» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
129 / 133
»»

Okapi ::

JGandolfini je izjavil:

Kako to, da si se odločil za M4/3? Body weight je podoben fullframe Sonyjem (cca. 20% manj). Kar meni pade na pamet je: cenejši objektivi, hitrejši sensor readout, hud EVF, hud AF tracking? V ostalih kategorijah pa je a7iii boljši, ne?

Odločil sem se pred šestimi leti, ko sem sklenil, da si končno nabavim en "zaresen" digitalni fotoaparat. Prej sem imel samo enega majhnega Canona, Ixus 850 IS.

Takrat sem presodil, da so brezzrcalni aparati prihodnost, izbira pa še ni bila ravno velika. Vzel sem Olympus OM-D E-M10 II, in sicer deloma iz nostalgičnih razlogov, ker sem od nekdaj hotel imeti Olympusa, deloma zaradi retro oblike, deloma zaradi ugodne cene, deloma zaradi tehničnih značilnosti.



Takrat sem ga kupil bolj "poskusno", da vidim, če se mi sploh še ljubi resneje ukvarjati s fotografijo (sem se namreč nehal resneje ukvarjati še v filmskih časih, ko sem imel dva Pentaxa), in ko sem ugotovil, da se mi, sem v naslednjih letih kupil še veliko objektivov, še nekaj fotoaparatov...

In še vedno mislim, da je m4/3 sistem najboljši kompromis med kakovostjo, velikostjo, izbiro aparatov in objektivov, ceno...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

pegasus ::

Okapi je izjavil:

In še vedno mislim, da je m4/3 sistem najboljši kompromis med kakovostjo, velikostjo, izbiro aparatov in objektivov, ceno...
Se strinjam. Imam GH5 in ga povsod vlačim s sabo, včasih še s celim kupom leč ...

robo125 ::

schurda je izjavil:

robo125 je izjavil:

Bi se splačalo vzeti Sony RX100 (1) rabljen za 100 - 150 eur? Z bolhe recimo? Ali je rabljeno preveč tvegano, da bom moral potem čez pol leta dati 300eur za novega, ko ugotovim, da sem kupil mačka v žaklju?


Ne kupiš mačka v žaklju, vendar pa je treba vedeti, da se ti lahko tudi kaj pokvari. In potem imaš 150€ za popravilo. (To se je zgodil meni). Je pa res, da je služil 4 leta. In potem ga nisem popravljal. Je vredno? Pa, mislim, da je.


Kako je pa kaj z baterijo? Verjetno moram računat, da bom moral novo nabaviti? Dodatnih 40-50eur? Toliko potem lahko zbijam pri prodajalcu, če bo aparat star več kot kake 4 leta?

lejla2222 ::

Pozdravljeni, zanimam se za nakup svojega prvega fotoaparata. Do sedaj smo uporabljali samo fotoaparat na telefonu :)
Kupujem z namenom slikanja narave in predvsem živali, torej potrebujem nekaj za slikanje rahlo oddaljenih predmetov, tudi v gibanju.
Iščem fotoaparat, kateri ima tudi možnost snemanja.
Kaj mi priporočate? Novo, rabljeno? Na kaj je potrebno biti pozoren? Ker je to prvi fotoaparat, nimam veliko izkušenj in vsaka informacija pride prav.
Budget max 800eur (vključno z dodatno opremo)

zobnik ::

Mogoče Sony rx100 serija 5 al pa Canon g7x

vilonja ::

Kaj pa mogoce kaksen m43 + kasksen teleobjektiv npr.
https://www.bolha.com/za-olympus/teleob...

pegasus ::

Vidim da je lumix gh6 zunaj ... zanima koga gh5 za približno pol cene novega?

Okapi ::

Okapi je izjavil:

Ko sem se pred davnimi leti začel resneje ukvarjati s fotografijo, je bil nekaj časa moj sanjski aparat Olympus OM-1. Ampak je bil veliko predrag za moje tedanje zmožnosti.

No, včeraj sem se pa postavil v vrsto za novi Olympus OM-1, upam, da ga dobim takoj, ko bo na voljo (predvidoma marca).

Prvi OM-1 v Sloveniji je doma.;)
V prednaročilu so jih v naši trgovini prodali 6, kar se menda še ni zgodilo za Olympuse. Ostalih pet bo moralo še malo počakati, ker je po celi EU zmanjkalo fotoaparatov za vse.

