» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
107 / 120
»»

simphony ::

Zdravo, na Google Drive bom kmalu presegel 2TB prostora in bo cena 25€ na mesec, zato iščem cenejše alternative (večino imam video vsebine).

Gledal sem NAS, ampak se mi ne zdi optimalno, ker ne potrebujem 24/7 mirrorja. Dovolj je, če se 1x na teden naredi zip + backup.

Najbolj se nagibam na simple mini server, kamor bi priklopil "core" SSD disk 4TB in en ali več backup HDD diskov. Enkrat na teden se medijska vsebina na core disku zazipa in odloži na backup diske. Imam Telemach in vzamem statični IP. Ko sem doma, se lahko lokalno povežem na server in imam hiter dostop za prenos vsebine. Ko sem v tujini, pa uporabljam NextCloud ali podobno. Idealno bi bilo tudi, da je računalnik naštiman na "Wake on LAN" in ne laufa ves čas.

Ima kdo podoben config in kaj priporočate za "simple mini server" (fizično čim manjše, čim manjša poraba, ne preveč glasen)?

zee ::

Nekaj vprašanje za uporabnike kombinacije Synology in NextCloud:

1. Kako se vam obnese v primerjavi s privzetimi aplikacijami od Synology-ja?
2. Kako poganjate NextCloud? V kontejnerjih ali nativno?
3. Kako imate urejen backup NextCloud-a?

Sprašujem, ker so aplikacije od Synology-ja zelo zelo slabo ocenjene na App Store.

Hvala.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

klinker ::

Komu jasno kje v iOS aplikaciji OpenVPN nastavim routing?
Na Androidu sem bp nastelal OpenVPN, na iOS pa je totalno drugacna aplikacija z drugimi opcijami, routinga pa ne najdem in se mi zadeva ne poveze s share-i.

OrkAA ::

zee je izjavil:

Nekaj vprašanje za uporabnike kombinacije Synology in NextCloud:

1. Kako se vam obnese v primerjavi s privzetimi aplikacijami od Synology-ja?
2. Kako poganjate NextCloud? V kontejnerjih ali nativno?
3. Kako imate urejen backup NextCloud-a?

Sprašujem, ker so aplikacije od Synology-ja zelo zelo slabo ocenjene na App Store.

Hvala.

Sicer ni cisto prav, da odgovarjam, ker NextCloud se nisem preizkusil, lahko ti pa povem, da je mene pred nakupom zelo skrbelo, da so Synology aplikacije ocenjene tako slabo. Zdaj ko jih uporabljam, pa v praksi nimam nekih problemov in sem zelo zadovoljen. Se pa vsekakor sem in tja pojavi kak glitch, ki ga v FAANG aplikacijah ne bi videl, ampak to pac vzamem v zakup.

Po bolj podrobnem raziskovanju opažam problematiko, da pri kopiranju datotek na zunanji disk nimam vpogleda v to ali so podatki na zunanji enoti še funkcionalni.

Sepravi če imam na primarnem disku npr. 3TB videov in jih zazipam in prenesem na zunanji disk, je možno, da pri prenosu ne bo javilo nobenih napak, podatki bodo pa vseeno izgubljeni? Edina možnost, da preverim, ali so podatki še funkcionalni, je da na zunanjem disku naredim unzip, odprem vsak video posebaj in ga predvajam?

To pa potem rešuje RAID, kjer je ves čas narejen mirror celega diska in se ves čas preverja, če so podatki na backup diskih funkcionalni?

Omenja se še nujen backup na drugi lokaciji zaradi npr. udara strele. Če kupim razdelilec s prenapetostno zaščito, potem backup na drugi lokaciji ni več potreben?

bastadu ::

RAID ni backup. In ne, ne preverja se ves čas, če so podatki konsistentni.
Če doživiš direkten udar strele ali požar (ali kakšno hujšo naravno nesrečo) ti nobena prednapetostna zaščita ne bo pomagala...

klinker ::

simphony je izjavil:

Po bolj podrobnem raziskovanju opažam problematiko, da pri kopiranju datotek na zunanji disk nimam vpogleda v to ali so podatki na zunanji enoti še funkcionalni.

