Forum » Loža » Je bolj vroča žerjavica ali ogenj?
Je bolj vroča žerjavica ali ogenj?
z00s ::
Pozdrav.
Doma imam kamin, je pa problem, ker je stanovanje majhno in kamin preveč segreva prostor. Zato me zanima, ali je bolje, da imam na kaminu odprte "ventile" za dovajanje zraka (na ta način drva gorijo hitreje z večjim plamenom) ali pa je bolje, da ventile zaprem (drva gorijo počasneje z malo plamena oz. se pojavi živo rdeča žerjavica). Ne gre torej za to, da v kaminu ne bi bilo dovolj materiala za gorenje.
Sem guglal, pa so odgovori različni. V naravi je bolj vroč ogenj, za kamin pa ne vem. Tako po fizičnem občutku bi rekel, da je bolj vroča žerjavica, saj se kaminu, ko je poln živo žareče žerjavice, komaj lahko približam:) Logika pa pravi, da je bolj vroč plamen.
Za kakšne ideje oz. mnenja se že vnaprej zahvaljujem.
lp,Z00s
Doma imam kamin, je pa problem, ker je stanovanje majhno in kamin preveč segreva prostor. Zato me zanima, ali je bolje, da imam na kaminu odprte "ventile" za dovajanje zraka (na ta način drva gorijo hitreje z večjim plamenom) ali pa je bolje, da ventile zaprem (drva gorijo počasneje z malo plamena oz. se pojavi živo rdeča žerjavica). Ne gre torej za to, da v kaminu ne bi bilo dovolj materiala za gorenje.
Sem guglal, pa so odgovori različni. V naravi je bolj vroč ogenj, za kamin pa ne vem. Tako po fizičnem občutku bi rekel, da je bolj vroča žerjavica, saj se kaminu, ko je poln živo žareče žerjavice, komaj lahko približam:) Logika pa pravi, da je bolj vroč plamen.
Za kakšne ideje oz. mnenja se že vnaprej zahvaljujem.
lp,Z00s
jype ::
Če dovajaš kisik, gori hitreje. Kaj misliš, kaj to pomeni - da se kemična energija, shranjena v celulozi hitreje pretvarja v toplotno, ali počasneje?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
z00s ::
Hm verjetno bo res tako:) Pomislil sem, da npr. eno poleno z več kisika hitreje izgoreva in gre posledično tudi topolota hitreje ven iz kamina (po dimniku). Če je pa manj kisika, pa več toplote ostaja v kaminu (ker ni tako "zračno"). Vendar bo verjetno res tako, kot pravita, da je bolj vroče, če je več plamena. Se vidi, da je že pozno,)
Hvala in lp,Z00s
Hvala in lp,Z00s
RejZoR ::
Prva največja napaka je da folk kupi mega močen kamin, ki krepko presega kubaturo ogrevalnih prostorov in pol dušijo gorenje, da ni tolk vroče. Prvič s tem stran mečeš potencial lesa, ker ne izgoreva z visoko učinkovitostjo, ustvarja se več strupenih plinov, nastaja več saj itd itd.
Idealno je da je kamin močen ravno za prostor ki ga imaš namen ogrevat oz za odtenek šibkejši. Ker pol ga boš vedno gnal na polno in z najvišjo učinkovitostjo.
Idealno je da je kamin močen ravno za prostor ki ga imaš namen ogrevat oz za odtenek šibkejši. Ker pol ga boš vedno gnal na polno in z najvišjo učinkovitostjo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Invictus ::
Naloži v kamin manj drv, pa bo manj grel.
Tako preprosto je to ...
Tako preprosto je to ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
SplitCookie ::
Najbolje je tako, da ti gori s čim višjo temperaturo in čim manjšim prebitkom zraka.
Ker je kamin največje sranje od kurišča, ki zmeče 70% toplote v dimnik, in te bo kljub temu, da te žge v glavo, še vedno zeblo v noge, je pravzaprav vseno s čim in kako kuriš.
Najbolje je nalagati s čim manjšimi poleni, 3x3cm ali 2x2cm gorijo najbolje, vendar pa jih je treba zelo pogosto nalagati. Večje kot je poleno, dlje časa se bo smodilo, preden začne goreti.
Narobe je npr. nalagati kamin na polno, najbolje je dodajati eno po eno poleno, ostala pa postaviti tako, da se znotraj kurišča, če je dovolj veliko, sušijo, drugače se jih postavi lahko zraven kamina. (Zložiš jih ob strani in za ognjem, ker ti nič ne koristi, če se greje stena za kaminom)
Če so polena sveža in imajo veliko vode, bo kamin vso toploto samo zmetal v dimnik.
Če je plamen zelo rdeč in sajast, to pomeni da samo mečeš toploto in katran v dimnik oz. stran in si delaš težave.
Najboljši je najintenzivnejši/najsvelejši plamen, rumeno-oranžen, ali celo bel.
Če imaš odprt kamin, ga zapri in se grej z električnim radiatorjem. Je ceneje.
Ker je kamin največje sranje od kurišča, ki zmeče 70% toplote v dimnik, in te bo kljub temu, da te žge v glavo, še vedno zeblo v noge, je pravzaprav vseno s čim in kako kuriš.
Najbolje je nalagati s čim manjšimi poleni, 3x3cm ali 2x2cm gorijo najbolje, vendar pa jih je treba zelo pogosto nalagati. Večje kot je poleno, dlje časa se bo smodilo, preden začne goreti.
