» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
68 / 189
»»

franci0 ::

jRk0 je izjavil:

kupi homage od Poljota rajsi, mas potem vsaj solidno mehansko uro, ki ni fake, je pa ista oblika

Hvala za idejo, vendar kot je že Okapi rekel,presega moj budget.Plus tega mi niti približno ni tako lepa kot Breitling.

Ne vem če je mogoče malo off, ampak vseeno bom vprašal: Ali je možna, da bi npr kakšna takšna lepotica kot na spodnji imela
kakšen števec korakov noter vgrajen? To je sicer že definicija pametne ure verjetno, ampak vseeno, just asking,zgolj kot zanimivost.

Breitling Navitimer

Breitling Navitimer

Okapi ::

Evo, UPSovec je pripeljal pošiljko. Ta hip se nimam časa ukvarjati s slikanjem, za začetek lahko povem, da diši po vanilji in se (v temi) čudovito sveti;)

O.

leiito ::

franci0 je izjavil:

Breitling Navitimer je meni najlepša ura. Ta, na sliki, torej modra, pa črni usnjeni pasek.

Kje bi lahko kupil takšno repliko? Ne zanimajo me replike za 500€, ampak za cca do max 150€.
Pa prosim, ne mi razlagat original vs fake pa kak sem zdaj slab človek pa da bom zaradi tega dobil jutri mozolje ipd, to me ne zanima, samo rad bi vedel
če je že kdo kupil takšno fake uro ter kje (ker je dosti scammerjev). Hvala :)

Breitling Navitimer

Breitling Navitimer

Na specializiranih forumih za replike najdeš vse potrebne informacije glede modelov, mehanizmov, prodajalcev itd., za cca. $200 dobiš solidno repliko bolj ali manj vsega, kar trg replik ponuja, ampak ostaja problem carinske pošte, tudi če nekateri pošiljajo prek UK.

Drug aspekt je pa bolj filozofski, nikakor ne moralni, kot impliciraš ti. Če želiš repilko dobre ure, je razumno sklepati, da zato, ker ceniš dovršeno industrijsko oblikovanje in kakovost izdelave, če že materialov ne. Žal tu replike skoraj brez izjeme razočarajo, padejo na izpitu attention to detail, tako da se postavi logično vprašanje zakaj za tak denar raje ne bi kupil original soliden entry model, npr. avtomatski Citizen ali kaj podobnega s sweeping motion sekundnim kazalcem, kjer bo vsaj brezhibna izdelava.

jRk0 ::

150 EUR prakticno stran vrzes, ce kupis repliko, za 300-400 eur pa dobis poljota, ki ne vem zakaj ti je ful grsi, ce je prakticno enak, barve mas razlicne na razploago, recimo:

To je, ce ze hoces Breitlinga (ceprav mislim da tudi Citizen ma kaj podobnega)

Mas pa moznost kakega Parnisa, ki pa za tako ceno dobis ze precej solidno in mehansko uro ali pa kak japonski krono, je pa res da so IWC homagi (al pa Panerai recimo)
You fuck up once, you loose two teeth.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jRk0 ()

franci0 je izjavil:

Ali je možna, da bi npr kakšna takšna lepotica kot na spodnji imela
kakšen števec korakov noter vgrajen?
Ni možno.
Oziroma, možno je marsikaj, samo nobene take ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Evo, dve brzinski fotki najnovejše pridobitve. Očitno sem se navlekel na tritij;)

Podrobnejši opis sledi.

cebelar123 ::

Ura zgleda v temi boljše kot na svetlobi IMHO.

matijadmin ::

Okapi je izjavil:

Evo, dve brzinski fotki najnovejše pridobitve. Očitno sem se navlekel na tritij;)

Podrobnejši opis sledi.

Res je lepa in pri svojem mečkanju bom popustil pred titanom (ker se okrogla obletnica nezadržno bliža), morda pa vzamem kaj jeklenega. Mene je od vedno privlačil tritij in to uro ti zelo zavidam!

Tule je en podrobnejši opis in nekaj precej boljših fotk.
http://www.hodinkee.com/blog/a-week-on-...

Tule pa še uradna stran.
http://www.ballwatch.com/global/index.p...

OK, poglej torej, kakšen je Nočni vlak.

V nestrpnem pričakovanju ure me je malce skrbelo, da bo morda rahlo prevelika, in 45 mm je res na zgornji meji zame, ampak ravno še gre. Pomaga tudi, da ni predebela (12 mm). Skratka, ura je takšna bolj "macho", ali kurjaška, kot pove tudi ime serije, Fireman (kar v angleščini ne pomeni samo gasilca, ampak tudi kurjača, v tem primeru tistega, ki nalaga kotel parne lokomotive).

Če bi lahko prosto izbiral, bi se sicer odločil za 42 ali 43 mm. Na drugi strani velikost pripomore k boljši vidnosti (v obeh smislih, da drugi bolje vidijo, kakšno uro imam, in da jaz bolje vidim, koliko je ura8-) ).

