Forum » Loža » Ročna ura
Ročna ura
Temo vidijo: vsi

FireSnake ::
FireSnake, katerega (oz. katere) Oceanuse imaš?
Zaenkrat tegale:
https://www.sakurawatches.com/casio-oce...
ne bi mogel biti bolj zadovoljen (uro samo nosiš, in pozabiš na baterije in točnost, ker veš, da je to to .... noro dobro).
Saj sem že komentiral pred časom, pa še enkrat ... to je pa ena res zelo zelo zelo lepa, elegantna ura.
Če bi jo imel, jaz ne bi niti gledal več OCW-S400SG-2AJR, ker vem, da bi mi bila napram njej ta, ki jo že imaš prva, druga... in tretja izbira :)
Jaz trenutno malce pogledujem proti https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B... (GM-2110D-2BER) ... čeprav po drugi strani imam pa skoraj vse iz serije GM-2100 od katerih mi je najbolj všečna GM-2100CB-1A pa ne vem, koliko bi novo sploh nosil.
Če sem povsem iskren, zadnje čase nosim bolj kot ne samo še g-shoch square ure, ki se mi jih je pa tudi že nekaj nabralo.
Pa ko že govorimo o Casiu, če bi kdo imel, poskusil square "beaterja" za ne pretirano ceno, je letos Casio dal na trg veliko robustno Casio AE-1600H-1AVEF, ki sicer ne spada v g-shock serijo ampak za borih 35 eurs deluje kot popolna zmaga. Poglej samo ta velik, razločen display. Še g-shock squari nimajo takšnega. To je meni tisto, kot rečejo "bang for a buck".
Jaz se ti lahko samo zahvalim, ker si mi pokazal Oceanuse.
Jaz prej sploh nisem vedel, da obstajajo.
Ta, ki so trenutno imam je tako dobra, da bi na zalogo najraje kupil še eno.
Samo za primer, če se tej, ki je zdaj delovna, kaj zgodi.
Ker, imaš prav ... vse, kar s tem primerjaš mora topiti v velike čevlje.
Imam kar veliko ur (na oko bi rekel, da kakih 10), pa tale Oceanus "povozi" vse ostalo (temu primerno se na vsem ostalem nabira prah).
Edino: ni ravno za na poroko

Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Okapi ::
5. Certina 2 - zanima me, če kdo ve, kako je z nastavljanjem te ure oz. luninih faz, ker bi bila nošena približno 1 teden v dveh mesecihSaj je na baterijo, nimaš kaj nastavljati (razen prestaviti za en dan naprej vsak drugi mesec, ampak to ni odvisno od tega, ali jo nosiš ali ne).

Gogo ::
A kdo ve kje bi našel tole Certino
https://www.certina.com/en/watch/ds-8-m...
https://www.certina.com/en/watch/ds-8-m...
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Ve, ve ampak mi predlaga trgovine brez zaloge. Pri naših zlatarjih pa ne bom kupoval.Sicer sem jo dobil na finskem a je bela in ne rjava kot jo iščem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gogo ()

Yossarian ::
5. Certina 2 - zanima me, če kdo ve, kako je z nastavljanjem te ure oz. luninih faz, ker bi bila nošena približno 1 teden v dveh mesecihSaj je na baterijo, nimaš kaj nastavljati (razen prestaviti za en dan naprej vsak drugi mesec, ampak to ni odvisno od tega, ali jo nosiš ali ne).
Sem kasneje videl, ja. Ampak če bi bila pa avtomatik, kako se to regulira?
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Na Slowatch strani nimaš dve podobni: toto in toto. Po mojem bi se dalo dogovorit, da ti menjajo pas, če hočeš točno tega.
Okapi, kako pa so kaj te Certine? Malo zgodovine, zanesljivost, kvaliteta, točnost, price/performance...
Okapi, kako pa so kaj te Certine? Malo zgodovine, zanesljivost, kvaliteta, točnost, price/performance...

iKst_ ::
Certina je IMHO underrated.
So del Swatch skupine, Swiss made, automatiki imajo večinoma Powermatic 80, ki je soliden, preizkušen mehanizem. Za ohišja uporabljajo 316l jeklo, enako kot Rolex. Znamka ima bogato zgodovino, v 50ih letih so začeli delati
Pri Swatchu je Certina pozicionirana nekje med Longines in Tissot.
So del Swatch skupine, Swiss made, automatiki imajo večinoma Powermatic 80, ki je soliden, preizkušen mehanizem. Za ohišja uporabljajo 316l jeklo, enako kot Rolex. Znamka ima bogato zgodovino, v 50ih letih so začeli delati
Pri Swatchu je Certina pozicionirana nekje med Longines in Tissot.

