» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
186 / 189
»»

mailer ::

FireSnake je izjavil:

mailer je izjavil:

Če bo kdo opazil nenavadno povečanje novih ur na raznih oglasnikih je bila čez vikend izpraznjena prodajalna Slowatch v novomeški Supernovi.

Torej: pokradli so vse?
https://moja-dolenjska.si/vdrli-v-novom...
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

FireSnake ::

Uf, tole so imeli pa zelo natančno natrenirano.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Samael ::

Po zadnjem G-shocku in debati zgoraj, ki se je razvnela, sem naročil in prejel še tri. Naročeval sem preko nemškega amazona in pa brandfield.com - kjer tudi ni bilo poštnine, bil pa je 10% off kupon za prvi nakup.

Zdaj se bo mogoče kdo začudil, ampak dve od teh sta zgolj barvni različici prej omenjene meni tako zelo ljube modre Casio G-SHOCK GM-2100.
Ja, vem, vem... ampak mi je omenjen model tako preklemansko všeč, da ne morem iz svoje kože. Ne bomo obsojali, a? :)
Kar ne morem se odločiti, katera mi je bolj všeč, se pa poigravam z mislijo, da bi za črno naročil temno zatemnjen (ne tisti povsem črn temveč light-black) kovinski pašček https://www.aliexpress.com/item/1005005... - pa če mi bo všeč bo, če ne dam pa lahko še vedno gor ali originalnega ali pa mogoče celo NATO ... (teh imam nekaj na lagerju).

(povečaj, povečaj - klikni na sliko, da pride ta eleganca do izraza!)

Pri tretjem naročilu se mi pa zadeva ni tako zelo posrečila. Čeprav sem si večkrat rekel, da je večina (ne vsi!) G-shockov zame preveč bulki, pač orjaške, debele, obložene ure, me je po drugi strani premagala radovednost in ker se je ravno prikazala priložnost sila ugodno dobiti polnokrvnega g-shocka, sem pa še to naročil.
Casio Ga-100-1A4Er akhm... zadeva je oz. ne, sploh ni zame. Mi ne ugaja. Pa ni niti malo neudobna, ni težka, ali karkoli, le to orjaško ohišje ... napram vsem elegantnim, meni tako ljubim CasiOakom je tole pravi tank, ja Panzer IV ... nah, ne bom nosil tega.

Ne bom je prodajal naokoli, ampak če jo kdo želi, jo lahko dobi za vsega 70 eur - z vsemi papirji, v povsem originalnem stanju/embalaži (ni bila nikoli nošena, doma jo imam manj kot teden dni).
Ima nekaj zanimivih fičerjev, na primer lahko vklopiš avtomatic light, ko roko obrneš proti sebi (kar imho samo po sebi pri lučkah, ki niso solarne in ne vedo, kdaj je tema, nima kaj dosti koristi), je anti-magnetic, pa verjetno še kaj. Ljudje, ki se z njo hvalijo po yt jo imajo radi, jaz pač ne.

Zdaj sem svojo eskapado s Casiom za nekaj časa najbrž zaključil, edina ko me še zanima je mogoče zadnja izvedba zdaj že kultne DW-5600, ki jo najbrž poznamo, imamo, smo jo imeli v nekem obdobju življenja skoraj vsi. Niham pa med DW-5600E-1VER in ne znatno dražjim GW-M5610-1BER (prva je klasika, druga je solarna z negativnim zaslonom).
Aja, pa potem je tu še božanska GM-2100CB-1AER ... damn, I am toasted ...
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Samael ()

Mimogrede, na linku spodaj je zanimiv članek, ki povzema pogovor z glavnima tvorcema ure poznane pod vzdevkom "CasiOak", kjer izvemo nekaj o trenjih in nasprotovanju znotraj Casia stvaritvi omenjene G-shock ure, ki odstopa od klasične bulki G-shock zasnove, pa tudi, da kljub vzdevku CasiOak in v nasprotju s splošnim prepričanjem ljubiteljev omenjenega modela, ekipa navdiha ni iskala pri osemkotnem dizajnu Audemars Piguet Royal Oak ure, temveč v samem Casiu oz. njihovima urama iz sredine osemdesetih (DW5000 in AW500), ki sta imeli tudi osemkoten dizajn.

https://www.hodinkee.com/articles/g-sho...

Meanwhile, Ryo Amikura of G-Design Room (who was responsible for the design) made a fair point about the octagonal design choice: "Actually, an octagon has been an iconic shape for the G-Shock as well. The octagonal bezel first appeared on the original DW5000, and we have used the motif many times ever since. We produced more than twenty 3D-printed prototypes to determine the balance of the octagon for the GA-2100. We were also tasked to create a thinner and more compact G-Shock, and maintaining its three-dimensional design while keeping the overall thickness in check was a challenge."

"To be honest, I'm relieved the watch is selling well," he says. "Our approach for the GA-2100 was completely different from the conventional G-Shock models, and initially, we were met with a strong resistance internally, and some still say 'I don't know why it became such a big hit' to this day. I think the watch got the attention for the right reasons, but I do confess the budgeting for this project wasn't the easiest thing ever, and I must thank Amikura for delivering the solid design."
Samael != Samuel

GrimReaper3 je izjavil:

Spet sem se vrgel v Pagani Design in ostale AliExpress ure. Ker bolj kot samo ime mi je pri uri pomembno da dobiš največ za svoj denar.
Prej (maja 2023) sem naredil napako, da sem kupoval Pagani Design ure, ki so bile osnovane na Submarinerju in Seamasterju. Velika napaka, vsi pravijo da ne znajo delati diver bezelov. So sicer precej boljši kot pri 20EUR uri, ampak še vedno daleč od 70-200EUR ur, pa čeprav so tudi ti Pagani 80-90EUR.
...
Najbolj všeč mi je, da je to moja prva ura po dolgem času (2008 sem kupil Swatch, ker se nisem spoznal na ure in pač mislil da švicarska ura avtomatsko pomeni da je kvalitetna), ki jo lahko samo nadaneš na roko in greš. Edino manjko datuma me moti, ponavadi rabim 5s za razmislek, če ga moram kam vpisati, če bi ga imel na uri, bi ga pa prebral v 2s.