Narobe je npr. nalagati kamin na polno, najbolje je dodajati eno po eno poleno, ostala pa postaviti tako, da se znotraj kurišča, če je dovolj veliko, sušijo, drugače se jih postavi lahko zraven kamina. (Zložiš jih ob strani in za ognjem, ker ti nič ne koristi, če se greje stena za kaminom)
Če so polena sveža in imajo veliko vode, bo kamin vso toploto samo zmetal v dimnik.
Če je plamen zelo rdeč in sajast, to pomeni da samo mečeš toploto in katran v dimnik oz. stran in si delaš težave.
Najboljši je najintenzivnejši/najsvelejši plamen, rumeno-oranžen, ali celo bel.
Če imaš odprt kamin, ga zapri in se grej z električnim radiatorjem. Je ceneje.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Blinder ::
čaki čaki cookie. kje si pobral te reči? Pa se ti da malo na kratko razložit izkoristek peči pa kako vpliva kamin nanje in celo koliko vplivajo vlažna ali sveža drva na khm finančni vidik...
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
NeMeTko ::
Meni je čisto logično kar je napisal SplitCookie.
Več zraka, ko ga dovajaš, bolj vroč bo plamen in boljše izgorevanje (manj saj in katrana). Bo pa zato večji 'prepih' skozi dimnik - kar posledično 'odnese' veliko vročega zraka v dimnik. Če imaš varianto, kjer se na ta način ogreva vodo, je to čisto cool, drugače pa gre ta toplota v nič - ti se greješ le od IR sevanja, ki ga daje kamin od sebe.
Če zdaj pripreš zrak, se pa drva v kaminu 'cmarijo'. Izgorevanje ni popolno, v dimnik gre več saj in katrana in če ga ne vzdržuješ redno, se ti lahko še vžgejo v dimniku. Ker je manj 'prepiha', je morda res kamin navidezno bolj vroč, ampak to ni smisel zadeve.
Če govorimo o sami vročini plamena - pomislim na varilni aparat. acetilen bo gorel tudi brez dovajanja kisika - sajasto in z 'mlačnim' plamenom. Ko dodaš še kisik, pa lahko režeš jeklo...... Pri drvih ni nič drugače.
Več zraka, ko ga dovajaš, bolj vroč bo plamen in boljše izgorevanje (manj saj in katrana). Bo pa zato večji 'prepih' skozi dimnik - kar posledično 'odnese' veliko vročega zraka v dimnik. Če imaš varianto, kjer se na ta način ogreva vodo, je to čisto cool, drugače pa gre ta toplota v nič - ti se greješ le od IR sevanja, ki ga daje kamin od sebe.
Če zdaj pripreš zrak, se pa drva v kaminu 'cmarijo'. Izgorevanje ni popolno, v dimnik gre več saj in katrana in če ga ne vzdržuješ redno, se ti lahko še vžgejo v dimniku. Ker je manj 'prepiha', je morda res kamin navidezno bolj vroč, ampak to ni smisel zadeve.
Če govorimo o sami vročini plamena - pomislim na varilni aparat. acetilen bo gorel tudi brez dovajanja kisika - sajasto in z 'mlačnim' plamenom. Ko dodaš še kisik, pa lahko režeš jeklo...... Pri drvih ni nič drugače.
SplitCookie ::
čaki čaki cookie. kje si pobral te reči? Pa se ti da malo na kratko razložit izkoristek peči pa kako vpliva kamin nanje in celo koliko vplivajo vlažna ali sveža drva na khm finančni vidik...
Ok, gremo počasi:
Kamin kuriš z drvmi, ta drva imajo nek odstotek vlage, večji kot je le ta, slabše gorijo (nočejo se prižgati ali samo tlijo), slabše izgorevajo (veliko dima) in ne dajejo nobene toplote (vse gre v uparevanje vode)
Že zaradi tega zmečeš stran vsaj 20% toplote, ponavadi še mnogo več.
Izkoristek kamina je zelo nizek, ker ne izkoriščaš temperature dimnih plinov, in vse kar pride ven iz kamina je predvsem IR sevanje, tega pa, ker drva niso niti približno podobna IR peči, raznem v zadnjem stadiju izgorevanja (žerjavica), ni veliko.
Ker je kamin precej trapasta stvar, pri kateri moraš ročno regulirati dovod kisika, že iz tega naslova zgubiš precej energije, ker je izgorevanje _vedno_ nepopolno, enkrat preveč kisika, drugič premalo.
V kolikor je kamin odprt, teh težav ni, vendar pa odprti kamini ogromno toplote zmečejo skozi dimnik.
Zraven pa ti kamin še vleče hladen zrak preko vseh možnih odprtin (Vrata, okna ipd.) tako da te stalno zebe v noge.
Zato je kamin najslabši možen način ogrevanja. Da smrada, odnašanje pepela, nalaganje drv in morebitne poškodbe pri prenašanju drv niti ne omenjamo (poškodbe hrbta so pogoste, zato ker se je treba veliko sklanjati in vsi to počnejo s hrbtom in ne nogami, morebitni padci na ledu, opekline, ureznine ipd., nevarnost požara etc.)
Ali pa če omenimo še svinjarijo ki jo takšen kamin izpljune skozi dimnik - veliko katrana, sajastih delcev in smradu - vse to je hudo rakotvorno.
Glede samega izkoristka zgorevanja.
Vzeti moraš, da dovajaš zrak z neko temperaturo, in ta zrak odvedeš z neko temperaturo.
Lahko vzameš, da je dovedeni zrak s temperaturo 0°C in dimni plini imajo temperaturo 300°C ali še več.
Ker je vse med 0°C in 300°C popolna izguba, tu ne moreš spraskati ven nič.
