Forum » Kaj kupiti » Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Temo vidijo: vsi

awake ::
Bom pogledal. V bistvu mi je vseeno znamka, pomembno je samo da je čim manjši in da bodo solidne slike v temnejših prostorih in cena okoli 150€.

zcetrt ::
V slabih svetlobnih pogojih bi znalo biti švoh. Je pa res, da ne vem, kako zahteven si.
4.

AvtoR ::
Za slabo svetlobo je bolj primeren kak DSLR. Kak mal starejši model se dobi že za slabih 300€, rabljen pa še za precej manj. Druga varianta pa je kak kompakt, ki ima čevelj za zunanji fleš. Je pa problem da zunanji fleši niso ravno poceni.

destiny ::
DSLR in čim manjši ne gre skup. Jest bi na tvojem mestu izbral nekaj od Fuji F serije. Se v svojem razredu obnesejo najbolje v slabih svetlobnih pogojih.

AndreAS ::
Torej pozdravljeni,
Kupujem digitalni fotoaparat, ker je moj Samsung Digimax 420 že malo v letih. Gledal sem novega Samsung WB 500, torej širokokotni zaslon, 10 mega, pa predvsem mora biti kolko tolko kompaktni. Je še kakšen vreden ogleda za 250 - 300 €. Slikam predvsem veliko, poroke, birme, potovanja.... Samsung me še ni razočaral.
Prosim za mnenja o nakupu,
Hvala Andrej
Kupujem digitalni fotoaparat, ker je moj Samsung Digimax 420 že malo v letih. Gledal sem novega Samsung WB 500, torej širokokotni zaslon, 10 mega, pa predvsem mora biti kolko tolko kompaktni. Je še kakšen vreden ogleda za 250 - 300 €. Slikam predvsem veliko, poroke, birme, potovanja.... Samsung me še ni razočaral.
Prosim za mnenja o nakupu,
Hvala Andrej

globoko grlo ::
@wake
verjetn boš fotkal s flešem v tvojih temnih pogojih?
pol morš prevert če foto uporablja fleš kot pomoč pri ostrenju oz. autofokusu; ti bistveno hitrej sfokusira zadevo
sicer pa kkšne bistvene razlike med temi kompakti ni, če lahko sprobaš, probej samo hitrost delovanja: v kolkm času se vklopi, kolk rabi do prve fotke po vklopu, kolt hitr lahko naslednjo fotko stisneš in take stvari. Pa če najdeš temen kotiček v štacuni, še tm fotkej in boš videl kaj in kako.
če je kj pomagal :)
ajd
verjetn boš fotkal s flešem v tvojih temnih pogojih?
pol morš prevert če foto uporablja fleš kot pomoč pri ostrenju oz. autofokusu; ti bistveno hitrej sfokusira zadevo
sicer pa kkšne bistvene razlike med temi kompakti ni, če lahko sprobaš, probej samo hitrost delovanja: v kolkm času se vklopi, kolk rabi do prve fotke po vklopu, kolt hitr lahko naslednjo fotko stisneš in take stvari. Pa če najdeš temen kotiček v štacuni, še tm fotkej in boš videl kaj in kako.
če je kj pomagal :)
ajd

Vajenc ::
Andreas, poglej še kakšno drugo znamko. Jaz sem trenutno zadovoljen s Panasonic.
(+) Velik zoom, krasne pokrajinske slike, veliko prednastavitev, dober stabilizator pri zoomiranju, dober "Intelligent Auto" za trotl zihr, snemanje filma v HD (1280 x 720) z uporabo zooma.
(-) V notranjih, predvsem temnih prostorih je potrebno veliko nastavljanja, da dobiš lepe barve.
(+) Velik zoom, krasne pokrajinske slike, veliko prednastavitev, dober stabilizator pri zoomiranju, dober "Intelligent Auto" za trotl zihr, snemanje filma v HD (1280 x 720) z uporabo zooma.
(-) V notranjih, predvsem temnih prostorih je potrebno veliko nastavljanja, da dobiš lepe barve.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen

liliput ::
Živjo!
Prosila bi vas za nasvet pri nakupu digitalnega fotoaparata. Rabila bi ga za zelo specifično delo, namreč slikanje detajlov, predvsem gre za dokumente. Kateri fotoaparat bi mi priporočali? Gre pa predvsem za arhivske dokumente oz. zapise stare 100 in več let, torej se morajo zadeve res dobro videti, kar pomeni da mora fotoaparat vsebovati dobro ostrenje pri bližnjem fotografiranju.
Hvala za pomoč!
Prosila bi vas za nasvet pri nakupu digitalnega fotoaparata. Rabila bi ga za zelo specifično delo, namreč slikanje detajlov, predvsem gre za dokumente. Kateri fotoaparat bi mi priporočali? Gre pa predvsem za arhivske dokumente oz. zapise stare 100 in več let, torej se morajo zadeve res dobro videti, kar pomeni da mora fotoaparat vsebovati dobro ostrenje pri bližnjem fotografiranju.
Hvala za pomoč!

