» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
43 / 118
»»

opeter ::

Čisto možno. Lahko je tudi težava pri sami povezavi (kabel oz. SATA vmesnik integriran na vezje od NAS škatle).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

FotoModel ::

Zanima me, ali bi ta NAS bil v redu:

https://www.qnap.com/de-de/product/ts-2...

Rabil bi predvsem za to, da bi na njega naložil serije-filme in streamal na svoj tv - apple tv. Zdaj imam zunanji disk priklopljen na asus router in tako streamam in deluje zadovoljivo. Pomeni, da bi to tudi moglo ali? Ali rajsi kak Synology sistem?

klinker ::

Za ta namen je tudi kak WD MyCloud ok.

_Sajmon_ ::

_Sajmon_ je izjavil:

no, evo epiloga. Hočem ta 3tb inicializirat v NAS enoti, pa mi vrne error 35. Vtaknem spet v pc-ja, kjer je delal nekaj let in glej ti to, dobim napako ob bootu-u. Da je z diskom nekaj narobe. Sistem se mi dvigne, pogledam smart informacije in tam dobim Ultra Ata Crc Eror 1. Diska sploh ne morem več formatirat.

Da pa bo ironija še večja: preko ebaya sem pred vsem tem dogajanjem kupil enak wd-jev disk. Skušal sem ga na pcju formatirat, a potem ko sem ga inicializiral kot gpt, formatiranje 2.7TB particije ni šlo. Kot mbr je šlo (dve particiji sem naredil). Vtaknem disk noter v NAS enoto, uspem narediti SHR in stvar deluje, a potem se mi pojavi enaka težava kot na začetku tega topica. Ok, disk je verjetno zanič in ga pošljem nazaj prodajalcu. A scenarij se ponovi na mojem disku :(

A je kriv NAS?


Epilog epiloga. Računalništvo me ne neha presenečat. Preberite tole sedaj.
Ker si nisem dal miru - kao okvarjen disk se je še vedno odzival na smart, wd diagnostics ni nič našel pri smart kontroli, razen secure erase ni delal - sem ga poskušal low level sformatirat. Poženem HDD Low Level Format Tools (pač kar se uspel najti na webu) in mi začne jamrat, da imam geslo na disku. Kaj?! Googlam naprej in glej ga šmenta, na synology forumu dobim topice, ko je folk imel enake težave v navezavi z NAS-i & WD Green-i. Kot kaže, secure erase na nas-u nekaj zašuštra (?) in zato na disk ni možno več pisat (ne vem ali velja to tudi v RAID konfiguraciji ali samo, če je disk samostojen). Kdo je kriv, ali WD ali Synology, se (še) nisem poglabljal.

No, končna rešitev, tj. oživitev diska, je bil boot linuxa in uporaba hddparm, da sem odstranil geslo ter potem sem v Windowsih rabil še diskpart pognat, da iz readonly naredim read write disk. Disk sedaj deluje. Kaj bom sedaj z njim, še ne vem, bom videl, kaj mi rečejo na supportu od Synologija.

PrimoZ_ ::

Synology SHR ... če bi rad imel 2TB in 4TB diska v NAS-u pri čemer bi 2TB podatkov ščitil in 2TB pač ne.

Sedaj pri roki imam samo 4TB in ko sem tega dal notri in prižgal zadevo je naredilo SHR volume čez cel disk, sam kot gledam potem manjšega diska ne bo sprejelo v ta isti volume.
Torej je treba dodati najprej manjšega in nato še večjega oz. celo oba hkrati, da bo se bo SHR pravilno skonfiguriral ?

sfaljk ::

Pozdravljeni.

Po dolgem času odlašanja sem si omislil NAS QNAP TS-251. Prvič sem se vrgel v te vode, prebral kopico forumov in pogruntal, da sedaj ko ga imam ne vem nič.

