» »

Računalnik se ne zažene

Računalnik se ne zažene

CyberAD ::

Sistem:
MB: Gigabyte GA-P55A-UD3
CPU: Intel Core i5 750
PSU: Xilence Gaming Series 750W 135 MODULAR Rev.3

Problem:
Odstranjeval sem prah iz računalnika. Ko sem opravil, sem ga zagnal in je nekaj časa normalno delal. Nato se je nenadoma izklopil (sem bil ravno AFK, tako da ne vem, ali je bil še kak error msg). Računalnika nato več ni šlo zagnati.

Če pritisnem gumb za zagon, se za delček sekunde prižgejo lučke in premaknejo ventilatorji, nato vse mrkne. Razen ventilatorja v napajalniku, ta veselo teče, dokler napajalnika ne izklopim s stikalom na napajalniku (držanje stikala za vklop računalnika ne ugasne napajalnika).

Žal nimam te sreče, da bi mi sistem naklonil kakšen error beep. Po relativno temeljitem pregledu matične tudi nisem našel napihnjenih kondenzatorjev.

Zdaj sem prišel tako daleč, da sem z matične odklopil vse razen CPU in napajanja.

 Odklop napajanja CPU

Odklop napajanja CPU



Če odklopim del napajanja (obkroženo rdeče na sliki), namenjenega procesorju, pride do spremembe obnašanja: sistem se poskuša zagnati (tokrat se celo ventilatorji uspejo malenkost zavrteti - kot da bi sistem dobil malo daljši "curek" elektrike). Nato se spet vse ugasne, vendar čez kakšnih 5 sekund sistem spet oživi za kakšno sekundo, nato pa mrkne - ta vzorec se nato ponavlja, dokler ne ugasnem napajalnika (ventilator na napajalniku se spet vrti ves čas, brez premora!).

Zaradi te izjeme nekako sumim, da mora biti nekaj narobe okoli procesorja. Mogoče kakšni kratki stiki? Se aktivira kakšna zaščita, ki prekine napajanje?
V glavnem, ne vem, kako točno naprej. Kako naj dalje diagnosticiram problem? Prosim za nasvete, rešitve - karkoli! :)

Mesar ::

Gigabytke počasi postajajo znane po tem, da jih malo "zviješ" pa crknejo. Poskusi vse še enkrat razstavit in nazaj sestavit pa pazi, da nimaš v kakšni reži praha. Če odstraniš napajanje za CPU se zadeva nebo zagnala do konca, moglo pa bi ti pisknit error... če je z plato vse vredu.
Your turn to burn!

Janac ::

Imel enak problem, z podobnim napajalnikom( Xilence gaming series 800w). Napajalnik ti je crknil sem prepričan.

CyberAD ::

@Janac:
Če je napajalnik crknil, zakaj se potem še ventilator v napajalniku vrti? Jaz to razumem, da še vedno deluje trafo v napajalcu (da lahko 220 pretvori v 12V ali koliko že rabi ventilator) - je pa seveda visoko na seznamu osumljencev ... ampak brez rezervnih delov ne morem ničesar zagotovo preveriti.

@Mesar:
Hm, to mi ni všeč - namreč v primeru, da odstranim napajanje CPU, še vedno beep "molči".
Glede sestavljanja nazaj - saj v bistvu mi je zdaj preostalo res samo še da CPU odstranim in nazaj postavim - kar pa pomeni ves cirkus s termalno pasto itd...

Janac ::

Napajalnik je bil isto pri meni res... Pač ne zmore več pod obrementivijo... Menjaj in boš presenečen :)

cegu ::

750W napajlniki tudi crkujejo tako hitro? Zakaj bi potem sploh dal 3/4 denarja več za 1/4 več W...

CyberAD ::

Janac, torej tebi se je prav ventilator še sukal kot pri meni?
Obstaja kaka možnost (če nimam doma rezervnega napajalnika), da se 100% prepričam, da je prav napajalnik kriv - ne bi ravno rad reklamiral zadeve in mi potem slučajno čez kak teden povejo, da je vse v redu.

CyberAD ::

Na napajalniku sem premeril vse napetosti, ga obremenil z upori - v glavnem napajalnik očitno dela. Problem mora biti nekje drugje.

Duhec ::

Na sliki nimaš priklopljenega cpu ventilatorja.

Janac ::

CyberAD je izjavil:

Na napajalniku sem premeril vse napetosti, ga obremenil z upori - v glavnem napajalnik očitno dela. Problem mora biti nekje drugje.