Kakšna bo pa luč? A to gre za proesionalno delo?
Osvetljava je zelo pomembna. Fleše ne boš smela pokat gor, ker bo neenakomerna svetloba. Potrebuješ tudi difuzor ali pa osvetljavo in daljše ekspozicije. Ali imate že kakšen utečen način dela ali začenjate s tem?
Ali se sploh lahko takoe stvari flešira z neko močno svetlobo? Skener ne pride v poštev?
Osvetljava je zelo pomembna. Fleše ne boš smela pokat gor, ker bo neenakomerna svetloba. Potrebuješ tudi difuzor ali pa osvetljavo in daljše ekspozicije. Ali imate že kakšen utečen način dela ali začenjate s tem?
Ali se sploh lahko takoe stvari flešira z neko močno svetlobo? Skener ne pride v poštev?
4.

Daedalus ::
Ti rabiš skener.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

bluefish ::
če se gre za res stare zapise in po možnosti kake težke bukve, potem zna biti skener nerodna reč, ker lahko knjiga ob vsem tistem obračanju mimogrede razpade tj. listi pričnejo leteti ven.

liliput ::
Hvala za vaše odgovore!
Skenerji ne pridejo v poštev, ker knjižnice in arhivi starejših zadev ne dovolijo skenirati ali fotokopirati. Fotografiranje ne bo ravno profesionalno in nimamo možnosti postavljanja ne vem kakšnih luči, bliskavice pa na občutlivejših zadevah tudi ne dovolijo uporabljati. Tako nam bo na voljo ali dnevna svetloba ali namizna svetilka. Saj ni bistvo, da slike zgledajo profesionalne, bistveno je da se da z njih stvari razbrati, kar bi rabili za nadaljno raziskave. Nekje sem si nekoč sposodila fotoaparat, ki ima za bližnje slikanje oz. slikanje od blizu neko posebno ostrenje. Nimam pojma kateri fotoaparat je bil - zgledal je čista trotelkamera, ampak slike so bile napram drugim aparatom fenomenalne in lahko čitljive ter razločne.
@blueFish: DSLR pa je?
Hvala za vašo pomoč! Saj veste, bjonda na delu! ;-)
Skenerji ne pridejo v poštev, ker knjižnice in arhivi starejših zadev ne dovolijo skenirati ali fotokopirati. Fotografiranje ne bo ravno profesionalno in nimamo možnosti postavljanja ne vem kakšnih luči, bliskavice pa na občutlivejših zadevah tudi ne dovolijo uporabljati. Tako nam bo na voljo ali dnevna svetloba ali namizna svetilka. Saj ni bistvo, da slike zgledajo profesionalne, bistveno je da se da z njih stvari razbrati, kar bi rabili za nadaljno raziskave. Nekje sem si nekoč sposodila fotoaparat, ki ima za bližnje slikanje oz. slikanje od blizu neko posebno ostrenje. Nimam pojma kateri fotoaparat je bil - zgledal je čista trotelkamera, ampak slike so bile napram drugim aparatom fenomenalne in lahko čitljive ter razločne.
@blueFish: DSLR pa je?
Hvala za vašo pomoč! Saj veste, bjonda na delu! ;-)

blackbfm ::
Nekje sem si nekoč sposodila fotoaparat, ki ima za bližnje slikanje oz. slikanje od blizu neko posebno ostrenje.
Sigurno makro funkcija. To ima vsak fotoaparat, samo vklopit je treba

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()

JayKay ::
DSLR ali po slovensko zrcalno refleksni fotoaparat.
Za nevešče slikanja je škoda dnarja za DSLR. Raje poglej za kakšnim CANON-om A2000.
Za nevešče slikanja je škoda dnarja za DSLR. Raje poglej za kakšnim CANON-om A2000.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: JayKay ()

glede na omenjeno uporabo le površnega slikanja je dslr res pretiravanje. Tiste osnovne makro lastnosti pa ima že praktično vsak mini aparat.

Zako ::
Kupil sm nov digitalec, Sony DSC-H10 za 160€ z DDV. Kaj menite je fotoaparat dober. Meni se zdi odličen, v čisti temi sem slikal slike in so slike odlične, 10x optični zoom pa je fenomenalen (rabiš ali mirno roko ali pa neko podlago, stativ,...). Mogoče je edini manjko optično kukalo.
lp
lp
Zako je zakon!!!

kuglvinkl ::
V čisti temi si slikal in so slike odlične? Have a Kitkat.
Your focus determines your reallity

Mogoče je edini manjko optično kukalo.Ki pri kompaktih itak nima neke vloge, ker se gre za preprosto lino. Za kaj več pa je potreben (D)SLR.

