Forum » Kriptovalute in blockchain » debata o Bitcoinu
debata o Bitcoinu
Temo vidijo: vsi

hamez66 ::
Za 9000 $. Jype ima prav, nekaj je šlo narobe s procesiranjem tistega orderja.
Saj z Jypom deliva mnenje, in tudi moje mnenje je, da za 9000$ ampak Unilseptij pa očitno misli, da bi ga dobil za 100$? To je bolj tisto... sanja svinja kukuruz a kukuruza nema![]()
Obstaja tudi taka menjalnica, kjer se to da - etherdelta. :))

dominuspro ::
, ampak cena nikakor ne more pasti pod 5€ dokler freezby ne dobi svojih jabolk.
Ta predpostavka je napacna.
Jabolka se prodajajo po 6€. freezby da order, da bo kupil za 5€, poleg njega sta na borzi se zogica in nosorog, ki sta pred njem dala order za 4€.
Kar naenkrat pride gospod z 2 jabolkoma, ki ju je pripravljen prodati za 4€. Kdo dobi jabolko?
Jabolko bo v tem primeru dobil freezby.
Tudi mene je begala ta zgodba ampak obstaja smiselna nelopovska razlaga. Do te situacije pride, ker je bil volume nizek in predvsem hiter skok v ceni(razkorak med ponudbo in povpraševanjem).
Trik je v tem, da poleg freezbyja, zogice in nosoroga obstaja najmanj še oseba 4. Ta oseba je bodisi ponudila 5€ pred freezbyjem ali celo še več.
Verjamem, da je takih pritožb na menjalnicah neskončno, ker se pojav ne zdi logičen... Ljudje smo pa itak vedno bolj neumni.

Unilseptij ::
Unilseptij je izjavil:
Unilseptij je izjavil:
Ne vem, ce je to vedno res.... Lahko recem, da kupim 5 BTC, ce bo cena padla pod X. Potem nekdo pride s sell orderjem in prodaja 1 BTC po manj kot X. Hkrati je se nekdo drugi pred mano vnesel narocilo, da kupi 1 BTC, ce bo cena padla pod X. Potem nekdo pride s sell orderjem za 4 BTC po ceni vec kot X. Potem cena ne pade vec pod X.
Kaj bo koncni rezultat take situacije? Efektivno se izvede transakcija za 1 BTC po ceni manj kot X, pri cemer pa moje narocilo pac ni bilo realizirano, ker je nekdo drug pred mano pobral vso robo, ki je bila na voljo po "znizani" ceni. Potem se je cena spet zvisala in jaz sem "izvisel". Po mojem je to cisto obicajno in ni nic narobe. Treba je vedno upostevati, da trg nima neskoncne zaloge neke dobrine po doloceni ceni, ampak je vedno na voljo dolocena kolicina po doloceni ceni.
Ne bo se realizirala najprej cena manjša od X ampak cena enaka X. Cena manjša od X se bo izvedla šele, ko bodo vsi buy orderji za X izpolnjeni. Povedano drugače, če imaš ti za X nastavljen 9000$, in ima še 100 folka prav tako nastavljeno X za to vrednost, cena pod 9000$ ne more pasti dokler se vsi ti orderji ne realizirajo (časovna razvrstitev). Torej, če imaš ti buy order za 9000$ in potem na borzi vidiš, da je bila za tem lowest price 8990$, je prišlo do neke napake. Vsaj po moje.
"Cena" v tem primeru je samo tocka, kjer se bid in ask srecata in se dejansko izvrsi transakcija. In kot receno v primeru zgoraj, se lahko izvrsi transakcija po ceni nizji od mejne za neko kolicino (ki je omejena in ne more zadostiti vsem ask-om), potem pa cena pac zraste nazaj in tvoji buy orderji bodo "nerealizirani" ceprav se je v nekem trenutku cena spustila pod mejo, ki si jo nastavil.
Mislim, da se motiš. Te bom takole vprašal. Recimo, da ponudiš najvišjo ceno za nakup 1 BTC na borzi, nastaviš mejo 9000$ (ali manj, kot praviš). Janez se odloči prodati svoj BTC, a namesto cene 10000$ pomotoma vpiše 100$... za koliko ti bo zdaj prodan ta bitcoin od Janeza?
To nima direktne povezave s problemom. Problem je v tem, da je se nekdo pred mano vnesel order za 9000 (ali manj) za nakup 1 BTC in da ga je pac dobil on po ceni 9000. Ker pa je Janez naslednji BTC pripravljen prodati samo po vec kot 9000, ga jaz ne bom dobil, ceprav je v nekem trenutku "cena" bitcoin-a bila pod mejo. Bistvo je, da ponujene kolicine enostavno ni bilo dovolj po tej ceni in tako ni mogoce, da bi vsi, ki so nastavili mejo 9000 za nakup, lahko pac dejansko kupili po tej ceni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unilseptij ()

