» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
126 / 133
»»

Lonsarg ::

Jaz sem pa tik pred nakupom fotica in sm ugotovu da če hočem nek konkretno opazen napredek od top mobicev (imam P20 Pro) je najbolje da grem kar full frame.

Gledam rabljene A7R II, me pa matra če bi se stegnil do A7 III ? Vsekakor bo upgrade glede na Sony NEX 6.

SkyEye90 ::

Upgrade bo, če boš potem za različne vrste fotografije imel tudi primeren objektiv. Če boš kupil le en zoom objektiv, ki bo pokril večino potreb, boš s kvaliteto fotografij komaj nad mobilci (če bodo slike namenjene spletu, socialnim omrežjem itd..).
Če najdeš dober kader, pravilno fotografiraš itd.., tudi NEX 6 še ni zastarel in bo rezultat boljši od mobilca :)

tikitoki ::

Je mogoce kdo uporabljal objektive drugih firm s Samsung NX serijo?

Fairplay ::

Imam Sony RX100 MK1 in sem z njim zelo zadovoljen.
Zanima me pa, če je glede na starost tega modela že kak drug podoben fotoaparat boljši nakup v tem cenovnem razredu.
Sony je v sloveniji 300-330€.

a_borlak ::

Razen novejših različic RX100 bolj kot ne težka. Najde se še nekaj od Panasonica in Canona, ampak če mene vprašaš, dokler ti RX100 dela, ne razmišljaj preveč.

Fairplay ::

Pozabil sem napisati, da ni namen, da jaz kupim fotoaprat, ker menjati vem da se ga ne splača.

Sprašujem za kolega, če se še zmeraj najbolj splača kupiti tega Sonya za tak denar.

Hvala za informacije.

Tilen88 ::

Kaj priporočate od kompakta, da je kvaliteten in dela dobre slike, prijatelj je velik pohodnik in rabi nekaj (dober zoom) da slikri v gorah. Sam uporabljam dslr in sem "out" pri kompaktih.

Hvala,

p.s: zdej ma panasonica pa pravi da ni zadovoljen

Okapi ::

Katerega panasonica in s čim ni zadovoljen?

a_borlak ::

Odvisno, kaj želiš, meni je recimo velikost pomemben faktor in imam raje GX serijo, drug bo raje vzel G oziroma GH za video (čeprav tako bistvene razlike ni za večino uporabnikov).

Tilen88 ::

Okapi je izjavil:

Katerega panasonica in s čim ni zadovoljen?


Ga moram vprašat. Pa posredujem odgovor.

hunter01 ::

Ima kdo kakšen predlog za klasičen stativ?
Namen uporabe: landscape, nočna fotografija, mogoče kakšna družinska potovanja (če bodo z avtom).
Kamera: Sony a6400 z objektivom pod 1kg
Budget: okrog 150, max 200

Ena dilema je krogelna ali pan and tilt glava? S krogelno sem že imel nekaj malega izkušenj (sposojen Joby gorillapod 5k) in mi ni bila najbolj všeč. Dogajalo se mi je, da nisem dovolj zategnil in se mi je potem fotoaparat premikal. Zato razmišljam, če je z drugimi glavami kaj boljše in seveda kaj so pomanjkljivosti v primerjavi s krogelno? Kakšne so vaše izkušnje, katero bi priporočali? Je še kaj na kar je dobro biti pazljiv pri nakupu?

Okapi ::

Tilen88 ::

Imam Triopo kupljen ravno tako v foto-klik,.. brez pripomb

bakus ::

Zdravo!

Razmišljam o nakupu novega fotoaparata, pa me zanima, kaj bi mi priporočali.
Do sedaj nimam veliko izkušenj, bi se pa rad v bodoče se bolj posvetil fotografiji.

Torej budget je tam cca 500EUR, mogoče še par 100EUR zraven za kak objektiv.
Ciljam bolj na DSLR-je (torej nek spodoben začetni model), čeprav nekateri brezzrcalne kujejo v zvezde. Imajo razen manjše velikosti še kakšno večjo prednost?

