Forum » Kaj kupiti » NAS za domačo uporabo
NAS za domačo uporabo
Temo vidijo: vsi
PrimozR ::
75e sem dal za njega.
A ni bilo ravno prej receno, da je sw raid dober, ker ga lahko selis na drug kontoler?
Ja a ga mar ne moreš?
Tipicen uporabnik ne daje nasvete na NAS temi.Drugo pa je, da daš kmečko vprasanje(da se ne bos obesil na kmecko, to je cisto ok , kmecka logika je vedno dobrodosla).
Tipičen uporabnik po drugi strani zlahka da nasvet, kaj mu dela in kaj ne ter kako in zakaj se je odločil za nek NAS. Off the shelf je prav tako NAS, četudi ne katerim ni všeč.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()
Dr_M ::
Ja a ga mar ne moreš?
A kje trdim, da ga ne mores?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
Še enkrat, DIY je poceni, če se ti da z njim ukvarjati. In je super, če ni težav. Težave pa skoraj vedno so. Večinoma na začetku, ko zadev ne poznaš, kasneje malo manj. Nikjer pa nisem rekel, da težav ni. Notice the 'če'.
TUdi crna skatla bo crknila.
Čez nekaj časa.
Po murphyju prav takrat, ko ne bos, ali bos pa tezko dobil(rabili bodo nekaj casa), več dobil istega modela črne škatle z istim sw gor.
Zato se bos rabil tudi na zacetku ukvarjati z rešitvijo zgoraj opisane situacije.
Če ti je mar do tvojih podatkov.
Meni je to povsem jasno. Razloži to človeku, ki recimo komaj zna uporabljati zavihke v browserju oz. priklopiti zunanji monitor na laptopu. Bo taks am skrbel za npr. FreeNAS? Ne. klical bo tebe, ker si mu ga svetoval. Se ti bo dalo ukvarjati s takšnim NASom? Meni se v precej primerih verjetno ne bi, ker bi te ta oseba zahakljala v podobno stresni situaciji, kot si jo opisal sam.
Sicer pa, za nezahtevnega uporabnika je po večini dovolj kak dual bay NAS z RAID 1 (kjer upam da ne bi smelo biti težav s formatom zapisa), večjih količin pdoatkov itak ne zapisujejo, kake bolj občutljive podatke, (torej ne filmov in glasbene zbirke) pa magari backupiraš še na zunanji USB disk (verjetno potrebne skripte podpirajo kar off the shelf NASi) in/ali v oblak.
75e sem dal za njega.
A ni bilo ravno prej receno, da je sw raid dober, ker ga lahko selis na drug kontoler?
Implicira nasprotno. Ni pa direktna izjava.
Zgodovina sprememb…
trnvpeti ::
Tipičen uporabnik po drugi strani zlahka da nasvet, kaj mu dela in kaj ne
Seveda, če ne bi bil zraven kontekst, kako dobi ne vem kakšen boljši support, in to pove za stvar, za katero še sam reče, da je laik.
Razloži to človeku, ki recimo komaj zna uporabljati zavihke v browserju oz. priklopiti zunanji monitor na laptopu. Bo taks am skrbel za npr. FreeNAS? Ne.
Mu je pa potrebno povedati, da za njegove podatke ne bo poskrbel Synology.
In podatke mu bom rešil jz, in ne Synology.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: trnvpeti ()
No, narobe si razlagas. Ker synology fura sw raid in to sem tudi uporabil. Zato mi je bilo cudno, ker je rekel, da rabim se en tak kontroler.
In kaj bi bilo drugace, ce bi bil strokovnjak? Ce bi kontroler crknil, bi ga moral v vsakem primeru zamenjat, s takim ali drugacnim.
Tudi ce nisi strokovnjak.
Gres nekaj svojega graditi.
Naredis raid6/shr2/whatever.
Preden das gor prave podatke, razmontiras raid6/../.., das v eno drugo masino, probas, dela ne dela.
Seveda imas tudi isti kontroler, z istim fw.
