» »

RC letala

RC letala

«
1
2

roli ::

Danes mi je od nekod priletela ideja, da bi pa jaz tole zadevico imel. Pa ne mislim tle na tiste 10cm velike kitajske igračke:D. Torej to leti bolj na tiste prave RC modele. Takih zadev še nisem vozil (razen enega poceni kitajskega helikopterja) tako, da bi bilo dobro da se zadeva ne razleti na koščke v prvem letu in da ni preveč komplicirana za vozit. Torej gledal sem tele tri modele:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh...

http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh...

http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh...

Ter potem ostala potrebna oprema:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh...

http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh...
Tukaj je seveda treba še polnilec samo to itak nima neke veze pri samem letenju:D.

Če se kdo spozna na to me zanima kateri od teh bi bil primeren za začetnika. Drugo vprašanje pa je kaj se zgodi ko zadeva prileti na tla. A bo ostala cela ali lahko začnem iskati novega? Glede na to da so iz "stiropora" sklepam da se ne razleti kar tako. Ali pač?
http://www.r00li.com

WarpedGone ::

Ko zadeva prileti na tla, greš običajno po drugega. Če maš veliko sreče, je polomljeno na tak način, da se da poservisirat.

Če boš zadevo kupil v modelarski trgovini, te bo prodajalec vprašal če maš kej izkušenj. Ko boš reku, da ne, bo on reku "Aha, torej nucate trenerja" in ti dal kontakt človeka, ki te bo naučil furat te reči. Sam modela ne boš niti v zrak spravil, če pa že po kakšnem čudežu to uspe, so pa ogroženi vsi v tvoji okolici, model je pa obsojen na razbitino v roku nekaj sekund.
Zbogom in hvala za vse ribe

roli ::

Če boš zadevo kupil v modelarski trgovini, te bo prodajalec vprašal če maš kej izkušenj. Ko boš reku, da ne, bo on reku "Aha, torej nucate trenerja" in ti dal kontakt človeka, ki te bo naučil furat te reči. Sam modela ne boš niti v zrak spravil, če pa že po kakšnem čudežu to uspe, so pa ogroženi vsi v tvoji okolici, model je pa obsojen na razbitino v roku nekaj sekund.

No tolk hudo menda spet ni. Verjetno pomaga, če znaš osnove letenja iz flight simulatorja? Sklepam da veljajo ista pravila kot za prava letala. Torej da vzletaš proti vetru, pustiš da letalo samo dvigne nos oziroma mu pomagaš z malenkostnim potegom palice nazaj (v primeru modelčka "paličice"), ko dosežeš neko pravo višino pa zmanjšaš hitrost in zavijaš počasi. Seveda je zadeva verjetno malce bolj komplicrana kot sem rekel.

Kar se pa "razbijanja" tiče - a so modelčki iz EPO pene kaj boljši?
http://www.r00li.com

WarpedGone ::

Verjetno pomaga, če znaš osnove letenja iz flight simulatorja?

Hehe, ne, to ne pomaga čisto nič. Glavni prbolem ni v vetru in zunanjih dejavnikih ampak v odzivanju modela na komande. To pa moraš "enostavno dobit v prste" in ni druge kot praksa. Človek, ki te bo učil, ti ne bo le razlagal teorijo, ampak bo svoje komande povezal s tvojimi in najprej on model spravu v luft in ti nato "po kapljicah" prepuščal nadzor nad letenjem. Ko bo vidu, da si pretiraval s čemerkoli, bo posegu vmes in rešil situacijo. In tako iz dneva v dan, kak teden al pa dva, da se natreniraš in dobiš občutek kako se stvar dejansko obnaša in odziva.

Seveda obstajajo bolj in manj "občutljivi" materijali. Kaj točno je najbolje za sam štart ti bojo svetovali v trgovini al pa na kakem modelarskem forumu.
Zbogom in hvala za vse ribe

blackbfm ::

Multiplex Easystar si poglej. Kolikor sem bral je to letalo tisto pravo za začetnike, zelo odporno in lahko za "vozit"..pride pa vse skup z neko normalno opremo (letalo+pilot+akumulatorji+vse ostalo) okoli 300 eur če sem prav računal.

