» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
108 / 120
»»

Karen ::

Tega pa žal ne vem.

sfaljk ::

Pozdravljeni.
Imam Qnapov NAS TS-251, katerega sem nadgradil na zadnjo verzijo QTS. Pri tem sem zaradi nadgradnje izgubil možnost uporabe aplikacije Midgnight Commander, kateri izgleda kot prastari Norton Commander in je izredno uporaben. File Station mi je obupen. Zanima me ali je kakšna alternativa oziroma, kateri file manager uporabljati. Če kopiram datoteke na NASu preko Total Commanderja ali File Explorerja, mi jih kopira iz NASa preko mreže na drugo mapo znotraj istega NASa. Zdeva je zelo počasna.

Kakšne ideje.

LP

Red_Mamba ::

sfaljk je izjavil:

Pozdravljeni.
Imam Qnapov NAS TS-251, katerega sem nadgradil na zadnjo verzijo QTS. Pri tem sem zaradi nadgradnje izgubil možnost uporabe aplikacije Midgnight Commander, kateri izgleda kot prastari Norton Commander in je izredno uporaben. File Station mi je obupen. Zanima me ali je kakšna alternativa oziroma, kateri file manager uporabljati. Če kopiram datoteke na NASu preko Total Commanderja ali File Explorerja, mi jih kopira iz NASa preko mreže na drugo mapo znotraj istega NASa. Zdeva je zelo počasna.

Kakšne ideje.

LP

V skrajni sili lahko mc executable skopiras v neko mapo in ga pozenes k se SSH v napravo.
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Sc0ut ::

bsslo je izjavil:

bsslo je izjavil:

Ali se kaj ve ali bodo v kratkem kaki novi Synologyji (2-bay)? Če da, da počakam in kupim starejši model za nižjo ceno...

Trenutno imam DS215j - star 7 let. Toliko so stari tudi diski. Glavni razlog za upgrade je, da gor ne morem poganjati Dockerja, ki ga rabim za SmartHome (HomeAssistant ali OpenHAB). Pa deluje tudi počasan in zmatran od tolikšnih OS upgradeov :)
Sicer gor trenutno laufam DownloadStation, File/Photo server in Surveillance. Backup politiko imam, da mi tedensko kopira iz disk1 -> disk2.

XPenology zgleda zanimiv, ampak zgleda da se je treba kar veliko igrati, da ga usposobiš. Nimam tega časa :)

Xpenology je postal enostaven kot pasulj. Se ugotovil da lahko zagonski usb kljucek in diske prestavljam med dvema razlicnima hv in deluje normalno naprej.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Map ::

Na PCju sem se prijavil v Synology iz lokalnega omrežja. Ker sem admin, imam dostop do vseh map. Če želim omejiti dostop do nekaterih map moram zamenjati uporabnika, ampak nikjer ne najdem, kako se lahko sedaj odjavim iz tega omrežja? Enkrat sem se prijavil in me nikoli več ni vprašal za ime in geslo, bilo bi pa super, če bi me vsakič, da se lahko enostavno logira kdorkoli od uporabnikov.

blaz5 ::

Desno zgoraj imaš meni za logout. Upam pa, da si default admin račun onemogočil in naredil novega z admin pravicami.

GupeM ::

Map je izjavil:

Na PCju sem se prijavil v Synology iz lokalnega omrežja. Ker sem admin, imam dostop do vseh map. Če želim omejiti dostop do nekaterih map moram zamenjati uporabnika, ampak nikjer ne najdem, kako se lahko sedaj odjavim iz tega omrežja? Enkrat sem se prijavil in me nikoli več ni vprašal za ime in geslo, bilo bi pa super, če bi me vsakič, da se lahko enostavno logira kdorkoli od uporabnikov.

To govoriš o spletnem vmesniku, ali o shared folderju v raziskovalcu?

MrStein ::

Verjetno folderju.

To ima Windows v Control Panel en app za shranjene logine.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PrimozR ::

Načeloma Windows pozabi login po rebootu računalnika, tudi če daš 'remember me', vsaj po mojih izkušnjah (na službenem omrežju sicer). Razen, če nastaviš username in password admin accounta na Synologyju na enakega, kot od uporabnika na PC-ju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Tomay ::

Včasih pozabi včasih ne. V domeni pa deluje vedno.

