» »

Blog o dogajanju 1991-1994

Blog o dogajanju 1991-1994

Temo vidijo: vsi
««
195 / 256
»»

creepyatrija ::

ćist off topic..glede an to,da ste nekateri radi brali moj blog..mam knjige zdej spet,pozabla povedat prej..če ne, si me pa lahk v NUK-u sposodite..no,mene ne...:-)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid...

Vanich ::

Kleni Jajo Malancan Puklavi se zgraža nad "komunističnimi bakanalijami", ki ogrožajo in vznemirjajo Evropo! :))

Spodaj v članku je še ene par njegovih zanimivih twitow. Predvsem za psihijatre, po moje...;((

Bakanalije = pijane orgije 8-O

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Vanich ()

Off-topic (ali pa tudi ne) - a se meni samo zdi, al'je Štuhec za Papeža Frančiška res rekel da je - svinja?:));((

driver_x ::

Rekel je, da se obnaša kot svinja.

driver_x je izjavil:

Rekel je, da se obnaša kot svinja.

A ni to isto?

Ni, je pa blizu.

driver_x je izjavil:

Ni, je pa blizu.

Jah, če grem jaz sedaj do svojega direktorja, in mu povem:

a.) "da se obnaša kot svinja"
b.) "da je svinja"

...potem mislim, da bi bil odziv & rezultat v obeh primerih enak: knjižica v mojih rokah.

Ja, ampak čisto strogo gledano, ti tudi če se obnašaš kot svinja, ne boš nikoli postal ena. Glede izjav direktorju se pa strinjam, zato sem pa napisal, da je oboje blizu.

driver_x je izjavil:

Ja, ampak čisto strogo gledano, ti tudi če se obnašaš kot svinja, ne boš nikoli postal ena. Glede izjav direktorju se pa strinjam, zato sem pa napisal, da je oboje blizu.

Potem se strinjamo, da bi moral Štuhec dobiti knjižico?

IQ42 ::

Ja, sam Frančišek ni Štuhecov direktor. Teolška fakulteta ni pod Vatikanom, ampak spada k Univerzi.
I have learned from my mistakes
and I am sure I can repeat them exactly.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: IQ42 ()

IQ42 je izjavil:

Ja, sam Frančišek ni Štuhecov direktor. Teolška fakulteta ni pod Vatikanom, ampak spada k Univerzi.

Ahaaaa... a on je, kao, "laik"?

Oldi ::

On je oboje in iz obeh se lohk norca dela + iz folka. Glede propadlih certifikatov v zvonovih je na TV javno rekel, da se za ljudstvo ne sekirat, so že marsikaj požrli, pa bodo tudi to.
Tako da ga razumem glede svinje, samo valjda ni tega rekel, od kje vam to.

Sicer pa berem Potočnjakino knjigo o Mrlaku, totalna groza kaj so ti kreteni naredili njegovi familiji. Parkrat omenja Mikija, enkrat napiše, da naj gremo na njegov blog po detajle uboja. Nasploh zadnji del bo ful zanimiv, omenja umore in tehnologijo, instagram z dušilcem razloži, menda z njim lahko v lokalu nekoga počiš brez da bi kdo opazil, izpod mize iz torbe z eno roko pomeriš z laserjem in ga pokneš in greš, predno opazijo, da je cilj skup zlezel te že ni.

Matako ::

Oldi je izjavil:

instagram z dušilcem razloži, menda z njim lahko v lokalu nekoga počiš brez da bi kdo opazil, izpod mize iz torbe z eno roko pomeriš z laserjem in ga pokneš in greš, predno opazijo, da je cilj skup zlezel te že ni.

Instagram? Misliš INGRAM (MAC-10/11)?

Presodi sam:

(seveda minus kopito - lahko je seveda tudi s krajšim okvirjem, samo pravi problem je dušilec - je pa res da ta iz videa ni Žaretov univerzalec, ki je boljši v vseh pogledih).

