» »

POP3 mail na več PC

POP3 mail na več PC

MrStein ::

Kaj priporočate za situacijo POP3 serverja in dostopa z več PC (en mail account)?
Trenutno se na vseh uporablja Thunderbird.

Problem je sinhronizacija. Dogaja se namreč, da se na serverju kaki mail izbriše (ali to naredi server - to še moram preveriti - ali pa bedasti TB briše maile), potem pa ga seveda na vseh klientih ni in uporabnik mora skakati od PC-ja do PC-ja, da najde določen email.

Sprotni (avtomatsko) kopiranje na gmail bi verjetno bila ena rešitev, ampak gmail bi izpustil iz slike, če je možno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jakup ::

V thunderbirdu nastavi, da se ti ne brišejo e-maili, po tem, ko jih odjemalec odjame. Klikni na: pusti kopijo sporočila na strežniku (Orodja/nastavitve strežnika/pusti kopijo sporočila na strežniku). Enako naredi na vseh PC-jih in je težava rešena. Težava se pojavi, ko se ti zasede celoten strežnik (odvisno od tega koliko prostora imaš na e-mailu - če ga imaš veliko potem ne bo problem).
Kot sekundarna rešitev pa je imap namesto pop.

LP

MrStein ::

Ja itak, opcije gor dol...

Ampak to ni ravno rešitev. Če se eno sporočilo zbriše, se lahko z nastavitvami slikam...

Za IMAP ne vem (gre za uni-mb.si, a kdo ve če podpirajo?).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

axee ::

Kako so ti všeč web mail odjemalci? Lahko nastaviš gmail, hotmail ali še kakšnega da odjema mail od POP3 serverja in nato do njega dostopaš tudi preko IMAP, ali pa kar preko brskalnika.

MrStein ::

Sem povedal že v prvem sporočilu, da bi se izognil Gmail&co, če je možno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

urosh ::

nastavi, da se ti maili ne brišejo ob prenosu, kot je napisal @jakup in pa vklopi, da se pobrišejo po recimo 14 dneh ali 21 dneh. Če v tem času nisi downloadal tudi na ostalih, potem jih očitno na ostalih ne rabiš tako nujno.
In to seveda NA VSEH mašinah, kjer to uporabljaš... Potem se ti sam od sebe ne bo noben izbrisal - no, bodo se vsa, po tistem določenem času.

drugače pa kar se tiče imap na uni-mb.si pa poglej tukaj: http://lmgtfy.com/?q=uni-mb.si+imap

Saj ni bilo tako težko, a? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urosh ()

NeMeTko ::

Jaz imam na VSEH Outlook-ih nastavljeno, da pušča kopijo na strežniku.

Potem pa imam na enemu računalniku dobri stari brezplačni Pegasus mail, s katerim 'spraznim' mail strežnik. Pegasus ima to dobro lastnost, da omogoča pri forwardu opcijo 'bounce' - če sem na Outlooku kakšno sporočilo 'preskočil' oz. ga prehitro snel s Pegasusom, si ga lahko iz Pegasusa ponovno pošljem, pri čemur Outlook ne vidi mene kot pošiljatelja, temveč originalnega pošiljatelja.

Drugače pa je pri 'sinhronizaciji' večji problem z pošto, ki si jo sam pošiljal v svet, kot pa z pošto, ki je iz sveta prispela k tebi. Kakšnega pametnega avtomatizma za to še nisem odkril, si pa lahko v Outlooku pošlješ kopije poslanih sporočil kot priponke in te potem samo drag&drop zmečeš v mapo s poslanimi sporočili.

Drugače pa, če imaš veliko prometa na emailu, in sporočila hraniš tudi za vrsto let nazaj, zagotovo ne boš želel imeti na vseh računalnikih vse 'sinhronizirano'.
Potrebuješ en računalnik, na katerem imaš kompletno arhivo (hitro preraste nekaj Gbytov), morda še enega za 'backup' (pri meni na Pegasusu), drugod (prenosnik) pa imaš samo aktualne zadeve zadnjega dneva, tedna ali največ meseca.

Za prenosnik, mobi, itd. je imap uporabna opcija, če jo tvoj mailbox podpira. Ker pri imap po default stvari puščaš na strežniku, tam pa imaš omejen prostor, je koristno imap uporabljati zgolj za sprotne zadeve.

