» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
37 / 135
»»

amhisX ::

Zgoraj sem prebiral o razlikah med A95 A510 A520 aparati. Mnenja se nekako nagibajo bolj k A520...Zanima me kako to da je kljub temu, da je A95 starejši model ta še vedno dražji od obeh ostalih. A v tem primeru ne velja rekveč dnarja več muzike?

A se pri A95 fleš tudi polni dolgo časa, glede na to da ima 4 baterije?

Kaj pa kak Sony primerljiv z temi canoni? Sicer sem laik na tem področju, ampak sem opazil da imajo nekateri Sony-ji Carl-Zois optiko...a se to precej pozna pri fotkah?

Lp

koyotee ::

Mislm da Z5 8-)
mixi.tv
LP
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Myth ::

A mi lahko kdo tak iz prve roke kot nek (ne več amater, lahko bolj profi) uporabnik pove, kaj je zdaj best buy za do 120-130k?

Hvala lepa ;)
en LP in BZ
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Gundolf ::

Pravijo da bo Canonov S2 IS pri nas okoli 130k. Iz uporabljenega prihodnika lahko sklepaš, da tole ni iz prve roke - bi bilo bolj težko ker je fotoaprat tako zelo frišn. Imam pa njegovega predhodnika S1 IS in sem z njim razmeroma zadovoljen. Vse, kar mu po mojem mnenju manjka, odpravlja S2.

Tule imaš recimo en review z vsemi specifikacijami. Meni naprimer se ob tem fotkiču cedijo sline8-O

P.S. Sicer so povečal LCD iz 1.5" na 1.8" kar pa po moje ostaja edina pomankljivost (še vedno premajhen display - če bi se potrudil bi lahko dal vsaj 2"), ki je vidna iz specifikacij.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gundolf ()

s5cougar ::

@Mr|ce:

Poglej post nad tvojim. :\
Errare humanum est.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: s5cougar ()

Alec999 ::

uff noro Minolta DiMAGE Z5 in Canon PowerShot S2 IS tole so pa ze cool aparati.
Pri Z5 me samo moti, da ni vrtliv zaslon je pa zato 0,2" vecji.
Ze pri zdajsnem aparatu pogresam vrtliv zaslon, ker bi mi velikokrat prav prisel.

Drgac pa skoda k so od Canona podvodna ohisja tok draga :'(

zoune ::

jaz omahujem med S2 pa konica minolta Z5
cakam se samo na kaksen resen test za S2
te pa se bom odloco

Dr_M ::

ce bi samo fotografije delu, bi jest vzel definitivno Z5, ampak ce pa misls tut kdaj ksn film posnet, potem je pa verjetn kr S2 boljsa izbira.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Mislim da v primeru podobne cene tu skoraj ni vprašanja. Auto focus assist lamp, vrtljiv zaslon, superiorno video snemanje pri S2 proti priključku za zunanji flash in večjemu zaslonu (z istim številom pixlov) pri Z5. Ostalo je pa več ali manj zelo podobno. Ampak jaz bi že za AF assist dal 10k več, ker ob slabši svetlobi brez tega je focus eno sranje. Je pa res da bi moral oba aparata imeti v rokah in dobro sprobati, da bi lahko res rekel kateri je boljši. Tole nakladanje je le po specifikacijah. Je pa res da imam S1 in sem videl Z3, tako da ne govorim čisto na pamet.

koyotee ::

Js pa mam Z1 in sm sprobu Z5 0:)
Dr_M ti mas tut Z1 al nimas vec?
LP
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

koyotee: Z2 mam. se vedno dela odlicno.:)
pa morm rect, glede na to kok zgleda krhek fotic, je kr robusten. :)

AtaStrumf ::

Z5 in S2, sliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin :). To morm nahecat enga kolega da nabav, pol mu ga pa zasežem tko mal za test >:D.

chily ::

Mene pa zanima a imate kaj izkušenj z Panasonic DMC-FZ5 in ali se mi ga splača kupit?
I'm not addicted, I'm not addicted...

paperdoll ::

na prejšnji strani je nekdo spraševal za Sonyjev DSC V1 (post je sicer malo star, pa vseeno...):
imam ga 1 leto in za kar ga rabim (torej, raba za navadne smrtnike :) ) je res res super. slike so jasne, lepe, pa naj bo slikano v temnejšem prostoru ali na soncu. Moram poudarit da zlasti v temnejših prostorih in ob navadni luči se obnese dosti dosti bolje od drugih )povprečnih) digitalcev, kar sem lahko primerjala. Tudi slikanje v temi je ql (imaš dve varianti - s flešom (ratajo fotke popolnoma jasne) alpa nightframing (brez fleša, črnobelo, ob malo svetlobe - zanimivo res)). Skratka, tut če je ta digitalc sicer malo starejši, je BP, edino kar bi koga lahko motilo je njegova velikost - je sicer malo večji od običajnih digitalcev.

mkonci ::

Živjo mene pa zanima, če mi lahko poveste kaj je razlika med Canon PowerShot A95 in A520.

