Forum » Kriptovalute in blockchain » debata o Bitcoinu
debata o Bitcoinu
Temo vidijo: vsi

gruntfürmich ::
novi rekordi...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

A. Smith ::
Ja, rekordi so. In to tako pri BTC kot ostalih kriptovalutah. Dozdeva se mi, da je poceni kapital, ki je posledica nizkih obrestnih mer centralnih bank po svetu in ki polni balone na vseh področjih od delniških, obvezniških, nepremičninskih trgov in vsega ostalega, pridrl še na trg kriptovalut in zdaj vse cene besnijo.
Just a thought.
Just a thought.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

zanimivo ja. bo morda res treba spremljat ko se bo kakšen finančen trg rušil...

sivistol ::
Verjetno tud evropejci keširajo pred francoskimi volitvami
Kako je pa ce ti delodajalc nakazuje placo preko bitcoina , pol ti poslje bruto al neto ? A je sploh kaka zakonodaja tule ?
Kako je pa ce ti delodajalc nakazuje placo preko bitcoina , pol ti poslje bruto al neto ? A je sploh kaka zakonodaja tule ?

Pošlje ti neto, valjda. A zdaj na TRR dobivaš bruto? Važič ...
Ne zgolj informativno sprasujem

MrStein ::
Dobiš neto na TRR. V evrih.
Drugače dvomim, da je sploh legalno.
Drugače dvomim, da je sploh legalno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Edorta ::
Precej bolj srečna bom, ko bo ponehal dež in ko se bosta ceni BTCUSD na Bitstampu in Finexu izenačili. 7,4% spread.
Zakaj, a nisi rekla, da si si že vse poslala iz Bitfinexa? Če si si, potem bi ti moralo biti načeloma vseeno, kako visoko je Bitfinex.
Visoki spreadi me delajo nervozno, ker vedno kažejo na neko anomalijo, včasih tudi kakšno tako, kjer se ne vidi jasno vzroka.
Ker že dalj časa iščem ljudi s katerimi bi lahko dnevno govoril o blockhain tehnologiji in dnevnemu trgovanju sem se odločil, da odprem chat baziran na eth platformi v katerega ste povabljeni preko naslednjega linka: https://discord.gg/mEUhu
@Edorta: mislim, da bi znal do sredine poletja priti do 100EUR.
Lp
S takim tempom bomo imeli sredino poletja že nocoj ;)
gruntfürmich je izjavil:
novi rekordi...
ETH mi ustvarja čudovit virtualni dobiček, ki pa ga v Lidlu ne vzamejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Edorta ()

Ja, rekordi so. In to tako pri BTC kot ostalih kriptovalutah. Dozdeva se mi, da je poceni kapital, ki je posledica nizkih obrestnih mer centralnih bank po svetu in ki polni balone na vseh področjih od delniških, obvezniških, nepremičninskih trgov in vsega ostalega, pridrl še na trg kriptovalut in zdaj vse cene besnijo.
Just a thought.
Ko bodo po kripto posegali vsi, bo čas za moj odhod in neizbežni prihod regulatorjev. Seveda je do takrat (upam) še daleč, in tudi ne vem kam drugam bi sploh lahko potisnila špekulativni kapital.
Verjetno tud evropejci keširajo pred francoskimi volitvami
Delodajalec ti ne more nakazati drugače kot v €, kot tudi pravna oseba ne more imeti računa v BTC, lahko pa vanje menja svoja € sredstva, če to želi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Edorta ()

jype ::
Edorta> tudi ne vem kam drugam bi sploh lahko potisnila špekulativni kapital.
A za obogateti čez noč?
A za obogateti čez noč?

amacar ::
Za spravit denar iz TRR -> BTC in BTC -> TRR je meni osebno kraken super. Nakažeš danes, je naslednji dan na računu, za manjše zneske ni treba pošiljat dokumentov. Ostalo pa malo tu, malo tam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: amacar ()

njyngs ::
Kraken. Odpreš račun, narediš 2. level validacijo brez komplikacij, s TRR nakažeš dnar in si naslednji dan lahko že kupiš coine. Na Bitstamp sem obupal s to njihovo blesavo Verifikacijo računa.

jah, nekdo vnovčuje dobičke...
že 2 uri...
morda pa drugam seli kapital...
že 2 uri...
morda pa drugam seli kapital...

Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

krneki0001 ::
Vse nazaj in še na več kot je bilo. Kitajci so malo dumpali, da je cena padla, ker že dolgo niso poceni kupovali, ker že cel teden leze samo gor.
Eni smo celo noč kupovali vse kar je padalo (tam do 2h zjutraj je padalo), sedaj pa profit štejemo ko gre samo še gor.
Eni smo celo noč kupovali vse kar je padalo (tam do 2h zjutraj je padalo), sedaj pa profit štejemo ko gre samo še gor.

Machete ::
Če želiš kupovat poceni, moraš tudi prodati kdaj. Ali imaš (imajo) kar neomejen flow in?
Sem pa tudi jaz prodal švoh polovico btc včeri in kupil nazaj po prvem bulltrapu.
Sem pa tudi jaz prodal švoh polovico btc včeri in kupil nazaj po prvem bulltrapu.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machete ()

krneki0001 ::
Vedno imam za take namene nekaj na strani. In včeraj je prišlo zelo prav. Pa proti koncu sem začel prodajat še ETC, ker so premalo padli (še vedno sem imel dobiček pri prodaji) in sem iz tega kupil ETH in LTC, ki pa so padli konkretno. Tako da je izkupiček danes visok.

meni se ob teh zneskih in višavah že zdi nekako nesmiselno kaj gor nakazovat in kupovat... ne vem. samo še čakam da obogatim 

Zgodovina sprememb…

hamez66 ::
gruntfürmich je izjavil:
meni se ob teh zneskih in višavah že zdi nekako nesmiselno kaj gor nakazovat in kupovat... ne vem. samo še čakam da obogatim![]()
A še nisi? Na XRP si naredil, na BTC, pa verjetno še marsikje drugje :) Jaz sem z ltc delno zadovoljen, čeprav nikakor ni bilo slabo :D

kaj uprabljate kot denar na bitstampu? dolarje ali evre? jst sem vedno trgoval v evrih, ampak se vedno bolj sprašujem o smiselnosti tega početja:
€€ ima 3× ali 4× manjši volumen kot $$
€/$; malo gre zadnjih par mesecev gor, drugače pa je že 2 leti evro švoh
ima smisel da imam na bitstampu dolarje, potem pa se recimo zgodi konverzija ko si nakažem na TRR?
kako delate drugi?
€€ ima 3× ali 4× manjši volumen kot $$
€/$; malo gre zadnjih par mesecev gor, drugače pa je že 2 leti evro švoh
ima smisel da imam na bitstampu dolarje, potem pa se recimo zgodi konverzija ko si nakažem na TRR?
kako delate drugi?

maco-maco ::
https://bitcointalk.org/index.php?actio...
Pa še od zgornjega TheKoziTwo videa drug video. No, pač če on pravi, da gre dol, pol gre gor. Šala.
Pa še od zgornjega TheKoziTwo videa drug video. No, pač če on pravi, da gre dol, pol gre gor. Šala.
Kaj?

pamet mi pravi da bo korekcija navzdol, srce mi ne da prodati...
drugače pa sumim da se zopet balončeh preveč napihuje.
drugače pa sumim da se zopet balončeh preveč napihuje.
Zgodovina sprememb…

https://bitcointalk.org/index.php?actio...
Aja, tako podrobno pa ne spremljam tega foruma. Drugače je pa tole mnogokrat res - se splača stavit kontra, kot tisti, ki ponavadi predlagajo napačno.

gruntfürmich> €/$; malo gre zadnjih par mesecev gor, drugače pa je že 2 leti evro švoh
Evro je švoh? Kako pa to vidiš?

gruntfürmich> €/$; malo gre zadnjih par mesecev gor, drugače pa je že 2 leti evro švoh
bil 1,5 zdj pa še sam 1.04 al kolko,