Namen fotografiranja je predvsem narava, okolje, živali, kak športni dogodek. Njegova prva naloga bo road trip na Nordkapp, če bo korona pustila.
Ne bo pa toliko namenjen za portrete, mogoče kakšno družinsko srečanje in to je to.
Malce bolj gledam na to, da bo soliden v slabši svetlobi in da lahko na hitro ujameš kakšno žival ipd. Snemanje videoposnetkov mi je manj pomembno.

Izbiram med:
-Nikon D3500 ali Nikon D5600 (slednji že kar drag)
-Canon EOS 800D

Med brezzrcalnimi:
-Sony A6000
-Canon EOS M50

Kakšne objektive priporočate, na kaj je treba pazit?
Možnost so seveda tudi rabljeni, ampak kolikor gledam cene na bolhi niso kaj veliko nižje. Se splača?

Hvala že vnaprej

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bakus ()

nerro32 ::

Za ostale ti ne morem dosti povedati, ker sem tudi sam začetnik, ampak po opravljenem researchu sem jaz ravno v procesu nabave Sony A6000. Sam body dobiš dokaj ugodno, drugo vprašanje pa je potem koliko še dati za objektive. Za športne dogodke in živali v naravi boš verjetno rabil zoom lens, med ugodnejšimi v tem segmentu je Sony 55-210, malo manj dosega, a več kvalitete pa nudita Sonyjeva 18-135 in 18-105. Za landscape ti verjetno pride v poštev kakšen fiksni širokokotni objektiv, kjer je na 1. mestu trenutno Sigma 16mm z zaslonko 1.4, kar je odlično tudi v slabih svetlobnih razmerah. Za družinske dogodke pa ti najverjetneje pride najbolj prav Sigma 30mm 1.4 ali Sony 35mm 1.8.

Če imaš namen dosti snemati (brez stativa, stabilizatorja), potem je smiselno imeti sonyjev objektiv z OSS stabilizacijo.
S cenovnega vidika, če ne vzameš ravno nekih alternativnih objektivov, pa je za širok razpon najugodnejša kombinacija Sonyjevih leč 16-50 in 55-210.

Jaz menim, da se splača nabaviti tudi rabljeno, ampak to mora presodit vsak sam. Dobiš marsikaj po dobri ceni.

a_borlak ::

A6000 je dobra izbira.

robonjok ::

Malo sem prebiral ta forum in ker sem ravno gledal kateri telefon z malo boljšo kamero bi nabavil, bi še raje vzel en fotoaparat tipa Sony RX100 (in kar obdržal star telefon). Nekje 300eur bi še dal. Vendar se mi zdi, da je skoraj nujno da danes kupiš nekaj kar ima 4k video in Sony RX100 do IV serije mislim da nima. Pa če je možno še s stabilizacijo. Je kaj primernega za 300eur ali manj? Ne bi vzel kakšen velik fotoaparat, ker bi ga imel stalno s sabo...

bakus ::

@nerro32 hvala za izčrpno mnenje.

Za začetek si nimam namena privoščiti nevem kakšno kvaliteto leč, tako da tale Sony A6000 se mi kar dopade s tem osnovnim kompletom leč 16-50 in 55-210. Podobno velja za Nikon 5600 z 18-55 in 70-300.

Verjetno se bom odločal med njima:
-Sony A6000
-Nikon 5600

Tudi cenovno sta si kompleta kar blizu.
Pri Nikonu mi je bolj všeč gibljivost zaslona, pri Sony-ju pa velikost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bakus ()

Okapi ::

Za to ceno (800 evrov) bi ti jaz vsekakor priporočal Olympus E-M10 III z dvema objektivoma.

https://foto-shop.si/fotoaparati-z-izme...