Naredis isto.
Ko ti jasno, das kontroler v predal.
Ce znas brez dodatnega kontrolerja, pol si zracunas cas, ali prestavljas vseh 10diskov v drugo masino, in rebuildas raid, ali ti je hitreje, da zamenjas samo kontroler.
Ce si vse to(pa verjetno se kaj) naredil, pol ne razumem, da imas sedaj problem.
Ker pa verjetno tega nisi naredil(in se kaj), pol velja tista moja trditev, da nisi vedel, kaj pocnes.
Dober, da si strokovnjak za backup.
Gres nekaj svojega graditi.
Naredis raid6/shr2/whatever.
Preden das gor prave podatke, razmontiras raid6/../.., das v eno drugo masino, probas, dela ne dela.
Seveda imas tudi isti kontroler, z istim fw.
Naredis isto.
Ko ti jasno, das kontroler v predal.
Ce znas brez dodatnega kontrolerja, pol si zracunas cas, ali prestavljas vseh 10diskov v drugo masino, in rebuildas raid, ali ti je hitreje, da zamenjas samo kontroler.
Ce si vse to(pa verjetno se kaj) naredil, pol ne razumem, da imas sedaj problem.
Ker pa verjetno tega nisi naredil(in se kaj), pol velja tista moja trditev, da nisi vedel, kaj pocnes.
Dober, da si strokovnjak za backup.
To kar si povedal, je meni popolnoma jasno.
Ta build se je zacel testno, potem pa je presel v uporabo. Imam backup za vecino stvari, za kar pa nimam, je pa vse nadomestljivo.
Sicer bi bilo lazje zame, ce bi obnovil obstojec raid, ampak ni nobene tragedije, ce ga ne bom.
In v vsakem primeru bom za dolocene stvari imel backup, ne glede na vse.
Dovolj bo zaenkrat te nekonstruktivne debate, iz katere nisem izvedel nic novega, tudi od samooklicanega strokovnjaka ne.
Ta build se je zacel testno, potem pa je presel v uporabo. Imam backup za vecino stvari, za kar pa nimam, je pa vse nadomestljivo.
Sicer bi bilo lazje zame, ce bi obnovil obstojec raid, ampak ni nobene tragedije, ce ga ne bom.
In v vsakem primeru bom za dolocene stvari imel backup, ne glede na vse.
Dovolj bo zaenkrat te nekonstruktivne debate, iz katere nisem izvedel nic novega, tudi od samooklicanega strokovnjaka ne.
seveda ti tega ne bo problem citirat
To kar si povedal, je meni popolnoma jasno.
ok, ze od zacetka ti jasno, ampak se tega nisi drzal
Zgodovina sprememb…
- spremenil: trnvpeti ()
leiito ::
Tipičen uporabnik po drugi strani zlahka da nasvet, kaj mu dela in kaj ne
Seveda, če ne bi bil zraven kontekst, kako dobi ne vem kakšen boljši support, in to pove za stvar, za katero še sam reče, da je laik.
Razloži to človeku, ki recimo komaj zna uporabljati zavihke v browserju oz. priklopiti zunanji monitor na laptopu. Bo taks am skrbel za npr. FreeNAS? Ne.
Mu je pa potrebno povedati, da za njegove podatke ne bo poskrbel Synology.
In podatke mu bom rešil jz, in ne Synology.
Valjda ne trdiš, da laik ne razume kaj je dober support? Customer oz. tech support, ne novi driverji, o tem je ves čas govora in tega pri modelarstvu pač ni, vsaj ne za končni izdelek. In ta tech support je za tipičnega oz. povprečnega uporabnika element tega, kar imenujejo uporabniška izkušnja in strošek jasno tudi, hence višja cena kot pri sestavljankah.
Valjda ne trdiš, da laik ne razume kaj je dober support? Customer oz. tech support, ne novi driverji, o tem je ves čas govora in tega pri modelarstvu pač ni, vsaj ne za končni izdelek. In ta tech support je za tipičnega oz. povprečnega uporabnika element tega, kar imenujejo uporabniška izkušnja in strošek jasno tudi, hence višja cena kot pri sestavljankah.
