» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
3 / 133
»»

BlackHole ::

Katero 128 Mb kartico (točno oznako in proizvajlca) priporočate za FUJI s602. Na te kartice se ne spoznam preveč, vem samo, da so nekatere hitrejše, druge porabijo manj energije itd. Rabim pa eno solidno z dobrim razmerjem cena/kvaliteta.

iration ::

V zadnjem Monitorju imaš zanimiv test Compact Flash kartic.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

alfarulz ::

Kaj pa pravite na IXUS 400?

iso2000 ::

Black Hole: Kje si kupil fuji-ja in za koliko? V bližnji prihodnosti namreč nameravam kupiti ta fotoaparat. Kako si kaj zadovolen z njim?

LP

sneguljka1 ::

Men se zdi IXUS 400 tak ful srckan, tko za smekat. Mal mi je pa cudno to, k nima toliko teh gumbkov pa tega za nastavitve. Vsec mi je to, ker je tako majhen pa ga lahko kar v zepu nosis okol, namesto kaksne dobro zalozene denarnice ;) Ceprav je cena zdele se kar visoka, ker je ravno nov model... s casom bo vse cenejse :)

sneguljka1 ::

Jaz ti priporocam Canon S45 ker trenutno res dobis najvec za najnizjo ceno. 4 milijone pik, opticni zoom, dober procesor...kaj se sploh ostane? :)) Jaz sem zelo zadovoljna z njim, kot sem ze napisala :)

BlackHole ::

Iso 2000, v bistvu ga še nisem kupil, bom ga pa preko dilerja v Avstriji. Sem bil prisiljen zamenjat mojega Olympusa c-730, ki je sicer odličen aparatek z 10x optičnim zoom-om, vendar sem ugotovil, da imajo mnogi težave z Olympusi (ne samo moj model), ki imajo neko serijsko napako, da se nekega dne enostavno noče več prižgat (kljub polnim baterijam). Tudi meni se je to zgodilo (sicer se je po 24 urah prižgal), vendar nočem da se ponovi.

Big_Al ::

Mogoče kakšen uporabnik Sony-a DSC-P72. Kritike, pohvale.... Me namreč zelo mika!

iso2000 ::

BlackHole: Ali ga boš uvažal preko kakšne firme? Kakšna je potem cena? Če nočeš tu napisat, mi lahko pošlješ na: mail
Kako bo z garancijo v slo?
LP

AIRMAN ::

Big_Al: Jaz ga dobim verjetno že naslednji teden, pa bom poročal :D

tx-z ::

kupu sm sony dsc-p7, pa je prv dobr,,pazte da ko kupujete kupujte v originalnih trgovinah(npr.sony v acs,lorex), ka majo vse cenej..v lorexu stane 64MB memorystick 14.000 v drugih pa 21.000,..btw:p-72,52,... še ne podpiranjo memorystick pro(vsaj na škatli nč ne piše)
tx-z

smilyxx ::

OK. Zdej sem pred odločitvijo. S50 ali G3? Koliko je važna optika pri digitalnih fotoaparatih? Ali je 5 megatočk dovolj za projekcijo slike na ploskev velikosti 3x3m. Kakšna resolucija je primerna za primerljivo kvaliteto (diafilm 200)? Koliko zasede tak posnetek?

Lp
Save water.
drink beer.

andrej ::

smilyxx: 5m je vec kot dovolj. ze 2m je dovolj, saj projektorji nimajo tako velikih resolucij. kolko zasede posnetek je odvisno od ISO nastavitev ter same scene. Lahko manj kot 1 MB lahko pa vec kot 4 MB.

BlackHole ::

Iso 2000, cena mislim da bo 600 EUR, kako pa je z garancijo pri nas pa niti ne vem točno. Glede na to, da dobim original zapakiranega, tudi z računom, po moje ne bi smelo bit težav.

T0RN4D0 ::

Vidim da se spoznate

kolk prie 256 Mb kartica (lahk povete tud za druge)

pa za 60k, a se da dobit kej (brez marže)

lp
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

BlackHole ::

Compact flash 256Mb pride pri nas okrog 20k SIT.

franc3e ::

kaj nihče še ni videl tega novega digitalca pri comtronu Muztek za cca 40 čukov, 4.1 milijona pik, tv aut, video........... kaj menite

lp

prehlajeni ::

...pred dvema tednoma sem postal laststnik mahne zadevce imenovane NIKON coolpix 3100 >klik< . Zanj sem dal v cosmosu 399eur, zdaj se ze dobi za 349eur:( kar je brez davka okol 69 jurjev. Z aparatom sem zelo zadovoljen, če vas kaj zanima prasajte.

lp:)

AlienGT ::

Na tem mestu sprašujem ali pozna kdo kakšno ugodno trgovino locirano v Münchnu za fotiče, ker na internetu je nisem našel (ja spletnih je sicer kar precej, pa s Severa Nemčije ipd.).

