Forum » Kaj kupiti » Kateri router?
Kateri router?
dmok ::
Sem si mal prebral o WDS. V bistvu ma skor vsak to.Si prebral še kaj o kompatibilnosti WDS ? Wiki:
WDS may be incompatible between different products (even occasionally from the same vendor) since the IEEE 802.11-1999 standard does not define how to construct any such implementations or how stations interact to arrange for exchanging frames of this format. The IEEE 802.11-1999 standard merely defines the 4-address frame format that makes it possible.
d.
Steinkauz ::
Sosed ima TP-LINK, tko da verjetno pol to bolš izbira?
https://www.mimovrste.com/mrezna-oprema...
Še cnej je pa isto giga porte ma.
Edin ne vem kak majo kej original firmware ok. Uporablja kdo pa je raj dal gor tomato, ddwrt, openwrt?
https://www.mimovrste.com/mrezna-oprema...
Še cnej je pa isto giga porte ma.
Edin ne vem kak majo kej original firmware ok. Uporablja kdo pa je raj dal gor tomato, ddwrt, openwrt?
broken/link ::
@Steinkauz
ga mam cca 1teden, s to razliko, da si ti dal link do v1 tega routerja, sam si lastim v2 (link do enaa), linija 40/2, 4kompi gor + 4telefoni, dokupljene 8dBi antene za boljši domet (ena stane 5eur), pa mi ga v 1tednu še ni bilo treba ne resetirat ne nič :) sploh ne vem, da ga mam :) če bo pa začel srat, pa obstja openwrt za ta router (link je par postov nazaj).
ne vem pa, kako je z iptv prometom čez router z original firmwareom.
ga mam cca 1teden, s to razliko, da si ti dal link do v1 tega routerja, sam si lastim v2 (link do enaa), linija 40/2, 4kompi gor + 4telefoni, dokupljene 8dBi antene za boljši domet (ena stane 5eur), pa mi ga v 1tednu še ni bilo treba ne resetirat ne nič :) sploh ne vem, da ga mam :) če bo pa začel srat, pa obstja openwrt za ta router (link je par postov nazaj).
ne vem pa, kako je z iptv prometom čez router z original firmwareom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: broken/link ()
clancy ::
Jaz imam model ND941. Meni je delal čisto ok in nikoli ni padlo brezžično omrežje.
Potem sem se pa nekaj igral z dd-wrt in ker nisem opazil nobene razlike v delovanju, sem namestil nazaj orginalni fw. Sedaj pa mi enkrat dnevno pade linija in moram vedno
hoditi izvlečt napajanje in ga ponovno vklopiti.
Se že probal večkrat naložiti orginal fw, vendar nič ne pomaga.
Potem sem se pa nekaj igral z dd-wrt in ker nisem opazil nobene razlike v delovanju, sem namestil nazaj orginalni fw. Sedaj pa mi enkrat dnevno pade linija in moram vedno
hoditi izvlečt napajanje in ga ponovno vklopiti.
Se že probal večkrat naložiti orginal fw, vendar nič ne pomaga.
Kaj pa tale?
http://www.tp-link.com/lk/products/deta...
http://chiptrade.si/izdelek_TP-LINK-TL-...
Podoben, sam da ima še 5ghz.
Tko da prihodnost mogoče boljša izbira.
http://www.tp-link.com/lk/products/deta...
http://chiptrade.si/izdelek_TP-LINK-TL-...
Podoben, sam da ima še 5ghz.
Tko da prihodnost mogoče boljša izbira.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Steinkauz ()
Kateri router je še dober za sprejemljivo ceno?
Pomemben mi je predvsem dober domet na dvorišče. Trenutno lovi le zraven hiše, nekaj metrov vstran pa več ne.
ASUS RT-N66 U se mi zdi predrag in ne rabim USB portov. Kako je z nižjimi modeli Asusov, ali morda priporočate kaj drugega za nekje okrog 50€?
Pomemben mi je predvsem dober domet na dvorišče. Trenutno lovi le zraven hiše, nekaj metrov vstran pa več ne.
ASUS RT-N66 U se mi zdi predrag in ne rabim USB portov. Kako je z nižjimi modeli Asusov, ali morda priporočate kaj drugega za nekje okrog 50€?
Siegreicher ::
Kateri router je še dober za sprejemljivo ceno?
Jaz imam TP-LINK WDR3600:
http://www.ceneje.si/Izdelek/3254604/ra...
