» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
121 / 124
»»

Grimnir3 ::

Mene moti, da nima checksuminga. Oz. ima če izbereš ZFS pool. Samo potem je vseeno če vzameš kar trueNAS.

Glede tega je tudi synology boljši ker imaš opcijo btrfs-ja. Se pa strinjam da synology zadnje čase vleče čudne poteze.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Se pa osebno vse bolj nagibam h temu da bom uporabljal nek Linux + ZFS za hrambo podatkov.
Pa potem Linux VM(ali več njih) za poganjanje dockr kontejnerjev.

Ker če malo pomislim, na synology se prijavim ravno enkrat na svete čase in ubistvu vidim vse manj dodane vrednosti v tem da bi imel neko NAS "rešitev"

njyngs ::

Najboljši NAS je tak, na katerega se ne rabiš dost loginat - OS niti ni toliko pomemben ;) Če vse storitve tečejo brez težav, potem si zmagal. In to je lahko katerikoli od naštetih - vse je odvisno od tvoje rabe - pa naj bo to synology, truenas, unraid, openmediavault, ali pa cleo kak vanilla linux kjer si vse sam naštelaš.

V mojem prvem planu je bil Synology. Ampak sem hitro videl, da to za mojo rabo ne bo ok. Cene previsoke, podhranjen hardware, nerazširljiv sistem, omejitev z bay-i, zaprt OS kjer so že dostkrat odstranili kak popularen kos softwarea, ryzen CPUji ki so no-go za Plex HW transcoding,...

Vsak produkt ima svojo publiko.
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Zgodovina sprememb…

• spremenil: njyngs ()

bm1973 ::

Sam imam doma Synology 216j. Za download in shranjevanje O.K. Zmanjkuje placa, rabim več. Tega ne bi upgradal...

Zdaj se mi valja nekaj servejev doma, pa bi rad naredil svojega. Večje diske moram tako ali tako kupit.

Vanadium ::

Jaz laufam openmediavault 5 na svojem gen8 microserver cca 3-4 leta. Razmišljam, da nadgradim na novo verzijo samo se mi upira, ker deluje vse kar rabim b.p. Uporabljam pa bolj kot ne samo za storage, v planu je naredit homecloud z avtomatsko sinhronizacijo fotk in video posnetkov iz telefona na ta NAS samo še nisem uspel se lotit tega, pa mogoče kaki nextcloud oziroma neki vmesnik za pošiljanje večjih datotek drugim ljudem.

Če ima kdo kake predloge za sync fotk ter video iz telefona in nek ala ftp za pošiljanje datotek se priporočam.

njyngs je izjavil:

Najboljši NAS je tak, na katerega se ne rabiš dost loginat - OS niti ni toliko pomemben ;) Če vse storitve tečejo brez težav, potem si zmagal. In to je lahko katerikoli od naštetih - vse je odvisno od tvoje rabe - pa naj bo to synology, truenas, unraid, openmediavault, ali pa cleo kak vanilla linux kjer si vse sam naštelaš.

V mojem prvem planu je bil Synology. Ampak sem hitro videl, da to za mojo rabo ne bo ok. Cene previsoke, podhranjen hardware, nerazširljiv sistem, omejitev z bay-i, zaprt OS kjer so že dostkrat odstranili kak popularen kos softwarea, ryzen CPUji ki so no-go za Plex HW transcoding,...

Vsak produkt ima svojo publiko.

Boldano vse pove.
Zato sploh ne vidim več nekega smisla v NAS distrotih ala unraid, omv, truenas,...

Vse kar rabim je
- raid storage z checksummingom in snapshoti
- SMB export
- poganjanje linux VM-jev

Na koncu prideš do tega da je vanila os, najman omejujoč in najbolj univerzalen in ne kaj prida bolj kompleksen kot nek NAS produkt.

Mojih 5c.

Recimo nazadnje sem imel idejo kaj vse bom poganjal v dockerju na synology-u. Potem pa ugotoviš da ima tisti synology app polno omejitev in na koncu sem končal z linux VM-jem na synologyu kjer poganjam dockerje.