A to pomeni, da je švoh? Ker kolikor jaz razumem ekonomijo, je nizek evro nujen, če hočejo največje države v evroobmočju, ki efektivno diktirajo fiskalno in monetarno politiko celotnega območja, ostajati svetovno konkurenčne. Enak monetarni greh ima na plečih tudi Kitajska.
Če se s tako politiko preneha, se bo evro izrazito podražil, a to pomeni, da bo izvoz v večino glavnih trgov postal bistveno manj konkurenčen, kar bi imelo izrazito negativen učinek na rast gospodarstva, ki pa je za družbo (javne finance in programe, ki se iz njih napajajo) politično gledano bistveno pomembnejša - politiki si z "umetnim" (kolikor monetarni politiki lahko rečemo umetno) nižanjem tečaja evra kupujejo tako prihodnje mandate, kot tudi dolgoročni socialni mir - pod predpostavko, da ne bo izrednih dogodkov, ki bi socialne programe predčasno prekinili in velik delež prebivalstva spravili v resno eksistencialno negotovost (predstavljajte si finančno situacijo Grčije v Nemčiji in kaj vse bi to za sabo potegnilo tudi v Sloveniji - in seveda praktično vseh ostalih državah, ki so gospodarsko izjemno odvisne od največjih internih trgov EU).
Če se s tako politiko preneha, se bo evro izrazito podražil, a to pomeni, da bo izvoz v večino glavnih trgov postal bistveno manj konkurenčen, kar bi imelo izrazito negativen učinek na rast gospodarstva, ki pa je za družbo (javne finance in programe, ki se iz njih napajajo) politično gledano bistveno pomembnejša - politiki si z "umetnim" (kolikor monetarni politiki lahko rečemo umetno) nižanjem tečaja evra kupujejo tako prihodnje mandate, kot tudi dolgoročni socialni mir - pod predpostavko, da ne bo izrednih dogodkov, ki bi socialne programe predčasno prekinili in velik delež prebivalstva spravili v resno eksistencialno negotovost (predstavljajte si finančno situacijo Grčije v Nemčiji in kaj vse bi to za sabo potegnilo tudi v Sloveniji - in seveda praktično vseh ostalih državah, ki so gospodarsko izjemno odvisne od največjih internih trgov EU).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

thramos ::

maco-maco ::
Kitajska ima prednost še kje drugje, kot samo v relativno nizki valuti. Se pa včasih izkaže, da lahko s tako politiko tudi kaj uničiš, sploh ker je težko biti samozadosten. Tudi če si neto izvoznik.
Itak pa to nima tukaj neke blazne vloge. Če imaš možnost tržne menjave usd/eur in btc/eur ter btc/usd je praktično vseeno. Edino če te dejansko matrajo visoke vsote, pa v evrih ni dovolj ponudbe/povpraševanja.
Itak pa to nima tukaj neke blazne vloge. Če imaš možnost tržne menjave usd/eur in btc/eur ter btc/usd je praktično vseeno. Edino če te dejansko matrajo visoke vsote, pa v evrih ni dovolj ponudbe/povpraševanja.
Kaj?

thramos> Morda je za koga to res dobro (in za marsikoga slabo), ampak to nima veze s tem, da je valuta trenutno nizko vrednotena.
Nizko v primerjavi s čim? Da je valuta šibka ali močna se ugotavlja na podlagi njene vrednosti? Potem je japonski jen šibak, glede na to, da jih potrebuješ kar 112, da kupiš en sam dolar?
Nizko v primerjavi s čim? Da je valuta šibka ali močna se ugotavlja na podlagi njene vrednosti? Potem je japonski jen šibak, glede na to, da jih potrebuješ kar 112, da kupiš en sam dolar?

V primerjavi s takrat, ko je bil 1 EUR vreden 1.35 USD, recimo.
Jaz te logike glede tega, kako nizka cena domače valute domačim pomaga, zaenkrat še ne zastopim. Mi je pa recimo všeč, ko je cena EUR bližje dolarski, ker imam svojo tradersko logiko v $, in potem za te dolarje dobim več EUR, kot bi jih, če bi bil EUR "močnejši". Po drugi strani nizka cena EUR podraži cene računalniških delov (blago, za katerega zapravim največ denarja). Tako, da se neke velike razlike v resnici ne občuti.
A nizka cena domače valute pomaga zato, ker je domača delovna sila potem cenejša?
Jaz te logike glede tega, kako nizka cena domače valute domačim pomaga, zaenkrat še ne zastopim. Mi je pa recimo všeč, ko je cena EUR bližje dolarski, ker imam svojo tradersko logiko v $, in potem za te dolarje dobim več EUR, kot bi jih, če bi bil EUR "močnejši". Po drugi strani nizka cena EUR podraži cene računalniških delov (blago, za katerega zapravim največ denarja). Tako, da se neke velike razlike v resnici ne občuti.
A nizka cena domače valute pomaga zato, ker je domača delovna sila potem cenejša?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hamez66 ()