Kratka zgodovina je tule https://www.certina.com/en/since1888/hi...
in tule Certina @ Wikipedia
Ena njihova zanimiva posebnost so kompleti, v katerih poleg ure dobiš še različna ohišja in paske. Okoli 1000 evrov so, in dobiš v bistvu 4 ure za ceno dveh.
Je pa po mojem pri teh Swatchevih blagovnih znamkah (Certina, Mido, Tissot, Hamilton) nesmiselno gledati nanje kot na ločena urarska podjetja, ampak pač samo kot na različne modele istega podjetja. S svojo nekdanjo zgodovino že dolgo nimajo več nobene povezave. Tale razporeditev je precej dobra:
in tule Certina @ Wikipedia
Ena njihova zanimiva posebnost so kompleti, v katerih poleg ure dobiš še različna ohišja in paske. Okoli 1000 evrov so, in dobiš v bistvu 4 ure za ceno dveh.

Je pa po mojem pri teh Swatchevih blagovnih znamkah (Certina, Mido, Tissot, Hamilton) nesmiselno gledati nanje kot na ločena urarska podjetja, ampak pač samo kot na različne modele istega podjetja. S svojo nekdanjo zgodovino že dolgo nimajo več nobene povezave. Tale razporeditev je precej dobra:

Danke schoen. Eno od zgornjih si bom kupil.

Furbo ::
Certina je IMHO underrated.
So del Swatch skupine, Swiss made, automatiki imajo večinoma Powermatic 80, ki je soliden, preizkušen mehanizem. Za ohišja uporabljajo 316l jeklo, enako kot Rolex.
Rolex uporablja 904L, ni veliko razlike, ampak pač.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

No, zdaj pa mi je še tota padla v oči.

Pozna kdo toto trgovino?

Zdaj si s proračunom že v dosegu cenejših Ballov. Recimo pri Iguanasell je model Fireman Enterprise (zelo podoben temu Tissotu zgoraj) 880 evrov (ko uveljaviš kodo za 15% popusta).
Najbolj očitna prednost pred podobnimi urami drugih znamk so tritijeve cevke.
Tule je en opis.
https://www.ablogtowatch.com/cost-of-en...
Nisem gledal, če je morda kje še cenejši, jaz sem tri Balle kupil pri njih.
https://www.iguanasell.com/collections/...
Najbolj očitna prednost pred podobnimi urami drugih znamk so tritijeve cevke.
Tule je en opis.
https://www.ablogtowatch.com/cost-of-en...
Nisem gledal, če je morda kje še cenejši, jaz sem tri Balle kupil pri njih.
https://www.iguanasell.com/collections/...

Koliko še pride poštnina v Slovenijo? Je trgovina v EU?

Trgovina je v Španiji, poštnine za izdelke nad 150 evrov ni.
Sem pa sedaj opazil, da sem prej gledal ameriško stran, kjer so cene brez DDV. Tule je španska stran.
https://www.iguanasell.es/collections/b...
Sem pa sedaj opazil, da sem prej gledal ameriško stran, kjer so cene brez DDV. Tule je španska stran.

Trgovina je v Španiji, poštnine za izdelke nad 150 evrov ni.
Škoda, malce mi gre čez budget. Če bi bil za cca 20 % cenejši, bi ga kupil.

No, zdaj sem videl, da bi me s 15 % popustom prišla 1003 €, to pa bi šlo skozi. Kako pa je z morebitnimi popravili v SLO v času garancije oz. kasneje?

Ni servisa v Sloveniji za Ball, pošlješ v Španijo. Kasneje pa zna servisirati vsak spodoben urar, notri je malce modificirana ETA.