Prav vidnost oziroma jasna čitljivost je glavna odlika te ure, in to tako podnevi kot ponoči. Široki beli kazalci na veliki črni številčnici in 75 tritijevih cevk v treh barvah pove vse;) Če bi imel prste vmes pri načrtovanju, bi dal po dve cevki na urni in minutni kazalec, ker se s samo po eno cevko na razkošno "osvetljeni" številčnici kar malce izgubita, še zlasti urni. Ne vem pa, ali je to sploh mogoče - morda bi bila tako kazalca pretežka. Ali pa so to prihranili za 3. različico Nočnega vlaka (ta je namreč druga, predstavljena leta 2012).

Ne najbolj navdušen sem nad datumom - če bi bilo kolesce črno z belimi številkami, bi bilo po mojem boljše. Ampak to je bolj dlakocepska pripomba kot resnejša pomanjkljivost. Podobno velja za krono, ki ni črna, tako kot ohišje.

Črna barva ohišja je vrste DLC (diamond like carbon coating), ki naj bi bila najbolj trpežna od vseh. Me pa kakšna praska tu in tam sploh ne skrbi - uri, ki jo dejansko vsakodnevno uporabljaš, da to svojevrsten čar.

Pasek je gumijast in (močno) diši po vanilji. Prav nenavadno. Namen je menda prekrivanje morebitnega vonja po znoju, koliko časa bo vonj zdržal, pa nimam pojma. Kakorkoli že, uro nameravam preizkusiti tudi z usnjenim pasom, velcrom in morda tudi s kovinsko zapestnico, če bom kje našel kakšno primerno (beri: dobro in ne preveč drago).

Šipca je safirna in ravna. Nič posebnega, skratka. Zadaj na pokrovu je lepo vgravirana lokomotiva, kar mi je bolj všeč kot če bi bila "razgledna" šipca. Mehanizem, klasična ETA 2824-2, itak ni okrašen in je za povrhu še tako majhen, da bi bil v tako veliki uri videti kar malo smešen. Rezultat na timegrapherju je soliden, od + 3 do + 12 sek/dan, odvisno od položaja. Na pamet bi rekel, da bo na začetku prehiteval za okoli 5 sekund na dan, kar je povsem sprejemljivo.

Za prvi vtis je to nekako vse. Za nekaj časa bo to sigurno postala moja vsakdanja ura. Deluje zelo trpežno, 100 m vodotesnosti je pa tudi več kot dovolj za vse moje "potapljaške" potrebe.

Še par besed o ceni. Kupil sem jo v španski trgovini IguanaSell, kjer imajo nekoliko nenavadno cenovno politiko. V angleški različici spletne trgovine je cena 1090 funtov, kar je 1470 evrov. V španski različici je cena 1380 evrov, v fizični trgovini (imajo jo v Madridu, se mi zdi) jo pa očitno prodajajo po 1550 evrov (na uri je bil listek s to ceno). Priporočena cena je sicer 1850 evrov oziroma 2100 dolarjev. V glavnem, pred nakupom sem še malo barantal in ceno znižal na 1300 evrov s poštnino vred (v bistvu sem se za teh 80 evrov popusta odpovedal točkam zvestobe v vrednosti 125 evrov, ki bi jih sicer dobil za naslednji nakup).

Zdaj bom pa res za nekaj časa nehal zapravljati za ure, častna pionirska!

Zgodovina sprememb…

t-zonaz ::

Okapi, hvala za zanimivo predstavitev.
Tudi jaz bi imal tako....
t-zonaz

Na titan + tricij + avtomatski mehanizem sem obupal. Ta se mi zdi zelo solidna in kakovostna, cena je nekoliko visoka za moj žep, osvetlitev pa je videti vrhunska (vse sekundne oznake so osvetljene). Hvala za ta izčrpen opis; nisem vedel, daje fireman lahko tudi kurjač.

Ales ::

No, to je pa lep kup tritijevih cevk :D

Črni kotel lokomotive z ognjem v njem. Ampak 45mm... Pogumno!

Ja, kazalci.. Mogoče bi res bili pretežki, ravno to isto sem pomislil, ko sem bral, potem pa vidim naslednji stavek. Nimam pojma, koliko je ena cevka težka. Mogoče je kdo na kakem forumu prišel na podobno ugotovitev in je šel raziskovat...

Ales je izjavil:

No, to je pa lep kup tritijevih cevk :D
Črni kotel lokomotive z ognjem v njem. Ampak 45mm... Pogumno!
Kar se tritija tiče, je menda Nočni vlak v kategoriji T100, se pravi do 100 mCi (milicuriejev) radioaktivnosti, kar je menda največ, kar je sploh dovoljeno, v nekaterih državah pa sploh ni. Običjno imajo ure do 25 mCi.

In je treba lepo priznati, da je namen vseh teh cevk predvsem okrasen, oziroma da se imaš o čem pogovarjati zvečer ob tabornem ognju;) Ker lahko bi jih bilo pol manj, pa bi vseeno v temi brez težav odčital čas.

Sem pa opazil še eno ergonomsko pomanjkljivost. Minutni kazalec je zelo širok, kar je podnevi zelo v redu, ponoči pa vsako uro za par minut povsem prekrije tanko cevko urinega kazalca. In je potrebno malček umske telovadbe pri odčitavanju časa, ko vidiš samo en kazalec.