Kvinta ::

Zakaj pa je Hasleblad tak dragi pa še grd povrhu :(
A.C.A.B

a_borlak ::

Digitalni Hasselblad misliš? Meni je pa lepši, kot recimo srednjeformatni Fujifilm.

sentiš ::

Ima kdo doma, na prodaj, kakšen Pentax Q7?

globoko grlo ::

Jest mam K20 pa par objektivov, ce te zanima :)
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

sentiš ::

Hah, hvala. Me mika Q linija zaradi velikega crop faktorja, bi rada mal eksperimentirala. Mogoče drugič :)

sentiš ::

Je to legitimna spletna trgovina? Je že kdo kupoval? Na spletu je najdem nekih recenzij ali opozoril.

https://dakauf.eu/en/

madrid7sta ::

Zdravo, tole sem že odprl pod novo temo ker nism vedel, da že obstaja ena. Tako da samo prilepim moje vprašanje.

Potrebujem fotoaparat/kamero za slikanje in snemanje ročnih ur (na beli podlagi ali na črni podlagi v čisti temi). Torej kot fotoaparat mora biti soliden in kot kamera vsaj 4k/60fps (za kakšne posnetke, ki bi jih želel upočasniti). Budget za body cca 1500-2000 EUR.

Obenem če se kdo spozna kateri objektiv bi mi priporočali? Budget za objektiv cca 500 EUR.

Če ima kdo kakšen predlog za tudi malenkost dražje lahko napiše.

sentiš ::

Zakaj bi zapravljal toliko denarja? Vzameš npr. rabljen Fuji X-T3 in makro objektiv, npr. Samyang (Rokinon) 100mm f/2.8 Macro. Imaš 4k/60 + dobre stilke za pol budgeta.

Ali pa še bolje, kupiš iPhone 13 Pro 256gb (da imaš možnost ProRes v 4k tudi) in tudi prišparaš 1k+€. Sem ravno zadnjič gledala tale video o njegovih makro zmožnostih:

Ampak, mogoče ti take rešitve ne pašejo, pa prepuščam drugim glede nasvetov o najboljšem in najdražjem.

dela ::

sentiš je izjavil:

Zakaj bi zapravljal toliko denarja? Vzameš npr. rabljen Fuji X-T3 in makro objektiv, npr. Samyang (Rokinon) 100mm f/2.8 Macro. Imaš 4k/60 + dobre stilke za pol budgeta.


Jaz bi tudi kaj takega predlagal, mogoče namest tega kak mft body, ker dobiš na njem večjo povečavo z istimi objektivi, če prav razumem. Ta samyang tudi obstaja v mft verziji, poleg njega pa še razni cenejši ttartisan, 7artisans ipd. MF macro objektivi. Izhajam iz predpostavke, da ročne ure med snemanjem ne bodo preveč skakale naokoli in se ne potrebuje nek hud autofocus, ker se bi vse delalo z ročnim fokusiranjem.

madrid7sta ::

Hvala za predloge, ne kupujem najboljšega/najdražjega, samo budget sem nastavil glede na povpraševanja po trgovinah. Zato pa tudi vprašam tu, da lahko potem pregledam še vse tisto kar mi niso tam predlagali..

Telefona pa raje ne, jih prehitro "menjam", da bi dajal 1k eur za telefon.

dela ::

4/3 senzor, 4k60p, IBIS bodyji. Rabljene glej, veliko prišparaš, nekateri modeli so že 5 let stari, pa omogočajo to.

Okapi ::

Zraven pa vzameš še Olympusov 30mm makro objektiv.

dela ::

Raje tisti Samyang 100mm macro, da dobiš več razdalje vmes, 30mm zna bit malce neroden. Če se ne motim, je tud nek poceni 7artisans 60 mm macro na voljo, pa en 40mm ttartisan macro, oba MF. Če hočeš AF, pa olympus 60mm macro. Pa cel kup starih MF macrov lahko adaptiraš, skor noben ni pod 50mm.

dela ::

Aja, ta samyang je očitno DSLR FF dizajn in samo iz tovarne adaptiran, torej bo po nepotrebnem prevelik in pretežak, ampak vseen popolnoma funkcionalen. Sem mislil, da je mirrorless crop dizajn kot nekateri drugi samyangi. Potem verjetno ni dost drugače, če kupiš kakšno staro MF minolto ali pentaxa macro in sam adaptiraš. Ostali predlagani bi znali bit bolj praktični.