Malo manjše tipalo, z mnajšo ločljivostjo, ampak v vseh drugih pogledih boljši in novejši fotoaparat, IMHO.

blackbfm ::

Moje mnenje, naj nabavi en kvaliteten objektiv, kot pa dva pogojno uporabna, sploh te kit f3.5 jajca.. Na koncu bo vlacil polno opreme okoli in menjaval objektive kot zmesan, fotoaparat pa bo delal slabse zmazke kot telefon

a_borlak ::

Že osnovni RX100 ima stabilizacijo, 4K je pa precenjen, če mene vprašaš.

bakus ::

@Okapi Meni se ne zdi ravno tako zelo boljši, vsaj za moje namene. Njegovo glavno prednost vidim v videu, ampak to ni moj namen uporabe. Ima sicer tudi build-in image stabilization, pri ostalih dveh bo pač malce bolj treba pazit na objektive.
Nevem sicer katere prednosti si ti imel v mislih...

@blackbfm vem da nista objektiva nevem kaj, ampak za ta denar? Kamere ki jih gledam so tam okoli 500€, za 300€ pa je težko dobit kvaliteten vsestranski objektiv.

bluefish ::

V tem cenovnem rangu z izjemo kakih cenejših prime objektivov neke izbire niti ni.
"Problem" pri teh cenejših zoom objektivih je, da se s spreminjanjem goriščne razdalje spreminja tudi zaslonka, ker ni fiksna čez celoten razpon goriščne razdalje. Se hitro pozna pri le malce slabši svetlobi.

Kvinta ::

Tam nekje za 600€ dobiš Mint Canon Eos 5D MK III pa recimo za 200€ EF 24-105mm 1:4 L IS USM to ti je ToP za začetek :)

Miptrip ::

Kvinta je izjavil:

Tam nekje za 600€ dobiš Mint Canon Eos 5D MK III pa recimo za 200€ EF 24-105mm 1:4 L IS USM to ti je ToP za začetek :)


Kje pa ti cene gledaš?

Kvinta ::

Miptrip je izjavil:

Kvinta je izjavil:

Tam nekje za 600€ dobiš Mint Canon Eos 5D MK III pa recimo za 200€ EF 24-105mm 1:4 L IS USM to ti je ToP za začetek :)


Kje pa ti cene gledaš?


Ebay nemški in angleški glej sold items ,da ti bo jasno od kje do kje je razpon in kaj se prodaja ..... aktualna ponudba je zmeraj zasoljena ,če se ne mudi se splača pa če firma prodaja sem videl tud že po letno dni garancije itd ... jaz mam 12 let starega 5D MK II pa dela ko raketa :)

Okapi ::

bakus je izjavil:

@Okapi Meni se ne zdi ravno tako zelo boljši, vsaj za moje namene. Njegovo glavno prednost vidim v videu, ampak to ni moj namen uporabe. Ima sicer tudi build-in image stabilization, pri ostalih dveh bo pač malce bolj treba pazit na objektive.
Nevem sicer katere prednosti si ti imel v mislih....
Nisem rekel, da je "zelo" boljši, ampak da je pač po mojem mnenju boljši. Dve prednosti si že sam naštel. Od tega je umirjevalnik slike zelo pomemben, oziroma koristen. Poleg tega ima Olympus kar nekaj stvari, ki jih drugi nimajo, recimo Live Composite (poguglaj, kaj je to). Za Olympus je tudi neprimerno večja izbira objektivov.

Tole je recimo z Live Composite narejena fotka, ki je s Sonyjem ali Nikonom ne boš mogel narediti na tako preprost način.

Frgazor ::

sony a7/a7ii s kit objektivom, potem pa gasa po 40 let staro steklo na ebayu in bolhi

nejcek74 ::

Okapi je izjavil:

Tole je recimo z Live Composite narejena fotka, ki je s Sonyjem ali Nikonom ne boš mogel narediti na tako preprost način.


ja, ker večina lastnikov fotoaparatov nima potrebe po zmiganih HDR fotografijah z z nekaj preostvelljenimi efekti. Ce pa ze zelimo it v območje cenenosti, pa je tu vedno fotošop. Za razne "gimmicks" in take fotke je dovolj telefon, za vse ostale pa stativ, fotoaparat in primeren software.