Kar se 45 mm tiče, pa v resnici ni bilo take sile, kar se strahov tiče, ker sem pred izbruhom urarske mrzlice 2 ali 3 leta na roki nosil eno pravo "čebulo", z uradnimi merami 48x15 mm (Yes Kundalini), za katero bi sicer kdo rekel, da je bila prevelika, ampak kot rečeno, sem jo imel par let na roki 24/7. Skratka, izkušnje z veliki urami sem že imel in Nočni vlak se v resnici čisto lepo nosi. Vsekakor pa to ni mala neopazna urica, ampak je bolj v slogu kakšnih Paneraijev - nek se vidi razkoš;).

O.

Zgodovina sprememb…

pa je prisel paketek :)

A je gor logo od PokerStars?

Ja, recimo, da je limited edition. No, saj tehnicno gledano tudi je. So se potrudli, da ne izstopa prehudo. Je pa bla cena zelo dobra po mojem mnenju. Nisem si pa mislil, da je lahko kovinska zapestnica tako udobna, je pa tudi moja prva svicarska ura :D

Zgodovina sprememb…

Na PokerStars so jih AFAIK delili kot darila oziroma nagrade, take reči gredo potem običajno precej poceni naprej na ebayu (po načelu easy come, easy go;) ). Tile aquaracerji se dobijo pod jurja evrov, kar je zelo solidna cena. Mene bi sicer malo skrbeli ponaredki, drugače pa vsekakor zelo dober nakup.

O.

kot darilo delijo za 5 milijonov pik en drugi model, tega so meli v njihovi trgovini pa enih par so menda razdelili na zrebanjih.

Moj je pa kupljen direkt na pokerstars, ker so jih meli se par in je nov v bistvu, danes odstranjene nalepke in garancija od 06.02.2015

Prakticno sem dal posteno manj kot jurja za novega, na chrono24 so pa od 1100-1500eur nekje, tako da mislim, da je bil dobra nalozba:D V zivo je res lep, na soncu in komaj ko je na roki, razumes zakaj je taka ura malo drazja, ceprav je Tah malce zasoljen naceloma :)

cestitke tudi tebi za lepega Ball-a :D

Zgodovina sprememb…

tako da mislim, da je bil dobra nalozba:D
Vsekakor, tovrstni promocijski izdelki imajo marsikdaj zelo ugodno ceno. Proizvajalec da (včasih zelo konkreten) količinski popust, ker naročnik vnaprej plača celo serijo, naročnik pa jih potem prodaja z minimalno maržo, ali celo brez nje, ker s tem ne namerava služit, ampak si dela reklamo.

Uporabni so lahko tudi kot nekakšno merilo, koliko je izdelek sicer "precenjen". Aquaracerji s kalibrom 5 so sicer okoli 2 jurja, če se ne motim.

O.

Tega Citizena sem za 120 EUR dobil novega :D Trenutno pa ga majo na Pokerstars za protivrednost 300EUR. Fora je, da ma Pokerstars tu pa tam enkrat na leto kako hudo znizanje, tega Aquaracerja so na zacetku prodajali za idto 1500-2000 nekje

No, saj ti popusti so običajno bistvo promocije. Tistim siceršnjim cenam se strokovno reče "sidranje" (anchoring).

Once an anchor is set, other judgments are made by adjusting away from that anchor, and there is a bias toward interpreting other information around the anchor. For example, the initial price offered for a used car sets the standard for the rest of the negotiations, so that prices lower than the initial price seem more reasonable even if they are still higher than what the car is really worth.

Meni se tudi zdi, da sem naredil sijajno kupčijo, ko gledam Nočni vlak v angleških trgovinah po skoraj 1900 evrov (miselno sidro, na osnovi katerega podzavestno ocenjujem vrednost ure), zanj sem dal pa skoraj 600 evrov manj. Ampak to je v resnici predvsem psihološki trik. Da bi vedel, kako dobro kupčijo sem zares naredil, bi moral uro prodati.;)

Je pa seveda koristno iskati (in izkoristiti) ugodne priložnosti. Pred časom sem recimo na Amazonovi razprodaji dobil Pulsarja za 83 evrov in ga prodal znancu za 90. Siceršnja cena je okoli 150 evrov (sidro), tako da samo vsi zadovoljni;)

Zgodovina sprememb…

pierch ::

Upam, da ni bogoskrunstvo če to postam v tej temi :)

http://www.anandtech.com/show/8980/lg-a...
Pierch

JackOdpirac ::

Končno mi jo je le nekje uspelo stakinit, saj je skoraj nedobavljiva 8-)

Ejsi_Disi ::

Malček podobna Seiko Automatic 5 military SNK805J
A je tud samo 38 mm?
Rock n' roll ain't noise pollution!

Zgodovina sprememb…

Tej obliki se drugače reče b-uhr (Beobachtungs-uhr) ali po naše izvidniška ura, rečejo ji tudi pilotska ali aviatorska.
http://monochrome-watches.com/the-histo...

Ni mi pa čisto jasno, zakaj bi bila "skoraj nedobavljiva", kot sem na hitro poguglal, se aw1365 dobi marsikje, vključno z nemškim Amazonom.

Premer je 44 mm. Za "prave" B-uhr je značilno, da so (zelo) velike.