Sepravi če imam na primarnem disku npr. 3TB videov in jih zazipam in prenesem na zunanji disk, je možno, da pri prenosu ne bo javilo nobenih napak, podatki bodo pa vseeno izgubljeni? Edina možnost, da preverim, ali so podatki še funkcionalni, je da na zunanjem disku naredim unzip, odprem vsak video posebaj in ga predvajam?

To pa potem rešuje RAID, kjer je ves čas narejen mirror celega diska in se ves čas preverja, če so podatki na backup diskih funkcionalni?

Omenja se še nujen backup na drugi lokaciji zaradi npr. udara strele. Če kupim razdelilec s prenapetostno zaščito, potem backup na drugi lokaciji ni več potreben?

To tako al tako lahko dozivis pri bilokerem kopiranju. Ce so vsi diski ok, tezav ne bi smelo bit, vsaj jt v vseh desetletjih se nisem dozivel da so fajli med kopiranjem okvarjeni, razen ce je bil en od diskov slab. Raid preverja le lastne diske, ne pa podatkov na drugi lokaciji.
Razdelilec s prenapetostno je brezveze. Ce zelis kolko tolko ok zascito, kupi UPS, se vedno pa to ni popolna zascita in ob direktnem udaru bo slo vse k vragu, ne samo podatki. Tako da za zihr pac rabis se backup NAS-a.
UPS je ql predvsem ker ti kisto lepo ustavi ob izpadu elektrike, na kar so diski obcutljivi, vsaj meni sta sla ze 2 zaradi tega.

simphony je izjavil:

Zdravo, na Google Drive bom kmalu presegel 2TB prostora in bo cena 25EUR na mesec, zato iščem cenejše alternative (večino imam video vsebine).

Gledal sem NAS, ampak se mi ne zdi optimalno, ker ne potrebujem 24/7 mirrorja. Dovolj je, če se 1x na teden naredi zip + backup.

Najbolj se nagibam na simple mini server, kamor bi priklopil "core" SSD disk 4TB in en ali več backup HDD diskov. Enkrat na teden se medijska vsebina na core disku zazipa in odloži na backup diske. Imam Telemach in vzamem statični IP. Ko sem doma, se lahko lokalno povežem na server in imam hiter dostop za prenos vsebine. Ko sem v tujini, pa uporabljam NextCloud ali podobno. Idealno bi bilo tudi, da je računalnik naštiman na "Wake on LAN" in ne laufa ves čas.

Ima kdo podoben config in kaj priporočate za "simple mini server" (fizično čim manjše, čim manjša poraba, ne preveč glasen)?

Lahko gres na opcijo raspberry pi in diy NAS, lahko gres malo dlje s kakim HP mikroserver, ki je precej bolj safe zadeva, imas opcijo WD mycloud, ki bi zgleda bla za tvoj namen optimalna, a je WD pred kratkim naredu kiks s posodobitvami, ali pa kak pravi NAS, ki je najbolj easy in pa tudi ce ti lavfa stalno, ne pokuri nic, imas pa po moje not kake opcije za urnike, wol ipd, bodo znali lastniki kaj vec napisat.
Sam sem si kupu za male pare HP Z230 SFF s Xeonom in Quadro K600, spet za male pare dobu 4x4GB ECC rama, nabavu adapter iz 5,25" na 1x 3,5" + 2x 2,5", tako da imam placa za 3x 3,5" + 3x 2,5" diske in poknu gor truenas. Je mogoce malo overkill, sploh v porabi, ampak zadeva spila dobro, je tiha in stalo me je vse skupaj 120EUR, brez diskov seveda. Ni pa lih trivialno zadevo vzpostavit ce zelis se kaj vec, za samo sharanje map v lokalnem omrezju je pa dokaj enostavno zadevo vzpostavit.

No, jst se veno rabim pomoc z aplikacijo OpenVPN na iOS-u, ce kdo uporablja tu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: klinker ()

MrStein ::

simphony je izjavil:

Sepravi če imam na primarnem disku npr. 3TB videov in jih zazipam in prenesem na zunanji disk, je možno, da pri prenosu ne bo javilo nobenih napak, podatki bodo pa vseeno izgubljeni?

Možno, lahko se pokvarijo minuto potem, ko si jih kopiral. Ali kdaj pozneje.

Edina možnost, da preverim, ali so podatki še funkcionalni, je da na zunanjem disku naredim unzip, odprem vsak video posebaj in ga predvajam?

