» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
20 / 189
»»

RejZoR ::

Okapi je izjavil:

Pa nasplošno bo pri avtomatski uri pod 300€ vedno neka slabost.
Če drugega ne, notri ne bo vrhunskega mehanizma.;)

O.

Definiraj "vrhunskega"? UHR ima en model za točno 299 EUR. Steinhart dobiš za kanček več. Oba imata ETA 2824-2. Kaj več kot to pa v tem razredu skor ne moreš dobit in smatrat kot "vrhunski mehanizem". To so pol kalibri tipa Omega 8500 itd...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

Vrhunski je nekaj več od velikoserijske ete (ali miyote). Koliko so 8500, 3135 ali recimo 9S85 dejansko boljši od 2824-2 (v smisli točnosti in vzdržljivosti) moram pa še raziskati. Itak pa je imel moj komentar ;) na koncu.

O.

Ja, sam primerjaš uro < 500 EUR z uro za 15x toliko..

Hebiga, slabost je slabost.;)

V glavnem, pa če nisi opazil, se povsem strinjam s tabo, da je lahko ura za 300 evrov povsem v redu. Upam recimo, da je ne ravno vrhunski usnjen pasek edina slabost Alpinista za 280 evrov.;)

O.

Aja, pa seveda to, da je v uri "navadna" eta (ali miyota), v resnici sploh ni nujno slabost. Mirno bi lahko rekli tudi, da je to v resnici prednost - mehanizem je preizkušen, vzdrževanje (in morebitna popravila in rezervni deli) veliko cenejše, ura pa je še vedno več kot dovolj točna za praktično vsa vsakdanja opravila. Kdor iz tega ali onega vzroka potrebuje kar se da natančno uro, tako ali tako ne bo uporabljal mehanske ure.

Lahko bi recimo rekli, da je kaliber 9300 edina slabost Ocean Planeta - ker bi bil z eto lahko 5-10x cenejši, pa še vedno dovolj točen in na zunaj do pičice enak.;)

O.

Iiiii kaj sem ravnokar dobil :D Casio Futurist se je le naslikal iz carine :)

Zadeva je sicer kar precej majhna, 25x45mm ampak vseeno izgleda dokaj zanimivo, ker je dost neobičajnih oblik in barv. Pa zapestnica je prav noro lepa čeprav je zvita kovina in nima solid linkov.

GrimReaper ::

Okapi je izjavil:

Evo, še eno zanimivo urico sem našel, tokrat poljsko-kitajsko. Znamka Gerlach, model m/s Batory. Notri je Seagull ST25, posebnost, zaradi katere mi je všeč, pa je emajlirana številčnica. 280 evrov je sicer malo preveč za impulzivni nakup, pa dovolj, da ostaja v širšem izboru;)

Sam sem zdej pregledal vse tele mikro proizvajalce, pa mi je enako ta najbolj padla v oči:
http://forums.watchuseek.com/f74/list-m...

http://gerlach.org.pl/nasze-projekty/ms...
Thermal coloured hands, to najbrž pomeni da so kazalci pobarvani kot se zagre, in ne samo polakirani kot pri mojih Aqua Terra homagih in replikah.
Potem emajliran dial, 100 WR, safirno steklo, tako da gre sigurno na buy listo. Ampak imam že 3-4 ure ogledane, tko da verjetno šele čez pol leta.

Bral sem tudi o Seagull ST25 movementu:
http://forums.watchuseek.com/f72/sea-gu...
Naj bi bil dizajniran za 8bps, ampak so ga zmanjšali na 6bps. Pa ST25 naj bi bil v $100 Parnis urah.
Tko da pri tej uri movement predstavlja majhen del končne cene, recimo ta UHR-611 ima ETA 2824-2 za 230EUR:
http://www.uhr.info/products/en/Three-H...
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

Men je tale UHR še najlepša:
http://www.uhr.info/products/en/Three-H...

Od diver pa tale:
http://www.uhr.info/products/en/Divers-...