Zgodovina sprememb…

Jaz sem eno obdobje poskusil z vanilla, pa moraš že kar devops bit, pa met čas, da prideš do cilja. Pri drugih OS-jih (non-Synology) mi je všeč dober balance med časom potrošenim za konfiguriranje (napram vanilla) in odprtostjo/neomejenostjo (napram Synology).

Ampak kot pravim, bolj je pomembno, da najdeš pravo rešitev za sebe.

d4vid ::

Kateri HW naj vzamem za nek varčen setup za truenas scale?

Trenuten setup mi požre čisto preveč elektrike, pa bi rad to malo zreduciral.

Torej TrueNAS scale pa en tiny10 windows, home assistant ter web server v virtualki, pa kak docker.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Vesoljc ::

d4vid je izjavil:

Kateri HW naj vzamem za nek varčen setup za truenas scale?

Trenuten setup mi požre čisto preveč elektrike, pa bi rad to malo zreduciral.

Torej TrueNAS scale pa en tiny10 windows, home assistant ter web server v virtualki, pa kak docker.

kaj pa mas zdej? Xeon E5-2680?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Tudi meni je najprej padlo napamet vprašanje kaj ima. Brez referenčne točke težko dajemo predloge.

Ja, setup v podpisu. E5-2680v3 in 192GB rama. Sem dobil ugodno, drugač ne bi to lavfal. Nekih hudih zahtev nimam. Kot pravim, tiny10 za en licenčen SW, ampak ne rabi hudih specifikacij. Homeassistant rabim za vklop par luči in beleženje porabe/proizvodnje. Ni hudih zahtev, RPI3 to lavfa brez problema.
Web pa tudi rabim bolj za dev in par strani s 100 obiski dnevno :)

Poleg tega sem pri HP proliant 380g9 omejen s 2.5 diski, kar je za NAS katastrofa. Sem nafilal 600GB SAS diske noter, pa mam zarad njih samo par stopinj več v prostoru :))

O wow, dober overkill za to kar ti res rabiš :D

Razmisli o kakem i3-12100 + 16-32gb ddr4 rama. Čisto spodoben cpu za to kar omenjaš, dovolj rama, majhna poraba, tiho, ne boš dogreval soban. Pa še nekaj malega manevrskega prostora boš imel. Če boš mel srečo mogoče najdeš kak rabljen komplet, če ne so pa tudi nove komponente precej poceni.

Ryzen sistema ti pa ne znam priporočit, ker sem sam raziskoval samo Intle (zaradi HW transcodinga).

Za odtenek, moj NAS+AS je: i5-12400+16gbddr+6xHDD+2xNVME+2xSSD, vse skupaj v fractal design R4... zadeva je skoraj neslišna in ne dogreva prostora.

Zgodovina sprememb…

A pa je ta transcoding problem danes za nek spodoben non Atom CPU ?
Decode ti itak zmore vsak CPU, encode pa izbereš nek format in bitrate, ki ni preveč zahteven. Kak x264 v zmerni kvaliteti, kar pomoje zmore tudi vsak cpu v realtime.

Ni H264 problem, problem je H265. Za slednjega procesor brez podpore gre v software transcoding in ga praktično ubije (CPU na 100%, brez koristnega outputa - ne sfolga).

Hardware HVEC/H265 transcoding imaš tam od cca 8. generacije intla naprej. Če hočeš še tone mapping podporo pa še ene 2 generaciji novejšega. i3-12100 zmore recimo 1-2 hkratna HW transcoda, močnejši procesorji ala i5 nekoliko več. Kak N100 bi mogoče enega sfolgal.

Primer, ki sem ga testiral pred meseci:
- 1080p H265 video
- CPU: i5-12400
- Hardware transcoding: CPU skoraj na idle obremenitvi, temperatura ostala dol, transcoding se je izvajal na integrirani grafiki, video tekoče "without breaking a sweat"
- Software transcoding (za test nisem uporabil HW transcode): procesor na 100%, video se ni predvajal oz je imel izjemne probleme s transcodom. Ogretje na zgornjo mejo C.