V čisti temi si slikal in so slike odlične? Have a Kitkat.V manjšem prostoru verjetno res. Imam starosto DSC-V1 in zadeva v temnih prostorih seka. Drugo pa je seveda zunaj.

TilenTr ::
Pozdravljeni!
Iščem en preprost kompakten fotoaparat. Uporabljati ga mislim na kakšnih žurih. Cena naj bo tam do 120€ tako da tudi če ga "frderbam" ne bo kakšne velike škode...
Iščem en preprost kompakten fotoaparat. Uporabljati ga mislim na kakšnih žurih. Cena naj bo tam do 120€ tako da tudi če ga "frderbam" ne bo kakšne velike škode...

kmetek ::
Kaj menite o CANON SX200IS črn ?
tipalo z 12.1 milijoni slikovnih pik
12 x optična povečava s stabilizacijo slike
28mm široki kot
shranjevanje fotografij na kartice SD/SDHC
3'' bavni zaslon LCD II
snemanje filmov v HD formatu (1280x720)
ISO 80/100/200/400/800/1600
povezava USB 2.0 Hi-Speed, izhod AV, HDMI Mini
procesor DIGIC IV
samodejna bliskavica z možnostjo izklopa
makro način pri 0cm
hitrost zaklopa 15-1/3200 sekundo
fotografiranje v JPEG formatu
podpira Direct Print in PictBridge
napajanje: Li-ionska baterija NB-5L
garancija. 1 leto
tipalo z 12.1 milijoni slikovnih pik
12 x optična povečava s stabilizacijo slike
28mm široki kot
shranjevanje fotografij na kartice SD/SDHC
3'' bavni zaslon LCD II
snemanje filmov v HD formatu (1280x720)
ISO 80/100/200/400/800/1600
povezava USB 2.0 Hi-Speed, izhod AV, HDMI Mini
procesor DIGIC IV
samodejna bliskavica z možnostjo izklopa
makro način pri 0cm
hitrost zaklopa 15-1/3200 sekundo
fotografiranje v JPEG formatu
podpira Direct Print in PictBridge
napajanje: Li-ionska baterija NB-5L
garancija. 1 leto

Preberi kakšen test. Meni se zdi na opis super. Sploh se mi zdi macro 0 cm neverjeten ;)
Woody Allen
Woody Allen

To je kul zadevica. Presenetljivo dober aparat z veliko ročne kontrole. Sem ga imel na testu za Monitor. Le cena niti ni več ugodna...
4.

Brez Gesla ::
Kaj priporocate za do 150eur? Kupuje ga oce, 3/4 casa se bo digitalc uporabljal za slikanje notranjega pohistva(reklamacije/poskodbe), zato bi blo dobro da ima poleg vsega se dober macro, ker se velikokrat kaksna poskodba slika precej od blizu. Kaj predlagate?

Blisk ::
Kupujem digitalni fotoaparat, nekaj z 4x ali 5x optičnim zoomom.
Imel sem ixus 950 IS. Pa nisem bil najbolj zadovoljen s slikami.
Rad bi, da ima fotoaparat čimveč optičnega zooma in je približno velikosti ixusa.
Kaj mi priporočate, da bodo dobre slike?
Imel sem ixus 950 IS. Pa nisem bil najbolj zadovoljen s slikami.
Rad bi, da ima fotoaparat čimveč optičnega zooma in je približno velikosti ixusa.
Kaj mi priporočate, da bodo dobre slike?

Po mojih izkušnjah Sony najbolj polepša sliko. Ni pa to vsem všeč.
Woody Allen
Woody Allen

Fuji, Nikon, Pentax, Panasonic, Samsung? Sony pa je bolj srednja žalost, kot ne.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

Ena primerjava Sony-jevih fotk z konkurenco. Je pa res, da za ta dnar (celo manj) dobiš tudi Panasonic TZ5 ;)
Woody Allen
Woody Allen

Blisk ::
Kupil sem CANON SX200IS, pa moram rečt, da je aparat res super.
Glede na to da ima 12x zoom je res majhen in priročen.
Bomo vidli, kako se obnese v praksi.
Glede na to da ima 12x zoom je res majhen in priročen.
Bomo vidli, kako se obnese v praksi.

Dejte mi pojasnt, kaj rabiš ne vem kolk zooma na kompaktu? Ajd,e kvivalenca 85 mm za kakšen portret, samo več pa za kaj? Itak blenda pade vsaj na 6, ostrine ni. What then? Za sosedo?