In mi dela zelo dobro v bloku, kjer je vsaj 20 2.4 omrežij zraven, slpoh ko nastaviš na manj zaseden kanal.
5 giga, pa je domet zelo majhen, vseeno dober za v stanovanju.
Tle maš par testov na metre:
http://uk.hardware.info/reviews/3423/7/...
amacar ::
TP-LINK WDR3600 nima ravno najboljšega dometa. Sam sem kr malo razočaran, je pa res da ga imam postavljenega nad železnim košem, če bi to vplivalo.
Siegreicher ::
TP-LINK WDR3600 nima ravno najboljšega dometa. Sam sem kr malo razočaran, je pa res da ga imam postavljenega nad železnim košem, če bi to vplivalo.
Za 50€ je to pač to :/
Par for:
http://www.wikihow.com/Boost-a-Router-S...
Verjetno se dobi kaj z večjim dometom za to ceno, a je stabilnost tudi nekaj vredna. Ne pa da moraš vsak drugi dan izklapljat zadevo.
amacar ::
Ma sej meni se je bolj šlo za dobro hitrost na gbit portih, ker v študentskem domu mi itak pokrije malo garsonjerco, želel sem seveda, da mi čimveč spravi iz 1gbit wan linije, pa je tudi tu glede stabilnosti pogorel. Enkrat na teden sem ga moral resetirati, tako da komaj z ddwrt-jem deluje ok. Doma pa ima najcenejši router TPLink WR741N že več kot 2 meseca uptimea brez problema (cca 8 naprav povezanih), zato sem tudi zopet vzel TPLINKA, a sem se očitno uštel, ali pa sem imel s tem nesrečo. Ampak vsaj sedaj deluje bp.
Medtem ima sošolec asusa, od katerega signal zaznam v 2 štuku (on je v pritličju), mojega zmanjka že ko pridem 3 metre izven stanovanja.
Medtem ima sošolec asusa, od katerega signal zaznam v 2 štuku (on je v pritličju), mojega zmanjka že ko pridem 3 metre izven stanovanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: amacar ()
papasmrk ::
Obstaja kakšen router za normalen denar, ki mi omogoča da lahko določenemu IP-ju omejim bandwidth. Problem je namreč ker je več uporabnikov na mojem routerju in nekako bi po IP-jih določil koliko ima kdo download/upload limit.
Hvala
Hvala
KuhaR ::
Zamenjal Tp-Link TL-WR1043ND za Mikrotik RB951G-2HnD. Ne morem verjeti kakšna razlika. Router je v kabinetu v pritličju. Sem meril signal v spalnici v prvem nadstroplju. Prej sem za 1043ND izmeril moč signala z aplikacija na telefonu Wifi Analyzer komaj okoli -90dBm, z novim routerjem pa med -60 in -55dBm. Signal je dober po celi hiši in na vrtu, kar je zame najpomembnejše. Pa še osnovne nastavitve so zelo enostavne.
Vodno hlajen že od 1999.
Ryzen 9 5950/MSI MAG B550 Tomahawk/32GB3600 cl14/RX7900XT
papasmrk ::
Kolikor sem na hitro preletel lahko z QoS nastavim prioritete po aplikacijah, ki potrebujejo več/manj bandwidtha. To bi tudi bilo dobro, da ima router, kaj pa to da reguliram upload/download glede na IP iz katerega prihajajo zahteve ?.
lp
lp
black ice ::
Potem ti je že bolj priročno omejevati glede na MAC naslov kot na IP. IP je lahko dinamičen, MAC naslov... no, recimo, da ni. Mislim, da tako dd-wrt kot tomato to omogočata. Za stock fw pa ne bi dal roke v ogenj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: black ice ()
Tezaab ::
Firmware. Z obema lahko zamenjas proizvajalcev firmware na velikem stevilu routerjev. S tem potencialno izboljsas svoj router (dodas nove funkcionalnosti, ki jih proizvajalcev firmware ne podpira ipd.). Lahko ga pa tudi spremenis v neuporaben cegl (t.i. brick).
Na straneh od obeh je nekje seznam routerjev, ki so podprti. Pazi tudi na verzijo routerja, vcasih ni dovolj le poznati model.
Na straneh od obeh je nekje seznam routerjev, ki so podprti. Pazi tudi na verzijo routerja, vcasih ni dovolj le poznati model.