Poklici support, naj ti razlozijo, ce vzames en disk iz 214play, ga priklopis na racunalnik, in da lahko dol skopiras podatke.
ni to več tko, da bi klical koga, prek sajta gre vse, moraš registrirat svoj izdelek, najbrž tudi zato, da se kak cheapo, ki je precenil svoje znanje, ne bi švercal in klical, da ga rešijo iz zagate, ki jo opisuješ. Sam je ne razumem. Ti bi rad 3.5 disk prikopil na računalo, da skopiraš podatke z diska nanj? Kinda defeats the purpose.
No, narobe si razlagas. Ker synology fura sw raid in to sem tudi uporabil. Zato mi je bilo cudno, ker je rekel, da rabim se en tak kontroler.
Čak, ti govoriš o SW RAIDu na Synologyju in pričakuješ, da bo to delovalo na kateremkoli kontrolerju potem?? :D
Imaš software RAID. In 'Software' RAID. V prvo kategorijo spada mdadm, RaidZ in podobno, v drugo pa Synology, Intelovi RAID kontrolerji itd.
ni to več tko, da bi klical koga, prek sajta gre vse, moraš registrirat svoj izdelek, najbrž tudi zato, da se kak cheapo, ki je precenil svoje znanje, ne bi švercal in klical, da ga rešijo iz zagate, ki jo opisuješ. Sam je ne razumem. Ti bi rad 3.5 disk prikopil na računalo, da skopiraš podatke z diska nanj? Kinda defeats the purpose.
Ne, ko moraš nekam na hitro stankati veliko količino podatkov. Oz. ko ti originalna škatla crkne. Oz. vzemi takole, ko crkne originalna škatla in kupiš drug, podoben, a drugačen, novejši model. Bo disk iz starega deloval v novem z vsemi podatki na njem vred? V primeru RAIDa na teh consumer škatlah je to vprašljivo. V primeru JBOD/Raid 1 bi pa IMO moralo delovati. Upam no...
Zgodovina sprememb…
ima 10diskov, in je lahko uporabil kontroler samo dostop do diskov(ker omenja shr2), brez da bi mu kontroler delal raid
ce je kontroler uporabil za raid preko kontrolerja, pa ne vem, zakaj omenja shr2
ce je kontroler uporabil za raid preko kontrolerja, pa ne vem, zakaj omenja shr2
Spock83 ::
Sem sprobaval Intel software RAID. Prebavljajo ga vse prave H/W RAID kartice. Moram pa še kontra sprobati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spock83 ()
Čak, ti govoriš o SW RAIDu na Synologyju in pričakuješ, da bo to delovalo na kateremkoli kontrolerju potem?? :D
Imaš software RAID. In 'Software' RAID. V prvo kategorijo spada mdadm, RaidZ in podobno, v drugo pa Synology, Intelovi RAID kontrolerji itd.
Ne, ko moraš nekam na hitro stankati veliko količino podatkov. Oz. ko ti originalna škatla crkne. Oz. vzemi takole, ko crkne originalna škatla in kupiš drug, podoben, a drugačen, novejši model. Bo disk iz starega deloval v novem z vsemi podatki na njem vred? V primeru RAIDa na teh consumer škatlah je to vprašljivo. V primeru JBOD/Raid 1 bi pa IMO moralo delovati. Upam no...
Za druge ne vem, sam imam ključne podatke backupane še v oblak in na ključke. WD Red disk bi sicer moral gladko delati na novi napravi, sicer pa je možno, če prav razumem, NAS nastaviti tako, da sproti dela mirror image na drugem disku ali na SATA konektiranem zunanjih. Plan B je podatke hraniti na Amazon Glacier:
http://lifehacker.com/how-to-use-amazon...
hojnikb ::
>Za druge ne vem, sam imam ključne podatke backupane še v oblak in na ključke.
si pa kr šaljivc :)
si pa kr šaljivc :)
#brezpodpisa
Niti ne, slab backup je še vedno boljši od nobenega backupa. Pa nikoli ne veš kdaj bodo problemi, ko ne bo interneta.