Pa se je izkazala kot nekvalitetna? Te je po izteku garancije pustila na cedilu?

Jaz na to gledam drugače.
Danes je precej več izbire, več informacij, vmes je prišla še kitajska, ki na vseh področjih z "bang for a buck" za pretežno poznavalca, ki je pripravljen raziskovati zadeve, vsaj na papirju lahko ponudi več za manj denarja itd... ampak to samo posebi Swatcha ne naredi nekakovostnega - le trg se je spremenil.
Včasih, ko je bilo tega na trgu precej manj, so bile Swatch ure, predvsem za mladega človeka, ena precej solidna izbira, ogromno modelov, pa niti nekaj dragi niso bili. In zadeva je delovala - verjetno še vedno deluje - le da imaš danes precej več izbire, je večji trg.

Recimo, tole (na sliki - včeraj sem zamenjal baterijo in pas - dokler ne najdem ustreznejšega) je mislim da druga (ne vem, kaj se je zgodilo s prvo) moja Swatch ura izpred mislim da nekih 30 let nazaj.

Šla je čez nešteto življenskih bitk, preživela najbolj burna obdobja mojega življenja (zadnja leta najstništva, služenje vojaškega roka, študentski žuri po prihodu v LJ...). Skozi sicer ni prišla brez bojnih prask (kar se vidi na steklu) tika-taka in zanesljivo prikazuje čas pa še vedno. Kaj več lahko človek pričakuje od kakovostne ure?
Marsikaterega kitajca z vso to fantastično specifikacijo za ceno, ki si ga kupil te dni, ne boš imel na roki niti 10% časa, kot smo včasih nosili tisto eno in edino uro (ko še ni bilo mobilnih telefonov, ko smo imeli večinoma v lasti eno samo ročno uro pa dokler je delala je delala), pa vprašanje če bo pretežno arhivirana, nenošena, zanesljivo delovala še naslednjih 30, 40, 50 ... let.

Pa ne me razumeti narobe. Povsem prepričan sem, da se spoznaš na mehanizme, pa kaj ponuja današnji trg itd, bolje kot jaz. Kar sem želel povedati okoli Swatcha je samo, da je zadeva prestala test časa. Je delovala in deluje še danes. Pa niti nekaj drage niso bile - cenovno so bile povsem dostopne malemu človeku (ne vem, kako je s tem danes).
Samael != Samuel

GrimReaper3 ::

Quartz ura dela 20 let brez problema, po vsej verjetnosti tudi tista do 5EUR. Pri švicarskih in japonskih do 100, 200EUR je problem bolj drugje, zapestnica je bila sicer iz polnih členkov, ampak zaponka pa že ne več, samo iz pleha.
Pa steklo je bilo vso spraskano, ker je bilo samo mineralno. Takrat (2008-2013) še nisem znal skrbeti za ure. Na enem Casiu s plastičnim steklom sem dobil grdo prasko že prvi teden, potem pa nikoli več nobene, kdo bi si vedel. Zdaj vsakič ko grem čez železna vrata pazim kje je leva roka. Še clasp znam čuvati tako, da če nastane ena praskica, je že veliko.
Iz pleha je bil tudi pokrovček za baterijo (ravno tega sem tudi nekaj skrivil) ter end linki. Kot zanimivost sem zadnjič po naključju prišel do Rolex foruma in so imeli tudi probleme s claspom, še tisti stari iz pleha.

S Pagani Design sem zaenkrat zelo zadovoljen, dobil sem 2 od naročenih 3.
Druga je pa ta "Paul Newman" Daytona:
https://www.aliexpress.com/item/1005003...

Ura mi je na roki res všeč, celo najbolj od vseh mojih ur. Slabosti ni veliko, spet samo stranski deli členkov, ki imajo kakšno prasko. Pa zapestnica je malo škripala, sem jo čez noč namočil v otroško olje. Ampak to sem moral tudi 800EUR Seika.
Drugače je pa kvaliteta zapestnice kar dobra, členki imajo malo slabše tolerance in se bolj gibljejo, po domače - zapestnica ropota če jo potreseš. Prednost tega je pa, da je malo bolj gibljiva.
Glidelocka ni, ampak ni takega problema, ker ima divers extension. Jaz imam pri 16,5 cm zapestju na strani 12 5 členkov, na strani 6 pa 4 členke. Tako je enaka kot Rolex pri mikro nastavitvi 5/9, z divers extension pa kot mikro 8/9. Pri Rolexu uporabljam 5/9 za pozimi in 7/9 za poleti, tako da bo Pagani skoraj enako dobro uporabna za obe sezoni.
Drugače je pa vse kvalitetno, krona se privija kot namazana.
Res veliko ure za svoj denar, dal sem 65EUR.

Ure za 3000EUR ne bodo šle skozi, moram varčevati za stanovanje. Sicer sem samo enkrat nekaj sanjal o Rolexu, ampak bolj kot investiciji, ampak to je brezveze, ker izgubi vrednost takoj ko se kam zadaneš z njo. Nočem še te skrbi, že o avtu, ki sem ga kupil novega 2017, sem sanjal vsaj 20x, še letos 2x, povečini mi ga kdo opraska, enkrat mi ga je ukradel. Nov avto tako zadnjič s plačo 1500EUR.
Nekaj sem že zdaj hotel na kredit, pa je bolj žalost, vsi sprašujejo če imam kaj prišparanega. Vsak mesec vezava za 2 leti, da ohranim vrednost denarja, pa v zlato ko spet pade nakupna cena. Stroškov razen položnic za 300EUR in bencina (ter kar je drugega pri avtu, zdaj je bila vinjeta, pred kratkim servis za 1500EUR, vedno je nekaj) nimam, tako da lahko dajem tudi 1000EUR na mesec. Zapravljanja je bilo dovolj, mogoče kakšna kitajska ura na leto, so povsem dovolj dobre. GPU 4090 mi bo pa tudi zdržal za vsaj še naslednjih 5 let.