Skupaj z dušilcem bo to bržkone eno od tistih osebnih orožij za "v žep jakne". Drugo, to orožje ni primerno za laserski namerilnik. Plus kaj niso ti "kafič posli" so bolj old-school mafijska domena? Zdi se mi, da če greš koga pospravit v kafič ti je mogoče med drugim cilj tudi zastraševalni učinek v javnosti.... zakaj torej tišati orožje? Itak si verjetno edini oborožen poleg mogoče tarče, kdo te bo ustavil?

Skratka... bajke.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

Stvar je bila opisana tako, da si iz kafiča prišel predno je kdo opazil, da se je karkoli zgodilo, torej je ingram kao skoraj neslišen.
Počasi bo to postala urbana legenda :)

Počasi se sestavlja zgodba
Jajao kot KOSovec (če je bil že takrat KOS srbski) sprovocira JLA da kao udari, superca da bi blo ene 1000 mrtvih in JLA total osovražena, zato ukaz o napadu na kasarne, vse samo zato, da bi Jajo bil od njih pohvaljen in da bi JLA lahko brez slabe vesti šla na Virovitica Karlobag.
Potočnjakova pravi, da je Jajo nameraval ubiti šefa vojaške policije, našega tajnega sodelavca slovenca, le zakaj, verjetno je vedel za Jajota kot KOSovca. Sicer pa Potočnjakova omenja, da je bil v koordinaciji v kleti CD krt, kdo bi poleg Jajota to še lahko bil? ni jih bilo veliko.

Samo kaj je krt počel potem, je začel delat na svoje, ali je še vedno srbski agent.
Miki pa leži na dokazih in jamra, da nihče več ne bere bloga. Ravno dovolj neverjetno, da človek začne verjeti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Oldi ()

Na nekem tujem forumu sem jaz dobil informacijo, da je bil Jajo podoficir UDBAe. ;((

Oldi je izjavil:

Stvar je bila opisana tako, da si iz kafiča prišel predno je kdo opazil, da se je karkoli zgodilo, torej je ingram kao skoraj neslišen.
Počasi bo to postala urbana legenda :)

Saj pravim - takle utišan INGRAM izgleda toliko dober za take posle, kot je fleksarca za piljenje nohtov (Miki je zaradi Gat strokovnjak tudi za to). Saj mogoče ga je Žare modificiral, samo še vedno... dafuq?

V partizanskih časih so si Angleži izmislili Welrod, itak da so stvari potem šle naprej v bolj dodelane izdelke... samo vseeno koncept in osnovna ideja bi verjetno morala ostati ista. Za začetek opaziš, da to ni avtomatsko orožje ker to vendar nima smisla, nakar opaziš _integriran_ dušilec ipd...
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Rusi imajo za take stvari specijalno neslišno municijo in specijalne pištole.
Dušilec se sploh ne nuca - sliši se samo odsun zaklepa in mehanski zvok repetiranja (PSS), če je pa revolver (OTS-38) ali pa "derringer" (MSP) - pa še to ne. Ravno tako v zadnjih dveh primerh ni nikjer obremenjujočih tulcev - ker ostanejo v orožju.

Drugače pa običan Ruger .22LR ali katerakoli druga .22LR z navojem na cevi in dušilec - pa si zmagal.;((

Vanich je izjavil:

Drugače pa običan Ruger .22LR ali katerakoli druga .22LR z navojem na cevi in dušilec - pa si zmagal.;((

Kaj pa vem, če si. Po branju Patriotskih iger, ki opisuje mehaniko in psihologijo nekega kapitalnega zajeba bi moralo biti jasno, da orodje samo verjetno ni dovolj.

In bajke se nadaljujejo... lepo, da tema še živi!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Matako je izjavil:

Vanich je izjavil:

Kaj pa vem, če si. Po branju Patriotskih iger, ki opisuje mehaniko in psihologijo nekega kapitalnega zajeba bi moralo biti jasno, da orodje samo verjetno ni dovolj.

In bajke se nadaljujejo... lepo, da tema še živi!