Preveriš pa v cmd z
net use

Vse aktivne povezave pobrišeš z
net use * /delete
Voodoo 4Ever

Shared folder v raziskovalcu. Spletne poverilnice v nadzorni plošči sem pogledal, ampak te za NAS ni med njimi. Logina niti po rebootu ne pozabi, uporabniško ime in geslo ni isto kot od PC uporabnika.

Tomay ::

Poglej moj post. Tega ni med shranjenimi prijavami. Cmd is your friend.
Voodoo 4Ever

12bot34 ::

Pozdravljeni,
sem pred nakupom nasa. Večinoma bi ga uporabljal za backup slik in videoposnetkov iz telefona in fotoaparata. Kar se streaminga tiče, bom verjetno uporabljal samo za glasbo. Verjetno bom hostal tudi kakšno spletno stran.
Odločam se med ds220j in ds220+. Kar se pa backupa tiče, bom pa trenutno dal notri samo en 4tb disk (ga že imam) in potem lokalno delal backup na prenosni disk.

Kakšne so pa aplikacije na telefonu za pregledovanje slik. Mi je pomembno, da je aplikacija za android oz. ios poslihtana. Npr. da lahko hitro na telefonu pogledam fotografije, ki sem jih posnel s fotoaparatom.

plus vzemi.

ToniT ::

Synology photos.

Tomay je izjavil:

Včasih pozabi včasih ne. V domeni pa deluje vedno.

Preveriš pa v cmd z
net use

Vse aktivne povezave pobrišeš z
net use * /delete

New connections will be remembered. There are no entries in the list.

Še vedno imam dostop brez prijave.

MisterR ::

Obstaja kaj boljšega kot Western Digital My Cloud EX2 Ultra 4TB, 1x Gb LAN za cca 250€ ?

Nekdo prodaja microserver za 450€ (brez diskov) ampak mislim da bi to bil overkill za domači nas, sploh glede porabe in glasnosti,ali?
[izbrisana tema]

Vanadium ::

@RockyS: jaz imam doma popolnoma enaki microserver z 1x 250 gb SSD za OMV sistemski disk ter 4x4TB WD red pro v RAID 5 in deluje odlično. Glasnost mi ni toliko problematična, ker je v kleti, zmogljivost je pa super (imaš tudi boljše rešitve od tega sam so dosti več denarja, če se greš DIY se tudi najde kaj pametnejšega). Edino za kaki plex je problem ker zaradi iLO ni možno uporabljati integriranega GPU za strojno pospeševanje z GPU. Je pa zadeva lahko totalni overkill ali pa tudi ne, vse je odvisno za kaj potrebuješ. Porabe pa nisem nikoli meril ker itak ne gori 24/7, ga komot prižgem na daljavo preko iLO.

matobeli ::

Za NAS vzameš Synology. Osnovni modeli so že nekih 120eur+disk.

Likalnik ::

jaz imam Synology že več kot 5 let...zadeva deluje 24/7 ves ta čas brez težav....ni glasna, ni velik porabnik....pravzaprav sploh ne vem da jo imam

Jaz se vsak dan spomnem nanj, download station, video station, file station... če bi imel malo novejšega še docker.

Synology ni več toliko NAS kot je že kar server.

GupeM ::

Odvisno kaj vzameš. Jaz imam 216j, pa je v bistvu samo NAS, download station občasno, če kakšen založnik noče mojega denarja, pa synology photos s face recognitionom mi laufa gor. Za kaj več je prešvoh.

Močnejše, predvsem + variante so pa res že pravi serverji, ja.

twom ::

MisterR je izjavil:

Nekdo prodaja microserver za 450€ (brez diskov) ampak mislim da bi to bil overkill za domači nas, sploh glede porabe in glasnosti,ali?
[izbrisana tema]
1 W porabe 24/7 pomeni 1 EUR na leto. Synologyi porabijo tam 20, 30 vatov. Server? Če ga rabiš, potem seveda go for it.

Tidule ::

MisterR je izjavil:

Obstaja kaj boljšega kot Western Digital My Cloud EX2 Ultra 4TB, 1x Gb LAN za cca 250€ ?