Na uradni strani od Ball sem videl, da je ta trgovina v Španiji uradni prodajalec. Naj se zdaj paca vse skupaj 3 tedne, potem pa v akcijo.

IguanaSell prodaja tudi na Amazonu (nemškem, španskem), včasih imajo tam kakšen malo boljši popust, poglej.

Pa še to: verjetno bo treba nastavit pas. Saj lahko grem h kateremukoli urarju in ne bo problemov?

Seveda. Drugače lahko zelo enostavno zapestnico nastaviš doma. Ball na zapestnicah uporablja vijake. Če imaš doma kak komplet za finomehaniko imaš zadevo narazen v minuti. Samo odstraniš ustrezno število linkov enakomerno na vsaki strani zapestnice.

Ovire kar padajo.? Verjetno z garancijo ne bo problemov?

Osebno z garancijo nimam izkušenj, jaz sem svojo kupil na letališču v Londonu. Če se ne motim ima Ball mednarodno garancijo, tako, da v najslabšem primeru pošlješ nazaj proizvajalcu (če bi slučajno bile kakšne težave s trgovino).
Glede servisa je pa že Okapi omenil. Mehanizem je v osnovi ETA 2824-2 ali Selita SW200-1 (praktično ista zadeva). To zna poservisirat praktično vsak urar, ki ima vsaj nekaj izkušenj z mehanskimi urami.
Glede servisa je pa že Okapi omenil. Mehanizem je v osnovi ETA 2824-2 ali Selita SW200-1 (praktično ista zadeva). To zna poservisirat praktično vsak urar, ki ima vsaj nekaj izkušenj z mehanskimi urami.

Hvala, zdaj pa čakat na jubilejno in vmes tuhtat, ali vzeti tega Balla ali pa Midota.

Tac20 ::
Kam dat poservisirat Seiko SKX013, pa da vedno kaj počnejo, namreč nekam težko se vrti gumb za nastavljat datum in čas... Nekje (nevem točno kje) je ura že bila na servisu, ampak ni bilo dobro zrihtano... Please za kakšen info.

Ales ::
V tej uri je Seiko 7s26, osnovni Seikov mehanizem v zadnjih desetletjih. Vsak sposoben urar bi moral biti OK za servis le-tega, seveda pa je pri tej uri dobro, da ima možnost testirati vodotesnost in da mu ni tuje naročiti originalne Seikove dele, kot so recimo tesnila. Da ne bo na koncu na pol narejeno.
Od kod pa si? Je okolica Ljubljane OK, ali..?

Zastopnik in uradni servis za Seiko je Sten time.
https://stentime.si/servis?gad_source=1...
Ni pa nobene garancije, da na uradnem servisu naredijo bolje kot dober "neodvisen" urar, (skoraj) sigurno so pa dražji.
https://stentime.si/servis?gad_source=1...
Ni pa nobene garancije, da na uradnem servisu naredijo bolje kot dober "neodvisen" urar, (skoraj) sigurno so pa dražji.

Malo vstran od tistega Balla, drugačen dizajn - gledal sem Seiko Astron, vendar je 3.400 € preveč. Je kdo kaj videl zelo podobnega, s takšnimi barvami, lahko je tudi kvarčna. Našel sem eno Certino, sicer z malce drugačnimi barvami...

Ampak to si zdaj že precej stran od prvotnih elegantnih ur za na obleko. Malo poglej velikost.
Astron je drugače hud. Poglej na sakurawatches.com ali ebay, imaš precej JDM modelov, ki jih pri nas ni. Cene so pa tudi precej bolj zmerne. Dobiš od cca. 500€ naprej.
Jaz sem cincal med Seiko Astron, Citizen Attesa in Casio Oceanus. Vse 3 serije imajo avtomatično sinhronizacijo časa, dual time in en kup drugih funkcij.
Par dni nazaj sem na ebayu kliknil Oceanus T4000A za res dobro ceno. Astron in Attesa pa verjetno tudi še prideta.
Astron je drugače hud. Poglej na sakurawatches.com ali ebay, imaš precej JDM modelov, ki jih pri nas ni. Cene so pa tudi precej bolj zmerne. Dobiš od cca. 500€ naprej.
Jaz sem cincal med Seiko Astron, Citizen Attesa in Casio Oceanus. Vse 3 serije imajo avtomatično sinhronizacijo časa, dual time in en kup drugih funkcij.
Par dni nazaj sem na ebayu kliknil Oceanus T4000A za res dobro ceno. Astron in Attesa pa verjetno tudi še prideta.