Seveda samo orodje ni dovolj!
Tukaj je potrebno citirati Petra Petrovića Njegoša iz njegovega Gorskega Vijenca: "...a u ruke Madušića Vuka svaka puška ubojita!"

Aja saj res Oldi, nisem čisto dobro razumel: je ta opis uboja z "instagramom" (tudi to še pride!) bil na Mikiliksu... ali je opisano v knjigi Skrito povelje? Malo dvoumno si napisal. Btw.. kako se je razpletla VIP polemika?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Rusi imajo za take zadeve v resnici marelo.;)

O.

Irci pa bowie-ja.

Ali pa ob šanku razbito flašo.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Rusi imajo za take zadeve v resnici marelo.;)

O.

Beh. To so imeli oni samo enkrat, za tistega Bulgara. Skupaj z ricinom. Specijalno narejeno samo za ta job.
Tisto zgoraj so pa serijsko štancane napravice z standarizirano municijo.

Saj res... kako pa ostali, razen Oldija, preživljate prvo poletje brez Mikija? Imate kake nadomestke ali kar furate mrzlega purana?

Jaz se še kar držim no, samo se bojim, da pride za mano...
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

To so imeli oni samo enkrat, za tistega Bulgara
Za samo enkrat se ve - bog ve koliko še so jih s tako marelo pospravili, pa se ne ve.

O.

ColdCat ::

Da tema ne zamre:

V specialu-part 24, ob prvem odhodu mikija v arest (1997) miki razloži
Hitro se je razvedelo, kdo sem, prijel se me je vzdevek "specialec", ki se me v teh krogih drži še danes.

V Prisonu-Katastrofa na obzorju:
Bobek je namreč nosil posebno titulo. Bil je tisti policaj, ki je nad soseda poslal specialce in helikopter. Bobek je od policije dobil stanovanje. Vrata do vrat z razvpitim exSm specialcem.
"Kako ste komšija in ves cuker, kar ga gre zraven", se je topil Bobek.
Sosed pa je bil zadržan. Bobek nato v službi izve, da je za sosedom razpisana tiralica. Usodnega jutra, je debelinko zlorabil sosedsko zaupanje. Kavica kot izgovor! Potem pa kordon plavih angelov, na zemlji in na nebu. Šov za sosede, šok za žrtev in nagrada za lupino od človeka v policajski uniformi!

V UP WERE WE BELONG H ne manjka po naklučju miki pove:
V zapor se nisem želel javiti,prišli so pome.Kot se za bivšega specialca spodobi,so nadme poslali policijske specialce,obkolili so blok v Polju ,naslov Polje374,helikopter ni manjkal,šov za sosede.

V zadnjem prižonjeru z naslovom Specialac miki pravi:
Na hodniku se je slišalo odklepanje vrat. Značilen kompost glasov in razbijanja je napovedal novega prišleka. Nekoga so privlekli na zaprti oddelek. Nekdo iz zgornjega nadstropja je končal na zaprtem oddelku. Druga možnost je bila, da so privlekli koga od zunaj.
...
Zvonec je oznanil zajtrk. Paznik Podobnik je odprl vrata in se začuda zadržal v sobi. Stopil je do Dejanove postelje in ga pozdravil;
"Prijatelja specialca so včeraj pripeljali"!

Z nekaj mikislovnega znanja se da izseke povezati v logično zgodbo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ColdCat ()

Zanimiv twitter account poimenovan @ivan_dnevno dnevnadozaivana, s pripisom ena šala na dan, odžene Ivana stran, je objavila fotko (miki jo je lajkal)
KLIK

Da ne gre slučajno za dvojno (kralj ne bi pozabil tudi na možnost trojne) igro.

Zgodovina sprememb…

VIP polemike z Mikijem ni bilo, najprej moj predlog kako rešiti obisk, nato me Miki skensla, jaz mu razložim, da je šlo za dobronameren predlog in to je to.
Glede abstinenčne krize ni krize, celo več, uživam, ker od odzad ni več nikogar.

Glede ingrama ga pa opisuje Potočnjakova v knjigi, omenja, da gre za podzvočno hitrost, zato je lahko "neslišen".