Saj kot da je presenečenje kdo lahko zapravlja za ure in 2000EUR GPU-je, taki ki ne rabijo plačevati kredita (ali najemnine) za stanovanje in hrano ter tisti s plačami 5000EUR+. Drugače pri nas ni pogojev za to.

Dejansko sem imel pa na seznamu ur za kupiti 3 za 1200-1600EUR.
Dve od teh Christopher Ward. Ampak potem pa najdem tole:
https://www.aliexpress.com/item/1005005...
Povsem enaka zapestnica kot pri CW (očitno jo izvažajo iz Kitajske, ali pa so jo kitajci skopirali od njih, kdo bi si vedel). Mehanizem NH35A je pa meni celokupno še boljši kot Sellita SW200-1, ker se navija res lahkotno, pri SW200 se sliši drgnjenje zobnikov. Zaradi tega je tudi bolj zanesljiv, ker 2824-2 in SW200 noben ne priporoča ročno navijati.
No bom videl ko jo dejansko dobim čez par tednov kako se primerja z mojim CW. Ampak zaenkrat sem pri urah na strani Kitajcev.

Sem tudi razmišljal ime katere ure bi imel najraje na številčnici. To je zame Seiko. Ampak ko sem gledal cene na Sten Time, 700-3000EUR, avtomatske od 830EUR naprej, sem pa hitro pozabil nanj. Sem že imel enega za 800EUR z mehanizmom 6R21 10 let nazaj, pa mi ni bila nič posebenega, točna pa tudi enako ali pa slabše kot vsaka kitajska z NH35A. Pa lansko leto sem probal z Alpinistom za 930EUR, +26s na dan, kar je še malo izven njihove tolerance, sem jo samo poslal nazaj.

Zgodovina sprememb…

Za tisto Pagani na prejšnji strani sem bil pa tako razočaran da sem dal 57€, ko gredo zdaj po 37€, da sem dal dispute, naredil sliko prask na stranskih delih členkov ter zahteval 20€. Dobil sem pa 11,57€.

Ales ::

GrimReaper3 je izjavil:

Sem tudi razmišljal ime katere ure bi imel najraje na številčnici. To je zame Seiko. Ampak ko sem gledal cene na Sten Time, 700-3000EUR, avtomatske od 830EUR naprej, sem pa hitro pozabil nanj. Sem že imel enega za 800EUR z mehanizmom 6R21 10 let nazaj, pa mi ni bila nič posebenega, točna pa tudi enako ali pa slabše kot vsaka kitajska z NH35A. Pa lansko leto sem probal z Alpinistom za 930EUR, +26s na dan, kar je še malo izven njihove tolerance, sem jo samo poslal nazaj.

Ja saj, 6R, 4R35/NH35 so vse izpeljanke Seikove serije 7. Niso vsi isti, seveda ne, ampak meni ta mehanizem ni nič posebnega. V poceni urah OK, v malo dražjih se pa mi zdi, da ni na mestu. Če z malo ironije poenostavim, več ali manj dodelani 7s26 je kar naenkrat postal mehanizem za ne najcenejše ure... aha, kako da ne. >:D

No ja, te ure so vseeno fajn. Pač, mehanizem je potrebno vzeti v zakup. Alpinista bi enostavno dal umerit urarju, pa bi bil na +-5s. Ali pa katero drugo od teh...

Mene te kitajske kopije tudi zato ne pritegnejo, ker bi z vsakim pogledom nanjo vedel, da ni Seiko (ali karkoli pač že dotični model kopira). Lahko je not originalni Seiko/SII mehanizem (ali pa tudi ne), enostavno ni to to.

Za Seike morda poglej rabljene. Najdi si zanesljivega urarja in imaš morje opcij, nekatere so pravzaprav smešno poceni tudi z vštetim servisom, če upoštevamo današnje inflatorne cene novih brendiranih ur. Potem je malo lažje gledati kam naprej od 6R/4R/NH35 serij.

Arey ::

Jz daily drive-am enga orienta za 300EUR in mi je super. Ko sem ga malo na slepo reguliral je pristal na cca +10s na dan kar mi je cist sprejemljivo. Sem pa res razocaran nad stempljanimi clenki zapestnice, ki je sicer super za denar sam zadeva tako ropota da sem uro vrgel na nato in cao.

Sem pa mesec nazaj kupil Longines Spirit Zulu in moram rect da sem ful presenecen kaksna razlika je v kvaliteti. Mislim, sej cena je za magnitudo vecja ampak vseeno nisem pricakoval taksne razlike v kvaliteti izdelave, detajli so cist na drugem nivoju. Sem ze 2x sel mimo butika ker mi je se ena njihova ura padla v oci :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Arey ()

Moe_Lester ::

Nice, čestitke. Spirit Zulu Time izgleda res dobro. Jaz imam od Longines Avigation Bigeye. Sem zadovoljen, res dobro narejena zadeva, ampak je Zulu Time še korak ali 2 naprej kar se tiče kvalitete.

Katero barvo imaš?

Thx! Modro sem vzel ker se nisem mel modre ure, sem pa probal se modro/crnega in zelenega in je bila odlocitev ful tezka.
Sem pa cist slucajno prisel do longines, na slikah mi niso zgledale bog ve kaj pol sem pa slucajno sel mimo butika in so me takoj navdusile.

@Arey, zelo lepa ura. Imaš 42mm ali 39mm varianto?

AnubisOfDoom ::

Lahko kdo svetuje od kje najugodnejse narociti tole uro? Seiko SNE573 https://www.seikowatches.com/us-en/prod...

Zgodovina sprememb…

Ales je izjavil:

@Arey, zelo lepa ura. Imaš 42mm ali 39mm varianto?

Thx, 39mm imam. V bistvu sem se vedno ful razcepljen ce sem se prav odlocil ker mam cca 19-20cm zapestje in bi mi tut 42mm pasal gor, sam nekako mi je 39 bolj odgovarjala, sploh ker jo vecinoma nosim z nekim srajca/jeans combo. Ne vem, mogoce sem se odlocil narobe, ampak je kar je :)

Darko! ::

Arey je izjavil:

, na slikah mi niso zgledale bog ve kaj pol sem pa slucajno sel mimo butika in so me takoj navdusile.