Lahko pa zmanjšaš pretok teh plinov in povišaš temperaturo plamena. Npr. če izgoreva s 500°C je mnogo slabše kot če izgoreva s 1000°C
V prvem primeru bo termična razlika 200°C, v drugem pa lepih 700°C
To je nekako pavšalno povedano, zadeva je malenkost bolj komplicirana od tega, ker se z višjo temperaturo plamena lahko tudi poviša temperatura dimnih plinov, samo imaš vsaj občutek kako zadeva zgleda.
Npr. pri električnem gretju dimnih plinov ni, in tako se vsa dovedena energija, spremeni v toploto prostora.
Druga stvar je še da se drva cmarijo - sama drva proizvajajo veliko plina in če le ta ne zgori, gre v dimnik.
Če je v drvih še veliko vlage, se bodo prvo sploh scvrla, preden bodo začela goreti.
V glavnem imajo kamini res nizke izkoristke, 20-30%, vse ostalo zmečeš v dimnik.
Npr. v starih časih, so 'kamine' oz. kar peči, kurili iz hodnikov, da se v delovne prostore ni prinašal dim, pepel etc.
Npr. krušne peči so bile narejene podobno, kurišče v enem delu (oz. vratca kurišča), vse ostalo v drugem.
Lp
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Poldi112 ::
Zanimivo, kamin ima izkoristek 20-30%, a imam z njim kurjavo cenejšo za minimalno 50%. Kaj bi potem lahko rekel o olju, katerega je v mojem primeru nadomestil?
Pa tole o cmarjenju drv je tudi ena velika bedarija - kdo pa kuri svež les?
Pa tole o cmarjenju drv je tudi ena velika bedarija - kdo pa kuri svež les?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
jest10 ::
Aston_11 ::
Gor je malo nametano za razne tipe kaminov. Z odprtim kaminom se greje le malokdo. Večinoma imajo kamini dovod zraka od zunaj in ti mimo nog nič ne vleče (poznam pa enega, ki mu).
Rekreacija drvmi je za ene rekreacija (zame), za druge breme.
Jaz grejem 180 m2 hiše s toplovodnim kaminom na Notranjskem. T ponoči je bila npr. 14,5 minus. Bajta iz siporeksa brez dodane izolacije, izključno talno gretje. Moj kamin ima deklariranih 82% izkoristka, verjetno jih dosega enih 60. Izkoristek me ne briga dosti, ker drvi spet ne porabim toliko. Planirana poraba bo enih 8 prm, če jih bo več, tudi ne bo katastrofa.
Cmarjenje drv - čisto mogoča štorija - če gori na polno, mu zapre loputo (v tem mrazu sicer rekdo), dela se katran na stenah peči (itak, saj jih ohlaja voda), nalaga pa se po posamezno drvo do dve, če ni posebno mraz, ali več njih, če je mraz (kot npr. sedaj) - tako, da gori zadeva čimbolj na polno.
Rekreacija drvmi je za ene rekreacija (zame), za druge breme.
Jaz grejem 180 m2 hiše s toplovodnim kaminom na Notranjskem. T ponoči je bila npr. 14,5 minus. Bajta iz siporeksa brez dodane izolacije, izključno talno gretje. Moj kamin ima deklariranih 82% izkoristka, verjetno jih dosega enih 60. Izkoristek me ne briga dosti, ker drvi spet ne porabim toliko. Planirana poraba bo enih 8 prm, če jih bo več, tudi ne bo katastrofa.
Cmarjenje drv - čisto mogoča štorija - če gori na polno, mu zapre loputo (v tem mrazu sicer rekdo), dela se katran na stenah peči (itak, saj jih ohlaja voda), nalaga pa se po posamezno drvo do dve, če ni posebno mraz, ali več njih, če je mraz (kot npr. sedaj) - tako, da gori zadeva čimbolj na polno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
Magic1 ::
Kamini imajo slab izkoristek zato ker ni njihov dizajn sposoben imeti dobrih izkoristkov. Dober izkoristek ima ena sodobna grda peč v kleti. Kamin je bolj za boljši filing v večini primerov. Kot športen avto, dober za vozit, slab za porabo.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
NeMeTko ::
Vsekakor nebi primerjal 'navaden okrasni' kamin z modernimi toplovodnimi kamini, s katerimi ogrevaš še ostale prostore in/ali sanitarno vodo.
Aston_11 ::
Prej sem bil v najemu, kjer smo imeli kombinirano peč na nafto - decembra je požrla 1000 litrov za cca 160 m2 (dve stanovanji). Torej 500 EUR na familijo. Za te solde se na drva grejemo celo zimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
jest10 ::
Prej sem bil v najemu, kjer smo imeli kombinirano peč na nafto - decembra je požrla 1000 litrov za cca 160 m2 (dve stanovanji). Torej 500 EUR na familijo. Za te solde se na drva grejemo celo zimo.
Je pa po drugi strani tudi res, da je oljna peč praktično zastonj v primerjavi z dobro pečjo na drva, ter vsem pripadajočim šmornom. Brez okvar si v plusu po 5+ sezonah. Je pa že v dveh sezonah čisto realno možno totalno zjebati kurišče s preveč vlažnimi drvmi(20+%), ter še kaj drugega zraven, menjava tega pa je v rangu nove peči
fosil ::
Prej sem bil v najemu, kjer smo imeli kombinirano peč na nafto - decembra je požrla 1000 litrov za cca 160 m2 (dve stanovanji). Torej 500 EUR na familijo. Za te solde se na drva grejemo celo zimo.