Zgodovina sprememb…

Je pa tako, da če ne bo mašine uporabljal v te namene seveda lahko pozabi na vse zgoraj.

Hvala za odgovore, je mogoče kdo meril porabo teh sistemov? Koliko i3 porabi v idle?

BlaY0 ::

Amapk zakaj rabiš na NASu transcode v H.265?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

BlaY0 je izjavil:

Nekateri homelab-erji, ki želimo kak evro na komponentah, prostoru in elektriki prišparat laufamo NAS tudi kot AS. Ni ne prostora za več kišt. Seveda si vsi želimo en fajni rack poln namenskih strežnikov, realnost je pa drugo...

Zgodovina sprememb…

njyngs je izjavil:

[Seveda si vsi želimo en fajni rack poln namenskih strežnikov, realnost je pa drugo...

Točno tole.
Dobil sem 2 serverja HP DL380 gen9 ugodno, oba SFF (8x2.5" diski), pa se mi je fino zdelo, da bom mel pošten server. Potem sem še cca 4 TB rama dobil, pa sem zložil maximalno kar imam pri roki, torej 2x E5-2680 in 384 GB rama. Saj bilo lušno, a je dokaj hitro zmanjkalo prostora na disku, pa tud števec se je vrtel preveč. Sem vrgel en CPU ven, pa je sicer dosti bolje, a še vedno precej požrešno.

Prostor drugač mam in bi tud nafilal celo omaro strežnikov, ampak bi potreboval pošteno sončno elektrarno na strehi :))
Mam drugač doma eno Fujitsu blade šasijo in 18 serverjev, vrag ima priključno moč 11kW (6x16A napajalci) :))

Tako da ja, sedaj moram sestavit nekaj, kar ne bo preveč sukalo števca, sploh za moje potrebe.

njyngs je izjavil:

BlaY0 je izjavil:

Nekateri homelab-erji, ki želimo kak evro na komponentah, prostoru in elektriki prišparat laufamo NAS tudi kot AS. Ni ne prostora za več kišt. Seveda si vsi želimo en fajni rack poln namenskih strežnikov, realnost je pa drugo...

Aha, dejansko bi torej transkodiral že obtoječ (verjetno H.264 ali XviD) video content v H.265 z namenom pridobitve prostora na disku? Samo toliko za info... pri hardverskem enkodiranju ne pričakuj nevem kakšne kvalitete.

Kaj pa kaj na bazi Rockchip-a? Recimo NanoPi R6S ti fura routing, firewalling, wireguard VPN, docker kontejnerje za mediabox, NAS, adguard, Home Assistant, younameit? Podpira do 8K@30fps H.265 enkodiranje. Res da ne moreš gor obesit diskovnega polja z osmimi diski, samo po moje če gre za domačo uporabo bo zadosti (vsaj zame bi bilo) kakšen zunanji USB disk/SSD. Bistvo pa je da v idle načinu porabi 10x manj štroma kot mašinerija, ki jo zgoraj naštevaš.

Mogoče kaj v smeri CM3588 z M.2 režami za 4 NVMe SSDje? Samo to potem ni več 10x manjša poraba.

Meni bi bil po moje zadosti R5S v katerega bi našraufal recimo en 4TB NVMe SSD.

klinker ::

Meni je to izredno zanimivo....pa se iz EU je dobava :)

https://a.aliexpress.com/_EvUR228

Assass1n ::

Star laptop in openmediavault na usb, 500gb hdd in je poraba 6W . Za to kar rabi bm1973 idealno.

Lp
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

500GB ni nič. Poleg tega kupovati 2.5" diske je neumnost. Zunanji 3.5 disk preko USB je pa spet mimo...

Jaz sem včeraj za foro namestil truenas na nek AMD A6-5400k (ali nekaj takega), se bom malo poigral, da vidim, če ustreza mojim potrebam, pa potem nabavil nek i3.
Tole pije 35W s ssd diskom in 2.5" hddjem. Much better proti serverju s 200+ porabe.

floyd1 ::

Star laptop in openmediavault na usb, 500gb hdd in je poraba 6W . Za to kar rabi bm1973 idealno.

