» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
92 / 188
»»

Okapi ::

matijadmin je izjavil:

To je še najbolj sproščena (in nadvse prijetna tema) na forumu. Čeprav se v kakšni drugi morda ne strinjam z Okapijem, pa tu že kar malo pogrešam njegove izbruhe zapisov poznavalsko nakupovalnih podvigov.
Ko sem prišel do številke sto ur v zbirki, sem se malo zamislil in ugotovil, da je čas za recimo temu konsolidacijo. V glavnem zdaj po malem in počasi nekatere ure prodajam na ebayu - vedno tako, da sem vsaj kakšnih 5% neto v plusu glede na nabavno ceno (kar ni tako zelo preprosto, pri vseh % ki jih pobereta ebay in paypal). Nove ure pa načrtujem kupovati z denarjem od prodanih. Se pravi, da vsaj nekaj časa ne bom več vlagal novega denarja v zbirko.

Naslednja nova ura bi morala biti tista s Kickstarterja, ki sem jo tu že omenil. Precej natančen posnetek ure z vhoda v observatorij Greenwich, ki bi morala po osnovni časovnici ravnokar priti, ampak smo namesto ure kupci (v novoreku "podporniki" projekta;) ) pred nekaj dnevi izvedeli, da je proizvajalec ohišij nekaj zamočil in bodo ure prišle šele konec avgusta. Bi rekel, da precej pričakovano>:D Mimogrede, ko sem že ravno pri KS, oni slavni hipsterski kozji rog za kavo je zamujal kakšno leto, in ko sem zadnjič malo bral odzive "podpornikov", jih je kar nekaj razočaranih, ker je njihov primerek puščal.

V glavnem, tole uro (notri je Seagullov mehanizem) čakam.



V igri je še vedno tudi Steinhartov forumski projekt, ki sem ga tudi že omenil v tej temi, in s katerim se lagano sportski (s poudarkom na lagano) ukvarjamo že poldrugo leto. Zanimiva ura s švicarskim mehanizmom Soprod A10, z dodatno številčnico za drug časovni pas in merilnikom navitosti. Oblika ure se zgleduje po kabinskih merilnikih v starih reaktivnih letalih, ura pa bo dobila ime po Franku Whittlu, izumitelju reakcijskega motorja (z dovoljenjem njegovega sina). Načrtovanje ure je že precej pri koncu, ampak trenutno se odvija prava mala drama (v slogu klasične mehiške telenovele;) ), ker so se vodje projekta nekaj skregali med seboj in ni čisto jasno, kaj sploh bo s projektom. Ampak za razliko od Kickstarterja nismo še nič plačali (predvidena cena je 750-1000 evrov, verjetno bolj proti 1000), tako da gre za zdaj itak samo za sodelovanje v "debatnem krožku".

Trenutna podoba ure je takšna, s tem da nekaj podrobnosti še ni dorečenih (v igri je recimo medeninast obroček in krona).



Drugače je pa najnovejša ura v zbirki Frederique Constant, model Clear Vision (ta hip se ne spomnim, ali sem jo tu že omenjal - pri meni je od februarja). Njena posebnost sta tritijevi cevki na kazalcih, kar sicer samo po sebi ni ravno posebnost, je pa to precejšnja redkost pri tovrstnih "zakmašnih" švicarskih urah.



Če ni cekina za pravo Calatravo, se pač človek zadovolji z malo skromnejšo različico.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Furbo ::

korenje3 je izjavil:

"drseči kazalec". zanimiv izraz. a tako pravite kazalcu, ki skače po 1/10 sekunde?

Ja tam nekje, Rolex premika 8x/sec.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

Spring drive premika sekundni kazalec povsem gladko, brezkoračno.
Precisionist pa naredi 16 korakov v sekundi.

korenje3 ::

sicer tale ni slaba...


no če bi bila 3kEUR bi si jo kupil. vprašanje ali jo magnetno polje zjebe, glede na to da ima elektromagnetno sklopko za ta kazalec ali ne...

načeloma kot pravi je samo sekundni kazalec sinhroniziran z bitjem ure.