Problem je v tem da napajalnik počepne pod obremenitvijo.

CyberAD ::

Na CPU napajanje sem vezal upore, ki so simulirali 150W obremenitve in je zadeva lepo tekla več minut (potem sem izklopil, ker pač vroči upori + lesena tla niso najboljša kombinacija na dolgi rok), hkrati pa se napetosti na posameznih pinih niso nič spremenile. Tako da napajalnik ni počepnil pod obremenitvijo.

Duhec, hvala za ostro oko, ampak če je CPU fan priklopljen ali ni, nima čisto nobene veze s problemom. Slika je posneta sredi troubleshooting faze, ko sem že odklopil praktično vse, kar bi lahko vplivalo na diagnozo.

Duhec ::

V bistvu se mičken motiš.
Cpu fan ima vlogo pri štartni proceduri. Skoraj vsak bios v svoji POST proceduri povoha tudi Cpu fan obrate in če jih ni, bodisi takoj izklopi napajanje (pošlje HI stanje na PSU - pin 16=PS_ON) ali pa začne tulit zvočnik v znaku sirene (TI DU TI DU). Seveda zvočnika nimaš. :)

Če imaš vklopljeno kako usb nzunanjo napravo jo iztakni (predvidevam, da usb vezave konektorjev na plati nisi tikal).
Naredi Clear Cmosa, ko je plata brez napajanja.
Odstrani spomina in z nekim novim pleskarskim manjšim čopičem popenzlaj in spihaj prah, posebno okoli PCIX konektorjev, ker je kar sivo tam okoli. ::)

CyberAD ::

Pardon, nisem vedel, da je tako pomemben CPU fan za sam zagon. No, sem priklopil nazaj CPU fan (nato še vse system fans). Z matične sem odstranil še tista dva USB connectorja, ki vodita na sprednji del ohišja (ni bilo razlike).
Naredil sem CMOS reset (vzel ven baterijo in počakal 15 min).
Pobrisal sem prah še nekoliko bolj temeljito, pa tudi ni nič pomagalo.

Ima pa zdaj po neskončni seriji priklapljanja in odklapljanja kablov računalnik za razliko tudi pri priklopljenem CPU napajanju vzorec vklapljanja in izklapljanja: Se zažene za kako sekundo (vsi ventilatorji se zavrtijo, LEDke se zasvetijo), nato ugasne. Po kakih treh sekundah se spet poskusi za sekundo zbuditi in ponovno "zaspi" - vzorec se ponavlja v nedogled.

Duhec ::

Še nekaj vprašanj :
1. Kako si čistil komp ? Si prej izštekal 220V kabel in razelektril kondenzatorje ?
2. Si pri čiščenju odstranil tudi cpu z ventilatorjem ali si ga pustil nedotaknjenega ?
3. Si slučajno kaj flešal bios ?

OBVEZNO : nekje stakni/si izposodi zvočnik/speaker in ga priklopi na konektor !

Clear Cmosa naredi takole:
Izpuli 220V kabel iz napajalnika
stisni tipko za vklop kompa, da se razelektrijo kondenzatorji v PSU in na MB
pri USB konektorjih na plati imaš en konektorček za Clear Cmos (CLR_CMOS) in ga kratko skleni
iztakni baterijo in s kovinsko sponko ali izvijačem/škarjami kratko skleni + in - kontakt ležišča baterije za cca. 5 sek.
vstavi baterijo nazaj - pazi na polariteto
odstrani jumper na konektorčku za CLR_CMOS

Odstrani še spomina in jih izmenično enega po enega testiraj v belem slotu bližjem cpu-ju.
vstavi še grafiko (cpu z ventilatorjem že imaš)
Priklopi 220V kabel in štartaj komp.

Če kaj in kako piska imaš v navodilih str. 111 razlago kaj posamezni piski POST-a pomenijo.

Janac ::

Nevem kaj filozofirate, ko je jasno da je crknil napajalnik. Prvo poskusi z drugim.

Janac ::

Če se ugaša: napajalnik,pregrevanje,v skrajnem primeru je šla plata.