Mislim da je bil še na youtubu nek tak osnovni vodič kak se ga sestavi (v slovenščini).

mat3 ::

Še prej pa si malo preberi tematike na http://forum.modelarji.com/
AMD Ryzen 7 3700X, 32 GB DDR4-3600 MHz G.Skill TridentZ Neo
500GB Samsung Evo Plus, Crucial P2 500GB, GTX 1660 Super, 4x 3TB HDD
http://www.bozic17.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat3 ()

overlord_tm ::

Tako kot W1 pravi, simulator ti ne nuca veliko, kot zacetnik pa bos dober ce bos letalo obdrzal 30s v zraku. S casom ti stvar pride v kri in je kot voznja kolesa.

Jaz sem bil samouk (vecinoma, obcasno so kake nove modele pomagali v zrak spraviti starejsi modelarji) in je trajalo dolgo da sem osvojil vse skupaj. Par prebranih knjig, veckrat razbit model (to je bilo 10+ let nazaj, ko se ni bilo easystarjev).

Z dobrim uciteljem vse to dobis v kakih 2 tednih. Razen teorijo moras sam nastudirat.

c0dehunter ::

Sam imam Easystarja in odkar sem ga kupil (sem odprl tut temo tu, na ST), sem se z njim zaletel že v vse mogoče stvari, tako da je če cel nakljuvan in potolčen. Kljub temu še zmeraj leti tako kot mora :))

Takrat je bil to best-buy, kupil sem rablenega, odlično ohranjenega + komando za 100EUR.

Kar se tiče učenja, se lahko sam naučiš leteti, ampak začetniška napaka je ponavadi zmeraj ta, da si učenec "ne upa" dvigniti letala v zrak ampak ga vozi bolj po tleh in zato pogosto strmoglavi. Moj nasvet: poskusi ga spraviti vsaj na 10-20m višine in potem manevriraj z njim. Boš videl, naučiš se hitro.


Btw, ravno zdajle grem po nov propeler za mojega Easystarja, ker sem prejšnjega zgubil nekje na misiji :))
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Zgodovina sprememb…

Reso ::

Tist avijon na tvojem prvem linku imam jaz. Prodajal ga je nekdo iz ptuja in sem dobil komplet z daljincem.

Je trpežen in tudi če ti prleti direkt v tla zamenjaš propeler in uporabiš malo lepila in selotejpa. Dober je za približno 5 pristankov direktno v tla.

T0RN4D0 ::

OD tistih na linku absolutno axn floaterja. Samo ga nimajo na zalogi, tako da se boš načakal če ga naročiš. Geebeeja niti pod razno, ona prva opcija pa tudi ni ravno za začetek brez pomoči. Ali pa prazno easystar školko za 60EUR in zmečeš not svojo opremo iz HK. HXT900 servote, en brezkrtačni pogon, baterijo lahko rukneš not recimo 2200 3s, ali pa malo manj. Kasneje si še izrežeš elerone če želiš itd.. Komanda je tako, da če hočeš kej resno letet boš moral slej ko prej se skeširat precej. Tisto ko si dal link ti ne bodo čez carino spustil po vsej verjentosti, pa kolk sem slišal so jajca.

Easystar, hawksky in podobni so kul, ker imajo propeler in motorček zadaj, relativno na varnem. Pri klasičnem modelu boš prvih 50 pristankov zdrobil propeler, poleg tega po vsej verjetnosti vsak tretji pristanek zvil os motorja, nos pa tako zmaličil da tako ne boš mogel pod pravim kotom več montirat motorčka. Druga stvar je da EPP (hawk sky, axn floater) ali elapor (easystar) z lahkoto popraviš. Te reči dejansko zlepiš po 30 kraših in še vedno letijo. Jst sem na hawk skyju zdrobil kabino na vseh možnih koncih, odlomil krilo, odlomil trup pred krilom, odlomil trup za krilom... Skratka več al manj vse kar se da sem že razbil... razen nos je še cel, ker ga imam že od začetka oblepljenega. Poleg tega je priložena oprema pri hawk skyju šrot (dobiš pri nas za 160EUR s komando, baterijo, brushless, lipo, polnilcem....), zato bi ti bolj priporočal kakšno prazno letalo in si opremo kupiš sam. Za nasvet pa povprašaj na modelarskem forumu.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

roli ::

Zakaj pa tistega "daljinca" nebi spustili čez carino? Čeprav sem pogledal in na koncu ugotoviš da je nabavljanje iz HobbyKinga precej problematično zaradi cene, ki jo plačaš na koncu. Modeli so težki tako da plačaš 50$ za poštnino in potem še 20% DDV pa carina in si v p***. Čeprav cena na začetku izgleda precej privlačna. In da potem zadevo še razbiješ na prvem letu...