Glede kandidata za umor gre za šefa vojaške policije JLA v Šentviški kasarni, slovenca, našega človeka. Glede KOSa sem si službo verjetno izmislil, bolj fensi zveni kot UDBa, v končni fazi je pa to isto.

Ali pa tudi ne, kolikor vem je Kadijevič strogo branil integriteto meja, Srbi so pa hoteli, da JLA čim hitreje odide na Virovitica Karlobag in morda je Srbsko krilo ene od omenjenih služb vede ali nevede "pomagalo" JLA v pravo smer.

Je pa tudi iz Skritega povelja jasno, da smo mi napadli JLA, česar pa Potiočnjakova ne spozna. Na prvi dan dogajanja je predsedstvo sprejelo sklep, da naši lahko uporabijo strelno orožje, JLA pa je imela vseh 10 dni prepoved prvega streljanja - razen seveda ko je šlo za zelo redke predvsem avionske akcije. Opiše tudi zakaj so naborniki Popova v G Radgoni streljali vsevprek in tudi na zvonik, ljudstvo jim je zažgalo tovornjak, iz zvonika pa so nanje nažigali naši. Zato je bil na sodišču oproščen. Aja pa ranjenega niso dovolili odpeljati, tako da je izdihnil, kar je vojni zločin - če se prav spomnim. Civili naj bi jokali, ko so to gledali in vse to samo zato, ker so hoteli installati carinike na mejni prehod.

Kdaj bomo spregledali, da smo bili lutkice v rokah izbranih sinov izvoljenega naroda.

Zgodovina sprememb…

Oldi je izjavil:

Glede ingrama ga pa opisuje Potočnjakova v knjigi, omenja, da gre za podzvočno hitrost, zato je lahko "neslišen".

:)) Carsko.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Metak mu se polako ušunjao u srce.;)

O.

Zgodovina sprememb…

Ne vem, jaz si enostavno ne morem predstavljati druge variante tega spopada za Slovenijo:);
- prepovedati agresorju streljat:O
- na pot odriniti z gušterji in dvema okvirjema municije in parimi granatami:)
- itak je pa Markovič jasno povedal, da se gredo install carinikov in nič drugega in to so tudi izvajali, je bila kje kaka akcija proti našemu presvetlemu vodstvu?

Edino zakaj so pozabili na primorsko, kjer se je dogajalo že prejšnji dan, na to ima Potočnjakova sicer odgovor, Špegelj, čigar strategijo so naši uporabljali, je predvidel, da se z odzivom počaka dan ali 2, verjetno da sovražnik zaspi, ampak pri nas niso spali oziroma so, že prvo noč, saj naj bi poveljnik Varaždinskega korpusa za akcijo svojih vojakov čez slabo uro menda izvedeli ob jutranji kavi.

Potočnjakova se čudi, zakaj je JLA spregledala, da je oskrbovanje kasarn prepuščeno okolju kjer so? in niso poskrbeli za to. Nič niso spregledali, saj je šlo samo za sprehod tankov do carinskih izpostav.

Ima kdo kako konsistentnejšo rešitev te uganke.

Zgodovina sprememb…

Ma vse skupaj spet ponuja več vprašanj kot odgovorov. Knjigo bom moral prebrati.. čeprav imam prioritetno listo in po recenzijah sodeč gre za precej.. ljubiteljski izdelek.

Mogoče lahko vseeno debatiramo? Če je zgodba resnična je Jajo skoraj gotovo moral imeti vezo v sami JNA, saj glede na ves info kdo gre kam in kdaj, ki ga je imel... kdo je bil dvojni na JNA strani? In seveda... da ni bil sam Jajo ta dvojni JNA agent!