Zgodovina sprememb…

borisk ::

Traser tudi izdeluje takšne izvidniške ure, ima osvetljene s H3 cevčicami, nima pa avtomatikov. Te se dobi od Steinharta za slabega petstotaka.

P 6507 COMMANDER 100 PRO

P 6507 COMMANDER 100 PRO

STEINHART Nav B-Uhr 47 Vintage Titanium B-Type

STEINHART Nav B-Uhr 47 Vintage Titanium B-Type

Gornji sta po zasnovi podobni (pa ne preveč).

Drugače pa je tudi to še B-Uhr:

STEINHART Nav B-Uhr 44 ST1 Premium GOLD

STEINHART Nav B-Uhr 44 ST1 Premium GOLD

Zgodovina sprememb…

B-uhr sta dveh vrst - tip a in tip b. A ima na zunanjem obodu ure, b pa minute, ure ima pa na notranjem krogu.

JackOdpirac ::

Okapi je izjavil:

Tej obliki se drugače reče b-uhr (Beobachtungs-uhr) ali po naše izvidniška ura, rečejo ji tudi pilotska ali aviatorska.
http://monochrome-watches.com/the-histo...

Ni mi pa čisto jasno, zakaj bi bila "skoraj nedobavljiva", kot sem na hitro poguglal, se aw1365 dobi marsikje, vključno z nemškim Amazonom.

Premer je 44 mm. Za "prave" B-uhr je značilno, da so (zelo) velike.

Mhm, edn prodajalc jo pa res še ima. 200€. Glede na to, da je normalna cena 110-130€ za vse ostale barve, ki so po večini brez problema še dobavljive je to kr nateg. Teh oliv je pa samo še enih par po zalogah random trgovin. Novih se pa bojda ne da več naročit :)

V tej španski trgovini je 115 evrov.
http://www.unreloj.es/CITIZEN-WATCH-AVI...

V tej italijanski 120 evrov.
http://www.maiocchistore.it/Citizen-aw1...

V obeh piše, da jo imajo na zalogi, ali jo imajo res, koliko je poštnina in ali pošiljajo k nam, pa nisem preverjal.;)

Okapi je izjavil:

Zdaj bom pa res za nekaj časa nehal zapravljati za ure, častna pionirska!
Eh, jaz pa častna pionirska - ni dolgo zdržala.;((

Ampak mogoče bi se lahko izvlekel in temu rekel dober posel in ne zapravljanje.;) Na Ebayu sem ravno na dražbi kupil enega Balla, in to, kot se zdi, zelo ugodno. Razstavni model, iz Anglije, naj bi bil nerabljen in brezhiben, s polno tovarniško garancijo. Priporočena cena je 2700 evrov, najcenejši nov v Evropi, pri IguanaSell, je 2070 evrov, uspel sem ga dobiti za 1150 evrov s poštnino vred.

In kaj sem pravzaprav kupil? Ball Red Label GMT, s certifikatom COSC, črn in s kovinsko zapestnico. Red Label sem imel v resnici v mislih že dolgo, vse odkar sem zanj prvič izvedel in videl, da je na videz skoraj kopija Omege Aqua Terre (ki mi je že dolgo všeč, ampak je za moj okus predraga). Sicer sem pogledoval po navadnem (ne GMT), ki je nekaj cenejši, in če bi lahko izbiral, bi verjetno vzel belega, ne črnega, ampak se mi je tudi ta zdel rahlo predrag (1850 evrov), še zlasti odkar so ga letos zaradi padca evra podražili za 10%.

Kakorkoli že, zdaj samo upam, da je tale Red Label res brezhiben, od zunaj in znotraj (slike na dražbi so bile take, da se kaj dosti ni videlo).

Red Label GMT je sicer videti takole (slika sneta z neta).

leiito ::

Kopija Aqua Terra? A to so že uni neferozni materiali?

Aja, na videt, my bad.
By the way, Okapi, a nisi do zdej zapravil za ure že več kot bi bla Aqua Tera?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: leiito ()

By the way, Okapi, a nisi do zdej zapravil za ure že več kot bi bla Aqua Tera?
Tam nekje, ja. Ampak z Aqua Terro bi imel eno samo uro (ki za povrhu ne bi bila idealna - manjka ji recimo dobra nočna osvetlitev), tako pa imam celo zbirko (+ navijalnik, timegrapher, osnovno orodje ...). Oziroma drugače povedano, za ceno ene Omege imam tri Balle, od katerih je recimo tale Red Label na videz praktično enak kot Aqua Terra, točen naj bi bil tudi enako (COSC), robusten tudi, za povrhu pa je ponoči še precej bolje viden.

Sicer se pripravljam, da bom prodal nekaj tistih, ki jih očitno ne bom kaj dosti nosil, ker je konkurenca prehuda, ampak prav mudi se mi s tem ne. Sta pa sedaj na seznamu želja v bistvu ostali samo še dve uri - Grand Seiko Snowflake in Casio Protrek. No, pa eno pametno uro si bom verjetno tudi omislil.

Da ne bo treba guglati, takole sta videti ena ob drugi Aqua Terra in Red Label (navaden, brez GMT).