Btw. prednost "build in image stabilisation" je kar občutna in tu Olympus ponuja res veliko, recimo pri Sony-u te le-ta stane slabih 500 evrov, kolikor je razlika med Alpha 6100 (brez IBIS) in Alpha 6600 (z IBIS)

Simon22 ::

Najprej gledaj na kak sistem boš šel, gledaj na leče in cene objektivov. Meni recimo prevzame to da je okular spodobno velik, torej microfourthird ima manjse iskalo od canona ali nikona, seveda če gledaš na crop senzor ali full frame. Lepo svetlo kukalo je super. Jaz bi kupil raje kaj od full frame fotoaparatov. Pa kako 50mm f1.8.

Sam ze 6 let uporabljam canon 6d plus 50mm stm, 70-300 sigma apo, 35mm samyang f.1.4, 85mm samyang f.1.4,
sem pa pred kratkim nabavil zaradi leče efs 10-18mm ki je bila polek 20d, res da je star a dela spodobne fotografije še danes, le da je resolucija nizka, vendar za domačo uporabo do 20*30 čist ok.





bakus je izjavil:

Zdravo!

Razmišljam o nakupu novega fotoaparata, pa me zanima, kaj bi mi priporočali.
Do sedaj nimam veliko izkušenj, bi se pa rad v bodoče se bolj posvetil fotografiji.

Torej budget je tam cca 500EUR, mogoče še par 100EUR zraven za kak objektiv.
Ciljam bolj na DSLR-je (torej nek spodoben začetni model), čeprav nekateri brezzrcalne kujejo v zvezde. Imajo razen manjše velikosti še kakšno večjo prednost?

Namen fotografiranja je predvsem narava, okolje, živali, kak športni dogodek. Njegova prva naloga bo road trip na Nordkapp, če bo korona pustila.
Ne bo pa toliko namenjen za portrete, mogoče kakšno družinsko srečanje in to je to.
Malce bolj gledam na to, da bo soliden v slabši svetlobi in da lahko na hitro ujameš kakšno žival ipd. Snemanje videoposnetkov mi je manj pomembno.

Izbiram med:
-Nikon D3500 ali Nikon D5600 (slednji že kar drag)
-Canon EOS 800D

Med brezzrcalnimi:
-Sony A6000
-Canon EOS M50

Kakšne objektive priporočate, na kaj je treba pazit?
Možnost so seveda tudi rabljeni, ampak kolikor gledam cene na bolhi niso kaj veliko nižje. Se splača?

Hvala že vnaprej

Lonsarg ::

7 mesecev star post si citiral, a za forumski bonton še nisi slišal?:)

No mimogrede ko je že tema obujena. Ljudje moji če budget ni omejitev je Sony A7 III res res nora zadeva, handheld nočno slikanje, nori autofokus, ni da ni. Marsikoga skrbi to da bo Sony premočen igralec in bo konkurenca preveč trpela dolgoročno, ampak lahko rečem da njihov uspeh ni posledica marketinga pač pa dejanska inovacija.

"Žalostno" je edino to da so telefoni zdaj že tako dobri da APS-C senzor ni baš tak step-up in moraš poseči po full frame če hočeš konkretni skok od mobitelov kar pa pač stane...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

ssitcm ::

Mogoče še boljši a7c :

Advantages of the Sony Alpha A7 III:
Larger viewfinder image: Features a viewfinder with a higher magnification (0.78x vs 0.59x).
Faster shutter: Has higher mechanical shutter speed (1/8000s vs 1/4000s) to freeze action.
Greater peace of mind: Features a second card slot as a backup in case of memory card failure.
More heavily discounted: Has been available for much longer (launched in February 2018).


Reasons to prefer the Sony Alpha A7C:
More flexible LCD: Has a swivel screen for odd-angle shots in portrait or landscape orientation.
More selfie-friendly: Has an articulated screen that can be turned to be front-facing.
More compact: Is smaller (124x71mm vs 127x96mm) and will fit more readily into a bag.
Less heavy: Has a lower weight (by 141g or 22 percent) and is thus easier to take along.
Longer lasting: Gets more shots (740 versus 610) out of a single battery charge.
Faster data transfer: Supports a more advanced USB protocol (3.2 vs 3.1).
More modern: Reflects 2 years and 6 months of technical progress since the A7 III launch.

a_borlak ::

A7C bi takoj imel, če bi ga potreboval ... pa tako prekleto malo fotkam, da že prvi A7 več kot zadošča.