Btw kako je z lastnim logotipom? UHR naj bi ponujal to opcijo, ampak mi ni jasno kako to naredijo... bi bilo kul da si izmisliš neko catchy ime znamke in logotip, da ti ga nalimajo gor.

Pa ST25 naj bi bil v $100 Parnis urah.
Tko da pri tej uri movement predstavlja majhen del končne cene,
Samo na žalost to samo po sebi ni garancija, da so toliko več sredstev namenili izdelavi ohišja in skrbni sestavi. Sicer zgleda, da so se kar potrudili, po podatkih in na sliki je videti v redu, odzivi na forumih so pretežno pozitivni, pa dobra plat je, da lahko uro vrneš, če ti ni všeč. Manj pozitivna pa, da imajo v glavnem vse modele v omejenih serijah (po mojem načrtno, da jim zvišujejo ceno zaradi zbiralcev), tako da ko bo ta model razprodan, vprašanje, če ga bodo še delali. Na drugi strani pa bo morda kakšen naslednji model še lepši.;) Napovedujejo recimo enega z merilnikom navitosti.

O.

Omejene serije so po svojem tudi dobra plat, ker je več šans, da uro dobro prodaš, če se izkaže, da ti ni tako zelo všeč.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Vidim da je movement vseeno boljši kot v Parnisih, AAA grade:
http://forums.watchuseek.com/f2/took-2-...

Kazalci so zanimivi. Še nisem videl takih na nobeni drugi uri.

Btw kako je z lastnim logotipom? UHR naj bi ponujal to opcijo, ampak mi ni jasno kako to naredijo
To so v bistvu promocijske ure, ki jih podjetja uporabljajo za darila in podobno. Ne moreš izbirati med njihovimi modeli, ampak med kopico OEM modelov. V bistvu je Uhr samo posrednik do nekih kitajskih sestavljalcev ur, pa najmanjša količina je 50 kosov. Cen na spletni strani ni, moraš poslati povpraševanje.

O.

Zgodovina sprememb…

Vidim da je movement vseeno boljši kot v Parnisih, AAA grade:
Samo potem ne drži splošno mnenje na forumih, da ima Sea-gull AAA samo zase. Kar je konec koncev tudi logično, glede na to, da Sea-gull samo zanemarljiv odstotek svojih mehanizmov uporabi v svojih urah.

O.

gregor ::

Kaj pa pravite na te ure:) oz ali so to sploh ure?

http://www.mbandf.com/machines/horologi...

Marsikaj je ura, s tem da ti ni treba dati 100.000+ evrov za takšen horološki horor, dobiš že za 10+ evrov, pa še kompas in termometer zraven.;)

Zgodovina sprememb…

And now something completely different - tourbillon za dobrih 700 evrov, na WUS se da menda še vedno registrirati (z depozitom 270 USD).

O.

Zgodovina sprememb…

Tukaj pa imajo zelo drage ure ;)

http://www.miniinthebox.com/watches_c31...

Furbo ::

Od Samsunga ne pričakujem nekega revolucionarnega izdelka, niso imeli ničesar v rokah, kar bi lahko skopirali.
Če bo zadeva kazala kaj več kot čas, par osnovnih informacij in opozarjala na klice/sms bom že presenečen. U vreme vidim, kako praktično, pogledaš na roko in vidiš v kakšnem vremenu se nahajaš :)
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Tukaj pa imajo zelo drage ure
Kinezi so res neverjetni. Čisto lepo analogno elektronsko uro, z baterijo in paskom in poštnino iz Kitajske dobiš za 5 evrov. Potem jo pa čez par let neseš k urarju, da zamenja baterijo, in plačaš 7 evrov. Se bolj splača novo uro iz Kitajske naročit.;)

O.

Te smart ure bi znale biti čisto zanimive, če bi bile okrogle, imele "retinsko" ločljivost in zanimive skine. Bi si lahko na njej pričaral rolexa, omego, pateka ...

O.

Med brskanjem za urami z miyoto 9xxx sem naletel na enega (za moj okus) zanimivega Junkersa. Ima enake lastnosti kot oni Seagull, ki sem ga kupil (in je trenutno na poti iz Kalifornije v New Jersey;) ) - kazalnik navitosti in dodatno 24-urno številčnico. 450 evrov sicer ni ravno poceni, je pa najcenejša ura z miyoto 9100, kar sem jih doslej odkril.