žalostno tudi da nima od zadaj oglednega stekla za mehanizem.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

Okapi ::

To je prava potapljaška ura in te nimajo zadaj okenca za občudovanje mehanizma, ker to zmanjšuje vodotesnost.
Imaš pa druge modele s spring drivom, kjer lahko občuduješ rotor.

načeloma kot pravi je samo sekundni kazalec sinhroniziran z bitjem ure.
Imam občtutek, da ne veš, kako delujejo ure.;)

O.

korenje3 ::

imaš slab občutek.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: matijadmin ()

matijadmin ::

Hvala za tole popestritev, Okapi. Ta Clear Vison je zelo prijetna za oko, čeravno ne maram zlate. Pa še veliko bolj bi bila, če ne bi prilepil te primerjave z navdihom njenih oblikovalcev. >:D Tiste imitacije z vhoda se spominjam, ja. Katerega Seagulla pa ima, ker nisem našel podatka? Kako natančen je, bi rad vedel. Zanimivo, da ima 24-urno številčnico. Takih ur prav gotovo ni veliko in mi je (že samo zato) zelo zanimiva.

Zanimive so mi tudi zgodbe ur, o nastanku ali pa recimo kadar gre za kako obeležje.

Trenutno je moja pozornost usmerjena k tej uri (čeprav samo svršavam mimo kot običajno, pa tudi budžeta za ure še nekaj časa ne bom imel - žal):





http://www.bernardwatch.com/Ball/Engine...

Mimogrede, spomnil sem se na paščke, ki si jih omenjal (tiste Di-Modell) in sem spet brskal za tistimi iz kože morskega psa ... Stanejo od slabega dvajsetaka do absurdnih 200 EUR. In celo slovenski proizvajalec (KUKI) se z njimi peča, baje, da je fajn.
Vrnite nam techno!

Zgodovina sprememb…

xgeorgex ::

Pozdravljeni,

kaj pravite na CASIO EQW-M710DB-1A1ER... Razmerje cena-kvaliteta, je Casio OK?

lp, Gregor

Okapi ::

Casio je v redu in ima enega najboljših razmerij med ceno in kakovostjo. Če ne celo najboljšega sploh.

Okapi ::

matijadmin je izjavil:

Tiste imitacije z vhoda se spominjam, ja. Katerega Seagulla pa ima, ker nisem našel podatka? Kako natančen je, bi rad vedel. Zanimivo, da ima 24-urno številčnico. Takih ur prav gotovo ni veliko in mi je (že samo zato) zelo zanimiva.
Zato sem jo tu kupil (ups, "podprl" na KS;) )
Ne vem, če so to objavili, ampak sem precej prepričan, da je notri Seagull 2557. Kolikor vem, je to edini Seagullov mehanizem, ki ima mali sekundni kazalec nasproti krone (na položaju 9) in GMT (drug časovni pas). Tile mojstri, ki so oblikovali Greenwich Gate Watch, so mehanizem v ohišju zasukali za 90 stopinj, tako da je krona spodaj (na položaju 6) in pride mali sekundni kazalec na vrh (12), tako kot je pri izvirni uri. Klasičnega urnega kazalca (12 ur) ne bodo uporabili, ampak bodo tretji kazalec, ki je izvirno namenjen za drugi časovni pas, uporabili kot glavni 24-urni kazalec. Skratka, kar izvirna raba mehanizma, da dobijo videz ure z vhoda v observatorij Greenwich.

V glavnem se čez serijo ST25 uporabniki ne pritožujejo, so solidni Seagulli. Uporablja jih recimo poljski Gerlach. Pa Parnis, v svojih kopijah Paneraiov (zaradi malega sekundnega kazalca na 9).

Glede Balla ni kaj reči - zelo solidne ure, še zlasti, če uspeš dobiti kakšen konkreten popust. Je pa treba vedeti, da je Ball švicarsko-kitajska (in malo ameriška) naveza. Lastniki so Kitajci (glavni lastnik je sicer tudi ameriški državljan), in najmanj številčnice so narejene na Kitajskem, verjetno tudi ohišja in paski. Mehanizmi so seveda švicarski, in ure so do konca sestavljene v Švici. Železničarska tradicija je zgolj proizvod spretnega trženja - izvirni ameriški Ball je nekje po 1980 dokončno ugasnil in blagovno znamko je sedanji lastnik, ameriški Kitajec, na novo registriral nekaj let kasneje, in jo preselil v Švico (kjer je njegov oče, sicer iz Hongkonga, že imel urarski posel, kot lastnik ugledne stare firme Juvenia).