Če znaš nekaj narediti v linuxu in seveda tudi v ukazni vrstici - gotovo.
Pred leti sem namestil na eno prastaro miniITX plato (AM E-350) OMV za testni NAS. Dooolgo je šibal brez enega samega problema, v bistvu dela še danes (24/7), se pa je pred kakega pol leta pojavil problem, da updati več ne delajo - vedno javi error. Gor nimam nekaj hudo važnega (bil je bolj test), o linuxu pa seveda nimam pojma (otrok DOS-a in Win) in za vsako tako reševanje iz ukazne vrstice žal rabim neko "steb by step" navodilo. Kar pa je problem, ker sem vse to, kar sem delal pred leti, zdaj že malo pozabil (emšo :|, pol stoletja mam na grbi 8-)).

d4vid je izjavil:

500GB ni nič. Poleg tega kupovati 2.5" diske je neumnost. Zunanji 3.5 disk preko USB je pa spet mimo...

Jaz sem včeraj za foro namestil truenas na nek AMD A6-5400k (ali nekaj takega), se bom malo poigral, da vidim, če ustreza mojim potrebam, pa potem nabavil nek i3.
Tole pije 35W s ssd diskom in 2.5" hddjem. Much better proti serverju s 200+ porabe.

Gor mas link do platke z vsem za dobrih 300€. 4x2.5GB Intel lan, 2x nvme, 2x sata + sff za se 4x sata, proc je mobilni 11gen. z IrisXE grafiko. Za ta kes kaj bolj primernega za NAS ni, pije pa tudi bolj malo.
Mene ful mika, sam imam ze HP-jev SFF s Xeonom, ki sploh ni pozresen in dela zelo dobro ze ene 3-4 leta, ceprav starejsa zadeva Xeon E3 v3 in 32gb DDR3 ECC. Sem se dokupu adapter, ki namesto 5.25" CD rom sprejme 1x3.5" HDD in 2x 2.5" SSD/HDD in je tako not placa za 3x3.5" + 3x 2.5" diske, kar je super za NAS in vse skupaj vzame tudi malo placa. Gor je TrueNAS, s Transmission, Plex, itd itd
Me mika menjat, po drugi strani pa nima nekega smisla dokler zadeva spila u nulo in zmelje vse kar rabim + imam se en tak SFF NAS, ki je za backup nastiman pri sestri, ki pa ima osnovni Xeon 1220L v2 (18W TDP), 16GB rama in 2x HDD + SSD

Ma ne vem, zame je vse to en velik overkill. Koliko uporabnikov koliko časa na dan sploh uporablja zadevo? A mogoče 20 ljudi 10 ur na dan non-stop ruži na polno? Če ja, potem OK.

Meni vse to kar si naštel za 4 člane gospodinjstva počne en mali travel WiFi router za 60 EUR s 512MB rama in 1,3GHz procesorjem, na katerega je priklopljen 4TB USB disk, ki se vrti po potrebi + še en printer. Zadeva večino cajta kuri 3W, če pa kdo na polno prek WiFi-ja kopira na oziroma z diska (kar se dogaja precej poredko) pa max 12W. V povprečju porabim slabe 3kWh na mesec, da mi to + še en 5-portni switch laufa 24/7.

Assass1n ::

floyd1 je izjavil:

Če znaš nekaj narediti v linuxu in seveda tudi v ukazni vrstici - gotovo.
Pred leti sem namestil na eno prastaro miniITX plato (AM E-350) OMV za testni NAS. Dooolgo je šibal brez enega samega problema, v bistvu dela še danes (24/7), se pa je pred kakega pol leta pojavil problem, da updati več ne delajo - vedno javi error. Gor nimam nekaj hudo važnega (bil je bolj test), o linuxu pa seveda nimam pojma (otrok DOS-a in Win) in za vsako tako reševanje iz ukazne vrstice žal rabim neko "steb by step" navodilo. Kar pa je problem, ker sem vse to, kar sem delal pred leti, zdaj že malo pozabil (emšo :|, pol stoletja mam na grbi 8-)).