Zgodovina sprememb…

Furbo ::

Očitno sem že predolgo v urah, ker se mi ne zdita blazno podobni. :)

Čestitke ob nakupu še ene dobre urce.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Očitno sem že predolgo v urah, ker se mi ne zdita blazno podobni.

To je v resnici zanimiv (psihološki?) pojav, ki bi ga bilo zanimivo podrobneje raziskati. V povezavi z urami (in ljubitelji ur) sem ga namreč že večkrat opazil, ampak verjetno je bolj splošen in ima morda kaj skupnega s prepoznavanjem in dojemanjem vzorcev.

Recimo pred nekaj leti je bila ena tema na ta račun na WUS, ravno v zvezi z Red Label. Začelo se je slogu "pa kako so to mogli, tole je zrelo za tožbo" (v smislu, kako si je lahko Ball, ki je sicer znan po precej izvirnem oblikovanju, privoščil tako odkrito kopirati Aqua Terro). Odzivi so bili pa potem deljeni - eni so se strinjali, da sta uri praktično enaki, drugi so se pa skoraj čudili, kje kdo vidi kakšno podobnost.

Jaz sem recimo na strani tistih, ki se jim zdita uri zelo podobni. V smislu, da so osnovni oblikovalski elementi enaki oziroma zelo podobni (številčnica s vzdolžnimi progami, urne oznake, oblika kazalcev, tudi barva ...). Vse drugo so samo podrobnosti, ki na splošno podobnost ne vplivajo.

Na drugi strani so bili tisti, ki so rekli, da so proge na številčnici čisto drugačne (širše pri Ballu), da ima ena ura samo datum, druga pa še dan, da je ohišje "čisto drugačno" ... Nekateri so celo ceno zraven vpletli, in se čudili, kako lahko kdo sploh primerja uro za 5 jurjev z uro za 2 jurja.

Zdi se, kot da nekateri vidimo (oziroma gledamo) podobnosti, drugi pa različnosti. Za ilustracijo, nekaj značilnih komentarjev.

Tisti, ki vidijo podobnosti:

Crazy, how can there not be a lawsuit over this?

I'll admit, the two watches are nearly identical to the eye,

Both are very similar, obviously,

Well I thought it was an AT when I glanced at the first pic

... this watch is so similar that it's pretty obvious where Ball takes their inspiration from.

The only difference between the two dial patterns is the width of the pinstripes. The blocking around the text is the same. The colour is the same. They've even added the chapter ring.

In sedaj oni, ki vidijo različnosti:

I see more differences than similarities. Bezels, hands, bracelets, numerals, day display, tritium. Not even close to a "ripoff" of the Omega.

... the pattern of the dial is quite different, you couldn't say it's the same except the fact that they are vertical.

I'm never certain how to respond to these type of threads where the watches are not really similar and there is a 2X+ price differential. Other than a passing resemblance dial wise these don't really match up well at all( size, intended use, other features...)

I don't see them that similar.

To be honest, i've seen much bigger rip offs than this. The biggest similarity is the markers but even hey are not identical- the dial is different enough in my opinion.

If I saw the Ball in the wilds, I wouldn't think it was an Omega, the bracelet is totally different,

Case shape is night and day different -- elongated with sculpted lugs on the Omega, round with "non-integrated" lugs on the Ball. Bracelet is a big giveaway. As is the day window.

Skratka, dva tabora, in moderator je tisto temo zaključil.
Ok, I think we've firmly established that Ball ripped off the Aqua Terra. No, they didn't. Yes, they did. No, they didn't.

Now that it's settled, let's move on to other things.

;)

Poleg prepoznavanja podobnosti in različnosti je mogoče videti tudi, da se nekateri zagovorniki Balla v takih primerih počutijo, kot da nekdo obtožuje njihovo priljubljeno znamko kopiranja, in se zato postavijo v obrambni položaj ter iščejo razlike. Na drugi strani se nekateri ljubitelji Omege prav tako počutijo ogrožene (ker poskuša nekdo enačiti več kot pol cenejšo uro z njihovo ljubljenko) in prav tako iščejo razlike, s katerimi med drugim opravičujejo višjo ceno. Nekateri poudarjajo razlike tudi zato, da bi pokazali svoje poznavanje ur (češ, jaz pa že ne morem zamešati tako različnih ur - čeprav jih v resnici nihče ne "obtožuje", da bi jih lahko).

Ne smemo pozabiti še na četrto možnost - nekateri (mednje bi lahko kdo uvrstil tudi mene) vidijo in poudarjajo podobnosti, ker jim je všeč Aqua Terra, denarja zanjo pa nimajo in se hočejo prepričati, da je Red Label enako lep.;)

Kakorkoli že, dejstvo ostaja, da vsak, ki vsaj malo pozna ure, na vprašanje, kateri uri je podoben Red Label, odgovori, da Aqua Terri. Potem se pa začne iskanje podrobnosti glede podobnosti in različnosti.

Še zdaleč pa to ni edini tak primer, na urarskih forumih se podobne debate razvijejo vsakokrat, ko kdo primerja dve podobni uro. Eni vidijo in poudarjajo podobnosti, drugi razlike. Še zlasti se to dogaja, če gre za dve znani in ugledni znamki (Parnisa nihče ne zagovarja in se vsi strinjajo, da kopira).