Bevcan ::

Zanimam se za Fujifilm X-T20

Je res tako huda razlika med kit objektivoma 16-50 f3.5-5.6 in 18-55mm f2.8-4

Tukaj je dobra cena.

https://www.foto-klik.si/sl/fujifilm-x-...

Hvala.
Govoril sem.

dela ::

Nimam osebnih izkušenj, ampak optično bi naj bil 18-55 bolj tako-tako na 18mm, poleg tega, da to itak ni zelo širok kot. Osebno se mi zdi za začetek od fuji kitov najbolj uporaben XC 15-45, pa še manjši je. Če še nisi popolnoma odločen za body, imajo v tej isti trgovini X-T100 + 15-45 za še manj denarja, potem pa dopolniš s kakšnim vintage 55mm fiksnim objektivom preko adapterja, pa imaš kar v redu sistem za malo denarja. Body lahko še vedno kasneje nadgradiš, ker jim hitro pada vrednost. To ti svetujem, če si začetnik in nočeš veliko investirat zaenkrat, v nasprotnem primeru me ne poslušaj.

a_borlak ::

Načeloma je 18-55 optično boljši, je pa 16-50 cenejši in širši, če mene vprašaš, slednjega. X-T100 ima drugačno tipalo, je na X-T20 boljše.

Hoden ::

Pozdravljeni,

zanima me vaše mnenje glede polaroidnih fotoaparatov. Kaj se splača kupiti do 200€?

Kje so največje razlike? Velja kateri izmed fotoaparatov za brezpogojnega favorita?

Kvinta ::

Razlika ti je samo v velikosti fotke kolkor jaz to vem maš mini ,klasično pa wide velikost. Jaz sem pred leti kupo klasični tip 600 več al manj se valja doma oz uporabi se 5x na leto. Idi v Fotoklik pogledat tam jih majo cel kup.
A.C.A.B

Okapi ::

Jaz imam Leica Sofort. Sicer drag, ampak sem ga kupil, da lahko rečem, da imam Leico.;) Je najcenejša Leica, kar jih je. 280 evrov.



Drugače je pa to malo izboljšan Fuji Instax Mini 90. Ki je po mojem "brezpogojni favorit", za 110 evrov.

Sicer pa odlična zadeva za najrazličnejše priložnosti. Ljudje naredijo na žuru na stotine fotk s telefoni, ampak so vsi vedno najbolj navdušeni nad fotkami, ki prilezejo iz "polaroida".

Ni pa to zadeva, ki bi jo uporabljal vsak dan, tako da je neumnost reči, da se "valja doma", če ga uporabljaš 5x na leto. To je fotoaparat, da narediš 10 ali 20 fotk za silvestrovo, za pusta, na rojstnih dnevih... in jih razdeliš prisotnim za spomin.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

49106 ::

Morda raje mobilc v kombinaciji s Fuji Instax SP3?

Hoden ::

Hvala za odgovore. Sploh nisem vedel, da obstaja tudi tak printer - vredno premisleka. Drugače pa mi je jasno, da je ta zadeva bolj kot ne za občasno in ne redno rabo. Ravno zadnjič smo šli na izlet in je prijatelj imel polaroida s sabo. Na koncu smo se slikali in slika visi v stanovanju. Tistih iz mobilnega aparata pa niti pogledal nisem :)

Okapi ::

Prenosni tiskalnik nima takšnega šarma kot polaroidni fotoaparat, pri katerem nikoli vnaprej ne veš, kaj bo prišlo ven.

Če pa že žepni tiskalnik, potem je IMHO bolje vzeti takšnega, ki tiska na papir Zink. V primerjavi z instaxom so prednosti nekaj večja slika, malo boljša kakovost in nižja cena. Pa še fotke so samolepilne, kar tudi marsikdaj prav pride.

