Forum » Kaj kupiti » Kateri router?
Kateri router?
RejZoR ::
Hvala za tale info. Torej je ta firmware od ASUS-a vbistvu open-source, da ga lahko tko spreminja al kako je s tem?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
psychoshorty ::
Nisem popolnoma preprican, ampak Merlin (uporabnik) sodeluje aktivno z Asusom in v tem je prednost tega fw-ja, da on sam vcasih odpravi buge se preden Asus sploh ve za njih. Men je sam glavno, da je fw stabilen in odziven. Mislim, da ne bos razocaran.
oyoy69 ::
kar je napisal psychoshorty definitivno drži. dodaten + za merlina je tudi to, da se ga lahko namesti z navadnim firmware upgradem.
kljub temu sem se sam pri mojem RT-AC56U odločil za tomato fw - preprosto zato, ker ta fw uporabljam že leta, sem zadovoljen z njim in točno vem kje in kaj nastaviti. in za to odločitev mi ni žal.
v kolikor se boš odločil za namestitev tomata priporočam, da po netu poiščeš kakšna navodila ali izkušnje uporabnikov, saj je nameščanje fw-ja nekoliko drugačno kot pri linksysu, pa tudi nekateri modeli routerjev po samem nalaganju fw-ja zahtevajo kak specifičen postopek, da se router ponovno postavi - konkretno pri mojem modelu routerja je bilo potrebno router po namestitvi fw-ja izklopiti iz elektrike, pritisniti in držati gumb wds, router ponovno priključiti na elektriko in gumb držati še cca 30 sec, da je pričela power dioda utripati, šele po tem postopku je router začel delovati s tomatom.
kljub temu sem se sam pri mojem RT-AC56U odločil za tomato fw - preprosto zato, ker ta fw uporabljam že leta, sem zadovoljen z njim in točno vem kje in kaj nastaviti. in za to odločitev mi ni žal.
v kolikor se boš odločil za namestitev tomata priporočam, da po netu poiščeš kakšna navodila ali izkušnje uporabnikov, saj je nameščanje fw-ja nekoliko drugačno kot pri linksysu, pa tudi nekateri modeli routerjev po samem nalaganju fw-ja zahtevajo kak specifičen postopek, da se router ponovno postavi - konkretno pri mojem modelu routerja je bilo potrebno router po namestitvi fw-ja izklopiti iz elektrike, pritisniti in držati gumb wds, router ponovno priključiti na elektriko in gumb držati še cca 30 sec, da je pričela power dioda utripati, šele po tem postopku je router začel delovati s tomatom.
Jezst routerje izbiram po tem, če so na TomatoRAF spisku. Pred leti sem imel WRT54GL in je bil ravno zaradi Tomata vrhunski. E4200 isto in mi je mal žal, da je crknil zaradi sranja od DD-WRT s katerim sem pa že na 54GL tud imel težave samo en tolk hude kot je brick naprave.
Pa AC87U sem vzel, ker ima najbolj zmogljiv procesor, da bo QoS povzročal kar se da majhno latenco.
Pa AC87U sem vzel, ker ima najbolj zmogljiv procesor, da bo QoS povzročal kar se da majhno latenco.
trnvpeti ::
oyoy69 ::
hahaha RejZor, tudi jaz najprej pogledam router list, če je nek model na seznamu. edina razlika je, da gledam pri shibby-ju.
kolikor sem bral po forumih je največja prednost tomata napram drugim fw-jem pri asusih ravno, če uporabljaš QoS.
kolikor sem bral po forumih je največja prednost tomata napram drugim fw-jem pri asusih ravno, če uporabljaš QoS.
kolk uporabnikov bos pa fural?
8, od tega bo en ožičen. Vem da je načeloma overkill ampak ko jemljem vzamem orenk. Ko sem jemal Linksys E4200 je bil to najvišji model takrat. In sem bil zelo zadovoljen. Kakor sem gledal tega ASUS-a je strojno nad vsemi routerji, pa tud software je kar fajn vidit.
SeMiNeSanja ::
Dobim ga za okol 260 EUR v Anni. So mi najbližji pa imajo ga na zalogi, kar mi je najbolj pomembno v tem trenutku, skor bolj kot cena. Včer sem bil prav nesrečen, ko so mi "krepnile" vse brezžične naprave...
Evo, dobil zverino. Zadeva je spakirana kot bi kupil puško ne pa router hehe. Izgleda tud izjemno lično čeprav ima 4 ogromne antene (E4200 ni imel nobene vidne). Nastavitve so res narejene super in throughput s QoS je izjemen. Bom videl kako se obnese Adaptive Smart QoS, ko se začne promet mešat (P2P, Youtube, gaming itd). Zaenkrat bom pustil kar na tem. Če bo delovalo niti ne bom nalagal Tomata, ker tole kar je gor deluje neverjetno dodelano, tko da praktično nimam potrebe razen če bojo težave. Zaenkrat izjemno navdušen (kar sem nekako tud pričakoval od routerja za takoc eno).