Dovolj je, da narediš "ZIP test" (ali "test archive" ali podobno, točno ime opcije je odvisno od programa). To bo odzipalo celoten arhiv, preverilo checksum, ne bo pa nikamor zapisalo odzipanih fajlov.

Ne preverja se ves čas, določene implementacije pa preverjajo občasno, recimo enkrat na teden. Eni preverjajo, ali so podatki berljivi, drugi pa tudi, ali so pravilni (to zadnje počne med drugimi ZFS/RAIDZ in StorageSpaces/ReFS(Mirror))

Klinker: No, jst se veno rabim pomoc z aplikacijo OpenVPN na iOS-u, ce kdo uporablja tu.

To bi več uspeha imel v kaki drugi temi. (če že nisi)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Hvala vsem. V temi sem zasledil, da nekateri povežete NAS še na cloud (npr. backblaze ali AWS), zato da ste varni, v primeru, da bi NAS odpovedal (kriptovirus, strela, požar). Predvidevam, da se v cloud kopira celotna vsebina, sepravi če imam 4TB video posnetkov, bo tudi na cloudu 4TB zasedenega prostora.

Kaj je potem dodana vrednost NAS-a? Ekosistem oz. aplikacije za dostop do vsebine?

Če bom imel stvari v vsakem primeru tudi v cloud-u, potem cloud providerji skrbijo za redundanco in NAS-a ne potrebujem?

Če grem korak dlje, če NAS povežem z Backblaze je cena $0.005/GB/mesec, kar nanese 20$/mesec za 4TB, kar je zelo podobno ceni 25€ za 4TB na mesec za Google Drive (kjer je na voljo tudi celoten ekosistem).

Alterativa bi bila seveda še en NAS na drugi lokaciji, ampak trenutno nimam opcije za to.

TLDR: NAS na eni lokaciji lahko odpove, zato se vsebino kopira še na cloud, ki skrbi za redundanco, ampak je strošek potem zelo podoben kot klasični cloudi ala Google Drive? Sem kaj zgrešil?

simphony: Gre za to, da je cloud samo ena od lokacij, ki skrbijo za redundanco. Verjetnost, da bo slo kaj narobe je definitivno majhna, nikakor pa ni zanemarljiva. Znani so primeri, ko ti google zaklene account in ne mores nic. Zgodilo se je ze, da je pogorel cel datacenter (OVH). Povsem mozno je tudi, da ti nekdo ukrade dostopne podatke za cloud in ti izbrise vso vsebino.

Ce ne drugega lahko vidis kaj se je zgodilo rusom - zaradi sankcij ne morejo vec placevat storitev v tujino. V takem primeru je vprasanje, ce lahko dovolj hitro preneses vse podatke h sebi. Sploh ker takrat ne mores vec kupit hardwara, ki ga rabis.

Pac, na koncu gre za to kako dobro se hoces zascitit pred izgubo. Enim so podatki manj pomembni, drugim pa bolj.

V mojem primeru je dodana vrednost NASa, da je dostopen lokalno (visoka hitrost), hkrati imam pa veliko kontrole nad tem, kako do teh podatkov lahko dostopam.

Cloud uporabljam le kot backup _kriptiranih_ podatkov, tako da me ne rabi skrbet, kaj tocno uploadam tja.

Tidule ::

V grobem gre predvsem zato, da nisi odvisen od enega ekosistema. Cloud storage je zame worst case scenarij, ce vse drugo odpove. Nikoli pa ne bi hotel da je to edini scenarij ce kaj odpove. Situacije v katerih je uporabnik ostal brez dostopa do cloud ponudnika niso nemogoce. Tudi garancije pod kaksnimi pogoji bodo storitev nudili v prihodnje nimas. Ravno google in njihov workspace je letos na tnalu glede tega.

Dodaten razlog zame je tudi v tem, da je tak dostop do podatkov pocasen(v primerjavi z lokalno sgrambo), se toliko bolj ce podatke pred oblacno shrambo v sifriras.

Tretje kar pa vseeno ni zanemarljivo pa je vseeno tudi strosek. Omenjas 4tb google drive za 25 eur na mesec, to je ca 3-4x tega kar placas za cold storage pri aws. Ce gledas na letni ravni torej 550 eur vs ca 200 eur. Z 350 razlike na leto si pa brez tezav postavis lasten NAS.