Sem gledal tiste "Unbreakable" izvedbe iz Hobbykinga in imajo spet problem da tukaj pa rabiš vsako stvar posebej nabaviti. Kar pa spet nanese na cene, ki so juhuhu. Čeprav je vsaka komponenta posebej skoraj "zastonj". Morda bi se tukaj splačalo naročiti vsako stvar posebej:D (letalo v eni pošiljki + ostalo v drugi - tako mislim da bi se izgognil carini in plačilu DDVja).

Morda kakšna spletna trgovina iz EU?

Al pa še bolje - pozabim na letala in se raje vržem na kaj bolj "talnega". Čeprav če pogledamo tako so pa "bencinski" modeli avtomobilov precej dragi - oziroma dražji kot letala.
http://www.r00li.com

overlord_tm ::

Avtomobilsko modelarstvo je verjetno najdrazji sport od vseh modelarstev. Dokler se ukvarjas za rekreacijo so stroski zmerni, potem ko zacnes tekmovalno pa si hitro na visokih stevilkah. Plus to, da pri avtomobilckih mas obrabo materiala, letala se prakticno ne obrabljajo (menjava sklopke, motorja, zobnikov v diferencialih).

roli ::

Nažalost ugotovil da je dražje od letal ja.

Zgoraj omenjeni AXN Floater mi je všeč. Problem se potem pojavi z "daljincem". Nekdo zgoraj je omenil, da ne bo prišel skozi carino. Verjetno ker nima CE znaka? Samo kaj bi pa v tem primeru naredil? Da ostale zadeve kupim pri HobbyKingu in potem samo daljinec is sprejemnik kupim nekje v Evropi? Samo v Evropi najt tako poceni zadevo je spet loterija.

Potem je še nekaj koliko pride potem carina? Za DDV vem da je 20% in kolikor vem se plača tudi na poštnino? Verjetno bo tole pravo?
http://www.carina.gov.si/si/vprasanja_i...
Torej 4,7%?
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

rfmw ::

Pojdi v Mantua štacuno ali kako drugo modelarsko trgovino v SI in boš dobil vse po tvojih željah in znanju po priporočilu prodajalca.
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rfmw ()

Desty ::

Kaj pa recimo helikopter? Na DX sem našu en poceni model, pa še ostalo dele imajo praktično zastonj. link

T0RN4D0 ::

Helikopter je še enih 5x lažje sesut kot letalo. Poleg tega lahko za začetek en mesec letiš lepo en meter nad tlemi in delaš kvadrate ali kaj podobnega. Imposible to break avijona ni, vsaj takega ki bi lepo letel ne.

Iz HK obvezno naroči posebej če misliš kaj večjega naročvat. Ne plačaš davka, carine, poštnina pa ni za manjše pakete nič dražja. Pač vzameš kot navadno pismo.

Letala so za moje pojme bolj zanimiva od avtomobilov, ker ga lahko kontroliraš po vseh oseh (gas, višina, smer, roll), pri avtih in čolnih imaš pa samo smer in gas. Je pa res da z letalom rabiš primeren prostor, ga lažje razbiješ, ker imaš več komand in v začetku rabiš brezvetrje. Pa sploh za začetek je pomembno da imaš čim večji odpr prostor, kjer te ne sme skrbeti da ne boš zadel kakšnega drevesa ali kaj podobnega, ker boš imel dovolj študiranja že brez tega.