[izbrisana tema]

Osebno bi se wd cloud izogibal kot hudic kriza. Varnost ppdatkov ni nekja kar zaupas firmi, ki sinke v pretekolosti v kompletu zatajila pri varnosti podatkov. Podoben fiasko si je privoscil qnap. IMO je zaupanje nekaj kar je pri varnosti skoraj nemogoce nazaj dobit.

Sej to, ker WD je na prvi pogled cenejsi, Synology ds220+ pa pride cca 400€ napram serverju za 450 (sicer brez diskov ampak performance je boljsi, čeprav je kar minus ds ne podpira plex transcoding)

Pri synology je pac treba imet v mislih da placas premium tudi zaradi njihovega ekosistema, ki je IMO z vidika zmogljivosti in uporabniske iskusnje dalec pred konkurenco.

Self hosted resitev bo praviloma cenejsa/zmogljivejsa ampak je potem varnost podatkov in total cost odvisen od znanja/casa/truda uporabnika.

panja003 ::

Če koga zanima, ugodno prodam Synology DS212+ ter DS716+II (nadgrajen na 8gb rama). Lahko z diski ali brez.

twom je izjavil:

1 W porabe 24/7 pomeni 1 EUR na leto.

MisterR je izjavil:

Sej to, ker WD je na prvi pogled cenejsi, Synology ds220+ pa pride cca 400€ napram serverju za 450 (sicer brez diskov ampak performance je boljsi, čeprav je kar minus ds ne podpira plex transcoding)

Si prepričan da je cenejši? In, ali rabiš tak performance?

twom je izjavil:

twom je izjavil:

1 W porabe 24/7 pomeni 1 EUR na leto.

MisterR je izjavil:

Si prepričan da je cenejši? In, ali rabiš tak performance?

Nakupa cena je nižja.

MisterR je izjavil:

Nakupna cena je nižja.

Pravim ti, da če server kuri 150 W, boš v 4 letih dal za elektriko 500 EUR več kot pri Synologyu, kateri kuri 30 W. Ok, če mama plačuje elektriko, potem lahko tud farmo za bitcoine postaviš...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: twom ()

Server, ki kuri 150 W, je sposoben poganjati diskov in servisov za ene 10 Synologyjev, ki kurijo 30 W vsak. Ne primerjaj jabolk in hrušk.

Če sam plačuješ elektriko lahko prav tako postavljaš farmo za BitCoine ali pa požrešne serverje, kaj ima to veze s čimerkoli?

Zgodovina sprememb…

Kaj ti pomaga server, ki lahko poganja 10x ne vem cesa, ce rabis samo NAS? Clovek je spraseval ali kupi mikroserver ali synology in tukaj je poraba vsekakor faktor. Ce ds220+ pokrije potrebe, potem je placevanje elektrike za 5x bolj pozresen sistem, metanje denarja skozi okno, ne glede na to koliko je v teoriji mocnejsi.

Ja nič ti ne pomaga, seveda. Point je bil, da server, ki kuri 150 W, omogoča OGROMNO. Torej nekako nima smisla primerjati 150 W DIY serverja (praktično 20xx socket Xeon mašina s 64+ GB RAMa in 10 diski) s Synologyjem, kajne? Bi bilo verjetno bolj smiselno primerjati s kakim HP Microserverjem, ki DEFINITIVNO nima 150 W porabe. To je tukaj point.

Zgodovina sprememb…

Kaj šele ponuja server z 300w porabe! Lahko nardiš svoj gaming cloud service za vse tri otroke pa še za fotra ostane.

igorpec ::

Evo, še en DIY NAS ki je lahko server - izvedenka za štrom škrtice :) Poraba skupaj z diski (5 x SSD) tam od 10W (idle) do 15W (iozone performance test). Naprava s kontrolerjem pije tam okoli 5(idle) - 9W (full cpu load).

Na ta build se da gor obesit 9 x SATA, ampak seveda je tudi problem: JMB58x AHCI SATA controller na PCI portu je port multiplikator. Performance so temu primerno slabe, vendar je popolnoma dovolj za svet mehaničnih diskov. Itak pa je mreža gigabit (2.5G bi tudi še zmogel poservirat, če bodo kda nadgradili).

matobeli je izjavil:

Kaj šele ponuja server z 300w porabe! Lahko nardiš svoj gaming cloud service za vse tri otroke pa še za fotra ostane.