Mogoče v ravni liniji in ne 5GHz signal. Ker slednjega en prostor stran in eno nadstropje gor ne lovi sploh, tko kot ga ni pri E4200. 2,4GHz pa je boljši ja.
medenko ::
Zakaj sploh rabiš tok dober router za domačo uporabo? In čemu si si ga nisi zrihtal preko Merkurja direktno pri Elkotexu za nižjo ceno? :P
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: medenko ()
Tezaab ::
In čemu si si ga nisi zrihtal preko Merkurja direktno pri Elkotexu za nižjo ceno? :P
Dobim ga za okol 260 EUR v Anni. So mi najbližji pa imajo ga na zalogi, kar mi je najbolj pomembno v tem trenutku, skor bolj kot cena. Včer sem bil prav nesrečen, ko so mi "krepnile" vse brezžične naprave...
Saso_C ::
Heh, včer mi je uspelo umoriti Linksys E4200 :( Oz natančneje DD-WRT-ju je uspelo. Flasham FW, vse gre lepo, ko pa bi se mogu zbudit pa mrtev, čeprav zboota se ampak so vse povezave mrtve. Nobenega wifi inputa, nobenega wired inputa. Probaval pingat za tftp, nobenega odziva. Oh well...
Grem danes iskat ASUS RT-AUC87, nekako najhujše kar se da kupit v consumer segmentu pa še TomatoRAF ga bo upam da kmalu podpiral (omenjen je na strani). Sem gledal Netgear Nighthawk X6, samo ga ni nikjer za dobit pri nas pa tud nad firmwarom folk ni najbolj navdušen (oz podporo). ASUS pa vsaj po komentarjih stvari hitro rešuje.
Si ga že vrgel stran? Bi se ga dalo dobiti v "šolske" namene?
Vbistvu se bom probal sam mal poigrat, baje se da preko serial porta priklopit na ene pine na PCB-ju. Sem samo bežno preletel vodiča. Probat ni greh.
t3hn0 ::
No meni se je prvič ustavilo pri DHCP-ju, ker sem spremenil rang le na Quick Set strani, kar pa ni spremenilo DNS strežnika. Je trajalo nekaj časa, da sem našel :)
Kar se pa tiče portforrwarda:
ip / firewall / NAT
Dodaš novo pravilo
Zavihek
/general
chain: dstnat
protocol: tcp
dst. port: 80
in. interface: tukaj izberi ppoe-out, če uporabljaš pppoe povezavo, če ne pa tisti port, kjer je priklopljen modem (ether1-gateway).
Zavihek
/action
action: dstnat
to adress: ip naslov strežnika v lokalnem omrežju
to ports: 80
Upam, da je vsaj malo razumljivo napisano :)
Potrjujem, naredil enako a brez uspeha. Counter se nic ne poveca, tako da do tega rula sploh ne pride.
^.^
mihec87 ::
Hvala za tale info. Torej je ta firmware od ASUS-a vbistvu open-source, da ga lahko tko spreminja al kako je s tem?
asus fw bazira na openwrt kolikor mi je znano....
sam sem vzel rt n66u dela ko urca ze par dni...stari wrt54gl pa sem dal v repeater mode in tako pokril celo bajto..
Daniel ::
Zanimivo, morda ti kakšno pravilo prej preprečuje vse skupaj. Če ne bo šlo drugače ponastavi konfiguracijo in poskusi znova.
GTX970 ::
Heh, včer mi je uspelo umoriti Linksys E4200 :( Oz natančneje DD-WRT-ju je uspelo. Flasham FW, vse gre lepo, ko pa bi se mogu zbudit pa mrtev, čeprav zboota se ampak so vse povezave mrtve. Nobenega wifi inputa, nobenega wired inputa. Probaval pingat za tftp, nobenega odziva. Oh well...
Grem danes iskat ASUS RT-AUC87, nekako najhujše kar se da kupit v consumer segmentu pa še TomatoRAF ga bo upam da kmalu podpiral (omenjen je na strani). Sem gledal Netgear Nighthawk X6, samo ga ni nikjer za dobit pri nas pa tud nad firmwarom folk ni najbolj navdušen (oz podporo). ASUS pa vsaj po komentarjih stvari hitro rešuje.
Najprej posklusi preko serial kabla http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=...
http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic....
SERIAL PINOUT - JB2 - 5 holes on the board
pin 1 is the square one
pin 2 TX - connect to RX on the PL2303
pin 3 RX - connect to TX on the PL2303
pin 5 GND - connect to GND on the PL2303
jtag gizmo:
http://zjtag.sourceforge.net/cables.sht...
http://www.diygadget.com/universal-jtag...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GTX970 ()
Zanimivo, morda ti kakšno pravilo prej preprečuje vse skupaj. Če ne bo šlo drugače ponastavi konfiguracijo in poskusi znova.
hja, ugotovil sem problem. Če se povežem od zunaj na svojo domeno - dela!