Okapi ::

Slikal bo ure v "studiu", ne rabiš nobene posebne razdalje. V kombinaciji z Olympusovim fotoaparatom bo lahko uporabil "focus stacking" (za fotografije). 60 mm je tudi v redu, ampak precej dražji.
Moja fotka s 60 mm + "focus stacking".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

dela ::

Ne pride dodatna razdalja vedno prav, če hočeš subjekt osvetlit? Pa 60tka je verjetno tudi spodoben potrtretni objektiv obenem, ampak mogoče spet dobiš za razliko v ceni med olympus 60ko in 30ko še poseben potrtretni objektiv zraven. O focus stacking pa nisem razmišljal, če AF tu kaj pomaga, je to tudi kar velik plus, se strinjam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

Okapi ::

Dodatna razdalja pride prav, če slikaš v naravi, oziroma brez umetne/studijske osvetlitve. V studiu pa to ni problem. Evo, sem šel pogledati in s 30 mm imaš pri slikanju cele ure 10 cm razdalje med uro in prednjo lečo. Več kot dovolj.

no comment ::

Jaz imam Olympusov 30mm macro za m4/3. Ni neki biser... V 1:1 do 1:4 ga peljejo scat VSI objektivi za povečevalnik, ki jih imam doma. Med njimi so objektivi, ki jih lahko kupiš za par deset evrov, ob tem da sploh niso optimizirani za take povečave.

Je pa res to kar je izpostavil Okapi, z njim lahko delaš in-camera focus stacking. Če si prej dovolj plačal za body, seveda... ;)

nejc_nejc ::

Moje mnenje:
60 ali 100mm macro objektiv, manj komplikacij zaradi luči oziroma flešov ob/na mizi....
Če boš več delal itak sledi še slider oziroma macro slider.
Za daljšo ter resnejšo uporaba FF ali APS-C brezrcalnik.

Katera firma je vseeno. Vlagaš v sistem.....torej veliki brandi z mnogo dodatnimi zadevam (objektivi, adapterji, programsko opremo....).

Okapi ::

Za makro je 4/3 sistem boljši od FF.

nejc_nejc ::

Okapi je izjavil:

Za makro je 4/3 sistem boljši od FF.


Zakaj?

Okapi ::

Tipala m4/3 imajo večjo gostoto svetlobno občutljivih elementov, zato pri enaki ločljivosti lažje dosežeš večjo povečavo.

Ena (simulirana) primerjava. Znamka na sliki je velika toliko kot tipalo FF. Zgornja fotka je to, kar lahko narediš s FF in makro-objektivom za FF, ki lahko doseže povečavo 1:1. Spodnja fotka pa to, kar lahko narediš z m4/3 in objektivom za m4/3, ki lahko doseže povečavo 1:1.



Če hočeš s FF doseči enako povečavo, moraš digitalno povečati sliko (se pravi, narediti izrez), ampak če hočeš doseči enako ločljivost kot pri m4/3, bi potreboval tipalo z 80 megapikami. Lahko uporabiš objektiv, ki omogoča večjo povečavo, oziroma uporabit različne pripomočke, ki to omogočajo (predleča, obročki, meh), kar pa ima tudi različne neželene stranske učinke.

Pri makru hočeš imeti čim večjo globinsko ostrino, torej prednost FF, da lahko doseže manjšo globnsko ostrino kot m4/3, ni prednost. S tem povezana je tudi druga splošna prednost FF, manj šuma. Ker hočeš pri makru imeti čim večjo globinsko ostrino, moraš zapreti zaslonko, in pri FF jo moraš zapreti 2x bolj kot pri m4/3, tako da pri enaki globnski ostrini imaš potem tudi enako šuma.

Osnovnih 20 megapik, kolikor imajo tipala m4/3, je dovolj za praktično vse namene, še zlasti, ker ti zaradi možnosti večje povečave ni treba obrezovati (digitalno povečevati) posnetkov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

nejc_nejc ::

na zgornji primer fotk:
tudi spodnjo sliko lahko narediš z FF aparatom, govorim out of camera ?