Nisem pa še nič raziskoval, kakšen ugled ima Junkers med poznavalci.

O.

kaj pa je čar te miyote, lahko kaj več poveš o miyotah
jaz se na to ne spoznam.

hvala

Miyota je divizija Citizena, ki izdeluje samo mehanizme za ure. So pa eden večjih proizvajalcev slednjih na svetu in so kar precej kvalitetni. Višji range se primerja z mehanizmi tipa GrandSeiko in mehanizmi v najdražjih Omegah in Rolexih...

450 evrov sicer ni ravno poceni, je pa najcenejša ura z miyoto 9100, kar sem jih doslej odkril.
No, zdaj sem odkril eno še cenejšo, za 400 evrov (oziroma v eni trgovini celo 350, ampak je trenutno tam ni na zalogi). A je Zeppelin kaj manj kakovostna firma kot Junkers pa ne vem, na pamet bi rekel, da sta bolj ali manj enaki. Morda imata celo kaj skupnega (ne samo mehanizme).

Imajo tudi različice z belo in črno številčnico.

In potem se človek znajde v klasični "urarski" dilemi - na eni strani imaš Seagull ST16 za 120 evrov, na drugi pa Miyoto 9100 za 3x toliko.;)

O.

Morda imata celo kaj skupnega (ne samo mehanizme).
Kot sem slutil, Junkers in Zeppelin sta ista firma, blagovni znamki PointTECa. Tale za 450 evrov mi je tudi všeč, prav tako z Miyoto 9100. Razlika v ceni je zaradi safirne šipce in večje vodotesnosti (100 namesto 30 m).

O.

Še malo o baterijah (in mimogrede o eni zanimivi urici - ne vem, če sem jo že omenil).
V predalu imam že lep čas tudi Botto 24 (24-urna z enim samim kazalcem) z izpraznjeno baterijo.

Nikoli je nisem prav dosti nosil in se zato nekako nisem spravil zamenjati baterije. Tudi zato, ker mi je bilo škoda tistih 7 evrov ali kolikor bi že zaračunal urar (to je še izpred časov, ko sem se lotil sam odpirati ure;) ). No, danes sem se odločil, da bi jo mogoče vseeno usposobil. Odprem torej uro, vidim, da je notri baterija 371 in grem gledati, koliko stane. Pri nas v trgovini so po okoli 2 evra. OK, ni panike. Ampak potem za hec pogledam na ebay in iz Hongkonga mi jih pošljejo deset za 1 evro! OK, niso ravno švicarske Renata (to sem našel v uri), ampak neke noname kitajske, samo z malo sreče ure verjetno ne bodo uničile;) 20x cenejše, pa še v trgovino mi ni treba iti ponje.

Če kdo rabi kakšno, podarim (ko pridejo).;)

O.

kumer ::

Katere EU trgovine (uk, de...) imajo ugodne cene, veliko izbiro... in seveda posiljajo v slo
Hvala
Lp

Jezst precej kupujem v WatchShop iz UK. TheWatchHut je baje tud ok. Drugace pa tud Amazon in eBay. Ce noces carine in davka na eBayu samo glej od kje gre izdelek, da je iz EU ali pa UK.

Zdele sem mel pol ure na zapestju 160g uro (180g z vsemi linki, odstranil sem 4) in sem imel potem še pol ure omrtvičeno zapestje. Drugače Alpha Seamaster Pro, po teži in feelingu na zapestju enaka Omegi.
Dočim Parnis Submarinerja 40mm s 150g pa komot nosim cel dan.
Tko da ne vem, a je možno da 10g prinese tako razliko?

Ker če je tko, morm skor vse diverje brisat iz buy liste. Ostanejo samo še 40mm, Davosa Ternos, Squale 20 Atmos, Raven Vintage, Marcello C Nettuno 3, Smiths Everest PRS-25, Lum-Tec M Cobalt M64 ter še kakšen. No ja, še vedno več kot dovolj izbire.
Lahko bi sicer dal tud na usnjen pašček, ampak to pomoje ne paše k diver uri. Pa problem je tud da so ostali diverji še preveliki s 42mm.