Ne mešat jabolk in hrušk.
Eno je izkoristek, drugo je pa cena energentov.
Tako je!
Magic1 ::
Vsekakor nebi primerjal 'navaden okrasni' kamin z modernimi toplovodnimi kamini, s katerimi ogrevaš še ostale prostore in/ali sanitarno vodo.
Res je, vendar vseeno se težko primerja tudi najboljši kamin proti dobri peči, ki ima zraven zalogovnik.
Magic
mailer ::
Odprt zidan kamin je vseeno zelo dobra zadeva v kakšni brunarici. Ko se kamen segreje je topel še 2 dni tudi pozimi. Ne vem pa kako je z ogljikovim dioksidom pri odprtih kaminih. Pa tudi legendarni "gašperčki" ti brez težav ogrejejo manjšo kvadraturo, tam do 30m2.
SplitCookie ::
Edino kar rešuje drva, je nizka cena.
Izkoristek je tam kjer je.
Npr. namesto 1000L olja, naj bi pokuril 3-4 kubike lesa, realna poraba je pa bolj proti 5-6.
Na drva preprosto ni mogoče ekonomično kurit, na premog isto. Preprosto ne gre. Npr. ko se je kurilo na rjavi premog, 20kg je zadostovalo za 1 dan ogrevanja sobe (navadna peč). (10€ in tam 60kWh+ iz premoga)
Soba je bolj ogreta s navadnim oljnim radiatorjem + ne smrdi, pokuri se pa tam 30-35kWh štroma.
Flikni potem v tisti kamin, če ima tako ogromen izkoristek, oljni gorilnik in se čudi.
Cena kurjave nima veze z izkoristkom.
Kombinirani kamini, ki furajo še vodo zraven imajo dokaj ugoden izkoristek, zalogovnik pa tudi ne zvišuje izkoristka peči, temveč še doda - s svojimi izgubami.
Njegova edina prednost je, da drva ne cmariš in tako izkoristek povečaš za kake 5-10% in peč lahko nalagaš do kraja. To je pa tudi vse.
Drva so pač energent katerega ne moreš ekonomično kurit brez peči ki ima vgrajeno lambda sondo s uplinjevanjem.
Izkoristek je tam kjer je.
Npr. namesto 1000L olja, naj bi pokuril 3-4 kubike lesa, realna poraba je pa bolj proti 5-6.
Na drva preprosto ni mogoče ekonomično kurit, na premog isto. Preprosto ne gre. Npr. ko se je kurilo na rjavi premog, 20kg je zadostovalo za 1 dan ogrevanja sobe (navadna peč). (10€ in tam 60kWh+ iz premoga)
Soba je bolj ogreta s navadnim oljnim radiatorjem + ne smrdi, pokuri se pa tam 30-35kWh štroma.
Zanimivo, kamin ima izkoristek 20-30%, a imam z njim kurjavo cenejšo za minimalno 50%. Kaj bi potem lahko rekel o olju, katerega je v mojem primeru nadomestil?
Flikni potem v tisti kamin, če ima tako ogromen izkoristek, oljni gorilnik in se čudi.
Cena kurjave nima veze z izkoristkom.
Res je, vendar vseeno se težko primerja tudi najboljši kamin proti dobri peči, ki ima zraven zalogovnik.
Kombinirani kamini, ki furajo še vodo zraven imajo dokaj ugoden izkoristek, zalogovnik pa tudi ne zvišuje izkoristka peči, temveč še doda - s svojimi izgubami.
Njegova edina prednost je, da drva ne cmariš in tako izkoristek povečaš za kake 5-10% in peč lahko nalagaš do kraja. To je pa tudi vse.
Drva so pač energent katerega ne moreš ekonomično kurit brez peči ki ima vgrajeno lambda sondo s uplinjevanjem.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Magic1 ::
Se da, vendar je investicija draga. Ah, sej si na koncu napisal, samo ne moraš prej pisat da se ne da:-)
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
izbrisiracun ::
Drva so in bodo najbolj primerna za podeželje. Pri nas imamo isto peč(ne kamin) že kakšnih 25 let, enaka peč komu zdrži dlje ali manj(odvisno koliko so suha drva in predvsem koliko je priprta loputa za zrak).
Drva delamo sami in jih vedno delamo vsaj za eno sezono v naprej in tako imamo vedno praktično idealna drva.
Najbolje je imeti še čim večji zalogovnik, tako, da ti peč vedno greje na polno in se ne zapira loputa za zrak.
Če hočeš dobro kurit na drva rabiš predvsem prostor za zalogovnik in za sušenje drv.
Drva delamo sami in jih vedno delamo vsaj za eno sezono v naprej in tako imamo vedno praktično idealna drva.
Najbolje je imeti še čim večji zalogovnik, tako, da ti peč vedno greje na polno in se ne zapira loputa za zrak.
Če hočeš dobro kurit na drva rabiš predvsem prostor za zalogovnik in za sušenje drv.
SplitCookie ::
Se da, vendar je investicija draga. Ah, sej si na koncu napisal, samo ne moraš prej pisat da se ne da:-)
I tata bi sine:)
+ lambdo je treba menjat na par let
Če maš denar to ni tak problem naenkrat, pač daš mal več za peč pa je.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
jest10 ::
SplitCookie je izjavil:
Se da, vendar je investicija draga. Ah, sej si na koncu napisal, samo ne moraš prej pisat da se ne da:-)
I tata bi sine:)
+ lambdo je treba menjat na par let
Če maš denar to ni tak problem naenkrat, pač daš mal več za peč pa je.