Za ilustracijo pa še SeaGull, za katerega se vsi strinjajo, da je brezsramna kopija Aqua Terre (kar ene moti, nekatere pa čisto nič). Ena od tistih ur, ki bo zdaj očitno pri meni odveč (hint, hint;)).

O.

Zgodovina sprememb…

Vrocipes ::

GrimReaper je izjavil:

Najbolje da jim pošlješ mail, verjetno jim še kakšna leži okoli.

Sem še dobil Trident C61 prejšnjo serijo, verjetno eno izmed zadnjih, če ne celo zadnjo, in to s 50% popustom. Dober deal, ura je za ta denar perfektno narejena. In še izgleda je dober primerek oz. je lepo reguliran mehanizem, saj na dan prehiteva le za 3-4 sekunde. Hvala za idejo :). Sam ne vem če bi jim sploh pisal mail, ker jih na njihovi strani pod sale več ni bilo.

@Okapi: Tale tvoja zadnja pridobitev je res lepa, meni osebno boljša kot night train.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Vrocipes ()

Hvala za idejo :).
Že Stari so znali povedati, kdor jezika špara, kruha strada.;)
C. Ward je sicer zadnje časa postal kar drag (ali celo predrag), ampak po polovični ceni (350 evrov ali še manj?) je pa to odličen nakup.

In ja, Red Label je tudi meni bolj všeč kot Night Train, kar se same oblike, vsestranske uporabnosti in točnosti tiče, ampak je (nov) tudi konkretno dražji. Če bi tako ugodno priložnost videl prej, Nočnega vlaka sigurno ne bi kupil. Je pa Nočni vlak boljši kar se same vidljivosti tiče, se pravi strogo uporabno gledano. In ponoči je res nekaj posebnega s svojo osvetlitvijo. A bom obdržal oba, bom pa še videl. Najprej moram sploh videti, v kakšnem stanju je Red Label (danes je šel na pošto, z Royal Mail po mojih izkušnjah potuje kakšen teden).

O.

mlamat ::

12€ s poštnino vred iz Kitajske. :))

Eyki ročna ura

Eyki ročna ura

Meni se pac zdita tolko enaki uri, kot so si vsi diverji "enaki". Pac, tri tisoc malenkosti je drugacnih in to naredi uro svojo, zacetna osnovna oblika pa je pac lepa in navdihnjena po AT.

Okapi je izjavil:

Hvala za idejo :).
Že Stari so znali povedati, kdor jezika špara, kruha strada.;)
C. Ward je sicer zadnje časa postal kar drag (ali celo predrag), ampak po polovični ceni (350 evrov ali še manj?) je pa to odličen nakup.

In ja, Red Label je tudi meni bolj všeč kot Night Train, kar se same oblike, vsestranske uporabnosti in točnosti tiče, ampak je (nov) tudi konkretno dražji. Če bi tako ugodno priložnost videl prej, Nočnega vlaka sigurno ne bi kupil. Je pa Nočni vlak boljši kar se same vidljivosti tiče, se pravi strogo uporabno gledano. In ponoči je res nekaj posebnega s svojo osvetlitvijo. A bom obdržal oba, bom pa še videl. Najprej moram sploh videti, v kakšnem stanju je Red Label (danes je šel na pošto, z Royal Mail po mojih izkušnjah potuje kakšen teden).

O.

To drži :).
Ja, ponudili so mi jo za 225 funtov, vendar sem doplačal še 30 za gumijast pas. Skupaj s poštnino 267 funtov oz. 355 eur. Customer service je res dober, kot pravijo, odgovore po emailu sem včasih dobil tudi ob 1 ponoči, ne le čez dan... Se mi zdi, da se kar trudijo. Je pa res, da so cene novih modelov malenkost previsoke, sploh zato, ker kot je že bilo omenjeno, ni nekih norih sprememb. Prav zato sem toliko bolj vesel, da sem še dobil stari model pred fejsliftom...

Red Label si kupil na dražbi od kakšnega prodajalca, ki se s tem ukvarja oz. večkrat prodaja prodaja kakšne razstavne modele? Ali pa je bil prodajalec, ki povečini prodaja le Ball ure? Včasih je res dobro biti ob pravem času na pravem mestu, kot si bil ti. Po mojem bo ura brezhibna, tako na zunaj kot "znotraj. Royal mail signed & tracked ponavadi pri nas prevzame GLS, včasih tudi pošta. Po mojih izkušnjah pride v 4-7 delovnih dneh.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Vrocipes ()

btw, glede AT homage, Kassaw na Aliexpress za 76 EUR

mislim, da je ista kot Seagull

Zgodovina sprememb…

Red Label si kupil na dražbi od kakšnega prodajalca, ki se s tem ukvarja oz. večkrat prodaja prodaja kakšne razstavne modele?
Ja, nek angleški preprodajalec rabljenih ur (in razstavnih kosov in podobnega) boljših znamk, večinoma Rolexov, ampak tudi drugih. Kot sem na hitro poguglal komentarje po forumih, je že kar nekaj let v poslu in kar zanesljiv, tudi na ebayu ima same dobre ocene.

