» »

vzpostavitev domačega omrežja

vzpostavitev domačega omrežja

micka ::

Ker sem na tem področju precejšni laik vas prosim za pomoč.Imam dva računalnika (oba z xp-ji pro).V namiznem dve omrežni kartici , v prenosniku eno in en 20m dolg crossover omrežni kabel.Rada bi vse skupaj povezala tako da bi lahko med računalniki prenašala podatke in tudi z obema dostopala na net.Uporabila sem že iskanje po forumu toda mi nikakor ni uspelo ,zato prosim za pomoč korak po korak (saj veste......ženska pamet)

lp. in hvala za pomoč

lordgreg ::

pozdravljena micka...

ker se že lep čas zafrkavam z prenekaterimi nastavitvami teh zadev ti odgovarjam kako povezati oba račaunala:

če imaš še v enem modem, začni pri tistem, imanujma ga računalo A, drugega brez modema pa računalo B!

Pojdi v nadzorno ploščo (control panel) -> omrežje (network connections)

na levi strani boš videla dve možnosti, ustvari novo povezavo (create new connection) in ustvari omrežje za domačo rabo (set up home or small office network). klikni na drugega. klikaj next, preverjaj če je vse sproti navedeno pravilno, ko te vpraša kaj češ nardit in ti da možnosti da kreiraj disketo, vstavi xp cd, itd itd, ti samo klikni na "končaj s čarovnikom" oz nekaj takega (vem da je zadnja možnost). enak postopek ponovi na računalu B!

in to je v bistvu to!

potem je tu še "sharanje". če želiš recimo dati v skupno rabo (sharanje) disk oz. neko mapo, klikni z desnim miškinim knofom nanjo, daj properties in pojdi na zavihek "sharing" (skupna raba). poišči kjer piše "share this folder on network", obkljukaj, spodaj pa vpiši kako želiš imenovati zadevo. če recimo želiš dati v sharanje disk d z mp3-ji, filmi in erotičnimi slikami, preprosti vpiši "pedofilija" ali kaj podobnega ;)

OBA RAČUNALNIKA najbolje da po čarovniku resetiraš! včasih drug drugega ne bosta našla, zato spusti čarovnika skozi pač X-krat. in spet resetiraj.

še nekaj, sam sem imel težave pri imenovanju SKUPINE oz Workgroup, zatorej pusti čarovniku, naj kar uporabi privzeto ime skupine: MSHOME.

upam, da sem vsaj malo pomagal ;)

Sims ::

V prvi masini moras nastavit na mrezni kartici IP naj bo 192.168.0.1 Maska 255.255.255.0 aja to je pod TCP/IP.

Na drugi mašini nastaviš prav tako IP 192.168.0.2 Maska 255.255.255.0

Ta dva IP sta vzorčna, lahko ju pa uporabiš.

Oboji Win. morajo imeti isti Workgroup. Pnavadi majo Win. to MSHOME. To nastaviš v Nadzorna plošča, pa System, potem pa tam kr piše...

Firewall mej izklopljen, vsaj za začetek, da vidiš če dela. Preveriš tako, da pingaš oba računalnika. V command promtu napišeš,

ping 192.168.0.2

to napišeš v prvi mašini. tu ti bo izpisalo če sta mašini povezani. Pisalo bo uspešnost 100% ali pa izgube 100%. Če bodo izgube potem nejkaj ni vredu.

Če hočeš prenašat kaj je na disku moraš le te, tako imenovano "share-at" to narediš na obeh mašinah. Desni gumbek v raziskovalcu na recimo disk c: potem pa okence sharing...

Za net majo XP čarovnika, ki naredi disketo, potem pa samo disketo daš v drugi računalnik pa mora delat. V prvrm moraš dati internet povezavo na "share"

To je nekako na hitro.... Probaj pol pa piši...

Ag.Smith ::

Na racunalniku, ki ima dostop do interneta omogocis ICS - Internet Conection Sharing in vpises DNS streznike. XP-ji ti potem sami nastavijo IP (default = 193.189.160.11), omogocijo DHCP server in ostalo tako, da na drugem racunalniku ni treba nic nastavljat.