Dodaten argument je pogosto tudi to, da je NAS (oziroma hardwear na katerem tece NAS) uporaben tudi se za stevilne druge namene in bi ga tako ali tako kupil.

V osnovi pa je zame prvo nacelo varne shrambe podatkov to, da nimas vseh jajc v isti kosari.

Vanadium ::

Alternativa backblaze je crashplan, so imeli do nedavnega še 10$/mesec za unlimited količino... tko da je za razmislit v kolikor imaš večje količine podatkov

PrimozR ::

Kako na Crashplan spraviš podatke? Ker Backblaze ima tudi unlimited shrambo za tistih 60 USD na leto, ampak samo z Windows in Linux kište, brez mrežnih naprav, samo lokalen storage. Torej direktno onemoočanje poceni backupa z NAS-ov. Je pa v NAS-e lepo integriran upload na B2, ki ima tisto ceno pol centa na GB na mesec, ampak je to bolj kot ne cold storage oz. backup, s tistimi podatki kaj veliko nočeš delati, ker bo postalo bistveno bolj drago.

Unlimited storage meni osebno prizge vse rdece luci. Long term taka zadeva ne more funkcionirat ali pa ima 101 omejitev v drobnem tisku.

pierch ::

BTW: ravno CrashPlan je to že enkrat naredil za home userje, enostavno so ga ukinili.
Pierch

Vanadium ::

Tako je za home so ukinili za poslovne so pa pustili cca 10$ na leto in podpirajo linux kar npr backblaze v home edition ne podpira... Nisem se poglobil še v crashplan ampak predvidevam da pač obstaja neki klient. Je pa vprašanje koliko časa bojo še imeli unlimited, pač podatkov je vedo več in to stane...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vanadium ()

Shkorc ::

Bil na Crashplanu in ne grem več nazaj, dost so me enkrat skenslal.

bandidosss ::

Pozdravljeni, potrebujem pomoč. Ker je Synology quickconnect zelo počasen (na DS220+), sem naredil povezavo preko DDNS. Deluje neprimerno bolje, problem pa nastane, da se preko domene xxx.synology.me lahko povežem samo na domačem omrežju ali pa od kjerkoli preko mobilne podatkovne povezave (zaenkrat poskusil samo A1, na katerem je tudi NAS). Kakor hitro grem na kabel/wifi od koga drugega, povezava ni možna. Obrnil sem že vse možne nastavitve, IP-je, vendar ne uspem. Čudno mi je tudi to, da moram dostopati z xxx.synology.me:5001, ne pa samo z xxx.synology.me. Tudi preko druge domene je bilo isto. NAS je povezan na Zyxel ruter (če izklopim firewall je isto), ta pa na A1 ultra modem. Malo testiram to zadevo, zaenkrat deluje kul, le da DDSN me jezi ... Kakšen nasvet?:|

Daniel ::

A na A1 Ultra sploh imaš zunanji IP naslov?

Imaš.

Glede na prebrano sem v dvomih glede tega. Lahko resolvas tisti synology hostname in poves kaksen IP dobis? Zadnji del lahko prikrijes.

Ce se recimo zacne na 10.* potem ni zunanji.

IPv4 se v modemu začne na 100.65.xxx.xxx.

Jap, to je rezerviran notranji IP, ki ga uporabljajo ISPji. To ni zunanji IP.

Vec tukaj: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Reserve...

pierch ::

Jaz uporabljam DDNS pristop že leta, še od prej ko nisem imel Synologija. Seveda pa je to nek drug DDNS provider ne Synology. Poskusi zamenjat, sej jih je ogromno, ki ti dajo poddomeno zastonj. BTW: pa nimam statičnega IPja, ker vsak provider ti načeloma pove kako osveževat IP.
Pierch

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pierch ()

Aha, če torej prav razumem je to problem, da dejansko ni zunanji, ampak "private" znotraj A1 omrežja in zato ne morem dostopati izven tega omrežja. Kaj pa lahko naredim? Čakam sicer na statični IP, bo ta drugačen ali še vedno "notranji"? Saj optika je sicer v bloku, vendar se še čaka na formalnosti, zato je ta testni ultra trenutna zadeva.