Nimam pojma, sem porabil 2 ure googla in youtuba, da sem skupaj spravil ;) .
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

BlaY0 je izjavil:

Ma ne vem, zame je vse to en velik overkill. Koliko uporabnikov koliko časa na dan sploh uporablja zadevo? A mogoče 20 ljudi 10 ur na dan non-stop ruži na polno? Če ja, potem OK.

Meni vse to kar si naštel za 4 člane gospodinjstva počne en mali travel WiFi router za 60 EUR s 512MB rama in 1,3GHz procesorjem, na katerega je priklopljen 4TB USB disk, ki se vrti po potrebi + še en printer. Zadeva večino cajta kuri 3W, če pa kdo na polno prek WiFi-ja kopira na oziroma z diska (kar se dogaja precej poredko) pa max 12W. V povprečju porabim slabe 3kWh na mesec, da mi to + še en 5-portni switch laufa 24/7.

Nisem tebi pisal, ki so ti ocitno podatki nepomembni, glede na to da imas vse na 1 disku.
Sem tudi sam imel vcasih tako ja, dokler nisem zgubu 5+let slik in kup svojih projektov, ker je vse blo na enem disku, ki se je en dan odlocu da ne bo vec sodeloval.

MrStein ::

Kako veš, da nima kopije pri starših?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Legon ::

klinker je izjavil:

BlaY0 je izjavil:

Nisem tebi pisal, ki so ti ocitno podatki nepomembni, glede na to da imas vse na 1 disku.
Sem tudi sam imel vcasih tako ja, dokler nisem zgubu 5+let slik in kup svojih projektov, ker je vse blo na enem disku, ki se je en dan odlocu da ne bo vec sodeloval.

Kar opisuje je čisto fukcionalna zadeva, da si 4 uporabniki v istem gospodinstvu enostavno delijo podatke. Če pa mu to služi kot (edini) back up, potem pa jao bože pomozi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

GupeM ::

klinker je izjavil:

Ali so podatki na enem disku, ali na 4ih je skoraj nepomembno. Tudi če so na 4ih diskih, mora biti nujno kopija še nekje drugje.

2 ali več diskov v RAID-u sta koristna samo za redundanco, ker imaš še vedno dostop do podatkov, čeprav en disk crkne. Ni pa to varnostna kopija.

Vesoljc ::

d4vid je izjavil:

kaj pa kak 5600g/8500g?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Nič bat, pomembni podatki so bekapirani oziroma duplicirani ali celo triplirani.

Saj lahko gremo še naprej v skrajnosti, če imaš NAS v kleti in ti jo zalije voda. Ali pa če ga prestaviš na podstrešje in ti le to zgori. Ali pa ti blizu bajte udari strela in ti vse 4 diske naenkrat skuri. Primerov ko je odpovedal en disk v RAID-u, čez en dan še drugi in čez dva dni še dva je tudi cel kup. Skratka tudi če imaš par diskov v RAID-u bi torej pri sosedi ali pri ljubici vsaj ene 50 km stran v omari moral imet vedno vsaj še ene dva na lagerju. Pa UPS rabiš ker največ diskov odpove zaradi špic ali pa se enostavno ne zavrtijo več ko jih po 5ih letih non-stop delovanja ugasneš in nazaj prižgeš.

Pol pa ok, sem mislu da furas le en disk.
Drugace pa ja, imam se 3 diske v rezervi in oba NAS-a na UPS-ih. Pa gor se marsikaj lavfa in marsikomu sheram stvari.

GupeM je izjavil:

Ali so podatki na enem disku, ali na 4ih je skoraj nepomembno. Tudi če so na 4ih diskih, mora biti nujno kopija še nekje drugje.

2 ali več diskov v RAID-u sta koristna samo za redundanco, ker imaš še vedno dostop do podatkov, čeprav en disk crkne. Ni pa to varnostna kopija.

Redundanca seveda. Backup je NAS pri sestri, ki ima sinhronizirane dolocene mape.