CyberAD ::

Zanimivo - sem še enkrat CMOS resetiral, nato priklopil za hec čisto vse (diski, grafa). In zdaj se računalnik zažene in pride celo v zagon Winsov. Torej velik napredek iz tistega 1 sekundnega življenja.
Žal pa med zagonom naletim na BSD (vsakič nek drug error code). Do zdaj sem te ujel:
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_DATA (2x)
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION

Priznam, da še nisem vseh vrednosti nazaj nastavil v BIOS (so default). Bi znalo to odpraviti te BSD ali je tu še kak drug problem?
No, zdaj grem testirati in sporočim kasneje, če je kaj novega.

Janac, saj jaz mam že skoz plato na sumu, ampak nimam pojma, kako diagnosticirati, ali je res plata defektna in kaj na njej ni OK (čeprav je komaj 2.5 leti stara).

ST-777 ::

CyberAD je izjavil:

Odstranjeval sem prah iz računalnika.
Če si se med odstranjevanjem prahu dotaknil RAM-ov in je prišlo do razelektritve, je morda to razlog, da dobivaš sedaj BSD-je. Testiraj RAM-e s programom MemTest.

"The Blue Screen of Death ... BSoD ... They can also be caused by physical hardware faults, such as faulty RAM memory" Vir: wikipedia.org

CyberAD ::

Sem zagnal Memtest86 v4.20, pa da vidim kaj bo :)

Eno mimogrede vprašanje (precej začetniško, vem :) ): Imam RAMe, za katere piše, da so 1600MHz 1.35V. Če mi potem pri BOOT screenu piše Memory frequency: 1333MHz - to pomeni, da je nekaj v BIOSih narobe nastavljeno? Ali je to stvar CPUja, da ne gre do 1600?

Duhec ::

Po mojem si ti pucal kišto in imel 220V kabel vklopljen v napajalnik. Četudi komp ne dela ni rečeno, da plata ni pod štromom, največkrat je.
Se motim, da si prvič iztaknil baterijo in naredil kao Clear Cmosa, 220V kabel pa je bil vklopljen v napajalniku, komp pa izklopljen ? :)
Po pravilnem Clear Cmosu (hvala, da si upošteval moja navodila) se je plata (bios) uspešno bodisi samoobnovil (dual bios) ali pa je enostavno prešel in neke prejšnje zanke lepo v boot proceduro.

Kaj pa štart v varnem zagonu tudi povzroča BSOD ?

Zdaj pojdi v Cmos nastavitve biosa in izberi tovarniške nastavitve "Load Optimized Defaults", nastavi pravilen datum in čas, shrani in restartaj komp.

Če se BSOD še pojavlja in so vedno druge cifre/stop error koda, potem je najverjetnejši krivec spomin. Izmenično jih vstavi in testiraj enega po enega, če se pri obeh pojavlja BSOD.
V nastvitvah biosa lahko nato izbereš tudi "Load fail-safe defaults", ki izbere manj agresivne timing nastavitve.

Kot je bilo rečeno testiranje spomina ne bi bilo odveč.

Odgovori na vprašanja, na prejšnja niti nisi, in poročaj !

CyberAD ::

Duhec je izjavil:

Po mojem si ti pucal kišto in imel 220V kabel vklopljen v napajalnik. Četudi komp ne dela ni rečeno, da plata ni pod štromom, največkrat je.

Je bil kabel zunaj. Res pa je, da ne bi dal roke v ogenj, če sem spraznil kondenzatorje. Se ne spomnim več.


Se motim, da si prvič iztaknil baterijo in naredil kao Clear Cmosa, 220V kabel pa je bil vklopljen v napajalniku, komp pa izklopljen ? :)

Enako kot prej. Mogoče sem tudi prehitro dal baterijo nazaj not. Je bil pa kabel 100% zunaj.


Kot je bilo rečeno testiranje spomina ne bi bilo odveč.

Sem pravkar opravil memtest. Ni našel nobenih napak na RAM-ih (2 Pass, 0 Errors)


Kaj pa štart v varnem zagonu tudi povzroča BSOD ?

Tudi v safe mode dobim BSoD


Zdaj pojdi v Cmos nastavitve biosa in izberi tovarniške nastavitve "Load Optimized Defaults", nastavi pravilen datum in čas, shrani in restartaj komp.

Naredil. Še vedno BSoD (tudi v safe mode)




Duhec je izjavil:

Odgovori na vprašanja, na prejšnja niti nisi, in poročaj !
Pozabil nanje odgovoriti, pardon. No, z zamudo:

Duhec je izjavil:

Še nekaj vprašanj :
1. Kako si čistil komp ? Si prej izštekal 220V kabel in razelektril kondenzatorje ?

