» »

Nadgradnja računalnika

Nadgradnja računalnika

SmukY ::

Pozdrav vsem skupaj! :)

Preden začnem opisovati kaj me matra pri nadgradnji, bom napisal kakšne kose... err, komponente vsebuje moj računalnik:

Matična plošča: Asus P5K
Procesor: Intel Core2 Duo E6600 @ 2.40ghz
Grafična kartica: Gigabyte GeForce 9800GT 1gb
Pomnilnik: OCZ 4x1GB (4GB) DDR2 800mhz

No, jaz si želim zamenjat procesor s kakšnim rabljenim štirijedrnikom, ki ga bom nabavil prek bolhe. A preden grem nabavljat karkoli z bolhe, me zanima, če je možno samo pobrati hladilnik dol, očistiti staro termalno pasto, Duo-ja zamenjati z Quadom, kaniti kapljico termalne paste na procesor in vse skupaj zapret s hladilnikom, potem pa zadevo vžgati, brez da bi formatiral windowsov ali nadgrajeval BIOS-a (Jaz nimam čisto nobene blage veze z nadgrajevanjem BIOS-a, zato želim ta korak preskočiti in pustiti kot je)? Bi bile pri tem kakšne komplikacije?

Drugo vprašanje pa je, kakšen procesor bi mi vi predlagali? Osebno bi si želel imeti kakšen 3Ghz štirijedrni procesor, to je v tem primeru recimo Intel Core2 Quad Q9650. Meni osebno se mi zdi malo brezveze dajati 150€ za 2 jedra več in isto frekvenco, in če že kupujem nov procesor, si želim tudi da bi imel še nekaj Mhz več kot sedanji. Je pa res, da sem spet čisto izven teh voda, tako da lahko kvasim neumnosti. O tem naj sodi mojster. Pa tudi nisem ziher, če bi zgoraj linkani Quad sploh pristajal na mojo matično ploščo, baje nekaj zaradi tehnologije izdelave v nanometrih?

Tretje vprašanje pa je: Kakšno grafično novo grafično bi mi predlagali za nov procesor? Grafična bo verjetno zadnja oziroma predzadnja generacija letošnjega oziroma lanskega leta. To, da če daš premočan procesor in prešvoh grafično kartico in kontra, vem da je škodljiva reč za računalnik, zato bi bil vesel tudi predlogov za grafično kartico, zaželjeno je, da je nVidia.

Vem, da je nabava kompletnega sistema s kakšnim i7, GeForcom GTX 495 ali kaj je že zaena tazadnja grafična kartica od nvidie in po 20gb pomnilnika bolj smotrna, a sedaj denarja nimam ker ga moram varčevati za novo gorsko kolo. Procesor in grafično želim nabaviti predvsem za potrebe obdelave slik ter letalske in vojaške simulacije, ki so strojno čedalje bolj požrešne.

Najlepša hvala ker ste si vseli čas za prebiranje teh vprašanj ter upam in se veselim čimvečih odgovorov!

P.S.: Verjetno je kdo opazil, da sem dal linke do komponent ki so na mimovrstah in že umaknjene iz prodaje. Se opravičujem za tako grdo reklamo, a jaz sem komponente trenutnega računalnika nabavljal ravno z mimovrst in po mojemu mnenju imajo tudi lepo predstavljene komponente in njihove specifikacije, pa tudi vam bo lažje predlagati s čim bi bilo najbolje vse zamenjati. :D

Sc0ut ::

Jaz sem zamenjal matično (prej am2, pol am2+), procesor (prej amd64 3500+, pol odklenjen athlon II x3 na phenom II x4 z L3), rami so ostali ddr2, grafična iz 7600gt na 8800gt.

Ostali so win7, ki so ob priklopu novih komponent zloudali nove driverje in vse dela normalno.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

SmukY ::

Huh, potem očitno res ne bi smelo biti kakih težav, torej samo zamenjam procesor in mi že 7ica najde gonilnike zanje? Sem pa pozabil napisati še nekaj - jaz bom posebej nabavljal, torej najprej procesor, čez nekaj časa pa še grafično (verjetno spomladi ali poleti), tako da za vsako komponento posebej lahko dam 150EUR. To je zaželjena cena. Če pa ne - sem pripravljen iti tudi do 200EUR. Več pa niti ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SmukY ()

bluefish ::

Da, lahko le zamenjaš procesor, ostalo gre avtomatsko. V nekaterih primerih je potrebno resetirati BIOS.

