Forum » Pomoč in nasveti » Domač server!
Domač server!
s1m0n ::
Doma imam en starejši pc 1.8ghz,1GB, 1TB disk!
Pa me zanima keteri OS, SW mi priporočate za server ? Shramba datotek, kakšno testiranje spletne strani...
Čist preprosto, gledal sem WHS (Windows Home Server) vendar je le za x64 sisteme. Ali naj kar Win XP uporabim ter kak namenski program ali odstranim
XP in namestim kak Linux ?
Hvala!
Pa me zanima keteri OS, SW mi priporočate za server ? Shramba datotek, kakšno testiranje spletne strani...
Čist preprosto, gledal sem WHS (Windows Home Server) vendar je le za x64 sisteme. Ali naj kar Win XP uporabim ter kak namenski program ali odstranim
XP in namestim kak Linux ?
Hvala!
techfreak :) ::
Za shrambo datotek ti bosta tako Windows XP kot Linux (npr. Ubuntu) koristila dobro. Če hočeš najhitreje urediti file server, potem izberi Windows XP. Če pa se pri tem želiš še kaj naučiti in mogoče malo pogledati Linux, pa namesti Ubuntu (www.ubuntu.com). Na internetu imaš veliko tutorialov glede postavitve takšne strežnika, ki so primerni tudi za začetnike.
Tudi Ubuntu je bolj kot ne point & click in ti skoraj (če sploh) ni potrebno uporabljati konzole.
Tudi Ubuntu je bolj kot ne point & click in ti skoraj (če sploh) ni potrebno uporabljati konzole.
No saj sam sem že razmišljaj za Ubuntu, ker bo/bi verjetno deloval veliko več časa brez napak/ponovnega zagona/problemov.
Kako pa pri Win XP, daš recimo napraviš omrežen disk ? Tako, da ga lahko vsi na lokalnem omrežju uporabljajo ? Ali pa da je nekako geselsko zaščiten dostop ?
Kako pa pri Win XP, daš recimo napraviš omrežen disk ? Tako, da ga lahko vsi na lokalnem omrežju uporabljajo ? Ali pa da je nekako geselsko zaščiten dostop ?
zavajon ::
v XP diske enostavno šeraš, pri tem določiš dovoljenja userjem. Kdor dostopa do takega diska preko mreže, se avtorizira z username/password. Če ta ustreza userju na mašini, bo imel do fajlov tiste pravice, ki so določene v sharu.
Če pa boš uporabil Linux, boš moral za dostop iz Windows mašin nastaviti Samba server.
Če pa boš uporabil Linux, boš moral za dostop iz Windows mašin nastaviti Samba server.
XP sem opustil :) Samo srat ga je začel ko sem dal disk v skupno rabo na enkrat je disk bil neformatiran nedostopen :)
Bom zdaj namestil Ubuntu pa Sambo pa da vidimo!
Bom zdaj namestil Ubuntu pa Sambo pa da vidimo!
Dobro glede shranjevanja mi je uspelo z ubuntu in sambo!
Zdaj pa mi dela probleme Apache :)
Nikakor mi ne uspe strani spravit online, lokalno deluje!
PHP, MySQL tudi delujeta.
Nevem no na Win mašini sem moral samo nastavit Virtual Host pa je blo vse OK, ter na routerju FW porte!
Zdaj pa mi dela probleme Apache :)
Nikakor mi ne uspe strani spravit online, lokalno deluje!
PHP, MySQL tudi delujeta.
Nevem no na Win mašini sem moral samo nastavit Virtual Host pa je blo vse OK, ter na routerju FW porte!
ManDriver ::
A v ports.conf pa v sites-available si nastavil vse potrebno?
Nastavitve za Apache2 v Ubuntu/Debianu imajo malo drugačen pristop kot v Win.
https://help.ubuntu.com/10.04/servergui...
Nastavitve za Apache2 v Ubuntu/Debianu imajo malo drugačen pristop kot v Win.
https://help.ubuntu.com/10.04/servergui...
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ManDriver ()
Ja v ports.conf in v sites-availible je tak kot prikazujejo navodila!
Če grem preko IP naslova (zunanjega) dobim, da je čas potekel, lokalen IP dela!