Zamenjal Tp-Link TL-WR1043ND za Mikrotik RB951G-2HnD. Ne morem verjeti kakšna razlika. Router je v kabinetu v pritličju. Sem meril signal v spalnici v prvem nadstroplju. Prej sem za 1043ND izmeril moč signala z aplikacija na telefonu Wifi Analyzer komaj okoli -90dBm, z novim routerjem pa med -60 in -55dBm. Signal je dober po celi hiši in na vrtu, kar je zame najpomembnejše. Pa še osnovne nastavitve so zelo enostavne.
Hvala, da si sporočil svojo uporabniško izkušnjo z novim routerjem.
Ali je res možno, da ta router, ki je brez anten, ima tako dober, oziroma boljši domet od TP-Linka z antenami?
Nikjer na netu ne najdem nobenega testa Mikrotik routerja.
Bi morda bil cenovno primerljiv Asus (okrog 75EUR), kar se tiče dometa in stabilnosti bojša izbira?
Hvala.
Lp!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: clancy ()
Jst pa drugače menim, da so omejitve oddajne moči z razlogom.
Če bi vsi kupil 1w routerje in kartice bi v mestu, kjer je že zdej en kup interferenc, blo sam še slabš. Dokler ima eden močnejšega je fajn, ko majo pa vsi pe ja kot da bi se ljudje drli en čez drugega. In si še na slabšem kot prej
Ok v vukojebini teh problemov ni.
Če bi vsi kupil 1w routerje in kartice bi v mestu, kjer je že zdej en kup interferenc, blo sam še slabš. Dokler ima eden močnejšega je fajn, ko majo pa vsi pe ja kot da bi se ljudje drli en čez drugega. In si še na slabšem kot prej
Kolikšna pa je omejitev oddajne moči v EU?
Imeti tak router z 1W oddajne moči, v bližini bivalnih prostorov verjetno ni najbolj zdravo?
Jutri grem v nabavo routerja. Torej ali je Mikrotik optimalen nakup? Predvsem se mi gre za domet na dvorišče.
N4m31355 ::
@clancy MikroTik je optimalen. ze na min nastavitvah.. ce zelis na mikrotiku external antene potem potrebujes 751G model, drugace pa 951G(novejsi). Sam pa imam AP SXT G-2NhD
nielDa ::
Zdravo, jaz pa potrebujem brezžično napravo za garažo (verjetno napravo za zunanjo uporabo, ker je v garaži precej vlage in temperaturnih nihanj), ki je cca 20m oddaljena od glavnega routerja TP-Link TL-WR1043ND v1 in razmišljam o Mikrotik Lite5. Do garaže ni možna povezava z UTP kablom. Trenutno je v garaži signala ravno dovolj za minimalne potrebe (youtube...). Povezavo bi uporabljal za gledanje dreambox streamov (dm800hd-WR1043-Mikrotik_lite_5-laptop-projektor). Prosil bi za kakšen nasvet glede izbire opreme in izvedbe, cenovno do 80€.
SeMiNeSanja ::
Pametno, zelo pametno svetujete - ste sploh prebrali, da ima v garaži signal v podnu?
KARKOLI boš postavil V GARAŽO bo imelo sprejem z glavnega routerja ravno tako v podnu. Tako se boš z močnim signalom povezal na kilavo povezavo med dvema usmerjevalnikoma.
Za streaming WiFi že takointako ni ravno prva izbira, ti bi pa to počel pod pogoji, ko boš hitro obupal. Kabel se ne da potegniti? Če res hočeš, se vedno da (vzameš štemarco in prebiješ plato, če ne gre drugače).
Če vztrajaš na WiFi, pa boš moral dodatni repeater postaviti tako, da bo še vedno lovil odličen signal z routerja in potem upati, da bo dovolj jakosti prišlo do garaže. Ampak kakšnega čudežnega streamanja ne pričakuj, saj se ti bo zaradi repeaterja pasovna širina prepolovila, tudi v primeru, da spraviš odličen signal do garaže.
KARKOLI boš postavil V GARAŽO bo imelo sprejem z glavnega routerja ravno tako v podnu. Tako se boš z močnim signalom povezal na kilavo povezavo med dvema usmerjevalnikoma.
Za streaming WiFi že takointako ni ravno prva izbira, ti bi pa to počel pod pogoji, ko boš hitro obupal. Kabel se ne da potegniti? Če res hočeš, se vedno da (vzameš štemarco in prebiješ plato, če ne gre drugače).