... okoli butikov ni varno s tošlem postopat, tam te Belcebub skuša!

Zadnjič sem postopal pred enim, pa me je kača pokvarjena začela not vabit: "prid Darko, prid, lej kaj mam tle zate!"

Ma sem komej zavil vrat, hudiču pokvarjenemu.

:))

hordeus ::

Kdo ugane model ure

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hordeus ()

Aliexpress Piguet Royal Spruce?

Ta teden sem dobil to:
https://www.aliexpress.com/item/1005003...

Bezel se ornk zatika, povečini okoli 6h. Enako slabo se privija krona, te hitro začnejo boleti prsti. Pa krona se ne privije do konca. No to vse sem posnel in zahteval 100EUR, bom videl kaj bodo rekli.
Sicer so pa to tako velike slabosti, da jo že raje pošljem nazaj in dobim 197EUR, izgubim pa 83EUR zaradi carine in pošiljanja nazaj.

Pa še to Pagani Design sem dobil. Trenutno mi je to najboljša firma za ure, ker tudi če je slučajno preslabe kvalitete, ne izgubiš toliko ter lahko jo vrneš nazaj, ker ni nobenega stroška carine.
https://www.aliexpress.com/item/1005006...
Še vedno mi ni jasno kako za tak denar naredijo tako dober watch face (zapestnice sploh nisem vzel, ker na Youtube pravijo da ni OK). Kvaliteta brušenja in poliranja je taka kot na 2000EUR Tissot, pa že za tisto pravijo da je kvaliteta taka kot pri 2x dražjih urah. Gledal sem Tissot PRX Chronograph video. No Pagani dela tudi homage te ure.

Ales je izjavil:

Mene te kitajske kopije tudi zato ne pritegnejo, ker bi z vsakim pogledom nanjo vedel, da ni Seiko (ali karkoli pač že dotični model kopira). Lahko je not originalni Seiko/SII mehanizem (ali pa tudi ne), enostavno ni to to.

To imam jaz problem pri Rolex repliki. Je res kvalitetna, za 500EUR, verjetno tudi 99% 15k vrednega originala. Ampak še vedno to ni to, ker veš da nimaš originala. No vseeno je precej boljši občutek nositi to kot pa nekvalitetno repliko.
Po drugi strani pa če bi imel original, ti sicer veš da imaš original, ampak ker je toliko replik, ne ve tega noben drug. Razen če imaš v žepu vedno s sabo papirje da dokazuješ folku.
No ja, saj to se vidi že po samem človeku kakšna je verjetnost ali ima original ali ne. Npr. en z direktorsko opravo ali jaz kot orodjar, se pač takoj ve kakšne so možnosti kdo ima koliko vredno uro.

Enak problem imam pri kitajcih s čudnim imenom, npr. PHYLIDA mi najbolj izstopa, te jaz vzamem kar sterilne, ampak potem je pa zgornja polovica ure preveč prazna. Pa povečini samo oni delajo sterilne, kot bi vedeli da imajo res slabo ime.
Za Pagani Design večina pravi enako, ampak jaz ne vidim problema v tem imenu. Pa Seestern bom zdaj dobil eno, pač morska zvezda po nemško, bi lahko izbrali precej slabše ime.

Ma nimam zdaj denarja da bi kupoval precenjene ure kot so Seiko, Tissot, Certina in Christopher Ward, to se vse dobro začne pri 1000EUR.

Zgodovina sprememb…

yayo ::

Vprašanje: med branjem te teme sem se spomnil, da imam že več kot par desetletij v predalu pokvarjeno Tag Heuer uro, ki sem jo kupil v časih free shopov, nekje konec osemdesetih ali v začetku devetdesetih. Ko se je ura pokvarila sem jo odnesel lokalnemu urarju, ki mi je rekel, da je ne more/zna popraviti in sem s časom seveda nanjo pozabil. Mi kdo zna povedati kam bi jo lahko dal pregledati, da se ugotovi, če je popravljiva, oziroma, če se to splača iz finančnega vidika? Ima Tag Heur pri nas kak servis?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yayo ()

Okapi ::

To je očitno kvarčna ura in pri teh se običajno kar mehanizem zamenja, razen če ni kakšna banalna napaka (oksidirani kontakti ali zasušeno olje). Poskusi jo odpreti in poglej, kateri mehanizem je notri (in v kakšnem stanju je). Potem poguglaj, koliko stane tak mehanizem, dodaj 20 evrov za menjavo pri urarju in boš videl, pri čem si.

Okapi je izjavil:

dodaj 20 evrov za menjavo pri urarju in boš videl, pri čem si.

... ja, ne vem no ...
20 EUR ti na uradnih servisih računajo za menjavo baterije :)
Sem šel za hec poleti spraševat kok pride menjava baterije za žensko kvarc urco v Ljubljani in se delal butla:

- prodajalka v Sten Time na Prešernovem trgu je rekla, da okrog 20-30 EUR, odvisno od modela; sem ji rekel, če se heca, pa je odvrnila, da žal ne;

- Slowatch na Čopovi me je napotil na njihov servis na Gosposvetski, kjer je babnica urco odnesla pokazat mojstru in prišla nazaj s ceno 20 EUR; sem se ji zahvalil za sodelovanje;

- prodajalka v Urci na Slovenski cesti je rekla 15 EUR; ko sem ji rekel, da so dragi kot hudič in da za ta denar dobim cel paket baterij s kitajske ali pa tri original Renate iz Mimovrste je rekla, da so poceni in da če sploh vem koliko stane menjava drugje - pa sem rekel da vem ker sem bil tam:) Ok, ji pravim, dajte jo zamenjat. Nese zadaj in nek majster jo odpre. Tako na daleč mu rečem naj preveri in naolji še tesnila, pa sta se oba delala, kot da me ne slišita. No, zamenjana baterija je ponovno crknila čez mesec in pol. Mu bi šel jebat mater, šalabajzerju, ma sem račun vrgel stran. Ko sem jo potem odprl sam in zamenjal, še vedno dela.

