» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
112 / 118
»»

floyd1 ::

Nikonja ::

cyberwarfare je izjavil:

synology nima pravih razprodaj (mičken v ZDA). sploh v evropi ne.


Pol pa k... ga gleda, kupim ga zdj in mirna bosna :)

xgeorgex ::

Prosim za pomoč pri nakupu UPS in RAM za Synology DS220+. Ne vem kaj kupiti. Hvala

Karen ::

Jaz imam APS Smart UPS 750, mislim da je enih 85 minut držal NAS pokonci (imam pa DS218+). Verjetno overkill, spat ga lahko spraviš tudi z manjšo kapaciteto, za špice porezat se pa najbrž tudi kaj cenejšega najde. NAS ga pa najde po modelu in ga krmili bp. Zdaj ko sem dal še server Gen8 gor imam nastavljeno da ju spat spravi precej prej (10 minut), ker seveda server žre kot nor.
Glede rama: mislim da ima tvoj DDR4 za notebooke, preveri, moj ima še DDR3, original ima 2GB, mislim da sem en Kingston ram 16GB dal notri in imam 18GB skupaj. Dela bp, pa čist simpl je prit do praznega slota. Se pa baje da tudi v prvem slotu zamenjat tiste 2GB, ampak je treba cel NAS razdret da prideš do prvega zasedenega slota. Se pa da baje tudi tega zamenjat, vsaj pri 218+, samo nimam kaj še z več rama kot 18. Tiste par dockerjev ki jih imam pa vse ostalo kar native laufa ne požre 4GB, tako da je overkill.
Upam, da ti bo kaj pomagalo, malce poguglaj za ram, pa si na konju.

moat ::

floyd1 je izjavil:

Evo, kako skoraj izklopiti vent na Synology in onemogočiti kontrolo NAS-a nad tem.


Hvala floyd1 za tole povezavo, zakon. Če bom šel v nakup tistega rabljenega Synology DS118 bom poizkusil nekaj narest v control panelu, se malo poigrat. Vse te opcije, ki so navedene v linku pa trenutno ne najdem v mojem zdajšnjem DS112+, verjetno pa jih ima DS118 (testirano je bilo za DS218+). Hvala še enkrat in lep večer, moat.

Senzor ::

xgeorgex je izjavil:

Prosim za pomoč pri nakupu UPS in RAM za Synology DS220+. Ne vem kaj kupiti. Hvala


Ne delajo vsi DDR4. Synology je kar izbirčen glede RAM-a. Poglej tule in nabavi model, ki je na seznamu: https://nascompares.com/ram/ds220plus-c...

Novi APC UPS-i menda niso več takšen pojem kvalitete kot nekoč. Poglej si npr. tole:

Vanadium ::

@Karen: Kok ti pa kuri kej Gen8? Pa kaki config imaš in kaj gor kej laufaš/obremenjuješ?

lp.

Karen ::

Pojma nimam, ampak iz 85 minut samo NAS zdaj ne pridem na 15:D. Gor je hypervisor (Proxmox), notri pa 4x 3,5 diski... bi moral pogledat v ilo-tu porabo. Gor bo laufalo par virtualk, zaenkrat je testno neobremenjen lxc kontejner samo. Skratka ni to več 15w NAS obremenitev, ampak faktor 10 do 20.

PrimozR ::

moat je izjavil:

Invictus hvala za nasvet in link, toda ne potrebujem NAS-a z dvema diskoma, nimam takšnih potreb. Floyd1, koliko sem prečekiral nastavitve imaš možnost samo 4 opcij za nastavitve hlajenja (od full speed mode do low-power mode). Če pa fizično izključiš ventilator te DSM vedno obvešča o errorju. Žal nisem zasledil, da lahko izključiš samo obveščanje o napaki. Mi lahko daš kakšen napotek? Se strinjam MHO, da je pri enem disku (zaradi manjšega gretj) obveščanje odveč, samo ugotovi moram, kje se to izključi. LP vsem in hvala za oddgovore.

Kakšne pa so potrebe, kjer je v NAS-u dovolj samo en disk?

Karen ::

@PrimozR: ni edini backup, dva diska sta samo za duplikacijo podatkov, ne reši ti recimo požara, tatvine ipd. Jaz imam npr. doma 2-bay 218-ko, samo sta dva diska pa dva volume-a - mi je pomembnejši prostor kot dupliciranje podatkov. Ker imam na vikendu še enojnega 118, je bolje dvakrat na različnih lokacijah kot na eni dvakrat zapisano.
@Vanadium: Gen 8 praktično v idle načinu kuri povprečje 62W zadnjih 24ur, sem pogledal v ILO-tu power management. Pogledal še v službi Gen8: tam so tamali SATA diski, mislim da 4x sata pa 2 SSD-ja, 2,5col, približno enaka konfiguracija, samo laufa ene 5 virtualk gor, povprečje porabe je 126W za zadnje 24 ur.