Je pa tudi opcija da si letalo izdelaš sam. Trener 3 Tole si izdelaš za par evrov materiala, kombo iz HC za 15$, eno lahko baterijo za par $, dva servota za par $ in komando po želji, poleg katere boš že dobil sprejemnik. Tako boš malo videl za kaj gre, letalo si z lahkoto zgradiš v enem dnevu, za komplet opremljeno letalo boš pa dal nekih 30EUR, pa recimo 10EUR za material. Komando poiskusiš poiskati mogoče kako rabljeno. Ali pa pri mantui imajo recimo 2.4g spring RC, ki naj bi ble za svoj denar solidne. (60EUR - ni veliko dražje kot če naročiš iz HC, ko všteješ še poštnino, davek in stroške carinjenja- dobiš takoj in se imaš na koga obrnit če kaj ne dela). Tako prideš za cirka 100EUR recimo do letala s komando, ki bi za učenje moralo zadoščati. Če ti ni všeč pa pobereš komponente ven in jih vgradiš v kak drug model.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

roli ::

Tale ideja z domačo izdelavo še ne zgleda slabo. Bom malo premislil. Sicer pa kje dobiš peno za to (oziroma material ki je tam napisan pa sem pozabil njegovo ime)? res pa je da zadeva nima aileronov. Samo cenovno je pa vsekakor zelo ugodna.

Drugače pa sem potem malo računal. Če vzamem pri HK AXN floater, dve bateriji in polnilec me to pride skupaj s poštnino in carino (če je le ta 4,7%) dobrih 130EUR. Če potem v Slo vzamem še daljinec me pride še dodatnih 60EUR. Kar če pogledamo skupaj niti ni poceni.

Mislil sem na tale daljinec:
http://shop.mantua-model.si/index.php?i...
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

T0RN4D0 ::

Kakorkoli obrneš, zadeva ni tako poceni. Polomiš to, skuriš ono, ko enkrat začetniški model obvladaš pa najbrž kmalu želiš kaj naprednega, ali v drugi smeri. Jadranje na pobočjih, ogromne jadrilice s šlepanjem, elektro jadrilice, 3d letenje z peresno lahkimi letali, veliki akrobati, iskanje termičnih mehurčkov na travniku, pyloni, scale modeli, leteča krila...

Prva stvar, ki ti jo toplo priporočam je, da poiščeš kakšnega modelarja, preden poskusiš letalo spravit v zrak. Če drugega ne, da ti vsaj pomaga nastavit model, če tega še nisi počel. Če se pa zmeniš s kom še za par seans z učitelj-učenec povezavo na komandi boš najbrž kar nekaj prihranil. Jst sem bolj trmast in sem se od prvega leta naprej učil sam, pa sem polomil na avijonu več ali manj vse že. :]


Kar se tiče lastne izdelave, imaš modele tudi z eleroni ki so preprosti za izdelavo. Pravzaprav tudi temu trenerju ne bi bilo težko malo spremeniti dizajna in dodati elerone, samo je zahteva narejena za začetnike, ker z eleroni letalo veliko hitreje strmoglaviš kot brez.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

roli ::

Recimo da sem se odločil za domačo izdelavo. Ker me tako prde res blazno poceni - par EUR za materijal, 60EUR za zgornji daljinec pa smo zmagali. Stiropor vem da bom dobil v kaki trgovini z gradbenim materialom ali doma. Kje bi lahko dobil pa depron? Oziroma drugačno vprašanje - kaj to sploh je:D?
http://www.r00li.com

T0RN4D0 ::

Depron je ena vrsta pene. Dobiš ga v kakšnem mladem tehniku v ljubljani, mibo modeli... Sicer pa imaš tule par virov kje dobiti depron


Iz deprona se da izdelat tudi precej zabavne 3d modele. S katerimi lahko počneš tole :]
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Avenger ::

A obstaja kak električen helikopter, ki je sposoben nosit fotoaparat (~150g)? Vem za draganflyer, ampak je drag kot žafran.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

urosh ::

da še jaz pristavim svon piskerček

Za začetnika definitivno nekaj ala easystar, je poceni, leti odlično, enostaven za upravljanje in zelo trpežen material. Ko ga polomiš, malo selotejpa za silo, pozneje pa lepo polepiš z epoksijem. Da se ga tudi zelo lepo "spimpati" (daš gor en dober brushless motor, primeren regler in 3s lipo) pa leti kot raketa. Dvigneš ga v 20 sec tako visoko, da ga ne vidiš več, potem pa samo lepo jadraš počasi in se učiš. Je tudi toliko prijazen, da če spustiš komande, se ti lepo poravna. Za začetnika odličen. Mi smo se potem, ko smo jih nadgradili, šli lovit z njimi (se namerno zaletavali - kar sploh ni tako enostavno ;) ).