Simko ::

Zdravo,

mene pa zanima kaj pravita na ta amaterski aparat.
Cena je okrog 45k SIT.

Kar se fotografiranja tiče, sem začetnik. Nisem posebej zahteven. Pri fotoaparatu mi je pomembna tudi velikost.

Aparati nima optičenga zooma, ampak ima pa dokaj visoko ločljivost (3.1 Mpixle). Ali to pomeni, da je digitalen zoom uporaben?

ALi naj raje, če že posegam po tako poceni aparatih, kupim kaj takšnega?

Aja, na 'navadni' fotoaparat kar pozabite, ker nočem imeti nobenega stroška pri razvijanju slik :P

Hvala.

Big_Al ::

Kupo SONY-a P72. Zadovoljen! Veliko različnih fotoaparatov sem imel že izposojenih, tako da malo poznam njihove cake. V kombinaciji z dokupljenim 128MB memo stickom lahko slikaš celi dan (80 fotk najboljše kvalitete). Baterija je zdržala celi MOTORSHOW v GR, pa ni kazala znakov slabosti (LCD zaslon vedno vklopljen)!! AIRMAN, kako kaj tvoje izkušnje???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Big_Al ()

l-note ::

Lastiniki Canonov Powershot A70, kako ste kaj zadovoljni z njim. Prosil bi vas, če naštejete nekaj njegovih dobrih in slabih lastnosti, predvsem bi me pa zanimale praktične izkušnje z njim -> kako se obnese na splošno - v primerjavi z drugimi digitalci v tem cenovnem oz. kakovostnem razredu.

Aja, ni mi treba dajati raznih linkov do tujih strani s testi, ker sem že skoraj vse pregledal, zdaj me zanimajo le še izkušnje "domačih" uporabnikov.

Tnx

AIRMAN ::

Odlično!

Sem poslikal že za 350 MB slik in filmov. Kvaliteta slik je odlična, bom pa obvezno investiral za 128 MB kartico. Fotkič me je predvsem presenetil s kontrastom barv (npr. zelena prav vn tolče, če slikate travnik ali gozd) in makro načinom (poslikal vse mamine rože :)). Lcd je izredno kvaliteten, s širokim vidnim poljem in občutno več pikami kot konkurenca (okol 120K se mi zdi). Slika (na lcdju) je razločna tudi ob močnejši dnevni svetlobi. Dobrodošle so tudi ročne nastavitve, zanimive se mi zdijo tudi prednastavitve za white balance. Elektronika je kar odzivna, menuji pregledni in enostavni, s fotoaparatom pa lahko tudi enostavno obdelujemo slike in filme (trimanje, resizanje, rezanje itd.) Aja, filmi: eden izmed razlogov, da sem kupil ta fotkič je bilo tudi neomejeno snemanje filmov (beri: kolikor dopušča kartica). Na 16MB lahko spravimo 42 sekund mpeg filma 640x480 z zvokom, na 128 6 minut, na 1GB pa kar 45 minut (16 fps). Slika je, glede na konkurenco, izredno kvalitetna. Zraven fotoaparata dobimo še kable za priklop na pc in tv, dve NiMH bateriji 2100 mAh (!), zunanji polnilnik baterij (ki ga lahko uporabimo tudi za polnjenje manjših baterih AAA, kar je mene kot lastnika brezžične miške izredno razveselilo :)) in 16 MB memory stick kartico (podpira tudi memory stick pro do 1GB). Dva priložena akumulatorja, ki sta potrebna za napajanje zdržita presenetljivo dolgo, sicer pa so NiMH akumulatorji poceni. Edina zamera leti na memory stick, ki je dosti dražji (128MB = 18 jurjev) od ostalih medijev. Verjetno pa se bodo pocenili ob prihodu Memory stick PRO.

PRIPOROČAM!