http://www.fitzroviawatches.co.uk/

Medtem smo pri Steinhartovem projektu Thor izglasovali mehanizem, Soprod A10-2 9335. IMHO najzanimivejši, precej redek in najdražji od vseh ponujenih. Stal naj bi 3x toliko kot osnovna ETA 2824 (se pravi kakšnih 300-400 evrov, če jih kupiš v zmerno veliki količini). Ima merilnik navitosti in GMT (kazalec ure v poljubnem časovnem pasu). Me prav zanima, kaj bomo uspeli z njim narediti. Če drugega ne, bo to najcenejša ura s tem mehanizmom, ker nisem uspel zguglatii nobene, ki bi bila pod 2000 evri, proračun za projektno pa je do 1000 evrov. Če bo projekt seveda uspel (predvidena cena je namreč vseeno kar visoka za "projektno" uro in če ne bo 110 predplačnikov, se bomo zaman trudili).

Enak mehanizem imata recimo ti dve uri.

Mehanizem sam je pa videti takole. V bistvu je po licenci narejen Seiko 4L25.

Okapi je izjavil:

Red Label si kupil na dražbi od kakšnega prodajalca, ki se s tem ukvarja oz. večkrat prodaja prodaja kakšne razstavne modele?
Ja, nek angleški preprodajalec rabljenih ur (in razstavnih kosov in podobnega) boljših znamk, večinoma Rolexov, ampak tudi drugih. Kot sem na hitro poguglal komentarje po forumih, je že kar nekaj let v poslu in kar zanesljiv, tudi na ebayu ima same dobre ocene.

http://www.fitzroviawatches.co.uk/

Postaj slike, ko dobiš. Če ima prodajalec dober reputation, nimaš kaj skrbeti.

Ejsi_Disi ::

Okapi je izjavil:

Tnx. Nisem vedel za te modele.
Rock n' roll ain't noise pollution!

Za veliko sicer znanih znamk ur je težko ugotoviti, v čigavi lasti pravzaprav so, in ali imajo lastne proizvodne zmogljivosti, ali pa zanje ure dela kdo drug (kar sicer samo po sebi ni nič zelo narobe, konec koncev tudi iPhone za Apple delajo drugi).

V glavnem, s precej guglanja sem uspel ugotoviti, da je lastnik moje priljubljene znamke Ball hongkonška družba Asia Commercial Holdings, ki ima od leta 1988 v lasti tudi manj znano, a staro in ugledno švicarsko znamko, Juvenio, ki ima za razliko od Balla neprekinjeno zgodovino, od 1860. Ameriški Ball je v sedemdesetih in osemdesetih letih bolj ali manj vegetiral in okoli 1995 povsem ugasnil. Ball in Juvenia sta sedaj tudi na istem naslovu v švicarskem La Cheaux-de-Fondu, in imata očitno skupen razvoj, kako je s proizvodnjo pa še nisem uspel ugotoviti.
Juvenia @ Wikipedia

mailer ::

Iščem spletno stran na kateri bi bilo zbranih čim več znamk in modelov ur z možnostjo filtracije po posameznih lastnostih.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Ameriški Ball je v sedemdesetih in osemdesetih letih bolj ali manj vegetiral in okoli 1995 povsem ugasnil. Ball in Juvenia sta sedaj tudi na istem naslovu v švicarskem La Cheaux-de-Fondu
Še malo sem se šel "detektiva" in izbrskal par (zame in morda še za koga) zanimivih podatkov o Ballu.

Kot rečeno, po par desetletjih vegetiranja je večina na Ball že pozabila. Tu in tam so, po zaslugi stare slave, "naredili" - se pravi naročili izdelavo, ker svoje proizvodnje pravzaprav nikoli niso imeli - še kakšno zlato žepno uro, ki jo je dobil ob odhodu v pokoj kot darilo kakšen direktor te ali one ameriške železniške firme. Nekaj malega so se trudili tudi z ročnimi urami, ampak bolj za vzorec kot zares. Na koncu je pravnuk ustanovitelja dokončno obupal in sredi devetdesetih blagovna znamka Ball ni bila več registrirana. V bistvu je tako dokončno ugasnila še zadnja velika ameriška znamka ur (pred njo so ugasnile, ali pa so jih kupili tujci, Waltham, Elgin, Illinois, Bulova ...).

Po nekem naključju je to opazil neki Henry Duong, v Ameriko priseljeni Kitajec (natančneje Kitajec iz Kambodže), deloma zato, ker je velik ljubitelj vlakov, Ball pa je neločljivo povezan z zgodovino ameriških železnic, deloma pa zato, ker je takrat že delal v fotrovi firmi in se ukvarjal z distribucijo in prodajo ur. Henryjev oče je bil uvoznik in distributer švicarskih ur v Kambodži in Vietnamu, dokler leta 1968 (očitno zaradi vojne) posla ni preselil v Hongkong in tam ustanovil Asia Commercial Holdings (ki se poleg trgovanja z urami sedaj ukvarja še z nepremičninami). Uvažal in v svojih trgovinah (imajo verigo trgovin Time City) prodajal je predvsem Rolexe in še nekaj drugih prestižnih znamk, leta 1988 (ali 1991 po nekih podatkih) pa je kupil tudi švicarsko Juvenio.