Če se povežem iz omrežja na svojo domeno (na ta webserver ki je na mojem lanu), request očitno ne gre na internet in nazaj notri in to ga zmoti...to tudi mene zdaj moti
^.^
Daniel ::
Pri meni reagira popolnoma enako. Od zunaj dela, znotraj omrežja pa ne, vendar me to ne moti :-)
šernk ::
Mi lahko kdo priporoča poceni router, ki deluje na wifi 5GHz frekvenci in kje ga dobiti? koliko lovi ni pomembno tudi če samo pol metra. Vsi teli za 20€ kar vidim so samo za 2,4GHz :(
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
broken/link ::
najde se: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
ampak kolk je pa to kvalitetno in kako se obnese pa ne me vprašat :)
ampak kolk je pa to kvalitetno in kako se obnese pa ne me vprašat :)
šernk ::
Hjao 50€...bolš da mobitel zakurim pol
alora nič, hvala :)
alora nič, hvala :)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
Zorro ::
Kateri router priporočate za povečanje dometa odprtega omrežja? V določenem delu stanovanja lovim zelo šibek signal odprtega omrežje, ki bi ga želel razširiti na celotno stanovanje.
dukedl ::
t3hn0 in Daniel..poglejta si tole...lahko da je to rešitev za vajin problem
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Hairpin_N...
lp dukedl
N4m31355 ::
ma kdo nastavitve kako nastimati AP SXT G-2HnD tako, da bo dobil internet preko kabla in oddajal z 1.6W moci? sem gledal nastavitve, guide po internetu in poskusal, pa mi se ni uspelo..
@Zorro ce ti uspe zrihtati kaksnega MikroTik-a bi bilo to zelo dobro. ni pa "miracle worker" in cez veliko sten tudi ta ne bo sel.
poskusis lahko tudi z Inline resitvami pa na vsakem koncu svoj router..
ko sem to testiral med stanovanji v bloku, sicer to ni delovalo (34xxms pinga) mogoce pa tebi (v istem stanovanju) bo
@Zorro ce ti uspe zrihtati kaksnega MikroTik-a bi bilo to zelo dobro. ni pa "miracle worker" in cez veliko sten tudi ta ne bo sel.
ko sem to testiral med stanovanji v bloku, sicer to ni delovalo (34xxms pinga) mogoce pa tebi (v istem stanovanju) bo
Hvala za predlog. Če stvari prav razumem, rabim router, ki lahko deluje kot Repeater ali Client, glede na to da nimam dostopa do nastavitev routerja z odprtim omrežjem?
@Zorro tako je. potrebujes repeater ali AccessPoint. Mikrotika je zelo enostavno povezati na neko tako omrezje. samo nisem se pogruntal kako bi hkrati tudi oddajal. ozr je oddajal samo na kabl.
lp
lp
t3hn0 in Daniel..poglejta si tole...lahko da je to rešitev za vajin problem
To bi znalo biti to! Potestiram ob prvi priliki...
^.^
Update! z Mikrotika SXT 2G-NhD lahko pingam ven, dobim normalno reply, ce pa se nanj povezem pa z naprave ne morem pingat nic. Veste, kaj imam narobe?
Lp
Lp
@Zorro tako je. potrebujes repeater ali AccessPoint. Mikrotika je zelo enostavno povezati na neko tako omrezje. samo nisem se pogruntal kako bi hkrati tudi oddajal. ozr je oddajal samo na kabl.
lp
Katerega Mikrotika uporabljaš? Na Vošnjakovi (LJ) naj bi imeli na zalogi RB750GL in RB951-2n.
Glodko ::
Namen imam vzeti nov router do največ 200 eur za domačo uporabo. Zanimiv se mi zdi sledeči:
http://www.mikrotik.si/mikrotik-integri...
Ali je sploh kakšna prava alterativa temu modelu v tem cenovnem rangu?
http://www.mikrotik.si/mikrotik-integri...
Ali je sploh kakšna prava alterativa temu modelu v tem cenovnem rangu?
[SkA] ::
Do 200€ je opcija tudi kaj iz serije Cloud Router Switch, npr 109: http://www.mikrotik.si/mikrotik/556-crs... , čeprov je za moje pojme malo precenjen, glede na ceno CRS125.
Skratka, odvisno kaj bi imel od portov.
Skratka, odvisno kaj bi imel od portov.
trnvpeti ::
Jinto ::
http://www.smallnetbuilder.com/wireless...
Za ac68u so tule podatki.
Za Mikrotik ne vem, imam pa sam 750GL 400mhz cpu (tale zgoraj je sicer 600mhz), gre nekje 120mbps prek PPPoE max. Za število povezav pa ne vem.
Za ac68u so tule podatki.
Za Mikrotik ne vem, imam pa sam 750GL 400mhz cpu (tale zgoraj je sicer 600mhz), gre nekje 120mbps prek PPPoE max. Za število povezav pa ne vem.