Je pa ta hobi pač takšen, kot je. Komande (+ sprejemnik), polnilec in baterije so draga zadeva, ki jo seveda lahko preneseš v druge modele in tu se ne izplača šparati. Baterije si poceni v hk (imajo sedaj tudi skladišče v nemčiji) in primerna kvaliteta. Sami modeli so dokaj poceni, tudi oprema iz hk je poceni. Seveda pa je prvi strošek kar velik (200EUR+) za zgoraj navedeno.

Odločitev je seveda tvoja. Sam ti toplo priporočam easystarja ravno zaradi vseh njegovih lastnosti, pa še cena je ok. Kar se tiče modelov, ki si jih narediš sam - so res poceni, samo se tudi zelo hitro polomijo.
Sam sem prek dobrim letom nabavil helikopter (po več letih izkušenj z avioni) in je zadeva precej drugačna. Recimo, da mi za silo gre, sem pa še zelo zelo daleč od kakega 3d. Helikopter za začetek definitivno ni ok, saj še nimaš nobenega "filinga" v prstih, ki pa je pogoj, da ti gre dobro.

lp

roli ::

Hmmm a bi lahko namesto deprona dal kak drug materijal. Je to kak bolj trd materijal? Ker v tem primeru bi ga lahko nadomestil s kakim stirodurjem.

Drugače pa še nekaj gledam. Tam je uporabil za gibljivo povezavo med servotm in kontrolnimi površinami požirko. A mi lahko kdo najde na obbyKingu del, ki je namenjen temu? Ker požirke ravno niso.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

c3p0 ::

Sam sem tudi dobil idejo kupiti tak helikopter, gor obesiti nek aparat ali wireless kamero in malo poslikati okolico. ;) Izvedljivo, ali so praktično brez nosilnosti?

Roadkill ::



Samo te košta cca 2k eur.
Maš tut tipe ki imajo realtime prenos na lcd očala... :)
Ü

T0RN4D0 ::

Nič se bat, heliji nesejo fotoaparat kot za šalo. :) Ta mala jajca seveda ne, pač vzameš kaj v rangu t-rex 450, 500... :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

c3p0 ::

uf ta hexacopter je wet dream, sem ga že gledal.

Kako visoko pa grejo tile t-rexi oz. malo boljši helikopterji?

c0dehunter ::

Js sm dal telefon na Easystarja in posnel okolico :) Malo ga zavaruješ z stiroporjem, pol pa prilepiš na spodnjo stran. Morš pa pazit, ko je +1x0g teže.

Sago, helikopterji gredo zelo visoko, garantiram ti da gre tako visoko, da ga ne vidiš več. Tak da z stališča "pilota" gre kamor ti nese pogled.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Zgodovina sprememb…

SkIDiver ::

Začni najprej s kakim easystarjem kot so ti že predlagali. Samogradnja se ti v začetku ne splača, ker boš model od prvem trdem pristanku sesul in boš zgubil voljo.

Sam sem 1x probal z easystarjem iz osnovnega kompleta, ki ga dobiš za malce prek 300€. Je bilo zanimivo. Vzlet z metom iz roke (metal je prijatelj, ki je izkušen modelar) naprej sem pa sam letel in tudi pristal. Skratka za prvič mi je šlo nenormalno dobro. Na začetku sem rabil cca minuto, da sem na prste dobil približen občutek kako je treba s komando, obnašanje modela mi je bilo pa takoj jasno, ko sem ga gledal v letu. Edino kar me je teplo so bili sunki šipkega vetra.