Katerga bi priporočal, zdaj mam A20!

opel-lepo ::

Jaz mam a-75 sem ful zadovoln.Problem ker ne opozori kdaj je konc z batarijo.(priporočam pa 400)8-O

Xgeneration ::

Z2 je še vedno kao višji razred od Z5. Poglejte si ceno na npr. www.mixi.tv.

Sicer Z2 nima stabilizatorja, kar za marsikoga odvrniti od nakupa. Imapa Z2 še vedno veliko zmoglivejši fleš, tudi pri svetlobni vrednosti ima mnogo večji razpon (F2,8 - 8 - medtem ko ima Z5 F2,8 - 4,5).
Poleg tega ima Z2 zmogljivejši UHT način slikanja, ki ga Canon sploh ne podpira. Ta način slikanja naredi kar 10 posnetkov na sekundo (tanovi Canon le 2,4 posnetka na sekundo). Z2 v tem načinu fotografira z ločljivostjo 1280*960, Z5 pa le 1024*768. Zanemarljiva razlika, boste rekli, toda ni čisto tako. Resolucija 1280*960 še komaj zadostuje za fotografijo 13X17cm,da je le ta ostra. Prav tako Z5 snema tudi filme v kvaliteti "zgolj" 640x480, Z2 pa tudi 800x600. Je pa res, da je novi zooom tišji in se tako ne na posnetku manj sliši. Z2 omogoča tudi hitrost zaklopa 15sekund in celo neskončno -kar roko na srce malo kdo uporablja - pa vendar Z5 omogoča le 4s.
Z2 prav tako omogoča večji razpon pri nastavitvi dioptrije na iskalu - za tiste, ki vidite slabše, a vseeno radi fotografirate brez očal.

Ima pa tudi Z5 svoje dobrote.
Prva je zagotovo večji zaslon. Druga je oblika, ki deluje bolj robustno. Supermakro načina pri Z5 omogoča fotografiranje na 1cm, pri Z2 pa na največ 4cm (Fotografiranje na 1cm pa je lahko zelo težko, saj s fotoaparatom objekt že prekrijemo in tako zraven težko pride dovolj naravne svetlobe.)
Aja naslednja dorotaje seveda 5mio pik, za razliko od Z2, ki jih ima 4mio. Prav tako ima Z5 še nekoliko naprednješe možnosti glede ostrenja. Ampak tudi to je pri Z2 mnogo hitrejše od konkurence.

No pač ne vem - js mam Z2. Ne bi je zamenjal za Z5, kljub temu, da ima le ta optični stabilizator,ki mimogrede prav tako ne dela čudežev - lahko pa pomaga!!!
Če pa bi fotoaparat kupoval znova, bi bila pa odločitev težka. Canona S2 še vedno ne bi izbral. Odločitev med Z2 in Z5 pa... ne vem. Pravzaprav pa se mi sploh ni potrebno odločiti. To prepuščam vam, ki fotoaparat kupujete. :))
Verjetno pa boste zadovoljni tako s Canonom kot tudi z Monolto DImage Z2 ali Z5.
LP

Xgeneration, daj si še enkrat malo poglej tele tvoje primerjave. Recimo da se obesim le na tele dve: svetlobna vrednost za Z2 je lahko 8 le v telefoto načinu, medtem ko je tisti 4.5 ki ga navajaš za Z5 najverjetneje v širokokotnem načinu. Na Mixi.tv, kjer imajo to očitno bolje poenoteno kot pri tebi lepo piše za Z2 F2.8 - F3.7. Toliko torej o prednosti Z2.

Drugo canonovih 2.4 slike na sekundo v 5 megapixlih primerjaš z 10 slik na sekundo v 1.2 megapixel načinu od tvoje minolte. Bravo. Poskusi najprej oboje preračunati na isto velikost slike, mogoče boš presenečen. Spet pa je to še naprej omejeno s hitrostjo pomnilniške kartice ki jo imaš.

Jaz vsekakor mislim, da kar se super zoom kamer tiče se splača kupiti eno izmed nove generacije. Z5 ali S2. Pri tem mi je pa osebno bolj všečen S2

chily ::

Kaj pa Panasonic DMC-FZ5 ? V primerjavi z Minolto Z5 in Canonom S2
I'm not addicted, I'm not addicted...

