dead_Eye ::
hmm, mene pa zanima kako naj bi crknil pixel na crt-ju....... kaj pride prah v mrežo in prepreči dostop svetlobi al kaj....
The one and only
Dead_Eye, napaka v fosfornem premazu na notranji strani stekla.
Že precej let nisem vedel tega, vendar se včasih (10 let nazaj) dostikrat zgodilo, da je pri nanašanju fosforja prišlo do napake. Rezultat je bil črna pikica na zaslonu. Stvar ni bila moteča in vidna samo na beli sliki.
Že precej let nisem vedel tega, vendar se včasih (10 let nazaj) dostikrat zgodilo, da je pri nanašanju fosforja prišlo do napake. Rezultat je bil črna pikica na zaslonu. Stvar ni bila moteča in vidna samo na beli sliki.
drejc ::
Zanima me, če lahko 17' TFTji prkazujejo desktop 1024x768 full screen?
Nevem od kje mi, da so 17&19' prštimani na 1280x1024.
Hvala za pojasnilo!
Nevem od kje mi, da so 17&19' prštimani na 1280x1024.
Hvala za pojasnilo!
perci ::
Ne, ne morejo - razen z interpolacijo - posledica je zmazana slika.
Z LCDji se dela na nazivni resoluciji - vse ostalo je bolj crap kot ne.
Z LCDji se dela na nazivni resoluciji - vse ostalo je bolj crap kot ne.
Sebastian ::
Kje v LJ se da videt recimo LG1720p? Je drugače še kakšna trgovina vredna ogleda razen bof in bigbang?
Eschelon ::
Izi - sem imel zadnje dni čast delati s Prestigio LCDjem - 4 mrtvi pixli.
Vedeti, razumeti, znati.
Namesto 172x se raje odločam za 710T zaradi boljšega kontrasta in zaredi prevelikega rizika mrtvih točk (pri 172x). Tako so mi svetovali v BOF-u, pa tudi sam dizajn in pivot sta mi všeč. Za 106k sit.
Vredu ponudba?
Vredu ponudba?
Kaj pa tejle Neovoti, ki jih imajo pri anniju? So za kej?
ko ga pogledaš naravnost ma res lepe farbe,pol pa stopiš malo na stran in vidiš zakaj je tako poceni
Ma rabim za v pisarno - sam za naravnost gledat - ghosting ne moti, pravtako ne vidni kot - glavno da je slika ok in da nima IBM deathstar sindroma za dead piksle.
Myth ::
Zdaj se splačajo 17" LG-ji kupit pri Comtronu, od 80-100k so v akciji. Me zanima če bo božiček še kaj pocenil LCD-je
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤
perci,za to kar si naštel res niso slabi,skoči v štacuno in si jih oglej in če ti je všeč,buy it
Marč ::
Odločam se na nakup LCD-ja in me zanima katera varaianta je ugodnejsa
http://www.rolan.si/index.cfm?str=artik... - vizualno mi zelo odgovarja, dober kontrast...a je svetilnost dovolj dobra? pa mogoče če kdo ve kaj več o njem? kako pa je z barvami? nekje piše 16.2 mio nekje pa 16.7mio...
Druga moznost je:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Srebrni model mi je kar všeč...kontrast in svetilnost bolša kot pri sonyu...a se to opazi v praksi? je razlika med ceno/kvaliteto zaradi imena proizvajalca ali kaj druga mogoče?
Bil bi pa zelo vesel če bi kdo znal priporočiti kakšno ugodnejšo varianto
Iskreno se vam zahvaljujem za odgovore
Marc
http://www.rolan.si/index.cfm?str=artik... - vizualno mi zelo odgovarja, dober kontrast...a je svetilnost dovolj dobra? pa mogoče če kdo ve kaj več o njem? kako pa je z barvami? nekje piše 16.2 mio nekje pa 16.7mio...
Druga moznost je:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Srebrni model mi je kar všeč...kontrast in svetilnost bolša kot pri sonyu...a se to opazi v praksi? je razlika med ceno/kvaliteto zaradi imena proizvajalca ali kaj druga mogoče?