AIRMAN ::

TUKAJ sem uploadal nekaj slikic narejenih s Sony DSC-P72. Tolk, da dobite mal feelinga :D

zile ::

Đizs ker scarry cat >:D . Bo treba bolj naštudirat nastavitve. Ker model fotkiča maš to in kolk je bila cena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zile ()

ferjan ::

I-note:

Obnese se odlično: ravno sem se vrnil iz prvomajskega jadranja...takom, da bom v kratkem (dan, dva) objavil cca 200 slik (dobiš link) zaenkrat pa si lahko ogledaš tole klik

Slabe strani fotoaparata so:

težavno ostrenje v pogojih zelo slabe svetlobe (temni barčki, pikniki v temi, disko, ...). Tu je Sony malce boljši ker uporablja lasersko pomagalo za avtofokus (ga pa nisem testiral).

ne popolnoma ostra slika, ker je problem VSEH fotoaparatov s tako majhnim premerom leč in je bolj domena aparatov ranga +200.000 SIT, ki uporabljajo večje leče. Sicer si pa oglej slike iz zgornjega linka...in pa tiste, ki jih bom objavil čez dan, dva.

LCD zaslon je pogojno uporaben v sončnem vremenu. Zopet problem vseh aparatov z lcd zaslonom. Bo treba počakati na plazmo.

Ne deluje kot WEB kamera.

Ob priklopu na računalnik se ne pojavi kot dodatni disk. ampak moramo namestiti gonilnik in ustrezno programsko opremo. Jest sem ta problem rešil tako, da sem za 6.000 sit dokupil zelo majhen FlashCard reader, ki to omogoča.

Dobre strani aparata so:

Zelo velika izbira ročnih nastavitev...(za umetniško izražanje)

CompactFlash kartice so relativno poceni (256Mb stane cca 20.000)

Uporablja 4 AA baterije ki zdržijo cca 250 slik normalne uporabe (lcd stalno prižgan, pol slik s flashom) oziroma 150-200 slik če vsak dan še pogledamo (pokažemo prijateljem) vse kar smo do takrat poslikali.

Hitra ter odzivna elektronika, kompaktno ter robustno ohišje.

Možnost dokupa podvodnega ohišja za cca 60.000 SIT
Možnost dokupa širokokotne ali tele predleče.

uf uf...zdej se mi pa že počas ne da več pisat... upam, da sem bil vsaj malo v pomoč.

ferjan ::

aja še to fotke, do katerih sem podal link so v polovični resoluciji ter "fine" kompresiji (na voljo imaš normal, fine ter superfine).

Če želiš kakšno pogledati v polni resoluciji mi povej, da ti jo pošljem na mail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferjan ()

l-note ::

Tnx ferjan, res hvala za tvoje izkušnje z aparatom, še posebi mi je všeč, ker si po resnici povedal, kakšne so njegove slabe strani in ga nisi SAMO hvalil.
Pa tudi hvala za full slikc, do katerih si dal link -> da dobim mal občutek kakšne slikce dela ta fotič v različnih pogojih.

Drugače se pa tudi sam odločam za tega digitalca in ga bom verjetno naslednji teden kar kupil.
Kupiti ga pa mislim TUKAJLE. Poznaš mogoče še kakšno cenejšo trgovino kot je tale (v Sloveniji)?

:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: l-note ()

ferjan ::

cenejše žal ne poznam...jest sem ga kupil za 95.000

l-note ::

Še tole bi te vprašal:
- V navodilih (pdf dokument iz neta) sem prebral, da se da s tem digitalcem tud slikat med tem, ko je priklopljen na PC. Piše tudi, da moraš za tako uporabo naložit en priložen software. Ali gre tukaj le za slikanje ali lahko tudi kaj posnameš v obliki videa?? - govorim seveda v primeru, če je fotoaparat priklopljen na PC.
- Kater OS (operacijski sistem) uporabljaš? Ker spet v navodilih piše, da bi mogli Win XP samodejno zaznat fotiča. Za vse ostale Windows verzije pa moraš nainštalirat driverje.
- Kolk amperske (miliamperske) baterije - akumulatorje uporabljaš?

Tnx

AIRMAN ::

Đizs ker scarry cat . Bo treba bolj naštudirat nastavitve. Ker model fotkiča maš to in kolk je bila cena.


Saj piše >:D Sony DSC-P72 Cena je nekaj pod 90 jurji.

ferjan ::

I-note:
- gre za slikanje (vse nastavitve in proženje upravljaš z miško)
- uporabljam W2K, XP ti ga prepoznajo avtomatično...vendar lahko presnemavaš le slike (filmčkov se ne da) (nisem še probal)
- 1800 mAh NiMh GP baterije

l-note ::

Aha, tako gre potem to.

- Zdaj bi pa rad še nekaj vprašal, in sicer ali se fotoaparat, ko je priklopljen na PC napaja preko USB kabla ali še vedno preko aku-jev?
- Koliko je dolg USB kabel, ki je priložen v kompletu?
- Ali si že poskusil fotoaparat priklopiti na adapter? V navodilih sicer piše, da ga lahko z neoriginalnim adapterjem skuriš, vendar jaz temu ne verjamem. Tu gre verjetno le za neko marketinško finto, namreč originalni adapter - napajalnik stane 14K sit!!8-O 8-O Jst pa ne mislm dajat 14 čukov za eno škatlco, k ga pa lahko priklopim na en "navaden" adapter, ki ga že imam doma.