Seveda so zgoraj navedene preference po mojem okusu in navadah. Komu drugemu bolj ustreza drugačen način, pa recimo uporablja izključno imap, tretji sploh ne arhivira ničesar, pa vsake toliko časa naredi radiklano čistko mailboxa,...

Skratka preveri opcije (vklopi 'pusti na strežniku', preizkusi imap, probaj še kak drug mail klient) in si sestavi način rabe, ki TEBI najbolj ustreza.

MrStein ::

NeMeTko je izjavil:


sestavi način rabe, ki TEBI najbolj ustreza.

Ne gre se zame. ;)

Hec je, da TB po defoltu briše (čeprav imajo to kot bug prijavljen že ŽNJ let).
Za nazaj pa sprememba nastavitev nič ne pomaga...

Bom probal "žrtvi" skup spraskati vsa sporočila, pa nekako urediti.


Glede backupa: A obstaja kaki plugin ali kar vgrajeno v TB, ki bi to urejal?
Torej da se shrani ločeno nekam, pa sa se potem dodajaj nove stvari, brez da bi doktoriral zraven.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

axee ::

Ne da bi trolal, ampak meni se zdita enostavni samo 2 rešitvi: webmail ali pa najet exchange server. Morda kakšen iCloud, v zelo ekstremnih primerih.

Verjamem, da če to počneš za nekoga drugega moraš upoštevati tuje želje, ampak sem že videl, kako "navadni" ljudje skrbijo za svoje digitalne dokumente. POP3 je staromodna norišnica, sem nekaj sorodnikom enkrat mesečno podobno čistil in skupaj zbiral maile iz različnih naprav itd. Vse na svojih napravah, vse pomešano.. končni uporabnik nebi smel razmišljati, kje se mail nahaja in kje ne.

Saj veš, preventiva namesto kurative. Upam da ti nisem preveč zasvinjal teme :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

NeMeTko ::

Bojim se, da če ne želi Gmaila (brezplačen), da tudi ne bo želel nek plačljiv exchange server najeti.

Če ima TB že leta bug, da se ne da izključiti brisanje maila na strežniku, potem bi morda bil čas za razmislek o drugem odjemalcu za elektronsko pošto?
Drugače pa preveri - kar malo dvomim, da bi TB tudi na imap protokolu kar pobrisal pošto s strežnika. Tako lahko določiš en računalnik, ki mu pustiš, da stvari 'dolpobere' (se na njemu arhivirajo zadeve), na vseh ostalih pa nastaviš imap namesto pop3 (še vedno ne vemo, če mailbox podpira imap).

Exchange server je drugače že mogoče fina stvar, ampak če hočeš imeti svojega, ta reč ni poceni in se splača šele če maš firmo in 'nekaj' uporabnikov. Alternativa je seveda najet Exchange Server v 'oblaku' (ni neka posebna cena), vendar mene osebno moti, da je stvar tam nekje v oblaku in ne na mojem računalniku, na voljo na klik, tudi če nisem povezan z internetom. Če hočem na hitro odpret 10 priponk (npr. pdf datotek), ki jih imam v mailboxu, potem predvidevam, da zadeva ne bo tako hitro na vpogled, kot če imam vse skupaj v moji lokalni .pst datoteki.

Moram pa priznati, da nisem preizkusil tiste variante v oblaku, tako da se lahko pri tem tudi motim.

axee ::

Gmail ima neko svojo verzijo activesync-a, lahko do njih tudi offline dostopaš na skoraj vsaki mobilni napravi, nažalost je na navadnih PC-jih vse preko brskalnika in tako ni offline. Tudi sam nisem bil pred leti ziher, ali vse zaupam online oblaku, ampak v nekaj letih še nisem imel težav, vse je na enem mestu, do interneta prideš res vedno, velik plus je tudi, da nisi odvisen od svojih naprav ampak se lahko na mail skonektaš iz katerekoli naprave, povezane na internet.

Pri Outlook.com (bivši hotmail) je podobno, trenutno močno prenavljajo svoje servise in zgleda zares obetavno, je pa hotmail pravzaprav polno delujoči Exchange Activesync server, kot jaz vem. Tako gmail kot tudi Outlook web klienta sta na ravni desktop klientov, na mobilne kliente se tudi za offline uporabo prenese pošta, tako kot pri IMAP-u. Z Windows 8 prihaja tudi klient direktno z operacijskim sistemom, tako da je tudi offline.