Če se odločiš zadevo kupiš, najdeš enga modelarja, ki ima izkušnje in se dogovoriš za par ur letenja z njegovo pomočjo. Pač tolko, da ne vsuješ modela v prvih minutah. Potem pa sam treniraš. Ko boš mel že nekaj izkušenj pa pojdi v samogradnjo (ko boš recimo z easystarjem znal lepo pristat na pokošeno zelenico), da boš model iz samogradnje spravil varno na tla.

urosh ::

tu je moj polet s fotoaparatom (hdx500) maš pa še nekaj drugih tako modelov, kot posnetkov pod mojim nickom (jausovec77). Drugače pa ja, heli (450 ali večji) nese fotoaparat kot za šalo in to tako daleč, da ga ne vidiš več...
in še helikopter kateri je (tukaj še z "berglami"):

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urosh ()

c3p0 ::



Nekaj takega je zelo cenovno sprejemljivo, tudi za začetnika.

@urosh, super.

lordek ::

jah če še gdo kupuje:
Prodam modelarsko letalo easy star multiplex ki je primerno za začetnike kot tudi za izkušene modelarje.

Komplet vsebuje:
-letalo
-elektro motor
-dva propelerja
-Graupner komada in sprejemnik
-Zebra komanda in sprejemnik
-simulator za vajo

Model je malo rabljen

Kontakt: 037817304

roli ::

Tako končno sem se odločil kaj narediti. Pri Hobbykingu sem naročil AXN Floaterja ( http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh... ). Sedaj pa je problem edino z "daljincem". Sem hotel kupiti 2.4GHz 4 kanalnega pri Mantui pa ga nažalost nimajo na zalogi in menda tudi ne vejo kdaj jih bodo dobili. Sedaj pa iščem eno trgovino (nima veze ali je v Evropi ali v Sloveniji), ki ima kake 2.4GHz komplete po normalni ceni (pod 100EUR).
http://www.r00li.com

Qcube ::

Poišči 5 kanalni Spektrum DX5, če so ti dovolj 4 kanali. Preglej male oglase na modelarji.com in bolhi. Jih dobiš za 30EUR brez sprejemnika.

c0dehunter ::

Ej tole si pa super našu, js takrat ko sm začel s tem nisem na HK nič podobnega najdu. Ko ga boš dobil mi prosim sporoči koliko je bla končna cena, ki si jo moral plačati (z DDV in carino)..
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

roli ::

Evo malo pozno obnavljam tole temo. Torej po tistem sem kmalu naročil AXN floaterja iz hobbykinga in Spektrumov DX5e iz avstrije (pozabil že ime trgovine). Vse skupaj me je prišlo 115EUR (AXN floater, tri baterije, dva polnilca + poštnina iz hobbykinga) + 24EUR (DDV in carina) + 90EUR (oziroma tam okoli za daljinec).

Torej kar se letenja tiče - imeli ste prav in hkrati narobe. Torej zadevo sem raztreščil ogromnokrat ampak sem se potem nekako naučil leteti. AXN floater je svinsko trpežno letalo. Zadevo sem zabil v tla vsaj 20x pa še vedno leti kot mora. Parkiral sem ga na streho, večrat v drevo, žice od elektra so sploh smotane, da ne omenjam tal. Nos je sicer izgubil svojo čisto pravo obliko in je malo pošvedran, kar nekaj stvari se je prelomilo in odlomilo. To sem na srečo preprosto zlimal skupaj z nekim UHO dvokomponentnim (2 minutnim) lepilom ter nekim trakom za zaščito pri pleskanju od tese. Prav tako sem mu na nos nataknil odrezano plastenko od nekega soka, napolnjeno z peno iz pakiranja tako, da je vsaj nos bolj zavarovan - od takrat naprej je sicer bilo trdih pristankov že precej malo. Ampak sedaj zadevo znam zelo lepo vozit edino pristanki so še malo bolj smotani ampak tudi to sem nekako pogruntal. Ko se bom zadevo naučil lepo pristajat in delat kake manjše akrobacije bom pa verjetno iskal kak nov model.
http://www.r00li.com

Anney ::

http://www.der-schweighofer.at/artikel/...

Da malo prebudim temo, ima mogoče kdo letalo na linku zgoraj, mislim da je cena ugodna za komplet in manjšega nadobudnega zacetnika(otroka).
Je mogoče s tem majhnim modelom tudi jadrati na višini, glede na majhen razpon kril?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anney ()

jype ::

Niti ne. Za jadranje potrebuješ precej manjši wing loading.