V glavnem želja je, da bi s prenosnikom kliknil na nek torrent, le tega pa bi avtomatsko odprl z nekim klientom preko NASa in ga tam tudi potegnil dol in ga "šeral" naprej. Sedaj je tako, da se s klikom na torrent odpre klient na PCju. Če hočem, da ga dol vleče odjemalec na NASu, ga moram ročno dodat na NASov klient (uporabljam Deluge, njihov Download Manager 5 mi ne "seeda"). Stvar se mi zdi zamudna. Ali je ta varianta sploh mogoča. Gledal sem po netu in nisem našel nič pametnega.

Druga stvar, ki mori pa je, da imam težavo s printerjem. NAS ga prepozna, tudi v Windows 10 ga poinštaliram, ko pa hočem natisniti stran, printer ostane na idle in ne sprinta nič. Ampak s tem se bom ukvarjal kasneje.

Če ima kdo kak nasvet glede torrentov, lepo prosim za pomoč.

LP

SimplTech ::

@sfaljk: glede funkcionalnosti, ki jo iščeš za torrente jaz z Synology NASom uporabljam dodatek za Chrome z imenom Synology Download Station. Stvar počne točno to kar iščeš - torrente ali magnet povezavo posreduje klientu v NASu.

Poglej še obstaja kaj podobnega za QNAP.

ali3n ::

Jaz v te namene na Synologyju uporabljam Transmission (in Transmission remote gui na PCju).
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

sfaljk ::

SimplTech je izjavil:

@sfaljk: glede funkcionalnosti, ki jo iščeš za torrente jaz z Synology NASom uporabljam dodatek za Chrome z imenom Synology Download Station. Stvar počne točno to kar iščeš - torrente ali magnet povezavo posreduje klientu v NASu.

Poglej še obstaja kaj podobnega za QNAP.


Hvala za hiter odgovor.

Pogledal. Za QNAP ni nič. Nobene razširitve, ne na Chromu ne na Firefoxu (Synology jo ima na obeh). Transmission pa QNAP od verzije 4.3.3. operacijskega sistema ne podpira več. Beda od bede.

LP

SimplTech ::

Mogoče še ena opcija: če ima tvoj klient na NASu kakšno opcijo "watch folderja", si mogoče pomagaš s tem.

Narediš na NASu torrents mapo, potem bližnjico do te mape na PC. Ni tako elegantno, mogoče pa najdeš kaj v tej smeri.

sfaljk ::

SimplTech je izjavil:

Mogoče še ena opcija: če ima tvoj klient na NASu kakšno opcijo "watch folderja", si mogoče pomagaš s tem.

Narediš na NASu torrents mapo, potem bližnjico do te mape na PC. Ni tako elegantno, mogoče pa najdeš kaj v tej smeri.


Ne poznam te zadeve, vendar predvidevam, da je tako, da ko v tisto mapo prileti neka .torrent datoteka naj bi jo klient zaznal in jo začel "obdelovati". Bom probal. Sporočim jutri.

SimplTech ::

Da, točno to - klient nadzoruje določeno mapo in ko notri vidi torrent datoteko, jo avtomatsko začne prenašat.

Jaz to uporabljam za dokaj primitivni zagon torrentov na daljavo:
- klient spremlja določeno mapo na NASu katere vsebina se sinhronizira z Google Drive
- ko si na poti/službi... samo naložiš torrent v mapo na G. Drive, ta se potem sinhronizira z NASom, klient v NASu pa avtomatsko začne prenašat.

sfaljk ::

SimplTech je izjavil:

Mogoče še ena opcija: če ima tvoj klient na NASu kakšno opcijo "watch folderja", si mogoče pomagaš s tem.

Narediš na NASu torrents mapo, potem bližnjico do te mape na PC. Ni tako elegantno, mogoče pa najdeš kaj v tej smeri.


Evo naredil kot si rekel. Zadeva deluje odlično. Hvala. Ko bom imel čas bom še G drive prestavil na NAS.