Mr.B ::

njyngs je izjavil:

Ni H264 problem, problem je H265. Za slednjega procesor brez podpore gre v software transcoding in ga praktično ubije (CPU na 100%, brez koristnega outputa - ne sfolga).

Hardware HVEC/H265 transcoding imaš tam od cca 8. generacije intla naprej. Če hočeš še tone mapping podporo pa še ene 2 generaciji novejšega. i3-12100 zmore recimo 1-2 hkratna HW transcoda, močnejši procesorji ala i5 nekoliko več. Kak N100 bi mogoče enega sfolgal.

Primer, ki sem ga testiral pred meseci:
- 1080p H265 video
- CPU: i5-12400
- Hardware transcoding: CPU skoraj na idle obremenitvi, temperatura ostala dol, transcoding se je izvajal na integrirani grafiki, video tekoče "without breaking a sweat"
- Software transcoding (za test nisem uporabil HW transcode): procesor na 100%, video se ni predvajal oz je imel izjemne probleme s transcodom. Ogretje na zgornjo mejo C.

Da samo to ne deluje v TruNas scale. GPU zasede TrueNAS scale. Meni ni uspelo, razen če dodam virtualni fizično grafično, in tu ne mislim od procesorja. In na forumu je nekeko napisano enako. Lahko pa daš notri eno najcenejšo grafično pa potem dediciraš grafično od procesorja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

johnnyyy ::

BlaY0 je izjavil:

Odvisno iz katere perspektive gledaš. Če rabiš samo nek NAS kamor boš shranjeval podatke, potem je overkill, samo po navadi imaš potem še kup želja. Imel bi remote dostop do podatkov prek web vmesnika (nextcloud/owncloud), pa nek torrent odjemalec bi tudi bil dobrodošel in potem se stvari toliko nabere, da samo NAS ni dovolj.

zavajon ::

Mah, če rabiš poleg nas-a le še nextcloud zase in torrent clienta, ne rabiš ne vem česa. Meni to čisto lepo dela na Odroid-HC4.

bm1973 ::

Če bi rad na en NAS spravil cel kup aplikacij, je to v osnovi fail...

Zame je NAS file sharing plus torrent/emule client. Plus mogoče še kak nextcloud.

Gor ne bi laufal čisto nič drugega.

Vse ostalo, po moje, ne paše gor...

Seveda je to zdaj, ko se je docker razpasel, postalo popularno, da gor namečeš cel kup drugih zadev in se čudiš zakaj se ti zatika predvajanje filmov :D.

hojnikb ::

zatika se samo, če maš zelo svoh HW in furaš preko SMB... Zakaj bi mel 3 naprave, če imaš lahko eno, k dela vse?
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

V osnovi zato, da ločiš kritično infrastukturo (kamor sodi NAS, če je del back-upa) od zabavne infrastuktrure kamor sodi 99% ostalega, vključno s torrenti in ne vem čim. Ja, je dražje, ja porabi več elektrike ampak, če je prioriteta varnost pdoatkov, potem je to smiselno ločit.

Osebno je moj NAS del backupa. Kar pomeni, da se na njega sihronizirajo vsi podatki iz X naprav. NAS izvaja verzioning in snapshote. Ter potem skrbi, da so ti podatki sihnronizirani v oblaku in ločeno na sekundarni enoti. And that is it. Vse ostalo je stvar, ki laufa na ločenem serververju.

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

bm1973 je izjavil:

Zame je NAS file sharing plus torrent/emule client. Plus mogoče še kak nextcloud.

Seveda je to zdaj, ko se je docker razpasel, postalo popularno, da gor namečeš cel kup drugih zadev in se čudiš zakaj se ti zatika predvajanje filmov :D.

Zakaj bi imel posebej mašino za te zadeve. TruNas scle je čisto spodoben. Znotraj pa laufam čisto nevtralno linux VM z cca 20 timi docekr conainerji. Nima potrebe po izjemnih ti specifičnih zadevah ki rabijo 10Gbps+ mrežo in tudi docker slike ne rabijo da so rakete, v večini primerov so to backend aplikacije, ki ne rabijo odzivnosti. Ne rabim za to imeti še en dediciran HW.