Če vztrajaš na WiFi, pa boš moral dodatni repeater postaviti tako, da bo še vedno lovil odličen signal z routerja in potem upati, da bo dovolj jakosti prišlo do garaže. Ampak kakšnega čudežnega streamanja ne pričakuj, saj se ti bo zaradi repeaterja pasovna širina prepolovila, tudi v primeru, da spraviš odličen signal do garaže.
Daniel ::
Ne rabiš ravno neke posebne outdoor naprave, saj toliko vlage pa menda tudi ni v garaži. Za začetek bi morda lahko poskusil kar z kakšnim čisto poceni Tp_Link 741ND in ga postavil v tistem delu garaže, ki je čim bližje routerju in potem med obema WDS povezavo.
Tale Mikrotik, ki si ga prilepil ni ravno za take namene, kot ga potrebuješ ti. To je bolj za postavljanje povezav na nekaj km, zraven tega pa je tudi 5 GhZ.
In kot je napisal že predhodnik, kabel je še zmeraj kabel, noben WiFi ne zagotavlja takega delovanja.
Tale Mikrotik, ki si ga prilepil ni ravno za take namene, kot ga potrebuješ ti. To je bolj za postavljanje povezav na nekaj km, zraven tega pa je tudi 5 GhZ.
In kot je napisal že predhodnik, kabel je še zmeraj kabel, noben WiFi ne zagotavlja takega delovanja.
nielDa ::
Kabla se ne da potegniti, ker garaža ni ob hiši in bi v tem primeru moral preštemat 10m ceste (beton). Bom raje te dni analiziral kolikšna je moč signala v najbližjem delu garaže. Hvala vsem.
an3333 ::
jaz imam svojega na najnižji možni
btw kaj je top buy danes... recimo vsaj 100/100 wan < - > lan/wlan prenosa, 4x1gbit porti, vsaj b/g/n standard (5GHz tudi), dobra podpora custom swja, usb in lte podpora sta sicer kul ni pa nuje, stabilnost in nizka cena
100Mbit/100Mbit na WLAN in nizka cena - good luck with that. Na tvojem mestu bi vzel kakšnega Mikrotika, ki ponuja največ za svojo ceno. Dobre izkušnje imam z 951G modelom. Stane cca 70€.
trnvpeti ::
ali pa 751g-2hnd (64G rama namesto 128 in 400Mhz namesto 600 kot pri 951g), kar se ne bo poznalo
Daniel ::
@nielDa Ali pa varianta 10 metrov kabla po zraku na pletenici, če ne bo dovolj signala v garaži :)
RejZoR ::
Če boš uporabljal QoS ne škrtari pri hitrosti procesorja. Ker bo moral sortirat vse paketke.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
za obcutek
en primer 751g routerja na optiki , cca 15 zicnih, cca 15 wifi, 150fw rules, 100mangle, 30nat, pol se liste
cpu ne pride preko 25% na 400Mhz , ram ne gre preko 30M od 64
tako, da 951g je kr raketa za domacega uporabnika
en primer 751g routerja na optiki , cca 15 zicnih, cca 15 wifi, 150fw rules, 100mangle, 30nat, pol se liste
cpu ne pride preko 25% na 400Mhz , ram ne gre preko 30M od 64
tako, da 951g je kr raketa za domacega uporabnika
dmok ::
ali pa 751g-2hnd (64G rama namesto 128 in 400Mhz namesto 600 kot pri 951g), kar se ne bo poznalo951g je na mikrotik.si za cca. 4 eur dražji, zakaj vzeti 751g ? Ali pa ima kdo kakšen super ugoden vir 751g ?
ce je tako mala razlika, pol nima smisla
hocem povedat, da je ze 751g raketa za domaco uporabo
SeMiNeSanja ::
Če je kabel nemogoč, potem razmisli o malem AP-ju za zunanje razmere, ki ga postaviš na streho garaže, kjer imaš zagotovo 10x boljši signal, kot pa v garaži.
Sicer pa - kako ste spravili elektriko do garaže? Powerline opcija?
Če ste zakopali cev za elektriko, bi mogoče s foršpanom spravil še en kabelček za mrežo skozi to cev.
Sicer pa - kako ste spravili elektriko do garaže? Powerline opcija?