Čudno se mi zdi tudi to glede Mrlakovega prebega... kaj ni nekdo omenjal (mogoče ga. Potočnik?), da so nameravali prebegniti kar trije piloti, vendar ne _naenkrat_? Takoj, ko bi stegnil Mrlak, bi s tem zelo verjetno resno ogrozil plane ostalih dveh. Tipično so taki leteči pobegi skupni, ali pa jih ni. To je podobno kot ta ninja-umor z Ingramom v kafiču... načeloma čisto izvedljivo in vse ok (tisto kar govori o municiji je res in to orožje resnično ima več kot odličen dušilec) samo v praksi pa ... dafuq? Nekaj ni v redu v zgodbi.. čeprav se ne da konkretno pokazati. Filing pač.

Ne da zdaj kaj jajojiziram rabote naših osamosvojiteljev, ampak kot rečeno ... ta "razkritja" postavljajo več vprašanj, kot dajejo odgovorov.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Planirali so pobeg skupaj 2, če bi šlo 3 gazele, nastavljeno so imele skupno tajno frekvenco a kriza je bila, da je vedno kdo vozil kakega buđovana in se ni dalo dogovoriti. Nobenih solo akcij, zavedali so se nevarnosti za familije ... in kleli, ker jih naši niso suportirali.

Knjiga je lepo napisana, tematsko raztresena in ne dosega Mikija. Ima pa nekaj srce parajočih odstavkov, najhujši je opis mislimda hčerke, ki je na nek način še vedno v šoku in komajda kaj spi. Vzrok zna biti gruča Slovenceljnov, ki jo je z izdajalko ozmerjala na grobu kmalu po pokopu. Takrat je bil nacionalizem na vrhuncu, totalno so nas nastrojili proti južnjakom.
Zanimiv je predvsem širši kontekst iz katerega se vidi, da živimo v strahovladi ala desetletji po II sv. vojni. Zgodovina se ponavlja, mineva dobrih 20 let pa je vse skupaj še kar tabu, edino v luno lahko lajaš svobodno kot Šurc, Zgaga, Draga, Miki. A niso pravili, da je bil Tito Rus?

Zame je že prepozno. Osebno ne verjamem več _nikomur_. Dovolj imam tudi vseh teh knjig vpletenih in sorodnikov... razumem njihove stiske in izgube, ki jih nič ne omili a vseeno - posurovel sem, ne gane me več. Žal mi je.

Vse kar si še želim je en dober po možnosti zastonj liks, ki bo postavljal prava vprašanja.

Nad dejstvi sem že obupal.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Dejstva so dejstva, nad tem ne moreš obupat, samo iz vseh plati moraš znat na njih gledat.
Glede solz pa, ko sem gledal Bosno po TV me je stisnila samo še pohabljena živalca, enako je govorila ena njihova vojakinja, torej vedno se najde kaj, nad čemer ti priteče iz oči in ko prekolneš izvajalce.

Ostane pa v knjigi neodgovorjeno vprašanje glede krivde Kacina za sestrelitev, obnašal se je, kot da bi jo lahko preprečil.

Tom1991 ::

Matako je izjavil:

Zame je že prepozno. Osebno ne verjamem več _nikomur_. Dovolj imam tudi vseh teh knjig vpletenih in sorodnikov... razumem njihove stiske in izgube, ki jih nič ne omili a vseeno - posurovel sem, ne gane me več. Žal mi je.

Vse kar si še želim je en dober po možnosti zastonj liks, ki bo postavljal prava vprašanja.

Nad dejstvi sem že obupal.