Lambda pa res ni velik strošek.
Izgorevalna komora je tisto, kar ti sprazni denarnico.
SplitCookie ::
SplitCookie je izjavil:
Se da, vendar je investicija draga. Ah, sej si na koncu napisal, samo ne moraš prej pisat da se ne da:-)
I tata bi sine:)
+ lambdo je treba menjat na par let
Če maš denar to ni tak problem naenkrat, pač daš mal več za peč pa je.
Lambda pa res ni velik strošek.
Izgorevalna komora je tisto, kar ti sprazni denarnico.
Lambda je prec 100€
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
gruntfürmich ::
plamen je plamen. to je zgorevanje plinov v lesu, in načeloma je to metan. in ta plamen ima načeloma vedno enako temperaturo (na zraku), razen ob zelo zmanjšanem zraku. rekel bi da cca 1500°C v špici.
drugo pa je žerjavica. ker je temno rdeča in ne bela kot v plavžu, so temperature veliko manjše. rekel bi da cca 700°C. če fino žari pa tudi 1000°C+...
drugo pa je žerjavica. ker je temno rdeča in ne bela kot v plavžu, so temperature veliko manjše. rekel bi da cca 700°C. če fino žari pa tudi 1000°C+...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
jest10 ::
SplitCookie je izjavil:
SplitCookie je izjavil:
Se da, vendar je investicija draga. Ah, sej si na koncu napisal, samo ne moraš prej pisat da se ne da:-)
I tata bi sine:)
+ lambdo je treba menjat na par let
Če maš denar to ni tak problem naenkrat, pač daš mal več za peč pa je.
Lambda pa res ni velik strošek.
Izgorevalna komora je tisto, kar ti sprazni denarnico.
Lambda je prec 100€
Sej. Praktično zastonj v primerjavi z 8000+€ ki jih daš za spodobno peč+zalogovnik+po možnosti termočlen za sanitarno vodo+inštalacija vsega skupaj.
SplitCookie ::
gruntfürmich je izjavil:
plamen je plamen. to je zgorevanje plinov v lesu, in načeloma je to metan. in ta plamen ima načeloma vedno enako temperaturo (na zraku), razen ob zelo zmanjšanem zraku. rekel bi da cca 1500°C v špici.
drugo pa je žerjavica. ker je temno rdeča in ne bela kot v plavžu, so temperature veliko manjše. rekel bi da cca 700°C. če fino žari pa tudi 1000°C+...
Ne, ni metan. Je nekajkrat več vodika.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
gruntfürmich ::
a zdaj bomo pa dlako cepli?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
SplitCookie ::
Ne govori gluposti pa je.
Najvišja temperatura plina v danem okolju bo, takrat ko bo izkorel ves + manjši prebitek zraka.
Temperatura zgorevanja plinov je ogromno odvisna predvsem od vlage v lesu, ki niža hitrost gorjenja, do te mere, da lahko plin zagori šele 10cm+ nad poleni.
Najvišja temperatura plina v danem okolju bo, takrat ko bo izkorel ves + manjši prebitek zraka.
Temperatura zgorevanja plinov je ogromno odvisna predvsem od vlage v lesu, ki niža hitrost gorjenja, do te mere, da lahko plin zagori šele 10cm+ nad poleni.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
jest10 ::
SplitCookie je izjavil:
Temperatura zgorevanja plinov je ogromno odvisna predvsem od vlage v lesu, ki niža hitrost gorjenja, do te mere, da lahko plin zagori šele 10cm+ nad poleni.
Ni pa to neka univerzalna resnica. Recimo pri uplinjevalnih pečeh je najbolje imeti okoli 15% vlažna drva. Če so bolj suha je izkoristek dejansko malo slabši, ker ne zgori ves CO.
SplitCookie ::
Niti ni problem v tem. Del te vlage se porabi za proizvodnjo plina, tako je izkoristek peči boljši, ker je tudi manj žerjavice oz. čistega ogljika ki proizvaja monoksid.
Izkoristek peči je boljši, vendar je še vedno izkoristek drv slabši kot pri drvih z 0% vlage, kjer ne rabiš segrevati odvečne vlage
Izkoristek peči je boljši, vendar je še vedno izkoristek drv slabši kot pri drvih z 0% vlage, kjer ne rabiš segrevati odvečne vlage
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SplitCookie ()
Aston_11 ::
Verjetno so razlike zanemarljive in jih povprečen uporabnik, ki ni cepljen na izkoristek, le stežka opazi. Ali daš noter 3 ali 4 drva, da je toplo, je čisto vseeno.
korenje3 ::
Pozdrav.
Doma imam kamin, je pa problem, ker je stanovanje majhno in kamin preveč segreva prostor. Zato me zanima, ali je bolje, da imam na kaminu odprte "ventile" za dovajanje zraka (na ta način drva gorijo hitreje z večjim plamenom) ali pa je bolje, da ventile zaprem (drva gorijo počasneje z malo plamena oz. se pojavi živo rdeča žerjavica). Ne gre torej za to, da v kaminu ne bi bilo dovolj materiala za gorenje.
Sem guglal, pa so odgovori različni. V naravi je bolj vroč ogenj, za kamin pa ne vem. Tako po fizičnem občutku bi rekel, da je bolj vroča žerjavica, saj se kaminu, ko je poln živo žareče žerjavice, komaj lahko približam:) Logika pa pravi, da je bolj vroč plamen.