Če ste zakopali cev za elektriko, bi mogoče s foršpanom spravil še en kabelček za mrežo skozi to cev.
imagodei ::
Jaz pa iščem preizkušeno dober router, na katerega bi lahko navlekel dd-wrt ali openwrt in ima Atheros čipovje. To slednje je absolutni MUST.
Gledal sem recimo ta dva od Buffala, vendar menda nista dobavljiva:
wzr-hp-g450h
wzr-600dhp
Menda je dobavljiv Buffalo WZR-600DHP2-EU, a pri tem mi ni čisto jasno, ali ga Openwrt podpira. Če prav razumem, dd-wrt gor deluje.
Trenutno imamo v non-mission critical okolju 2x WRT54GL, pa imajo nekateri modeli notebookov težave pri roamingu - sumimo, da je problem v Broadcomovem čipovju, tako da mora biti naslednjik Atheros. Poleg tega Broadcomovo čipovje ne omogoča VLAN-ov nad VLAN_ID 16, zaradi česar ne moremo na WiFi pripeljat GUEST omrežja - Atheros teh problemov nima.
S TP-LINKI imam slabe izkušnje, tako da iščem nekaj, kar dela.
Gledal sem recimo ta dva od Buffala, vendar menda nista dobavljiva:
wzr-hp-g450h
wzr-600dhp
Menda je dobavljiv Buffalo WZR-600DHP2-EU, a pri tem mi ni čisto jasno, ali ga Openwrt podpira. Če prav razumem, dd-wrt gor deluje.
Trenutno imamo v non-mission critical okolju 2x WRT54GL, pa imajo nekateri modeli notebookov težave pri roamingu - sumimo, da je problem v Broadcomovem čipovju, tako da mora biti naslednjik Atheros. Poleg tega Broadcomovo čipovje ne omogoča VLAN-ov nad VLAN_ID 16, zaradi česar ne moremo na WiFi pripeljat GUEST omrežja - Atheros teh problemov nima.
S TP-LINKI imam slabe izkušnje, tako da iščem nekaj, kar dela.
- Hoc est qui sumus -
BorutK-73 ::
Atheros čipe ima tudi Tplink-ov WDR3600 in 4300
http://uk.hardware.info/reviews/3423/2/...
http://uk.hardware.info/reviews/3423/2/...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BorutK-73 ()
RejZoR ::
Jezst ne gledam kater chipset je dokler podpira TomatoRAF. Sam imam z Broadcom načeloma zelo dobre izkušnje, tko na routerju kot na klientih.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
imagodei ::
Brez zamere, fanta, hvala za trud, ampak odgovorila sta točno tisto, kar sem poudaril, da me ne zanima.
Problem nastane, ker preberete samo prvo vrstico in že planete v odgovarjanje. To je precej splošen problem, v zelo različnih temah in od zelo različnih oseb. Kakor hitro je sestavek daljši od treh vrstic, je mnogim pretežko brat, ampak samo na hitro malce poskenirajo besedilo.
Že tole je predolgo in sem v nevarnosti, da 95% sodelujočih ne bo prebralo do konca.
Problem nastane, ker preberete samo prvo vrstico in že planete v odgovarjanje. To je precej splošen problem, v zelo različnih temah in od zelo različnih oseb. Kakor hitro je sestavek daljši od treh vrstic, je mnogim pretežko brat, ampak samo na hitro malce poskenirajo besedilo.
Že tole je predolgo in sem v nevarnosti, da 95% sodelujočih ne bo prebralo do konca.
- Hoc est qui sumus -
To se dogaja zato, ker se vedno pojavljajo ene in iste teme z istimi vprašanji. Čim se pojavi kakšno novo vprašanje pride do kernel panica. :>
BorutK-73 ::
imagodei
Jaz sem ti samo hotel omenit za TPlink, čeprav ga črtiš. Tudi jaz sem ga včasih, zdaj ne več z novim routerjem.
Jaz sem ti samo hotel omenit za TPlink, čeprav ga črtiš. Tudi jaz sem ga včasih, zdaj ne več z novim routerjem.
Ali si kaj spreminjal nastavitve, ali pa ti že po defaultu tako dobro dela?
KuhaR ::
Nič spreminjal, samo naštimal geslo.
Vodno hlajen že od 1999.
Katero verzijo FW- ja pa imaš? Si posodobil že na novo verzijo v6.19, ali imaš še staro v6.12?