Drugo je če je to za podjetje, potem bi seveda to ločil, samo potem so tudi €€ drugače ovrednoteni…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

bm1973 je izjavil:

Kolikor spremljam zadeve, smo šli precej naprej. Pred desetletji smo probleme reševali na način, da si imel nek "omrežni disk", kamor si shranjeval datoteke iz računalnika. Danes pa ne samo da imamo kup različnih naprav, čedalje bolj gremo v smer, da so ti podatki dosegljivi kjer koli. In različne naprave/protokoli in remote dostopi za sabo potegnejo kup dodatnih procesov. Ker gre pri NASih večinoma za nezamarljivo procesorsko moč pa se jih uporablja tudi za druge procese.

Danes pa ne samo da imamo kup različnih naprav, čedalje bolj gremo v smer, da so ti podatki dosegljivi kjer koli. Ker gre pri NASih večinoma za nezamarljivo procesorsko moč pa se jih uporablja tudi za druge procese.

Kar v prvi vrsti samo pomeni, da ne glede na tehnološki napredek, ljudje še vedno ne razumejo kaj pomeni back up in pridno mešajo hruške in avione. NAS v osnovi pomeni network attched storage, kar pomeni da je v svoji biti popolnoma isto kot zunanji disk 20 let nazaj. In tako kot je bilo treba pri tistem disku ločit ali je namenjen prenašanju podatkov od A - B , gledanju filmov in brcanju po travi ali pa služi kot del backupa, danes ni popolnoma nič drugače. To kar opisuje Invictus sodi med prvo in tam res ni razloga, da ne bi gor laufal še 15 drugih stvari, če jih A. rabiš/želiš in B. ti hardware omogoča.

Zgodovina sprememb…

Legon je izjavil:

Kar v prvi vrsti samo pomeni, da ne glede na tehnološki napredek, ljudje še vedno ne razumejo kaj pomeni back up in pridno mešajo hruške in avione. NAS v osnovi pomeni network attched storage, kar pomeni da je v svoji biti popolnoma isto kot zunanji disk 20 let nazaj. In tako kot je bilo treba pri tistem disku ločit ali je namenjen prenašanju podatkov od A - B , gledanju filmov in brcanju po travi ali pa služi kot del backupa, danes ni popolnoma nič drugače. To kar opisuje Invictus sodi med prvo in tam res ni razloga, da ne bi gor laufal še 15 drugih stvari, če jih A. rabiš/želiš in B. ti hardware omogoča.

Ne, zaradi tehnološkega napredka so se pojmi zamegljili. Računalnik je bil v začetku namenjen računanju, danes pa z njim delamo vse drugo, prav tako s pametnimi telefoni danes delamo vse drugo kot telefonarimo. In tako je tudi z NASom in backupom.

bm1973 je izjavil:

Meni je pa ravno NAS nekaj, kar laufa zraven vsega ostalega, ker pač lahko. Praktično vse mi laufa direkt na routerju (wifi, firewall, adguard, samba/nfs, minidlna, aria2, rclone, home assistant), samo Nextcloud je kontejner.

Seveda je vse odvisno od tega koliko klientov, ki non-stop ružijo na polno, imaš obešenih gor... jasno, če imaš v vsaki sobi TV ki ima prek WiFi-ja non-stop zakurjen 4k 60FPS fireplace, da vas ne zebe, potem se zna zatikat.

Legon je izjavil:

Kar v prvi vrsti samo pomeni, da ne glede na tehnološki napredek, ljudje še vedno ne razumejo kaj pomeni back up in pridno mešajo hruške in avione...

Ma to je računalnik == cloud appliance == AI appliance == pralni stroj == telefon. Vse pod eno streho, ne vem zakaj bi moral zdaj to strogo ločevat? Kot je johnnnyyy napisal... potejtous potatos, isti drek. NAS ni nič drugega kot en servis, kako ga bo "zakompliciral" je pa stvar posameznika.