Za kakšne ideje oz. mnenja se že vnaprej zahvaljujem.
lp,Z00s
ogenj je bolj vroč na splošno.
pri pečeh se ponavadi merijo dimni plini. na podlagi istopnega kisika iz dimnika se ugotovi izkoristek izgorevanja. če je preveč kisika na izstopu iz dimnika, pomeni da slabo izgoreva, tako da moraš priperi dovod zraka.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
SplitCookie ::
Verjetno so razlike zanemarljive in jih povprečen uporabnik, ki ni cepljen na izkoristek, le stežka opazi. Ali daš noter 3 ali 4 drva, da je toplo, je čisto vseeno.
Razlika je pa v tem da pokuriš 25% več drv če te ne zanima
Ni tako malo
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
black ice ::
SplitCookie je izjavil:
Verjetno so razlike zanemarljive in jih povprečen uporabnik, ki ni cepljen na izkoristek, le stežka opazi. Ali daš noter 3 ali 4 drva, da je toplo, je čisto vseeno.
Razlika je pa v tem da pokuriš 25% več drv če te ne zanima
Ni tako malo
Pri 1000€ je to 250€ razlike. Še vseeno je nekajkrat ceneje kot cviček.
Aston_11 ::
1000 eur pomeni porabo 20 prm bukovine. V neizolirani stari hiši smo lani porabili za 160 m2 12 prm preko zime namesto 3000l nafte (oktober april). 25% bi pomenilo dodatnih 100 EUR.
z00s ::
Pozdravljeni.
Najprej hvala vsem za sodelovanje. Nisem mislil, da se bomo tako razklepetali:) Še posebej hvala SplitCookiju, ki je napisal veliko modrih stvari. Pa tudi to, da je v splošnem ogenj bolj vroč drži. Vendar odgovora še vedno ne vem, verjetno tudi malo po moji krivdi, ker sem premalo napisal.
Kamin je tak kot je (sem v najemu, zato so vse debate okoli nakupa česarkoli odveč). Les je lep, suh, negovan:) Manj drv v kamin ne morem nalagati, ker potem sploh ne gori več. Drži, da je kamin dokaj neučinkovita zadeva, zato bi s čim manj porabe drv rad imel ne preveč visoko temperaturo (recimo okoli 23 stopinj)
Danes sem naredil mini eksperiment. Dvakrat sem kuril in dvakrat meril temperaturo na dva načina (digitalni števec in fizični občutek takoj ko odprem vratca). Obakrat sem skušal izbrati enaka velika poletna in kuriti približno enako časa. Zaprl sem vse ostale prostore (vrata) in okna.
V prvem primeru sem naredil žerjavico (zaprl sem dovod zraka - če bi ga odprl, bi zagorelo in bi imel ogenj) --> slika1 in slika2.
V drugem primeru sem kuril ogenj (če bi zaprl dovod zraka, bi nastala "buhteča" žerjavica --> slika3 in slika4.
Števček je v prvem primeru prišel do 29 stopinj (jupi, spet smo v tropih), v drugem pa do 27 stopinj (ni realno, ker je števec v kotu, kamor gre toplota, je pa vseeno ok za primerjavo), vendar zna biti, da to ni primerljivo (hipoteza, da ogenj pač rabi dalj časa, da se vse skupaj segreje). Fizični občutek pa pravi, da je absolutno bolj vroče, ko je žerjavica (ko sem odprl vratca, je vročina silno buhnila vame, roke pa sploh nisem mogel približati žerjavici), kot pa ogenj (lahko sem za kakšno milisekundico stegnil roko čisto blizu žarišča).
Vem, da je verjetno ogenj sam po sebi bolj vroč. Moja dilema je bolj "ekonomske" narave. V vsakem primeru bom kuril na minimumu (ker je itak dovolj močan kamin za tako majhen prostor), ne vem pa, ali bi bilo bolje vzdrževati žerjavico ali ogenj.
Tako, sedaj sem pa popolnoma zakompliciral. Verjetno mi ni pomoči. Pa itak je spet pozno.
Hvala lepa vsem, pa še lep pozdrav,
Zoos
Najprej hvala vsem za sodelovanje. Nisem mislil, da se bomo tako razklepetali:) Še posebej hvala SplitCookiju, ki je napisal veliko modrih stvari. Pa tudi to, da je v splošnem ogenj bolj vroč drži. Vendar odgovora še vedno ne vem, verjetno tudi malo po moji krivdi, ker sem premalo napisal.
Kamin je tak kot je (sem v najemu, zato so vse debate okoli nakupa česarkoli odveč). Les je lep, suh, negovan:) Manj drv v kamin ne morem nalagati, ker potem sploh ne gori več. Drži, da je kamin dokaj neučinkovita zadeva, zato bi s čim manj porabe drv rad imel ne preveč visoko temperaturo (recimo okoli 23 stopinj)
Danes sem naredil mini eksperiment. Dvakrat sem kuril in dvakrat meril temperaturo na dva načina (digitalni števec in fizični občutek takoj ko odprem vratca). Obakrat sem skušal izbrati enaka velika poletna in kuriti približno enako časa. Zaprl sem vse ostale prostore (vrata) in okna.
V prvem primeru sem naredil žerjavico (zaprl sem dovod zraka - če bi ga odprl, bi zagorelo in bi imel ogenj) --> slika1 in slika2.
V drugem primeru sem kuril ogenj (če bi zaprl dovod zraka, bi nastala "buhteča" žerjavica --> slika3 in slika4.