Na kratko: izštekal 220V; nisem prepričan, če sem ali nisem razelektril kondenzatorje.


2. Si pri čiščenju odstranil tudi cpu z ventilatorjem ali si ga pustil nedotaknjenega ?

Sem ju pustil nedotaknjena.


3. Si slučajno kaj flešal bios ?

Ne.



Bom še malo vztrajal, da vidim, kakšne vse BSoD in kode dobim :)

Duhec ::

Kul.
Zdaj pa še v Cmos nastavitvah biosa izberi "Load fail-safe defaults", shrani in ponovi restart.
Izmenično testiraj z eno, nato drugo palčko rama.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Duhec ()

CyberAD ::

Poskusil v fail-safe defaults izmenično z eno in drugo palčko RAMa in je še vedno isto. V bistvu je zdaj razlika edino v tem, da se PC največkrat kar resetira še preden mi uspe sploh prebrati BSoD.
No, tu pa tam celo pride do točke, ko naloži mouse pointer ali celo start bar, potem pa zmrzne.

Glede na to, da obe palčki RAMa kažeta isto obnašanje, memtest pa tudi ne pokaže nobenih napak ... verjetno RAMi niso krivci?

Duhec ::

Če se slučajno spomniš si imel sata mode na AHCI ali IDE ? Ker s Clear Cmosom se je to spremenilo in če so bili Winsi inštalirani v IDE modu za sata ddisk kjer je boot od Windows sistema potem moraš v biosu to spremeniti nazaj.

CyberAD ::

Preklopil iz IDE na AHCI pa žal ni pomagalo. Je pa v obeh načinih začelo zaganjati Windowse (potem pa pač spet BSoD na poljubni točki nalaganja).

Če to mogoče kaj pomaga pri diagnozi:
Ko sem zagnal BIOS setup, se mi je tu pa tam zgodilo, da sem dobil samo prazno modro stran.

In včasih se v POST screen obesi. Izpiše:
Main Processor: ...
CPUID:... Patch ID:...
na tej točki pa zmrzne in se več ne odziva

ST-777 ::

CyberAD je izjavil:

Sem pravkar opravil memtest. Ni našel nobenih napak na RAM-ih (2 Pass, 0 Errors)
Si vklopil v Memtestu "extended tests"? Na forumu slo-tech.com sem nekoč prebral, da standardni test pri pregledu RAM-ov ne najde vseh napak.

CyberAD ::

Tokrat je celo sistem zmrznil ko so se Windowsi že delno naložili (brez BSoD tokrat). Tokrat se je naložilo namizje, ikone, start bar, samo gadgets še ne; dobil sem opozorilo:
"Windows must now restart because the Plug and Play service terminated unexpectedly."
Potem pa je vse zmrznilo.


ST-777, bom probal še to. Škodit ne more :)

ST-777 ::

@CyberAD, na tvojem mestu bi preizkusil zagon še s kakšnim operacijskim sistemom, ki se zažene iz CD-ja in naloži v RAM. Uporabiš lahko, na primer, Slax.

"Slax is a Live operating system based on Linux. Live means it runs from an external media without any need for permanent installation. When Slax is started from a read-only media such as CD/DVD, it keeps all system modifications in memory only."

CyberAD ::

Torej tale Slax bo pustil diske čisto pri miru in ne bo nič mrdal?

drugače pa tale memtestov Bit Fade test nekaj zafrkava - po 24 minutah je še vedno na 0%, Pattern še vedno 00000000 ... no zdaj (po 40 min) pa se več nič ne odziva (wall time zamrznjen pri 24:33, tisti + pri Memtest86+ pa še vedno utripa ... kdo bi vedel) :\

CyberAD ::

Tudi tale Slax se obesi
Live Kit done, starting slax
INIT: version 2.88 booting
INIT: Entering runlevel: 3
_

na tem mestu se ustavi in se nič ne zgodi že 10 minut

ST-777 ::

@CyberAD, na tvojem mestu bi sistem testiral z drugimi ram-i. Verjetno veš, kako se menjajo, za vsak primer vseeno zapišem: pri menjavi ram-ov, je obvezen izklop vseh napajalnikovih konektorjev s plošče (preberi navodila za matično ploščo). Pomembno je tudi, da preprečiš udar statične elektrike, kar pomeni: gumijaste rokavice, razelektritev in antistatična podlaga.