Lonsarg ::
Podatki na 3 lokacijah so pa tudi veliko boljši kot 2 lokacije z RAID. Z drugimi besedami, RAID ni pravi backup, ampak bolj redundanca, da v primeru napak takoj nadaljuješ z delom. Tak da pozabte RAID v NAS za backup, bolje je za enak denar poleg NASa drugi disk namesto za raid uporabiti kot zunanji disk. Še bolje od tega pa je seveda NAS + cloud.(če imaš do 100GB podatkov, ker potem cene hitro naraščajo pri cloud ponudnikih, ter če ni problema z privacy).
Niti ne, slab backup je še vedno boljši od nobenega backupa. Pa nikoli ne veš kdaj bodo problemi, ko ne bo interneta.
to itk... Ampak praviloma se poceni flasha (=usb kjučki) izogneš za kej takega.
#brezpodpisa
Podatki na 3 lokacijah so pa tudi veliko boljĹĄi kot 2 lokacije z RAID. Z drugimi besedami, RAID ni pravi backup, ampak bolj redundanca, da v primeru napak takoj nadaljujeĹĄ z delom. Tak da pozabte RAID v NAS za backup, bolje je za enak denar poleg NASa drugi disk namesto za raid uporabiti kot zunanji disk. Ĺ e bolje od tega pa je seveda NAS + cloud.(Äe imaĹĄ do 100GB podatkov, ker potem cene hitro naraĹĄÄajo pri cloud ponudnikih, ter Äe ni problema z privacy).
Naraščajo, ampak ni spet taka reč:
http://blender.ca/aws-glacier-calculato...
Filmov najbrž ne boš backupal, klasične podatki pa ponavadi ne jemljejo terabajtov prostora, in če jih, imajo najbrž neko komercialno vrednost in je to pač del stroška storitve.
to itk... Ampak praviloma se poceni flasha (=usb kjučki) izogneš za kej takega.
Za edino kopijo pomembnega dokumenta, ja. Kot 3., 4. ali 5. verzija je pa USB ključek popolnoma okej.
Podatki na 3 lokacijah so pa tudi veliko boljši kot 2 lokacije z RAID. Z drugimi besedami, RAID ni pravi backup, ampak bolj redundanca, da v primeru napak takoj nadaljuješ z delom. Tak da pozabte RAID v NAS za backup, bolje je za enak denar poleg NASa drugi disk namesto za raid uporabiti kot zunanji disk. Še bolje od tega pa je seveda NAS + cloud.(če imaš do 100GB podatkov, ker potem cene hitro naraščajo pri cloud ponudnikih, ter če ni problema z privacy).
RAID je samo varnost pred crkotom enega ali dveh diskov, brez da bi 'stran metal' cel kup prostora z lokalnim podvajanjem podatkov (RAID 1). V primeru štirih diskov sicer Raid 6 omogoča crkot katerihkoli dveh diskov, kjer kak RAID 0+1/1+0 tukaj nekoliko omejuje, katera dva lahko crkneta. Zanesljivost RAID 6 je potemtakem avtomatično višja. Je pa zanesljivost posameznega diska, podvojenega na dveh različnih lokacijah še višja, ja, ampak tudi neprimerno dražja.
Pod črto kot omenjeno na RAID daš pač vse, kar imaš, važne podatke in filme ter glasbo, jaz bi potem kopijo važnejših stvari delal še na en lokalni disk ter nekam v oblak.
Zgodovina sprememb…
Naraščajo, ampak ni spet taka reč:
http://blender.ca/aws-glacier-calculato...
Filmov najbrž ne boš backupal, klasične podatki pa ponavadi ne jemljejo terabajtov prostora, in če jih, imajo najbrž neko komercialno vrednost in je to pač del stroška storitve.