btctrader> Jaz te logike glede tega, kako nizka cena domače valute domačim pomaga, zaenkrat še ne zastopim.
Dražji evro ne pomeni nižjih cen na lokalni tržnici, kjer delavci kupujejo hrano, pomeni pa, da morajo ljudje, ki izdelke teh delavcev plačajo, plačati več dolarjev, juanov in jenov, da jih lahko dobijo.
En del je dobro pojasnjen v http://www.cnbc.com/2016/03/17/strong-y... drugi del pa v Lost Decade (Japan) @ Wikipedia
Ta dva dela sta le šibko povezana, jasno - dejavnikov, ki so zagotavljali stagnacijo japonskega gospodarstva v "izgubljenih časih" je še cel kup.
Dražji evro ne pomeni nižjih cen na lokalni tržnici, kjer delavci kupujejo hrano, pomeni pa, da morajo ljudje, ki izdelke teh delavcev plačajo, plačati več dolarjev, juanov in jenov, da jih lahko dobijo.
En del je dobro pojasnjen v http://www.cnbc.com/2016/03/17/strong-y... drugi del pa v Lost Decade (Japan) @ Wikipedia
Ta dva dela sta le šibko povezana, jasno - dejavnikov, ki so zagotavljali stagnacijo japonskega gospodarstva v "izgubljenih časih" je še cel kup.

btctrader> Jaz te logike glede tega, kako nizka cena domače valute domačim pomaga, zaenkrat še ne zastopim.
Aha, sem malo premislil. Ja, zdaj razumem. Cene izdelkov v tujini se zvišajo, zato jih prodajo manj, in potem še za tisto, kar prodajo, dobijo manj EUR, ker je tuja valuta toliko šibkejša. Ja, zdaj (približno) razumem, zakaj je šibka domača valuta v korist izvozno usmerjenim državam.
Sej če to zastopiš, si pa še za forex dober :D

Loocas ::
A to pomeni, da je švoh?
Ja švoh je, ker je bilo treba pred nekaj leti dati 1.4 USD za 1 EUR, sedaj pa samo 1.1 USD za 1 EUR.
Matev - najslabši troll vseh časov

thramos ::
Nizka v primerjavi z drugimi valutami oz. materialnimi dobrinami, gledano v (daljšem) časovnem obdobju. Jen bi bil trenutno šibak, če bi jih pred časom za dolar potreboval recimo zgolj 10. Preprosto rečeno.

Kupu pred dvemi leti za okol 1.4-1.5$ po kosu, zdaj pa čakam eno solidno ceno, da dumpnem.
Ajde recimo tam nekje med 30-50$.
30-50$, imaš pa visoka pričakovanja za ltc![]()
praktično smo na že 30$ ...

LTC zdaj raste na principu "kupujmo tisto kar se še ni toliko podražilo"
Žal mi je, da jih nimam več, se pravi nič :/
Žal mi je, da jih nimam več, se pravi nič :/

LTC zdaj raste na principu "kupujmo tisto kar se še ni toliko podražilo"
A bejž no. Dober mesec nazaj 4$ zdaj 30$. Praktično se je podražil največ od vseh, sploh je pa treba imeti v mislih, da je četrti coin po market capu.

MrStein ::
Marsikdo je verjetno te dni rekel: Hvala jezusu, sem končno spet v plusu!

Motiti se je človeško.

V primerjavi s takrat, ko je bil 1 EUR vreden 1.35 USD, recimo.
Jaz te logike glede tega, kako nizka cena domače valute domačim pomaga, zaenkrat še ne zastopim.
šibka valuta je pomembna za izvoz, ker je tvoj produkt na drugih trgih vreden manj kot je bil prej.
je pa devalvacija valute taktika ki se je poslužujejo VSE države že od nekdaj, tko da zdaj kazat na kitajsko je brezveze...

Tody ::
Vrjetno glupo vprašanje ampak a je kje kak vodič za dummies? Ker nevem točno zakaj bi bilo 724 valut. Bitcoin ok je to novo, ampak da se vsak k ma 5 minut spomne imet valuto je pa spet....

Tody> Vrjetno glupo vprašanje ampak a je kje kak vodič za dummies? Ker nevem točno zakaj bi bilo 724 valut. Bitcoin ok je to novo, ampak da se vsak k ma 5 minut spomne imet valuto je pa spet....
Tisti, ki ustvari trg, zasluži daleč največ.
Tisti, ki ustvari trg, zasluži daleč največ.