Okapi ::

Vse lahko narediš, ampak z FF je marsikaj težje oziroma dražje narediti.

Kar lahko narediš z m4/3 in standardnim makro-objektivom, boš na FF morda mora potreboval nekaj takega.



Če fotoaparat nima vgrajenega focus stackinga (ali če uporabljaš objektiv, ki tega ne podpira), boš pa potreboval recimo nekaj takega.



Meh na zgornji sliki stane okoli 1000 evrov, avtomatske sanke na spodnji 700.

nejc_nejc ::

ja za hardwere mi je jasno
dejansko je zadeva kontra zoomu, v odvisnosti od velikosti senzorja.

kako ti pa stacking funkcija deluje pri tvojem aparatu, da ne bom na youtubu iskal

Okapi ::

Imaš dve možnosti - samodejno in "polavtomatsko".

Pri prvi (focus stacking) izbereš število posnetkov (3 do 15) in fotoaparat sam sestavi fotografijo, pri polavtomatskem (focus bracketing) pa fotoaparat naredi do 999 posnetkov, ampak jih moraš potem sam sestavit z računalnikom.

Nastaviš lahko še v kako velikih korakih fotoaparat spreminja razdaljo med enim in drugim posnetkom, ampak je nastavitev zelo nepregledna, ker je velikost koraka označena z 1 do 10, ampak ne veš, koliko je to v milimetrih ali desetinkah milimetrov. V glavnem, je treba malo eksperimentirati.

Sicer nisem ravno na tekočem, kdo vse je od Olympusa že "prekopiral" to, ampak pred nekaj leti, ko so pri Olympusu to prvič predstavili, so bili edini, in je bila to mala revolucija v makrofotografiji. Pred tem je bilo to veliko bolj zapleteno početi.

Sicer nima povezave z makrom, ampak od različnih inovacij Olympusa mi je še bolj všeč "live composition", kjer fotoaparat sestavlja fotografije in po prvem posnetku dodaja samo tiste dele, kjer se je spremenila svetlost. Idealno za slikanje neviht ali ognjemetov, pa za "light paining" in še kaj.



Tako sliko sicer načeloma lahko narediš s katerimkoli aparatom (narediš x zaporednih fot in jih sestaviš v programu za urejanje fotografij), ampak brez Olympusa se tega niti ne bi lotil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

pegasus ::

Si je kje v .si možno sposoditi high end fotič za npr. čez vikend? Toliko, da se oddela en projekt?

Okapi ::

Guglaj najem izposoja fotografske opreme. Nekaj malega se najde, odvisno, kaj si predstavljaš kot "high end".

pegasus ::

Obeta se mi en scenarij, kjer bi rad za en produkt naredil par hi-res fotk ... Fuji GFX50SII hi-res ... ima kdo ta stroj na posodo?

Okapi ::

Če slikaš "produkt", torej nek izdelek, lahko fotografijo sestaviš kot "panoramo" iz več posnetkov (recimo 3x3), s katerimkoli fotoaparatom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

sentiš ::

sentiš je izjavil:

Je to legitimna spletna trgovina? Je že kdo kupoval? Na spletu je najdem nekih recenzij ali opozoril.

https://dakauf.eu/en/


Update: Sem nekaj časa razmišljala in malce raziskovala to spletno stran in sem nato kar naročila, ker se mi je zdelo legitimno. YOLO. Dobila iz Latvije v 3 dneh brez problema.

uporabnik97 ::

Okapi je izjavil:

JGandolfini je izjavil:

Kako to, da si se odločil za M4/3? Body weight je podoben fullframe Sonyjem (cca. 20% manj). Kar meni pade na pamet je: cenejši objektivi, hitrejši sensor readout, hud EVF, hud AF tracking? V ostalih kategorijah pa je a7iii boljši, ne?

Odločil sem se pred šestimi leti, ko sem sklenil, da si končno nabavim en "zaresen" digitalni fotoaparat. Prej sem imel samo enega majhnega Canona, Ixus 850 IS.