LP

Brez Gesla ::

Pozdravljeni,

ima kdo tukaj Synology NAS DS-218j ter kako ste zadovoljni? Imam vprasanje tudi o Surveillance Stationu, kako se obnese ta zadeva z ONVIF kamerami? Baje da bi bile zraven NAS-a dve licence za naprave, sepravi se lahko nanj dve kamere priklopita ce prav zastopim?

Invictus ::

Tako piše, nisem pa še sprobal :).

A kdo uporablja sync večih Google accountov na Synology? Meni je popolnoma razfukal Google drive...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Brez Gesla ::

Malce sem se po prebiranju zagrel tudi za model QNAP TS-231P, tako da imam sedaj ogledanega tega in pa Synology NAS DS-218j. Sta priblizno v enakem rangu z tem da je QNAP hardwaresko nekoliko mocnejsi. Kaj bi mi priporocali?

r0b3rt ::

V uporabi imam nekoliko starejši NAS od Synology in sta se na enem izmed dveh diskov, v RAID 0, pojavila bad sectorja. Naprava se pritožuje, da gre za napako v system področju, tako, da je verjetno data področje v redu. Zanima me ali je prišel čas za menjavo diska? Preračunano iz ur ima za seboj 6 let delovanja. Če je prejšnji odgovor pozitiven, bi bilo verjetno smiselno zamenjati oba diska? Katere svetujete? Trenutna diska sta WD30EFRX.

PARTyZAN ::

Definitivno je čas za menjavo diskov. Obstaja kakšen razlog za uporabo RAID 0? Čim prej skopiraj podatke na varno.

Za NAS se načeloma kupuje WD Red, Seagate IronWolf, HGST DeskStar NAS. Verjetno pa ne bo nič hudega, če izbereš karkoli drugega, glej samo da disk nima več kot 5400 obratov, ker več v resnici ne rabiš. Kupi čim višjo kapaciteto, ki jo budget dovoljuje in uporabi raje RAID 1, da imaš redundanco.

Tole pa je še BlackBlaze statistika odpovedi različnih diskov, da dobiš občutek o zanesljivosti različnih modelov na trgu.

r0b3rt ::

Hvala za odgovor!

Backup imam. RAID 0 pa sem izbral zaradi hitrosti, oz odzivnosti sistema.
WD Red je že sedaj in glede na hitrost je potem to najboljša izbira?
Stristiko odpovedi sem že nekaj gledal in naj bi imeli HGST najmanjšji delež...ne vem pa če ravno DeskStar serija?

PARTyZAN ::

Pri statistiki imaš naveden točen model diska, tudi DeskStari so med njimi. Glede na podatke je HGST še vedno zanesljivejši od konkurence. Bodi pozoren na velikost vzorca, pa naj te to ne zavede preveč. To je samo orodje, ki ti mogoče pomaga ko imaš nagledanih par modelov v istem cenovnem območju, da se odločiš za enega. Moja taktika je načeloma takšna, da vzamem model, ki nima katastrofalnega failiure ratea, a vseeno skušam dobit čim večjo kapaciteto za denar, ki ga imam na voljo. Hitri so pa načeloma vsi dovolj, da zapolnijo kapaciteto gigabit etherneta.

No, če res rabiš RAID0, potem v redu. Dokler se zavedaš, da ko odleti en disk, si izgubil vse. Redni backupi so seveda, obvezni :).

r0b3rt ::

Lahko prosim še za nasvet kje dobiti najceneje diske?