Hja, če si okrog 1 TB je bistveno cenejši One Cloud, kjer za 10 € dobiš še Office in neomejeno prostora (samo plac je mislim da 7 €?), Google in Dropbox pa za 10 € mesečno (oz. v primeru DB-ja za 100 letno) data 1 TB prostora. Pa mislim da imajo vsi tudi nekaj podpore za versioning (DropBox vem da ma, Drive pa tudi se mi zdi). Meni gre na mživce le, da Dropbox nima kakega cenejšega tierja za recimo 100 in 500 GB, kot konkurenca...
Itak. Bom pogledal, če res dobiš neomejeno placa in še office za $10 letno, to bi bil top deal.
OK. Btw, prijetno sem bil presenečen, ko je MS jeseni šenkal Office za iOS, en strošek manj.
Danes koncno nasel resitev za Crashed volume za DSM.
Resolve Crashed Volumes
When the status of a volume becomes Crashed, you cannot repair the volume by yourself.
Resolve Crashed Volumes
When the status of a volume becomes Crashed, you cannot repair the volume by yourself.
taz ::
Pozdravljeni, potreboval bi nekaj, kamor bi priklopil 2-4 HDD, na katerih bi imel filme pa glasbo, se pravi da ne potrebujem nobenega raida. A se dobi kakšen NAS do max 300€(raje ceneje) brez diskov, da bi ga priklopil na router in potem dostopal iz različnih PCjev do njega. A se bolj splača sestavit sam nek mali PC? Hvala za pomoč.
>A se bolj splača sestavit sam nek mali PC? Hvala za pomoč.
bolj se splača sestavit pc okol j1900. Bo ceneje. Razn če hočeš lično škatlico, pol se gleda pač kak synology...
bolj se splača sestavit pc okol j1900. Bo ceneje. Razn če hočeš lično škatlico, pol se gleda pač kak synology...
#brezpodpisa
tac ::
ksz
v 212j mi je odletel en disk, zaenkrat bom skopiral vsebino iz dobrega diska v novo varno kopijo, za naprej pa mislim dati notri samo 4TB nov disk in tega preostalega 2TB imeti preko usb za rezervno kopijo podatkov. Ne bo ravno tako dobro kot RAID 1, ampak vseeno bo na dveh diskih in najbrž redno arhiviranje poskrbi za dokaj dober približek sedanjemu RAID1.
Zanima me, ali ima kdo izkušnje s tem najcenejšim 4TB diskom:
http://www.ideo.si/3_5_inch_HDD_zunanji...
Kakor sem bral ocene, je problem samo s dvema "particijama" oziroma diskoma, ki jih je treba z njihovim programom združiti v en disk in potem je ok.
Najbrž je boljša izbira 10€ dražji
http://www.ideo.si/2_5_inch_HDD_vgradni..., tukaj se spomnim, da je ena serija green izklapljala disk na 15s, kar najbrž ni najbolj zdravo v NAS, da se skozi disk vklaplja/izkklaplja, upam da tega ni več.
v 212j mi je odletel en disk, zaenkrat bom skopiral vsebino iz dobrega diska v novo varno kopijo, za naprej pa mislim dati notri samo 4TB nov disk in tega preostalega 2TB imeti preko usb za rezervno kopijo podatkov. Ne bo ravno tako dobro kot RAID 1, ampak vseeno bo na dveh diskih in najbrž redno arhiviranje poskrbi za dokaj dober približek sedanjemu RAID1.
Zanima me, ali ima kdo izkušnje s tem najcenejšim 4TB diskom:
http://www.ideo.si/3_5_inch_HDD_zunanji...
Kakor sem bral ocene, je problem samo s dvema "particijama" oziroma diskoma, ki jih je treba z njihovim programom združiti v en disk in potem je ok.
