» »

Nokia n900

Nokia n900

beban ::

Nameravam kupiti Nokio n900 pri simobilu. Cena telefona pri paketu Orto u nulo je 380 €.
Res je da je telefon star že 1 leto, in ima Maemo sistem, ki ne podpira Googlovih aplikacij.
Če bi bil telefon nov bi ga z veseljem kupil, vendar Android preseka vse.
Mogoče bi vzel kakšen Samsung Galaxy S, Sony Ercisson X2, Motorolo Milestone ali kaj podobnega.
Prednost nokie n900 je da ima zelo veliko prosotra 32gb, zelo dober brskalnik in z lahkoto upravljaš z več aplikacijami naenkrat. Pošljem zelo veliko sms-ov zato mi qwerty tipkovnica zelo prav pride.
Vsak komentar mi bo prav prišel.

Gregor P ::

Torej cena N900 se na prostem trgu vrti okoli 350 evrov (potem je tu še poštnina itd.); cena pri simobilu torej je pretirana, glede na vezavo na 2 leti, morda je prednost le ta, da če ga kupiš pri njih in gre kaj narobe, greš direktno na simobil in naj se oni ukvarjajo s tem:D
(ne vem točno, kako je z uveljavljanjem garancije direktno pri slovenskem Telerayu, če kupiš to napravo v tujini (v vsakem primeru rabiš originalen račun ipd.); bo kakšen drug soforumaš povedal;)).

Kot prvo se moraš zavedati, da je N900 resnično pravi mini prenosni osebni računalnik (PC) z možnostjo telefoniranja; z vsemi prednostmi in slabostmi le tega; medtem ko so ostali pametni mobilniki, res le telefoni z naprednimi funkcijami. Sam recimo to napravo uporabljam skorajda izključno kot PC (ogled in upravljanje z multimedijsko vsebino, pisanje e-pošte, brskanje po spletu, pregledovanje in občasno urejanje dokumentov, upravljanje s strežniki, upravljanje ostalih naprav ipd.), telefoniram pa skorajda vedno le preko Skypa. Za navadne telefonske klice in SMS uporabljam kar navaden telefon, ki se najbolje obnese za to. Tudi brez tipkovnice mi živeti ni. In pa tudi priložen stylus mi je že večkrat priskočil na pomoč, še posebej na kakšnih spletnih obrazcih, ki pač še niso ravno praktično prilagojeni na zaslone na dotik; bi se pa dalo živeti tudi brez njega.

Meni je pri N900 zelo všeč, da imaš brez kakršnegakoli odklepanja, "jailbreakanja" etc. popolen nadzor tako nad strojnim kot programskim delom naprave. Tako lahko recimo nameščam in prirejam tudi linux programe za njega, navijam poljubno CPU (tudi na 1150 MHz, če je treba; ali pa še boljše znižam takt in voltažo, da šparam z energijo/baterijo) itd. vendar pa to niso trivialne zadeve in delujejo lepo šele, ko si porabil dokaj veliko časa in znanja, da si vse skupaj sam namestil tako kot treba (hvala bogu seveda s pomočjo maemo skupnosti, ker sicer bi izgubil ogromno časa, preden bi za vse ugotovil, kako in kaj; na kakšno podporo Nokie sploh ne računam, razen če bi se morda kaj fizičnega pokvarilo in bi moral to zamenjati). Ena zadnjih dosežkov skupnosti je recimo, da lahko po novem na N900 priklapljamo tudi USB naprave.

Skratka, če iščeš enostaven telefon, kjer bo vse delalo kot iz škatlice in ima na zaslonu velike lepe ikone in se ne želiš preveč ukvarjati z njim; hočeš da "vse" (seveda v omejenem smislu) preprosto dela, zgolj nalagati in kupovati aplikacije za razširitev funkcij, potem N900 definitivno ni prava izbira, ker z nakupom se "pravo delo" z njo šele začne:P V takšnem primeru je resnično bolje kupiti kakšen pameten mobilnik z Androidom ipd.:)

P.S.: popravil del s pretirano ceno, ker je resnično previsoka, če si nato še vezan za 2 leti.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

beban ::

tudi to sem ugotovil da je z njo veliko dela. nimam veliko časa da bi vse to nalagal in nadgrajeval. telefon potrebujem za poslovne namene, zelo veliko smsov, sicer imam služben telefon, vendar tudi služba ne da najboljše. Razmišlam o Motoroli MIlestone. Hvala za odličen odgovor

svetetko ::

OMG? V nemčiji stane telefon 340 evrov brez vezave, pri nas pa 605!! 380 je z dvoletno vezavo. Če pa to ni pretirana cena...8-O

beban ::

glede na redne cene je v sloveniji vse dražje, zato pa so prilagodili cene na vezave. mimo vrste, spletna cena: 554 EUR


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MMS na nokia n900

Oddelek: Mobilne tehnologije
10721 (652) beban
»

Nokia N900, HTC HD2 ali kaj drugega

Oddelek: Mobilne tehnologije
253661 (3230) primson
»

Nakup mobitela

Oddelek: Mobilne tehnologije
275095 (4028) Lonsarg
»

V Sloveniji prodajajo iPhone (iz IT in HR)

Oddelek: Mobilne tehnologije
457714 (6873) huelz
»

Nokia predstavila N900

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
498849 (5679) Bor H

Več podobnih tem