Paske iz kože morskega psa pa mnogi delajo, ja. Pri Di-Modellu se hvalijo, da je "vodotesen".
The leather has been especially prepared and therefore is water tight or waterproof 100 m.
Pod 100 m ga pa očitno voda premoči. Ampak OK, pač ne bom šel tako globoko:))

Pri najbolj zagnanih naravovarstvenikih se z njimi sicer ni preveč za hvalit.;) Jaz imam modrega na Eterni KontTiki - se mi zdi, da je kot nalašč zanjo, ne samo zaradi barve in ker je "vodotesen", ampak ker so Heyerdahl in druščina na Kon Tikiju pospravili kar precej morskih psov.;)

leiito ::

novi Grand Seikoti so čudoviti, spring drive, titan, keramika, ampak to so pa zdej že take cifre, da najbrž niso brez razloga limited editioni. Sej respect, ampak ej, mogoče sem plehek al pa indoktriniran, ampak če glih ne zbiraš high-end ur, z Omego ipd. vsaj veš, da boš v pol ure dobu rescue helikopter v Darian Gapu, novo ledvico na Filipinih, s Seikotom pa, tudi če je Grand, dvomim, se mi zdi bolj kot ekskluziven klub unih s Hyundaiji za €70.000. Kakovost pa nesporna.





Tisti Davidoffi od Okapija so pa še vedno mega deal, ne samo, da težko dobiš boljšo uro za ta denar, ampak da jim je ratal dodelat nek relativno originalen, prepoznavan in konsistenten oblikovalski jezik, kapo dol, rešitev za okenček za datum je genijalna, me prav zanima kdo je to dizajniral.

Teli Američani jih majo za neke smešne cene, sicer ne deck modelov, tud ne vem, če so legit
http://www.ashford.com/us/watches/cat29...

Ales ::

Ashford.com je legit. Trenutno so v lasti Luxi Group, LLC, sicer pa so na netu kot retailerji luksuzne robe že dolgo časa. To ni garažno podjetje, so med tistimi večjimi.

boolsheat ::

No ja, po drugi strani ti pa odsekajo roko, če hodiš z Rolexom ali Omego po sumlnivih deželah. :))

Drugače pa kar se mene tiče, absolutna zmaga je Blancpain Fifthy Fathoms, z njim boš lahko zajebaval Sub in Speedy lastnike, da uporabljajo kopije... :P

boolsheat ::

To je to, kar se diverjev tiče:

Okapi ::

Ena "prava" potapljaška ura mi še manjka, in na nakupovalnem seznamu imam že nekaj časa tole. Jasno, s tritijevimi cevkami.;)

cebelar123 ::

Mogoče bo koga znimalo malo bolj grandpalook Casio Lineage :)





Nekaj izstopajočih karakteristik
-Solar Power
-Radio signal reception
-Sapphire crystal
Dimensions
46,4mm x 39,6mm x 9,2mm (H x W x D)

Cena nekje okoli EUR 220

boolsheat ::

Lepa Davosa, kakšne so to cene?

Kaj praviš na Squale? Kolikor sem gledal so še vedno malo družinsko podjetje in izdelujejo kvalitetne diverje v Švici. Kakšna podobna znamka s tako zgodovino za podobno ceno?

Okapi ::

Davosa, model Argonautic Lumis (s tritijem), dobiš za nekaj manj kot 600 evrov, če malo pobrskaš za ponudbami in prosiš za kakšen dodaten popustek. Priporočena cena je sicer dobrih 800.

Od cenovno kolikor toliko ugodnih švicarjev uglednega starega imena ima recimo Glycine nekaj zanimivih modelov.

boolsheat ::

Glycine poznam, sem kar fan Airmanov, ampak med diverji bi rajši vzel Squale.


Sveža novica, Islandci so ponovno naredili lepotico:

http://www.jswatch.com/euro-mmxvi





Škoda, ker datum poje del šestice. Drugače pa LE na 100 kosov, za ceno moraš poslati email.

pierch ::

Živijo!

Naletel sem na Obris Morgan ure. Sicer zaradi pomanjkanja Miyotinh mehanizmov vprašljiv naslednji "batch" ampak vizualno in po specifikacijah mi je tale diver zelo všeč, sploh za ta dnar. Mnenja?

Hvala!
Pierch

boolsheat ::

Cene so res privlačne, ampak kako je pa kvaliteta v primerjavi z "japonci" v tem cenovnem razredu?

pierch ::

Sej to je tudi ena od stvari, ki me zanima. Nisem našel po tehničnih lastnostih (28800 bph, hacking, handwinding, sapphire, ...) primerljivega japonskega diverja v tem cenovnem razredu.
Če kdo ve, bi se priporočal.