GupeM ::

bandidosss je izjavil:

Aha, če torej prav razumem je to problem, da dejansko ni zunanji, ampak "private" znotraj A1 omrežja in zato ne morem dostopati izven tega omrežja. Kaj pa lahko naredim? Čakam sicer na statični IP, bo ta drugačen ali še vedno "notranji"? Saj optika je sicer v bloku, vendar se še čaka na formalnosti, zato je ta testni ultra trenutna zadeva.

Tako je. Najlažje to urediš z VPN-om, ali pa počakaš na optiko.

Za statični IP pa ne vem kako točno je. Če se ne motim, ga nekateri ponudniki mobilnega interneta niti ne omogočajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Po telefonu mi je v sredo na A1 rekel, da ga dobim v roku dveh dni, bomo videli. Če grem preko zastonjskega VPN-ja, bo sicer bolj varno, hitrost pa bo še vedno zelo omejena, se motim? Želel bi koristiti polni DL/UL.

cyberwarfare ::

probaj https://tailscale.com/. bi znal pridit čez, ker ne deluje enako kot klasičen vpn.

Daniel ::

Ali pa Zerotier, zelo uporabna zadeva.

Ne poznam tailscale, vem pa, da so nekateri zelo zadovoljni z njim. Moram enkrat probat.

Tale Tailscale bo kot kaže zaenkrat kul, hvala.

raceboy ::

bandidosss je izjavil:

Pozdravljeni, potrebujem pomoč. Ker je Synology quickconnect zelo počasen (na DS220+), sem naredil povezavo preko DDNS. Deluje neprimerno bolje, problem pa nastane, da se preko domene xxx.synology.me lahko povežem samo na domačem omrežju ali pa od kjerkoli preko mobilne podatkovne povezave (zaenkrat poskusil samo A1, na katerem je tudi NAS). Kakor hitro grem na kabel/wifi od koga drugega, povezava ni možna. Obrnil sem že vse možne nastavitve, IP-je, vendar ne uspem. Čudno mi je tudi to, da moram dostopati z xxx.synology.me:5001, ne pa samo z xxx.synology.me. Tudi preko druge domene je bilo isto. NAS je povezan na Zyxel ruter (če izklopim firewall je isto), ta pa na A1 ultra modem. Malo testiram to zadevo, zaenkrat deluje kul, le da DDSN me jezi ... Kakšen nasvet?:|

5001 je ssl protokol pri synologyju... pri povezavi s tefefonom ali pa drugimi napravami samo oznaci ssl...pomoznisti dodaj na kocn se port 5001...sem ze pozabil kko sem si ustimal

Jaja, to vem, to je vse porihtano. Kaj pa IPv6, ta je tudi notranji ali je mogoče public?

raceboy je izjavil:

bandidosss je izjavil:

5001 je ssl protokol pri synologyju... pri povezavi s tefefonom ali pa drugimi napravami samo oznaci ssl...pomoznisti dodaj na kocn se port 5001...sem ze pozabil kko sem si ustimal

Rok22 ::

bandidosss je izjavil:

Jaja, to vem, to je vse porihtano. Kaj pa IPv6, ta je tudi notranji ali je mogoče public?

raceboy je izjavil:

bandidosss je izjavil:

Pa si na routerju uredil firewall. Valjda moraš odpret port, ki kaže na notranji ip synlogy naprave.
DDNS ti samo gleda tvoj dinamicni ip in mu sledi, kar zate pomeni skoraj tako kot bi imel statiko.

Rok22 je izjavil:

Pa si na routerju uredil firewall. Valjda moraš odpret port, ki kaže na notranji ip synlogy naprave.
DDNS ti samo gleda tvoj dinamicni ip in mu sledi, kar zate pomeni skoraj tako kot bi imel statiko.

Dinamični IP na mobilnih omrežjih ni javen, ampak je za enterprise NAT-om, tako da ti odpiranje portov nič ne pomaga.

Točno tako, vse to smo že ugotovili, da ni problem v portih, firewallu itd., ampak v private IP-ju. Sem pa povprašal za možnost public IP-ja, na podpori ne vedo, me ta teden kontaktirajo, ko bodo naprej vprašali. :)

bsslo ::

Ali se kaj ve ali bodo v kratkem kaki novi Synologyji (2-bay)? Če da, da počakam in kupim starejši model za nižjo ceno...

stroy ::

Če in bi rad privarčeval probaj Xpenology..., če gre za osebno rabo, za poslovno ni priporočljivo...

matobeli ::

Če bi rad privarčeval vzameš single bay. Itak moraš poskrbet za backup v obeh primerih, če si na budgetu ti pa tisti dan ki ga izgubiš ker nimaš redundance tud ne pomeni toliko.