Tako da Okapi, katere skrite majstre ti imaš to ?
Zaboga, treba je jasno rečt bobu bob.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Darko! ()

Moraš najti enega old school zasebnega urarja, ne te "zlatarske" firme z natisnjenimi ceniki.

Minuta, da odpre uro, minuta, da sname krono in vzame mehanizem iz ohišja, pet minut, da sname kazalce in številčnico, pet minut, da natakne na nov mehanizem, minuta, da da mehanizem v ohišje in vtakne noter krono, minuta, da zamenja tesnilo, minuta, da zapre uro. 15 minut dela, 20, če je zelo počasen.

Menjava baterij je pri teh "običajnih" urarjih 7-10 evrov, pa že to je veliko.

In kdo je "običajni urar" za 7-10 EUR ?

Dejmo ljudstvo zapisat, kakšne izkušnje imate z urarji in menjavo baterij. Tole temo spremlja veliko ljudi in ne vem čemu bi bili skrivnostni.
Nevednim potrošnikom bomo prihranili čas in denar.

Evo, predlagam listo zgolj informativne narave, da ne bomo ob naslednji menjavi baterij odkrivali tople vode:

MESTO ________________________ URAR ___________________________ CENA MENJAVE BATERIJE

Ljubljana Fužine _____________ "bo povedal Okapi" ;) __________________ 7-10 EUR

Nima kaj škodit.

Sam druge izkušnje z baterijam nimam.
Ko sem zadnjič v LJ iskal Hubscherja ob Ljubljanici, sem ugotovil, da je tam nek fenci lokal. Najbrž se je kam preselil.
Kajfež na Trubarjevi je bil tisto popoldne zaprt.

Pravijo, da bo od starih urarjev preživel le tisti, ki bo zdržal najdle in bo ostal sam in samcat :)

Zgodovina sprememb…

Dri3r ::

Zadnja menjava pri urarju pred cca 10leti. Postojna tržaška cesta, urar sp Marinšek. Nesel menjat baterijo (cr2025) na 5.11 Field Ops uri z balističnim kalkulatorjem. Gospod je, ker ni mogel sneti paskov, odbrusil luge in oba vijaka ki držita pas. Potem je dal nek svoj vijak in matico iz medenine.. Govori se, da ura še vedno leži v desnem kotu njegove delavnice, po tem ko je za las zgrešila njegovo glavo..
dri3r

Okapi je izjavil:

Moraš najti enega old school zasebnega urarja, ne te "zlatarske" firme z natisnjenimi ceniki.

Minuta, da odpre uro, minuta, da sname krono in vzame mehanizem iz ohišja, pet minut, da sname kazalce in številčnico, pet minut, da natakne na nov mehanizem, minuta, da da mehanizem v ohišje in vtakne noter krono, minuta, da zamenja tesnilo, minuta, da zapre uro. 15 minut dela, 20, če je zelo počasen.

Jaz sem kakšno uro samo steklo čistil, vedno se je še nekaj videlo. Ampak jaz sem šel odpirat uro točno iz tega razloga, ker je bil prahec na steklu.

"Urarjem" oz. bolje rečeno menjalcem baterij pa jaz ne bi več nosil ure. Ko sem jo nazadnje 11 let nazaj, sem dobil nazaj grdo prasko na zadnjem delu ohišja. Zanimivo da povsem enako tudi ko sem pošiljal microbrand švicarsko uro na servis v Švici. Ko sem jo odbrusil, sem izgubil limited edition številko, ker je bila ta vgravirana precej manj globoko kot ostali napisi.
Pa sem skoraj siguren da taki menjajo kar z golimi prsti. Jaz sem enkrat z bombažnimi rokavicami, pa gre prah tudi do stekla pod mehanizmom, tako da sem moral vse sčistiti. Tako da latex finger coti tudi za najcenejše Quartz ure.
Jaz probam odpreti uro najprej z žogico, če ne gre pa dam čez caseback vrečko, zip vrečke so ravno dovolj debele da preprečijo praske in še omogočajo delovanje orodja. Poceni ure z naprešanim casebackom pa itak niso prav vredne niti časa menjave, ker meni je point ure neka kvaliteta. Sem pa letos uspešno zamenjal baterijo tudi pri enem takem Casiu.

Baterij jaz iz AliExpress nikakor ne dobim, verjetno jih zaseže carina brez da bi kaj rekli. Tako da kupim precenjene v kitajski trgovini, ampak še vedno cenejše kot original.

Drugače mi je pa CR2032 delala 16 let, pa še to je nehala delati samo osvetlitev. CR2025 pa 8 let. CR2020 potem verjetno ene 4 leta, kar je pa že enako kot tiste manjše.

Zgodovina sprememb…

Darko! je izjavil:

In kdo je "običajni urar" za 7-10 EUR ?)

Recimo tale, v Fužinama.
https://heta.si/

Ali tale, na hitro zguglan, ker ima objavljeno ceno - https://www.aforum.shop/si/storitve/men...
CENA: od 6,90 € in je odvisna od zahtevnosti menjave baterije

Kajfež na Trubarjevi verjetno tudi ne računa dosti več.

Pač malo pogledaš naokoli, za menjavo baterije ne greš na nek uradni servis. Nekaj "malih" urarjev je še ostalo.

Jaz baterije menjam sam, zato ne morem nobenega priporočit.

Gospod v Lenartu je na neki fashion uri s snap-on casebackom racunal 10€ za menjavo, sam je mel malo vec dela ker je ura res tecno narejena. Zelo prijazen gospod.

Furbo ::

Urarstvo Štefanac v Kamniku 7EUR, vem da vedno teži zastopnikom za frišne baterije :))
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

Pa dobro ljudje, urarska obrt umira, ker so ure postale throwaway pa še vsak je začel sam baterije menjat. Urarji gredo po poti popravljalcev dežnikov, vi pa jim 15 evrov za menjavo baterije na tri leta ne privoščite. :))

yayo je izjavil:

Urarji gredo po poti popravljalcev dežnikov, :))

Dvakrat ali trikrat sem pred letom ali dvema obiskal prijazno gospo na Trubarjevi v LJ, ki popravlja dežnike. Saj ne vem, če je še vedno tam.
Moji reklamno brendani (sicer made by Doppler) mareli se je po kakšnih desetih letih pokvaril zaskočni mehanizem in nikakor ni hotela ostati zaprta, pa sem ga poizkušal zamenjat ker se mi je zdela še ok.