urli ::
Unilseptij je izjavil:
Unilseptij je izjavil:
Unilseptij je izjavil:
Ne vem, ce je to vedno res.... Lahko recem, da kupim 5 BTC, ce bo cena padla pod X. Potem nekdo pride s sell orderjem in prodaja 1 BTC po manj kot X. Hkrati je se nekdo drugi pred mano vnesel narocilo, da kupi 1 BTC, ce bo cena padla pod X. Potem nekdo pride s sell orderjem za 4 BTC po ceni vec kot X. Potem cena ne pade vec pod X.
Kaj bo koncni rezultat take situacije? Efektivno se izvede transakcija za 1 BTC po ceni manj kot X, pri cemer pa moje narocilo pac ni bilo realizirano, ker je nekdo drug pred mano pobral vso robo, ki je bila na voljo po "znizani" ceni. Potem se je cena spet zvisala in jaz sem "izvisel". Po mojem je to cisto obicajno in ni nic narobe. Treba je vedno upostevati, da trg nima neskoncne zaloge neke dobrine po doloceni ceni, ampak je vedno na voljo dolocena kolicina po doloceni ceni.
Ne bo se realizirala najprej cena manjša od X ampak cena enaka X. Cena manjša od X se bo izvedla šele, ko bodo vsi buy orderji za X izpolnjeni. Povedano drugače, če imaš ti za X nastavljen 9000$, in ima še 100 folka prav tako nastavljeno X za to vrednost, cena pod 9000$ ne more pasti dokler se vsi ti orderji ne realizirajo (časovna razvrstitev). Torej, če imaš ti buy order za 9000$ in potem na borzi vidiš, da je bila za tem lowest price 8990$, je prišlo do neke napake. Vsaj po moje.
"Cena" v tem primeru je samo tocka, kjer se bid in ask srecata in se dejansko izvrsi transakcija. In kot receno v primeru zgoraj, se lahko izvrsi transakcija po ceni nizji od mejne za neko kolicino (ki je omejena in ne more zadostiti vsem ask-om), potem pa cena pac zraste nazaj in tvoji buy orderji bodo "nerealizirani" ceprav se je v nekem trenutku cena spustila pod mejo, ki si jo nastavil.
Mislim, da se motiš. Te bom takole vprašal. Recimo, da ponudiš najvišjo ceno za nakup 1 BTC na borzi, nastaviš mejo 9000$ (ali manj, kot praviš). Janez se odloči prodati svoj BTC, a namesto cene 10000$ pomotoma vpiše 100$... za koliko ti bo zdaj prodan ta bitcoin od Janeza?
To nima direktne povezave s problemom. Problem je v tem, da je se nekdo pred mano vnesel order za 9000 (ali manj) za nakup 1 BTC in da ga je pac dobil on po ceni 9000. Ker pa je Janez naslednji BTC pripravljen prodati samo po vec kot 9000, ga jaz ne bom dobil, ceprav je v nekem trenutku "cena" bitcoin-a bila pod mejo. Bistvo je, da ponujene kolicine enostavno ni bilo dovolj po tej ceni in tako ni mogoce, da bi vsi, ki so nastavili mejo 9000 za nakup, lahko pac dejansko kupili po tej ceni.
Ja, ampak (realizirana) prodajna cena je še vedno 9000$ in ne tisti "nižji" ask price, tudi lowest price je vezana na prodajno/nakupno ceno in ne nek "pretirano" nizek ask price. In tu je govora, da lowest price ne sme biti nižja od bid price order. Če je, potem je pač očitno prišlo do napake. To, da se naš buy order ni realiziral za 9000$ ne igra tu nobene vloge, ker je v danem trenutku lowest price še vedno 9000$.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: urli ()