Opazil sem sicer opazil enega Parnis-a in enega Seagull-a ampak mi vizualno nista tako všeč.
Pierch

Okapi ::

Seiko, Orient in Citizen so IMHO boljše od enako dragih potapljaških ur malih firmic, ki so vse narejene na Kitajskem.

Recimo Obris Morgan Aegis pride okoli 320 evrov (z DDV). Za ta denar dobiš recimo Orient M-Force.

Ales ::

Omenjene Parnis, Seagull 310D in Orbis Morgan niso potapljaške ure. Le izgledajo tako.

So vodoodporne, narejene v skladu z ISO 2281, niso pa potapljaške ure (aka "diver's watch" ali "diver's"), narejene v skladu s precej strožjim ISO 6425.

Ne rečem, da te omenjene niso dejansko odporne do navedene specifikacije, po ISO 2281, a pri kakih cenejših bi jaz to dejansko preveril pri urarju, preden bi se z njimi vrgel v vodo. Sploh v malo globjo.

Od teh cenovno dostopnih so Seiko SKX serija recimo prave potapljaške ure, za primerjavo.

Tukaj je kar dober opis ISO standardov in spodaj tudi tabela, kaj je s kako še pametno početi:

Water Resistant mark @ Wikipedia

perci ::

Roko na srce. Kdo pa se s potapljaško uro potaplja? Ali pa s pilotsko leti?

pierch ::

Ja, to pa res, torej desk diverji, ampak je tudi res da ne iščem "prave" potapljaške ure. Za plavanje ja, ne pa za potapljanje.
Če bi to iskal bi vzel SKX007 (ki sicer je tudi med opcijami), ampak si želim boljši movement, ki ga nudi Miyota 9015.

Zato sprašujem bolj "razgledane" ali mi lahko kaj svetujejo :)
Pierch

boolsheat ::

Kaj pa to, nemška zadeva z ETA mehanizmom:
http://www.ebay.de/itm/ARISTO-Unisex-Au...

Za 500€ pa dobiš že Glycine:
http://www.ebay.de/itm/Glycine-Combat-S...

pierch ::

Ja, to so pa že nad mojo cenovno mejo, bom sicer razmislil, ampak nisem nameraval dati 400€+.

Kaj pa korejski Tisell? Par strani nazaj sem videl, da je nekdo zelo zadovoljen s Tiselovim fligerjem. Sicer bi moral počakati do novega leta, ampak to načeloma mi ni problem, če bi vedel da se splača.

Njihov diver zgleda kar OK "submariner".
Pierch

Ales ::

Sigurno je marsikdo s pilotsko šel pod vodo in s potapljaško v zrak. :D

Ne, saj so kul. Če je potreba, tudi kvalitetna ura z vodotesnostjo 100m po ISO 2281 pokrije dosti vodnih športov. Ni treba, da je ravno diver's. Za lep izgled pa sploh. Samo toliko sem napisal, da ne bo kdo pomešal kaj je kaj.

Pri Seiku so malo boljše mehanizme od SKX serije dali recimo v Seiko SRP 773, 775, 777, 779 in SRP 787 in 789. Te so reissue precej znanih Seiko 6306 in 6309 diverjev, zdaj z 4r36 (v osnovi izboljšan 7s26) kalibrom. IMHO je Miyota 9015 kot taka še vedno boljša od Seika 4r36. Ne vem pa, ali je v praksi ravno velika razlika v točnosti.

boolsheat ::

4r36 ne teče na 28kbh kar si pierch želi. Drugače dober mehanizem, ima navijanje in hacking, pa tudi v kakšnem cenejšem Seiko 5 ga najdeš.

Tisell je menda kar ok, priljubljen po forumih in folk je zadovoljen s kvaliteto. Nek podoben rang so Ticino ure, imeli so enega zanimivega diverja, Seaviper tega še poglej.

Drugače imaš na bolhi Tissot Seastar 1000, sem slučajno videl.

Opcija je tudi diver od Uhren von Uhr za ETA mehanizmom.

fantasycamp ::

Pa so te replike delujoče al je to bl kozmetika k za par mesecev ostane samo ohišje?

http://www.parniswatch.net/index.php?ro...

Okapi ::

Parnis so čisto solidne ure.

fantasycamp ::

Okapi je izjavil:

Parnis so čisto solidne ure.


je stran legit, so res tok pocen?