Clone ::

mkonci

A95 je (vsaj pri meni) v višjem rangu kot A520, ima 5mio pixlov z 1/18" senzorejm, a530 ima 4mio pixlov na 1/25" senzorju. Ima manj zooma le 2x medtem ko ima a520 4x. Glede same kvalitete slike bi ti priporaočal A95, glede majhnosti in lahkost in seveda še malo manj kvalitetnih sliki pa ti priporočam a520.

Odločitev je tvoja.

Clone ::

Mislim da Minolta z5 nima kaj praskati proti Canon s2/is edini ki mu lahko nasprotuje ali pa celo prekaša je panasonic DMC FZ5, slike ki sem jih naredil z njim so zelo natančne, pri Minolti Z5 se že pri ISO 100 pojavlja preeeeveč šuma.

mkonci ::

Ja Clone, tudi jaz sem po malo dalsem ogledu bolj nagibam k nakupu A95 ki stane 71900 pri mimovrste. Verjetno ga bom vzel.

Morda kdo ve za koliko bi lahko cenil mojega sedanjega Canon PowerShot A20 star je priblizno 3 leta in dela brezhibno (edino kar je narobe je da se mi je odkrušil zobček, ki zapre baterije, tako da malo štrli vendar se zmeraj drzi baterije tam kot mora!)

Kaj pravite, znanec mi je zanj ponujal 20000 SIT je premalo?:8)

Lime ::

mkonci: v Comtronu imaš A95 s polnilcem, baterijami in torbico za 72.990, ali pa pri Mixi skupaj s 512CF za 78.900.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lime ()

Tomay ::

Torej kaj se najbolj splača kupiti za 50 - 80 jurjev. Gledal sem neke olympuse samo so kar dragi glede na zmogljivost. Iščem nekaj za darilo. Kaj priporočate?
Voodoo 4Ever

N-E-O ::

js bi pa prosu za kakšen link na internetu, kjer bi bil kakšen dober članek o digitalnih fotoaparatih..
tako, da bi lahko dobil razlago vseh pojmov, o katerih nimam blage..
pa mogoče kakšen supertest digitalcev..

al pa če se kdo mogoče spomne, da je bilo v kakšni od slovenskih rač. revij kakšen test, naj mi prosm sporoči.. bom kupu izvod.. hvala,
Follow the white rabbit.

http://www.steves-digicams.com/
http://www.dpreview.com/

Na obeh najdeš preizkuse različnih foktičev in ostalo pomoč pri nakupu pa tudi slovarčka terminov. Sploh tisti glossary na drugem linku je zelo kvaliteten in ga močno priporočam, če se ti ne sanja kaj dosti o paramatrih digitalcev (čeprav večina parametrov je enaka kot na klasičnih fotkičih).

Zgodovina sprememb…

Fukomuko ::

Še js dam en zelo dober link... http://www.dcresource.com/reviews/cameraList.php

Gundolf

Minolta tudi zmore v 5 mio pixlih 2,2 fotki na sekundo, se mi zdi.

Je pa ful razlika fotografirat 2,5 al pa 10 fotkami na sekundo. Verjemi! Na športnih prireditvah lahko z 2,5 slikama na sekundo kar pozabiš, da boš 100% ponsel, kar pač želiš. Pri 10/sekundo ni tako. Vedno dobiš, kar rabiš. Pa čeprav v 1,3 milijona pik. To zadostuje za povsem odtro fotografijo 13*18cm. Itaq pa sem to napisal zato, ker minolta Z5 omogoča le 1024*768 - kar je slabo, v primerjavi z Z2, a ne?

Js sem rekel, da S2-ja pač ne bi izbral. Enostavno dela Minolta lepše slike. Preberi si laboratorijske teste.

LP
LP

Zgrešil si bistvo Xgeneration. S tvojim Z2 lahko z 1.2 Mpixli posnames 10 fotk na sekundo. Ok. Če nastaviš na 4 Mpixle potem ti ta številka pade na koliko (boš ti vedel, ampak zdajle recimo da 2,5). Zdaj pa za S2 imaš podatek da slika 2.4 slike na sekundo v 5 Mpixlih. Tu lahko le špekuliramo koliko ta šetvilka naraste če zmanjšaš resolucijo. Če gre linearno potem je to pri primerljivih 1.2 Mpixlih ravno okoli 10 slik na sekundo. In zakaj je temu tako? Preprosto zato, ker je hitrost slikanja navzgor omejena vedno s hitrostjo pomnilnika. Zato tudi pri nekaterih fotoaparatih navajajo podatek nekako tako - prve tri slike s hitrostjo 5 slik na seundo, vse nadaljnje pa max 2 sliki na sekundo oz. še manj, odvisno od hitrosti uporabljene pomnilniške kartice. Nekaj notranjega pomnilnika ti lahko da tisti začetni boost.