V tej uri je Seiko 7s26, osnovni Seikov mehanizem v zadnjih desetletjih. Vsak sposoben urar bi moral biti OK za servis le-tega, seveda pa je pri tej uri dobro, da ima možnost testirati vodotesnost in da mu ni tuje naročiti originalne Seikove dele, kot so recimo tesnila. Da ne bo na koncu na pol narejeno.
Seveda okolica je OK, pri nekomu je ura že bila pa ni dobro naredil. Itak bi rad da če je kaj, da je nadomeščeno z original deli...

Ampak to si zdaj že precej stran od prvotnih elegantnih ur za na obleko. Malo poglej velikost.
Sem zdaj videl, da so 44 mm-trske, to je preveč, ampak Certina je pa 41 mm-trska, morda bom celo šel v Slowatch pogledat, če jo imajo. Ampak tisti Ball pa je še vedno Nr. 1.

Da omenim še eno zanimivo znamko, ko so ravno baterijski kronografi prišli v igro. Bruno Söhnle, nemška firma iz legendarnega urarskega mesta Glashutte (Glažuta po naše
).
Imajo precej modelov v cenovnem razredu 500-1000 evrov. Meni so všeč, ker uporabljajo mehanizme z "velikim" datumom.
Druga posebnost te znamke je, da imajo mnogi modeli zadaj steklo, da se vidi lep elektronski mehanizem.
Moj brat ima že nekaj let njihovo uro in je zadovoljen.
https://www.brunosoehnle-glashuette.com...

Imajo precej modelov v cenovnem razredu 500-1000 evrov. Meni so všeč, ker uporabljajo mehanizme z "velikim" datumom.
Druga posebnost te znamke je, da imajo mnogi modeli zadaj steklo, da se vidi lep elektronski mehanizem.
Moj brat ima že nekaj let njihovo uro in je zadovoljen.
https://www.brunosoehnle-glashuette.com...

Okapi, tale mi je takoj padla v oko. Veš mogoče, koliko pride poštnina v Slovenijo in če sploh pošiljajo?
Aha, zdaj vidim, da pošiljajo v EU. Me prav zanima, koliko stane poštnina - po Nemčiji je zastonj.
Aha, 15 EUR.
Aha, zdaj vidim, da pošiljajo v EU. Me prav zanima, koliko stane poštnina - po Nemčiji je zastonj.
Aha, 15 EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Yossarian ()

No, pa še en hec. Konec julija grem z avtom v Berlin, Glashutte pa je samo cca 20 km dol iz avtoceste. Okapi, misliš, da so Nemci pri volji še kaj spustit ceno, če se v živo pojavim pri njih?

Poskusit ni greh
Po mojem je precej možnosti za 5-10% popusta, sploh če prideš z gotovino. Najmanj za poštnino boš v vsakem primeru prihranil. In če si boš vzel nekaj ur časa, greš pogledati še ostale firme tam, nekatere imajo tudi muzej.
Tole so tamkajšnji "urarji":
Bruno Söhnle, Moritz Grossmann, Mühle Glashütte, NOMOS, Tutima , Wempe Glashütte, A. Lange & Söhne, Glashütte Original, Union Glashütte.
Pravzaprav boš 3% prihranil že pri DDV. Nemci imajo 19%, če kupiš po pošti ti obračunajo naših 22%.