Unilseptij ::
Moji posti se nanasajo na tole:
In kot receno, je to cisto mozno in ni nujno, da je prislo do napake.
Ali ga je Bitstamp začel resno lomiti? In kako točno se odvijajo bid/ask posli.
Včeraj je zmrzil, danes pa se mi je tole zgodilo: ko je BTC strmoglavil je na Bitstampu Low 7104,88 €, sam sem imel pa Buy order na 7125 pa ga ni pobral.
In kot receno, je to cisto mozno in ni nujno, da je prislo do napake.

cebelar123 ::
Še eno pomoč bi potreboval. Naredil sem si account na coinbase strani. Zdaj pa bi rad potrdil moj TRR račun.
Da to storim jim moram poslati nekaj malega evrov na njihov račun. Imam Banka net.
Moj problem je da sem poslal preko plačila v tujino 1 euro ampak mislim, da ni prav saj tam nikjer ne napišeš referenčne številke, katero zahtevajo. Tako da najbrž nebo nič iz tega.
Ko pa hočem UPN oprazec izpolnit pa nimam celotne referenčne številke, katero so oni podali. Manjkajo mi štiri znaki na začetku "RF_ _ " "tole števiko pa imam".
Ve mogoče kdo kako tole pravilno izpolniti, da mi bo sploh dovolilo plačati?
Da to storim jim moram poslati nekaj malega evrov na njihov račun. Imam Banka net.
Moj problem je da sem poslal preko plačila v tujino 1 euro ampak mislim, da ni prav saj tam nikjer ne napišeš referenčne številke, katero zahtevajo. Tako da najbrž nebo nič iz tega.
Ko pa hočem UPN oprazec izpolnit pa nimam celotne referenčne številke, katero so oni podali. Manjkajo mi štiri znaki na začetku "RF_ _ " "tole števiko pa imam".
Ve mogoče kdo kako tole pravilno izpolniti, da mi bo sploh dovolilo plačati?

J.McLane ::
Poskusi RF90 ta ne zahteva kontrolke na koncu reference.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Poskusi RF90 ta ne zahteva kontrolke na koncu reference.
Moja napaka pri obrazložitvi, ko stisnem plačaj mi avtoatsko napiše pojdite na plačila za tujino. Ravnokar sem to ugotovil.
Torej zdaj imam problem kam napisat referenčno številko

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cebelar123 ()

Nočem plačati z njo ker je najcenje preko nakazila.
Coinbase Bank transfers (SEPA) - in / out*
Free / EUR0.15
Pa še na paketu nove kbm komplet nič ne stanejo plačaila preko bankaneta.
Coinbase Bank transfers (SEPA) - in / out*
Free / EUR0.15
Pa še na paketu nove kbm komplet nič ne stanejo plačaila preko bankaneta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cebelar123 ()

jype ::

slotechar ::
Kolk procentov prihrankov pa predstavlja teh 1000 eur? Kak procent bi na dolgi rok pomoje lahko tvegal