CyberAD ::

Nimam nobenih rezervnih delov, tako da žal takšna testiranja pri meni odpadejo. Pa ni malo čudno, da bi hkrat obe palčki odpovedali? Za dodatno mero pa ne bi mem test na prav nobeni našel kakšne napake?

A obstaja kaka diagnostika za matične plošče? Ali je res edini način, da preveriš čisto vsako stvar, ki je nanjo priklopljena in ko lahko z gotovostjo rečeš, da čisto vse drugo dela, posedično sklepaš, da bo verjetno plata krivec?

Janac ::

Pismo a nemores nanovo nalozit windowsow?

ST-777 ::

CyberAD je izjavil:

... izštekal 220V; nisem prepričan, če sem ali nisem razelektril kondenzatorje.
... Poskusil v fail-safe defaults izmenično z eno in drugo palčko RAMa in je še vedno isto.
... Glede na to, da obe palčki RAMa kažeta isto obnašanje, memtest pa tudi ne pokaže nobenih napak ... verjetno RAMi niso krivci
Če so bili kondenzatorji napajalnika še vedno pod elektriko, je možno, da je nastala okvara na krmilniku ramov, ki je na matični plošči.

Janac ::

Mogoce mas samo okvarjen boot disk ali pa napajalnik pocepne pod obremenitvijo.

CyberAD ::

Janac, mislim da je več kot očitno hardwareska napaka. Kaj ima zdaj tu novo nalaganje Winsov?

Janac ::

Maš mogoče preveč navit CPU?

Saj, napajalnik počepne pod obremenitvijo, več kot očitno.

CyberAD ::

CPU nikoli ni bil navit :)
Pa saj je vseeno - glede na to, da nimam prav nobenih rezerv doma, bom moral na servis v vsakem primeru. So na teh servisih kaj fleksibilni? Da jim recimo rečeš, da bi rad, da stestirajo samo določene komponente? Ker mogoče je pa res samo napajalnik (čeprav nisem prepričan), samo če nimaš rezerve, ne moreš ugotovit.

Janac ::

S kje pa si doma?

CyberAD ::

Maribor

filip007 ::

RAM mora biti v modrih slotih in ne v belih, potem jih moraš še dodatno nastaviti, prepišeš z nalepke dol.
Posesaj sistem s sesalcom ali spihaj s kompresorjem...

Gigabyte komplicira okoli RAMov, pa tudi če so prav montirani, nič novega.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

CyberAD ::

Dve leti in pol je delal v tej konfiguraciji RAMov? Zakaj bi si zdaj naenkrat zmislil da mu ni več všeč?

filip007 ::

A tvoja pa v belih, mislim halo. Kaj vse se Gigabyte še spomni...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Janac ::

meni je delalo samo v obeh zadnjih slotih... bel in moder...

einstein :P ::

možno, da ga serje psu, preobremenjen pa definitivno ni.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Janac ::

einstein :P je izjavil:

možno, da ga serje psu, preobremenjen pa definitivno ni.


tis obvious

CyberAD ::

Janac je izjavil:

einstein :P je izjavil:

možno, da ga serje psu, preobremenjen pa definitivno ni.


tis obvious


t'wasn't obvious ... šel na servis - PSU lepo dela. Matična je tista, ki je hin.
Zdaj pa dobit eno 1156 matično....

Janac ::

Pismo, pa meni je delalo enake probleme, to večkrat... pa sem jo včeraj prodal.

Glede tehnološkgea napredka ti svetujem da kupiš še drug procesor.

Za i5 750 dobiš 150eur na bolhi.

einstein :P ::

@janac

"Za i5 750 dobiš 150eur na bolhi."

????? :| i3 3220 ima občutno boljši performance, pa je nov 110EUR na mlacomu...
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Zgodovina sprememb…

CyberAD ::

No, v glavnem hvala vsem, ki ste pomagali z nasveti. Žal sem pač imel worst case scenario :\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

računalnik se ne prižge!

Oddelek: Pomoč in nasveti
142288 (2103) d4vid
»

Težava z blue screeni

Oddelek: Pomoč in nasveti
326608 (6001) smotanc
»

Kaj je crknilo - racunalnik se prizge, zaslon ostane temen

Oddelek: Pomoč in nasveti
151847 (1485) solatko
»

Okvara pci-e reže?

Oddelek: Strojna oprema
272098 (1703) amacar
»

Test matičnih ploŠč - kje so clr cmos zobci

Oddelek: Strojna oprema
163378 (3081) Siddh

Več podobnih tem