Tole so tamkajšnji "urarji":
Bruno Söhnle, Moritz Grossmann, Mühle Glashütte, NOMOS, Tutima , Wempe Glashütte, A. Lange & Söhne, Glashütte Original, Union Glashütte.
Pravzaprav boš 3% prihranil že pri DDV. Nemci imajo 19%, če kupiš po pošti ti obračunajo naših 22%.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Samael ::
Hitro vprašanje.
Kakšne vrste material paščka vam v teh vročih dneh najbolj ustreza? Poleg titanovih :P Pa pustimo zdaj vizuelno, pa kaj je splošna preferenca in podobno, zgolj misel na udobje ob potenju.
Recimo, klasičen G-Shock resin se mi lepi na kožo (se mi zdi, da se koža še bolj poti, ali pa je vsaj takšen občutek), NATO najlon se mi obnese nekoliko bolje ampak vseeno ni idealno. Na živce mi gre, da kljub sintetiki, po stiku z vodo (poleti je več vode, plavanja...) ostane še nekaj časa moker. Saj posuši se hitro je pa zoprno dokler se ne.
Naročil sem nekaj "sailcloth" kosov in malce upam, da bo to to.
Kakšne vrste material paščka vam v teh vročih dneh najbolj ustreza? Poleg titanovih :P Pa pustimo zdaj vizuelno, pa kaj je splošna preferenca in podobno, zgolj misel na udobje ob potenju.
Recimo, klasičen G-Shock resin se mi lepi na kožo (se mi zdi, da se koža še bolj poti, ali pa je vsaj takšen občutek), NATO najlon se mi obnese nekoliko bolje ampak vseeno ni idealno. Na živce mi gre, da kljub sintetiki, po stiku z vodo (poleti je več vode, plavanja...) ostane še nekaj časa moker. Saj posuši se hitro je pa zoprno dokler se ne.
Naročil sem nekaj "sailcloth" kosov in malce upam, da bo to to.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()

Gumijasti, nekaj v smislu https://www.aliexpress.com/item/1005006...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tac20 ()

Na morje grem včasih s Citizen Promaster Aqualand, na katerem je tudi za poletje zelo primeren gumijast pašček.
Če hočem biti malo bolj eleganten, pa dam poleti na roko Eterno Kontiki z usnjenim paščkom Di-Modell iz kože morskega psa. Se hvalijo, da je vodotesen do 100 m. Kar je sicer neumnost, ampak se poleti vseeno dobro obnese.
https://di-modell.com/en/products/air-t...
Če hočem biti malo bolj eleganten, pa dam poleti na roko Eterno Kontiki z usnjenim paščkom Di-Modell iz kože morskega psa. Se hvalijo, da je vodotesen do 100 m. Kar je sicer neumnost, ampak se poleti vseeno dobro obnese.
https://di-modell.com/en/products/air-t...

Samael ::
Hmmm... "carbon fiber" paščki, na to pa nisem pomislil. Za preizkusiti. Bom dal še to ene dva različna v košarico.
Guma, domnevam (čeprav je mehkejša od resina), ne bo neke bistvene razlike zame. GM21000 pašček , ki mi je sicer zelo udoben in ga res rad nosim, je za razliko ostalih resinovih paščkov, ki jih poznam, dokaj tanek, fleksibilen, deluje precej "gumjasto" pa v vročini ni neke bistvene razlike.
Mogoče sem zdaj preveč picajzlast, saj v hudi vročini že samo po sebi nič ne more biti idealno. Človek se pač poti ...
Torej, zaenkrat bom od meni nepoznanih preskusil paščka iz ogljičnih vlaken in pa "sailcloth" materiala. Poročam, če bo kakšna zanimiva sprememba, če ne pa stisnem zobe, dam gor kar imam in pač klasika, prebrodim še eno poletje tako kot vsa pred tem :)
Guma, domnevam (čeprav je mehkejša od resina), ne bo neke bistvene razlike zame. GM21000 pašček , ki mi je sicer zelo udoben in ga res rad nosim, je za razliko ostalih resinovih paščkov, ki jih poznam, dokaj tanek, fleksibilen, deluje precej "gumjasto" pa v vročini ni neke bistvene razlike.
Mogoče sem zdaj preveč picajzlast, saj v hudi vročini že samo po sebi nič ne more biti idealno. Človek se pač poti ...
Torej, zaenkrat bom od meni nepoznanih preskusil paščka iz ogljičnih vlaken in pa "sailcloth" materiala. Poročam, če bo kakšna zanimiva sprememba, če ne pa stisnem zobe, dam gor kar imam in pač klasika, prebrodim še eno poletje tako kot vsa pred tem :)
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gogo ()