Bil bi pa zelo vesel če bi kdo znal priporočiti kakšno ugodnejšo varianto
Iskreno se vam zahvaljujem za odgovore
Marc
Redman ::
Ravno danes sem dobu eno reklamo za lcd L1915s za 100k...To je 19 inč, 250cd/m2,kontrast 500:1,odzivni čas: 12ms, 16.2 mio barv....A mi lahko en pove zakaj je tok pocen?
boštjan: Mam zdele neovo f-415 pred sabo in moram rečt, da je za ta denar (65k) zadevca čist OK. Tut filme se da gledat. Sicer se ne bodo gledali, ampak vseeno dobr filing. Ni pa to res dober LCD, to je jasno - je pa za v pisarno IMO fajn. Dizajn je fajn, slika je OK, morda bi ga clo doma imel, če bi bla sila - namreč ne igram igric - edino malo majhen je, ampak sej 17ko dobiš že za 80k in za ta denar IMO dobiš veliko.
Darko ::
Za kolega, ki ima pisarniško delo, sem danes v BOFu gledal belineo 107010 (simpatičen, bel z zvočniki). Tudi slika je solidna, cena pa 80kSIT. Ima kdo izkušnje?
Zanime me tudi ali se splača kupovati monitorje brez DVI vhoda, saj že skoraj vsaka nova grafikulja premore DVI izhod.
Naslednja stvar, ki me zanima pa je število barv. Nekateri slabši (Proview, YuSmart ... zmorejo le 262.144 barv (trije kanali po 6 bitov), nekateri imajo navedeno 16,2 milijona, drugi pa 16,7 mio, kar je normalno pri 24 bitni grafiki.
Pa še nekaj: v službi imam Philipsa 150S, ki pa ima zelo slabo berljive črke, bolj drobna pisava ima včasih rdečkast pridih, kot pri CRT-jih, ki so imeli slabo konvergenco. Uporabil sem priloženi program za nastavljanje Flat monitorjev in nastavil sinhronizacije pa še vedno ni v redu. Moram ga še preveriti na drugem računalniku, da izključim vpliv grafične kartice.
LP Darko
Zanime me tudi ali se splača kupovati monitorje brez DVI vhoda, saj že skoraj vsaka nova grafikulja premore DVI izhod.
Naslednja stvar, ki me zanima pa je število barv. Nekateri slabši (Proview, YuSmart ... zmorejo le 262.144 barv (trije kanali po 6 bitov), nekateri imajo navedeno 16,2 milijona, drugi pa 16,7 mio, kar je normalno pri 24 bitni grafiki.
Pa še nekaj: v službi imam Philipsa 150S, ki pa ima zelo slabo berljive črke, bolj drobna pisava ima včasih rdečkast pridih, kot pri CRT-jih, ki so imeli slabo konvergenco. Uporabil sem priloženi program za nastavljanje Flat monitorjev in nastavil sinhronizacije pa še vedno ni v redu. Moram ga še preveriti na drugem računalniku, da izključim vpliv grafične kartice.
LP Darko
RedMan: Tale (Comtronova??) akcija za LG1915s se mi zdi zelo v redu. Če bi rabil zdajle - bi kupil - točno tega.
(po netu ima solidne ocene).
(po netu ima solidne ocene).
Vedeti, razumeti, znati.
Dajmo tukaj malo razčistiti glede barv na CRT in na LCD.
CRT monitorji so sposobni uporabiti 8-bitov na eno barvo izmed treh (RGB - rdeča, zelena in modra)
Torej: 8-bitov x 3 = 24 bitne barve = 2^24 = 16.777.216 = 16,7M
LCD monitorji so sposobni uporabiti 6-bitov na eno barvo izmed treh (starejši počasni LCDji tudi 8-bitov)
Torej: 6-bitov x 3 = 18 bitne barve = 2^18 = 262.144 = 256k
Driverji pa so narejeni tako, da lahko izbiraš med 16-bitnimi in 32-bitnimi barvami
(v starih časih smo imeli možnost izbirati tudi 24-bitov)
Če v driverjih izbereš 16-bitne barve je enako pri CRT in pri LCD:
2^16 = 65.536 = 64k . Na obeh monitorjih se bo prikazalo 64k različnih barv.
Človeško oko sicer ne razloči 64k različnih barv vendar opaziš neenakomeren prehod barve, če se pojavi enakomeren prehod ene barve iz svetle proti temni.