Kar ti očitno nisi razumel je to, da ali primerjaj hitrosti pri primerljivih resolucijah ali pa jih sploh ne. In pri obeh (S2 in Z5) ti hitrost slikanja z zmanjšanjem resolucije sigurno naraste. V tehničnih podatkih je pa navedena hitrost slikanja pri max resoluciji.

no bom se jest neki malega napisu o Z2.
ma funkcijo Continuos, pri kateri lahko nardis 5 posnetkov zaporedoma v katerikoli locljivosti ali 10 posnetkov v 1280x960. 5 posnetkov nardi tko v cca 2 sekundah, potem pa slike zapise na kartico. kar traja cca 10sec, 10 slik pa nardi v cca 1.5sec, ampak njihova kvaliteta ni ravno vrhunska.

Ja, jaz sem pa sprobal svojega S1 in vidim da sploh ni razlike v hitrosti, ne glede na resolucijo (tudi če dam na 640x480, pa čeprav lahko v tej resoluciji snemam odlične filme s 30fps). Zanimivo. Inženirji so malo zabušavali. Kako je s tem pri S2 lahko samo ugibamo, za Z5 pa Steve pravi takole:
Sports shooters will enjoy 2 modes of rapid sequential shooting: Continuous, which is a standard burst capture mode, and Progressive, which captures images continuously at an amazingly fast rate. Using the Continuous mode, I was able to capture 6 frames in approx. 2.5 seconds. In Progressive mode, I captured 17 frames in only 1.6 seconds. Unfortunately, the viewfinder blanks out momentarily inbetween each frame captured which often made it difficult to follow fast-moving subjects; however this is not so when using the Progressive mode. Our tests were done using a SanDisk Ultra II 512MB SD card, 2560x1920/Fine quality

Saj če naslednja generacija procesorjev ne bi zmogla novih trikov bi bilo pa res kar malo žalostno, mar ne?

Doman ::

Kupujem digitalc za cca. 40k. Kaj priporočate?

hunter01 ::

A510

MEDENA ::

ki je 50k.

Aleko7 ::

Fujifilm FinePix A350 ali A345

AJa Gundolf - ne sori - res nisem vedel, da lahko z S1 ali pa z S2 fotografiraš tudi pribl 10slik na sekundo. Vem sicer, da je to dejansko pogojeno s hitrostjo pomnilnika - oz. zapisovanja na pomnilnik - pač da se lahko interni pomnilnik na fotoaparatu dovolj hitro prazni. Samo majo pa nekateri fotoaparati to softversko omejeno. Zakaj je recimo možno pri Canon S2 snemati filme "le" do dolžine ene ure. Pri Minolti Z2 pa je to omejeno zgolj z velikostjo pomnilnika. (Ok - sej je res - kam pa sploh spraviš 1 uro v najboljši kvaliteti - na SD že bolj težko - ne vem če že obstaja 2GB SD - na 1GB bi morda ravno šlo tam okoli - pač odvisno od komprsije.)

Sem pa razumel tvoj point. Samo dejstvo vseeno je, da Minolta ima prav program za fotografiranje 10 slik/s, Canon pa ne. Če pa je res, kar praviš, da se hitrost veča obratnosorazmerno z ločljivostjo, je to plus Canona. Pri svoji Minolti tega še nisem opazil. Bom pa to sprobal - do sedaj sem vedno fotkal kar s tistim hitrim programom, če je bila nuja - pač slika garantirano uspe. Do sedaj mi je še vedno, no.
LP

Ne sori Xgeneration, ni to fora canona, vsaj mojega ne, ker sem sprobal in ne deluje. Očitno sem te dezinformiral. Sem pa takrat ko sem kupoval fotkič to nekje bral in si zapomnil ker je logična zadeva. Takrat sem konzumiral reviewe in vse informacije na veliko.

V bistvu te lahko v tvojem postu pokaram le ker si očitno spregledal da Minolta Z5 ima tak hitri program in celo veliko bolj je učinkovit od Z2 (17 slik v 1.6s pri max resoluciji). Za S2 pa kot sem rekel - le špekulacije dokler ga nekdo ne dobi v roke, ker v dosedaj izdanih informacijah o tem nič ne piše.

