» »

MB Gigabyte GA-EP35-DS3 ne zažene

MB Gigabyte GA-EP35-DS3 ne zažene

xerian ::

Malo sem brskal po forumu pa nič ne najdem, kar bi mi bilo v pomoč. Dobil sem namreč ploščo Gigabyte GA-EP35-DS3
http://www.gigabyte.com/search/search.a...
katera pa noče zagnati niti BIOS. Plošča ima sicer neke PHASE LED diode, za katere sem mislil, da so diagnostika zagona, vendar sem na drugih forumih zasledil, da so povezane z delovanjem procesorja.
Plošča je bila brez baterije in z premostičenim CLRCMOS najmanj 30 min, kar bi zagotovo moralo zadostovati za reset biosa. Zagon pa se dogaja takole:
Ko vključim napajalnik in premostim jezičke za vžig, se ventilator procesorja zažene, PHASE LED (v nadaljevanju PL) zasvetijo vse za cca 2 sekundi, potem pa se vse ugasne in cikel se ponovi po cca treh sekundah. Tako v nedogled.
Sumil sem napajalnik ki je definitivno bil prešvoh (350w) zato sem od kolega si sposodil (450W). Vendar to ni odpravilo težave. Mislim, da je še vedno težava v moči napajalnika, saj ko sem procesor ( poizkusil sem tudi zagon z procesorjem in ramom) odstranil iz slota, je plošča delala neprekinjeno a brez kakšnih beep kod iz biosa (mislim, da jih tudi ne javlja brez procesorja). Procesor je ok, saj na moji plošči dela. Preveril sem tudi podporo GA-EP35-DS3 plate in ga tudi podpira ( Celeron D 3,06 Ghz Prescott).
Na enem od tujih forumov sem zasledil, ko je eden odprl temo z samo njegovimi tremi prispevki, pri čemer je na koncu napisal, da je ploščo odnesel na servis, kjer so ugotovili, da je dejansko bil kriv napajalnik. Vendar nikjer pa ne piše, koliko močan napajalnik rabiš za to plato. Če vzamem v zakup to, da podpira Quad extreme procesorje, potem mislim, da tudi 600W ne bo dovolj. Na gigabytevi strani nekaj sanjajo o power savingu plate in durabrite-u pa izgleda da ni vse ravno tako.
Če je imel kdo podobne težave ali če misli, da je težava kje drugje, prosim naj se odzome moji temi, prej ko grem (morda brez veze) kupit kak 600W (ali več)napajalnik.
Še nekaj podatkov: Plošča je preizkušena zunaj ohišja na pertinaksni podlagi, konektorji pravilno priklopljeni (12 pin plus 4 pin ATX), kakšnega chasis intruder mostička nisem zasledil, test opravljen v raznih kombinacijah prisotnosti rama in procesorja.
Lepa hvala.

DeeCoy ::

procesor in ram novi, delujoči??? rame testiraj z memtest86+ http://www.memtest.org/ v drugem compu
Drugače pa možno da je napajalnik.. a speaker ma?? da kšne zvočne signale??

Blinder ::

ni kriv prešvoh napajalnik. tudi z 350W bi moralo delat, kljub požrešnemu prescottu.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

xerian ::

Kot sem že omenil. Procesor in Ram delata na drugi plošči tako da tu ni debate. Zadeva je v tem, da ko je procesor na tej plati, se napajanje ugaša še pred POST BIOSOM (brez signalov na speakerju), ko pa je procesor vzet iz slota, potem se ne ugaša.
Danes sem izvlekel neka navodila v češčini (linki na uradni strani za ENG ne delujejo), kjer piše, da je za delovanje plošče potrebno najmanj 400W napajanje (v zgornjem članku sem narobe napisal, kolegov je bil 420W). Tudi če bi bil ram slab, bi to dal signal biosa na zvočniku.Bi bilo možno, da je plošča ostala nekako zaklenjena na večji porabi kljub CLRCMOS-u.
Saj pravim probal bom si sposoditi še en napajalik od 600 do 750W for litle more kick pol bomo pa videli na čem smo.

Aja link do unga foruma: http://forums.tweaktown.com/gigabyte/38...

Han ::

Na slabši plati (P35-DS3L) dela Q6600 + Radeon HD3850 na 420W Enermaxu. Prej je plata dve leti poganjala E2180 na istem napajalniku...

Poskusi še s kakšnim novejšim in bolj kompatibilnim procesorjem, npr. s Pentium Dual Core.

Blinder ::

Plošča je najpogostejša okvara pri računalnikih :) poleg diskov. Mogoče ti je crklna.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

dzinks63 ::

Že mogoče da je ram ok, toda ali je kompatibilen z tvojo ploščo? Če ni, potem je povsem normalno, da ti zadeva ne deluje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Matična plošča

Oddelek: Kaj kupiti
212093 (1880) Rasho
»

Plata + procesor ?

Oddelek: Kaj kupiti
171870 (1471) DJ MartiNi
»

navijal sem intel quad core q9300 2.5mhz in računalnik se ne prižge več

Oddelek: Navijanje
422741 (2031) SATI
»

nakup določenih komponentov (pomoč)

Oddelek: Kaj kupiti
292125 (1667) buhti69
»

comp. za cca. 500EUR

Oddelek: Kaj kupiti
431922 (1195) lufy

Več podobnih tem