Za sosedo?Tudi. Potem pa so še različne živali, jadrnice, hribi, ljudje v morju ... Ne vem zakaj bi imel samo 3X zoom, če imaš lahko 10X. Govorim z vidika povprečnega uporabnika.
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vajenc ()

Ok, recmo, da te razumem.
Kar se tiče mene je tko, da če me kaj zanima, si grem to bliže pogledat. Vključno s sosedo.
Mam body za 2k evrov, ampak najdaljša leča je 50mm. I'm no fcuking paparazzi.
Kar se tiče mene je tko, da če me kaj zanima, si grem to bliže pogledat. Vključno s sosedo.

JayKay ::
sem gledal malo te slike, pa za nje ni ravno potreben tak dragi body. recimo 450d in dober objektiv pa si tam...

Am, hudo se motiš ;) Poleg tega, misliš, da vse kar posnamem, tudi objavim?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()

Vidim, da ste eni kr v sceni ... a mamo kakšnega "pozerja", ki si lasti Leica M8. Bi me zanimala uporabnost in kvaliteta glede na ceno ;)
Woody Allen
Woody Allen

PrimozR ::
Ok, recmo, da te razumem.
Hja, nekaterih stvari ne moreš pogledati bolj od blizu. Razen če hočeš da te povozi avto ;)

Canon mislim da ima kar spoštljivo blendo na tele območju 5,3.
In nimajo vsi enakih potreb. On pač ne rabi velike kible, ti ne rabiš zooma. Ampak tudi zate delajo objektive s 500mm goiščnice. In ti si kadarkoli lahko omisliš nov objektiv, on pa vse dobi naenkrat in se ne more izmišljevat potem naprej.
In nimajo vsi enakih potreb. On pač ne rabi velike kible, ti ne rabiš zooma. Ampak tudi zate delajo objektive s 500mm goiščnice. In ti si kadarkoli lahko omisliš nov objektiv, on pa vse dobi naenkrat in se ne more izmišljevat potem naprej.
4.

Da se razumemo, razumem fascinacijo z zoomom (al pa kot mulc z daljnogledom), uau, lej kolk blizu pridem :)
Samo na kompaktu ne vem kolk to sploh pride prav. Ker blenda pade (za 5.3 ob velikosti tipala, ki je kot noht na mezincu - ISO nad 400 je verjetno totalno neuporabno), rabiš sončen dan. Bi blo za razmislt, da nimaš zooma do Beograda, pač pa namesto tega malo hitrejše (in kavlitetno) steklo gor in narediš crop. Če maš do MP.
Samo na kompaktu ne vem kolk to sploh pride prav. Ker blenda pade (za 5.3 ob velikosti tipala, ki je kot noht na mezincu - ISO nad 400 je verjetno totalno neuporabno), rabiš sončen dan. Bi blo za razmislt, da nimaš zooma do Beograda, pač pa namesto tega malo hitrejše (in kavlitetno) steklo gor in narediš crop. Če maš do MP.

destiny ::
Dejstvo je da zlo mal uporabnikov kompaktov dela še postprocessing slike, tko da že crop pri večini ne pride v poštev.

mikko ::
A je to cool izbira : Canon PowerShot SX10 IS ?
Kako je v primerjavi z G10 ?
Še kakšna alternativa temu ?
Kako je v primerjavi z G10 ?
Še kakšna alternativa temu ?

BALAST ::
Sam imam Sony DSLR, vendar sem imel tudi možnost preizkusa Sony H50 in Canon SX10 IS, pa se mi je zdel Sony boljši, mogoče zato ker si lastim njegovega večjega brata, toda barve so bile bolj žive in ne tako sprane kot pri Canonu, Pa še lionska baterija zdrži 2x več kot en paket NIMH baterij pri Canonu.
Drugače sem pa našel lepo primerjalni članek, kjer so lepo opisali prednosti in slabost.
Drugače sem pa našel lepo primerjalni članek, kjer so lepo opisali prednosti in slabost.

Sam imam Sony DSLR, vendar sem imel tudi možnost preizkusa Sony H50 in Canon SX10 IS, pa se mi je zdel Sony boljši, mogoče zato ker si lastim njegovega večjega brata, toda barve so bile bolj žive in ne tako sprane kot pri Canonu
Če so barve na sliki "navite" (saturirane), to ne pomeni, da je slika kvalitetnejša. Sam zgleda bolj kičasta, kar je pač večini všeč.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

BALAST ::
Glej če se spotakneš v vsako osebno mnenje, potem ti lahko povem da nisem nikakršen profesionalec in lahko pride do napačnega tolmačenja kaj sprane barve pomenijo in nikoli nisem rekel "saturirane". Sploh ne poznam slovenskega izraza za ta termin.