Na linku zgoraj je precej klasičen "easystar" model, ki je OK za zaletavanje in lepljenje, ko se zaleti premočno.

Anney ::

Koliko pa je cena tistega modela, zgoraj? Je z daljincem ali brez?

blackbfm ::

za začetek si raje mogoče omisli kakšeno igračko, majhen avionček za par 10e komplet..pol pa vidiš a bo čez čas ležal v kotu al se splača nadgradit na kakšno bolj resno zadevo kot je easystar.

fora pri easystarju je, da rabiš velik prostor za letenje..se pravi če živiš v nekem relativno naseljenem delu, z drevesi itd..boš moral hodit al pa se furat na primeren plac, 5x greš z veseljem pol pa vedno težje, rabiš dost volje :)

Anney ::

Prostor ni problem, z majhno igračko nebo zadovoljen, ker mu je bilo obljubljeno nekaj večjega v rangu do 100€. Za tega ko sem linkal pa tudi rezervni deli niso nek strošek.

Kako je pa z easy starjem, je tam komplet s komandami?

jype ::

Ponavadi je pri takih modelih vse že v škatli, za tistega ki si ga linkal bo najbolje da kar sam pogledaš, kaj vse je zraven.

blackbfm ::

easystar je brez vsega, skupaj z neko spodobno opremo pa pride okoli 300e plus minus

jype ::

blackbfm> easystar je brez vsega

Originalen multiplexov verjetno res, tale ki ga je anney polinkal pa očitno ne:

Lieferumfang:
o Modell Easy Trainer 800 Mode 1 RTF
o BL-Antrieb, Servos und 2,4 GHz-Empfänger bereits eingebaut
o LiPo-Akku 2s 350 mAh
o 2,4 GHz-Sender 4-Kanal
o 12V Lipo-Ladegerät
o Deutsche Anleitung


(Je pa Mode 1, kar pomeni da je gas na desni - običajno se leti Mode 2, kjer so desna ročica elevator in aileroni, leva pa throttle in rudder).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

mihec87 ::

Za začetnika
- jadralno letalo razpetine cca 1,5m z pomožnim motorjem(easystar alike)

Ti iščeš RTF(ready to fly)

easystar rtf
http://www.der-schweighofer.at/artikel/...

Še bolj pametno je obisk kluba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

jype ::

mihec87> Še bolj pametno je obisk kluba.

Se strinjam - tam ti razložijo osnove skupaj z malenkostmi, ki jih ob pisanju hitro pozabiš.

mihec87 ::

Pozabil v veliko klubih imajo klubsko letalo za učenje oz ta že v štartu ne bo cel poliman..

Anney ::

Potem bo najbolje da vzamem tistega z linkal za 77€ + dodatne baterije in polnilec pa sem na 100€.

Unknown_001 ::

OP, glede na to, da si začetnik, ti svetujem, da pogledaš za kakega Easy-star aviončka. Zadeva je zelo hvaležna za privajanje na delo s temi zadevami, letenjem prav tako pa se da z njim tudi lepo jadrati ko ga maš enkrat v zraku.

Zadeva nekak takole izgleda.


Stvar je tud dost odporna na padce, ker gre za neko posebno umetno maso (stirodur) ki je tud na topila in barve odporna. Kar se pa popravil tiče, je pa zelo enostavno za skp zlimat pa je prec dober.

Verjem, ko sem začenjal z modelarstvom je bil to edini avion ki sem si ga upal vozit, zdj po par letih je pa to mačji kašelj

ps. (Ta mesec mam pa eno Cessno na bencin za sprobat :D)

jype ::

anney> in polnilec

Polnilec je že zraven:

jype> o 12V Lipo-Ladegerät

Morda ti manjka le 12V usmernik, če ga še ni zraven.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zelo odporno rc letalo za začetnika

Oddelek: Loža
214448 (3856) Matevz96
»

Rc helikopter nakup

Oddelek: Kaj kupiti
448211 (5520) mat xxl
»

najcenejši telefon z dobro kamero

Oddelek: Kaj kupiti
131532 (1189) blackbfm
»

RC letalo HobbyKing

Oddelek: Loža
51605 (1411) Kavbojc
»

Daljinsko vodeno letalo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
709143 (7191) joker16_7

Več podobnih tem