Qcube ::
Drugače jaz noobom predlagam največ 100EUR, in da naj računajo da bo lahko šlo v nulo.
Pa še to ne zaradi tečaja, ampak lahko ensotavno izgubijo ključe in gesla ali nimajo backupov.
Pa še to ne zaradi tečaja, ampak lahko ensotavno izgubijo ključe in gesla ali nimajo backupov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Qcube ()

chavlji ::
A ste kdaj prebrali prvih par postov te teme. Iz današnjega vidika hilarious :)
Jun 2011: Bitcoin pride na 9$.
Sej vem, takih postov je dan danes malo morje.
Jun 2011: Bitcoin pride na 9$.
Balon? Neeeeeee.....
Sej vem, takih postov je dan danes malo morje.

sumi666 ::
Lahko na evrolotu zadaneš , oropaš banko , prodajaš svoje telo zelo zelo dolgo časa :D .. a sem še kaj pozabu ...

janezvalva ::
a se sploh še splača kupovat bitcoine? pri tej vrednosti porabiš celo premoženje, za 1btc...

hammock ::
janezvalva je izjavil:
a se sploh še splača kupovat bitcoine? pri tej vrednosti porabiš celo premoženje, za 1btc...
Danes te stane en btc slab avto, cez eno leto te zna stati solidno stanovanje.

Qcube ::
janezvalva je izjavil:
Zato all-in v dogecoin ker je poceni

c3p0 ::
janezvalva je izjavil:
Če bo enkrat 12k...20k...100k se hudo splača. Če bo 0.1k se seveda ne splača. Za nazaj je lahko bit pameten. Vprašanje tudi kdaj prodati. Hodlerji so zdaj carji carjev, čisto lahko bi pa bili nevredni omembe.

Baja ::
če gre verjeti McAfeeju bo današnjih $100 čez tri leta vredno $10k
če maš viška dnarja in si pripravljen tvegati izgubo le-tega, se po moje splača tvegati. tudi če odmisliš mcafeeja.
če maš viška dnarja in si pripravljen tvegati izgubo le-tega, se po moje splača tvegati. tudi če odmisliš mcafeeja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()

BuDi79 ::
janezvalva je izjavil:
a se sploh še splača kupovat bitcoine? pri tej vrednosti porabiš celo premoženje, za 1btc...Ne, pozabi na vseskupak.

it's a fork party!
Upcoming #Bitcoin Hard Forks:
Super Bitcoin (498888 block)
Bitcoin Platinum (500000 block)
Bitcoin Uranium (unknown)
Bitcoin Cash Plus (501407 block)
Bitcoin Silver (TBD)
Upcoming #Bitcoin Hard Forks:
Super Bitcoin (498888 block)
Bitcoin Platinum (500000 block)
Bitcoin Uranium (unknown)
Bitcoin Cash Plus (501407 block)
Bitcoin Silver (TBD)

Mato989 ::
kateri exchange priporočate za nakup NEO coinov?
Binance in Kucoin... Kucoin daje daily GAS distribution, Binance samo mesečno :)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

sarma832 ::
Nevem zakaj Mcafeeja kjerkoli sploh citirajo ker tip ni cisto pri sebi.
Se pa njegova zgodba bere kot filmski scenarij
Tipu je sosed zastrupil pse in naslednji dan so ga nasli z luknjo v glavi, mcafee pa je zbezal iz drzave

Tipu je sosed zastrupil pse in naslednji dan so ga nasli z luknjo v glavi, mcafee pa je zbezal iz drzave

aha, tole sem slišal, ja. pri sebi ali ne, če se napovedi uresničijo, ga bodo ljudje klicali O moj Bog! :D

Okapi ::
Nevem zakaj Mcafeeja kjerkoli sploh citirajo ker tip ni cisto pri sebi.
Poglej si dokumentarec Gringo: The dangerous life of John McAfee.

sarma832 ::