PARTyZAN ::

Uporabi portale kot sta ceneje.si, geizhals.at.

r0b3rt ::

Če dobim za enako ceno WD Red z intellipower in HGST s 7200rpm, kaj izbrati?

mayne ::

HGST

d4vid ::

Moj "NAS" oz. bolje rečeno strežnik za vse (filmi, dokumenti, itd itd) bi potreboval nadgradnjo, trenutno mi teče OMV na 60 GB SSD disku, 3 TB pa je za storage. Poleg tega imam še 1x SAT kartico (DVB-S2) in ostale pizdarije, na Intel Atom D2550. Matična ima samo 2 SATA porta in sta oba zasedena, PCI pa kot pravim, tudi.
Ker potrebujem tak strežnik, me zanima kaj je poceni rešitev za razširitev takega sistema, torej da imam čimveč SATA portov. V poštev pride menjava matične za nek pameten denar, mogoče kupim prav NAS. Kakorkoli, plan je, da se približam prostoru cca. 10TB, z redudanco RAID 5.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Dami ::

Če rabiš 10tb kupiš 2x10tb wd red in daš v raid1. Izogibaj se raid5.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

d4vid ::

Dami je izjavil:

Če rabiš 10tb kupiš 2x10tb wd red in daš v raid1. Izogibaj se raid5.


Zakaj naj se izogibam?
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Red_Mamba ::

d4vid je izjavil:

Dami je izjavil:

Če rabiš 10tb kupiš 2x10tb wd red in daš v raid1. Izogibaj se raid5.


Zakaj naj se izogibam?


ker ko ti bo 1. disk crknil in bos rebuild delal ti be sredi rebuilda se 2. in 3. odletel in pa pa podatki :D
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

PrimozR ::

Odletel ne nujno, ampak načeloma naj bi, glede na specifikacije, fasal unrecoverable read error, zaradi česar bi ga moral kontroler odstraniti iz polja. Načeloma bi moral biti varnejši RAID6, ampak je tam rebuild še dolgotrajnejši, zaradi česar se priporoča tudi RAID10. Ampak pri slednjem je verjetnost, da bo pri odpovedi dveh diskov prišlo do takšne kombinacije, ki bo pobila vse podatke. Pri RAID6 pa vseeno preživijo.

Jaz sem šel na 3x6 TB RAID 5 za vse skupaj, kjer potem dokumente, slike, glasbo in backupe kopiram še na starejši 3 TB disk, vse, razen backupov, pa še na 2x1,5 TB in v oblak (Backblaze). S takšno verigo se načeloma ne sekiram kaj preveč, če mi odleti RAID5, ker bom izgubil le travnik video vsebin.

Če hočeš več kot 2 SATA porta in poceni zadevo, je verjetno smiselno pogledati HP-jeve Microserverje. Samogradnja bo dražja (preverjeno).

MrStein ::

PrimozR je izjavil:

Odletel ne nujno, ampak načeloma naj bi, glede na specifikacije, fasal unrecoverable read error,

Milijonkrat ponovljena laž, katero lahko v takoj vsak debunka v tem trenutku tako, da požene rebuild (ali simulira) na svojem RAID-u.
(jaz sem že, lani)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PrimozR ::

Pa ECC-ja tudi ne rabiš za ZFS, ane?

MrStein ::

Sem mi zdelo da bodo "argumenti"...

some things never change...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Invictus ::

Rebuild 10TB arraya traja celo večnost...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

MrStein ::

Jutri bo forum še vedno tukaj.
(in eni bodo še vedno nabijali svoja..."znanja")
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

StarMafijec ::

Bi imel NAS, ampak gledam, gledam, in vidim, da so zelo dragi. Zakaj je temu tako? Pa niti diskov nimajo zraven.

MrStein ::

Ponudba in povpraševanje?
HP microserver je kar ugoden za tisto, kar ponuja.
(razen če iščeš kaj manjšega - ali večjega)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

StarMafijec ::

Kaj ni ceneje Raspberry Pi in nekaj USB diskov?

Iščem nekaj manjšega - da imam notri diskov za kapaciteto vsaj 1 TB pa seveda tako, da če katerikoli crkne, ga le zamenjan, podatki ostanejo. In seveda, da je priključen na mrežo.