10g se brez dvoma ne pozna. Pozna se oblika ure in pasu, kako tesno imaš nastavljen pas (to se verjetno milimeter pozna precej bolj kot 10g), pa tudi tvoje trenutno počutje in lega roke.

Je pa res, da s tako težkimi nimam izkušenj. Moja najtežja ima 135 g (še dobro, da je cela iz titana, z zapestnico vred;) ) in ko jo potežkam, se sicer loči od tiste s 120 g, ampak ko jo nosim, pa razlike ne opazim.

O.

Zgodovina sprememb…

Orient Mako ima skoraj 159g pa se mi ne zdi pretirano težek. Mislim, je zelo težek napram Citizen Titanium in recimo G-Shock/Baby-G, ampak nikakor neudoben. Vbistvu mi je všeč, da ima neki teže, imaš vsaj feeling, da nosiš neki konkretnega.

Furbo ::

GrimReaper je izjavil:

Zdele sem mel pol ure na zapestju 160g uro (180g z vsemi linki, odstranil sem 4) in sem imel potem še pol ure omrtvičeno zapestje.

Pretesno nastavljen pas, ali pa si zaspal z roko v čudnem položaju. :D
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Jezst imam zapestnice natavljene tko da ko zašvicam in se mi zapestje razširi, da je ravno prav. Drugače p ami ura rahlo pleše po zapestju.

Je pa res, da s tako težkimi nimam izkušenj. Moja najtežja ima 135 g (še dobro, da je cela iz titana, z zapestnico vred ) in ko jo potežkam, se sicer loči od tiste s 120 g, ampak ko jo nosim, pa razlike ne opazim.

Ali je 130 ali 150g tut zame ne predstavlja razlike.
Pas je čist ok nastavljen, pri strani dam lahko sredinec noter, spodaj je pa tut vidt kar nekaj lufta. Če bi ga povečal, bi se že preveč premikala.
Možno pa da je zarad tega, ampak kot rečeno, ne morem nastavit na bolj ohlapno.
Možno pa da se pozna teža same zapestnice, ker sem potežkal 4 linke in imajo 19g. Večina mojih ostalih ur ima 12g. Edino Swatch ima tudi 19g, ampak ima ura samo 130g. Ampak tudi ni za nosit, ker se ura preveč vozi po zapestju.
Zdej sem jo dal samo za minuto gor in me ura že moti.

Če bi že res eksperimentiral s težjimi urami, bi najprej vzel kar Makota za 100EUR.
Drugače je pa pri 42mm in večjih diverjih itak lug to lug problem, ki zame ne sme bit kej več kot 48mm, odvisno tudi od oblike lugov, ne smejo bit preveč ravni.

V glavnem, uro je najbolje probat v živo, ampak to pri urah ki so za nas zanimive, skoraj ni mogoče.
Tko da si je pač treba pomagat s podatki o teži in merah. In z vsako 180g+ uro je velik riziko.

Zgodovina sprememb…

Jezst sem probal samo Seiko 5, ki jo imam in pa eno Certina uro isti dan ko sem potem vzel Seikota. Vse ostale sem kupil prek neta "na slepo".

gregor je izjavil:

OK, sem naložil na shrani.si, res ne vem zakaj moraš vsako sliko posebej izbrat.....ampak to je že za drugo temo :)

vrhunska ura Casio, cena nove je natanko 23,40 eur :)

kako točna bo, pa poročam čez kak teden ali dva....

LP

17 dni je minilo od točne nastavitve časa, ura je prehitela za natančno 5 sekund
Ni slabo :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gregor ()

Drugače je to zelo običajna natančnost kremenčevih ur (do +- 15 sek/mesec).

O.