Če pa izbereš v driverjih 32-bitne barve pa si v obeh primerih nategnjen
Grafična kartica sicer v obeh primerih deluje na 32-bitih vendar:
CRT ti bo prikazal 24-bitne barve (16,7M), ker več ni sposoben, ostale neporabljene bite pa bo napolnil že z podatki za naslednjo sliko, zato naj bi grafika na 32-bith delovala nekoliko hitreje kakor na 24-bitih
LCD pa ti bo prikazal samo 18-bitne barve (256k), ker več pač ni sposoben, potem pa se bo poskušal z interpolacijo približati "true color".
Novejši LCDji so vsi 6-bitni, ker na ta način lahko dosežejo nizek odzivni čas 12ms ali manj.
8-bitni LCDji imajo 20ms ali več in niso primerni za igranje iger vendar imajo opazno lepšo sliko.
Tukaj pa se moje znanje konča . Kako poteka ta interpolacija mi ni čisto nič jasno. Viri pravijo da naj bi z interpolacijo dosegli učinek 16,2M.
Meni se vse skupaj zdi samo nategovanje ljudi, ker človeško oko tako ali tako ne loči razlike med 256k ali 16,7M različnimi barvami, da ne govorim o 4,29 milijardah različnih barv kolikor naj bi jih bilo pri 32-bitih
Če kdo kaj več ve o tej skrivnostni interpolaciji, naj nam to prosim razkrije.
CRT monitorji so sposobni uporabiti 8-bitov na eno barvo izmed treh (RGB - rdeča, zelena in modra)
Torej: 8-bitov x 3 = 24 bitne barve = 2^24 = 16.777.216 = 16,7M
LCD monitorji so sposobni uporabiti 6-bitov na eno barvo izmed treh (starejši počasni LCDji tudi 8-bitov)
Torej: 6-bitov x 3 = 18 bitne barve = 2^18 = 262.144 = 256k
Driverji pa so narejeni tako, da lahko izbiraš med 16-bitnimi in 32-bitnimi barvami
(v starih časih smo imeli možnost izbirati tudi 24-bitov)
Če v driverjih izbereš 16-bitne barve je enako pri CRT in pri LCD:
2^16 = 65.536 = 64k . Na obeh monitorjih se bo prikazalo 64k različnih barv.
Človeško oko sicer ne razloči 64k različnih barv vendar opaziš neenakomeren prehod barve, če se pojavi enakomeren prehod ene barve iz svetle proti temni.
Če pa izbereš v driverjih 32-bitne barve pa si v obeh primerih nategnjen
Grafična kartica sicer v obeh primerih deluje na 32-bitih vendar:
CRT ti bo prikazal 24-bitne barve (16,7M), ker več ni sposoben, ostale neporabljene bite pa bo napolnil že z podatki za naslednjo sliko, zato naj bi grafika na 32-bith delovala nekoliko hitreje kakor na 24-bitih
LCD pa ti bo prikazal samo 18-bitne barve (256k), ker več pač ni sposoben, potem pa se bo poskušal z interpolacijo približati "true color".
Novejši LCDji so vsi 6-bitni, ker na ta način lahko dosežejo nizek odzivni čas 12ms ali manj.
8-bitni LCDji imajo 20ms ali več in niso primerni za igranje iger vendar imajo opazno lepšo sliko.
Tukaj pa se moje znanje konča . Kako poteka ta interpolacija mi ni čisto nič jasno. Viri pravijo da naj bi z interpolacijo dosegli učinek 16,2M.
Meni se vse skupaj zdi samo nategovanje ljudi, ker človeško oko tako ali tako ne loči razlike med 256k ali 16,7M različnimi barvami, da ne govorim o 4,29 milijardah različnih barv kolikor naj bi jih bilo pri 32-bitih
Če kdo kaj več ve o tej skrivnostni interpolaciji, naj nam to prosim razkrije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
Markoff ::
Včeraj kupil LG 1930P SUP.
- wall mountable
- nastavljiv po višini in po kotu gledanja
- USB HUB
- 90˙vrtljiv
- vgrajeni napajalnik
- super design, kabli usmerjeni skozi luknjo v stojalu
Performanse pa so seveda odlične. Colin McRae 2 native resolucija - ma kakšen ghosting nekaj. Igral ca 1h30, opazil nič.