Lahko na evrolotu zadaneš , oropaš banko , prodajaš svoje telo zelo zelo dolgo časa :D .. a sem še kaj pozabu ...20 let pri normalni plači v IT je dovolj, da ob skromnem življenju prihraniš blizu 1M evrov - v EU. Če greš v ZDA in tvegaš z zdravstvenim zavarovanjem, lahko še hitreje.
janezvalva je izjavil:
a se sploh še splača kupovat bitcoine? pri tej vrednosti porabiš celo premoženje, za 1btc...Ni ti treba kupiti celega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

jerry2 ::
Bitstamp ni le nezanesljiv, še dela ne več tako kot bi moral.
Če dam jaz limit order da kupi 1 ether če pride do 402 EURO, potem pomeni, da kupi če in ko pride do tja. Ne višje in ne nižje...
No, ether ni prišel do 402, kar kupilo mi je pri 393, česar nisem hotel (ne bi razlagal zakaj, ampak hotel sem kupiti če prebije fib. mejo). Zdaj je padel, jasno.
Ima še kdo tako izkušnjo. Gledal sem na skali minutni, tisto minuto je bil res 393, je kupilo prav v tem smislu, ampak tudi za trenutek ni z repkom doseglo 402 pa je vseeno kupilo...
Ali lahko kaj naredim, verjetno (spet) nič? Ker limit order ima hrošča očitno, do zdaj mi je sicer lepo delal, zdaj pa ne več. In 100% sem da sem dal 402, sem pogledal na graf tudi ko kliknem nanj, sem videl da je črta pravilno postavljena in tudi od prejšnjega vnosa če ne osvežiš ti ostane s sivo prejšnji vnos in še zdaj piše 402 v polju kjer limit order dam, tako da je bil tisti limit res 402. Dokazati pa ne morem, ker zgodovine limit orderjev ni, ali pač?
Če dam jaz limit order da kupi 1 ether če pride do 402 EURO, potem pomeni, da kupi če in ko pride do tja. Ne višje in ne nižje...
No, ether ni prišel do 402, kar kupilo mi je pri 393, česar nisem hotel (ne bi razlagal zakaj, ampak hotel sem kupiti če prebije fib. mejo). Zdaj je padel, jasno.
Ima še kdo tako izkušnjo. Gledal sem na skali minutni, tisto minuto je bil res 393, je kupilo prav v tem smislu, ampak tudi za trenutek ni z repkom doseglo 402 pa je vseeno kupilo...
Ali lahko kaj naredim, verjetno (spet) nič? Ker limit order ima hrošča očitno, do zdaj mi je sicer lepo delal, zdaj pa ne več. In 100% sem da sem dal 402, sem pogledal na graf tudi ko kliknem nanj, sem videl da je črta pravilno postavljena in tudi od prejšnjega vnosa če ne osvežiš ti ostane s sivo prejšnji vnos in še zdaj piše 402 v polju kjer limit order dam, tako da je bil tisti limit res 402. Dokazati pa ne morem, ker zgodovine limit orderjev ni, ali pač?
tom & jerry

jerry2 ::
Ok, ne morem več izbrisati kar sem napisal, zgleda da BUY LIMIT deluje tako, da kupi tudi če je cena "boljša".
Torej sem sam kriv in narobe sklepal kako to deluje.
Imam vprašanje, kako če je cena 390 dati limit order, da mi kupi če naraste čez 400, da ne kupi torej po 390 ampak ko pride do 400, je to možno dati?
Torej sem sam kriv in narobe sklepal kako to deluje.
Imam vprašanje, kako če je cena 390 dati limit order, da mi kupi če naraste čez 400, da ne kupi torej po 390 ampak ko pride do 400, je to možno dati?
tom & jerry

chavlji ::
20 let pri normalni plači v IT je dovolj, da ob skromnem življenju prihraniš blizu 1M evrov - v EU.
V Slo definitivno ne. Mogoče v UK, Skandinaviji, Nemčiji. So pa tam stroški življenja višji, tako da spet vprašanje.
1.000.000 / (20 * 12) = 4166 €
Kje in kako lahko prihraniš 4166 € na mesec, če imaš za vzdrževat normalno družino in rešit stanovanjski problem?