Je gospa dejala, da trenutno takšnega rezervnega dela nima, da pa čaka pošiljko iz kitajske in naj se oglasim čez čas. No, čez kakšen mesec sem se spet oglasil, pa je zopet dejala, da ji je zelo žal, ampak da rezervnega dela enostavno nima, ga v pošiljki ni bilo.

Potem sem obupal in se nisem več oglasil. Se pa spomnim, da je bila v tistem prostoru neka zelo prijetna energija, ki jo je gospa izžarevala. Kot, da bi podarjala novo življenje in ponovno vrednost pokvarjenim stvarem.

Na nek način občudovanja vredno.

yayo je izjavil:

ker so ure postale throwaway

Pa ker smo glih pr dežnikih, sem zadnjič nabavil Ferrarija med marelami, Knirps. Sicer mal premajhno, sem ugotovil, ma občutek v roki je soliden.

Upam, da je gospa še tam, ker v Nemčijo jo glih ne bi pošiljal, čeprav ima pet let garancije.

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

Okapi je izjavil:

Menjava baterij je pri teh "običajnih" urarjih 7-10 evrov, pa že to je veliko.

Ravno danes mi je mati rekla, da je bila pri "običajnem" urarju, da ji je zamenjal baterijo. 15 evrov.

Darko! je izjavil:

Pa ker smo glih pr dežnikih, sem zadnjič nabavil Ferrarija med marelami, Knirps. Sicer mal premajhno, sem ugotovil, ma občutek v roki je soliden.
Ko že ravno omenjaš dežnike, nedavno sem nabavil, naravnost iz Japonske, vrhunski ultra lahek dežnik Montbell Travel 55 - premer 97 cm, teža 112 g, zložen je dolg 25 cm, ogrodje iz ogljikovih vlaken!

55 evrov, s carino vred (v EU-trgovini je 78 evrov):

https://euro.montbell.com/products/disp...

Za primerjavo, primerljivo velik Knirps ima 185 g, je pa 13 evrov cenejši.

Dežnikarica na Trubarjevi je še tem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Tule v Kopru imamo burjo, jaz pa pogosto peš v službo (ko je suho s kolesom), oziroma na sprehod. Zato Blunt umbrella,full size. Je pa panika, če dežnik kje slučajno pozabim. :))

letmein ::

Mnenje o temle Tissot-u ? 40mm je za mojo rahitično zapestje kar max., pa še to me skrbi, da ga integriran pas optično poveča. Idealno bi bilo še kak mm manj - vidim, da je sicer ženska verzija 35mm. Imel bi ga za dnevno nošnjo.

35mm ni ženska verzija. Barvna paleta je povsem nevtralna. Tudi Tissot jih ima v katalogu pod moškimi urami, če te skrbi :) Vzemi 35mm, če ti bolj paše na roko.

https://www.tissotwatches.com/en-en/col...

Drugače pa še nisem slišal, da bi imel kdo kaj slabega za povedati čez PRX. Zelo popularna ura zadnjih par let, na praktično vseh "top 10 budget watches" seznamih.

Če ti je všeč, definitivno ne boš zgrešil. Če rabiš mogoče kakšno idejo za alternative pa poglej Citizen Tsuyosa in Bulova Jetstar.

Moe_Lester je izjavil:

Tudi Tissot jih ima v katalogu pod moškimi urami, če te skrbi :)

To, da ima Tissot 35 mm PRX v katalogu pod moškimi urami bolj govori o tem kaj skuša njihov marketing s tem povedat. Je res, da so se včasih nosile manjše ure in je bilo to normalno.

To, da jo nosi "mož", še ne pomen, da je namenjena moškim. Reklama pove vse.
Oziroma a se komu zdi tole reklama za moško uro ?

Mož, ki jo nosi :)

ja, on je :)

ja, 35 mm :)

letmein je izjavil:

Mnenje o temle Tissot-u ? 40mm je za mojo rahitično zapestje kar max., pa še to me skrbi, da ga integriran pas optično poveča. Idealno bi bilo še kak mm manj - vidim, da je sicer ženska verzija 35mm. Imel bi ga za dnevno nošnjo.

Če res nimaš ročice kot kakšen koščen najstnik, boš izgledal smešno. Sorry bro, nekdo ti mora to direkt povedat ;)

Drugač pa pejd probat in boš videl na lastnem zapestju. Je pa res, da je 40 mm PRX na moji roki tudi deloval preveliko, Bulova JetStar recimo, je bila pa z istimi 40 mm kot ulita in je na roki delovala bistveno manjše, s tem, da zgleda kot ura za prave dece, pa še boljši mehanizem ima not.
;)

Zgodovina sprememb…

PARTyZAN ::

Če ni stenska ura, pol nisi taprav desc.

letmein je izjavil:

Pri 35mm imajo tudi moške in unisex modele te ure, Če najdeš všečen model in ti na roki dobro izgleda, go for it, ura je OK.

PARTyZAN je izjavil:

Če ni stenska ura, pol nisi taprav desc.

Če tko mislš, je najbolš, da si jo zavežeš okrog vratu in skočiš v Lublanco.

PARTyZAN ::

Očitno nisi dojel iz koga se norca delam ;)

Darko! predlagam, da si najdeš drugo temo za izlivanje svojih frustracij.

PRX 35mm na 15cm zapestju.

https://www.reddit.com/r/tissot/comment...

Zgodovina sprememb…

PARTyZAN je izjavil:

Očitno nisi dojel iz koga se norca delam ;)

Zaradi mene se lahko delaš norca iz kogarkoli, celo iz mene. To bolj govori o tebi kot o meni.

Moe_Lester je izjavil:

Darko! predlagam, da si najdeš drugo temo za izlivanje svojih frustracij.