Najbrž je boljša izbira 10€ dražji
http://www.ideo.si/2_5_inch_HDD_vgradni..., tukaj se spomnim, da je ena serija green izklapljala disk na 15s, kar najbrž ni najbolj zdravo v NAS, da se skozi disk vklaplja/izkklaplja, upam da tega ni več.
tac ::
Uredu, najbrž najcenejši niso najboljši, bom resno razmislil o wd red.
Zdaj pa me zanima prednost RAID1 napram en disk in potem še en disk za kopijo prvega.
Finta pri RAID je hkratno pisanje, torej v realnem času imaš vedno dve kopiji, ampak če se ena skvari, najbrž NAS ne ve katera je fuč, samo zazna napako ?
V tem primeru je dokaj dobro tudi nastavit na vsakodnevno kopiranje pomembnih podatkov, tu je nevarnost izgube podatkov od zadnjega dneva, ko še ni bil izvedeno kopiranje, to se mi zdi dokaj dober kompromis med varni podatki in ceno...
Zdaj pa me zanima prednost RAID1 napram en disk in potem še en disk za kopijo prvega.
Finta pri RAID je hkratno pisanje, torej v realnem času imaš vedno dve kopiji, ampak če se ena skvari, najbrž NAS ne ve katera je fuč, samo zazna napako ?
V tem primeru je dokaj dobro tudi nastavit na vsakodnevno kopiranje pomembnih podatkov, tu je nevarnost izgube podatkov od zadnjega dneva, ko še ni bil izvedeno kopiranje, to se mi zdi dokaj dober kompromis med varni podatki in ceno...
Joze_K ::
Ali se da na kaj takega
HP MicroSvr Gen8 G1610T Entry NHP, 712317-421 (cena 274,56 €)
tudi instalirati Synology software?
Ker Synology software mi je dosti všeč, strežnik pa je ta ranga boljši od kakega Synology 214 ali kaj podobnega...
kje kaka navodila?
Hvala, J
HP MicroSvr Gen8 G1610T Entry NHP, 712317-421 (cena 274,56 €)
tudi instalirati Synology software?
Ker Synology software mi je dosti všeč, strežnik pa je ta ranga boljši od kakega Synology 214 ali kaj podobnega...
kje kaka navodila?
Hvala, J
SimplTech ::
Na HP MicroSErverje se namešča Xpenology. Navodila in veliko uporabnih informacij se najde tukaj: link
Uredu, najbrž najcenejši niso najboljši, bom resno razmislil o wd red.
Red niti niso bistveno dražji od green. Zakaj so boljši oz. kaj je problem zelenih, pove Anand L Shimpi (zakaj si Anand raje ne sestavi NAS-a sam, ne vem) na:
http://www.anandtech.com/show/6157/west...
Invictus ::
pove Anand L Shimpi (zakaj si Anand raje ne sestavi NAS-a sam, ne vem)
Ker čas porablja bolj koristno kot da ponavlja milijontič postopek, ki ga je nekdo napisal na netu.
Mislim, označiti ljudi za butlje, ker nočlejo sami narediti DIY NASa, je ravno tako butasto.
Mene vsak izgubljen dan stane nx100 EUR. Pa še to dodaj k poceni nabavni ceni. Kupiš, priklopi in konec.
Grem pol raje babe lovit ... Dobro za oči in kardio vadbo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Se strinjam, Invictus, ampak tu dobiš skoraj občutek krivde, če NASa-a ne sestavljaš sam.
Definitivno ...
Ko bom kupil narejen NAS, bom šel po kolenih okoli brezjanske Marije za odpuščanje ...
kdor ne zna sam, zgublja cas z iskanjem resitev pri crnih skatlah, integraciji z vedno novimi škatlami
kdor zna, ne zgublja casa
kdor ne zna sam, zgublja cas z iskanjem resitev pri crnih skatlah, integraciji z vedno novimi škatlami
Seveda ga, če v tem času zgubljaš Nx100 EUR.
Ne vem koliko časa imate vi, ampak sam ga imam malo ...
ti ga vec zgubis z integracijo, kot bi ga z postavitvijo
ce bi znal
Kdo pa pravi da ne znam postavit NASa ?