Števček je v prvem primeru prišel do 29 stopinj (jupi, spet smo v tropih), v drugem pa do 27 stopinj (ni realno, ker je števec v kotu, kamor gre toplota, je pa vseeno ok za primerjavo), vendar zna biti, da to ni primerljivo (hipoteza, da ogenj pač rabi dalj časa, da se vse skupaj segreje). Fizični občutek pa pravi, da je absolutno bolj vroče, ko je žerjavica (ko sem odprl vratca, je vročina silno buhnila vame, roke pa sploh nisem mogel približati žerjavici), kot pa ogenj (lahko sem za kakšno milisekundico stegnil roko čisto blizu žarišča).
Vem, da je verjetno ogenj sam po sebi bolj vroč. Moja dilema je bolj "ekonomske" narave. V vsakem primeru bom kuril na minimumu (ker je itak dovolj močan kamin za tako majhen prostor), ne vem pa, ali bi bilo bolje vzdrževati žerjavico ali ogenj.
Tako, sedaj sem pa popolnoma zakompliciral. Verjetno mi ni pomoči. Pa itak je spet pozno.
Hvala lepa vsem, pa še lep pozdrav,
Zoos
Zgodovina sprememb…
- spremenil: z00s ()
einstein :P ::
ja najbrž "števček" ne kaže glih realno, ko odpreš dovod zraka, ker se ob tem vse skupaj malo ohladi.
probaj ornk ogenj narediti, odpri dovod zraka in čez nekaj časa ga zapri in glej, koliko bo števec pokazal, potem to primerjaj s tistim, ko samo žerjavico uporabljaš, brez da bi prej fajn kuril.
lp
probaj ornk ogenj narediti, odpri dovod zraka in čez nekaj časa ga zapri in glej, koliko bo števec pokazal, potem to primerjaj s tistim, ko samo žerjavico uporabljaš, brez da bi prej fajn kuril.
lp
STAY OUT OF MY TERRITORY!
SplitCookie ::
Žerjavica bo seveda bolj grela, ker sam plamen ne izseva veliko IR, njena moč pa je še vedno povezana s količino kisika, ki ji dovajaš, če ga je premalo, nastaja CO in ne CO2 in to ne greje 0
Če nalagaš preveč, bodo plameni segali do stropa kurišča - to pomeni samo izgube - pravtako so izgube pokončno obrnjena polena ravno zaradi tega razloga.
Če bi imel dovolj globoko kurišče, bi lahko npr. na levi strani dodajal svež les, vse skupaj pa odrival proti desni. Tako efektivno upočasniš hitrost gorenja.
Enako narediš, če žerjavico odrineš na kup. V takem primeru lahko naložiš nekaj več lesa ki bo tudi dlje trajal.
Manj se ti tudi saji in bolje gori tudi npr, če se les zarine pod žerjavico, v takem primeru, bo žerjavica grela pline ki izhajajo iz lesa, tako da lahko ustrezno zagorijo, samo to je res minimalen profit, za ogromno dela.
Če imaš težave s prižiganjem - na dno rešetk prvo naloži nekaj lesa, med njimi naredi ustrezne reže, da se zrak lahko giblje, šele nato dodaš material za zakurit. Rešetke so namreč precej hladne, zraven pa tudi ne nudijo ničesar, da bi gorelo.
Enako lahko počneš če kuriš na odprtem. Talna vlaga ubija ogenj drugače in dokler se tla ne posušijo ni z njim vse skupaj nič.
Če nalagaš preveč, bodo plameni segali do stropa kurišča - to pomeni samo izgube - pravtako so izgube pokončno obrnjena polena ravno zaradi tega razloga.
Če bi imel dovolj globoko kurišče, bi lahko npr. na levi strani dodajal svež les, vse skupaj pa odrival proti desni. Tako efektivno upočasniš hitrost gorenja.
Enako narediš, če žerjavico odrineš na kup. V takem primeru lahko naložiš nekaj več lesa ki bo tudi dlje trajal.
Manj se ti tudi saji in bolje gori tudi npr, če se les zarine pod žerjavico, v takem primeru, bo žerjavica grela pline ki izhajajo iz lesa, tako da lahko ustrezno zagorijo, samo to je res minimalen profit, za ogromno dela.
Če imaš težave s prižiganjem - na dno rešetk prvo naloži nekaj lesa, med njimi naredi ustrezne reže, da se zrak lahko giblje, šele nato dodaš material za zakurit. Rešetke so namreč precej hladne, zraven pa tudi ne nudijo ničesar, da bi gorelo.
Enako lahko počneš če kuriš na odprtem. Talna vlaga ubija ogenj drugače in dokler se tla ne posušijo ni z njim vse skupaj nič.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
gruntfürmich ::
SplitCookie je izjavil:
Ne govori gluposti pa je.
Najvišja temperatura plina v danem okolju bo, takrat ko bo izkorel ves + manjši prebitek zraka.
Temperatura zgorevanja plinov je ogromno odvisna predvsem od vlage v lesu, ki niža hitrost gorjenja, do te mere, da lahko plin zagori šele 10cm+ nad poleni.
če govorim gluposti potem pa podaj % plinov, da ne boš še ti govoril gluposti
poleg tega bo temperatura plamena teh plinov še vedno 1000+ (ne glede na vlago)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
SplitCookie ::
Na wikiju imaš vse opisano
Wood gas @ Wikipedia
Temperatura gorjenja tega plina pa je cirka 900°C, bistveno odvisna od vlage
Wood gas @ Wikipedia
Temperatura gorjenja tega plina pa je cirka 900°C, bistveno odvisna od vlage
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
gruntfürmich ::
to sem tudi jst gledal, pa nisem razumel zakaj si mi pod nos vrgel vodik in ne ogljikov monoksid... pa tudi temperatura se zna povzpeti lepo čez 1000
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
SplitCookie ::
Od vodika je več toplote
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
;-) ::
Imamo na vikendu podobno težavo.