Word - balzam za delo, še posebej ogromen zaslon.
Spellforce - sicer je moj Radeon 9600 PRO začel že malo šepati, a slika odlična (barve - WOW). Zdi se mi, da nečesa nisem prav nastavil, ker so me precej pekle oči (nastavil barve na nekaj več kot 6500K; a ni to pojav, specifičen za CRT?), poleg tega sem opazil zamujanje pri ostritvi slike, ko scrollaš ekran (v zadnjih desetinkah po ustavitvi scrollanja se slika še malo izostri, a ni hudo moteče).
Zaenkrat torej same dobre stvari. Še posebej za denar, ki sem ga dal zanj (manj kot 100k SIT ) CoD, UT2004, D3...jih ne igram, tako da ne bi znal povedati, kako se obnese v teh igrah. V teh dneh testiram še DVD predvajanje in kakšnega Freelancerja...
- wall mountable
- nastavljiv po višini in po kotu gledanja
- USB HUB
- 90˙vrtljiv
- vgrajeni napajalnik
- super design, kabli usmerjeni skozi luknjo v stojalu
Performanse pa so seveda odlične. Colin McRae 2 native resolucija - ma kakšen ghosting nekaj. Igral ca 1h30, opazil nič.
Word - balzam za delo, še posebej ogromen zaslon.
Spellforce - sicer je moj Radeon 9600 PRO začel že malo šepati, a slika odlična (barve - WOW). Zdi se mi, da nečesa nisem prav nastavil, ker so me precej pekle oči (nastavil barve na nekaj več kot 6500K; a ni to pojav, specifičen za CRT?), poleg tega sem opazil zamujanje pri ostritvi slike, ko scrollaš ekran (v zadnjih desetinkah po ustavitvi scrollanja se slika še malo izostri, a ni hudo moteče).
Zaenkrat torej same dobre stvari. Še posebej za denar, ki sem ga dal zanj (manj kot 100k SIT ) CoD, UT2004, D3...jih ne igram, tako da ne bi znal povedati, kako se obnese v teh igrah. V teh dneh testiram še DVD predvajanje in kakšnega Freelancerja...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
Izi: Za interpolacijo si lahko dovolj dober opis prebereš na THG. V osnovi gre pa za to, da pri hitrem menjanju med intenziteto 255 in 0 oko zazna 127. Nizki odzivni časi - ala 12ms veljajo ravno za zelo velike razlike v intenziteti piksla (najhitrejši je popolni switching med 255 in 0 (oz. 63 in 0)). Zasloni najpočasneje izvedejo ravno relativno majhne spremembe (npr. iz 235 na 200...in podobno). (linki na tovrstne grafe so v mojih prejšnjih postih.)
Vedeti, razumeti, znati.
darislav ::
Glede SAMSUNGA 173P, odzivni čas definiran pri proizvajalcu dejansko ne izkaže zamud pri prikazovanju, še najmanj ghosting pri igrah in filmih. Je pa eden boljših panelov, katere sem testiral in se zanj tudi odločil. Je eden boljših 17" LCD monitorjev na tržišču z eno samo napako CENO. Ampak kvaliteta, barve, kontrast in design stanejo in to se pri tem monitorju splača upoštevati. Vsi ostali modeli SAMSUNGA so precej pod to kvaliteto. Edini primerljiv je sony z magic bright tehnologijo, kateri pa po mojem okusu prikaže preveč plastične barve. Sam čakam na nov panel v 193p saj ta trenutno ne dosega kvalitete 173p (predvsem je problem resolucija). Kakor hitro bo to rešeno bo ta 19" pravi nakup. Vsak ki bo kupil panel pod to ceno in kvaliteto bo razočaran...
Kupil sem 710t in sem zelo zadovoljen, tako z barvami kot z igrami in filmi, nisem prav natančen, monitor bo pač za enostavno domačo uporabo. SAMSUNG uporabniki: Če je monitor priklopljen preko DVI kabla, je potem pravilno da tipka AUTO ne dela oziroma napiše "Auto Adjustment Not Avaliable"?
Hvala!
L.p.
Hvala!
L.p.