Zgodovina sprememb…

Ma to je računalnik == cloud appliance == AI appliance == pralni stroj == telefon. Vse pod eno streho, ne vem zakaj bi moral zdaj to strogo ločevat? Kot je johnnnyyy napisal... potejtous potatos, isti drek. NAS ni nič drugega kot en servis, kako ga bo "zakompliciral" je pa stvar posameznika.

Vse je seveda računalnik.
Samo več servisov kot je na eni kišti hitreje se ti bo zgodilo da je tista kišta ownana.

Zato recimo na napravo kjer hraniš vse svoje podatke ne tlačiš X,Y,Z servisov ki verjetno po mesece ali leta nisu posodobljeni.

Zakaj bi moral ločevat? Enostavno, zato ker imajo za razliko od vseh ostalih podatkov, ti podatki veliko vrednost. Posledično z njimi ravnaš drugače. Pač higijena 101. Pa da se razumemo, vsakemu svoje. Že to, da so podatki na NAS s podvojenimi diski in po možnosti offsite arhivom je svetloba leta pred zunajimi diski. Tukaj je pač debata in si izmenjujemo mnenja. Dejstvo je, da tudi vsak nima kritičnih podatkov, oziroma jih povsem drugače vrednoti in posledično si vsak postavi rešitev kot mu paše in mu denarnica dopušča. Tako IMO ni univerzalne rešitve. Je pa dobro, da vsak razume in pozna dobre prakse, realno oceni svoje potrebe in pričakovanja ter potem znotraj proračuna išče kompromise.

Zgodovina sprememb…

BlaY0 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Meni je pa ravno NAS nekaj, kar laufa zraven vsega ostalega, ker pač lahko. Praktično vse mi laufa direkt na routerju (wifi, firewall, adguard, samba/nfs, minidlna, aria2, rclone, home assistant), samo Nextcloud je kontejner.

Meni grejo pri takšnem setupu kar kocine pokonci. Ampak to je moje mnenje, če tebi funkcionira super, osebno pa pač ne želim biti v situaciji, kjer je nekaj tako ključnega kot je router single point of failure. Saj dokler dela dela, ampak kaj pa ko ne? Jaz sem se zase odločil, da želim imet kritično infrastuktro kot prvo ločeno in kot drugo enostavno zamenljivo. Router je zato točno in samo to router. In ko mi ga bo zgrizel naključni krokodil, bom priklopil novega, naložil backup konfiguracije in preden bom moral ženi razglat zakaj instangram ne dela, je problem rešen. Podobno logiko pač implementiran tudi naprej po verigi. Vse kar ni ključno/kritično pa pač konča na enem serverju.

Pa ljudje podcenjujejo bit rot.
Jaz sem nedolgo nazaj testiral dobrih 3000 video datotek, iz let 2011 do 2017, ki so bile shranjene na mojem prvem synologyu. 14 posnetkov je bilo okvarjenih.
Pa nikoli noben disk ni crknil ali da bi sploh imel slab sektor.

Tako, da sedaj bom zgradil nekaj z ECC in ZFS.

Zgodovina sprememb…

Grimnir3 je izjavil:

Vse je seveda računalnik.
Samo več servisov kot je na eni kišti hitreje se ti bo zgodilo da je tista kišta ownana.

Zato recimo na napravo kjer hraniš vse svoje podatke ne tlačiš X,Y,Z servisov ki verjetno po mesece ali leta nisu posodobljeni.

Zakaj ne? Saj je večina servisov internih in so dostopni sama lokalno. Tisto kar imaš obrnjeno navzven jasno primerno varuješ. Ampak zdaj smo že pri neki drugi temi. Tukaj se pogovarjamo ljudje, ki znamo vse to "sešraufat" in "hendlat" in v tem kontekstu je po moje nesmiselno nekomu predočat kaj je varno in kaj ne.

Meni je OK to vse laufat na routerju, vem in sem seznanjen z vsemi prednostmi in slabostmi, Legon bo pa pač svoje prešs podatke laufal na izoliranem NASu v trezorju na svojem agregatu.

Zgodovina sprememb…

««
121 / 124
»»