Router nič ne blokira!
Če grem preko IP naslova (zunanjega) dobim, da je čas potekel, lokalen IP dela!
Router nič ne blokira!
In če v terminalu vtipkaš "netstat -anp --tcp --udp | grep LISTEN".... (preveriš skozi kater port lahko "od zunaj" vstopaš)
..... je med izpisanimi port 80?
In če v terminalu vtipkaš "sudo ufw status".... (preveriš firewall sistema, ne routerja)
.... je status inactive?
Imaš pravilno vnešen ServerName v "sites-available"?
Kaj pa v /etc/hosts, imaš vrstico "127.0.0.1 tvoj.ip" ?
enemy404 je mislil, če imaš na routerju forwardiran PORT 80 na tvojem lokalnem IP-ju?
..... je med izpisanimi port 80?
In če v terminalu vtipkaš "sudo ufw status".... (preveriš firewall sistema, ne routerja)
.... je status inactive?
Imaš pravilno vnešen ServerName v "sites-available"?
Kaj pa v /etc/hosts, imaš vrstico "127.0.0.1 tvoj.ip" ?
enemy404 je mislil, če imaš na routerju forwardiran PORT 80 na tvojem lokalnem IP-ju?
--
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ManDriver ()
steev ::
Samo ti takoj ko na ubuntu naložiš apache2, bi moral delat ("It works!"). Default virtual host je pa v /var/www.
Jaz mislim, da je v routerju problem.
Jaz mislim, da je v routerju problem.
:|
Saj dela samo ne izven lokalnega omrežja, če mi na Win dela tudi zunaj je problem na Ubuntu in apache nastavitvah
Nop!
Porti odprti, site-availibe prav nastavlje, tudi site-enable (je dodan .conf), lokalno dela, zunaj še pa vedno ne!
Porti odprti, site-availibe prav nastavlje, tudi site-enable (je dodan .conf), lokalno dela, zunaj še pa vedno ne!
Kaj pa datoteka "hosts" v direktoriju /etc?
--
techfreak :) ::
Kaj če bi pokazal /etc/hosts, datoteko iptables ter /etc/apache2/apache.conf in/etc/apache2/sites-available/default (ali katero imaš)?
Poldi112 ::
Saj dela samo ne izven lokalnega omrežja, če mi na Win dela tudi zunaj je problem na Ubuntu in apache nastavitvah
S tem da tu predpostavljamo, da ima Ubuntu isti IP, kot ga je imel prej win box in da win box ni več aktiven.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Poldi112 ()
Uredil, napaka tak smotana, da bolj nemore bit :) Tiskarski škrat pri apache2.conf :)
Tak, da zdaj vse deluje FTP, SSH, Apache2, PHP, MySQL... ter Samba dela kot urca!
Za druge probleme z Ubuntu pa bom odprl novo temo :) (ne uspe mi usposobit čitalca kartic-USB)
Tak, da zdaj vse deluje FTP, SSH, Apache2, PHP, MySQL... ter Samba dela kot urca!
Za druge probleme z Ubuntu pa bom odprl novo temo :) (ne uspe mi usposobit čitalca kartic-USB)
Nevem več kaj je z tem Apachijem nič nisem spreminjal in spet je samo lokalno dosegljiva stran, če gre zunaj dostopat z IPjem
dobim da je čas potekel!
EDIT: Rešeno, Windows je vedno omogočil port 80 na njegov IP in je blokiral Ubuntu mašino :)
dobim da je čas potekel!
EDIT: Rešeno, Windows je vedno omogočil port 80 na njegov IP in je blokiral Ubuntu mašino :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: s1m0n ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Apache 2.4Oddelek: Omrežja in internet | 1018 (734) | Mesar |
» | Vzpostavitev strežnika (ubuntu)Oddelek: Omrežja in internet | 6920 (6121) | s6c-gEL |
» | Webmin errorOddelek: Operacijski sistemi | 2246 (1753) | xtrat |
» | Apache samo za localhostOddelek: Izdelava spletišč | 1339 (1026) | kockish |
» | virtual host na apache ( http://neka.domena:1111 )Oddelek: Omrežja in internet | 2195 (2010) | _blind_ |