Hoden ::

Kaj pa Fujifilm Instax SQUARE SQ6. Mini 90 mi je mogoče malce preveč retro izgleda (kupujem za nežnejši spol).

Kvinta ::

tako da je neumnost reči, da se "valja doma",


Spet en pametnjakovič ;((
A.C.A.B

MTm2H37rqt7B ::

Pozdravljeni,

ker ste tukaj stručkoti glede fotoaparatov in opreme, bi vas prosil za nasvet.

Nekaj sem že sam raziskoval, razčiščeval pojme, ipd.

Moje želje so:

- clean hdmi out, da bom zadevo lahko priklopil na hdmi capture card (pc in laptop)
- da se ne pregreva in ugaša, če seja traja več kot 60 min z dummy baterijo (če je dslr ali mirrorless)
- 1080p, 4k ni pogoj (je pa nice to have)
- možnost priklopa 16mm lečke (če je dslr ali mirrorless)
- možnost priklopa mikrofona

Nekaj sem že gledal sony a5100,a6100,canon m50. Gledal sem tudi kamkoderje kot so sony ax53.

Uporabljejo se bo primarno za streamanje (OBS) izza mize (razdalja do osebe cca 50-100cm), snemanja videa v slabših svetlobnih pogojih (na razdalji 1-3m)

Sekundarno pa kakšna fotografija, žena rada slika naravo, rožice, živali. To je res sekundarnega pomena.

Moji pomisleki (change my mind?):
- AX53 ima 26mm lečko, kar je mogoče za kratko razdaljo malo preveč? + nezmožnost menjave leč
- a5100,a6100,a6400 se pregravajo

Budget imam 1 - 1.5k

Prosim za kakšno idejo oz. izkušnjo, saj sem kar malo zmeden od vseh teh youtube reviewov. Sem pa amater, totalni. Se pa učim.

Se pa že vnaprej opravičujem in pomirjam tiste, ki sem jih na kakršen koli način razburil in/ali triggeriral z mojimi idejami in izjavami.

Hvala vsem, ki si boste vzeli nekaj trenutkov.

Zgodovina sprememb…

a_borlak ::

Sigma fp se ne bi smela pregrevat.

pegasus ::

Poglej panasonice gh3, gh4, tudi gh5 bi se moral že dobiti ugodno.

dominuspro ::

MTm2H37rqt7B je izjavil:


- a5100,a6100,a6400 se pregravajo



Pregrevajo se pri snemanju na sd kartico. Pri streamanju se ne - tako je pri meni z a5100. Berem pa, da nimajo vsi te sreče. Mogoče stvar nastavitev.

Zgodovina sprememb…

Koko008 ::

dominuspro je izjavil:

MTm2H37rqt7B je izjavil:


- a5100,a6100,a6400 se pregravajo



Pregrevajo se pri snemanju na sd kartico. Pri streamanju se ne - tako je pri meni z a5100. Berem pa, da nimajo vsi te sreče. Mogoče stvar nastavitev.


Najbolj se je pregreval a6300 torej 2016 model. Novi 2019 modeli nisem slišal da bi se baš nekaj pregrevali. Sploh pa ima večina fotoaparatov (tudi sony a5000, a5100, a6000, a6300, a6500) 30min record limit, ki ga novi modeli kot so a6100/a6400/a6600 nimajo.

dominuspro ::

Koko008 je izjavil:

dominuspro je izjavil:

MTm2H37rqt7B je izjavil:


- a5100,a6100,a6400 se pregravajo



Pregrevajo se pri snemanju na sd kartico. Pri streamanju se ne - tako je pri meni z a5100. Berem pa, da nimajo vsi te sreče. Mogoče stvar nastavitev.


Najbolj se je pregreval a6300 torej 2016 model. Novi 2019 modeli nisem slišal da bi se baš nekaj pregrevali. Sploh pa ima večina fotoaparatov (tudi sony a5000, a5100, a6000, a6300, a6500) 30min record limit, ki ga novi modeli kot so a6100/a6400/a6600 nimajo.


Record limit nima nobenega vpliva na streamanje.
««
126 / 133
»»