Thunderbird podpira "le" POP3 in IMAP, malce zastarela standarda za te čase, ker niti IMAP ne podpira sinhronizacije koledarja in kontaktov. To je zelo uporabna stvar, jaz si ne predstavljam, da bi imel vse to skupaj pometano na večih napravah v večih verzijah.

Glede hitrega odpiranja datotek, ja, moraš biti online, ampak glede na to, da se preko maila pranašajo datoteke večinoma pod 25MB z trenutno hitrostjo internetnih povezav to ni težava.

Na koncu je samo vprašanje, ali se zaupa zastonjskim ponudnikom. Današnja generacija, ki je zrasla z hotmailom in gmailom težav z POP3 ne pozna, pač vse je na neki spletni strani, ima pa 99% telefonov vgrajen activesync in gmail odjemalec, kjer je dostopnost in poraba interneta malce bolj težavna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

sloxl8 ::

Težava s puščanjem kopije na strežniku je predvsem v tem, da vsakič, ko na posameznem PC-ju odpreš TB, v lokalni Inbox prenese vsa sporočila, ki še niso bila prenesena s poštnega strežnika. Tako se ti podvaja količina podatkov, plus tega pa moraš v vsakem Inboxu posebej sporočila odpirati oz. jih posebej označiti kot prebrana.

Alternativa je, da postaviš mrežni disk ali pa na enem PC-ju daš v skupno rabo mapo, do katere bodo lahko dostopali ostali PC-ji (IMHO, bolje se obnese mrežni disk). Nato v mapo na tem disku prekopiraš vsebino TB-jeve mape, v kateri je shranjena pošta, za Mail Store v TB pa nastaviš pot do te mape (npr. \\PC1\MojInbox) - pri tem v nastavitvah preveri, ali so vse poti do Mail Stora, ki so sicer lokalne poti, zamenjane s potjo \\PC1\MojInbox.

NeMeTko ::

@sloxl8 - ta varianta pride v poštev, če nimaš 'mobilnih' računalnikov, se pravi, da si stalno priključen na mrežo. Tako imam jaz npr. uštiman Pegasus, ki sem ga inštaliral 'mrežno' in ga tudi poganjam s strežnika.

Kar malo pogrešam pri opisu problema, so podatki koliko kakšnih naprav oz. računalnikov dostopa do mailboxa, ter podatek o tem, ali so to samo 'stacionarne' ali tudi 'mobilne' naprave.

Vsekakor pa se mi zdi najmanj rizični prvi korak, da se poišče drug odjemalec za pošto, ki nima probleme TB-ja. S tem bo rešenih že takoj vsaj 50% težav. Ostalo pa lahko potem v miru 'optimiziraš'.

Invictus ::

Kupi si laptop ....
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

MrStein ::

NeMeTko je izjavil:


Kar malo pogrešam pri opisu problema, so podatki koliko kakšnih naprav oz. računalnikov dostopa do mailboxa, ter podatek o tem, ali so to samo 'stacionarne' ali tudi 'mobilne' naprave.

En PC, en laptop, pa še kaj bi se našlo (mobitel mogoče, bom se pozanimal).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

axee ::

To bo daleč preveč neurejeno in zmedeno, čez mesec ali dva boš iskal novo rešitev :) Vsaj IMAP zrihtaj, bo ta oseba pač preživela brez kontaktov in koledarja.

MrStein ::

Saj koledarja ne uporablja.
(zakaj folk meša koledar in email, mi nikoli ni bilo jasno ;))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

axee ::

Ja kaj je potem problem, nastavi IMAP in uživaj.

MrStein ::

Off topic: Torej pravite, da koledar ne dela preko IMAP, dela pa preko POP3 ???
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

misek ::

MrStein je izjavil:

gre za uni-mb.si, a kdo ve če podpirajo
Kateri strežnik?

axee ::

Ne, POP3 je še bolj enostaven in zastarel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Outlook sinhronizacija

Oddelek: Programska oprema
294943 (1484) Machete
»

Outlook 365 stalno sprašuje za IMAP geslo

Oddelek: Omrežja in internet
487008 (5713) tony1
»

[Android] Katero aplikacijo za Gmail?

Oddelek: Mobilne tehnologije
113297 (2961) bigbug
»

Študentje ne uporabljajo svojih e-poštnih predalov

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
485483 (2652) techfreak :)
»

Gmail podpira odslej tudi IMAP (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8710369 (10369) Gandalfar

Več podobnih tem