MH0 ::

Z Gen8 misliš microserver?

Karen ::

Ne, tavelik 1U Rack hp gen8.

Vanadium ::

Karen je izjavil:

Ne, tavelik 1U Rack hp gen8.


Ah tukaj pa je pol mala razlika mogoče, jaz laufaum microserver. Kje v ilo se pa vidi poraba? Mam pa advanced licenco.

Karen ::

Ne moreš falit, ko se logiraš na levi en meni je za Power settings.

barakus ::

A ste videli, DSM 7.2 naj bi imel volume encryption, končno se nekaj premika na tem področju.

mpu2Q7 ::

v synology docker se da zaganjati menda samo omejen home assistant core image, home assistant os pa najbrž ne? ljubček gpt pravi, da obstaja varianta "docker in docker"? za docker mobile na kakšnem android tv box pa menda ne?

nabralo se je še nekaj kablov in je katastrofa, a y napajalne navadne in deteljične kable se da dobit kje (razen aliexpress) poceni, inflacija in to, varčujemo...

Master_Yoda ::

Eno noob vprasanje glede NASov: Trenutno imam storage na eni stari masini in je vse sharano preko sambe. Imam par diskov in vsak je svoj share, ki je potem zmountal na svoj mount point na consumer masinah.

Zanima me ali gre tako nastaviti tudi na NASih - da nimam RAIDa oz. JBOD, kjer ce en disk faila izgubim vse (vsaj pri JBOD in RAID0) ?

Vem da je boljse recimo imeti RAID 5 za taksne primere, ampak placevati 1/3 samo za backup se mi zdi skoda, ker niso neki pomembni podatki - media library z nanizankami, filmi, etc.
Dovie'andi se tovya sagain.

Tidule ::

ja, tudi na NAS lahko pač vsak disk uporabljaš ločeno. Jaz sem recimo na 4 bay imel en čas konfiguracijo, kjer sta bila dva diska v raid1, ostala dva pa ločeno za storage stvari, kjer je bila varnost podatkov brezpredmetna, ampak sem samo rabil da so dostopne preko mreže.

PrimozR ::

Pri JBOD-u izgubiš samo podatke na crknjenem disku, samo predstavlja se kot en pogon. Sicer pa če je predrago plačevati 1/3 za dodatno varnost, potem tudi RAID0 ne bo problem, ker je za podatke itak popolnoma vseeno. Pa še hitreje bo delal array :)

Tidule ::

Če dejansko storage vsebinsko ločuješ po diskih (eden za nadaljevanke, eden za filme, eden za porniče...) ali pa recimo če ima vsak računalnik svoj share na ločenem disku, potem je smiselno, da ne uporabljaš niti JBOD niti raid 0. Je pač down time nižji. Če pa imaš podatke nasrane malo sem malo tja, pa je raid0 boljša opcija (ker je hitrejši), ker pri JBOD tako ali tako mečeš kocko kaj bo dejansko ostalo. Oziroma drugače rečeno, če se obremenjuješ s tem kaj bo ostalo, potem si se že v osnovi narobe lotil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

PrimozR ::

Ja JBOD ali pa ločeni diski je z vidika kaj bo ostalo popolnoma enak. JBOD je samo 'wrapper' čez več diskov, ni to ZFS pool, kjer odpoved enega nepovezanega diska pomeni propad celega poola.

Sicer pa ja, na TrueNAS-u npr. lahko delaš v poolih datasete in jih prek Sambe deliš ločeno. Torej ne samo, da lahko deliš vsak disk posebej, še znotraj diska lahko deliš vsebine posebej.

MrStein ::

Kateri FS-ji razdelijo metapodatke lepo po diskih JBOD?
Ker če ne preživijo, je izjava "podatki ostanejo" bolj ali manj le floskula.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PrimozR ::

AFAIK se JBOD array fila od začetka do konca, prek diskov. Zato pa pravim, da podatki na (preživelih) diskih ostanejo. Tisto, kar je pač na preživelih.

Wiki sicer pravi drugače, da odpoved enega pomeni konec vseh podatkov: Non-RAID drive architectures @ Wikipedia

Če kdo ve za ziher, kako poteka JBOD, naj pove, meni se več kot očitno ne sanja. Iskreno nisem nikoli videl neke uporabnosti JBOD-a, zato se mu tudi nisem nikoli posvečal.