Če kuriš z odprto loputo se zagreje hitro in preveč, posledično drva hitro zgorijo in je (pre)vroče, če kuriš z zaprto loputo se naredi žerjavica, ki sicer gori dlje ampak spet našopa preveč vročine. Ker imamo vse skupaj povezano z radiatorji in talnim gretjem je nekje kompromis da na tistem stenskem kompjutrčku nastavimo ful na talno gretje, prostor v katerem se pa spi pa damo radiatorje na minimum.
Po 3 letah še vedno experimentiram kako bi zakuril da bi imel ne prevroče in bi nekaj časa lahko pozabil na nalaganje drv, do sedaj neuspešno. Najboljše pa se še mi zdi da ko pridem gor konkretno zakurim da na hitro ogrejem prostor in kasneje zaprem to loputo do polovice ter vržem gor karseda veliko drvo- take konkretne ob pravilno odprti loputi gorijo tudi po 8-9ur. Če loputo preveč odpreš začne drvo goret kot noro in prehitro zgori, če loputo odpreš premalo slej kot prej ugasne.
Glede na tvoje slike bi ti rekel da ne kuriš pravilno v kaminu...Žerjavico potolči do konca da bo samo po tleh kamina nato drva nalagaj po tleh ne eno vrh druge v 2 vrsti, nevem zakaj delate nekateri taborne ognje v kaminu-tega ni treba.
Če kuriš z odprto loputo se zagreje hitro in preveč, posledično drva hitro zgorijo in je (pre)vroče, če kuriš z zaprto loputo se naredi žerjavica, ki sicer gori dlje ampak spet našopa preveč vročine. Ker imamo vse skupaj povezano z radiatorji in talnim gretjem je nekje kompromis da na tistem stenskem kompjutrčku nastavimo ful na talno gretje, prostor v katerem se pa spi pa damo radiatorje na minimum.
Po 3 letah še vedno experimentiram kako bi zakuril da bi imel ne prevroče in bi nekaj časa lahko pozabil na nalaganje drv, do sedaj neuspešno. Najboljše pa se še mi zdi da ko pridem gor konkretno zakurim da na hitro ogrejem prostor in kasneje zaprem to loputo do polovice ter vržem gor karseda veliko drvo- take konkretne ob pravilno odprti loputi gorijo tudi po 8-9ur. Če loputo preveč odpreš začne drvo goret kot noro in prehitro zgori, če loputo odpreš premalo slej kot prej ugasne.
Glede na tvoje slike bi ti rekel da ne kuriš pravilno v kaminu...Žerjavico potolči do konca da bo samo po tleh kamina nato drva nalagaj po tleh ne eno vrh druge v 2 vrsti, nevem zakaj delate nekateri taborne ognje v kaminu-tega ni treba.
roCkY ::
Nič ne boš naštudiral.
Z drvmi se brez zalogovnika tople vode žal ne da enakomerno ogrevati oz. se kot ste že omenili popolnoma poruši izkoristek.
Kurim enkrat na cca. 2 dni. Temperatura v celem objektu pod nadzorom. Dela je 3 min za zakurit in enkrat naložiti. Ko so v rabi kake palete je pa treba 3* dokladat. Ampak še vedno ne vidim smisla za kake sekance in podobno ropotijo. No res pa so drva domača. Za pol sezone pa mi še zbitih palet "poturijo" tekom leta. Se jih skorajda ne splača žagat ampak zakaj bi jih nekomu v mlin vozil...
Z drvmi se brez zalogovnika tople vode žal ne da enakomerno ogrevati oz. se kot ste že omenili popolnoma poruši izkoristek.
Kurim enkrat na cca. 2 dni. Temperatura v celem objektu pod nadzorom. Dela je 3 min za zakurit in enkrat naložiti. Ko so v rabi kake palete je pa treba 3* dokladat. Ampak še vedno ne vidim smisla za kake sekance in podobno ropotijo. No res pa so drva domača. Za pol sezone pa mi še zbitih palet "poturijo" tekom leta. Se jih skorajda ne splača žagat ampak zakaj bi jih nekomu v mlin vozil...
SplitCookie ::
roCkY
Če kuriš 1x na 2 dni:
Imaš tako velik zalogovnik, da vso toploto iz drv zmečeš noter, ali se zanašaš še na morebitno zalogo neizgorelih drv v peči ?
Kako rešuješ nabiranje katrana, če se ti sploh nabira pri takem kurjenju ?
Če kuriš 1x na 2 dni:
Imaš tako velik zalogovnik, da vso toploto iz drv zmečeš noter, ali se zanašaš še na morebitno zalogo neizgorelih drv v peči ?
Kako rešuješ nabiranje katrana, če se ti sploh nabira pri takem kurjenju ?
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
;-) ::
imam zalogovnik vode, govorim o tem ko ni zaloge tople vode... Preden se prekat zagreje tudi traja...ce hoces vso vodo zagret pa crkujes v savni cel dan ker sam kamin tolk ogreje
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Slab vlek kaminaOddelek: Loža | 4500 (3728) | ;-) |
» | Kateri kamin na drvaOddelek: Loža | 7728 (3526) | maqito |
» | Kateri kamin na trda goriva?Oddelek: Loža | 4479 (3564) | red_baron |
» | Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanjaOddelek: Loža | 17946 (5315) | letmein |
» | Kakšna peč je to?Oddelek: Loža | 9417 (7200) | cordoba |