PRX 35mm na 15cm zapestju.

https://www.reddit.com/r/tissot/comment...

Prijatelj, svojih frustracij na ST ne mislim izlivat.
Za to sem v svojih letih plačeval profesionalce. :))

Ne kaži mi slik.
Sem imel na rokah obe.

In 35 mm je bila pač nenavadno, da ne bom ponovno rekel, smešno majhna.

Me pa zanima, povej, zakaj bi jaz tu izlival svoje frustracije?
Zakaj tako meniš?

Zgodovina sprememb…

Darko! je izjavil:

Me pa zanima, povej, zakaj bi jaz tu izlival svoje frustracije?
Zakaj tako meniš?

Bom jaz. A smem jaz? Daj, prosim, bom jaz! :)

Torej, stvari, ki so običajno zgolj naša lastna izkušnja, naše lastne doživljanje, se da povedati na različne načine. Ti si izbral tistega ta slabšega.
Če pustimo sprenevedanje ob strani, mislim saj se zdaj ne boš nekaj sprenevedal, aneda da ne, da to pa že ni bilo tako ... si bil do neke mere ne zgolj pokroviteljski, kar že samo po sebi ni okej, ampak recimo temu poniževalen, žaljiv. In ne, to ni zgolj moja percepcija, kot znaš zdajle porečti, ampak tvoje lastno pisanje.
To je pogosto zgolj sindrom, ki ni neposredno vezan na sogovornika, ampak prej recimo temu izživljanje, sproščanje lastnih frustacij in podobno. S tega stališča je bilo špekuliranje Lesterja zgoraj povsem na mestu. Da gre za nekaj, kar si v sebi razreševal, na tvoji strani.

Mislim glej, če se tebi zdi, da ti nekaj bolj odgovarja, da ti boljše izgleda, itd ... zakaj bi to želel na vsak način sforsirati tudi pri sogovorniku, ko pa gre za njegovo lastno veselje ... pa v končni fazi tudi njegovo denarnico? Ponovno, stvari se da povedati na različne načine - še vedno je pa to zgolj naša lastna izkušnja, naše lastno dojemanje.
A dopuščaš možnost, da komu drugemu zadeva, ki tebi osebno ne ustreza, izpade povsem okej? Okej brez kakršnih koli negativnih konotacij, ki si jih sam prilepil predlogu ure zgoraj?
Mislim, če se človeku zdi, da mu bo nekaj bolj ustrezalo, ima ob tem veselje, kdo sva ti in jaz ... da bi nekomu to veselje ubila? Življenje je za to čisto prekratko.
Za razliko mnogo drugih tem na tem forumu so teme posvečene hobijem in podobno lahko povsem prijetne. Naj tako ostane, a?
Samael != Samuel

Arey je izjavil:

Gospod v Lenartu je na neki fashion uri s snap-on casebackom racunal 10€ za menjavo, sam je mel malo vec dela ker je ura res tecno narejena. Zelo prijazen gospod.

Verjetno g. Zernko (tam za gozdom).
Če se prav spominjam je meni računal 5 € po komadu (pa pravijo, da je drag). Je pa rekel, da daje notri Sony baterije ker po njegovih izkušnjah najdlje držijo.
On mi tudi čisti in popravlja žepne ure (in ročne, kar je pač treba).
Zernko je strokovnjak, kakršnih je še malo v Sloveniji (hodi pa njegov sin v Avstrijo se učit, ampak je še mlad).

Strokovnjak je tudi Lečnik iz Konjic. Mislim, da je zdaj v Celju. Pa ne vem, če še sploh obratujejo.

Bom jaz. A smem jaz? Daj, prosim, bom jaz! :)

Lahko, če se Lester strinja. Reciva, da se ker se do sedaj ni oglasil.
(To seveda v postopku pomeni, da je kolega Lester apriori izkoristil možnost polovičke ter tako izgubili pravico vložitve pritožbe kot pravnega sredstva)
:)

Torej, stvari, ki so običajno zgolj naša lastna izkušnja, naše lastne doživljanje, se da povedati na različne načine. Ti si izbral tistega ta slabšega.

Res se da.
Sprejmem kritiko.

Če pustimo sprenevedanje ob strani, mislim saj se zdaj ne boš nekaj sprenevedal, aneda da ne, da to pa že ni bilo tako

To je bilo točno tako kot sem zapisal.
Stojim za vsako svojo besedo.

... si bil do neke mere ne zgolj pokroviteljski, kar že samo po sebi ni okej,

Dopuščam možnost, da se me lahko razume na tak način in da dajem tak vtis. Ker si drugi človek, ki mi je na ST to očital, bom o tem razmislil.
Vendar kritike ne morem sprejeti v celoti.

ampak recimo temu poniževalen, žaljiv. In ne, to ni zgolj moja percepcija, kot znaš zdajle porečti, ampak tvoje lastno pisanje.

Odločno zavračam kritiko.
Do nikogar nisem poniževalen in žaljiv. Morda pa moje besede
"Če res nimaš ročice kot kakšen koščen najstnik, boš izgledal smešno. Sorry bro, nekdo ti mora to direkt povedat"
preresno jemlješ. Kajti, če nekdo ne začuti dobronamerne šale v njih, res ne morem pomagat. Drži pa, da imam določen stil pisanja, ki mnoge zmoti ali pa jim gre neskončno na živce. Že v naslednjem stavku sem dal implicitno vedet, da tudi sam nimam "medvedje šape" in je moje zapestje bližje "rahitični ročici" kot se je zapisal kolega, na katerega se je stavek nanašal. Torej bi bil poniževalen do samega sebe, oz. bi na ta način razreševal moj, kot praviš, problem in frustracijo. Kar seveda nima nobenega smisla, ker sam s svojo roko nimam problema in sem jo sprejel ter sem Bogu hvaležen za zdravje na telesu in duši (kolikor ga je še ostalo :)).

To je pogosto zgolj sindrom, ki ni neposredno vezan na sogovornika, ampak prej recimo temu izživljanje, sproščanje lastnih frustacij in podobno. S tega stališča je bilo špekuliranje Lesterja zgoraj povsem na mestu.