Okapi ::

Saj v resnici to niso tako nizke cene. So na nivoju recimo Seagullov, ali korejskega Tisella. Recimo kakšni Bagelsporti so še cenejši.

fantasycamp ::

Okapi je izjavil:

Saj v resnici to niso tako nizke cene. So na nivoju recimo Seagullov, ali korejskega Tisella. Recimo kakšni Bagelsporti so še cenejši.


Videl sem da jo Stallone nosi v Rambo 4, semmislil da je sigurno neka draga stvar, pa da je stran z ponaredki...

Okapi ::

Po mojem si narobe videl:)) Stallone ima Panerai, draga italijansko-švicarska zadeva za tiste s preveč cekina, ti pa gledaš kitajski Parnis.

fantasycamp ::

Okapi je izjavil:

Po mojem si narobe videl:)) Stallone ima Panerai, draga italijansko-švicarska zadeva za tiste s preveč cekina, ti pa gledaš kitajski Parnis.


maš prav, nisem tak poznavalec, ur, se mi je zdel da neki ne štima...

vidim zakaj laik lahko takoj naredi napako...
http://www.parniswatch.net/index.php?ro...

Delajo dobre replike, celo imena so ista...

Zgodovina sprememb…

vilonja ::

Tole uro mi je danes šenkal sorodnik, pravi da jo ne nosi več.

Kaj pravite na tole uro?

Okapi ::

Imam eno podobno od Sectorja. Solidna italijanska firma (ure sicer narejene pretežno na Kitajskem).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

vilonja ::

Če se je moja ura komu dopadla:)
http://www.ebay.de/itm/Montre-SECTOR-55...

Koliko mislite da bo tole doseglo ceno. Se drugače rabljene ure kaj dosti prodajajo?

Okapi ::

Optimistična ocena 30-50 evrov. Videti je precej zgonjena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

pierch ::

Hvala vsem za predloge. Odločil sem se da bom počakal na dobavljivost Miyotinih mehanizmov, torej do novega leta. Če do takrat ne najdem nič boljšega, bom najverjeneje naročil Tisella/Ticino.
Pierch

boolsheat ::

Do konca leta boš pa že našparal dovolj, da si omisliš Citizena s to Miyoto (oz. gre za 9012, ki je pač top grade 9015 na voljo samo Citizenu):



Več fotografij:
http://winnipegwatch.websitetoolbox.com...


Čisto huda, pa še lastni mehanski mehanizem.

korenje3 ::

Okapi je izjavil:

Parnis so čisto solidne ure.


parnis ure imajo točnost cca 12 sekund/dan, švicarske pa 0,5 do 2 sekundi.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: matijadmin ()

korenje3 ::

vilonja je izjavil:

Tole uro mi je danes šenkal sorodnik, pravi da jo ne nosi več.

Kaj pravite na tole uro?


tole je quartz ura predvidevam...

z malo več mehanizma se prodaja za samo 90€.
http://www.bolha.com/oblacila-obutev-mo...
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

Okapi ::

korenje3 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Parnis so čisto solidne ure.


parnis ure imajo točnost cca 12 sekund/mesec, švicarske pa 0,5 do 2 sekundi.

A moraš posebej dokazovati, da o urah nimaš pojma?;((

pierch ::

boolsheat je izjavil:

Do konca leta boš pa že našparal dovolj, da si omisliš Citizena s to Miyoto (oz. gre za 9012, ki je pač top grade 9015 na voljo samo Citizenu):



Več fotografij:
http://winnipegwatch.websitetoolbox.com...


Čisto huda, pa še lastni mehanski mehanizem.

Uf, ja ta je res lepa. Sicer bom pa videl kolk bom našparal, treba vmes familjo na morje peljat :).
Pierch

korenje3 ::

zakaj se dopušča da okapi žali, jaz pa se ne smem braniti? dejstvo je da oseba nima pojma o urah in s tem ko googla misli da je to podaljšek njegove pameti.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

leiito ::

korenje3 je izjavil:

zakaj se dopušča da okapi žali, jaz pa se ne smem braniti? dejstvo je da oseba nima pojma o urah in s tem ko googla misli da je to podaljšek njegove pameti.


Kdo pa pravi, da se ne smeš braniti?

boolsheat ::

Malo za šalo, so korenje3 vprašali za mnenje o japonskih urah, Orientu specifično, pa je podal izjavo:


:))
««
92 / 188
»»