Jap. Če to potrebuješ :P

igorpec je izjavil:

Evo, še en DIY NAS ki je lahko server - izvedenka za štrom škrtice :) Poraba skupaj z diski (5 x SSD) tam od 10W (idle) do 15W (iozone performance test). Naprava s kontrolerjem pije tam okoli 5(idle) - 9W (full cpu load).

Na ta build se da gor obesit 9 x SATA, ampak seveda je tudi problem: JMB58x AHCI SATA controller na PCI portu je port multiplikator. Performance so temu primerno slabe, vendar je popolnoma dovolj za svet mehaničnih diskov. Itak pa je mreža gigabit (2.5G bi tudi še zmogel poservirat, če bodo kda nadgradili).

A to je RPi-like board?

Komaj čakam dan, ko bodo SSD-ji marginalno dražji od mehanike za neke spodobne NAS kapacitete. Koliko, še leto do dve?

Zgodovina sprememb…

PrimozR je izjavil:

O čem sem pa jaz govoril?

30 W vs 150 W, ne o performansah, kjer jih en osnoven Synology pokrije. Seveda govorim o povprečnih uporabnikih, ne tistih ki rabijo 150 in več vatne serverje s par 100 TB prostora in 10 GB linijami.

Aja, saj UPS-e imate za te super zmogljive serverje?

igorpec ::

PrimozR je izjavil:

A to je RPi-like board?

Pač neko ARM based računalo.

Odroid M1. Bolj kakovosta izdelava, napajanje kakor mora bit, hlajenje brezhibno, M2 PCI slot, 4-8Gb spomina, 1 x sata že na plati. Software je že v solidnem stanju.

PrimozR je izjavil:

Komaj čakam dan, ko bodo SSD-ji marginalno dražji od mehanike za neke spodobne NAS kapacitete. Koliko, še leto do dve?

2 TB Crucial MX500 SSD diske, ki jih imam v NAS-u, so sedaj od 150 - 180 EUR. V času nakupa, pred cca. 1.5 leta pa malo čez 200. Če k temu dodamo še splošne podražitve in tehnološki napredek ... kaj pa vem, IMO prepočasi.

twom je izjavil:

Jasno. Tudi rezervni NAS (Odroid HC4, ki BTW porabi le okoli 5W v idle) ima svoj UPS :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: igorpec ()

twom je izjavil:

PrimozR je izjavil:

O čem sem pa jaz govoril?

30 W vs 150 W, ne o performansah, kjer jih en osnoven Synology pokrije. Seveda govorim o povprečnih uporabnikih, ne tistih ki rabijo 150 in več vatne serverje s par 100 TB prostora in 10 GB linijami.

Lej, bluziš, kakorkoli obrneš. Govora je bilo o HP Microserverju, ki, glej ga zlomka, glede na Reddit s 4 diski v idle kuri ~25 W, pod loadom pa 45 W. Pa vseeno govorimo o fully fledged x86 serverju, v katerega lahko zabašeš ta moment 72 TB RAW diskovja (plus en SSD, kot je omenil prodajalec), do 32 GB RAMa, poganjaš ogromno aplikacij, itd. itd. Koliko stane in koliko porabi primerljivo zmogljiv Synology? Prilagodljivosti sploh omenjal ne bom (jasno pa je potem minus, da je s takim sistemom ogromno dela).

Torej, kje si ti tukaj našel 150 W meni niti približno ni jasno. Zato tudi moj komentar, da 150 W porabe pri NAS-u da OGROMNO zmogljivosti (govorimo o workstation/server grade hardwaru, 4+ kanalih RAMa, tja proti 10 diskom, itd.). Nikjer nisem rekel, da kdorkoli to potrebuje, komentar je bil, da imaš totalno sfaljene predstave, kaj DIY NAS-i omogočajo in koliko za to porabijo. To je pa tudi vse, kar je bil namen posta. Prekleto jasno mi je, kako je s konfiguriranjem vsega tega in kakšen minus je to za večino uporabnikov. Preden se kdo vtakne še v to.

Tisti moj 'če to potrebuješ' je bil pa jasno dodaten sarkazem na tvoje blodenje o 150 W.