Spet tnx za odgovore.

ferjan ::

I-note:
- preko aku-jev
- cca 1-1,5m
- seveda deluje z navadnim adapterjem...paziti moraš le na polariteto (+/-) bo treba na originalnem adapterju ali v navodilih pogledat kakšna je polariteta.

ultras82 ::

l-note; na strani www.nakupi.net majo canon a70 za 89.910,00 SIT na gotovino

sneguljka1 ::

I-note: če misliš vzeti zraven še kakšno kartico 128 ali 256, ti pa priporočam za vzameš tale komplet ali tale. Se najbolj splača, sploh ker so Viking kartice med najhitrejšimi in zelo kvalitetne, v tem kompletu so pa še najcenejše .:)

Big_Al ::

i-note, ko bom odkril kakšno negativno lastnost te takoj obvestim ;)

l-note ::

Big_Al - že čakam na pomankljivosti
Drugače sem pa danes bral test tega digitalca v sveži številki Monitorja in moram reči, da so ga kar hvalili -> Naj bi bil najboljši v svojem cenovnem razredu. Seveda pa so našteli tudi nekaj hib, katerim se pri tako majhnem fotoaparatu ne moreš izogniti. Te grejo predvsem na račun majhnega objektiva.
No, res pa je, da imajo enake probleme VSI digitalci takšne velikosti.


ultras82 - Tnx za naslov tiste trgovine. V petek ga mislim it nabaviti in ga bom verjetno kar tam vzel, ker je še najcenejši v primerjavi z drugimi trgovinami.
Aja, pa še to bi te vprašal: Ali si v tisti trgovini mogoče že kdaj kupoval? Kakšne so tvoje izkušnje z njo?
Če se bom odločil za nakup, bom šel verjetno kar k njim v Šmarco, kjer imajo neko mini trgovino - pisarno. In pa cena je tam enaka tej na internetu (so mi povedali prek maila).

l-note ::

sneguljka1 - Kaj pa praviš na Compact Flash kartice firme TwinMOS, ki jih prodajajo v MlacoMu? Misliš, da so enake, slabše, boljše kvalitete kot Viking?

COMPACT FLASH 128MB TwinMOS 9.360 sit
COMPACT FLASH 256MB TwinMOS 17.760 sit

Tnx

sneguljka1 ::

Mal poglej v teste kartic pa bos videl ce je tam kaksen TwinMOS. Jaz ga se nisem videla, Viking je pa vedno med prvimi. Poleg tega ti pa Viking zagotavlja se 5 let garancije. Pri karticah kar velja da je cena v razmerju s kvaliteto. men dela super :) glej mal teste na www.dpreview.com . ciao

Zgodovina sprememb…

ferjan ::

I-note (in ostali): lahko si ogledate še cca 500 slik in 6 filmčkov narejenih (s Canonom A70) na prvomajskem jadranju prejšnji teden.

Galerija - Jaka Ferjan

l-note ::

sneguljka1 - Na dpreview sem glih včeraj neki gledal in opazu, da je Viking po hitrosti kar med prvimi, če ne v kakšnih testih celo prvi. Zgleda da je dober.:)

ferjan - UUUUUUUU, kolk slik!!! Res hvala, ker si dal link do njih.
A so vse slike: 1.majsko jadranje z Meduzo + galerija Marko Gasparič poslikane z A70?

Res haval vsem, ki ste mi kakorkoli pomagali z nasveti.
V petek grem pa v naupovalni boj in upam, da se vrnem polnih rok. Seveda pa vam bom skušal čimprej poročati tudi o rezultatih.

:))

l-note ::

Edit: Zdej vidm, da so vse slike narjene z A70 -> sem mal bolš prebral tvoj prejšnji post.

Nekako mi ni uspelo najti filmčkov, ki si jih posnel. Kje bi lahko bili? Tnx
Edit: Ah, sem ji že najdu. Sam mal je blo treba poskrolat po strani dol.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: l-note ()

Blue3D ::

Kaj pravite na tega
Vnesite tukaj

Misak ::

Malce pozno a vseeno..

Prvo se morate vprašati zakaj sploh kupujete digitalca.
Samo za shranjevanje slik na disk/internet in pošiljanje po mailu?
Za izdelavo slik v fotolaboratorijih ali na domačem tiskalniku?
Kombinacijo le teh?