Frekvenca vs. število jeder zna biti dolga debata, navsezadnje je vse odvisno od aplikacij/iger, ki jih poganjaš.

Grafična bi v poštev prišla kaka GTX460 ali GTS450 oz. ekvivalent iz ATI tabora.

klinker ::

Winsew ne bo potreba nalagat, bios pa bi reku da odvisno od procesorja. Sicer pa ima Asus programcek ki ti kar iz winsew updatea bios tako da to ni noben zapleten postopek.

Tu mas cpu support list za tvoj cpu ter keri bios potrebujes za dolocen cpu... klik
Tu pa mas navodila od Asus Update Utility za bios...klik

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

SmukY ::

Če kaj pomaga, so to igre in programi ki so tako zahtevni:

- ArmA 2: Combined Operations:
- Digital Combat Simulator: Black Shark
- Rise of Flight (Ta je ravno zaradi naveze 64-bitnih Windowsov 7 in dvojedrnega procesorja zelo neigrabilna, kar so potrdili tudi sami avtorji igre in sicer pri drugemu vprašanju)
- Flight Simulator X
- Photoshop
- Nikon CaptureNX
- Vegas
- itd

Klinker, hvala za linke. Pri prvemu si se sicer zmotil, dal si za P5K-E, jaz imam pa P5K, samo se itak da -E lepo izbrisat iz URL browserja, pa potem dobiš taprav seznam. Me pa zanima, kaj pomeni ta cifra BIOS-a, a je treba zamenjati kar čip BIOS-a ali kako? Na primer, sedaj imam E6600, torej je cifra BIOS-a 0302, za Q9450 pa piše 1006. Kaj to pomeni?

Izgleda da je nadgradnja BIOS-a s tem programom simpl ko pasulj, če ga prav razumem. A BIOS updataš preden zamenjaš procesor ali lahko tudi potem? Vidim, da je ta program v bistvu za starejše windowse, ampak verjetno dela tudi na sedmici, ali pač?

Se opravičujem za toliko vprašanj ... hvala za odgovore.

klinker ::

No panik, ko clovek ne ve je normalno da vprasa...pa sory za napako ;)
Une cifre so pa verzije biosev, katere najdes na njihovi strani pod supportom...bios je software kateri upravlja z maticno, ce povem po kmecko.... ampak itak poberes dol ta zadnji bios in imas podporo za vse kar plata nudi tako da ne glej posebej za vsak procesor, ampak updateas z najnovejsim.
Glede Asus Update pa je verjetno ze novejsa verzija programa za win7, itd...malo posurfaj po netu pa bos nasel. Poberes ta program, zadnji bios za tvojo plato na Asus downloads in sledis navodilom.

Glede upgrade-a komponent pa nisi povedal kolko mislis zapravit, recimo pa da bi bil best 775 cpu Q9550, grafa pa GTX460. Cpu kupis seveda rabljen ce ga dobis, ker nov ima ceno i7ke ;(( grafa je pa okoli 200EUR. Meni osebno je ze moj Q6600 cisto vredu kateri se dobijo za 80-90EUR in navit na 3,2Ghz za zdaj prebavi vse, kar se aplikacij tice, iger namrec ne igram.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadgradnja starejšega računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
614268 (2986) Bye
»

nadgraditev/menjava sistema

Oddelek: Kaj kupiti
302855 (2295) snopc
»

Nadgradnja strojne opreme na ASUS P5B

Oddelek: Kaj kupiti
131658 (1386) 69charger
»

Menjava proc. in problem

Oddelek: Strojna oprema
16883 (718) Valvoline
»

Težave pri na novo sestavljenem računalniku.

Oddelek: Pomoč in nasveti
491835 (1298) Dominik91

Več podobnih tem