+5s na mesec je zame slabo do povprečno.
Moja Citizen je po 4 mesecih v -0,5s, Casio pa +5s.
Obe je pomoje zmotila huda avgustovska vročina, prva je šla kar naenkrat iz +3 na -0,5, druga pa iz +1 na +5.

Načeloma je pa tko da kolker bo Quartz točna na eno leto, bo Automatic na en teden, recimo da do +30s je povsem ok za praktične potrebe. Je tud res da avtomatske nastavljam na en teden, Quartz pa na eno leto.
Zgornjega Casia bo pa pač treba na pol leta nastavljat, ker bo po enem letu že v plus dve minuti.

Zgodovina sprememb…

Ga pa daš na začetku eno minuto nazaj in bo po enem letu eno minuto naprej. Katera stvar v vsakdanjem življenju je takšna, da potrebuješ večjo natančnost?

O.

Sem odpel divers extension, pa je očitno res sama teža problem, ker je roka precej zmatrana že po 15min.
Bom pri nakupu pazil da ura nima kej dost več kot 150g.

Mako bi znal še prit v poštev, sem našel podatek da naj bi brez 3 linkov tehtala 155g in 159g brez 2 linkov. Se pravi okol 150g brez 4 linkov.
Pa tud po uradnih podatkih (ok, na orientuhren.de) ima 170g, dočim ima Alpha Seamaster Pro 180g.

GrimReaper je izjavil:

+5s na mesec je zame slabo do povprečno.
Moja Citizen je po 4 mesecih v -0,5s, Casio pa +5s.
Obe je pomoje zmotila huda avgustovska vročina, prva je šla kar naenkrat iz +3 na -0,5, druga pa iz +1 na +5.

Načeloma je pa tko da kolker bo Quartz točna na eno leto, bo Automatic na en teden, recimo da do +30s je povsem ok za praktične potrebe. Je tud res da avtomatske nastavljam na en teden, Quartz pa na eno leto.
Zgornjega Casia bo pa pač treba na pol leta nastavljat, ker bo po enem letu že v plus dve minuti.

To ne drži, ker se pri nas 2x na leto spreminja zimsko/letni čas in ti odstopanja še dodatno zniža, ker moraš uro prenastavljat. Če pa imaš radijsko je pa itaq vseeno, ker je vedno spot on.

Razen če nimaš kakšne fancy mehanske ure, kjer lahko premikaš samo urni kazalec, ali elektronske, ki pozna poletni/zimski čas in se sama prestavi.;)

O.

Eno zanimivo temo sem našel na WUS.
TI dela digitalno uro ezChronos (stane 57 USD), katere posebnost je, da jo je mogoče programirati. In fantje na WUS so naredili (free) firmware, s katerim je mogoče uro spremeniti v termokompenzirani HAQ, natančen 1-3 sek/leto! Sicer se nisem prav natančno poglobil v postopek, ampak kot razumem, je treba samo par tednov meriti natančnost v različnih temperaturnih pogojih.

http://forums.watchuseek.com/f9/quick-p...

Če bi odstranili grd napis firme bi bila zadeva prav luštna.

Še na eno zanimivo uro sem naletel. Neki tajski "startup" Maranez dela potapljaško uro z Miyoto 9015, ki je vodotesna do 1000m, za recimo temu zmernih 500 evrov s poštnino vred (+ DDV). Na prvi pogled zelo preprosta, dobiš pa zraven 3 pasove in 2 obročka, da malo popestrijo zadevo.

Ampak najbolj zanimivo pri tej uri je - sicer čisto po naključju - njeno ime, Racha. Rača (pod Velebitom pri Senju) je namreč rojstni kraj slovenskega potapljanja in podvodne fotografije.

http://www.cicfilm.com/sl/zgodovina

Malce bom konsolidiral zbirko ur;) in nekaj tistih, ki jih ne nosim, prodal. Za začetek je tu čisto simpatična Sekonda (model 3079) z "izklicno" ceno 25€.
https://slo-tech.com/forum/t580242/zace...

cebelar123 ::

Po skoraj enem mesecu čakanja so prišla stojala za ure :) 0,7eura za eno stojalo

Zgodovina sprememb…

««
20 / 189
»»