PrimozR je izjavil:

Tisti moj 'če to potrebuješ' je bil pa jasno dodaten sarkazem na tvoje blodenje o 150 W.
Ok, sorry, ne poznam toliko NAS serverjev, še manj konkretnega.
Moja asociacija je letela na uporabnike, ki kupijo zastarel server, ki porabi veliko več kot je potrebno, in pa na razne stare pravtako potratne PC-je, ki jih ljudje predelajo v NAS-e. V takih primerih nič ne prišparajo, oziroma izgubljajo na porabi elektrike.

Še vedno pa ena škatla, ki kuri 100 W 24/7, porabi 100 EUR na leto, kar večina ljudi spregleda.

Thja... Če potrebuješ 128 GB RAMa in 10+ jeder, te stara Xeon kišta (E5-2600 v2 generacija CPUja, LGA-2011 matična in DDR3 ECC RAM) stane z malo sreče ene 300 €, morda celo manj. Zmogljivost ni blizu kakemu Ryznu z 12 jedri (v katerega prav tako lahko daš 128 GB ECC RAMa), ampak te tam samo RAM stane ~600 €. Plus CPU (500 €?) in matična (200 €?). Poraba bo tam-tam (zmogljivost nižja), ampak tista razlika v ceni kupi kar nekaj let obratovanja pri 100 W.

Pri diskih je podobno. Jaz sem delal preračune za RAIDZ2 konfiguracijo 4, 5 ali 6 diskov, od 8 do 18 TB, za različne skupne kapacitete, itd. itd. Ekstremni primer, 6*8 TB (uporabne kapacitete 32 TB) te stane nekje 40 € letno elektrike, 4*18 TB s precej bolj varčnimi diski (po kosu, v primerjavi s starejšimi 8 TB diski) in z uporabne kapacitete 36 TB te pa stane 20 € letno.

Nakupna cena je trenutno za 8 TB sicer popolnoma podrta, ker so absurdno dragi (nekje 230 € na kos), medtem ko so 18 TB diski trenutno slabih 280 €. Pred pol leta je bila situacija z nakupom obrnjena 8 TB je bil mislim da ~200 € oz. celo manj, 18 TB pa dobrih 300 €. S tem bi bil 5-letni TCO za 8 TB diske nižji, čeprav ima en disk višjo porabo in čeprav jih je v sistemu 6 namesto 4. Ker na elektriki ne prihraniš dovolj, da bi pokril razliko v ceni.

Treba je samo kvantificirati potrebe, želje in upoštevati vse. Star serverski hardware tudi ni za odmet, če je situacija prava. Elektrika je pa zaenkrat še vedno relativno poceni, da tudi požrešne stvari nekako grejo skozi, če je za to prava situacija.

hojnikb ::

no, tut hrup je treba upostevat. Masina k papca 100W+ in ma not 10 diskov namesto 4 al pa 5, bo precej bol glasna kot kaksen pasivno hlajen atomčič z 4 diski.

Vcas so tudi "potrebe" velike (oči bolj lačne kot zelodec) in se vleče na kup star serverski HW, na konc pa ugotovis, da stvar fura sam samba share pa kaksen torrent client. "aja mogoče bo enkrat v naslednjih 10 letih mel homelab!". Sure you will, buddy.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Senzor ::

Tale homelab scena je kar hecna. Folk ima doma stare rackmount serverje, da na njih poganja virtualizacijo za Plex, torrente in kakšno aplikacijo v Dockerju. :D

Saj ni nič narobe, samo dajmo temu rečt to, kar je - hobi. Ne pa govorit, da rabiš nek hud server s porabo 100+ W v idle za media library in žetev pašnikov. Ajd, pa za nabiranje karma točk s postanjem slik na r/homelab tudi ne škodi, če imaš hud homelab. >:D

peaks ::

Kaj menite, ali se splača čakati serijo synology *23?
Oz na drugi strani, ali je pričakovati v kratkem padec cen serije *20 zarad 23ke?

clix ::

twom je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Moja asociacija je letela na uporabnike, ki kupijo zastarel server, ki porabi veliko več kot je potrebno, in pa na razne stare pravtako potratne PC-je, ki jih ljudje predelajo v NAS-e. V takih primerih nič ne prišparajo, oziroma izgubljajo na porabi elektrike.

Še vedno pa ena škatla, ki kuri 100 W 24/7, porabi 100 EUR na leto, kar večina ljudi spregleda.