Dejstva? Dejstva so tisto kar vidiš in izkusiš sam. Samo to in nič drugega... no morda zgodba od res najbližjega... tvojih soborcev s katerimi deliš vso kruto realnost vojne in katerim zaupaš svoje življenje. To je to.
Dejstva? V 11-ih dneh oboroženega spopada v Sloveniji sem imel možnost videti in hvala trezni presoji ne streljati na te popolnoma izgubljene mladostnike v uniformah JLA, kateri niso imeli pojma o pojmu kaj se jim dogaja.
Dejstvo? V vojni ni zmagovalcev... ampak slednje ugotoviš šele po neki časovni distanci, ko začneš na celotno zgodbo gledati z bolj treznega zornega kota.
Zakaj sem šel v vojno in dal skozi skoraj pet vojnih let na Hrvaškem in v BiH... tistih 11 dni pri nas po doživetem kasneje ne štejem kot neko resno zgodbo... Vidiš to je edino vprašanje, ki si ga postavljam v teh malo bolj, recimo temu, zrelih letih. Želja, da bi pomagal ljudem na Hrvaškem je vsekakor prva stvar, ki me je spravila tja dol... čeprav po nekaj letih prideš do spoznanja, da vse zgodba ni ravno črno-bela ali mi tukaj smo good on tam so bad guys... ampak žene te srce in želja po pomoči.
Posurovel sem v nekaj mesecih... ko ti prvič zmanjka solz... ko bi želel jokati pa ni solz... ko vidiš res vso bedo, grozljivost, grotesknost, bizarnost vojne. In to ti ostane za vedno. Stojim za tezo, da je človek največja zver...

Knjige so zanimive za branje... ampak ali dajejo oziroma postavljajo prava vprašanja za odgovore katere pričakujemo ali želimo? Jaz si vprašanj, razen tistega omenjenega ne postavljam... živim s tem kar sem doživel, kaj dosti ne govorim o tem... morda z ekipo iz tistih dni in to je nekako to. Zgodilo se je in srčno upam, da ne ponovilo se... čeprav Balkan je nepredvidljiv :)

Ko pravim dejstva ciljam na znano situacijo "besede enega človeka proti drugemu". Po možnosti v knjižni obliki.

Jebeš oba.

PS... e moj Tome, todi tebe bo na stara leta zasrbelo, da boš stvar prelil v knjižno obliko, zapomni si to.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Brane22 ::

Ne, če domače bukle (še ?!?) ni, evo nekaj zanimivega s strani operativca CIA v tem času:

Robert Baer

:))Ja, še en Miki, ki govori resnici, samo resnico in nič drugega kot resnico - so help him god.

Brane22 ::

Res ?

Robert Baer @ WKP

BTW:
Baer's books See No Evil and Sleeping with the Devil were the basis for the 2005 Academy Award-winning Warner Brothers motion picture Syriana.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Brane22 ()

Brane22 je izjavil:

Ne, če domače bukle (še ?!?) ni, evo nekaj zanimivega s strani operativca CIA v tem času:

Robert Baer

Všeč mi je ime te britansko-srbske publikacije: Britić. :))

Če bi bila pa britansko-slovenska, bi bila pa... Britancelj?
/\/\.K.

gmajestix ::

Dejan jih je opazoval, če bo slučajno zagledal Bobana. Naenkrat so se mu zenice razširile. Usta je dobil suha. Pomel si je oči in zamomljal;

"Ne me jebat, specialac"!

Takoj ga je spreletelo, kaj mu je zjutraj rekel paznik!

Epsko :D

Pazite na cesti !!! Nikoli ne veste KDO vozi za vami.

Zgodovina sprememb…

Čakaj Mačk... to si ti prisebno stisnil Mikija ... ko je bil zadaj na skuterju (Motoshop)?
/\/\.K.

Matako, miki je to fotko naredil sam, v vzratno ogledalo na svojem skutečku. Nekoč je sprožal na pištolj v Bristolu, danes na fotkič v LJ. Miki se je moral ravno nekje ustaviti, čelade nima na glavi. Iz basic mikislovja vemo, da miki spoštuje prometne predpise (rdeča luč), čudi le, da miki ne uporablja kak bolj vohunski pripomoček, npr. objektiv v okvirju očal.

Na sliki je lepo viden kazalec s katerim je miki ravno sprožil. A ti si pa mislil, da s kazalcem nakazuje napad s kremplji na Mačka?

Priznam, ob sliki sem si predstavljal, da prikazuje rohnečega Mikija, ki se je zapletel v "debato" s fotografom v avtu.

No, zanimiva slika. Lepo, da Motoshop skuter dobro služi.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Marat ::

Ne vem a je že bil ta video objavljen tu:
Če že, pa vsaj za osvežitev spomina 8-)
««
195 / 256
»»