Takrat sem presodil, da so brezzrcalni aparati prihodnost, izbira pa še ni bila ravno velika. Vzel sem Olympus OM-D E-M10 II, in sicer deloma iz nostalgičnih razlogov, ker sem od nekdaj hotel imeti Olympusa, deloma zaradi retro oblike, deloma zaradi ugodne cene, deloma zaradi tehničnih značilnosti.



Takrat sem ga kupil bolj "poskusno", da vidim, če se mi sploh še ljubi resneje ukvarjati s fotografijo (sem se namreč nehal resneje ukvarjati še v filmskih časih, ko sem imel dva Pentaxa), in ko sem ugotovil, da se mi, sem v naslednjih letih kupil še veliko objektivov, še nekaj fotoaparatov...

In še vedno mislim, da je m4/3 sistem najboljši kompromis med kakovostjo, velikostjo, izbiro aparatov in objektivov, ceno...

Kaj se dogaja z Olympusom pri nas? Kje ga lahko sploh dobiš? Zanima me e-m5 3.

Okapi ::

3A je glavni za Olympuse pri nas.
https://www.3a-servis.si/izdelek_OLYMPU...

Dobiš vse, kar je dobavljivo, kaj imajo na zalogi, pa ne vem.

uporabnik97 ::

Okapi je izjavil:

3A je glavni za Olympuse pri nas.
https://www.3a-servis.si/izdelek_OLYMPU...

Dobiš vse, kar je dobavljivo, kaj imajo na zalogi, pa ne vem.

Hvala

nejc_nejc ::

Po 7 dneh dobil black mist filtre 1/4 in 1/8 concept-kitajc.
Na prvih fotkah s cinema picture stylom, kar zadovoljen.

Ali kdo uporablja, za namig za kaksne cake, da malo skrajsam poiskuse...na yutubu ni nic pametnega.:)

z3ro ::

Ne vem če sem v pravi temi ali ne..rad bi nabavil nek - verjetno rabljen DSLR do 500€ in me zanima kaj kupiti? Vem samo, da sta glavna konkurenta Canon in Nikon kaj več pa ne. Slikal bi predvsem družino, naravo, morje, izlete, itd..ljubiteljsko sicer ampak imam vseeno željo se kaj naučit ter sčasoma posnet kakšno dobro (ali vsaj približno dobro - boljšo od tiste iz mobilnega telefona) fotko.

d4vid ::

A do 300€ se dobi kak soliden DSLR s objektivom, ki snema solidno v FullHD in dela solidne slike, primerljivi ali bolje kot high end telefoni? Sem začetnik pri DSLR, nekaj bi pa rad kupil, ker moj telefon (poco x3) ni ravno prvak v fotografiji...
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

nejc_nejc ::

globoko grlo ::

A niso moderni telefoni zadost dobri za domaco uporabo?

Lahko se igras s telefonom, pa ce ni ok, se fotic kupis.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Okapi ::

d4vid je izjavil:

A do 300€ se dobi kak soliden DSLR s objektivom, ki snema solidno v FullHD in dela solidne slike, primerljivi ali bolje kot high end telefoni? Sem začetnik pri DSLR, nekaj bi pa rad kupil, ker moj telefon (poco x3) ni ravno prvak v fotografiji...

V bistvu ne. Oziroma odvisno, kaj točno počneš. Bistvena razlika med osnovnim fotoaparatom in dobrim telefonom je v objektivu, oziroma objektivih. In če hočeš tu narediti razliko, verjetno ne bo dovolj en najcenejši zum.

In če hočeš prednosti fotoaparata res izkoristit, se moraš posvetiti digitalni obdelavi fotk, medtem ko dobri fotoaparati to v glavnem dobro naredijo samodejno.

tikitoki ::

nejc_nejc je izjavil:

Aparati, poleg ebaya...
https://trgovina.besenicar.si/415-fotoa...


Ta manjka ima cene rablejene robe, k so bile nvoe v Nemciji. Sam za ognt.

nejc_nejc ::

Evo....za augenmaso

https://www.ebay.de/sch/i.html?LH_PrefL...

https://www.ebay.de/sch/i.html?_nkw=can...

https://www.foto-erhardt.de/kameras/slr...

U lublan mu lahko v glavo vrze, ce ga bo nategnu.

Pa mu ti predlagaj.....na ebaju verjetno ne bosta kupovala, ker potem tle nebi spraševala.
««
129 / 133
»»