Ne sprejmem zagovarjanja Lesterja.
Ker to ni bila špekulacija. Lester se je sputil na oseben nivo in mi očital izlivanje frustracije ter svetoval naj jih razrešujem v drugi temi. Kdo od prisotnih se je oglasil? Nihče. Nikome ništa. Kot minimalni standard kulturne komunikacije pričakujem vsaj enake vatle za vse. Tudi za tiste, ki gredo nekomu neskončno na kurac. Mene ni ščitil nihče. Sta bila pa res dva prispevka pobrisana. Pa še to se je nanašalo na drugega sogovornika, ki je začutil konotacijo politične nekorektnosti.

Da gre za nekaj, kar si v sebi razreševal, na tvoji strani.

Ne sprejmem ponujenega dejstva.
S tem zapisom nisem razreševal ničesar.

Mislim glej, če se tebi zdi, da ti nekaj bolj odgovarja, da ti boljše izgleda, itd ... zakaj bi to želel na vsak način sforsirati tudi pri sogovorniku, ko pa gre za njegovo lastno veselje ... pa v končni fazi tudi njegovo denarnico?

Odločno zavračam kritiko.
Pri sogovorniku ne želim vsiljevati svojega mnenja. Če boš pogledal zapis še enkrat boš jasno videl, da je to res. Na svoj način, ki je morda res bolj pesniški ali pa direkten, sem zgolj podal svoje mnenje in videnje stvari. En stavek. Drugi stavek je povedal Aleš, kjer je svetoval ravno nasprotno. Iz zapisov je jasno razvidno, da svojega mnenja nisem ponavljal. Niti nisem s svojimi komentarji zmanjševal pomena Aleševega mnenja. Da bi branil svoje mnenje nimam nobene potrebe.
Če bi to načelo upoštevala večina uporabnikov, ne samo tu, pač pa tudi v drugih temah, bi bil ST precej drugačen.

Ponovno, stvari se da povedati na različne načine - še vedno je pa to zgolj naša lastna izkušnja, naše lastno dojemanje.

Se popolnoma strinjam.
Nimam kaj za dodat.

A dopuščaš možnost, da komu drugemu zadeva, ki tebi osebno ne ustreza, izpade povsem okej?

Normalno da ja.
(A se zavedaš, da bi ti lahko že v tem trenutku z lahkoto očital, da imaš o meni preslabo mnenje in da me s tem v bistvu napadaš :)

Okej brez kakršnih koli negativnih konotacij, ki si jih sam prilepil predlogu ure zgoraj?

Tu ne razumem čisto dobro na kaj se negativna konotacija nanaša.
O "rahitični ročici" sem že pojasnil. V tem primeru leti negativnost tudi name - torej imam tudi sam bolj ročico, ki ni ravno v ponos pravemu decu. Ampak to ni problem, vsaj kar se mene tiče.
Če se pa negativnost nanaša na "pokroviteljski odnos", sem pa tudi že zapisal zgoraj, da te kritike ne sprejemam v celoti, dopuščam pa možnost, da se me tako razume.

Mislim, če se človeku zdi, da mu bo nekaj bolj ustrezalo, ima ob tem veselje, kdo sva ti in jaz ... da bi nekomu to veselje ubila?

Ne bom rekel, kdo sva midva, ker bi potem govoril tudi zate. Sicer iz zapisanega tu verjamem, da bi razumel šalo, pa bom vseeno rekel samo zase:
Sem niko i ništa. Sem prdec v mašineriji vesolja.

Življenje je za to čisto prekratko.

Amen.

Za razliko mnogo drugih tem na tem forumu so teme posvečene hobijem in podobno lahko povsem prijetne. Naj tako ostane, a?

Naj ostane.

Zgodovina sprememb…

FireSnake je izjavil:

GrimReaper3 je izjavil:

Tole sem dobil v ponedeljek:
https://www.aliexpress.com/item/1005005...

Ker ne vem, če trolaš sem še sam naročil en komad.
Ker:
- cena je smešna
- ura je lepa
- sem moral probat, če dela "kešbek" očitno dela, ker sem plačal manj

Ni mi pa jasna ena stvar: na začetku si govoril o urah za 3000EUR zdaj pa ta "krš" kupuješ? Kako gre to skozi?

Evo, zadeva je prispela.

Paket mali in lahek.
Vrečko raztrgam, notri mala škatlica zalepljena s selotejpom grde barve.
Si mislim, joj, katastrofa.

Odprem kartonasto škatlico in v notranjosti je temno modra škatla, ki ima občutek usnja, ko jo držiš v roki.
Odpira se na magnet.

Odprem in notri ura. Moram reči, da je zadeva zanimiva in meni všečnega videza. Seveda me moti teža, ker dnevno nosim titan Casio Oceanus.

Zanimivo je, da ima poleg zapirala še dodatno malo zapiralo, ki ga celo Casio Oceanus nima :)
Pa ti dve ne želim primerjati, ker je jasno, da primerjave ni.

Mi je pa že polepšala dan, ker sem partnerko nahecal, da je to prestižna ura za 500EUR. Eno uro zabave je vredno več kot celotna kupnina.
Me ima, da bi naročil še belo. Ampak je problem, ker se je že začelo nabirati. Zato bodi dovolj zaenkrat.

Kakor koli GrimReaper3 ne trola.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

FireSnake je izjavil:

Seveda me moti teža, ker dnevno nosim titan Casio Oceanus

Pišuka, tale je pa lepa.
Samael != Samuel

spanoul39 ::

seiko solar

seiko solar

Zdravo fantje že par let iščem ta model seika, gre za seiko solar model seiko sne057 , katerega je nosil Leonardo Dicaprio v filmu wolf of wallstreet, če kdo ima doma ali pa mogoče ve kje se lahko ta model kupi bi bil zelo vesel. Hvala za pomoč

Kawhi ::

https://www.armandolegin.com/index.php

https://monochrome-watches.com/introduc...

Tale ura je meni top. Pa še slovenska menda je. Če bi bila nekje do 5k bi resno razmislil, jo pa cenijo na 18k$....
««
186 / 189
»»