MrStein ::

Mogoče kateri "eksterni disk z mrežnim priklopom"?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

klinker ::

StarMafijec je izjavil:

Kaj ni ceneje Raspberry Pi in nekaj USB diskov?

Iščem nekaj manjšega - da imam notri diskov za kapaciteto vsaj 1 TB pa seveda tako, da če katerikoli crkne, ga le zamenjan, podatki ostanejo. In seveda, da je priključen na mrežo.


Zate je WD MyCloud mirror. Ceneje in bolj enostavno dvomim da gre.
Jst sem si Z220 SFF s Xeonom in ECC umislu. Cakam se raid kontroler in 5,25" kletko za 6x 2,5" HDD, ki jo bom dal namesto pekaca. Not bosta 2x 3TB 3,5" za multimedio, 4x 2TB 2,5" za dokumente (2 zame in 2 za drago) in 2x SSD za sistem. Vse v raid 1.

StarMafijec ::

klinker ::

StarMafijec je izjavil:

@klinker:

https://www.mimovrste.com/nas-naprave/w...

Ja, ampak ima le en disk.

Tale je zanimiv: https://www.mimovrste.com/nas-naprave/d...


WD MyCloud mirror

oziroma...https://www.mimovrste.com/nas-naprave/w...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

StarMafijec ::

Hvala! To bi bilo zanimivo. Sicer ima pa le dva diska - to pomeni kar 50% skupne kapacitete za zavarovanje v primeru, če en crkne.

klinker ::

Kaj bi pa se rad? Tretjega imas vedno pri roki za menjavo, dva istocasno sigurno ne bosta sla po gobe. Zato tudi jst ne kompliciram in furam simple raid 1 za rendundanco in pika. Predvsem imej vse na UPSu in ne bo tezav.

MrStein ::

Invictus je izjavil:

Rebuild 10TB arraya traja celo večnost...

Lahko tudi preprosto pogledate v (SMART) statistike diska (read errors napram total reads).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Invictus ::

MrStein je izjavil:

Invictus je izjavil:

Rebuild 10TB arraya traja celo večnost...

Lahko tudi preprosto pogledate v (SMART) statistike diska (read errors napram total reads).

Potem, ko ti disk crkne, je to malo težko ;).

Sicer pa, ali kdo za svoje domače naprave uporablja kaka nadzorni sistem? Ala Icinga?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

r0b3rt ::

Jaz sem imel nekaj časa Nagios na Synology pa sem potem skenslal vse skupaj,ker ni imelo smisla to uporabljat na NASu.

espacious ::

Nagios in Cacti v podjetju. Doma bl nič. S.M.A.R.T
LP, espacious

Tomay ::

Imam postavljen Dude, kot virtualko. Nisem pa stestiral, če mi javi težave z diskom. Kaže pa mi privzeto cpu, mem, virt, disk v odstotkih.
Voodoo 4Ever

MrStein ::

Invictus je izjavil:

MrStein je izjavil:

Invictus je izjavil:

Rebuild 10TB arraya traja celo večnost...

Lahko tudi preprosto pogledate v (SMART) statistike diska (read errors napram total reads).

Potem, ko ti disk crkne, je to malo težko ;).

Saj ko crkne ne rabiš gledat, ker veš, da je crknil.
Lahko pa danes pogledaš, ko še dela. Tiste parametre, ki se tičejo pogovora (torej 242/0xF2 Total LBAs Read in 198/0xC6 (Offline) Uncorrectable Sector Count)

Sicer smo to že predebatirali, pretestirali in prebrali znanstvene članke. (link sledi)

HDD - neizbežne napake pri branju (URE)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

PrimozR je izjavil:

Odletel ne nujno, ampak načeloma naj bi, glede na specifikacije, fasal unrecoverable read error, zaradi česar bi ga moral kontroler odstraniti iz polja.

Drugi del stavka tudi ne drži.
V primeru read-errorja bo samo zabeležil, da je ta block slab (badblock) in nadaljeval delo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
««
43 / 118
»»