Henry (ki mu je v resnici ime Ming Chi, ampak Kitajci imajo to zanimivo navado, da si, vsaj tisti, ki imajo opravka s tujci, omislijo še eno zahodnjaško ime) je kupil pravice, oziroma registriral blagovno znamko Ball, ter firmo preselil v Švico, k fotrovi Juvenii. Navezal je tudi stike z Ballovim prapravnukom, da je (vsaj za silo) ohranil kontinuiteto firme in tam okoli leta 2002 so v trgovine prišle prve ure švicarskega Balla.

Kdo je prišel na idejo, da bodo izdelovali kakovostne mehanske ure s tritijevimi cevkami, sicer nisem uspel ugotoviti, ampak poteza je bila IMHO genialna, in je verjetno najbolj zaslužna za to, da je firma sploh zaživela in se razvila. Na ta način se je namreč Ball ločil od desetin švicarskih in "švicarskih" blagovnih znamk, ki uporabljajo generične mehanizme (ETA in podobne) in ure samo sestavljajo, ali pa še to ne. Tritijeve cevke in legendarna "železničarska" zgodovina (na vseh Ballovih urah piše Official RailRoad Standard since 1891) so postali zaščitni znak firme. V bistvu so sploh edini, ki delajo malo boljše mehanske ure s tritijevimi cevkami (zakaj se jih vsi drugi tako "otepajo" pa ne vem, imam pa par hipotez;) ).

Mimogrede, Henry Duong ima dvojno državljanstvo, zato pri Ballu lahko trdijo, da so "Swiss made, American owned". Vendar kitajsko/kamboško poreklo lastnika in povezavo z Asia Commercial Holdings (Henry je eden od direktorjev firme) skrivajo kot kača noge;) Na Ballovem podforumu na WUS je recimo o tem prepovedano pisati.

Ball je sicer morda res bolj tržna kot proizvodna firma, in kitajsko lastništvo, če bi bilo bolj javno znano, bi morda koga odvrnilo od nakupa, se pa vseeno ločijo od marsikatere blagovne znamke, ki samo še molze staro slavo in ugledno ime. Med drugim se recimo kar precej ukvarjajo tudi z razvojem in so razvili nekaj zanimivih tehnoloških izboljšav.

Ena je recimo blokada rotorja za samodejno navijanje. Pri igranju tenisa ali kakšni podobni dejavnosti ni najbolj koristno, da rotor divje opleta v uri, zato ga lahko takrat blokiraš, ko "nevarnost" mine, pa znova odblokiraš, da se ura naprej samodejno navija. Druga taka izboljšava (ali morda bolje rečeno komplikacija, kot v urarstvu rečejo dodatnim lastnostim, ki niso nujno potrebne za kazanje časa) je protimagnetna zaslonka. Ure, ki imajo zadaj šipco, da lahko občuduješ mehanizem, so zaradi tega manj magnetno odporne, pri Ballu pa so razvili zaslonko, podobno kot pri objektivih, ki jo lahko odpreš, da skozi steklo vidiš mehanizem, ali zapreš, da s svojimi železnimi lamelami varuje mehanizem pred škodljivim vplivom magnetov.

Takole je videti na pol zaprta protimagnetna zaslonka.

Tretji zanimiv izum je SpringLock, na videz preprosta zaščita, ki spiralo nemirke (najbolj občutljiv del mehanizma) dodatno varuje pred udarci. Prvi dve izboljšavi sta na voljo samo v par izbranih urah, s SpringLockom pa nameravajo v prihodnosti opremiti vse svoje ure.

Resnici na ljubo je treba priznati, da je marsikatera od teh izboljšav namenjena bolj trženju in izboljšavi javne podobe (oziroma, če smo malo zlobni, da lahko upravičijo višjo ceno), kot dejansko boljšemu delovanju ur, ampak kot pravijo, bolje vrabec v roki kot golob na strehi, ali kdor z malim ni zadovoljen, si velikega ne zasluži.

Evo, toliko o Ballu za zdaj;)

Zgodovina sprememb…

Še malo o kopiranju. O Seagullovi "Aqua Terri" sem že pisal, morda še bolj vnebovpijoč primer kopiranja je pa Shanghai 8120. Za 50 dolarjev je mogoče dobiti na videz zelo natančen posnetek legendarne Eternine ure Kon Tiki.

Takole je videti kitajska kopija:

Takole pa švicarski izvirnik. Eterna sicer kontikije dela že več kot 50 let in obstaja malo morje različic.

Kitajski KonTiki je mogoče kupiti tule. Poštnina je vključena v ceno, ne vem pa, kako je z uvoznimi dajatvami. Pred časom sem v tej trgovini kupil dve uri, enega Seagulla in enega Beijinga, in oba sta bila poslana iz Nizozemske ter se naša carina vanju ni vtikala. Ne vem pa, ali je še vedno tako.
http://www.good-stuffs.com/Rare-black-S...

Švicarski kontikiji se začno pri nekako 1200 evrih (recimo pri IguanaSell).

Tule je pa še nekaj podatkov o tej zanimivi uri.
http://www.watchmarvel.com/discovering-...

Zgodovina sprememb…

««
68 / 189
»»