Tidule ::

Fila od zacetka, samo podatki se prepisujejo, brisejo spreminjajo dodajajo, slabi sketorji itd... JBOD nikakrsne defragnentacije ne dela, da bi pazil, da je res cel file na enem disku. Za zazliko od raid 0 pac ne pise namenoma izmebicno na dva diska, ampak ce mine dovolj casa je rezultat enak. Tako da dokler gre za veliko majhnih filov je se kaj upanja. Predvsem pa ti fizicno podatki na disku bolj malo pomagajo, ce disk se sam ne vekaj tocno ima gor. Ja, lazje je resevat podatke, ampak kot sem ze goraj omenil, ce v istem stavku govoria o JBOD in resevanju podatkov je napaka povsem drugje.

Jbod sluzi bolj kot ne samo temu, da iz nekih random manjsih diskov naredits en solinbo velik volume in gor meces potrosne zadeve. V 9 od 10 primerov je boljse das 100 eur in kupis nov disk, ki je ponavadi vecji od tistega zmazka.

Jaz sem imel to enkrat na enem 2bay NASu ki je bil dobesedno odlogalisce, in sta se mi pac dva diska valjala.

zavajon ::

Eno najbrž trivialno vprašanje.
Recimo imaš NAS Sinology ali katerega koli z zaprtokodnim OS. Daš diske v RAID1, pa ti mašina crkne.
A lahko prideš do podatkov tako, da disk priklopiš na eno linux mašino z mdadm? Če ne, kako prideš do podatkov?

Tidule ::

ja, naj bi se dalo prit tako do podatkov. Tudi če cel array preneseš naj bi bilo izvedljivo. V pogojniku govorim, ker v praksi nisem še rabil tega delat.

https://kb.synology.com/en-global/DSM/t...

misek ::

Če želim resetirati delujoč Synology NAS in vse postaviti na novo je postopek št. 2 dober?
https://kb.synology.com/en-uk/DSM/tutor...

xgeorgex ::

Ena kopija slik je na PC (Lightroom), enkrat tedensko bi jih avto kopiral na NAS (dostopnost) in enkrat mesečno bi jih avto kopiral na zunanji disk (backup).

Za kopijo NAS -> zunanji disk uporabljam Synologyjev USB Copy. Dela bp

Kateri program pa omogoča sync ali backup iz PC na NAS po urniku, pa da lahko izbiraš source in destination mapo in da omogoča več taskov?

Invictus ::

"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Karen ::

Sync iz PC na NAS lahko delaš v realnem času, tako da imaš skoz podvojene podatke. Sinhroniziraj z Synology Drive, samo nastaviš mape ki jih želiš, pa je. Jaz imam recimo tako Docs mapo (s podmapami). Seveda delam offline tudi preiodično, ampak je fino k imaš v službi eno mašino s syncano mapo, doma drugo; v službi pišeš dokument, shraniš in zaprej dokument, prideš domov in odpreš isti fajl tam kjer si končal, ker je že syncan. Podatki so na eni, drugi mašini, pa ša na NASu. Če ti to seveda prav pride. Drugače recimo ima freefilesync (to sem včasih uporabljal), pa za backup na mašini kak Cobian Backup (to so vse free orodja).

zavajon ::

xgeorgex je izjavil:

Kateri program pa omogoča sync ali backup iz PC na NAS po urniku, pa da lahko izbiraš source in destination mapo in da omogoča več taskov?

Jaz uporabljam freefilesync in dela tako, kot se pričakuje.
Uporabljam pa ga zato, ker gre za kopiranje med NAS-om in PC-jem, ko PC ni stalno On. Torej job na NAS-u ne pride v poštev, razen če bi kompliciral in preverjal dosegljivost PC-ja.
Zato se izvaja na PC-ju s scheduled task enkrat tedensko. Če je PC takrat v sleepu, pač izvede task, ko se zbudi. Za moje potrebe je to sprejemljivo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zavajon ()

Red_Mamba ::

kaj pa resilio, za personal use je free?
uporablja torrent protocol za sinhronizacijo map na vec napravah.
sam ga uporabljam da sinhroniziram iz PCjev na NAS in slike iz telefonov na NAS
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

mpu2Q7 ::

dober dan, bi ponovno vprašal, katero sinology železnino ste nabavili in ste zadovoljni. bi priporočili za nakup in kje, da je res ugodno, ker smo bolj na tesnem z dinarji.