Sims ::

mogoce se comanda v command promtu

ipconfig /all

micka ::

Tole mi je kar jasno.....vendar nova vprašanja.Na prenosniku imam nastavitve ip-ja in ostalega za službo.Kako skombiniram za doma?...Ustvarim novo omrežje??

lordgreg ::

najbolje da ustvariš novo delovno skupino za doma, recimo homelan ali kaj podobnega.

micka ::

no zdej mi je pa že kar malo nerodno:).Namizni računalnik je v domeni.Kako ustvarim novo domeno oz workgroup?
tnx.

ps. nastavitve za "firmo" bi seveda rada obdržala

ToniT ::

Ni ti treba ničesar nastavljati. Na domačem računalniku nastavi na mrežni kartici IP adreso, ki bo imela zadnjo številko za eno večje od prenosnika (lahko je v bistvu karkoli, da ne bo kakih protestov), subnet mask pa naj bo enak, kot na prenosniku. če se hočeš s prenoskom povezati na domači računalnik, je najboljše, da v run vpišeš:
\\IP_adresa_Domacega_Racunalnika in se ti bodo odprle vse deljene mape na domačem računalniku.

Ag.Smith ::

Ce mas modem na domacem racunalniku, potem moras v prenosniku v mreznih nastavitvah pod default gateway vpisat IP domacega racunalnika. V bistvu je se najbolje, da ima tvoj domaci racunalnik enak IP kot ga ima tisti ki da imas v sluzbi za GW.
Glede omrezne skupine je vseeno katera je. Z domeno je pa tako, da kadar je racunalnik v omrezju (sluzba) se prijavis v domeno, kadar si doma oziroma kjerkoli drugje pa gre prijava lokalno na prenosnik.

boogie ::

Micka jaz imam podoben primer.Laptop je prijavljen v domeno, tako da čarovnik za konfiguracijo omrežja neče delat.Na namiznem lepo posname disketo na laptopu pa noče konfigurirat omrežja.Ker tle tud jaz nisem prov doma se bojim da bom kaj zaj*** in mi laptop v službi ne bo hotel v omrežje.Pol pa vemo kaj sledi admin bo imel delo to pa nočemo mar ne?? Rad bi nastavil da mi shera datoteke in internetno povezavo.Uspelo mi je že da se računalnika vidita med sabo ,delal pa vseeno nič ni.Zadnje dni tudi spim ne več;).V glavnem če ti kej rata napiš!!

ToniT ::

Glede na to, da imam enako zadevo, kot vidva, bom opisal moj primer:

Imam prenosnik in sem prijavljen v domeno v službi.
Moj IP je 192.168.0.110 , gateway je 192.168.0.100.
Potem moram doma na domačem računalniku nastaviti IP domačega računalnika 192.168.0.100. Ker ICS ne dela, če imaš adreso, različno od 192.168.0.1 na gatewayu, je potrebno na domačem računalniku uporabiti nek drug program za internet (recimo Wingate ali pa
Proxy+.
Subnet mask je na obeh računalnikih 255.255.255.0
DNS strežnik lahko pustiš pri miru oz. dodaš tistega, ki ga imaš na domačem računalniku.

Druga varianta je pa, da dobiš vse nastavitve na notebooku od dhcp strežnika, potem je pa dovolj, da imaš inštaliran ICS na domačem računalniku in prav tako dobiš vse potrebno od domačega računalnika.

micka ::

Evo...ratal mi je da se računalnika vidita med sabo, pig je brez izgub internetno povezavo sharam ampak...internet še vedno ne dela kaj zdaj?? Mapc ki jih sheram tudi ne vidim...help:8)

boogie ::

Ker se ravno tiče teme bi še nekaj vprašal.Koliko škode lahko naredim če domeno brišem.Ker mi mreža ne dela ,prav tako ne čarovnik v windowsih prav zaradi domene.Pač ko bi v službi laptopa priključil v mrežo bi se ročno logiral, bi šlo?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wireles internet

Oddelek: Pomoč in nasveti
191798 (1464) Mitch
»

2x WRT54GL 2x ADSL, skupno omrežje?

Oddelek: Omrežja in internet
82427 (2187) b
»

prosim pomoč pri mreži ter internetu

Oddelek: Omrežja in internet
122659 (2455) boych
»

Homenetwork

Oddelek: Omrežja in internet
333332 (2608) MrStein
»

MREŽA

Oddelek: Programska oprema
151531 (1336) bojan1

Več podobnih tem