Je pa vprašanje kdaj bodo, zadnja generacija še ni ravno za odpis, niso pa tolk vroča roba da bi ljudje iskali leak-e o novih planih.

cyberwarfare ::

vprašanje če bodo letos novi. praviloma so bili najavljeni poleti. bomo videli. bi pa rekel bolj ne kot ja. synology pa itak poskrbi, da zvemo čimkasneje... nascompares . com spremljaj.

Pomoje ni realno, da bo letos. Ponavadi imajo jeseni konferenco kjer za prihajajoče leto vsaj nakaženo kje je fokus in za leto 2022 je bil to NRV in router ter dolgo pričakovana nadgradnja SRM.

Tudi na https://nascompares.com/news/synology-2... špekulirajo, da bo 2023 nova linija DSx23 in RSx23.

xpenology fajn zadeva...jo sicer uporabljam doma in v sluzbi....sam je zelo zahtevna zadeva, ce ne ves kaj delas. vem, da je tezko dan danes z denarjem. ce je e moznost kupi najcenejsi synology + (plus) serijo in imas zelo zelo dober backup.

Karen ::

Problem single bay-ev je da je notri tudi slab proc, pa ram je omejen in ni nadgradljiv... pri Synology-ju so to tiste play verzije, ne plus. Tako da za filesistem je ok, če hočeš pa še servirat filme, musko, downloadat pa še kak docker zalaufat pa ne gre. Če bi dobil namesto 220+ recimo 120+ (dober proc, ram nadgradljiv), bi tudi jaz tako vzel. Se pa strinjam da je bolje dve lokaciji single bay z istimo podatki gor kot ena double...

Karen je izjavil:

Problem single bay-ev je da je notri tudi slab proc, pa ram je omejen in ni nadgradljiv... pri Synology-ju so to tiste play verzije, ne plus. Tako da za filesistem je ok, če hočeš pa še servirat filme, musko, downloadat pa še kak docker zalaufat pa ne gre. Če bi dobil namesto 220+ recimo 120+ (dober proc, ram nadgradljiv), bi tudi jaz tako vzel. Se pa strinjam da je bolje dve lokaciji single bay z istimo podatki gor kot ena double...

se povsem strinjam... recimo da domac uporabnik ne bo si privoscil dveh synologyjev...ali pa katerih drugih nasov... lasko si palcuje nek oblak za dodaten backup ali pa cisto enostavno zunanji disk na usb v nas in dela tja se dodaten backup

gansta ::

Kje na Synlogy NAS se zažene terminal (ne preko SSH...windows oz mac, ampak direktno iz NAS-a da lahko zaženem skripte za docker)?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gansta ()

Ali ssh povezava ali pa iz brskalnika ko se logiraš. Imaš pa aplikacijo Docker, tako da lahko vse tam narediš znotraj brskalnika, če nočeš ssh-jat se.

Aha, hvala. Morda veš kako bi lahko izvedel clone github (git clone git)?

bsslo ::

bsslo je izjavil:

Ali se kaj ve ali bodo v kratkem kaki novi Synologyji (2-bay)? Če da, da počakam in kupim starejši model za nižjo ceno...

Trenutno imam DS215j - star 7 let. Toliko so stari tudi diski. Glavni razlog za upgrade je, da gor ne morem poganjati Dockerja, ki ga rabim za SmartHome (HomeAssistant ali OpenHAB). Pa deluje tudi počasan in zmatran od tolikšnih OS upgradeov :)
Sicer gor trenutno laufam DownloadStation, File/Photo server in Surveillance. Backup politiko imam, da mi tedensko kopira iz disk1 -> disk2.

XPenology zgleda zanimiv, ampak zgleda da se je treba kar veliko igrati, da ga usposobiš. Nimam tega časa :)

Tudi git lahko namestis kot aplikacijo in kloniras kar hoces.

Karen je izjavil:

Tudi git lahko namestis kot aplikacijo in kloniras kar hoces.

Super, hvala sem testiral in dela.

Morda veš kako je pa s postgres?
««
107 / 120
»»