Ker izbira fotoaparata temelji predvsem na teh osnovnih vprašanjih. Opažam pa da veliko povdarka ne dajete izdelavi dig. fotografije, kar je za moje pojme zelo pomembno.

Pozabite na MP in se vprašajte kaj dejansko od fotoaparata pričakujete?
(`\'ˇ.¸(`\'ˇ.¸ ~ ¸.ˇ\'´)¸.ˇ\'´)
´ˇ.¸SloCartoon.net¸.ˇ`
(¸.ˇ\'´(¸.ˇ\'´ ~ `\'ˇ.¸)`\'ˇ.¸)

iso2000 ::

Misak: se popolnoma strinjam. Morda še dodam lastno opažanje, da je večina digitalcev preveč avtomatiziranih, oz jim manjkajo ročne nastavitve. Vsaj zame, ki sem se učil slikanja na SLR-kameri ruske izdelave in stare toliko kot jaz: 20+ let. :D
Morda se je treba vprašati še nekaj: kaj bom slikal? Samo kakšne osebe pred kakšnimi spomeniki, ali pa morda še kaj več. Ali pa bom tudi kaj eksperimentiral z zaslonko...

andper ::

l-note: A boš kej poročal o svojem svežem nakupu A70? Zadovoljen? :)

l-note ::

Joj ej, sm čist pozabu poročat.

Gremo po vrsti. U petek sem ga pol kar šel kupiti v Gambit (Enaa.com), to je tm zraven Žal. Kupu sm še en hitri-avtomatski polnilec, nekaj akku. baterij in 256MB pomnilniško kartico. V glavnem, naredu sem si kr dobro zalogo robe.

S slikami sem FULL zadovoljen. Res, če veš kaj nastavljat, boš dobil res ODLIČNE posnetke. Zlo dobr se obnese tudi video z zvokom - zlo dobr če hočeš ujeti kakšno akcijo. Mal me mogoče moti edino to, ker video posnetkov z resolucijo 640×480 ne moreš snemati več kot 30 s v enem kosu. Zgleda da je to zaradi velikosti njegovega "medpomnilnika".
Posnetki so full dobri. Kar se tiče resolucije, jst vedno uporabljam 2048×1536 in kvaliteto FINE. Opazu sem, da razlike med fine, superfine pa še neki sploh ni oz. jaz je nisem opazil. Edina razlika je v velikosti posnetka.
Zelo so me presenetili makro posnetki, ki so resnično zelo kvalitetni - ostrina, barve... - tko kot mora biti.
Zdej se pa hočem čim bolj navadit na manual nastavitve, saj se da z njimi delati mnogo boljše posnetke kot pa z auto. Je pa res, če moraš nekaj nahitro slikati, je auto še vedno najboljša možnost, ker za manual settingse kr porabš nekaj časa.
Moti me pa pokrovček, ki pokriva USB, chinch, in power supply konektorje, ker deluje zlo tako, kot da se bo kmalu, kmalu utrgal. Narejen je iz neke gume in sploh nima pantkov. Moti me tud to, da se na fotiča ne da uploadat drugih stvari kot jpg slik. Full si želim, da bi se dal gor uploadat tud filmčke, ki si jih posnel.
Pa tudi "webcam funkcijo" malo pogrešam, hmm, mogoče se jo bo pa le dal s kakšnim novim softwaretom priklicati.
Baterije oz. 1800 mAh akumulatorji, ki jih jaz uporabljam, držijo vsaj okli 200 posnetkov s prižganim LCD-jem. Številka lahko naraste tudi na 300 posnetkov, če LCD redno ugašaš.
Uporabna stvar je tud priklop na TV. Ker če greš k nekomu, ki nima računalnika mu lahko preprosto pokažeš slike na TV-ju. In celo filmčke z zvokom lahko gledaš+poslušaš na TV-ju.

V glavnem, jst sem FULL zadovoljen z nakupom in vsakemu toplo priporočam, da se odloči za Canon Powershot A70!!! :D

sneguljka1 ::

I-note: me veseli, da si zadovoljen z nakupom. A70 je ocitno res zelo dober aparat. Tako zelo dober, da se tako prodaja da so vse zaloge ze posle in jih Canon sploh ne more sproti proizvajati. To zgleda ratuje ful problem, ker ze en teden cela srednja Evropa ni prejela niti enega komada in tudi se naprej bodo kolicine zelo omejene. Men se zdi zelo zanimivo, nevem :)

sturgis ::

Kaj pa s canonom povershot A60 ma kdo kake izkušnje?
««
3 / 133
»»