Karen ::

Preberi si zadnjih 10 strani teme pa ti bo vse jasno. Si boš izmed teh postov izbral glede na to kar hočeš (nima smisla da se tu "kregamo" zate koliko denarja imaš pa ali raje kupi 1 ali 2 ali 4 bay-e, ali boš hotel še transcoding pa dockerje gor furat, ali imaš doma že eno mašino in bi raje sam namestil Xpenology na mašino ali mogoče še kaj tretjega. Za začetek torej če sprašuješ, vsaj povej želje/potrebe. Kakor se bere tvoj mail ne rabiš kakega raid-a pa čim ceneje bi rad prišel skozi, se pravi boš kupil single-bay Synology DS118, notri ruknil 1x 18TB disk pa fural aplikacije na njem. To je najceneje, kjerkoli boš pač vzel (pogledaš na ceneje.si recimo). Vse ostalo je pa dražje (beri najmanj 2 diska, redundančno - zapisuješ dvakrat iste podatke na dva diska, hočeš razširitev RAMa pa da še kak docker laufa - pol rabiš DS220+ itd.). Skratka daj več podatkov kaj bi rad, če hočeš dobiti uporaben nasvet.

mpu2Q7 ::

pojma nimam, kaj želim, to se mi prepogosto dogaja :-)

docker je že super, pa nekje ene 4 baye (sata), da ne bodo obstoječi diski ležali povsod. pa da ni kot skrinja veliko, 24/7 napajanje ni problem, ups bo verjetno tudi. neke hude zanesljivosti ne iščem, saj bo samo herbarij gor in podobno.
pomembne stvari pa so tako še posebej posnete. večinoma se bo bralo in še preko vpn, če je mogoče.

nimam predstave o cenah, jurja je dovolj? manj je boljše... ali pa najboljše, kar se dobi za jurja? lahko se tudi počaka na kakšne praznike.

evo, zdaj pa pljuvajte!

OrkAA ::

Synology nudi "NAS Selector" kjer poklikas lastnosti, ki so ti pomembne, pa ti bo predlagal smiselne modele.

https://www.synology.com/en-global/supp...

GupeM ::

Glede na opis, ne rabiš NAS-a. Rabiš samo predal, kamor boš pospravil odvečne diske. Če ne veš kaj želiš, gor bo pa samo herbarij, karkoli že to je, je bolje, da kupiš prenosni disk oz ohišje zanj. Bo veliko ceneje, pa bolj ekološko.

mpu2Q7 ::

tole mi izračunalo. herbarij je (sicer dehidrirana in stisnjena) zbirka rastlin, nabranih na... - ja, tako je. sicer imamo vsa ta prenosna kitajska ohišja in torbice, da ne vemo več, kam s tem, redno 'kanibaliziramo' stare računalnike. ampak tule, na intelektualnem slo-tech.com forumu, so streaming-services in komercialni cloudi fuj, kar sicer uporabljamo veliko. herbariji in domači oblaki pa super napredna in varčna rešitev, pa bomo pač pogledali, kaj je na stvari, saj ne škodi, pa še mladina se bo kaj naučila, denar pa itak mora krožiti...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mpu2Q7 ()

bobby ::

Če se ti že diski doma valajo pa da jih lahko uporabiš in jih ne rabiš nonstop, kaj pa naprimer Truenas? Nastaviš WOL v biosu in seveda moraš počakat, da se naloži ampak urediš kar imaš za uredit in ugasneš, če te že skrbi poraba.

tale modelček in tale video je tko prav za beginerje:
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

mpu2Q7 ::

rešitev je dejansko precej všečna, samo lenoba je problem. podmladek bi zelo verjetno uspel samostojno sestaviti, če bi že nabavili komponente in se tega resno lotili... če bom nas že res nabavil, bo rešitev s police :-)

sploh ne skrbi poraba elektrike zaradi še ene forumsko osovražene stvar, ki je ne bom omenil, da tema ne bo iztirila v nekakšna absurdna nadstreljevanja in nadmodravanja...

klinker ::

mpu2Q7 je izjavil:

tole mi izračunalo. herbarij je (sicer dehidrirana in stisnjena) zbirka rastlin, nabranih na... - ja, tako je. sicer imamo vsa ta prenosna kitajska ohišja in torbice, da ne vemo več, kam s tem, redno 'kanibaliziramo' stare računalnike. ampak tule, na intelektualnem slo-tech.com forumu, so streaming-services in komercialni cloudi fuj, kar sicer uporabljamo veliko. herbariji in domači oblaki pa super napredna in varčna rešitev, pa bomo pač pogledali, kaj je na stvari, saj ne škodi, pa še mladina se bo kaj naučila, denar pa itak mora krožiti...