Se strinjam s tabo. Samo treba je razumet, da te stari PCji (manj od 10 let) sploh ne porabijo toliko štroma. Da prideš na več kot 100W, moraš imeti ogromno HDDjev (ki se ves čas vrtijo) ali pa neko multi socket zadevo.

Za primer, ravnokar posodobil svoj NAS iz Celeron G530 (2011) 1x2Gb na I5-4750 (2013) 4x4Gb. Celeron je z 2x HDD 1X SSD porabil v idle cca 28W, i5 pa z 2xHDD in 3xSSD porabi cca 36W (v obeh primerih se HDDja ves čas vrtita) Če odštejemo 3 palčke rama več in 2 SSDja, smo na podobni številki. Koliko gledam zgornje zapise, to ni več tako daleč od kakšnih synology sistemov. Od Sandy bridge arhitekture naprej so intelovi sistemi relativno varčni. Starejših se pa verjetno res ne splača več laufat 24/7.

Jaz sem nad DS923+ razočaran, procesor je od druge firme, sicer pa enako zmogljiv kot v DS920.

Pa sem tudi čakal/čakam da nadgradim mojega tako in drugače podhranjenega DS213j. Pa sem rekel da počakam nove modele, da ne bom sedaj kupil dve leti in pol stare platforme.

Fantje ne se kregat okoli porabe - včasih tudi jaz kaj brezzveznega furam na rack serverju ki sem ga nekje dobil, pa vem da je poraba ohoho :-). Kakor pač kdo rabi in kar mu pride pod roke.
Drugače pa: imam dva starejša Qnap NAS-a za prodat, eden je rack 1U (4 diski), drugi pa tower, enako 4 diski. Poleg nakupa možna tudi menjava (z doplačilom v obe smeri), ampak izključno za Synology DS118 (zaradi specifike bi imel enodiskovnega pa da je Syonology okolje, ok, lahko je tudi serija 218-220), samo da ni J serija, ampak plus. Več pa pod privat če koga zanima.

clix je izjavil:

twom je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Se strinjam s tabo. Samo treba je razumet, da te stari PCji (manj od 10 let) sploh ne porabijo toliko štroma. Da prideš na več kot 100W, moraš imeti ogromno HDDjev (ki se ves čas vrtijo) ali pa neko multi socket zadevo.

Za primer, ravnokar posodobil svoj NAS iz Celeron G530 (2011) 1x2Gb na I5-4750 (2013) 4x4Gb. Celeron je z 2x HDD 1X SSD porabil v idle cca 28W, i5 pa z 2xHDD in 3xSSD porabi cca 36W (v obeh primerih se HDDja ves čas vrtita) Če odštejemo 3 palčke rama več in 2 SSDja, smo na podobni številki. Koliko gledam zgornje zapise, to ni več tako daleč od kakšnih synology sistemov. Od Sandy bridge arhitekture naprej so intelovi sistemi relativno varčni. Starejših se pa verjetno res ne splača več laufat 24/7.

Sama poraba starega PC-ja ni nujno visoka. 10 let nazaj so bili power state standardi že kar speglani.

Zatakne se pri performance/watt metriki -> z manj porabe danes dobiš enako zmogljivost. Če zabašeš v NAS 4+ diske je sicer vprašanje, koliko se bo to poznalo, ampak nja...

@Karen saj se ne kregamo, vsaj jaz se ne. Zgolj izpostavljam kaj poraba prinese s seboj. Tisto s hrupom je na mestu, ampak če so želje takšne, NAS-a pač nimaš v dnevni pod TV-jem ampak zanj najdeš drug, bolj primeren plac. Oz. star serverski HW opremiš s hlajenjem, ki se ne dere. Star serverski HW ne pomeni nujno starih 1U serverjev s 40x40 m ventilatorji.

Boobiz ::

Ve morda kdo, kje bi lahko dobil kako NAS kišto s podporo za mATX plato in 4-6 HDD bayev, po možnosti znotraj EU? Gre se mi za to, da je čimbolj space efficient. Sicer bi takoj ubodel nek node 804, ampak je prevelik (in ne potrebujem ATX napajalnika).

Aliexpress je poln tega, ampak so cene naravnost smešne:
https://de.aliexpress.com/item/40012894...
I'm drunk, what's your excuse?

bobby ::

Nandi kero amd Am socket katere plate imajo po 8 sata portov
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
««
108 / 120
»»