Mi je pa zanimivo pri S2 to, da menda lahko snemaš film in vmes šklocneš fotko pri max resoluciji. Samo moraš softwaresko (verjetno je kar avtomatsko ko prenašaš stvari na računalnik) vstaviti to fotko nazaj v film, ki se takrat prekine, rezultat je pa neprekinjen film in fotka. Verjetno lahko tako narediš tudi več fotk.

js sm si dokaj natančno prebral zadnje 2 strani te teme, in sicer kupujem fotoaparat.....
nism profesionalc, tk da ne rabm kej bisernega..

Ne morm se nekako odločit med a95 in a520 modelom, ki imata približno isto ceno. Vsak ima svoje prednosti in slabosti zato ne vem ali naj vržem kovanc:D ..... in potem je tu druga zadeva - zakaj bi plačal 20k sit več za a520 model, če je a510 popolnoma isti, le da ima tist megapiksl manj..

no ti trije fotoaparati so edini, ki jih mau poznam.. a priporočate kaj drugega za takšno ceno.. oziroma katerega od navedenih naj vzamem?!
Follow the white rabbit.

tec ::

A kdo ve, ce se ze da dobit kje S2 ? Pa kaksna je kej cena

Na mixi.tv ga ze majo za 118k.
Poprevek: sprejemajo naročila in imajo že znano ceno.

Zgodovina sprememb…

Alec999 ::

N-E-O >> pri A95 je mene se najbol pritegnil vrtljivi LCD zasloncek poleg zelo lepih slik, tko da pri naslednem fotkicu k ga bom kupu bo ziher z vrtljivim zaslonckom.

Tomay ::

Jaz sem nabavil a520, ki je malo manjši od a95, moti me edino shoot to shoot time, ki je 2 sekundi. A je a95 kaj hitrejši?
Voodoo 4Ever

ja to je glih slabost a520 modela, ker ima samo 2 aa bateriji...
medtem, ko ima a95 4 baterije in tukaj nima težav... sam je pa zato tudi precej težji...

lih zato je težka odločitev, kej vzet?!
Follow the white rabbit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: N-E-O ()

Lej, Gundolf. Ne vem kje si ti prebral to o 17 slikah na sekundo v max ločljivosti. Maximalno, kolker jaz vem, je okol 10 fotk na sekundo in to v 1024*768.

A ma kdo Minolto Dimage Z5? Ali lahko tu pomaga kdo?

Ker če je pa res to, kar praviš, Gundolf, jo grem pa js danes zamenjat. Fotoaparat namreč veliko uporabljam na športnih prireditvah.
LP

Sem priložil tudi link, tule ga imaš še enkrat: http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/z5_pg5.html

Istok ::

Zanima me če imata Canon S1,S2 možnost Zoomiranja med snemanjem filma?

Se zahvaljujem za podatek.

LP

Ja imata. Pa še motor je tako tih, da se zooma praktično ne sliši.

Matthew ::

Vidim, da še nihče ni omenil Canona IXUS 50. Men zgleda na prvi pogled privlačen ... Ne vem pa, če se je komu že zameril zaradi kakšne slabosti?

Drugače pa glede Canona A95. Prijatelj ga ima, predtem pa je imel A80 in pravi, da A95 dela vidno slabše slike. Sem se tudi sam prepričal. Na slikah so opazne rahlo vijolične sence, tudi robovi slik so slabši ...

Matthew ::

Kolikor sem o njem prebral review-ov, ga folk samo priporoča. Nad majhnostjo se noben ne pritožuje. Edina slabost, ki jo nekateri, vendar ne vsi, omenjajo je, da flash ni dovolj dober - slike pri slabi svetlobi jim niso tok všeč. Drgač pa hvalijo vse - hitrost, kvaliteto video posnetkov, kvaliteto slik, ...

V enaa zgleda precej mamljiva ponudba: http://www.enaa.com/oddelki/foto/product.asp?dept%5Fid=1086&pf%5Fid=CAN114

Edino, kar mi še ni čisto jasno, je baterija. Ima namreč Li-on-sko baterijo. Je to slabost ali prednost? Pomoje je slabost do te mere, da ko se sprazni, nimaš nadomestne, razen, če jo dokupiš (in daš še 9k). Sam ni fora, da jo dokupiš, ker jo morš polnit itak v fotiču ... tko da fotiča takrat ne morš uporablat. Zanima me tudi, kakšne mate kej izkušne z nezaščitenimi LCDji ... se to hitro poškoduje?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matthew ()

Nox ::

Eno zanimivo stran sem našel, imajo tok fotičev, da mi ni bilo nič jasno. Mogoče vam bo prav prišla.
digitalni fotoaparati
...
««
37 / 135
»»