Glej na 4 diske in plus modele, bo vrh glave za vse kar rabis

PrimozR ::

Čakaj, nimaš veliko denarja, potem pa rečeš jurja? To je oksimoron.

Najprej povej koliko prostora potrebuješ. Redundance kao ne potrebuješ, to smo ugotovili.

mpu2Q7 ::

PR, prosim, poskusimo se fokusirati na rešitev, ne interpretacijah o alociranih sredstvih ;-)

M9ja naivna ideja je, da bi bilo aktivnih čimveč obstojecih diskov hkrati, 4 je za silo kae v redu, 6 je sweet spot, 8 bi bilo kičasto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mpu2Q7 ()

Karen ::

Kot sem napisal, pri vprasanju kjer ne pove kaj rabi bodo samo prepiri. Zdaj ali je tema zamrla pa jo je trol odprl, ali pa naj napise kaj zeli. Oz. ce si prebere zadnjih 5 strani bo dobil vse odgovore kaj se trenutno kupuje, tako da je ignore vprasanja verjetno najboljsa opcija, saj samo on ve kaj rabi. Da trola kaze ze sweet spot 8 diskov... jih ima, 3,5 notranje? naj kupi 8 bay nas pa jih usraufa not, pol pa inicializira 8 locenih volumeov, enega jbod ali pa vse vmes. Ne vem kje je tukaj sweet spot, tako da to spet lahko vodi samo v kregancijo kaj naj naredi... eni smo pa se zmer naivci pa bi pomagali z brezplacnim nasvetom.

mpu2Q7 ::

dobro, pustimo, ni pomembno, če se nekateri mislite začeti kregati zaradi tega, ker enostransko interpretirate sporočila, verjetno malo zapigano zaradi forumskih (pod)izkušenj. sweet spot je za nas (ali pa mene), ker nekje 6 diskov različnih kapacitet je aktivnih, nekaj pa jih je 'mrzlih'. pozabite, obnašajte se kot da nisem vprašal, ključne stvari sem izvedel, dajte razpravljati o čem drugem. namesto, da se razpizdite in začnete bruhati žveplo, vprašajte, če vam kaj res ni jasno in so možna različna tolmačenja. a bo v redu, Kar-en, pritisk normaliziran, žila na čelu nehala utripati? in hvala za brezplačen nasvet - daleč najboljši je sicer bil 'konfigurator'.

s Primožem pa se sama pomenita, kaj pomeni ne imeti veliko denarja in biti pripravljen dati jurja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mpu2Q7 ()

al1976 ::

Ce rabis box da vrzes diske not in se igras je ds420j cisto soliden in preverjena opcija.
Res je rama se ne da dodajat tako da dokker in podobno odpade.

Se cena, se ga da dobit pa se ceneje:
https://www.amazon.de/Synology-DS420j-B...
Ga imam doma. Dela v ozadju pa ne vem da ga sploh imam :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: al1976 ()

PrimozR ::

Karen je izjavil:

Kot sem napisal, pri vprasanju kjer ne pove kaj rabi bodo samo prepiri. Zdaj ali je tema zamrla pa jo je trol odprl, ali pa naj napise kaj zeli. Oz. ce si prebere zadnjih 5 strani bo dobil vse odgovore kaj se trenutno kupuje, tako da je ignore vprasanja verjetno najboljsa opcija, saj samo on ve kaj rabi. Da trola kaze ze sweet spot 8 diskov... jih ima, 3,5 notranje? naj kupi 8 bay nas pa jih usraufa not, pol pa inicializira 8 locenih volumeov, enega jbod ali pa vse vmes. Ne vem kje je tukaj sweet spot, tako da to spet lahko vodi samo v kregancijo kaj naj naredi... eni smo pa se zmer naivci pa bi pomagali z brezplacnim nasvetom.

Sploh pa z majhnim budgetom, ki je jurja. Potem pa še tipičen 'butthurt' odziv brez kančka ponižnosti na realne pomisleke dejansko tistih, ki so bili vprašani (publika).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Boobiz ::

ima kdo nagledano kako ITX plato z več kot 4x SATA priklopi?
I'm drunk, what's your excuse?

igorpec ::

Boobiz je izjavil:

ima kdo nagledano kako ITX plato z več kot 4x SATA priklopi?


ASRock Rack X470/X570 https://www.asrockrack.com/general/prod... , Supermicro x10/12, ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: igorpec ()

hojnikb ::

Boobiz je izjavil:

ima kdo nagledano kako ITX plato z več kot 4x SATA priklopi?

če ne rabis dost cpu powerja, mas na aliju platke z 6x sata in 4x 2.5G za dobrih 200€ z atomom
#brezpodpisa
««
112 / 118
»»